Turpaan katsomossa

  • 6 181
  • 56

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Urheiluoikeuden professori Heikki Halilan mukaan (IS 3.10) katsoja on itse vastuussa, jos hänet pahoinpidellään. Näin on mikäli katsoja istuu väärässä paikassa väärään aikaan eli oman joukkueen pelipaita päällä toisen joukkueen faneille varatussa katsomossa. Katsoja ottaa tällöin riskin ja vaikka pahoinpitely on Suomessa rangaistava teko, niin väärässä paikassa tuulettaminen on provosoimista ja vastuu siirtyy tällöin takaisin katsojalle.

Eli jos lähdet vierasmatsiin yksin autolla ja jostain syystä saat lipun kotijoukkuueen fanien keskeltä, niin älä vain tuuleta omiesi maaleja. Tämä avaa kyllä aivan uusia ulottuvuuksia menolle katsomon puolella. Samaan aikaan voi olla sekä jäällä että katsomossa menossa nyrkkimatseja ja lakia sovelletaan kummassakin eri lailla kuin hallin ulkopuolella.
 
Viimeksi muokattu:

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei kait kukaan järkevä edes halua keskelle kotijoukkueen fanikatsomoa, jos menee katsomaan oman suosikkinsa vieraspeliä.
Mutta tekstistä saa vastaavanlaisen maun, kuin että on naisen syy, jos tulee raiskatuksi minihameessa tms. paskapuheet.
Jokainen on vastuussa omasta käyttäytymisestään, eikä pidä provosoitua liian helposti.
 

Carlos

Jäsen
En tiedä miksi, mutta minun korvissani sana "asiantuntija" puhuttaessa urheilusta tai musiikista on lähinnä huono vitsi. Tämäkin mikä lie rohvessori esittää niin kovin hienoja ajatuksia ja maalailee taivaanrantoja "urheilun arvoillaan", mutta ei ole mies koskaan tainnut edes nähdä kiekkopeliä paikanpäällä.

Yhtä lailla taannoin huvitti kun "asiantuntijat" keskustelivat siitä onko J.Karjalaisen Ankkurinappi homobiisi vai ei. Rakentavaa.

Lisää vielä tuosta IS:n jutusta, hauskaa miten ihan muutama päivä sitten oli suurella otsikolla puhetta siitä miten kaukalotappelut ovat kamalia. Nyt sitten päiviteltiin miten julkinen sana keskittyy vain niihin, eikä ollenkaan sellaisiin tapauksiin, joissa oikeasti voi loukkaantua.

Näyttää muuten A.Aalto olevan oikein median suosikkipoju, mielipidettä kysytään asiassa kuin asiassa.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuskin ihan noinkaan

En usko, että tuo lausunto tulee kestämään yhtään oikeuden päätöstä. Väkivalta on Suomessa aina rikos, varsinkin kaukalon ulkopuolella;) Eli provosointi voitaneen katsoa lieventäväksi asianhaaraksi, mutta se ei takuulla vapauta pahoinpitelijää tuomiosta. Lausuntoon tullee korjaus piakkoin, tai muutoin kommenttia tultaneen riepottelemaan kuten käsittämätöntä raiskaustuomiojuttua ("ei ole yhtä suuri rikos raiskata tuttua kuin tuntematon") äskettäin.
Eri asia on, onko millään tavoin järkevää mennä toisen porukan keskelle huutelemaan. Mutta taas toisaalta: Suomi on vapaa maa ja katsomossa on saatava huutaa mitä tahtoo, ilman pelkoa lynkkauksesta.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Avoin kysymys kaikille

Jos¨ Heikki Halilan näköinen mies¨ ( kts. IS 3.10. 2002 , sivu 2 / urheilu ) tuulettaisi vastustajajoukkueen maalia Sinulle vielä ilkkuen, niin löisitkö ?
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Tämäntyyppinen virallinen päätös saattaa aiheuttaa sen että tulevaisuudessa joukkueet joutuvat varaamaan eristetyt katsomot vierasjoukkueen faneille valioliigan tyyliin.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Entäs..

..kenen on vastuu, jos tuuletan vastustajajoukkueen kotihallissa JYPin paita päällä oman joukkueeni maalia ja joku käy päälleni ja minä puolustautuessani hieman satutan tätä jääkiekkofania?

Eli Breweria mukaillen, jos Halilan näköinen mies kävisi päälleni, en halaisi vaan löisin takaisin...
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Re: Tuskin ihan noinkaan

Viestin lähetti nikolaimakarov
Eri asia on, onko millään tavoin järkevää mennä toisen porukan keskelle huutelemaan.

Tässä lienee pointti. Kyllähän se niin on, että jos väkisin kaivaa verta nenästään, niin joltain taholta tulee sitä ennemmin tai myöhemmin myöskin saamaan.

Veikkaisin, että tilanteessa jossa joku on jurripäissään mennyt ehdoin tahdoin vastapuolen, sanottakoon nyt vaikka fanikatsomoon vittuilemaan, niin tämä dunkkuunsa saanut ei varmaankaan jälkeenpäin ole edes kovin halukas nostelemaan syytteitä. Kyllä jokaisen normaalilla itsesuojeluvaistolla varustetun ihmisen pitäisi itsekin tietää milloin saattaa tulla oman toiminnan seurauksena mittariin.

Rikoshan tuo pahoinpitely on tietysti siinä missä pitääkin, mutta en kyllä yllättyisi vaikka henkilön A käytös tulkittaisiin jollakin lailla lieventävänä asianhaarana oikeudessakin.
Tähänhän tuo rohvessorikin varmaan viittaa ja tuskin kuitenkaan ihan päälaelleen syyllisyyskysymystä kääntää, vaikka niin voisi avausviestistä tulkita. Itse en kyllä varsinaista juttua ole lukenut, mutta näin voisi olettaa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Vois nämä asiantuntijat pysyä niissä pimeissä nurkissaan jos tollasta paskaa heittävät.

Lieventävä asianhaara se voi olla mutta pahoinpitely ei muutu miksikään.

Ihme sammakkoja nämä oikeus'oppineet' päästelevät.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti korkki
Tämäntyyppinen virallinen päätös saattaa aiheuttaa sen että tulevaisuudessa joukkueet joutuvat varaamaan eristetyt katsomot vierasjoukkueen faneille valioliigan tyyliin.

Näin sen pitäisi ehdottomasti ollakin. Veikkausliigassa - vaikka vähemmän yleisöä - näin on ollutkin jo pidempään. Ihme ettei jääkiekossa mennä samaan käytäntöön.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Saako Harri Haataisen näköisen hakata?

Niin, eli pitääkö tämä nyt ymmärtää niin, että jos pukeudut tietyllä lailla tai olet jotain tiettyä mieltä asioista, niin sinut saa hakata niiden toimesta jotka pukeutuvat toisella lailla tai ovat muuten vain eri koulukunnan miehiä.

Esimerkkinä kysynkin, että saanko minä hakata esim. keihäsprinssi Harri Haataisen sen takia että hän kuuntelee Trancea* toisin kuin minä sekä kampaa useammin tukkaansa kuin allekirjoittanut?

Loppukaneettina sanoisin, että mm. pimeällä keskiajalla, sekä kolmikymmenluvun Saksassa toimittiin suht. samoilla linjoilla.

*Lähde: tzzadin City-lehti

Täältä tähän
 

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Mike


Näin sen pitäisi ehdottomasti ollakin. Ihme ettei jääkiekossa mennä samaan käytäntöön.


SM-liigassa fanikulttuuri ja katsomokäyttäytyminen on niin lapsenkengissä verrattuna Keski-Eurooppaan ja kovin rauhallista, että mitään erillistä vieraskatsomoa ei todellakaan tarvita. Lisäksi suuremmat vierasfanijoukot tulevat yksittäiseen halliin about 1kerta/joukkue vuodessa + play-offit päälle.

Vai oletko törmännyt isompiin tappeluihin katsomossa SM-liigassa useinkin?
Minä en ole.
 

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Täytyy oikein laittaa aurinkolasit silmilleen tuollaisen älyn säkenöinnin edessä. Ei meillä turhaan kouluteta ajattelijoita, näemmä. Vai olisiko ongelma juuri siinä, että koulutetaan.

Siis nythän tuossa annetaan oikein lupa käydä käsiksi maalia tuulettelevaan vastustajajoukkueen kannattajaan. Ja kuinkahan mahdetaan määritellä koti- ja vierasjoukkueen katsomotilat? Oikeusjutuissa sitten mennään porukalla hallia mittailemaan, että:"tuosta ja tuosta alkaa fanikatsomo, tässä istui se onneton ja tuolla se porukka, joka hänet pieksi."

Mutta jos satut omistamaan huoltoaseman ja muutaman kerran murtojälkiä siivottuasi päätätä haulikon kanssa vartioida omaisuuttasi ja ampua poksautat puukon kanssa varkaisille tulevaa murtomiestä jalkaan, maksumies oletkin sinä.

Joku tässä nyt ontuu, olisiko logiikka ja sen molemmat jalat? Saat siis puolustaa enemmistönä suosikkijoukkuettasi vaikka väkivalloin, mutta omaisuuttasi et mitenkään.

Olen tuosta huoltoaseman pitäjän tapauksesta kuultuani miettinyt, että ei sitä rosvoa olisi ammuttu jalkaan, jos hän ei olisi mennyt sinne. Mutta ei, omaisuuttaan ei saa puolustaa, todettiin. Sen sijaan saat kyllä pitää puolesi, jos joku uskaltaa uhata kannattamasi jääkiekkojoukkueen menestystä.

Aaiooo, huusi Tarzan, ja kapusi pitkin liaania syvälle metsän siimekseen.
 

Lukkolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jep Hartwall areenalla meidät"eristettiin"kun oltiin kattomas jokerit-lukko peliä paikkamme olisi ollut siinä jokeri katsomon vieressä mutta kun meillä oli lukon fani kamat päällä niin meidät passitettiin kaverin kans jonnekkin muualle en tiedä tarkalleen mihin kun mutta pois kumminkin jokeri katsomon vierestä
Lisäksi meidän kanssa liikku pelin loppu osasta jotkut hartwall arenaan kaksi järjestysmiestä ne toimi niinkun turvamiehenä eli ihan hyvää palvelua siellä pasilassa :D
-kiittää ja kuittaa-
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti Ande


Vai oletko törmännyt isompiin tappeluihin katsomossa SM-liigassa useinkin?
Minä en ole.

En usein, mutta olen kuitenkin. Samoin Veikkausliigassa. Erillisillä katsomonosilla en varmaan olisi koskaan törmännyt.

Miksi pitäisi odottaa, että yksi isompi nujakka tulee, jos se on helppoa ehkäistä etukäteen pienellä vaivalla. Ketään ei luulisi häiritsevän se, että vierasjoukkueen varsinaiset "fanit" istuvat omassa katsomonosassa, joka ei ole kotijoukkueen vastaavan välittömässä läheisyydessä. Hallien ja kenttien ulkopuolellahan voi tapahtua mitä vaan, mutta katsomossa tapahtuvat nahinat tuo ennalta ehkäisee tehokkaasti.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Viestin lähetti ervatsalo
Niin, eli pitääkö tämä nyt ymmärtää niin, että jos pukeudut tietyllä lailla tai olet jotain tiettyä mieltä asioista, niin sinut saa hakata niiden toimesta jotka pukeutuvat toisella lailla tai ovat muuten vain eri koulukunnan miehiä.
Eikös juuri nuo syyt ole hyvin usein pinnalla, kun selvitellään sitä, miksi yksi juoppo joutui muiden juoppojen mukiloimaksi jossain baarissa jossain lähiössä jossain päin suomea? Sitä kun ei voi ihminen tietää, mikä muita provosoi ja mikä ei. Mielestäni se, että on jääkiekko-ottelussa fanipaita päällä ja juhlii kannustamansa joukkueen maalia, ei ole edes provosointia. Sehän on normaalia ja kiekkoyleisön keskuudessa laajalti hyväksyttyä ellei jopa toivottua toimintaa.

Kyseisen professorin logiikkaa käyttämällä mikä tahansa pahoinpitely kääntyisi uhrin syyksi, jos mikä tahansa asia katsotaan provosoinniksi. Vaikkapa se, että kävelee puolilta öin kapakasta kotiin.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti Lukkolainen
Jep Hartwall areenalla meidät"eristettiin"kun oltiin kattomas jokerit-lukko peliä paikkamme olisi ollut siinä jokeri katsomon vieressä mutta kun meillä oli lukon fani kamat päällä niin meidät passitettiin kaverin kans jonnekkin muualle en tiedä tarkalleen mihin kun mutta pois kumminkin jokeri katsomon vierestä
Lisäksi meidän kanssa liikku pelin loppu osasta jotkut hartwall arenaan kaksi järjestysmiestä ne toimi niinkun turvamiehenä eli ihan hyvää palvelua siellä pasilassa :D
-kiittää ja kuittaa-

Jep. Areenalla tuo onkin jo järjestetty noin ja vierasjoukkueen kannattajat siirretään pois fanikatsomon läheisyydestä, jos järkkärit heitä siellä havaitsevat.

Turussa taas vastaavasti vielä pari kautta sitten tapahtui niin, että 150-jokerifania oli istutettu heti TPS-fanikatsomon viereen ja kyseessä oli vielä lauantaimatsi, jolloin olosuhteet olisivat olleet kaikinpuolin otolliset fiaskolle.
Ei mennyt sillä kerralla hulinaksi, vaikka järkkäreillä näytti suhteellisen kiirettä välillä pitävänkin. Jäi vaan ihmetyttämään, että miksi otettiin edes tarpeeton riski.
 

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Mike


En usein, mutta olen kuitenkin. Samoin Veikkausliigassa. Erillisillä katsomonosilla en varmaan olisi koskaan törmännyt.

Miksi pitäisi odottaa, että yksi isompi nujakka tulee, jos se on helppoa ehkäistä etukäteen pienellä vaivalla. Ketään ei luulisi häiritsevän se, että vierasjoukkueen varsinaiset "fanit" istuvat omassa katsomonosassa, joka ei ole kotijoukkueen vastaavan välittömässä läheisyydessä. Hallien ja kenttien ulkopuolellahan voi tapahtua mitä vaan, mutta katsomossa tapahtuvat nahinat tuo ennalta ehkäisee tehokkaasti.

Ensinnäkin, jätetään tuo potkupalloilu ihan omaan keskusteluunsa.

Missä pelissä olet nähnyt katsomossa ison tappelun tai ylipäätään lyömistä? Ensimuistelolla en muista edes pieniä yksittäistappeluita ollenkaan ja olen mielestäni ihan kohtuudella Suomen halleja kierrellyt.

Miten erotellaan vierasjoukkueen fanit? Laitetaanko häkkikatsomoon ne, jotka pitävät vierasjoukkueen fanipaitaa vai ne, jotka puhuvat kovaan ääneen ravintelissa ennen peliä, vai ketkä?
Yleensä fanimatkoilla vierasjoukkueen fanit sijoitetaan automaattisesti vastapäätyyn kotijoukkueen faneihin nähden, ts. liput myydään sinne. Tämä tietenkin jo siksi, että vierasjoukkue hyökkää tuohon päätyyn kaksi kertaa.

Mielestäni ei ole mitään ennusmerkkejä ilmassa tulevasta nujakasta SM-liigassa, paitsi jossain FC Jokereiden ja Lahden peleissä, mutta se potkupalloiluhan piti pitää poissa tästä ketjusta.
 

Kempes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Kyllä Suomessa pystyy aivan hyvin menemään toisen joukkueen fanikatsomoon ja kannattamaan omiaan. Jos heittää hyvää läppää ja kannustuksessa on hjyymöri mukana, kotijoukkueen kannattajat vain naureskelevat. En kannata ainakaan vielä mitään eri katsomoita ja karsinoita.

Hyvin harvoin kylläkin tulee vierailtua vierasotteluissa, mitä nyt Espoossa ja Ilmalassa. Ei koskaan vaikeuksia, vaikka on nautittukin nestemäisiä huutojuomia ja jotka ainakin allekirjoittaneen egoa kasvattavat aikalailla. Niin ja en ole edes huumorimiehiä enkä jutunkertoja. Mutta aina asioista selvitään, paitsi turuus....
 

Hearsay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Toisin päin kääntäen professori antaa luvan lyödä päin näköä vatustajan kannattajia, jos ne vähänkin ilkkuen tuulettavat, oltiin sitten koti- tai vieraskentällä.
Oman havaintoni mukaan nyrkkitappelut ovat katsomossa nykyään erittäin harvinaisia (istuviltaan ei oikein pääse lyömään). Joskus aiemmin, kun Rauman Äijänsuo oli pääasiassa seisomakatsomoa, katsomo "aaltoili" aika tavalla, kun lehtereillä alettiin ottamaan matsia. Rauman legendaarisin katsomoväkivallan harrastaja, nimeltään *irkki (sukunimen etukirjain puuttuu) poistettiin säännöllisesti katsomosta kesken pelin tappelun takia, moniin halleihin hänellä oli porttikielto. Tällaisia "sankareita" ei enää ole.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Kun tänään tuon lahopäisen proffan ajatuksia jääkiekkoon liittyvästä väkivallasta luin, kävi mielessäni melkoinen myllerrys. Halusin nauraa täysin järjettömille kommenteille ja samalla päässäni sikisi väkivaltaisia ajatuksia tätä Halilaa kohtaan.

Kertokaapas nyt minulle, kun en ole oppinut, mikä tässä yhtälössä mättää:

1. Pelaajat haluavat (näin olen käsittänyt) tasaväkisiä tappeluita otteluihin, mikäli kaukalon tapahtumat sitä vaativat.
2. Jäähalleissa käyvä yleisö hyväksyy suurimmalti osin tappelut osana jääkiekkoa.

mutta

3. Kukkahattutädit, urheiluprofessorit ja tuulipukukansa, joka ei koskaan ole kiekkomatsissa käynytkään haluavat poistaa tappelut jääkiekosta.

Eli ne, joita asia ei oikeasti koske pätkääkään, haluavat sanella mitä jääkiekossa tapahtuu.

Enhän herraisä minäkään ala tuomitsemaan nenäpuristimien käyttöä kuviokellunnassa koska ne näyttää typeriltä. Katsokaas kun ei kiinnosta!

Sitäkään en ymmärrä, miksi mm. IS sahaa urheilun osalta sitä oksaa millä se istuu. Urheilumedia elää tunteita herättävistä tapauksista mutta samalla kaikki tappelut tuodaan hevosen kokoisilla otsikoilla umpinegatiivisesti esille. Päälle vielä raahataan kaiken maailman jeesustelijoita tuomitsemaan jääkiekosta kaikki maan ja taivaan välillä.

Heille, jotka eivät aktiivisesti seuraa jääkiekkoa mutta kuitenkin kommentoivat kyseistä lajia sanon vain yhden asian: Älkää perkele tulko paskomaan meidän hiekkalaatikkoon!
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Viestin lähetti Mike

Turussa taas vastaavasti vielä pari kautta sitten tapahtui niin, että 150-jokerifania oli istutettu heti TPS-fanikatsomon viereen ja kyseessä oli vielä lauantaimatsi, jolloin olosuhteet olisivat olleet kaikinpuolin otolliset fiaskolle.
Ei mennyt sillä kerralla hulinaksi, vaikka järkkäreillä näytti suhteellisen kiirettä välillä pitävänkin. Jäi vaan ihmetyttämään, että miksi otettiin edes tarpeeton riski.

Mekin oltiin työporukan kanssa viime kaudella Turussa fanikatsomon vieressä. Ja aika humalassa oltiin mutta mitään erikoista ei sattunut, kai se osaksi johtui siitä että Ässät oli aika altavastaajana. Ja paikat johtui ihan siitä, että ne hankittiin firman konttorin toimesta väärään päätyyn.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti Ande


Ensinnäkin, jätetään tuo potkupalloilu ihan omaan keskusteluunsa.

Missä pelissä olet nähnyt katsomossa ison tappelun tai ylipäätään lyömistä? Ensimuistelolla en muista edes pieniä yksittäistappeluita ollenkaan ja olen mielestäni ihan kohtuudella Suomen halleja kierrellyt.


No isoa tappelua en ole vielä nähnyt missään. Lyömistä ja kamojen/juomien heittelyä kyllä. Ensiksi nyt tulee mieleen Turku ja Hämeenlinna ja onpa tainnut ainakin kertaalleen olla ihan hiinä ja hiinä tuolla Areenallakin.

En myöskään tarkoittanut, että kaikki vierasfanit pitäisi laittaa omaan katsomonosaansa. Nämä isommat ryhmät kylläkin, kuten useimmissa halleissa kai normaalisti onkin.

En muuten oikein ymmärrä, miksi erotat fudiksen tästä. Meinaatko, että jääkiekko-otteluissa käy jotenkin parempia ihmisiä kuin Veikkausliigassa?
 

Ande

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Mike



En myöskään tarkoittanut, että kaikki vierasfanit pitäisi laittaa omaan katsomonosaansa. Nämä isommat ryhmät kylläkin, kuten useimmissa halleissa kai normaalisti onkin.

En muuten oikein ymmärrä, miksi erotat fudiksen tästä. Meinaatko, että jääkiekko-otteluissa käy jotenkin parempia ihmisiä kuin Veikkausliigassa?

Lähes aina Ilveksen fanimatkoilla Ilves-fanit ovat vastapäätä kotijoukkueen faneja. En ole koskaan edes miettinyt tätä asiaa muulta, kuin kahden kerran hyökkäyssuunnan kannalta.

Meinaan sitä, että potkupallokeskustelu ei liity tähän.
Tuntuu hieman siltä, että jotkut potkupallofaniporukat haastavat aina tahallaan riitaa ja ainoa tarkoitus on nimenomaan tapella. Säälittävää ja epäonnistunutta matkimista jostain Valioliigasta.
SM-liigassa katsojat ja kiihkeimmät fanitkin tietävät itse lajistakin jo todella paljon.
En siis näe mitään järkevää syytä, miksi vierasfanit pitäisi eristää jollain aidalla tms. Tottakai on järkevää sijoittaa heidät (isommat porukat) eripuolelle hallia kotijoukkueen faneihin nähden.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti Ande


SM-liigassa katsojat ja kiihkeimmät fanitkin tietävät itse lajistakin jo todella paljon.
.............
Tottakai on järkevää sijoittaa heidät (isommat porukat) eripuolelle hallia kotijoukkueen faneihin nähden.

Vielä Veikkausliigaan palatakseni, niin väittäisin että siellä keskivertofani tietää lajistaan vähintäänkin yhtä paljon kuin SM-liigassa.

Ja mitään aitoja en itsekään meinannut, vaan nimenomaan tuota minkä siinä mainitsitkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös