Leipäjuusto narskuu koska juuston proteiinit on kuin viulunkieli ja hammas tai veitsi on sitten jousi. Ja ilmakuplat on kaikukammioita.
Sama käy leipäjuustossa. Juuston sisältämät kaseiiniproteiinit muodostavat säikeitä, jotka ovat kuin mikroskooppisia viulunkieliä.
”Kun hampaat tai veitsi hankaavat proteiinia, sen liike synnyttää ääniaallon, jota vahvistavat juustossa olevat ilmataskut kaikukopan tavoin. Se toimii aivan samoin kuin viulu”, Postema selittää.
Ja ihan alkoi naurattaa tuo leipäjuustojen "yhteisnarskunta" joka oli tuossa artikkelissa kuunneltavissa. En kyllä sanoisi sitä lokkiparveksi mutta kyllä se oudolta kuulostaa leipäjuustoa syöneeltä.
Hän vertaa ääntä lokkien huutoihin. Kun sadan leipäjuustoleikkauksen äänet yhdistää, se tosiaan kuulostaa lokkiparvelta.
Leipäjuusto narskuu koska juuston proteiinit on kuin viulunkieli ja hammas tai veitsi on sitten jousi. Ja ilmakuplat on kaikukammioita.
Ja ihan alkoi naurattaa tuo leipäjuustojen "yhteisnarskunta" joka oli tuossa artikkelissa kuunneltavissa. En kyllä sanoisi sitä lokkiparveksi mutta kyllä se oudolta kuulostaa leipäjuustoa syöneeltä.
Vuosia sitten tuli oltua jossain tilaisuudessa, jossa runsaalle 40 vieraalle tarjottiin roima annos leipäjuustoa samalla, kun kyseisen juuston valmistaja kertoi tuotteestaan. Esittelystä en muista mitään, mutta sitäkin paremmin muistan sen äänen, jonka me maistelijat saimme aikaiseksi.
Ruotsin sana salamoinnille on åska. Tämän sanan etymologia jäi vaivaamaan vähän että liittyykö se muinaisiin jumaliin joista osa tunnettiin aasoina. Ja liittyihän se. Sana on yhdistelmä sanoista ås (aasa) ja ökja (esimodernin sanan äcka esiaste joka on muuntunut sanaan åka). Sana tarkoitti suunnilleen kärryillä ajoa ja liittyi siihen että ukkosenjumala Aasa Thor ajelee kärryillään ja siitä tulee kaikki jyrinä mikä ukkoseen liittyy.