Näissä vaaleissa on jo yksi häviäjä selvinnyt, se on gallup-toimistot. Monissa vaa'ankieliosavaltioissa meni suunnilleen 6 prosentilla kyselyt vihkoon. Siis Floridassa Bidenille voitiin antaa 3% voiton, mutta homma kääntyi toisinpäin, Michigan ja Wisconsin olivat tuollaisia 6-7 prosentin marginaalilla Bidenille menossa. Pennsylvaniassa ero oli tavallisimmin 5 prosenttia Bidenille, joten tottakai tämä hiukan arveluttaa. Saako Trump tämän säännön mukaan valitsijamiehet?
Toisaalta, tiukat osavaltiot menivät reippaasti Trumpille. Arizona taitaa olla poikkeus säännöstä, kaipa siellä sitten oli vähemmän ujoja trumpisteja tai ihmiset olivat vain oikeasti valinneet kantansa ennen vaaleja. Georgiassa oli aika huimaa heiluntaa, mutta sielläkin Bideniä ennakoitiin voittajaksi.
Mikä mätti kyselyissä? Vastasivatko trumpistit rehellisesti kyselyyn tai olivatko vaikeasti tavoitettavia tai eivät sanoneet kantaansa? Tai olivatko kyselyn kohderyhmät hiukan pielessä, alueellinen aliedustus oli varmaan monessa, samoin tietty demogafinen aliedustus. Työväestö oli ainakin aliedustettuna.
Ja tietenkin tulee mieleen, että tässä kai toteutuivat tietyn kapitalismiin kuuluvat lainalaisuudet. Kiire, joka johtaa pieniin otoksiin, jotka johtavat suuriin virhemarginaaleihin, jotka johtavat heikkoon vastaavuuteen. Rahoittajat eivät ole kiinnostuneet tieteellisestä työstä, vaan tuloksista. Sinänsä en hirveästi ihmettele tuloksen aikaansaamaa yllätystä, sillä ei vain ollut käytettävissä sellaisia mittareita, jotka olisivat johtaneet oikeille jäljille: presidentin kannatus, valtakunnalliset gallupit, muut gallupit, kaikki viittasivat samaan suuntaan.
Historia olisi tietty voinut olla oppimestarin asemassa, mutta Trumpin presidenttikausi oli senverran hurjaa tykitystä, että vaikea oli kuvitella, että ihmiset pysyivät noinkin uskollisena presidentille.