Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 115 275
  • 6 875

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
YLE: Venäjä huutaa Etyjiä hätiin ja vaatii Ukrainaa lopettamaan sotilasoperaation Donetskissa


Naurattaa lukea tuollaista, sillä Venäjällä valtiona tuskin tulisi mitään ongelmia käyttää paljon vakavampaa väkivaltaa separatisteja kohtaan.. Ainiin, ei ollutkaan Tshetsheniassa ja Kaukasuksella yleensäkään.

Ilmeisesti taistelut jatkuvat koko ajan, vaikka on jo ollut juttuja, kuinka Ukrainan armeija olisi saanut lentokentän haltuunsa ja separatistit olisivat menettäneet kykynsä taistella.

Ikävä uutinen tosin on, että 10 kilometriä rajasta Venäjän puolella olisi rekka-autoja täynnä sotilaita. Tilanne saattaa vain kiihtyä.

Jos lentoasema saadaan Ukrainan armeijan haltuun, niin se ei yhtään helpota separatistien asemaa. Sieltähän voisi kätevästi tuoda ilmasuojan ollessa kunnossa mukavasti sotilaita suoraan kaupunkiin, jolloin separatistien huomattavasti pienemmät miesresurssit olisivat pienoisessa pulassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Pitkälti näin. On itse asiassa aika yllättävää, että voitto selvisi jo ensimmäisellä kierroksella, kun miettii, kuinka aiemmissa vaaleissa Ukrainassa ratkaisu on yleensä viime aikoina tullut vasta tiukan toisen kierroksen jälkeen. Onko tilanne nyt se, että käytännössä vain Länsi-Ukrainassa saatiin äänestettyä, ja alueiden puolueen tukialueilla ei juurikaan äänestyksiä tapahtunut? Käsittääkseni puolueella oli kuitenkin normaalisti merkittävää kannatusta Etelä-Ukrainassakin eli alueilla, joissa separatistinen liike ei ainakaan median perusteella ole onnistuneet nousemaan yksittäisiä protesteja lukuun ottamatta erityisen merkittäväksi. Poikkeuksena tähän ehkä Odessan alueen tapahtumat. Krimin alue on oma lukunsa.

Onko syynä siis se, että alueiden puolue on Venäjän vaikutuksen vuoksi menettänyt kannatustaan näillä lähempänä Kiovaa olevilla tukialueillaan, vai onko vain niin, että puolueen ehdokas Mykhailo Dobkin ei vain ollut sellainen, joka nähtäisiin riittävän uskottavaksi? Ilmeisesti osiensa summasta on kyse.

Tietenkin on huomioitava se seikka jonka toit esille viestissäsi, että osassa Ukrainaa ei kyetty juurikaan äänestämään ja tämä osa maata on perinteisesti ollut Alueiden puolueen perinteistä tukialuetta.

Kuten aiemmassa viestissä lainasin kyivpost.com:ia, seuraavilla alueilla ei joko päästy äänestämään laisinkaan tai kaikkialla kyseisillä alueilla ei voitu turvallisesti äänestää: Krim (1,8 miljoonaa äänioikeutettua), Donetskin oblast (3,3 miljoonaa äänioikeutettua) ja Luhanskin oblast (1,8 miljoonaa äänioikeutettua). Ja kun perinteisesti näillä alueilla Alueiden puolue on kerännyt suurimman potin ja on ollut todella vahva, voidaan ainakin arvella, että jos näillä alueilla olisi päästy äänestämään (pl. Krim - jonka katson kaikella tapaa menetyksi alueeksi), tulos olisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä muuttunut niin paljon, että Poroshenko ei olisi voittanut vaaleja ensimmäisellä kierroksella.

Mutta tottahan on todettava, että Alueiden puolueen ehdokas Dobkin ei missään nimessä kerännyt suurta kansansuosiota, eikä henkilönä olisi kyennyt uhkaamaan Poroshenkoa eikä kenties edes Timoshenkoakaan vaikka idässä olisikin päästy äänestämään turvallisesti. Mutta jos idässä olisi päästy turvallisesti äänestämään vapaissa vaaleissa niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä vaaleissa olisi nähty toinen kierros - tai tältä minusta tuntuu.

Joka tapauksessa tästä näkee hyvin sen, mitä spekuloin jo pitkän aikaa sitten Ukrainan tulevaisuuden suhteen. Jos maa jakautuisi kahtia, poliittisesti huomattavasti yhtenäisempää Länsi-Ukrainaa olisi todennäköisesti helpompi kehittää kohti länsimaista demokratiaa, koska poliittinen hajanaisuus ja jatkuva vastakkainasettelu tekisi asioiden hoitamisesta niin paljon sujuvampaa ja yhteiskunnasta väkisinkin stabiilimman. En vielä halua ennakoida, mutta jotenkin tuntuu siltä, että tällä tiellä ollaan. En vielä vuosi sitten uskonut, että tämä hypoteettinen oletukseni realisoituisi, mutta nyt en enää pitäisi sitä ihmeenä.

Jos ajatellaan rationaalisesti (ja raadollisesti) niin kenties Ukrainan tulevaisuuden kannalta järkevin vaihtoehto olisi maan jakautuminen kahteen osaan, jolloin kenties ajatusmaailmaltaan ja tietyiltä tavoitteiltaan yhtenäisempi länsi voisi suunnata katseensa vakaammin länteen ja vastaavasti idän olisi helpompi tällöin valita loogisempi liittolaisensa eli Venäjä. Mutta tässäkin ajattelutavassa on se huono puoli, että emme voi tietää sitä, että tyytyisikö Venäjä tähän ratkaisuun vai haluaako se pitää koko Ukrainan otteessaan, joten pahimmassa tapauksessa maan hajoaminen kahtia ei kuitenkaan pelasta mitään vaan vain siirtää vääjäämätöntä kehitystä muutamalla vuodella eteenpäin. Taitaa tilanne olla se, että Ukrainalla ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja edessä, on vain osattava valita se vähiten huonoin vaihtoehdoista.

Surullista kuultavaa. En oikein osaa kommentoida tähän yhtään enempää. Kerro lisää heti kun ehdit, koska näitä ystäväsi kertomuksia pääkallopaikalta on äärettömän mielenkiintoista lukea. Ne antavat asialle heti toisenlaisen perspektiivin. Asiat nousevat ihan toisella tapaa iholle kuin mediasta normaalisti luettuina. Vaikea uskoa, että tämä tapahtuu Euroopassa 2010-luvulla.

Kuten tuossa edellisessä viestissäni viittasin, tänään (maanantaina siis) taistelut saavuttivat lopulta Donetskin ja nyt eletään todellakin päivä kerrallaan eikä huomisesta uskalla sanoa mitään varmaa - kuinka kauan mitkään yhteydet pelaavat kunnolla ulkomaailmaan...

Ja tietty on otettava huomioon tietyt inhimilliset seikat sen suhteen missä määrin pystyn jatkamaan tiedonvälittämistä käytännössä lähes sotatoimialueelta.

Onko ystävälläsi arvoita, että miten sepataristeissa menee paikalliset/turistit. (% tai lukumäärissä)

Minun käsitys on, että koko hommaa johdetaan Venäjältä ja sotilaspuolen johtajat tulee sieltä, joitain paikallisia kuliseina poliittisina pomoina. Uhrilampaat eli jalkaväki on paikallista ja vähintään osittain ruplilla maksettua porukkaa, osa myös Venäjän passin omaavia. Kapinan sielu on kuitenkin venäläiset "aliupseereina" toimivat ja ne on erikoisjoukkojen miehiä, nämä voivat jopa esiintyä ukrainalaisina. Nämä uudet tsetseenit ovat selkeä askel wirallisempaan otteeseen idästä venäläisten puolelta, ensimmäinen porras siinä tulvassa. Paikalliset eivät ole asettuneet vastahankaan ja Putler etenee . Epäselvästi ilmaistu, mut voi tuon hyvällä tahdolla ymmärtää. Tämä perustuu mediasta saatuoihin tietoihin ja omaan ajatteluun median aukkojen kohdalla..

Tällä hetkellä on hyvin vaikeaa edes veikata sitä kuinka paljon separatistien joukossa on ulkomaalaisia taistelijoita ja kuinka paljon Ukrainassa syntyneitä ja vaikeutta lisää etenkin se, että Itä-Ukrainassa asuu huomattavan paljon ihmisiä joilla on Venäjän kansalaisuus ja hyvin moni heistä on liittynyt separatisteihin, joten jo tätä kautta separatistit saavat huomattavaa vahvistusta.

Kriisin alkuvaiheessa Itä-Ukrainan pro-Russia-ryhmittymistä - myöhemmin separatisteista - suurin osa oli ns. "Putin turisteja" ja he tulivat Venäjältä alueelle tai olivat alueella asuvista venäläisistä värvättyjä joukkoja. Kesti huomattavan kauan aikaa kunnes paikalliset alkoivat enenevissä määrin lämmetä separatisteille, näin tapahtui oikeastaan vasta huhtikuun alkupuolen jälkeen, ja tällöin entistä enemmän paikallista - alueella syntynyttä väkeä - alkoi todella aktiivisesti liittyä separatisteihin ja liike alkoi voimistua huomattavasti. Toukokuun puolella separatistit alkoivat saavuttaa valta-asemaa entistäkin useammilla alueilla, tarkoitan sotilaallisesti - en välttämättä kannattajamäärien suhteen, ja siinä vaiheessa kun osa rajaseudusta Ukrainan ja Venäjän välillä joutui edes osittain separatistien haltuun alkoi entistä aktiivisempi liikenne rajan yli, jonka seuraus on se, että entistäkin useammin kerrotaan paikallisuutisissa tai valtakunnallisissa uutisissa (Ukrainassa siis) yhteenotoista rajaseudulla tai siitä kuinka raja-asemia on jouduttu sulkemaan turvallisuustilanteen heikkenemisen myötä. Tilanne on kuitenkin osassa asemista sikäli mielenkiintoinen, että Venäjän puoleisia asemia ei välttämättä ole suljettu - joten herää kysymys, että mitä venäläisillä raja-asemilla tapahtuu vai tapahtuuko mitään? Veikkaan, että tapahtuu, sikäli mikäli separatistien kertomuksiin on uskominen ts. he saavat täydennystä rajan yli ja voivat vierailla Venäjällä milloin haluavat.

Ja mikäli uutiset ja tiedonannot pitävät paikkansa, viimeisimpien viikkojen aikana separatistit ovat saaneet entistä enemmän apua idästä ja osa avusta on huomattavan merkityksellistä. Jostain arviolta 120 Vostok pataljoonan tshetsheenitaistelijaa Donetskiin on ilmaantunut, miesten joiden sanotaan operoineen Krimillä ja ilmeisesti yksittäisten pataljoonan tiedustelijoiden sanotaan toimineen myös Mariupolissa separatistien tehdessä laajan offensiivin kaupunkiin (edellinen tieto on vahvistamaton, mutta nostettu esille alan sivuilla). Missä tämä "jostain" sitten sijaitsee? Mitä suurimmalla todennäköisyydellä joko Donetskin oblastin tai Luhanskin oblastin rajaseudulla jotka eivät ole Kiovan hallinnassa.

Kyllähän tämä operaatio alkaa hyvin vahvasti viitata Georgian sotaretkeen ja sen valmisteluihin - GRU on taustalla ja vetelee nyörejä hyvin tiukasti, unohtamatta tietenkään FSB:tä ja SVR:ää. Mutta ei GRU operoi ilman poliittista valtuutusta tai ilman FSB:n hiljaista hyväksyntää.

vlad.

Huom: selkeää yksittäistä lähdettä viestille ei ole olemassa, mutta infoa on kerätty lukuisilta uutissivuilta (esim. Ukrainasta kyivpost.com) ja Venäjältä (RIANovosti), sotilasalan sivuilta (kuten Jane's, russianmil etc.) yhdistettynä omaan päättelyyn ja viesteihin Donetskista.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ilkka Kanerva oli molemmilla aamutv:n kanavilla kertomassa ETYJ:n edustajana Ukrainan tilanteesta. Petro Poroshenko sai Ukrainan kansalta selvän luottamuksen presidentiksi. Vaalit olivat hyvin organisoidut ja lailliset. Ongelmia oli syntynyt Itä-Ukrainan kaupunkialueilla, joissa mm. oli poltettu vaaliaineistot ja estetty äänestäminen.

Poroshenko on aloittanut Itä-Ukrainan terroristijärjestöjen (mm. separatistit) vastaisen sodan heti presidentiksi tulonsa jälkeen. Kanerva kertoi, että sillä Donetskin lentokentällä, josta hän palasi Suomeen, käydään taisteluja kentän palauttamiseksi separatisteilta laillisen hallituksen valvontaan. Itä-Ukrainassa terroristien joukossa taistelee Kanervan mukaan ulkomaalaisia joukkoja, joiden ajamisen Ukrainasta pois Poroshenko on nyt käynnistänyt.

Tilanne on tietysti vaikea, niinkuin vlad on täällä asiantuntevasti kertonut. Ilmapiiri Itä-Ukrainassa on erittäin kireä ja sen sai kokea myös Kanervan ETYJ:n delegaatio, jonka läsnäolo aiheutti vihamielistä käyttäytymistä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ilkka Kanerva oli molemmilla aamutv:n kanavilla kertomassa ETYJ:n edustajana Ukrainan tilanteesta...

Koko tämän Krimin ja Ukrainan kriisin aikana Kanerva on mielestäni toiminut esimerkillisen jämäkästi ja antanut hyviä lausuntoja. Arvostukseni häntä kohtaa nousi, tosin olen aina pitänyt häntä osaavana tyyppinä, jolla on tämä yksi valitettava heikkous, jonka varmasti kaikki tietävät.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minulla on valitettavasti hieman huonot ennakkoaavistukset vastavalitusta presidentistä.
Klitsko on kavereita ja suklaatehtailijan omistamat tiedotusvälineet on kertoneet kriisistä asiallisesti. Minusta hyviä merkkejä. Suomitaan vasta tekojen perusteella.

Merovingi
Ikävä uutinen tosin on, että 10 kilometriä rajasta Venäjän puolella olisi rekka-autoja täynnä sotilaita. Tilanne saattaa vain kiihtyä.
Olet erehtynyt, kyseessä on normaali turistiretki Putinin tapaan.

===

Miten kaikilta on jäänyt huomaamatta, että Venäjältä tuli selkeä vastaus Ukrainan vaalitulokseen? Nyt en tarkoita lausuntoja. Sillä Donetskin lentokentän valtauksen on sepataristit (luetaan Putin) käsittäneet rajan yli astumiseksi. Vaalitulos ei mielyttänyt ja sota otti askeleen eteenpäin. Tässä on kyseessä jonkin sortin kulminaatiopiste, uskon ma. Ukraina ei voi ottaa taka-askelia, muuten se käytännössä myöntää idän menetyksen kuten se on jo tehnyt Krimin kanssa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Millonkohan Hartwall Areenalla sytytetään tulipalo?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kuka ja miksi sytyttäisi? Kylmäveriset suomalaiset ei viitsi mennä vankilaan sotarikollisten omaisuuden murhapoltosta ja venäläisille on liian aikaista kutsua savumerkeillä ortodoksien suojeliaa itärajan takaa...ehkä parin vuoden kuluttua.


Kymmeniä separatisteja on kuollut Itä-Ukrainassa | Yle Uutiset | yle.fi : "Eilen taistelujen kiihtyessä separatistijohtaja Denis Pushilin sanoi, että nopeasti ja aggressiivisesti kehittyvien tapahtumien takia hänen johtamansa Donetskin kansantasavallan on pakko pyytää apua henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinilta ja koko Venäjän kansalta."

Putin kutsuttaa itsensä apuun. Mutta ei tässä Ukrainalla ole vaihtoehtoja, jos itäosista halutaan pitää kiinni.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Niin, ne 70-luvun ahkerat kyläilyt Tehtaankadulla - kai ne nyt voidaan jo antaa anteeksi?

Niin, siinä on se vissi ero, että useat kävivät aikoinaan oman kotiryssänsä puheilla, mutta on muutamia, jotka jatkaisivat hommaa yhä tänäkin päivänä.

Eihän Ike mikään mallioppilas ole ollut, mutta kiitosta hänelle kuitenkin siitä, että on panoksellaan moottoritien rakennuttamisessa lyhentänyt matkaani Turun saaristoon kesänviettoon.

Ja tässä Ukraina-keississä hyvää ja arvostettavaa toimintaa, kuten eräältä rauhanmerkkiläiseltäkin, huonosti istuvassa pikkutakissaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin, siinä on se vissi ero, että useat kävivät aikoinaan oman kotiryssänsä puheilla, mutta on muutamia, jotka jatkaisivat hommaa yhä tänäkin päivänä.

Eihän Ike mikään mallioppilas ole ollut, mutta kiitosta hänelle kuitenkin siitä, että on panoksellaan moottoritien rakennuttamisessa lyhentänyt matkaani Turun saaristoon kesänviettoon.

Ja tässä Ukraina-keississä hyvää ja arvostettavaa toimintaa, kuten eräältä rauhanmerkkiläiseltäkin, huonosti istuvassa pikkutakissaan.

Niin, minusta Kanerva on tosiaan pätevä, eikä hänen yksityiselämänsä tai kaukainen menneisyytensä nuorisopoliitikkona juuri tähän vaikuta. Erkki on muuten tosiaan toistuvasti käyttänyt paljon terävämpiä luonnehdintoja Venäjästä kuin mitä olisi ollut viran puolesta pakollista. Ei tunnu juuri arvostavan Putinin rauhanmatkailua Ukrainan alueilla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Minulla on valitettavasti hieman huonot ennakkoaavistukset vastavalitusta presidentistä.

Tätä lainausta voin käyttää aasinsiltana ystäväni ajatuksiin Ukrainan uudesta presidentistä Petro Poroshenkosta.

Aloitetaan positiivisista ajatuksista ettei aina voida syyttää pelkästä negatiivisuudesta.

Ystäväni mielestä hyvää on se, että Poroshenko on leimautunut EU-myönteiselle linjalle ja kannattaa avoimesti Ukrainan sitomista länteen, tosin siten ettei hän ole ajamassa Ukrainaa NATO:on. Eli voidaan olettaa, että Poroshenkon kaudella Ukraina ryhtyy ottamaan askeleita kohden länttä, mikäli Poroshenko on puheidensa mittainen mies ja mikäli mitkään sisäpoliittiset tai mahdollisesti ulkopoliittiset syyt eivät tällaista kehitystä vastusta.

Ehdottomasti positiivisena seikkana ystäväni pitää myös sitä, että Poroshenko on sopivan neutraali henkilö ja hän on maltillinen poliittisena toimijana, joten hän ei välttämättä herätä suurta vihaa ja kaunaa Ukrainan etelä- ja itäosissa. Häntä myös pidetään hyvänä neuvottelijana, mikä voi olla valtti tulevaisuudessa, koska tilanne kuitenkin on se, että tulevaisuudessa tullaan neuvottelemaan tavalla tai toisella useammankin tahon kanssa Ukrainan tulevaisuudesta.

Mutta toisaalta ystäväni näkee valinnassa tiettyjä negatiivisia tai arvelluttavia piirteitä.

Merkittävin tällainen on ystäväni mielestä Poroshenkon talousimperiumi, hänen yritysryppääseen kuuluu makeistehtaita niin Ukrainassa kuin Venäjälläkin (jossa sellainen tosin on tällä hetkellä ilmeisesti suljettuna venäläisviranomaisten määräyksestä), lisäksi yritysryppääseen kuuluu teollisuusyrityksiä sekä Kanal 5 -televisiokanava.

Joten ystäväni - varmasti oikeutetusti - on huolissaan siitä, että kuinka Poroshenko kykenee pitämään erillään presidentintoimen tehtävät ja vastaavasti yritysryppäänsä johdon - tuleeko ristiriitatilanteita tai yrittääkö Poroshenko käyttää hyödyksi asemaansa presidenttinä ajaessaan yritystensä etua. Ehdottomasti aiheellinen huoli ja kun Ukrainan historian tuntee niin tilanne voi olla se, että presidentti Poroshenko käyttää asemaansa arvelluttavalla tapaa. Mutta ei kuitenkaan vielä tuomita vaan annetaan hänelle mahdollisuus näyttää mihin hänestä on ja kykeneekö hän johtamaan Ukrainan irti ongelmista.

Ongelmallinen voi olla talousmies Poroshenkon suhde muihin oligarkkeihin - koska tokkopa se Poroshenkonkaan historia aivan puhtoinen on, asia josta ystäväni on hiukan huolissaan.

Ystäväni ei siis päässyt äänestämään 25. toukokuuta. Aina Klitshkon vetäytymiseen saakka Klitshko oli hänen suosikkinsa ja hänen ehdokkaansa - tämän jälkeen hän taiteili Poroshenkon ja Tymoshenkon välillä, koska he olivat lähinnä ainoita sellaisia vakavasti otettavia ehdokkaita joille hän olisi voinut äänensä antaa. Mutta kummallakin oli toki omat puutteensa.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä RIANovostin uutinen on oikeastaan pakko linkittää tänne ihan vaan vertailun vuoksi:

Nearly 100 Killed in Monday’s Donetsk Hostilities – Federalists
.

Eli huomion arvoinen kohta uutisessa:

"Over 50 members of local self-defense forces and nearly the same number of civilians were killed in clashes on Monday with pro-Kiev troops in the eastern Ukrainian city of Donetsk, the prime minister of the self-proclaimed Donetsk People’s Republic said Tuesday." (lainaus RIANovosti).

Puhutaan siis yksin maanantain osalta lähes sadasta kuolleesta eli yli 50 separatistista ja lähes samasta määrästä siviiliuhreja, ja huomioikaa, tämän kriisin aikana olen seurannut myös aktiivisesti RIANovostin uutisointia ja se on toistaiseksi ollut suhteellisen maltillista, eli voitte kuvitella millaisia lukemia hyvin voimakkaasti politisoituneissa lehdissä ja viestimissä julkistetaan.

Vastaavasti YLE uutisoi seuraavaa tältä päivältä:

"Donetskin pormestari Oleksandr Lukjantšenko kertoi aikaisemmin, että lentokentän taisteluissa on kuollut 38 ihmistä. Lisäksi kaksi surmansa on saanut kaksi siviiliä." (YLE:n koko uutinen).

Reuters uutisoi separatistien kärsimistä tappioista:

"Ukrainian aircraft and paratroopers killed more than 50 pro-Russian rebels in an assault that raged into a second day on Tuesday after a newly elected president vowed to crush the revolt in the east once and for all."

Kaikissa muissa lähteissä paitsi RIA:n sivuilla siviiliuhrien määrä on ollut hyvin minimaalinen, eilen illalla kyivpost.com tiedotti yhden siviilin kuolleen ristitulessa. Tänään ilmeisesti toinen on kuollut YLE:n kerrottua kahdesta kuolleesta, joten mitä suurimmalla todennäköisyydellä siviilejä ei kovinkaan paljon tätä enempää ole kuollut vaikka RIA muuta väittääkin, propagandaa se on tämäkin.

vlad.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
En osta kyllä tuollaisia siviilitappioita millään, kun lähteenä on kapinallisten johtajiin kuuluva henkilö, jolle on tietysti hyödyllistä liioitella siviiliuhrien määrää. Etenkään, kun mistään muusta lähteestä ei ole asiaa varmistettu. Kuvia taistelun yhteydessä kuolleista löytyy ja niistäkin lähes kaikki ovat kapinallisten tappioita esitteleviä, jotka ovat kuvien perusteella isot. Yhdestä siviiliuhrista olen kuvia nähnyt, sillä rautatieasemalla oli nainen kuollut kranaatin sirpaleesta.

Eilisten tappioiden johdosta paikallinen kapinallisten johtaja on Twitterin mukaan uhannut räjäyttää paikallisen ruumishuoneen, jotta kaatuneiden henkilöllisyyttä ei voida selvittää.

Luhanskissa on taasen tuhottu kapinallisten koulutusleiri ilmaiskussa. Artikkelista on mainitsemisen arvoista, että kyseisen leirin rakentamisessa on käytetty aika likaista taktiikkaa, sillä se on osittain Venäjän puolella rajaa. Tarkoituksena tuolla on ollut saada Venäjälle syy hyökkäykseen, jos aluetta ei tuhota tarkasti, mutta Ukrainan ilmavoimat olivat siihen pystyneet.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Artikkelista on mainitsemisen arvoista, että kyseisen leirin rakentamisessa on käytetty aika likaista taktiikkaa, sillä se on osittain Venäjän puolella rajaa. Tarkoituksena tuolla on ollut saada Venäjälle syy hyökkäykseen, jos aluetta ei tuhota tarkasti, mutta Ukrainan ilmavoimat olivat siihen pystyneet.
Mihin ihmeeseen Venäjä tarvitsee "syytä"? Ilman mitään sen erikoisempia aiheita se on vallannut sotavoimin Krimin ja Itä-Ukrainassa on venäläisiä joukkoja, kirsikkana nämä tsetseenit.

Ukraina: Venäjä lähettää yli rajan | Ukrainan kriisi | Iltalehti.fi
Minkä kokoisia mahtaa olla nyt käytettävät autot? Jos on niitä lähinnä amerikkalaista pick uppia vastaavia, niin 10 ukkoa saa sovitettua kenkälusikalla per auto. Jos taas koko on meikäläisittäin sora-auto, niin lavalle menee heittämällä 30. 40 autollista on kuitenkin vähintään 400 putinismin sankariksi haluavaa ja Venäjä on näitä turisteja lähettänyt Ukrainaan koko kriisin ajan. On muuten causa belli, mutta Ukraina ei tahdo. Eihän tämä ole ensimmäinen syyksi kelpaava tapahtuma.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Oliko jotain odotuksia puheiden perusteella, oikeesti?

Eipä juuri, kunhan nyt kirjoittelin ja linkitin uutisen, kun sellainen YLEn sivuille oli ilmestynyt.
 

Animal

Jäsen
Parasta tässä tilanteessa kuitenkin on se, että Putin koplansa kanssa on pelannut itsensä ja maansa tilanteeseen että vaihtoehtoina ei enää ole kuin työntää kätensä syvemmälle paskaan tai ottaa nöyrästi pallo kainaloon ja luikkia pelikentältä kotiin. Vähäinen rakennettu maine ja luottamus on jokatapauksessa mennyt.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Parasta tässä tilanteessa kuitenkin on se, että Putin koplansa kanssa on pelannut itsensä ja maansa tilanteeseen että vaihtoehtoina ei enää ole kuin työntää kätensä syvemmälle paskaan tai ottaa nöyrästi pallo kainaloon ja luikkia pelikentältä kotiin. Vähäinen rakennettu maine ja luottamus on jokatapauksessa mennyt.

Tyhjin käsin he eivät tosin pelikentiltä kotiin lähde, Krim on siirretty takaisin emämaan yhteyteen.

Minua on viime päivinä ruvennut vähän jopa hymyilyttämään se, että nyt kun Itä-Ukrainassa on sopivasti levotonta ja katseet ovat kääntyneet siihen suuntaan, niin Krim on ikään kuin unohtunut ja lähtee saaliina joka tapauksessa vanja-enon matkaan.

Krimin tapauksessa on käynyt kuten taitavan tinkaajan kanssa saattaa käydä: tinkaaja esittelee kovia vaatimuksia, mutte tyytyy lopulta vähempään. Näin ollen "häviäjästäkin" alkaa tuntua siltä, että voitollehan tässä jäätiin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ennen paneutumistani ketjuun tarkemmin, illan uutisia Donetskista - ystävältäni.

Tänään ystäväni työpäivä päättyi huomattavasti normaalia aiemmin iltapäivällä, normaalisti hän pääsee töistä neljän aikoihin tai vähän jälkeen mutta tänään työnteko lopetettiin jo kahden aikoihin ja syynä oli hyvin jännittynyt tilanne kaupungissa. Tähän mennessä paria kolmea päivää lukuunottamatta ystäväni työpäivät ovat olleet normaalimittaisia, mutta tällä viikolla maanantaina he pääsivät aikaisemmin töistä kotiin Ukrainan asevoimien aloitettua operaation Sergei Prokofjevin lentokentällä ja tänään sama toistui tilanteen jännittyneisyyden tähden.

Tänään separatistit ovat ystäväni mukaan määränneet Donetskiin ulkonaliikkumiskiellon klo. 20:00-06:00 väliselle ajalle ja ulkona luvalla liikkuvien on kannettava mukanaan henkilöllisyystodistuksia. Tarkkaa tietoa minulla ei ole siitä millä kieltoa rikkovia rangaistaan, mutta enpä tohtisi paikallisena ryhtyä testaamaan asiaa.

Eli tilanne on tällä tapaa päällä kaupungissa edelleenkin.

Ja tähän mennessä Ukrainan asevoimat on saanut lentokentän haltuunsa ja ystäväni välittämän informaation mukaan kontrolloivan myös raideliikennettä ja hallinnoivan Donetskin rautatieasemaa muutaman kilometrin päässä lentokentästä eli Donetskista pääsee junilla ainakin länteen.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tyhjin käsin he eivät tosin pelikentiltä kotiin lähde, Krim on siirretty takaisin emämaan yhteyteen.

Minua on viime päivinä ruvennut vähän jopa hymyilyttämään se, että nyt kun Itä-Ukrainassa on sopivasti levotonta ja katseet ovat kääntyneet siihen suuntaan, niin Krim on ikään kuin unohtunut ja lähtee saaliina joka tapauksessa vanja-enon matkaan.

Kuten olen jo monasti tässä ketjussa todennut, de facto Krim on liitetty Venäjään pysyvästi. Vaaditaan todella suuri muutos tulevaisuudessa Venäjällä harjoitettavaan politiikkaan, jotta niemimaa palautettaisi takaisin Ukrainan yhteyteen ja tällöinkin ukrainalaisina harkitsisin hyvin tarkkaan sitä, että kannattaako "lahja" ottaa vastaan, koska mikään ei takaa sitä etteikö se tulevaisuuden "jeltsin" kaatuisi ja tilalle nousisi jälleen uusi turvallisuuspalvelun upseeri nostamaan Venäjän jaloilleen ja joku päivä halu Krimiin saattaisi taas kasvaa liian suureksi.

Menneissä presidentinvaaleissakin on muistettava se, että Krimillä arviolta 1,8 miljoonaa äänioikeutettua ei voinut äänestää kyseisissä vaaleissa vaikka heillä olisi ollut oikeus siihen Ukrainan lain mukaan. Mikä seikka myös huomioitiin ukrainalaisissa viestimissä, mutta en nähnyt mainintaa aiheesta esim. suomalaisissa viestimissä. Sen sijaan esille nostettiin itä-ukrainalaisten vaikeus saada äänensä kuuluviin vaaleissa - johtuuko tämä sitten siitä, että Krim on unohdettu vai siitä, että yleisesti pidetään Krimin asemaa sellaisena ettei sen enää katsota kuuluvan Ukrainaan vaan se on jollain tapaa osa Venäjää - laittomasti hankittu mutta silti jo osa Venäjää, josta Venäjän ei uskota helposti luopuvan, joten siksi Krim on - häipynyt taka-alalle.

***

Mikäli seuraava tieto pitää paikkansa niin kenties Ukrainan asevoimien lisääntynyt voimankäyttö alkaa horjuttaa separatistien rintamaa, koska kyivpost.com:in välittämän tilannekatsauksen mukaan osa separatisteista on ryhtynyt yhteistyöhön vt. hallituksen kanssa - tai ainakin suunnittelee sellaista.

"Separately, some Russian-backed separatists started cooperating with Ukrainian forces, Seleznyov said by telephone at a May 28 briefing at the Ukraine Crisis Media Center. He, in particular, confirmed that a leading “terrorist” – code-named Abver – has reached out to authorities. The SBU says he is Vinnytsia Oblast native Serhiy Zdryliuk." (lainaus kyivpost.com).

Tietty pieni varauma on toistaiseksi jätettävä, koska kyseessä voi olla SBU:n juoni luoda hajaannusta separatistien riveihin. Tulevina päivinä olettaen saamme kuulla aiheesta lisää.

Toisaalta Donetskissa separatistien keinovalikoima sotia hallituksen joukkoja vastaan on paikoin varsin arvelluttava, sikäli mikäli tiedot pitävät paikkansa eli joukkojen siirroissa ja aseiden sekä ammusten kuljetuksessa käytettäisi hyödyksi myös ambulansseja. Sodankäynnin säännöt kieltävät selkeästi tällaisen toiminnan, mutta onhan toki tunnettua, että erilaisissa kriiseissä sääntöjä ei aina edes pyritä noudattamaan vaan ennemminkin niitä pyritään käyttämään hyödyksi tavalla tai toisella.

"Russian-backed militants in the city have been using stolen ambulances to move personnel and to transport weapons and ammunition, stated counter-terrorism spokesperson Vladyslav Seleznyov. “Using vehicles with red crosses on the sides contradict morality and human ethics,” said Seleznyov." (kainaus kyivpost.com).

Mutta aivan kuten aiempi tiedonanto, tämäkin voi olla vastaavasti vt. hallituksen keino käydä sotaa separatisteja vastaan - tai entistä enemmän heitä on ryhdytty kutsumaan terroristeiksi separatistien sijaan, näin tekee ystävänikin. Terroristi on sanana ehkäpä leimaavampi ja tuomitsevampi kuin separatisti ja siksi sitä on ryhdytty käyttämään.

Ja ohessa linkki kyivpost.com:in uutiseen, josta lainaukset on otettu: Donetsk remains lawless place on May 28.

vlad.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Toisaalta Donetskissa separatistien keinovalikoima sotia hallituksen joukkoja vastaan on paikoin varsin arvelluttava, sikäli mikäli tiedot pitävät paikkansa eli joukkojen siirroissa ja aseiden sekä ammusten kuljetuksessa käytettäisi hyödyksi myös ambulansseja. Sodankäynnin säännöt kieltävät selkeästi tällaisen toiminnan, mutta onhan toki tunnettua, että erilaisissa kriiseissä sääntöjä ei aina edes pyritä noudattamaan vaan ennemminkin niitä pyritään käyttämään hyödyksi tavalla tai toisella.

Tämä on vähän off-topicia ja kärjistystä, mutta mielestäni on jotenkin aivan käsittämätöntä nähdä tällaista moralisointia sodankäynnissä. Jengiä listitään puolin ja toisin kylmäverisesti mitä kekseliäimmillä tavoilla, mutta sitten ollaan niin ihmisiä ja lähimmäisiä näiden ambulanssien ja red-cross hömpötysten, jalkaväkimiinojen ja niin edelleen, kanssa. Jos tilanne on niin vituillaan että pitää tarttua aseisiin, kyllähän kaikki säännöt pitäisi viskata romukoppaan. Ehkä tällaisten herrasmiessääntöjen olemassaolo helpottaa tilanteen eskaloitumista jossain määrin? Jos olisi tiedossa että aseellisessa konfliktissa ei ole mitään, siis ei kertakaikkiaan mitään sääntöjä, voisi se hillitä edes hieman näiden semi-militarististen ryhmien toimia. Kyllähän asevoimilla pitäisi olla yhteneväiset uniformut ja muuta sovittua skeidaa, mutta eihän sitäkään kukaan noudata.

Jalkaväkimiinalla parilta taistelijalta jalat paskaksi ja sen jälkeen tarkka-ampujat niittaa hätiin tulleet medicit. Tää on sotaa eikä mitään videopeliä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä on vähän off-topicia ja kärjistystä, mutta mielestäni on jotenkin aivan käsittämätöntä nähdä tällaista moralisointia sodankäynnissä. Jengiä listitään puolin ja toisin kylmäverisesti mitä kekseliäimmillä tavoilla, mutta sitten ollaan niin ihmisiä ja lähimmäisiä näiden ambulanssien ja red-cross hömpötysten, jalkaväkimiinojen ja niin edelleen, kanssa. Jos tilanne on niin vituillaan että pitää tarttua aseisiin, kyllähän kaikki säännöt pitäisi viskata romukoppaan. Ehkä tällaisten herrasmiessääntöjen olemassaolo helpottaa tilanteen eskaloitumista jossain määrin? Jos olisi tiedossa että aseellisessa konfliktissa ei ole mitään, siis ei kertakaikkiaan mitään sääntöjä, voisi se hillitä edes hieman näiden semi-militarististen ryhmien toimia. Kyllähän asevoimilla pitäisi olla yhteneväiset uniformut ja muuta sovittua skeidaa, mutta eihän sitäkään kukaan noudata.

Jalkaväkimiinalla parilta taistelijalta jalat paskaksi ja sen jälkeen tarkka-ampujat niittaa hätiin tulleet medicit. Tää on sotaa eikä mitään videopeliä.

Todetaan,että viestini ei kuitenkaan ollut suoranainen kannanotto siihen kuinka pitkälle hyväksyn sodankäynnin sääntöjen rikkomisen, vaan kyse oli toeamuksesta joka perustuu sodankäynnintiettyihin sääntöihin.

Tietyssä mielessä on hyvä, että on olemassa sääntöjä joita ei saa tai ei saisi rikkoa, eli vangiksi otettuja sotilaita on kohdeltava sääntöjen mukaisella tavalla, mutta toisaalta on huomioitava se, että tämä tarkoittaa sitä, että ne vihollisen sotilaat on tunnistettava sotilaiksi ja heillä on selkeät tunnukset, joten esim. separatisteja ei välttämättä voi (ei voi) pitää sotilaina, koska heillä ei ole yhteneväisiä tunnuksia (jollei huomioida Pyhän Yrjön nauhaa, joka monella separatistilla on puvuissaan), vain aseistus todella erottaa heidät siviileistä sen ohella, että osalla on jonkin sortin asepuku/maastopuku päällä.

Mitä tulee punaisen ristin käyttöön ja miesten, aseiden ja ammusten kuljettamiseen taistalutilanteessa, on kuitenkin syytä pitää mielessä se, että Donetskissa myös ihan oikeita siviilejä joudutaan kuljettamaan sairaalaan ambulansseilla, joten kun separatistit turvautuvat ambulansseihin seuraa tästä pienoinen ristiriitatilanne, koska hyvin pian Ukrainan asevoimien joukot voivat kohdella kaikkia taistelualueiden lähellä liikkuvia ambulansseja vihamielisinä kohteina ja ryhtyä vastatoimiin niitä vastaan ja tällöin myös oikeassa hälytysajossa oleva ambulanssi voi joutua tulituksen kohteeksi. Sama pätee sotilastilanteessa asevoimien ambulansseihin, niissä voi olla toisinaan muitakin kuin sotilaita kuljetettavana ja toisaalta minusta on hyvä, että yleismaailmallisesti on tiettyjä ns. humaaneja sääntöjä joita on asetettu sodankäynnille ja tällainen on sairaskuljetusten rauhoittaminen sotilastoimilta, mutta tässä on myös poikkeuksensa eli myöskään sairaiden/haavoittuneiden kuljettamiseen tarkoitettuja ajoneuvoja ei saa käyttää taistelutoimintaan eikä niiden henkilökunnalla saa olla muuta aseistusta kuin henkilökohtaiseen puolustautumiseen tarkoitetut aseet.

Mitä taas tulee itse taistelutilanteeseen, niin tässä suhteessa on hyvin pitkälti samoilla linjoilla kanssasi. Mitään jalkaväkimiinojen kieltävää sopimusta Suomen ei olisi tullut ratifioida. Samoin suhtaudun tietyllä varauksella esim. räjähtävien luotien käytön kieltävään sopimukseen, (koskee siis alle 400 g kevyempiä luoteja joita käytetään henkilömaaleja vastaan, joiden käyttö kiellettiin henkilömaaleja vastaan sodankäynnissä kansainvälisillä sopimuksilla vuodesta 1868 alkaen). Tätä sopimusta on kylläkin rikottu useasti erilaisissa kriiseissä, myös moderneissa sodissa toisen maailmansodan jälkeen ja esim. Ukrainan kriisissä separatistit ovat syyttäneet Ukrainan asevoimien joukkoja tällaisten luotien käytöstä ihmismaaleja vastaan.

Mutta yleisesti ottaen on hyvä, että on olemassa tiettyjä sääntöjä, mutta toisaalta on myös ymmärrettävä, että säännöt eivät ole taistelutilanteessa ehdottoman pitäviä ja erityisesti konflikteissa joissa käydään vastustajan toimesta epäsymmetristä sodankäyntiä, yleisesti heikompi osapuoli turvautuu keinoihin jotka on kielletty yleismaailmallisesti, mutta hyvin usein myös sotilaallisesti vahvempi ryhtyy tällaisissa sodissa luovimaan harmaalla alueella ja rikkomaan kv. sopimuksia, mikä on tosin aivan ymmärrettävää toimintaa. Eli henkilökohtaisesti en todella rajusti ryhdy tuomitsemaan tahoja jotka turvautuvat epäsymmetriseen sodankäyntiin, koska sellainen toiminta on heidän resurssien parasta mahdollista hyödyntämistä ja täten hyvin ymmärrettävää toimintaa - ja järkevääkin. Tietenkään tiettyjen sodankäynnin sääntöjen rikkominen ei ole toivottavaa, mutta on ymmärrettävä, että sitä tapahtuu ja tulee tapahtumaan vastakin.

Ja esim. Ukrainan tapauksessa on huomioitava se, että uutisilla vastapuolen rikkomuksista pyritään vaikuttamaan myös kuvaan sodankäynnistä ja luomaan kuva siitä ettei vastustaja ole erityisen rehellinen toimissaan ja ettei se noudata sopimuksia vaikka samalla jätetään kertomatta ne omat rikkomukset. Kyse on siis eräänlaisesta tosiseikkoihin perustuvasta mielikuvavaikuttamisesta - jopa propagandasta.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
YLE: Ukrainan armeijan helikopteri ammuttiin alas.

"Venäjä-mieliset separatistit ovat ampuneet alas Ukrainan sotilashelikopterin. Helikopteri pudotettiin Itä-Ukrainassa sijaitsevan Slovjanskin kaupungin yläpuolelta torstaina.

Ukrainan virkaatekevän presidentin Oleksandr Turtšynovin mukaan iskussa kuoli 14 kopterissa ollutta sotilasta. Yksi kuolleista oli armeijan kenraali.
" (lainaus: YLE).

Itse asiassa kyivpost.com:in mukaan kuollut henkilö on Ukrainan vasta perustetun Kansalliskaartin palveluksessa ollut kenraali majuri Serhyi Kulchytsky, joka johtaa taistelukoulutus-osastoa Kansalliskaartissa.

Kuolonuhrien määrä on toistaiseksi vahvistamaton. Kansalliskaartin mukaan tapahtuneessa kuoli 12 miestä ja yksi loukkaantui vakavasti, joista kuusi palveli kansalliskaartissa ja toiset 6 Berkutissa eli josta voimme päätellä, että myös Ukrainan vt. hallinnolla on käytössään Berkut-osasto. Eri asia on sitten se, että onko osasto perustettu täysin uudelleen Janukovitshin kukistumisen jälkeen vai onko osa berkuteista vannonut valansa uudelle hallinnolle. EuroMajdanin aikanahan jokunen berkut loikkasi majdanilaisten riveihin.

Tänään pudotettu helikopteri oli tyyppiä Mil Mi-8 eli keskiraskas kuljetushelikopteri ja paikka siis lähellä Slovjanskia. Mikäli muistan oikein, tämä on kolmas helikopteri, joka taisteluiden aikana on pudotettu Ukrainassa. Jokunen aika sitten Slovjanskissa pudotettiin manpadseilla kaksi Mil Mi-24 taisteluhelikopteria ja tämä Mil Mi-8 pudotettiin myös manpadsilla, joka osoittaa sen, että moderni olkapäältä laukaistava ilmatorjuntaohjus on osaavissa käsissä vaarallinen ase ja etenkin kun taisteluita käydään vielä alueella jossa ei ole selkeitä rintamalinjoja ja jokainen yksittäinen talo ja rakennus voi olla separatistien miehittämä lisää tämä entisestään helikopteritoiminnan riskejä, johon taannoisessa Jane'sin postituslistan artikkelissakin viitattiin.

Pudotusten määrää varmasti myös lisää lentäjien operointitaito taistelutilanteessa, lentotunteja ja harjoitusmääriä kun on supistettu, joten se kostautuu tällaisissa tilanteissa. Ja toinen seikka johon on kiinnitetty toisinaan huomiota, on Ukrainan asevoimien helikoptereiden omasuojajärjestelmät, pääasiassa käytössä on vain perinteisiä soihtuja - jos aina niitäkään. Mutta Ukrainan asevoimilla ei kuitenkaan taida olla muita vaihtoehtoja kuin turvautua jatkossakin helikoptereihin, koska en usko, että he ihan heti ryhtyvät urbaanissa ympäristössä operoimaan rynnäkkökoneilla - jotka eivät aivan niin haavoittuvia ole manpadseille kuin helikopterit, joten pudotuksia on odotettavissa jatkossakin.

Kolmen pudotetun helikopterin lisäksi ainakin kaksi helikopteria (muistaakseni tyyppiä Mi-8) on saanut huomattavia vaurioita ilmatorjuntatulituksen seurauksena, juuri Slovjanskin ja Kramatorskin seudulla.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös