Eikä pelkästään Italiassa ja Ranskassa vaan jopa joissain itä-blokin alueilla kuten entisessä Itä-Saksassa ja Slovakiassa. Tästä oli juuri artikkeli, ja muistelisin sanotun jopa ettei länttä katsota mitenkään hyvällä kun hyvinvointia ei tullutkaan tasapuolisesti kaikille, ja joitain miehityssotapoikia pidettiin vaan reppanoina jotka myi polttoainetta pimeästi, tjsp.
Muistelet oikein. Artikkeli oli eilisessä Hesarissa. Valitettavasti se on maksumuurin takana. Esimerkiksi itäisessä Saksassa tuo on ollut pitkään ongelmana, että entisen rajan länsipuolella elintaso on yhä korkeammalla kuin idässä, vaikka muuri murtui 35 vuotta sitten ja Saksat yhdistyivät 34 vuotta sitten. Ihmiset kokevat, että länsi petti lupauksensa. Slovakiassa harmitellaan, kun kotikaupunki on täynnä saksalaisia kauppaketjuja. Berliinissä puolestaan on edelleen museoita, joissa toisesta maailmansodasta kerrotaan vain neukkuversio: iso, paha natsi-Saksa hyökkäsi ja valloitti itäisen Keski-Euroopan, mutta urhea Neuvostoliitto pani kampoihin ja lopulta toi kansoille vapauden.
Toisaalla Berliinissä taas on neuvostosotilaiden muistolle perustettu puisto, jossa Stalinin patsaat saavat olla edelleen aivan rauhassa ja Isä Aurinkoisen sitaatteja on kaikkien näkyvillä. Puistoa suojelee Saksojen yhdistyessä vuonna 1990 tehty sopimus, jonka mukaan puistoon saa tehdä muutoksia vain Venäjän luvalla. Tämä sopimus herättää kyllä kysymyksiä, sillä vuonna 1990 ei ollut itsenäistä valtiota nimeltä Venäjä. Jos sopimuksessa lukee, että lupaa muutoksiin on pyydettävä Neuvostoliitolta, ei Venäjällä pitäisi olla automaattisesti oikeutta olla ainoa maa, joka käyttää Neukkulan äänivaltaa. Veikkaan, että vaikkapa Baltian maat ja Ukraina antaisivat vaikka heti luvan sille, että puisto muutetaan esim. parkkipaikaksi.
Todennäköisesti vastaavia "rauhanmonumentteja" on eri puolilla itäistä Eurooppaa. Ihmekö sitten, että kansaan uppoaa Venäjän propaganda siitä, että rauha palaa Ukrainaan, kun vain ilkeät länsimaat lopettaisivat sodan lietsomisen ja Ukrainan aseistamisen.
Kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen vieraili hämmentävässä museossa Berliinissä ja alkoi ymmärtää, miksi Euroopassa moni tuntee sympatiaa Venäjää kohtaan.
www.hs.fi