Ongelma on siinä, ettei julkisella puolella tehtävä työ juurikaan kiinnosta suurta osaa lääkäreistä. Mikäs siinä potilaan vaivoja vähätellessä ja leväperäisiä diagnooseja tehdessä, kun palkka juoksee joka tapauksessa, vaikka tuottaisit kuinka huonoa palvelua tahansa. On olemassa lukemattomia esimerkkejä terveyskeskuslääkäreiden piittaamattomuuden aiheuttamista vaaratilanteista. Etenkin maaseudulla on valittavan yleistä, että jopa hengenvaarallisia vaivoja jää hoitamatta, koska gonalääkeitä ei kiinnosta vaivata aivonystyröitään.
Todettakoon että ylläoleva voi päteä yksittäistapauksissa, mutta on melko rankkaa yksinkertaistusta ja melko kaukana totuudesta.
Ihan ensimmäisenä voidaan todeta, että nk. terveyskeskuslääkäreilläkin on todella usein yksityisen puolen laskutus- ja palkkaustapaa vastaava "nuppitaksa" kuukausipalkan päälle.
Toiseksi, koko kirjoitus sisältää olettamuksen, että työn jäljessä ainoa motivaattori on raha.
Miksi sitten Suomi saa PISA-tuloksissa kärkituloksia vaikka opettajilla ei olekaan provikkapalkkaa?
Miksi sairaanhoidon taso on tutkitusti maailman kärkitasoa, vaikka suurin osa sairaanhoitotyöntekijöiden palkkauksesta ei ole sidottu tulokseen?
Miksei koko yhteiskunta toimi provikkapalkalla?
Koko kirjoituksesi on vahvasti asenteellinen ja nojaa yksittäistapauksiin, jolloin koko kirjoituksen arvo argumenttina on melko lähellä nollaa.
Todettakoon että se todellinen ongelma varsinkin pienissä kunnissa on
A)
Resurssipula,
lääkäripula on (lääkäriliiton voimakkaan lobbauksen ansiosta) todellinen ongelma ja pienille paikkakunnille on todella vaikea saada lääkäreitä.
B)
Vuokralääkäreiden runsas käyttö ja välitysfirmojen todella röyhkeä toiminta (Attendo pahimpana esimerkkinä), johtuen edellisestä.
Tämä johtaa tilanteisiin joissa kandit tekevät hirveällä liksalla ja vielä hirveämmällä välitysfirman veloituksella töitä, joiden vaatimustaso vaatisi ainakin itsenäisen yleislääkärinä pätevyyden.
C)
Töiden huono organisointi ja politikointi organisaatioissa.
Koska terveydenhuolto on pääosin julkisen vallan alla, sisältyy terveydenhuollon organisointiin usein myös poliittisia tarkoitusperiä.
Porissa tämä on johtanut tilanteeseen, jossa Kaupunginsairaala on käytännössä ajettu alas erikoislääketieteen osalta, huonon johtamisen ja ihmeellisten ratkaisujen seurauksena.
Tämä on johtanut tilanteeseen jossa erikoislääketieteen konsultaatiot, saatavuus ja muu on kiven alla.
Lisäksi yleislääkäreistäkin iso osa on ottanut hatkat ja hommia hoitavat ulkomaalaiset ja kanditason suomalaiset vuokralääkärit.
Toki myös jäljellejääneiden Suomalaisten virkalääkäreiden töiden organisoinnissa on melkoisia lapsuksia.
Porissa on yleisönosastoilla puhututtanut Otavankadun lääkäritilanne, jossa lääkärinaikoja ei yksinkertaisesti saada riittävästi.
Tilannehan johtuu siitä, että siellä ovat lääkärinvirat teoriassa ja paperilla täytettynä, mutta lääkärit toimivatkin muiden kaupunginosien vastaanotoilla.
Tämä onnistuu, koska lääkäripula on niin kova ettei kukaan viitsi puuttua asiaan.
Tuo gonahtaminen ja terveyskeskuslääkäreiden muka-laiskuus on kyllä nähdäkseni melkoista populistista yleistämistä, joka ei oikeastaan perustu mihinkään muuhun kuin yksittäistapauksiin.
Edit.
Vielä paras juttu loppuun, eli itsellä tutut jotka yleensä kiroavat sitä kuinka terveyskeskuslääkärit ovat ammattitaidottomia, valittavat todella usein että "heillä oli alilämpöä ja silti lääkäri ei tehnyt mitään".
Sitten kirotaan ja pärrätään kun ei saatu antibioottia ja "ei ne arvauskeskuksen puoskarit mitään osaa".
Alilämpöhän on käytännössä 99 kertaa sadasta mittausvirhe ja on vaarallista tai oire jostain, ainoastaan jos sinulla on hypotermia eli olet vaikka pudonnut jäihin.
Eli joka kerta kun kaverinne pärrää lääkärien ammattitaidottomuutta kun alilämpöä ei hoidettu, niin viitatkaa vaikka tähän T
erveyskirjaston artikkeliin tai naurakaa sisäisesti.