Tuli mieleen noista Venäläisistä lentokoneista ketkä lentelevät tutka pimeenä ja lennojohto ei pysty paikantamaan niitä, niin miten sitten sotilastutkat pystyvät havaitsemaan ne? Mistä tämä sotilastutka ottaa kosketuksen siihen koneeseen?
Korjataan, venäläiskoneet lentävät toisiotutkavastaaja eli transponderi pimeänä (ei tutka pimeänä, tai voivat ne tehdä sitäkin - mutta se on toinen asia se).
Lennonjohdot turvautuvat (pääasiassa) ns. toisiotutkiin (SSR). Lennonjohdon käytössä voi olla seuraavia järjestelmiä: lennonjohdon lähialuetutka TAR (Terminal Area Radar), tarkkuuslähestymistutka PAR (Presicion Approach Radar) ja lennonvarmennuksen pitkänkantamantutka ESR (En Route Surveillance Radar).
"
Toisiotutkajärjestelmä (engl. SSR - Secondary Surveillance Radar) on radiomajakka, joka määrittelee kohteen etäisyyden radiomajakan lähettämän kyselypulssin ja lentokoneen toisiotutkavastaajan lähettämän vastauksen aikaeron perusteella." (lainaus wikipedia).
Sen sijaan sotilastutkat ovat ns. ensiötutkia (eli PSR - Primary Surveillance Radar), jotka perustuvat radioaaltojen (sähkömagneettisen säteilyn) avulla tapahtuvaan ilmaisuun ja mittaamiseen, tutkasta lisää wikipediassa:
fi.wikipedia.org/wiki/Tutka
Tutkan toimintaperiaate kuitenkin lyhyesti:
"
Tutkassa on radiolähetin (oma lähetin tai passiivisessa tutkassa vieras lähetin), joka lähettää voimakkaita radioaaltoja, ja radiovastaanotin, joka käsittelee (prosessoi) kohteen heijastumisesta aiheutuvia tutkakaikuja. Heijastunut heikko radiosignaali on mahdollista havaita ja vahvistaa, joten tutka sopii hyvin etäistenkin kohteiden havainnointiin." (wikipedia).
Eli lyhyesti todeten, lennonjohdon käyttämät toisiotutkajärjestelmät havaitsevat kohteen vain mikäli toisiotutkavastaaja (transponderi) lähettää vastauksen kyselypulssiin. Jos transponderia ei ole tai se ei ole päällä, toisiotutkajärjestelmässä kohdetta ei havaita, sen sijaan tällainenkin kone havaitaan ensiötutkassa. (No häiveteknologiaan hyödyntävien koneiden kohdalla havaitseminen on olennaisesti vaikeampaa ensiötutkillakin, mutta ei mahdotonta kaikille järjestelmille, mutta tämä nyt koskettaa sitten enemmän sotilasilmailua eikä siviili-ilmailua).
vlad.