Turhan tiedon -ketju

  • 664 593
  • 3 252

TKH

Jäsen
Suurin koskaan elänyt hai on mahdollisesti ollut jopa 20 metriä pitkä ja painanut 100 tonnia. Megalodon on paitsi suurin hai, niin myös yksi kaikkein suurimmista saalistajista mitä maailman merissä on koskaan uiskennellut. Megalodon kuoli sukuppuuttoon pari miljoonaa vuotta sitten.

Megalodonista tulee tänään ohjelma. 100 tonnia on tosin vaihtunut 20 tonniin. No, joka tapauksessa hailla oli sen verran kokoa, että illan Prismaa kannattaa vilkaista.

"Tertiäärikauden lopulla trooppisissa merissä eli kaikkien aikojen pelottavin hai ja jotkut uskovat, ettei 20-tonninen Megalodon olisikaan kuollut sukupuuttoon."
 

TKH

Jäsen
Maikkarin sivuilla oli turhaa tilastotietoa koskien MM-kisoja.

Eniten pisteitä keränneet suomalaiset yleisurheilun MM-kisoissa 1983-2009:

Aki Parviainen 20 (1997–2003)
Sari Essayah 19 (1991–1995)
Valentin Kononen 19 (1991–1995)
Mikaela Ingberg 19 (1995–2003)
Tero Pitkämäki 17 (2005–2009)
Seppo Räty 15 (1987–1991)
Kimmo Kinnunen 15 (1991–1993)
Muuttuuko suomalaisten laskeva käyrä Daegussa?
 

TKH

Jäsen
Lidingöloppet on maailman suurin maastojuoksukilpailu. Kilpailu järjestetään syksyisin Tukholman lähellä sijaitsevassa Lidingön saaressa ja viime vuosina kilpailuun on osallistunut yli 30 000 juoksijaa noin 25 maasta. Suomalaisia on yleensä mukana ollut noin 500.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Suomen vaarallisimmat "tappajaeläimet" tilastoina v. 2000-2009:

1. Hirvi 76 tappoa.
2. Nauta 9 tappoa.
3. Koira 9 tappoa.
4. Ampiainen 7 tappoa.
5. Hevonen 6 tappoa.

Lähteenä Tiede 9/2011.

vlad.
 

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
Suomen vaarallisimmat "tappajaeläimet" tilastoina v. 2000-2009:

1. Hirvi 76 tappoa.
2. Nauta 9 tappoa.
3. Koira 9 tappoa.
4. Ampiainen 7 tappoa.
5. Hevonen 6 tappoa.

Lähteenä Tiede 9/2011.

vlad.

Onko tarkempaa tietoa tappometodeista? Hirvien "suorittamat" lienevät lähinnä liikennekuolemia, onko muunlaisia? Entä miten naudat ovat jengiä listineet? Kolesterolikuolemat eivät takuulla ole mukana luvussa, muutoin se olisi paaljon suurempi.
 

TKH

Jäsen
Onko tarkempaa tietoa tappometodeista? Hirvien "suorittamat" lienevät lähinnä liikennekuolemia, onko muunlaisia?

Muutama päivä sittenhän Norjassa tapahtui joku episodi, jossa joku juoksukilpailussa mukana ollut nainen joutui hirven tönimäksi. Tilanne ei kuitenkaan johtanut kovin vakavaan vammaan, vaikka jonkun murtuman nainen taisi saada. Muistelen myös, että pari vuotta sitten Norjassa tai Ruotsissa oli joku tapaus, jossa hirven hyökkäyksen kohteeksi joutunut vanhempi nainen olisi menehtynyt saamiinsa vammoihin, mutta hyvin harvinaisiahan tällaiset tapaukset tietysti ovat.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Onko tarkempaa tietoa tappometodeista? Hirvien "suorittamat" lienevät lähinnä liikennekuolemia, onko muunlaisia? Entä miten naudat ovat jengiä listineet? Kolesterolikuolemat eivät takuulla ole mukana luvussa, muutoin se olisi paaljon suurempi.

Artikkelissa ei mainittu syytä/syitä nautojen (luku sisältää sonnit 4 tappoa ja lehmät 4 tappoa ja yksi määrittelemätön nauta) tappoihin, mutta taasen jos katselee sanomalehtiuutisointia (ja omia kokemuksiani), niissä mainitaan eräinä "tappovälineinä" puskut ja potkut. Kyllähän sonnin/lehmän pusku osuessaan on hyvin vaarallinen, samaten potku. Sama pätee hevoseen, kavion potku on kivulias ja oikeaan kohtaan tarpeeksi suurella voimalla osuessaan myös tappava, ja liene hevonen aiheuttanut onnettomuuksiakin, joissa on kuollut ihmisiä.

Mielenkiintoisia "tappajia" ovat ko. aikavälillä kissa 2 tappoa ja vuonna 2000 pässi tappoi yhden ihmisen. Punkkien levättämiin tauteihin (puutiaisaivokuume ja borrellioosi) on kuollut 4 ihmistä ko. aikavälillä (eliv. 2000-2009).

Sen sijaan suurpedot eivät ole tappaneet tällöin yhtään ihmistä. Karhu tappoi viimeksi ihmisen 1998, susi tappoi ihmisiä viimeksi 1881. Ahma ja ilves eivät ole tietojen mukaan tappaneet ihmisiä laisinkaan. (Siis siltä ajalta kun mitään mainintoja ja tilastoja on olemassa). Tiede lehden mukaan (Tiede käytti lähteenä Tilastokeskusta) kyynpuremaan on viimeksi kuollut ihminen 1998, eli tässä suhteessa kyykammokaan ei ole perusteltu.

vlad.
 

TKH

Jäsen
Based on visual observation and seismic data, CVGHM reported an increase in activity at Tambora that started in April. Therefore, on 30 August, the Alert Level was raised to 2 (on a scale of 1-4). During 30 August-8 September seismicity continued to increase. Diffuse white plumes were observed on 5 September and rose 10 m above the crater rim. On 8 September the Alert Level was raised to 3 (on a scale of 1-4).
USGS Weekly Volcanic Activity Report

Erittäin mielenkiintoista, vaikka ei tuo nyt tietenkään vielä mitään tarkoita. Tambora on purkautunut todella massiivisen vuoden 1815 purkauksen jälkeen muutaman kerran, mutta purkaukset ovat olleet hyvin pieniä. Viimeisen kerran Tambora purkautui 1960-luvulla. Joka tapauksessa näiden tunnettujen "monstereiden" osoittaessa aktivoitumisen merkkejä, niin aina siinä on pieni mahdollisuus, että seuraava purkaus olisi jo ihan kunnon purkaus.
 

TKH

Jäsen
Tulivuorista puheenollen mainitaan nyt myös se, että Katla on viime kuukausina näyttänyt jonkin verran aktiivisuuden merkkejä. Asiasta voi lukea vaikka ohesta.
Close Watch on Katla Area – Unrest in Mýrdalsjökull Glacier

Joitakin noin kolmen Richterin järistyksiä jäätikön alla on ollut myös tuon jutun tapahtuman jälkeen, mutta ei nyt kuitenkaan mitään aivan ihmeellistä. Joka tapauksessa Katla on viime kuukausina ollut tavallista aktiivisempi. Se, että johtaako tämä sitten mihinkään on kokonaan toinen asia.
 

TKH

Jäsen
Izvestia cited a source in the Russian defense industry as saying the overhaul would include the hull and nuclear power plant repairs as well as a significant modernization of the ships' electronics and weaponry. "All these measures will allow us to extend the service life of these ships until 2030-2040".

The ships' armament will get a major boost, with installation of advanced multi-module missile systems capable of firing a wide range of missiles and torpedoes, including P-800 Yakhont (SS-N-26) anti-ship cruise missiles. The number of cruise missiles on each vessel will increase from originally 20 to 80 after the refit, according to Izvestia’s source. The ships will also receive advanced air defense missile systems based on the land-based S-400 Triumf, and new point-defense systems.
Russia to refit nuclear missile cruisers
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
An Italian experiment has unveiled evidence that fundamental particles known as neutrinos can travel faster than light. Other researchers are cautious about the result, but if it stands further scrutiny, the finding would overturn the most fundamental rule of modern physics — that nothing travels faster than 299,792,458 metres per second.

Zichichi speculates that the 'superluminal' neutrinos detected by OPERA could be slipping through extra dimensions in space, as predicted by theories such as string theory.
CERN Press Release - OPERA experiment reports anomaly in flight time of neutrinos from CERN to Gran Sasso
Particles break light-speed limit
 

TKH

Jäsen
nothing travels faster than 299,792,458 metres per second.

Mainitaan nyt turhana tietona, että mikäli Operan saamat tulokset olisivat oikeat, niin neutriinot etenisivät Auringon ja maan välisen etäisyyden reilun sadasosasekunnin nopeammin kuin valo. Enqvist taisi jossakin mainita, että vuoden 1987 supernovan tuottamat neutriinot olisi pitänyt havaita jo 1984 mikäli Operan tulos pitäisi paikkansa. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin noin periaatteessa neutriinot olisi kyllä pitänyt havaita jo ihan vuoden 1982 lopussa. No, joka tapauksessa useita vuosia ennen valon saapumista kuitenkin.
 

TKH

Jäsen
Mikäli joku haluaa joskus nähdä tulivuoren, mutta ei halua matkustaa Islantiin tai Italiaan, niin yksi mahdollisuus olisi käydä Saksassa katsomassa Laacher See:ta. Kyseessä ei tosin ole aktiivinen tulivuori, mutta toisaalta ei edellisestä kunnon purkauksesta ole aikaa kuin vajaat 13 000 vuotta ja alue on edelleen seismisesti aktiivinen.

The Laacher See is a potentially active volcano, proven by seismic activities and heavy thermal anomalies under the lake.
 

TKH

Jäsen
Maailmasta löytyy tällä hetkellä vain viisi laavajärveä. Vanhin niistä on Erta Alen laavajärvi Etiopiassa. Neljä muuta ovat Nyiragongo Kongossa, Kilauea Haiwaijilla, Mount Erebus Antarktiksella ja Villarrica Chilessä. Näistä Mount Erebus on muuten toistaiseksi maailman eteläisin aktiivinen tulivuori.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Faktoja Venäjältä, tarkastelkaamme liikennevälineitä ja niiden keskimääräistä palvelusikää:

Siviililentokoneet: 1523 lentokonetta, joiden keskimääräinen palvelusikä on 21 vuotta, vain 52 lentokonetta on valmistettu Venäjällä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Näistä 1523 lentokoneesta 479 on valmistettu ulkomailla.

Valtamerilaivat (seagoing ship): 4000 alusta, joiden keskimääräinen palvelusikä on 28 vuotta.

Jokialukset: 4500 alusta, joukossa 128 sisävesille tarkoitettua matkustusalusta: keskimääräinen palvelusikä on 33 vuotta.

lähde: Rianovosti.

Volgan lauttaturman yhteydessä mainittiin näiden sisävesiristeilijöiden (matkustaja-alusten) keskimääräiseksi palvelusiäksi yli 40 vuotta. Aika vanhoja "pursia" Venäjän vesillä purjehtii. Ja kun niitä ei ole valmistettu yhtään (?) Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, iäkästä "rompetta" todellakin ovat.

vlad.
 

TKH

Jäsen
Recently El Hierro volcano of the Canary Islands has been experiencing a seismic swarm beneath it, which as of yesterday reached to over 700 events.

El Hierron tulivuori on tänään ollut kaikkein aktiivisin mitä se nyt menossa olevan jakson aikana on ollut. Tänään on ollut paljon kohtalaisen kokoisia maanjäristyksiä, suurimman ollessa 3,8 Richteriä. Toistaiseksi kaikki järistykset ovat olleen reilussa kymmenessä kilometrissä, mutta suurempien järistyksien tiheys ja koko viittaa kyllä siihen, että magmaa on tulossa ylöspäin siinä määrin, että lähitulevaisuudessa järistykset tulevat siirtymään lähemmäksi pintaa. Mahdollista purkausta on turha ennakoida niin kauan kun suurin osa aktiivisuudesta tapahtuu yli 10 kilometrin syvyydessä, mutta kehitys El Hierrolla on joka tapauksessa menossa mielenkiintoiseen suuntaan.
 

TKH

Jäsen
Yksi ESAn lähitulevaisuuden mielenkiintoisempia hankkeita on Gaia, jonka laukaisun pitäisi tapahtua 2013. Ohessa hyvin lyhyt ote ESAn Gaiaa koskevilta sivuilta.

Gaia will target exotic objects in colossal numbers: many thousands of planets around other stars will be discovered and their detailed orbits and masses determined; stellar oddballs such as brown dwarfs and white dwarfs will be identified in their tens of thousands; some 20 000 exploding stars will be detected and their details passed to ground-based observers for follow-up observations.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös