On ne kyllä noilla perusjanttereilla noussut. Jos ennen siellä oli ottelijoita jotka tienas sen 3+3 niin sellasia ei enää nähdä tuolla. Sitäkään kukaan meistä ei tiedä varmasti mitä noi jätkät oikeasti tienaa, mutta ei noi ilmoitetut luvut ihan oikeita kylläkään ole. Tottakai siellä tulee aina olemaan sellasia perusjanttereita, jotka tienaa sen 50+50, mutta ei kaikille vaan voi maksaa mitään järkyttäviä summia. Ja varmasti noi 50+50 soturitkin tulee tienaamaan ihan kivasti massia. Ne kuitenki saa tohon päälle vielä massit sponsseilta ja kuitenki tavoitteena ois otella se 4 kertaa vuodessa. Jos tietenki kaikki otat turpaan niin sit kannattaa ettiä uutta työpaikkaa.
Se ottelijoiden haaste UFC:tä vastaanhan on laittomasta monopolista. Joten se ei periaatteessa liity siihen, miten UFC maksaa ottelijoilleen. Tottakai ottelijat voi saada parempia soppareita jos niistä tulee kilpailua, kuten esim Eddie Alvarez sai. Kyllä toi kanne kuulostaa enemmän tai vähemmän katkerilta vanhoilta ottelijoilta, jotka koittaa vaan saada jostain nyhjettyä rahaa. UFC:n alkuaikoinahan he eivät voineet maksaa noille kunnolla, kun firma teki kokoajan tappiota. Käänne voitolliseksi tapatui vasta TUF-ykkösen jälkeen.
PPV-myynnit eivät itseasiassa ole se suurin tulonlähde. Suurimmat massit ne kerää nykyään selkeästi FOX:lta. Sen sopparin arvo on nimittäin aivan perkeleen iso. Ajatellaan vaikka joku PPV-ilta jota ostetaan 500.000kpl. Tuloja tästä tulee 55$*500.000=27.5milj. Tästä summasta n.60% menee palveluntarjoajille eli jäljelle jää 11milj. Sitten pitää maksaa tuotantokulut (jotka FOX-sopparin jälkeen on pienemmät, kiitos FOX:n studioiden ja prelejen), ja muut juoksevat kulut. Eli ei se mikään kauhea rahasampo ole.
Totta. 3+3 ja 5+5 sopimuksista ollaan hiljalleen päästy jopa niin rahakkaisiin sopimuksiin kuin 8+8. Ei tuolla summalla vaan oikeasti huippu-urheilija elätä itseään, kun tuosta lähtee kaikki mahdolliset kulut vielä pois. Olettaen, että ylipäänsä edes voittaa sen matsin. Se pointti on edelleen, että noita järkyttäviä summia (päälle 150k varmaa rahaa) ei edelleekään tienaa kovin moni ottelija.
Mahdollisuudet on toki otella neljästi vuodessa, mutta kuinka moni pysyy ehjänä läpi vuoden? Ja kuinka monelle UFC lopulta edes antaa mahdollisuuden otella juuri niin usein kuin he haluavat? Ja kuinka monelle tämä on edes uran kannalta viisasta, kun yksikin tappio saattaa päättää uran organisaatiossa. Todellisuudessa ottelijat ottavat sen 1-3 matsia per vuosi harkiten tarkkaan vastuksensa ja ajankohdan ottelulle saadakseen optimaalisen treenin ja levon otteluiden välillä, samalla vanhoja vammoja parannellen. Toki joukossa on Donald Cerroneja, jotka viihdyttävyydellään ja sitkeydellään ottelevat, vaikka heti uudelleen, jos edeltävä matsi on mennyt hyvin. Mutta harvalla on tuota mahdollisuutta todellisuudessa.
Mitä noihin sponsorituloihin tulee niin tällä taskullahan UFC tykkää jatkuvasti käydä. Jos haluat sponsoroida UFC:ssä UFC:n pitää eka hyväksyä tämä sponsori, ja tämän jälkeen UFC:lle pitää maksaa sponsoroinnista iso summa rahaa. Olikohan tuo 50-100k. Tämä on jo yksistään enemmän mitä useat ottelijat tienaavat! Koita siinä sitten rohmuta sponsoreita, kun organisaation ahneus ajaa suurimman osan pois.
Ja jos/kun Dana White päättää, että tämän sponsorin sponsoroinnit on nyt sponsoroitu niin ottelija saa etsiä uusia sponsoreita itselleen. Eipä tuosta ole edes pitkä aika, kun Dana White päätti, että muutamat merkittävät sponsorit eivät saa jatkossa näkyä UFC:n otteluissa. Ja olet varmasti myös kuullut UFC:n halusta/päätöksestä teettää ottelijoilleen Reebokin kautta asusteet ja könttäsumma ottelijan menestyksen myötä Reebookin kanssa tehdystä sopimuksesta per ottelija. Arvaat varmaan ketkä tästä hyötyvät? UFC:n taskuun tulee iso puro rahaa, menestyville ottelijoille vielä kivahko puro ja loput lähinnä häviävät tässä rahaa verrattuna nykytilanteeseen.
Katkeria vanhoja ottelijoita kuten Jon Fitch, Randy Couture ja Nate Quarry? Quarry on kuitenkin yksi näistä, jotka löivät läpi itsensä Ultimate Fighterin myötä. Todellisuudessa tuolla on enemmän tekemistä UFC:n harjoittaman sopimuspolitiikan kanssa kuin sillä, että ottelijat olisivat katkeria. UFC kiristää järjestäen ottelijoitaan jatkosopimuksiin. Sopimuksen viimeistä ottelua ei millään irtoa, jos heillä on intressi pitää ottelija itsellään ja ottelija ei suostu allekirjoittamaan jatkosopimusta. Malliesimerkkinä Randy Couture.
Ja tokihan UFC itse voi lopettaa sopimuksen missä vaiheessa tahansa, ilman, että tästä täytyisi erikseen mitään erorahaa ottelijalle maksaa.
UFC heivasi myös yhdessä vaiheessa (hetkellisesti ainakin) ulos organisaatiosta ottelijoita, kun nämä eivät suostuneet luovuttamaan oikeuksia käyttää heidän ulkomuotoaan ja nimeään peleissä. Kehtasivat pyytää, että saisivat itse hoitaa myyntipuolen, jolloin UFC ei olisi saanut rahoja vaan ottelijat. Tästä malliesimerkkinä Jon Fitch, joka saikin heti tilaisuuden tullen lopulta potkut UFC:stä.
Käsittääkseni palveluntarjoaja ei kyllä syö 60% PPV-myynnistä. Fox -sopimus tuo toki paljon rahaa pöytään ja on merkittävä asia UFC:lle jo pelkästään näkyvyyden vuoksi, mutta tässä vaiheessa se ei ole vielä näkynyt missään muussa kuin tuotantopuolella ei niinkään ottelijoiden palkkauksessa merkittävästi.
PPV -tulolähteenä pointti oli nimen omaan ottelijoiden tulolähteenä, ei UFC:n. Siellä tuskin on sopimuksia joissa luvataan, että saavat prosentteja mainosmyynnistä per Foxin lähetys...