UEFA U21 EM-Kisat: Suomen jatkokarsinta ja itse kisat

  • 36 094
  • 195

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tämä ketju jäänee lyhyehköksi, mikäli Suomen tie nousee Itävaltaa vastaan pystyyn. Silloin jääkiekkoaiheisella keskustelupalstalla ainoastaan kovin harva on täällä kommentoimassa jalkapallon alle 21 vuotiaiden EM-kisoja, jotka pelataan kesäkuussa 2009 Ruotsissa. Toisaalta jos Suomi jatkokarsinnankin hoitaa, saattaa nämä kisat aiheuttaa jonkinnäköisen buuminkin Suomessa ja varmasti moni lähtee Ruotsiin paikan päälle kisoja seuraamaankin.

Otin siis oikeuden avata tästä aiheesta ketjun. Minua nämä karsinnat ovat kiinnostaneet valtavasti jo alusta alkaen ja nyt tähän hommaan tuli vielä lisäbuustia, kun vastassa on maajoukkue nykyisestä asuinmaastani Itävallasta. Ensimmäinen osaottelu pelataan täällä Itävallassa tänä perjantaina (10.10). Pelipaikkana Linzin esikaupunki Pasching ja kickoff kello 18 täkäläistä aikaa (19 Suomen aikaa). Toinen osaottelu pelataan Turussa ensi viikon tiistaina kello 19 Suomen aikaa.

Itselleni Itävallan joukkue on jopa tutumpi, kuin Suomen. Seuraan täkäläistä liigaa huomattavasti aktiivisemmin - Veikkausliigan seuraaminen rajoittuu internetistä saatuihin tietoihin. Suomen arpaonni oli vähän niin ja näin: Itävalta ei futismaana ole nimekäs, mutta vastassa on kuitenkin pelaajia, jotka pelasivat viimeksi Kanadassa pelatuissa nuorten mm-kisoissa välierissä asti. Lisäksi Itävallan liiga on kaikesta huolimatta Veikkausliigaa edellä, vaikka myös Itävalta jäi tällä kaudella ilman CL:n ja UEFA-Cupin lohkovaiheen paikkaa. Itävallan joukkueessa pelaa monta pelaajaa, jotka ovat maansa liigassa joukkueissaan erittäin tärkeässä roolissa. Mainitaan nyt erikseen nimet Dober (SK Rapid Wien), Sonnleitner (SK Sturm Graz), Kavlak (SK Rapid), Sulimani (FK Austria Wien) ja Okotie (FK Austria).

Suomen joukkuetta voi joku Veikkausliigaa ihan paikan päälläkin seurannut tarkemmin kommentoida. Itseäni hieman jopa harmitti kuulla, että Berat Sadik on sitten juurikin tässä tärkeässä vaiheessa a-maajoukkueen mukana. Ei vaan, onnea hänelle sinne ja toivottavasti pystyy jeesaamaan myös a-maajoukkuetta.

Harkitsin itse jopa paikan päälle lähtemistä suomikamat päällä :), mutta se jää ajan puutteen takia valitettavasti väliin. Sen sijaan ottelu televisioidaan täällä (toivottavasti myös toinen osaottelu), joten pääsen kannustamaan Suomea tv:n välityksellä.
 

scholl

Jäsen
Suomen joukkuetta voi joku Veikkausliigaa ihan paikan päälläkin seurannut tarkemmin kommentoida.

Olennaisinta on mielestäni se, että enää ei ole sama tilanne kuin takavuosina, että 21v maajoukkueen miehet olisivat seuroissaan korkeintaan vaihtopelaajia tai pelaisivat A-junioreissa, vaan kyllä suurin osa Riven miehistä on oikeasti avainrooleissa joukkueessaankin ja pelaavat isoja minuutteja. Otetaan nyt esimerkkeinä esiin vaikkapa Raitala ja Parikka Klubista sekä Kokko ja Jalasto Hongasta. Furuholm taisi olla pitkään loukkaantuneena, joten hänen kuntonsa voi olla arvoitus. Sama taitaa olla Petrescun tilanne.

Vähän kumma ettei Sakari Mattila pääse vielä tuohon jengiin kokeilemaan.
 

Luiro

Jäsen
Jää nyt tämä ottelu väliin, kun pitää olla Moskovassa kannustamassa Suomea kohti MM-kisoja, mutta todellakin toivon että nyt Suomi ottaa jälleen yhden askeleen matkalla sivistysvaltioksi ja etenee kisoihin.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itävallasta tuli sitten 2-1 tappio, mutta ihan kohtuulliset lähtöastelemat jäi kuitenkin toiseen osaotteluun. Nimittäin tärkeän vierasmaalin johdosta kotona riittää 1-0 voitto ja kisapaikka on varma.

Helppoa Itävallan lyöminen ei tule olemaan, mutta toisaalta kisapaikan kohtalo oli ratketa jo Itävallan iskiessä kaksi maalia ensimmäiseen 13. minuuttiin. Mitä Urheiluruudun maalikosteesta pystyi päättelemään, niin löysän puolustamisen piikkiinhän nuo Itävallan salmamaalit menevät.

Ensimmäisessä maalissa Jalastolla olisi ollut mahdollisuus katkaista nousu laidalta, mutta löysän pelaamisen seurauksena päädystä tulee keskitys ja maalinedustalle täysin vapaaksi jätetty itävaltalainen pääsee puskemaan helposti pallon maaliin. Toinen maali meneekin sitten täysin Jalaston piikkiin, surkea purku ja itävaltalainen pääsee tällämään vastapallon läheltä verkkoon.

Toisella puoliajalla Perpa Hetemaj näytti yksilötaitoaan ja sijoitti itävaltalaisten keskeltä pallon alanurkkaan. Ehkä aavistuksen verran tuo menee veskarin piikkiin, sillä reilusta 20 metristä lähtenyt veto olisi ollut otettavissa kiinni. Joka tapauksessa, erittäin tärkeä maali jatkooonpääsyn kannalta.

Suomessahan tätä matsia ei tietenkään kokonaisuudessa nähty, joten olisi mukava jos BitterX pystyy tarjoamaan pienen raportin sieltä Itävallasta. Lähinnä se kiinnostaa, kuinka oikeudenmukaiset loppunumerot mahtoivat olla pelitapahtumiin nähden?

Toiseen osaotteluun ei kyllä ole siinä suhteessa parhaat mahdolliset lähtökohdat, että Perpa ja Petrescu ovat varoitustilin vuoksi ratkaisevasta ottelusta poissa. Tässä kohdin on nostettava vielä esille Sadikin poissaolo samanaikaisen A-maajoukkuekutsun vuoksi. En ymmärrä sitä, että Sadik istuu maajoukkueessa penkillä, kun hän voisi samaan aikaan olla ratkaiseva palanen nuorten kisapaikkaa ajatellen.

Se on selvä, että A-maajoukkue ajaa edelle, jos nuorelle pelaajalle löytyy sieltä todellista käyttöä, kuten Roman Eremenkon (iän puolesta menisi vielä nuorten peleihinkin ja mikä vahvistus olisikaan) tapauksessa. Mutta mikä järki on roikottaa tässä vaiheessa Sadikia maajoukkueen mukana, kun Kuqit ja kumppanit voisivat yhtä hyvin lämmittää sitä penkkiä.

Ei tuo nuorten kisapaikka kuitenkaan mikään merkityksetön asia ole suomalaisen jalkapallon kannalta, kisapaikalla olisi varmasti paljon positiivisia vaikutuksia. Joten luulisi, että maajoukkuevalinoissa käytetäisiin sen verran maalaisjärkeä, ettei ehdoin tahdoin jätettäisi tässä vaiheessa nuorten avainpelaaja maajoukkueen penkille istumaan.

Täytyy nyt vaan toivoa, että Suomen nuoret pystyvät tälläkin joukkueella raivaamaan tiensä jatkoon.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Jää nyt tämä ottelu väliin, kun pitää olla Moskovassa kannustamassa Suomea kohti MM-kisoja

Kyllä, mutta junassa on kaikenmaailman vehkeitä millä saadaan tulospalvelu pelaamaan. Harmi, että samaan aikaan on kiekkokierros, niin Radio Suomea ei paljon kuunnella. Niin se vain valitettavasti menee, että tuossa junassa ei semmoista suvaita. Ei sillä, että itseänikään kiinnostaa mitään kiekkoa tuolla kuunnella, mutta välillä voisi vähän kuulostella radiosta, jos niillä on jotain kerrottavaa. Läppäri & mokkula viritykset voi unohtaa, ei tule toimimaan junassa.

Uskomatonta kulttuuria eilisen pelin puuttuminen televisiosta, mutta tulos lämmittää kyllä. Tai siis tilanne jatkoa ajatellen, vierasmaali nyt vain on uskomattoman arvokas.

Mutta mikä järki on roikottaa tässä vaiheessa Sadikia maajoukkueen mukana

En pidä ollenkaan mahdottomana, että Sadik nähtäisiin tänään kentällä. Nuoria pidetään mukana, jotta sopivan hetken tullen voi saada arvokkaita minuutteja korkoa kasvamaan. Miesten pelit ovat vastustajasta riippumatta eri asia kuin junnujen.

Sitä paitsi, jos Tainio ja Kolkka olisivat molemmat poissa, niin Sadikia voitaisiin tarvita jopa avauksessa. Niin ei taida tulla käymään, mutta vaihdosta kentälle Kuninkaan kanssa, miksipäs ei.
 
Uskomatonta kulttuuria eilisen pelin puuttuminen televisiosta, mutta tulos lämmittää kyllä.

Onneksi tuokin kulttuurimoka paikataan ja Turun ottelu näkyy TV Viidellä.

Siitä oon samaa mieltä, että vierasmaali oli elintärkeä. Silti, yksi maali pitää tehdä ja siihen luotan kyllä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Suomessahan tätä matsia ei tietenkään kokonaisuudessa nähty, joten olisi mukava jos BitterX pystyy tarjoamaan pienen raportin sieltä Itävallasta. Lähinnä se kiinnostaa, kuinka oikeudenmukaiset loppunumerot mahtoivat olla pelitapahtumiin nähden?

Olipa tosiaan melkoinen peli. Alku oli aika painajaismainen - jätkiä näytti jännittävän aika kovaa ja Itävalta painoi päälle kuin yleinen syyttäjä. Puolustuksen kardinaalimokien takia tosiaan kaksi takaiskumaalia heti kärkeen ja tukku tuhannen taalan paikkoja. Pieni stadion oli loppuunmyyty ja yleisö (n. 5000 päinen) oli melkoisen fiilareissa. Sen siivittämänä Itävalta vyörytti paikkoja koko ensimmäisen puoliajan ja Suomi sai olla tyytyväinen, että kolisi "vain" kaksi kertaa. Suomen omasta hyökkäyksen rakentelusta ei tullut yhtään mitään: syötöt karkaili rajojen yli, keskitykset olivat heikkoja ja harvoista erikoistilanteista ei saatu mitään valmista aikaiseksi.

Toinen jakso oli taas täysin erilainen. Hatunnosto siitä, että Suomi pystyi ikäänkuin nollaamaan heikon ensimmäisen puoliajan ja rauhoittamaan peliään. Oma osa tässä oli Itävallan omalla passivoitumisella. Yhtäkkiä olikin niin, että Suomi piti palloa ja Itävallan hyökkäyksen rakentelusta ei tullut mitään. Se näytti samalta, kuin Suomen ensimmäinen puoliaika. Suomi ei edelleenkään saanut järin paljoa tilanteita luoduksi. Perpa Hetemaj loisti silti poikkeuksellisella yksilötaidolla ja elintärkeä vierasmaalikin oli Perpan henkilökohtainen taidonnäyte. Pakki kahville, siirto sivuun ja tarkka veto suoraan alapeltiin.

Itävallalla olisi ollut paikkoja ratkaista koko karsinta ensimmäisellä puoliajalla Suomen hermoillessa. Maanoja otti pari tärkeää torjuntaa, pari kertaa taisi kolahtaa alumiini ja pari kertaa jeesasi Pyhä Henki.

Kun toisella jaksolla alkoi suomalaiset saamaan hippaa Itävaltalaisista, alkoi se Suomelle tyypillinen perivittumainen rappaaminen, mikä vei itävaltalaisista täysin mehut. Punapaidat eivät saaneetkaan mitään loppumyllyä aikaiseksi, vaan enemmänkin odottelin, että Suomi saattaa heittää toisen kaapin, kun että Itävalta kolmannen.

Positiivisessa mielessä nostaisin esiin Suomelta Maanojan ja Hetemaj'n. Maanoja ei mahtanut takaiskumaaleille mitään, mutta torjui sen sijaan muutaman kerran erittäin vakuuttavasti. Hetemaj tuo mukavasti epäsuomalaisuutta Suomen peliin. Kaveri näkyy kentällä taidoillaan, suu ja kädet käy ja välillä "sattuu" oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Perpan ei kannata muuten koskaan pelata Valioliigassa - La Liga on kaverille oikea osoite Kreikan visiitin jälkeen :)

Negatiivista puolestaan Jalasto, joka hermoili jatkuvasti, eikä saanut Veli Kavlakista hippaa. Kavlak on muuten kaveri, jota kannattaa seuraavassa matsissa tarkkailla. Kapteeni Tim Sparvia en tainnut nähdä kentällä, kuin kerran.

Itävallalle 2-1 voitto oli kuin tappio ja haastattelujen mukaan tunnelma oli pelin jälkeen ollut sen mukainen.

Turun ottelussa Suomen puolustuksen on syytä parantua, muuten Stankovic tai Kavlak rankaisee. Huomiota herätti myös Itävallan paremmuus ilmatilassa, vaikka sen nimenomaan pitäisi olla isokokoisten suomalaisten vahvuus. Siinä kanssa asia, jonka on parannuttava tiistaihin mennessä. Se tosin varmaan paraneekin.

Turussa Suomi varmaan tulee peliä hallitsemaan. Kuten sanottu, se Kavlak on poikkeuksellinen kaveri, jonka kanssa on syytä olla tarkkana. Itävallalta muuten puolustaja Schiemer ja hyökkääjä Okotie ovat kahden keltaisen takia poissa Turun ottelusta. Näistä etenkin Okotien puuttuminen on Suomen kannalta suuri juttu - yksi tappavan vaarallinen kärki vähemmän vastustajalla.

Miten muuten tuo lippupolitiikka on hoidettu Turun otteluun? Täällä liput sai ostettua ennakkoon hirvittävällä 1,5 euron hinnalla, josta tuloksena loppuunmyyty stadion ja hieno tunnelma. Toivottavasti suomalaisetkin heräävät ja saapuvat suurin joukoin Veritakselle. Tässä on nimittäin loistava mahdollisuus tehdä Suomen maajoukkueiden kaikkien aikojen futissuoritus. Hieno homma on se, että matsi pelataan Turussa, jossa on Suomen kehittynein futiskulttuuri.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Onko tänään joku turkulainen tai miksei suomalainenkin ;) menossa kannustamaan nuorten maajoukkuetta EM-kisoihin? Tässä olisi nyt suuren futisteon paikka.

Onko peliä markkinoitu Suomessa mitenkään? Mites lippupolitiikka? Paljoa huutaa pääsylipuista?
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Onko tänään joku turkulainen tai miksei suomalainenkin ;) menossa kannustamaan nuorten maajoukkuetta EM-kisoihin? Tässä olisi nyt suuren futisteon paikka.

Onko peliä markkinoitu Suomessa mitenkään? Mites lippupolitiikka? Paljoa huutaa pääsylipuista?
Suhteellisen vähän on peliä missään hehkutettu. Asialle omistautuneet ovat varmasti lippunsa saaneet kuitenkin hommattua, ja toivottavasti myös moni muukin.

Edessä on monen U21-pelaajan uran tähän asti tärkein ottelu ja toistaiseksi kohokohta(mikäli kisoihin mennään). Taitoa pelaajilla pitäisi kisoihin riittää ja ainakin täällä usko on vahva!
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Harmi että Sadikin lisäksi hyökkäystehoja ainakin paperilla vähentää Petrescun ja Perpan pelikiellot. Nyt kaikki siis heivaavat canalin hmv-pelistä Voicelle vai mikä TV Viisi tämä nyt onkaan. 1-0 siis riittää.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Harmi että Sadikin lisäksi hyökkäystehoja ainakin paperilla vähentää Petrescun ja Perpan pelikiellot. Nyt kaikki siis heivaavat canalin hmv-pelistä Voicelle vai mikä TV Viisi tämä nyt onkaan. 1-0 siis riittää.
Sen takia jätin lähtemättä hitsarikatsomoon, jotta tämä spektaakkeli ei jäisi väliin.

Suomella on aika leveä materiaali tässä ikäluokassa, enkä usko, että noihin poissaoloihin Suomi kaatuu, kun Ojalan tasoista kaveria on heittää korvaajaksi. Itävalta taipuu tänään, siihen uskon vahvasti.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Surkeahko eka puoliaika Suomelta. Ei päästy liikuttamaan palloa tarpeeksi nopeasti keskikentällä. Laidoilta voisi olla saumaa, varsinkin Hakola voisi saada jotain aikaan. Parikka on ollut ihan turha, ei mitään käyttöä. En tiedä onko edes pelannut paljon yksinäisenä piikkinä? Puolustuksessa taas Portin nukkui pari kertaa ja toisesta Itävalta rankaisi. Surkea peli muutenkin Portinilta tähän asti.

edit. Ojala otettiin puoliajalla pois ja Furuholm sisään, siirrytään kahteen kärkeen.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Vaihdot pelasti Suomen, tosin se suunniteltu, eli Ojala <-> Furuholm ei niinkään, mutta Hetemajn loukkaantumisen (?) johdosta kentälle otettu Vasara oli kentän hahmo jo ennen maalejaan. Ensimmäinen peli pikkuhuuhkajissa, keskikentän dominointia ja kaksi maalia viimeisellä kympillä. Aika hurjaa. Itävallalla kaksi vaihtoa jäljellä, eli voivat saada tuoreempia äijiä kentälle, mutta kyllähän Suomella tässä on etulyönti.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Aika hiljaiseksi vetää tämä suoritus. SUOMI ON KISOISSA!! SE ON SIINÄ!!!!
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
HYVÄ SUOMI, KIITOS JÄTKÄT!!! MAH-TA-WAA!!!

Nyt on onnellinen ja tyhjä olo...
 

Rekordmeister

Jäsen
Suosikkijoukkue
FC Bayern München, Lukko
Loistavaa!

Uskomatonta miten suomalainen palloilujoukkue venyy tälläisessä paikassa upeaan suoritukseen! Aivan loistavaa. Kiitos Pikku-Huuhkajat!
 

lapa78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lexaa
Vittu. Huikeeta. Ei Suomen kuulu nousta 0-1 asemasta 2-1 voittoon ja vielä rankuissa kisoihin. Saatana on kyllä kovia ukkoja. Vasara oli kyllä mahtava kun pääsi kentälle. Nyt ei voi sanoa muuta kuin huikeeta. Hyvä "pojat"!!!
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Jokainen pilkku samaan paikkaan ja joka kerta Itävallan maalivahti yhtä vandersar. Varmaan olisi viides vetokin tullut samaan paikkaan.

Loistava nousu, 80 minuuttia päätä seinään ja sitten kymmenen minuutin tehospurtti. Jatkoajalla oli jo paikka ratkaista, mutta pilkkuihin asti venyi. Maanojalta yksi loistava torjunta ja sitten viimeinen veto tulikin suoraan kohti. Ehdin emännälle todeta, että Maanoja tekee vielä casillasit pilkuissa, ja niinhän se poika teki.

Suomen jalkapallohistorian komein saavutus, aivan mahtavaa!
 

scholl

Jäsen
Ei jumakauta. Kukapa olisi uskonut. Rive on tehnyt huikean työn, pelaajat on saanu Veikkausliigassa ja muuallakin vastuuta ja tässä on tulos. Aivan huikea juttu.
 

Ruutu8

Jäsen
Onnea koko ryhmälle sydämeni pohjasta! Ja erityisesti kotkalaiselle "Muki" Turuselle. Mahtavaa duunia jätkät! Kyllä runkkukisan ratkettua kaikennähneelle penkkiurheilijalla oli silmäkulma kosteana...
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Aivan hel-ve-tin hienoa! Todella epä-suomalainen nousu lopussa, tai lähinnä epäsuomalaista kai siinä on se, että se johti sitten myös parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen. Onnittelut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös