"Venäläinen työkulttuuri on johtajakeskeinen. Yrityksen johtajalla on venäläisessä yrityksessä tärkeä asema. Johtaja on auktoriteetti, suunnannäyttäjä, ohjeistaja ja asioiden konkretisoija."
"Fintran selvityksen mukaan sähköpostijohtaminen ei toimi Venäjällä. Henkilökohtainen vuorovaikutus, suhteet ja verkostot ovat menestymisen edellytys. Tämä pätee niin liikkeenjohtoon kuin asiakassuhteiden kehittämiseen ja ylläpitoonkin. Sähköpostitse tapahtuva johtaminen hämmentää venäläisiä, sillä venäläisessä kulttuurissa arvostetaan henkilökohtaisia, kasvotusten tapahtuvia keskusteluja."
"Venäjän koulutusjärjestelmä jaetaan
-yleissivistävään koulutukseen (nelivuotinen ala-aste, viisivuotinen peruskoulu, toisen asteen yleissivistävä kaksi - kolmevuotinen lukio)
-ammatilliseen koulutukseen (ammatillinen peruskoulutus, ylempi ammatillinen koulutus: teknikum, opisto, kolledzh) ja
-korkea-asteen koulutukseen (alempi korkea-aste: teknikumit, opistot, colleget ja yliopistotasoinen korkea-aste: yliopisto, akatemia, instituutti)."
"Venäläisissä korkeakouluissa on lukukausimaksut. Opinnoissa erinomaisesti menestyneillä on mahdollisuus saada valtion tuki opintoihin eli vapautua lukukausimaksuista. Noin puolet venäläisistä opiskelijoista maksaa erisuuruisia lukukausimaksuja. Lukukausimaksujen suuruus riippuu mm. korkeakoulusta ja alasta. Suurkaupunkien tunnetuimmissa korkeakouluissa ja suosituimmilla aloilla lukukausimaksut ovat yleensä korkeimpia.
Toisen korkeakoulututkinnon suorittaminen on Venäjän lain mukaan aina maksullista."
"Opetus venäläisissä yliopistoissa vaatii läsnäoloa. Kaikkeen opetukseen on osallistumispakko ja yhteydenpito opettajien kanssa hoidetaan lähes poikkeuksetta kasvotusten. (...) Joitakin taide- ja teknisiä aineita lukuun ottamatta luennoilla ei käytetä mitään apuvälineitä, kuten kalvoja tai projektoreita, vaan opiskelijan täytyy napata puolitoista tuntia tauotta jatkuvasta puheesta itselleen tärkeimmät kohdat. Seminaaritunneilla opiskelijat pitävät itse pieniä esitelmiä ja järjestävät keskusteluita."