Mainos

Työtaistelu yhteiskuntasopimuksesta

  • 5 514
  • 55

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tätä asiaa on toki sivuttu monissa ketjuissa, mutta tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että mielestäni on perusteltua perustaa tälle jo oma ketjunsa. Minkälainen työtaistelu on ennakoitavissa, mitä kumpikin osapuoli tekee ja mitkä tulevat olevaan vaikutukset ja lopputulos?

Tilannehan on suunnillleen sellainen, että hallitus esitti heti hallitustaipaleensa alkuun Juha Sipilän suulla ajatuksensa yhteiskuntasopimuksesta, mikä yhtenä osana tarkoittaisi käytännössä suomalaisen työn hinnan laskemista muodossa tai toisessa eli sisäistä devalvaatiota. Tarkoitus on luonollisesti tukea kotimaista kilpailukykyä. Tämä aika usein ymmärretään virheellisesti vain vientiä tarkoittamaan, mutta mitä kilpailukykyisempi suomalainen työ on niin sitä enemmän kotimaisia tuotteita menee kaupaksi ja sitä vähemmän tuontia tarvitaan.

Hallitus listasi joitakin mahdollisia keinoja, mutta totesi että ne millä ratkaisu toteutetaan on osapuolten välillä sovittavissa. Aika monesti unohtuu, että pidempiaikainen tavoite kilpailukyvyn parantamiseksi oli 15%, josta 5% oli tarkoitus saada tällä työmarkkinajärjestöjen sopimuksella ja loput 10% muilla keinoilla (mahdollisesti innovaatioiden yms tukeminen). Hallitus tarjosi EK:n ja AY:n välilselle sopimukselle syntymisen porkkanaksi veronalennuksia (tuloveroon) ja kepiksi lisäleikkauksia ja veronkorotuksia (ansiosidonnainen työttömyysturva). Ehdotus ei AY-liikkeelle passannut ja vakavat neuvottelut jäivät käymättä. Asiasta käytiin vielä toinen neuvottelukierros alkusyksyllä 2015, mutta ainoastaan AKAVA oli liitoista ilmeisesti ainoana valmis neuvottelemaan keinoista tavoitteen saavuttamiseksi.

Tämän jälkeen hallitus ilmoitti, että kun sopimusta ei syntynyt, niin työn hinnan alentamisen tavoitteesta ei silti tingitä, ja he tekevät itse päätökset keinoista sen puitteissa mitkä lainsäädännössä ovat mahdollisia keinoja. Näiksi keinoiksi tulivat arkipyhien muuttaminen palkattomiksi/palkallisiksi työpäiviksi, yli 30 päivän lomien, sunnuntai-lisien ja ylityökorvauksien leikkaus. Erityisesti jälkimmäiset ovat aluetta, joissa ei aikaisemmin ole ollut maksipakottavaa lainsäädäntöä ja josta sopimisen AY-liike on siten kokenut omaksi oikeudekseen. Esitystä arvosteltiin epätasapuoliseksi ja STTK ilmoitti että se on AKAVAn lailla valmis mieluummin neuvottelemaan keinoista. Hallitus ilmoitti, että se on valmis kuuntelemaan AY-liikkeeltä valmiita ehdotuksia, mutta varsinaisia neuvotteluita ei ole tarkoitus ennen tällaisia ehdotuksia aloittaa. AKAVA ja ilmeisesti STTK:kin alkoivat ehdotuksia työstämään.

Julkisuuteen tinhkuneiden tietojen mukaan korvaavaksi keinoksi sunnuntai-lisien leikkauksille on tarjottu lomakorvauksien puolittamista. Tämä jakaisikin säästöt tasaisemmin, mutta on myös alue, joka on vielä vahvemmin työehtosopimuksissa sovittava asia. Tahdon silti huomauttaa, että teoriassa ei välttämättä ole täysin mahdoton ajatus että hallitus tekisi vastaavan TESIä rajoittavan maksimilain lomarahojen määrästä, mutta käytännössä ehkä kuitenkin. Koko lomarahaa kun ei laissa määrätty asia ollenkaan, vaan 60/70-luvun TESien jäänne. SAK ei edelleenkään hyväksy ajatusta työn hinnan alentamisesta, eikä ole neuvotteluihin keinoista edelleenkään valmis. He ovat ilmoittaneet, että ehto minkäänlaisten neuvotteluiden aloittamiselle, että hallitus vetää pois esityksensä.

Hyvinkin mielenkiintoista asiassa on, että hallituksen esitys ei juurikaan leikkaa akavalaisten etuja, vaan osuu eniten SAK:hon. Silti AKAVA olisi valmis neuvottelemaan keinoista, jossa heidän jäsenensä ottaisivat isomman osuuden säästöistä kantaakseen. SAK puolestaan ei ole valmis neuvottelemaan keinoista, joissa heidän jäseniensä osuus leikkauksista kevenisi. AKAVA on melko poikkeuksellisesti SAK:n suhtautumista asiaan julkisuudessakin ihmetellyt.

Tilanne on siis jonkinlaisessa pattitilanteessa. Hallituksen esitys on menossa käsittelyyn, sillä pelkkä AKAVAn ja STTK:n esitys ei riitä. Hallitus erittäin todennäköisesti saa halutessaan lain voimaan, mutta tällöin edessä käytännössä varmasti on työtaistelutoimenpiteitä joko heti tai viimeistään nykyisen TESin umpeutuessa, jolloin korvauksien leikkaus astuisi vasta virallisesti voimaan.

Nyt kun asia on alustettu, voidaan alkaa pohtimaan, että ketkä tulevat mahdollisiin toimenpiteisiin osallistumaan, mitkä ovat hallituksen toimet ja mitkä EK:n vastatoimet. Jos ja kun SAK lakkoon menee, niin pysyttelevätkö STTK ja AKAVA sen ulkopuolella? SAK:n kuuluu merkittävimpänä pelätty AKT, Ilmailu, JHL, PAM, Metalli, Paperi, Posti, Rakennus, Sähkö, Merimies, Elintarvike ja Rautatie. Näistä AKT on tainnut olla ainoa, joka on julkisuudessa esiintynyt ja luonnollisesti uho on ollut kova. Tulevatko kaikki näistä liitoista mahdolliseen lakkoon osallistumaan? Huippu-urheilijoiden liitto on indikoinut etteivät osallistu, mutta sillä nyt ei sinänsä ole väliä.
Minkälaiset vaiktukset näillä ovat yhteiskunnan toimintaan ja minkälaiset valmiudet näillä tahoilla on olla lakossa jos työtaistelu kestää esim 2-4 viikkoa?

AKT on kriittinen yhteiskunnan toiminnan kannalta. Kuljetusalalla on suuri joukko yrittäjiä ja pieniä yrityksiä ja ennustankin, että he eivät tule taisteluun osallistumaan ja pystyvät tavarakuljetuksista suhteellisen ison osan hoitamaan. Satamat sitävastoin ovat ahtaajien käsissä ja he pystyvät aiheuttamaan mittavia vahinkoja kansantaloudelle ja erityisesti vientisektorille.Tuleeko hallitus heidän toimintansa määrittelemään yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiseksi?
Toinen kriittinen alue on julkinen liikenne. Voidaanko sitä järjestää korvaavilla keinoilla?

Yleisesti ottaen voi sanoa, että lakkoilun teho on sitä matalampi, mitä korkeampi on työttömyysaste. Samaten voi sanoa, että mitä heikommaksi taloustilanne koetaan sitä vähemmän ymmärrystä ja tukea lakkoilijat saavat. Tätä korostaa vielä kansan melko tuore mandaatti viime vaaleissa hallituspuolueile, vaikka fiksuimmat varmasti ymmärsivät että mitä harjoitettava politiikka tulee olemaan. Eli harjoitetulla politiikalla voidaan olettaa olevan kansan tuki, mitä mielipidetutkimuksetkin ovat osoittaneet. 30 000 vastamielenosoittajaa oli varmasti AY:lle pettymys ja omalta osaltaan osoitus tästä. Kolmas juttu on vuokratyövoiman lisääntynyt käyttö yhteiskunnassamme. He eivät odotettavasti lakkoon osallistu ja sitäkautta työnantajat voivat löytää helposti korvaavaa työvoimaa. Viimeinen asia joka nähdyn mielenosoituksen perusteella on mielestäni selväksi tullut, että liittoihin kuuluminen ja aktiivisuus on enemmänkin vanhemman väen juttu, mutta nuoret ihmiset eivät sitä samalla tavalla koe omakseen.

Nuorten suhtautuminen onkin hyvin ymmärrettävää, sillä liitot ovat vahvasti ajaneet vanhojen, vakituisessa työsuhteessa olevien työntekijöiden etuja ja unohtaneet nuoret. Tuleeko työnantajat hyödyntämään tätä ja valmistautumaan työtaisteluun palkkaamalla nuoria töihin sillä ajatuksella, että he tulevat hoitamaan hommia. Tämänhän voisi nähdä jopa jonkinlaisena syrjäytymisen estämiskampanjana.
Onko tämä viimeinen seikka, joka vaikuttaa tilanteeseen laajemminkin. Näkevätkö AY-liikkeet merkityksensä heikkenevän jäsenistön vanhenemisen ja eläköitymisen sekä työmarkkinoiden pirstaloitumisen myötä ja onko tämä niille keino näyttää, etteivät ne ole vielä kuolleita?

Entä mitkä ovat työnantaja puolen muut vastatoimet. Mitä aloja tullaan laittamaan työsulkuun? Mitä aloja pyritään pitämään toiminnassa lakosta huolimatta. Onko valtio salaa tyytyväinen, että julkiselle puolelle saadaan säästöjä palkkakuluista kuin osa väestä lakkoilee? Hyödynnetäänkö sitä että kaikki liitot eivät lakossa ulkoistamalla työtä sinne?

Loppuun iso kysymys; kumpi taipuu SAK vai Hallitus vai voidaanko joku aito kompromissi nähdä? Jos nyt joku jaksaa pohtia työtaistelun pitkäaikaisempia vaikutuksia yhteiskuntaamme, niin en sitä eksplisiittesesti kielläkään.

edit: niin pitkän avauksen kirjoitin, että vähän katkera olen jos mitään työtaistelua ei nähdäkään.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Näyttää siltä, että Sipilä eikä SAK eivät taivu, joten edessä lienee kunnon lakot. En usko yleislakkoon, mutta SAK saa varmasti kyllä Suomen pysähtymään. Lakko jatkunee kunnes AY-läskeiltä loppuvat viinarahat.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
edit: niin pitkän avauksen kirjoitin, että vähän katkera olen jos mitään työtaistelua ei nähdäkään.

Jos ay-liike on järkevä niin se antaa tämän mennä ensi vuoden liittokierrokselle ja siellä sitten syntyy erillisiä työtaisteluja, kun halutaan luopua nollasopimuksista hallituksen paketin korvaukseksi. Saammepa nähdä kuinka käy.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos ay-liike on järkevä niin se antaa tämän mennä ensi vuoden liittokierrokselle ja siellä sitten syntyy erillisiä työtaisteluja, kun halutaan luopua nollasopimuksista hallituksen paketin korvaukseksi. Saammepa nähdä kuinka käy.
Ihan validi pointti, josta tulemme kysymykseen jonka unohdin omasta kirjoituksestani. Tullaanko lainsäädäntöä kehittämään tätä ennen esim kieltämällä lakkoilu työsopimusten voimassa ollessa ja korottamalla laittomien lakkojen sopimussakkoja samaan tapaan kuin muissa pohjoismaissa. Arvaan ettei hallitus ole niin tyhmä, että jättäisi tuon tekemättä mikäli nähtävissä on eskaloituminen.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kuten tuonne toiseen ketjuun kirjoittelin, minusta lakko olisi kiinnostavaa nähdä niin tietäisi millaisessa kunnossa (SAK:laisen) ay-liikkeen koneisto tänä päivänä on. Omalla työpaikallani, jossa kaikkien kolmen keskusjärjestön väkeä arvioisin että enintään joka kymmenes osallistui viime perjantain mielenosoitukseen. Pidin itse silloin etäpäivän ja kävin läheisessä kauppakeskuksessa lounaalla mielenosoituksen aikaan. Huomasin että ainoa kiinni oleva liike oli Posti. Ruokakaupat, Alko, vaatekaupat, pankit ja ravintolat toimivat kaikki aivan normaalisti.

Toki kuljetusala epäilemättä olisi lakon tullen hyvin kiinni ja vaikuttaisi laajasti yhteiskuntaan kuten se vaikutti viime perjantainakin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan validi pointti, josta tulemme kysymykseen jonka unohdin omasta kirjoituksestani. Tullaanko lainsäädäntöä kehittämään tätä ennen esim kieltämällä lakkoilu työsopimusten voimassa ollessa ja korottamalla laittomien lakkojen sopimussakkoja samaan tapaan kuin muissa pohjoismaissa. Arvaan ettei hallitus ole niin tyhmä, että jättäisi tuon tekemättä mikäli nähtävissä on eskaloituminen.
Veikkaan, että hallitus poistaa myös AY-maksujen vähennysoikeuden, mutta tekee sen kun "yhteiskuntasopimuksesta" on sovittu tai ensi vuoden työehtosopimusneuvottelut on käyty.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Näyttää siltä, että Sipilä eikä SAK eivät taivu, joten edessä lienee kunnon lakot. En usko yleislakkoon, mutta SAK saa varmasti kyllä Suomen pysähtymään. Lakko jatkunee kunnes AY-läskeiltä loppuvat viinarahat.

Eilinen SAK:n työvaliokunta ei päättänyt asian suhteen mitään - eikä tällaisia asioita voi työvaliokuntatasolla päättääkään. Ensi torstai voi ratkaista jotain neuvotteluposition suhteen, kun heillä on hallitus koolla. Voi olla ,ettei sittenkään. Ihan selvää on, ettei SAK halua ennen 15.10. sopia mitään, eikä hallitus sitä tule edellyttämäänkään, mikäli neuvotteluprosessi pysyy SAK:n puolelta uskottavalla tavalla hengissä. Työttömyysturvan uudistukset (ja miksei paikallinen sopiminenkin) ovat tähän niin iso palikka, että Hakaniemessä halutaan varmistaa, ettei mitään uutta jokeria siinä kohtaa tule.

Noin muuten en ymmärrä, miksi tähän piti perustaa taas uusi ketju. Tätä samaa keskustelua käydään nyt tässä, kilpailukykyhyppyketjussa, AKT-ketjussa, Kokoomus-ketjussa, SSS-hallitus-ketjussa, demariketjussa ja ehkä vielä joissain muissakin. Mahdotonta seurata ja osallistua.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ai niin vielä unohdin erään tärkeän seikon. Olisi kova veto hallitukselta vaatia AY-liikettä toimimaan demokraattisesti eli tekemällä määräyksen, että lakkoon meneminen edellyttäisi aina jäsenäänestystä (ja siinä enemmistön tahtoa). Tämän voisi muotoilla jotenkin niinkin, että lakkokorvausten maksaminen yhteisestä kassasta vaatisi enemmistön päätöstä.

Vastustaako tätä joku?
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ai niin vielä unohdin erään tärkeän seikon. Olisi kova veto hallitukselta vaatia AY-liikettä toimimaan demokraattisesti eli tekemällä määräyksen, että lakkoon meneminen edellyttäisi aina jäsenäänestystä (ja siinä enemmistön tahtoa). Tämän voisi muotoilla jotenkin niinkin, että lakkokorvausten maksaminen yhteisestä kassasta vaatisi enemmistön päätöstä.

Vastustaako tätä joku?

Vastustaa. Ammattiliitto tai -järjestö toimii täysin samalla tapaa demokraattisesti kuin valtio tai kunnat. Eli vaaleilla päätetään edustajat, jotka sitten ajavat kuntalaisten, kansalaisten tai jäsenien asiaa.

Olisi käsitykseni mukaan perustuslain suojaa nauttivan yhdistymisvapauden vastaista ruveta määrittelemään, miten jokin yhdistys, liitto tai järjestö päätöksiään tekee.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vastustaa. Ammattiliitto tai -järjestö toimii täysin samalla tapaa demokraattisesti kuin valtio tai kunnat. Eli vaaleilla päätetään edustajat, jotka sitten ajavat kuntalaisten, kansalaisten tai jäsenien asiaa.

Olisi käsitykseni mukaan perustuslain suojaa nauttivan yhdistymisvapauden vastaista ruveta määrittelemään, miten jokin yhdistys, liitto tai järjestö päätöksiään tekee.
Tällainen lainsäädäntö on tuttu ainakin iso-Britanniasta, joten voi olla tai voi olla olemattakin. Lakkoavustukset maksetaan työttömyyskassamaksuista ja työttömyyskassamaksujen keräämisestä on säädetty laissa monenlaista, joten niiden käytöstäkin voidaan laissa määrätä. Niitä ei voi mihinkään normaaleihin yhdistyksen tai järjestön omiin rahoihin millään tavalla verrata, minkä todistaa jo niille myönnetty vähennysoikeuskin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olisi käsitykseni mukaan perustuslain suojaa nauttivan yhdistymisvapauden vastaista ruveta määrittelemään, miten jokin yhdistys, liitto tai järjestö päätöksiään tekee.
Tai sitten ei.
13 §
Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus

Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.

Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.

Tarkempia säännöksiä kokoontumisvapauden ja yhdistymisvapauden käyttämisestä annetaan lailla.

Yhdistyslain vastaista saattaa olla, mutta eduskuntahan voi sitä määräenemmistöllä muuttaa.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
AKT on kriittinen yhteiskunnan toiminnan kannalta. Kuljetusalalla on suuri joukko yrittäjiä ja pieniä yrityksiä ja ennustankin, että he eivät tule taisteluun osallistumaan ja pystyvät tavarakuljetuksista suhteellisen ison osan hoitamaan. Satamat sitävastoin ovat ahtaajien käsissä ja he pystyvät aiheuttamaan mittavia vahinkoja kansantaloudelle ja erityisesti vientisektorille.Tuleeko hallitus heidän toimintansa määrittelemään yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiseksi?
Toinen kriittinen alue on julkinen liikenne. Voidaanko sitä järjestää korvaavilla keinoilla?
...
Viimeinen asia joka nähdyn mielenosoituksen perusteella on mielestäni selväksi tullut, että liittoihin kuuluminen ja aktiivisuus on enemmänkin vanhemman väen juttu, mutta nuoret ihmiset eivät sitä samalla tavalla koe omakseen.

Nuorten suhtautuminen onkin hyvin ymmärrettävää, sillä liitot ovat vahvasti ajaneet vanhojen, vakituisessa työsuhteessa olevien työntekijöiden etuja ja unohtaneet nuoret.

Noista kuljetusyrityksistä sen verran, että joutunevat monet pistämään puljun kiinni lakon aikana. Mielenilmauspäivän jälkeen oli Hesarissa juttu liikenneyrittäjästä, jonka 14 työntekijästä vain 1 oli liitossa, mutta töitä ei ollut satamien ollessa kiinni. Kotimaan kuljetukset tietysti eri asia.

Tuon jälkimmäisen asian olen itsekin havainnut, mutta en pidä kehitystä kovin toivottavana. Työnantajapuolelle tämä tietysti sopii hyvin, jos työntekijät ovat järjestäytymätön ja hajanainen joukko. Näkisin maailman olevan menossa kuitenkin siihen suuntaan, että nyt järjestäytymiselle on enemmän tarvetta kuin vuosikymmeniin. Allekirjoitan kuitenkin täysin nuo luettelemasi syyt tilanteelle. Miksi nuori pätkätöitä tekevä työntekijä sitoutuisi vain suppenevan vakituisten työntekijöiden joukon asioita ja saavutettuja etuja puolustaviin ay- liittoihin? Työnanatajapuoli on kuitenkin jo selvästi haistanut vastapuolen hajaannuksen, ja yrittää repiä nyt tilanteesta kaiken irti. Nykyaikaan päivitetyllä ay- liikkeellä on tilausta. En pidättele hengitystäni päivityspakettia odotellessani.

Kaikin puolin loistava alustus, kiitos tästä.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Loppuun iso kysymys; kumpi taipuu SAK vai Hallitus vai voidaanko joku aito kompromissi nähdä?

SAK:n viimeaikaisten ulostulojen perusteella SAK ei taivu vaan se jyrätään. En millään usko, että hallitus tässä mitään bluffia yrittää. SAK:han ei edes suostu 5 % leikkauksiin, joka taas on hallituksen ehdoton edellytys. Muut ay-liikkeet ovat olleet valmiita tekemään omia ehdotuksiaan leikkauksien kohteeksi eikä ole kitinää kuulunut edes siitä, että pitäisi saada 5 % leikattua, mutta SAK on päättänyt, että muista viis, he antavat ennemmin hallituksen sanella kaikki leikkaukset ja sormet ristissä toivovat bluffia hallituksen taholta. Jota ei tule ja sitten itkevät pahaa hallitusta joka ei suostu neuvottelemaan. Itse asiassahan hallitus on tässä luonut raamit siitä, mistä neuvotellaan. Sen se on tehnyt täysin laillisesti, ja kansan valtuuttamana. Hallitus on sanonut, että 5 % pitää leikata, keinoja otetaan vastaan ja jos niitä ei tule niin keinot ovat ne, mitä he ovat esittäneet.

SAK:n vaatimukset isomman asialistan ottamiseksi mukaan neuvotteluihin ovat täysin naurettavia ja kuvastavat vain sitä, että he eivät edes oikeasti halua sopia mistään tai ovat loukkaantuneita hallituksen toimien johdosta tai sitten he kuvittelevat itsestään aivan liikoja.

Jos nyt käy niin, että hallituksen esitykset menevät läpi tuollaisinaan, niin en usko että sen takia enää lakkoillaan. Se tehtiin jo kerran. Sen sijaan seuraavan syksyn liittokierroksilla voidaan taas lakkoja nähdäkin, useitakin mutta yleislakkoon en millään usko.

Noista kuljetusyrityksistä sen verran, että joutunevat monet pistämään puljun kiinni lakon aikana. Mielenilmauspäivän jälkeen oli Hesarissa juttu liikenneyrittäjästä, jonka 14 työntekijästä vain 1 oli liitossa, mutta töitä ei ollut satamien ollessa kiinni. Kotimaan kuljetukset tietysti eri asia.

Lakon ei tarvitse olla pitkä, kun pienet liikenneyrittäjät laittavat lapun kokonaan luukulle. Ei niillä ole varaa seisottaa autojaan tyhjänpanttina vaan auton pitäisi ajaa mielellään 24/7.

Miksi nuori pätkätöitä tekevä työntekijä sitoutuisi vain suppenevan vakituisten työntekijöiden joukon asioita ja saavutettuja etuja puolustaviin ay- liittoihin?

Tämä on muuten erittäin hyvä kysymys. Miksi pätkätöitä tekevä työläinen kuuluisi liittoon, joka ajaa vain vakinaisten työntekijöiden etuja? Työttömien asiathan ei liittoja ole koskaan kiinnostaneet ansioturvaa lukuunottamatta, mutta työttömien työllistäminen ei kiinnosta.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
SAK/AKT:n ase on nimenomaan tuo satamien sulkeminen! Aika iso osa kuljetusyrityksistä toimii nykyisin ns. yrittäjävetoisesti, eli kun näette jonkun UPS:n / SE Mäkisen / TNT:n auton on ovessa pienellä jonkun toisen yrityksen nimi joka tekee keikkaa emofirman sateenvarjon alla.

Mielenkiintoiseksi menee... Itse veikkaan, että hetken aikaa rummut pärisevät ja saadaan aikaan joku ratkaisu jossa Lyly säilyttää jollain tavalla kasvonsa?
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
SAK:n vaatimukset isomman asialistan ottamiseksi mukaan neuvotteluihin ovat täysin naurettavia ja kuvastavat vain sitä, että he eivät edes oikeasti halua sopia mistään tai ovat loukkaantuneita hallituksen toimien johdosta tai sitten he kuvittelevat itsestään aivan liikoja.

Pitää myös ottaa huomioon se vastenmielinen mahdollisuus, että SAK ja SDP pelaavat yhteistä peliään jo ajatellen seuraavia eduskuntavaaleja. Tähän peliin ei kuulu yhdessä tehty sopimus Suomen menestysmahdollisuuksien turvaamiseksi, vaan riitaisa ja lakkoilun sävyttämä hallituskausi, joka petaa asemia "työväen puolueelle". Kädet ristissä toivon, että edellä sanottu on foliohattuilua.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Ihan validi pointti, josta tulemme kysymykseen jonka unohdin omasta kirjoituksestani. Tullaanko lainsäädäntöä kehittämään tätä ennen esim kieltämällä lakkoilu työsopimusten voimassa ollessa ja korottamalla laittomien lakkojen sopimussakkoja samaan tapaan kuin muissa pohjoismaissa. Arvaan ettei hallitus ole niin tyhmä, että jättäisi tuon tekemättä mikäli nähtävissä on eskaloituminen.

Jos homma menee ensi syksyyn ja liittokierroksille, niin silloin nykyiset työehtosopimukset irtisanotaan ja aloitetaan neuvottelut uusista työehtosopimuksista. Tällöin avainliitot voivat mennä täysin laillisesti lakkoon ja olla lakossa vaikka kuinka pitkään ilman, että hallitus voi juurikaan mitään muuta kuin katsoa ja harmitella.

Arvaan, että jos hallitus "ei ole niin tyhmä", että lähtee ajamaan noita mainitsemiasi asioita nyt aktiivisesti, niin se saa takuuvarmasti vastaansa todella kovan lakkorintaman ensi syksynä. Pahin mahdollinen vaihtoehto koko Suomen ja useimpien tavallisten suomalaisten kannalta on se jos AKT ja kumppanit lietsotaan lakkoraivoon. Siinä kärsii kaikki. Missään tapauksessa ei pitäisi lähteä tähän liittokierrostouhuun mukaan.

Pakko toivoa, että tämä meidän järjestelmä (huono, mutta paras käytettävissä olevista vaihtoehdoista) kykenisi yhteisen edun nimissä. Arvovaltakiistat sivuun ja maltillinen huono konsensus käyttöön.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Mielenkiintoiseksi menee... Itse veikkaan, että hetken aikaa rummut pärisevät ja saadaan aikaan joku ratkaisu jossa Lyly säilyttää jollain tavalla kasvonsa?

Kuinkakohan hyvin Lylyllä on homma näpeissään? Eilen luin jonkun näkökulma-kirjoituksen aiheesta, jossa pohdittiin josko Lyly olisi aika voimaton tekijä ja todellisuudessa päätöksen tekee muutama jäsenliitto johtajineen, etunenässä Metalliliitto.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kuinkakohan hyvin Lylyllä on homma näpeissään? Eilen luin jonkun näkökulma-kirjoituksen aiheesta, jossa pohdittiin josko Lyly olisi aika voimaton tekijä ja todellisuudessa päätöksen tekee muutama jäsenliitto johtajineen, etunenässä Metalliliitto.

Luultavasti noin on. Tuohan on asetelma joka SAK:ssa on ollut pitkään. 90-luvun alussa kun ns. Sorsan sopimuksessa esitettiin sisäistä devalvaatiota eli palkanalennusta hyväksyivät keskusjärjestöt esityksen mutta SAK:ssa Metalli ja Paperi kävelivät silloisen puheenjohtaja Lauri Ihalaisen yli ja sopimus kaatui.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kuinkakohan hyvin Lylyllä on homma näpeissään? Eilen luin jonkun näkökulma-kirjoituksen aiheesta, jossa pohdittiin josko Lyly olisi aika voimaton tekijä ja todellisuudessa päätöksen tekee muutama jäsenliitto johtajineen, etunenässä Metalliliitto.

Samaa mietin ja muutenkin mukava nähdä tapahtuuko SAK:n sisällä valtataistelua ja rakoileeko välit jossain vaiheessa. Siinä olisi nyt hyvä mahdollisuus irtiottoihin jollain liitolla jos on pidempään ollut jotain hampaankolossa ja tullut aiemmin jyrätyksi joissain asioissa.

Mahdollista vääntöä olisi hienoa seurata julkisuudessa kun jäärät kivittelisi toisiaan lehdistössä.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Kuinkakohan hyvin Lylyllä on homma näpeissään? Eilen luin jonkun näkökulma-kirjoituksen aiheesta, jossa pohdittiin josko Lyly olisi aika voimaton tekijä ja todellisuudessa päätöksen tekee muutama jäsenliitto johtajineen, etunenässä Metalliliitto.
No tämähän nyt oli tähän väliin todellinen jymyhuhu, heh.

Vahvat liitot (lue SAK) ei voi nytkään perääntyä ja hallitus ei halua luopua viidestä prosentistaan. Lienee itsestään selvää, että palkkamaltti on mennyttä kauraa ja viimeistään ensi syksynä lakkoillaan olan takaa, kun liitot antavat takaisin. Sipilän lapsellisista aikarajoista huolimatta tuossa on toki vielä aikaa tehdä vaikka mitä esityksiä, mutta osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle omiin poteroihinsa, että eivät näe, eivätkä edes halua nähdä, toisiaan. Aika näyttää sitten, että kuinka järkevä liikku Sipilän ay-kyykytys lopulta oli.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Silti AKAVA olisi valmis neuvottelemaan keinoista, jossa heidän jäsenensä ottaisivat isomman osuuden säästöistä kantaakseen.
Sulla on tuolla kirjoitusvirhe. Pitäisi olla "isomman" -> "muita pienemmän".

Koska olen vaatimaton ihminen, minua ei tarvitse kiittää korjauksesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sulla on tuolla kirjoitusvirhe. Pitäisi olla "isomman" -> "muita pienemmän".

Koska olen vaatimaton ihminen, minua ei tarvitse kiittää korjauksesta.
Sinulla oli perustelut niin kevyet, että kiitän siitä että ettet kokenut tarvetta kiittämiselle.

AKAVAlaiset eivät tee juurikaan sunnuntaityötä joten niiden leikkaukset eivät olisi heitä koskeneet, mutta lomapäiviä heillä on normaalisti, joten ne koskevat heitä siinä missä muitakin.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Jos homma menee ensi syksyyn ja liittokierroksille, niin silloin nykyiset työehtosopimukset irtisanotaan ja aloitetaan neuvottelut uusista työehtosopimuksista. Tällöin avainliitot voivat mennä täysin laillisesti lakkoon ja olla lakossa vaikka kuinka pitkään ilman, että hallitus voi juurikaan mitään muuta kuin katsoa ja harmitella.

Arvaan, että jos hallitus "ei ole niin tyhmä", että lähtee ajamaan noita mainitsemiasi asioita nyt aktiivisesti, niin se saa takuuvarmasti vastaansa todella kovan lakkorintaman ensi syksynä. Pahin mahdollinen vaihtoehto koko Suomen ja useimpien tavallisten suomalaisten kannalta on se jos AKT ja kumppanit lietsotaan lakkoraivoon. Siinä kärsii kaikki. Missään tapauksessa ei pitäisi lähteä tähän liittokierrostouhuun mukaan.

Pakko toivoa, että tämä meidän järjestelmä (huono, mutta paras käytettävissä olevista vaihtoehdoista) kykenisi yhteisen edun nimissä. Arvovaltakiistat sivuun ja maltillinen huono konsensus käyttöön.

Kuinka monella on oikeasti varaa lähteä lakkoilemaan kunnolla? Lakkokassoissa tuohta varmaan löytyykin, mutta ne rahat ja myöhemmin ansiosidonnainen varmaan hirveästi lämmittävät mikäli firmat alkavat nostamaan kytkintä. Lähinnä AKT on siinä asemassa ettei sen jäsenten työtä ainakaan satamissa voida siirtää muualle, mutta metalli- ja paperiteollisuuden duunareiden työ saattavat lähteä helpostikin.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Lienee itsestään selvää, että palkkamaltti on mennyttä kauraa ja viimeistään ensi syksynä lakkoillaan olan takaa, kun liitot antavat takaisin.

Jos liittopomot ovat tosiaan sitä mieltä että koska hallitus on perseestä kannattaa heidän jäsentensä työpaikat hinnoitella ulos Suomesta niin sille ei kai sitten voi mitään.

@dana77 n ansiokkaaseen pohjustusviestiin pieni lisäys: Akavalaisista suurin osa työskentelee julkisella sektorilla ja heihin osuu kaikkein voimakkaimmin tuon pisimmän vuosiloman lyhentäminen 30 päivään.

Kuulin muuten tänään mistä nuo lähinnä julkisen puolen pitkät lomat ovat syntyneet. Ne liittyvät palkkausjärjestelmien uudistamiseen eli 90-luvun aikana luovuttiin kaikissa julkisissa viroissa palkkojen ikälisisistä. Kuten aina kun joltain ryhmältä jotain otetaan, on heikennyksiä tapana pehmentää/kompensoida jollain. Pitkään palveluksessa olleet menettivät rahaa ikälisien poistuessa ja tätä kompensoitiin lisäämällä vapaa-aikaa eli lomaoikeutta. Tuo pitkä lomaoikeus tulee valtiolla, julkisissa laitoksissa ja kunnissa 15 vuoden työssäolon jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Jos liittopomot ovat tosiaan sitä mieltä että koska hallitus on perseestä kannattaa heidän jäsentensä työpaikat hinnoitella ulos Suomesta niin sille ei kai sitten voi mitään.
Niin no, eivät varmastikaan tee omia liikkujaan sillä perusteella, että joku olisi vaan perseestä. Sipilän keksimät pakkolait ovat euroopan mittakaavassa täysin poikkeuksellinen muuvi ja mitään varmuutta edes toiminnan laillisuudesta ei ole olemassa. Joka tapauksessa se on selvä sodanjulistus ja hyökkäys ay-liikettä vastaan ja ei voi olla kenellekään yllätys, että siihen vastataan niin rajuin toimin kuin vain mahdollista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös