Mainos

USA - tulevaisuuden DDR?

  • 4 388
  • 55

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Taito-Ojanen
Välillä tuntuu jopa siltä, että USA turvautuu hanakasti aseisiin, koska se on heille helpompaa kuin diplomatia. Hehän ovat asellisesti ylivertaisin valtio maailmassa, joten voimankäyttö onnistuu melkein milloin vain. Siltä minusta ainakin välillä tuntuu.

Ja vielä tuohon alkuperäiseen aiheeseen palaten: tuo vakoojajuttu on sen suuruusluokan kyyläysoperaatio, että sen mahdollisesti toteutuessa USA:n on syytä kysyä itseltään, mitä arvoja se puolustaa. Yksilönvapaus ei liene yksi niistä. En jaksa kuitenkaan uskoa, että niin käy.

Totta, erittäin ikävä tosiasia on että jos valtiolla on keinot ja mahdollisuudet suoraan toimintaan niin se ei juuri piittaa aidosta diplomatiasta. USA ei tätä toimintatapaa ole keksinyt eikä se ole lähelläkään sen pahin toteuttaja. Sitähän Paasikivikin tuskaili 40-luvun päiväkirjoissaan: suurvaltojen voimapolitiikkaa jossa ihanteilla on vähän merkitystä.

Kyllä USA:ssa on myös äärimmäisen vahvat yksilönoikeuksia puolustavat voimat. Luen säännöllisesti amerikkalaisia lehtiä (etupässä Washington Postia ja New York Timesia) eikä tosiaankaan voi sanoa että edes nämä valtamediaan kuuluvat lehdet olisivat kritiikittömiä tai hampaattomia. Väitän että debatin taso on paljon korkeampi kuin esim. Suomessa. Viime syyskuun jälkeiset ylilyönnit olisivat tapahtuneet jokaisessa länsimaassa. Mukaanlukien Suomi. Mutta kaikissa länsimaissakaan ei sananvapaudella ole niin pitkät ja kunniakkaat perinteet kuin USA:ssa, tai siis missään länsimaassa. En suinkaan kannata Bushin toimia vaikka ymmärränkin niiden motiiveja aika pitkälle - on vain niin että niin kauan kuin yleinen mielipide tukee presidenttiä niin republikaanien cowboy-politiikka jatkuu. Siinä on demokratian ja diktatuurin välinen ero.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Re: Tshetsenia.....

Viestin lähetti Lynx

Kuinkakohan monta uhria USA terrorismin vastainen sota on vuosien saatossa vaatinut ja onko se ollut sen arvoista?

Tästä tuli mieleeni viisaus, se on subjektiivista voiko sitä pitää viisautena vai ei, johon muutamassa yhteydessä olen törmännyt. Se kuuluu jotakuin seuraavalla tavalla, ja ehkäpä siinä on jonkin verran perää, "terrorismin kukistaminen lopullisesti voimatoimin tuntuu mahdottomalta tehtävältä koska väkivalta ei ruoki lopulta muuta kuin vihaa ja väkivaltaa".

Hetkellisesti voimatoimien avulla terrorismin voi saada "tukahdutettua", mutta tuolloinkin sitä voitaneen pitää ennemminkin "roskien lakaisemista maton alle" kuin lopullisena ja järkevänä ratkaisuna asialle.

Tämä vain tällaisena lyhyenä huomiona.

vlad#16.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
mjr: voisitko tarkoittaa mikä häiritsee niin pystyn korjaamaan/täsmentämään "neuvostohistoriikkiani".
Niinjuu mielestäni kyse ei ole historiikistä vaan ideologisesta tarkastelusta.
Pistä vaikka yv:nä jos et halua että ketju lähtee käsistä....
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti varjo
Kun NL oli 50-luvulla voimissaan länsi ei vastustanut sitä sen takia että kommunismi oli paha ja hirveä tappokone vaan siksi että kommunismi oli(ja ehkä ideologisesti on) paras sosiaalijärjestelmä silloiseen aikaan. Länsijohtajat pelkäsivät että työläisväestö omaksuu sosialismin lupaukset liiankin helposti jos kapitalismin annetaan vaikuttaa ilman tukia.

Voihan tähän jotain laittaa: lännen ja Neuvostoliiton konfliktin syttyminen on kompleksinen kysymys. Väittäisin että tärkeimpänä syynä kylmän sodan syttymiseen lännen puolella olivat 30-luvun kokemukset. Joka kompromississa nähtiin München ja jokaisessa Neuvostoliiton etenemisessä Anschluss tai Reininmaa. Ei mikään ihme: uskomattoman hirvittävä maailmansota oli vasta päättynyt, ja Stalin käytti täsmälleen samanlaisia brutaalin väkivallan keinoja kuin Hitlerkin ja oli osoittautunut erittäin epäluotettavaksi neuvottelukumppaniksi aivan kuten Hitler. Ei tosiaan kummallista että lännessä oltiin käytännössä paniikin partaalla. Neuvosto-imperiumi oli hermeettisesti suljettu valtio, josta oli lähes mahdoton saada luotettavaa tietoa: se herätti aivan aidon pelon lännessä uudesta aggressiivisesta totalitaarisesta uhasta, joka tällä kertaa piti pysäyttää heti alkuunsa toisin kuin 30-luvulla oli kalliillla hinnalla jätetty tekemättä.

No, tilannehan oli itse asiassa paljon nyansoidumpi, Neuvostoliitto oli saanut sodassa hirvittäviä iskuja eikä Stalin halunnut sotaa tilanteessa jossa vain Amerikalla oli ydinaseita. Pitkälle hirmuteot ja valtaukset Itä-Euroopassa olivat siis stalinilaista vainoharhaista defensiiviä. Silti on omasta mielestäni erittäin hyvä että länsi ylireagoi: Stalin puhui vain voimapolitiikan kieltä ja olisi hyvin todennäköisesti tulkinnut ystävällisyyden heikkoudeksi ja hajanaisuudeksi ja pyrkinyt käyttämään sitä hyväkseen. Ja jos länsi oikeasti olisi ollut heikko ja hajanainen niin kuka uskoo että Neuvostoliitto olisi pysähtynyt Oder-Neisse -linjalle? Trumania, Kennania ja Beviniä on paljosta kiittäminen.

Neuvostohistoriaan puutun vain siltä osin että kuva 50-luvun Neuvostoliitosta ruotsalaisena kansankotina on hupaisa. Maassa vallitsi suuri aineellinen puute ja kurjuus ja valtiokoneisto kohteli ihmisiä karjana, jonka menetyksillä ja uhrauksilla ei ollut mitään väliä. Tämän en kuvittelisi olevan työväestön edun mukaista. Lännellä oli varmasti syytä pelätä propagandistista kuvaa neuvosto-todellisuudesta. Ei neuvostotodellisuutta. Tämän tuntuivat ihmiset rautaesiripun toisella puolella käsittäneen aivan hyvin. Miksiköhän muuten olisi aivan kirjaimellisesti hengen kaupalla paettu idästä länteen eikä siirrytty vapaasti lännestä itään? Väestö äänesti jaloillaan. Muullahan ei voinut äänestää.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
mjr:
Osuin siinä määrin huti että sekoitin 50-luvun 60-lukuun.

Euroopassa jossa voimakasta antikommunismia ei harrastettu alkoi 60-luvulla levitä voimakas sosialismimyönteinen ilmapiiri ,etenkin työläisväestön keskuudessa.

Tämä käytös nähtiin osittain ennaltaan koska kuitenkin Neuvostoliitosta oli 50-luvullakin vähän faktatietoja.

"Neuvostohistoriaan puutun vain siltä osin että kuva 50-luvun Neuvostoliitosta ruotsalaisena kansankotina on hupaisa. Maassa vallitsi suuri aineellinen puute ja kurjuus ja valtiokoneisto kohteli ihmisiä karjana, jonka menetyksillä ja uhrauksilla ei ollut mitään väliä. Tämän en kuvittelisi olevan työväestön edun "

niin mutta kuinka moni tiesi totuuden?
Moni sensijaan tunsi kommunistisen manifestin "kauniin sisällön".
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti varjo
niin mutta kuinka moni tiesi totuuden?
Moni sensijaan tunsi kommunistisen manifestin "kauniin sisällön".

Totta, lännessä on varmaan ikuisena ongelmana että tyytymättömät vertaavat oloja toteutumattomaan tai kuviteltuun utopiaan, ei niihin oikeasti realistisiin vaihtoehtoihin mitä näillä meidän toki syvästi puutteellisilla ja primitiivisillä yhteiskunnilla on. Toisaalta ilman tätä tyytymättömyyttä länsi ei olisi parempaan suuntaan kehittyvä ja dynaaminen. 1800-luvun armoton kapitalismi ei olisi pärjännyt Neuvostoliitolle, mutta sillä olikin vastassa kehittyvä sosiaaliyhteiskunta jossa oli sekä mahdollisuus kouluttautua ja vaurastua että yhä kattavammat turvaverkot. Saa vain nähdä selviytyykö länsi edelleenkin tulevaisuuden haasteista, aika synkältä vaikuttaa tulevaisuus monessa suhteessa. Ehkä yksi oire heikentymisestä on kasvava välirikko USA:n ja Euroopan välillä. En oo aivan varma että länsimailla on tälläiseen ylellisyyteen varaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös