Tupakka-gallup

  • 40 851
  • 327

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Ei pala tupakka täälläkään. Joskus tuli poltettua humalassa muutama savuke illassa, mutta lopetin sen kun ei enää tuonut muuta kuin pahan maun suuhun.

Ja kyllä muuten on melkoinen turn-off jos nainen polttaa. Saa olla vaikka minkälainen pakkaus vaan, mutta tupakka huulessa pudottaa pisteet nollaan.
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
Tämähän on varsinainen No Smoking Team...

En minäkään käytä tupakkaa enkä muita huumeita. En edes osaisi... Ja innokkaasti taputan käsiäni aina, kun eduskunta hyväksyy uusia tupakointia rajoittavia lakeja :)
 

kakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei röökille!!

Mutta vahva KYLLÄ nuuskalle ja tottakai silloin tällöin suomalaisen miehen parhaalle kamulle oluelle.
 

seisnauraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit + muut kestomenestyjät
Äläs nyt

Viestin lähettänyt käyttäjä Viikate
Tämähän on varsinainen No Smoking Team...

En minäkään käytä tupakkaa enkä muita huumeita. En edes osaisi... Ja innokkaasti taputan käsiäni aina, kun eduskunta hyväksyy uusia tupakointia rajoittavia lakeja :)

Itsellänikin tupakanpoltot on jäänyt joskus kotona kokeiluun. En kuitenkaan kannata tupakanpolton kieltäviä lakeja. Katsokaas niin paljon kansaa polttaa, että tupakasta saadaan hyvät verotulot! ;) Joten te, jotka olette jo terveytenne tärvelleet, polttakaa jatkossakin. Jos et ole vielä aloittanut, mieti kaksi kertaa ennen kuin aloitat. Verotuloja, verotuloja...
 

FourForty

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Muistaakseni tästä verotulojutusta tehtiin joskus laskelmat, joiden lopputulos oli se, etteivät tupakoitsijoiden tuomat verorahatkaan riitä kattamaan sitä hintaa, joka tupakoinnista koituu yhteiskunnalle keuhkosyövän ja muiden tupakasta aiheutuvien tautien hoidosta. Siinä tapauksessa kannattaa siis polttaa, että muuttaa Espanjan tai Floridan lämpöön eläkepäiviksi ja hoidattaa syöpänsä siellä, ettei rasiteta Suomen sairaalajärjestelmää :)
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
Parahin seisnauraa,

Tokihan tupakoitsijat maksavat OSAN aiheuttamistaan kustannuksista tupakan hinnassa. Yhteiskunnan kannalta ei siis tupakointi ole hirveän haitallista.

<valistusta sormi pystyssä>

Mutta kannattaa muistaa myös tupakkatuotannon vaikutukset kehitysmaissa. Lehtiä kuivatetaan Etelä-Amerikassa polttamalla sademetsien puuta, ja tupakanviljely vie viljelyalaa, jota monin paikoin tarvittaisin kipeästi elintarviketuotantoon... Tämä kaikki tietysti vain periaatteessa, sillä mikäänhän ei takaa, että ko. asiat varmasti olisivat paremmin ilman tupakkaa...

Vielä yksi ei-terveydellinen peruste tupakoimattomuudelle ovat ah-niin-sympaattiset ylikansalliset tupakkayhtiöt, nuo pyyteettömät hyväntekijät, jotka markkinoivat tuotteitaan köyhien maiden lapsille ja kiistävät kaikki terveysvaikutukset viimeiseen asti. Liiketaloudellisesti toki ymmärrettävää, mutta haluaako joku todella tukea rahallisesti tällaista toimintaa?

</valistusta sormi pystyssä>
 

The Hawks

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, FC Jazz, SBS Masku
<b>Viikate:</b> Jaaha, olet niitä miehiä :) Kuulutko mahdollisesti samaan porukkaan jonka mielestä Shell on paha ja McDonalds myös? Niitä näkee tuolla vihreä takki ja saappaat päällä aika usein liikkumassa. Ei tarvi mitään propagandaa tänne levittää.

No, älä ihan tosissasi ota mutta kuitenkin..
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
Herra Haukat,

Oli tarkoitus laittaa tuohon edelliseen viestiin merkit valistusosuuden alusta ja lopusta, jotta kenenkään ei sitä tarvitsisi lukea ja tällaisilta vastauksilta ynnä yleiseltä pahalta mieleltä vältytään. Tämä systeemi ei kuitenkaan tuollaista feikki-html:ää näköjään tunnistanut.

En käsittääkseni rikkonut Vapaa keskustelu -palstalle määriteltyjä "hyvän maun" rajoja. Eri asia sitten, jos täällä on olemassa joitakin kirjoittamattomia sääntöjä. En myöskään ryhtynyt oma-aloitteisesti valistamaan vaan täydensin jo esitettyjä kommentteja koskien tupakoinnin yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Puolustus on puhunut.
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tupakoijat hymyilyttävät

Ajattelin tätä aluksi tuonne Röörin palstalle, mutta kun olen huomannut nimimerkin itse aloittaneen useimmat aiheet, niin sijoitetaan tämä tänne.

Esittelen aluksi pari tilannetta, jossa riemuni (siis vahingoniloinen) on suunnaton:
(1) Kovalla pakkasella (esim odotellessa bussia tai taksia tai se perinteinen pakonomainen vääntäytymien parvekkeelle tai muuhun ovensuuhun nikotiinitarvetta tyydyttämään) minun silmissäni onneton tupakoitsija kaivaa vaivalloisesti tupakan esiin ottaa hanskat tai lapaset pois. Stop: tämähän on järjetöntä. Ulkonahan on kylmä ja vapaaehtoisesti hanskat pois tupakan käsittelemisen ja sytyttämisen takia. Jo tässä vaiheessa hymyilen kun näen sormien muuttuvan sinisiksi pikkuhiljaa ja varmasti tiedän kylmyyden iskevän kätösille.
Ulkona tuulee. Eli toisin sanoen yrittää tämä meidän tupakoitsijamme saada syöpäkääryleensä palamaan keinolla millä hyvänsä. Tikkuja käyttäen niitä kuluu monta tai sytkäristä polttoaine on varmasti lopussa. Joskus käy niin, että kylmyys sormiin iskee niin vahvasti, tai tuuli on armoton tulta sytyttäessä onnettomilla tulentekovehkeillä, että tupakka jää sytyttämättä. Hymyilen kuin hangon kaurakeksi vahingoniloisena. Itselläni on sormet tiukasti hanskojen tai lapasien sisällä, lämpimässä ja veri kiertää. Tai paremmin: olen sisätiloissa enkä tiedä tuon taivaallista kylmyydestä.
Mutta useinmiten tupakoitsija saa paperossinsa sytytettyä, hanskat tai lapaset vedetään käsiin ja tupakointi voi alkaa. Tässä vaiheessa polttaja saattaa näyttää tyytyväiseltä. Mutta se on vain hetkellistä.
Pienempänä luulin, tai se oli aivan loogiselta tuntuva ajatus, kylmällä tuli lämmittää tai tupakan tapauksessa lämmin savu voisi lämmittää uhriansa. Mutta tieto yllätti minut vanhemmiten. Ei kuulemma lämmitä. Jos ei osaa polttaa lapaset kädessä, sormet jäätyvät entisestään ja tupakan ainesosat vain lisäävät ääreisverenkierron heikentymistä eli sormet jäätyvät entisestään. Ja jos osaa polttaa tumppujen kanssa, sormet kylmenevät silti ääreisverenkierron heikentymisestä.
Niin, asiaan taas. Viimeistään siinä vaiheessa kun tupakka on runtattu maata vasten ja pyöräytetty kenkää siinä päällä sammumisen takaamiseksi, horkka on silminnähtävää todellisuutta. Tässä vaiheesssa sarjakuvan keinoin vahingonilosta nauraja kiemurtelisi ulvoen maassa. Täysin itse aiheutetulle kylmyydelle. Ehkä tämä riittää tästä esimerkistä.

(2) Tupakan ollessa kortilla syystä tai toisesta (lue: köyhien kohdalla raha, rikkaampien kohdalla oma saamattomuus, miksi et ostanut tupakkaa ajoissa tai tarpeeksi) nikotiinin tarve muodostuu ulkopuolisen silmissä hupaisaksi. Keskittyminen on vaikeaa, käsien tärinä ynnä muut oheishäiriöt (voit itse jatkaa listaa) ovat huvittavia minun mielestä. Kun viimein sitten saa tupakan käsiinsä, useinmiten tulivehkeet ovat kadoksissa (virne), mutta oletetaan, että tällä kertaa tupakoitsijamme saa tultakin ajoissa.
Mikä nautinnollinen ilme päällä kun ensimmäiset imut (siis posket vääristyneesti lommolla kuin imisi viimeistä pisaraa tissistä luullen, että enempää ei tule) vedetään keuhkoon. Syvälle ja ulos. Saattaa siinä ensi hönkäyksien jälkeen tahti vähän heiketä ja renkaita ja pössäyksiä saattaa suun ja nenän kautta onnellisena rakennella. Todellisuudessa kun kysytään, niin tupakoitsijat ovat vastanneet, että ensi-imut ovat parhainta ja sitten muu on vain tapaa tai ne eivät enää tunnu niin hyvältä. Minua ainakin huvittaa ne ensimmäiset vetäisyt kaikista eniten. Hymyilen iloisena siitä, että polttajan täytyy, on pakko, joutuu imemään kaikin voimin savua hengityskalustoonsa. Minulla ei ole mitään pakkoa polttaa paperia, jonka sisällä on puruja.
Tässä pari tilannetta, siis vain pari tilannetta joissa nautin hymyillen tupakoitsijoiden huvittavuudesta. Tilanteita riittää, mutta joudun ajan puutteen vuoksi jättämään tämän tupakoitsijoiden parjaamisen (loukkaannuitteko tupakoitsijat? :) ) lyhykäisesti tähän. Ehkä myöhemmin palaan aiheeseen, jos näyttää siltä, että aihe on ollut tarpeeksi provosoiva. Ja kun tupakoitsijat eivät varmasti lopu tästä maailmasta, niin minulla on ainakin päivittäin hymy herkässä.
 

jta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Nikotiini...

... siinäpä vasta todella pirullinen aine.

Ainakin toistaiseksi entisenä tupakoitsijana (13 vuotta, about aski päivässä viimeiset 5 vuotta) uskoisin tietäväni mistä puhun.

Eli siis, tärkein tupakkariippuvuutta aiheuttava tekijä on juuri nikotiini. Tappava myrkky, joka pieninä annoksina aiheuttaa hyvänolontunteen. Jonkin aikaa käytettynä se synnyttää henkisen riippuvuuden, jolloin elimistö nikotiiniin totuttuaan vaatii sitä lisää. Aikaa myöden hyvänolon tunteen saamiseksi vaadittava veren nikotiinipitoisuus kasvaa ja tupakkaa kuluu aina vain enemmän.

Jokainen, joka on koskaan tupakkaan sortunut allekirjoittaa taatusti juuri yllä mainitun ensimmäisen savun ihanuuden. Kun nikotiinitaso veressä on syystä tai toisesta päässyt normaalia alemmas ja elimistö alkaa vaatia uutta annosta. Keskittymiskyky rakoilee, kädetkin saattavat jo hieman vapista. Ja sitten pääset paikkaan, jossa sauhuttelu on mahdollista, kaivat esiin savukkeet ja sytytät yhden. Ensimmäiset henkoset virtaavat keuhkoihin ja veren nikotiinipitoisuus nousee. Muutamassa sekunnissa uudelleen nikotinisoitu veri ehtii aivoihin asti ja koko kroppaan syöksähtää hyvän olon tunne, jota koskaan tupakoimaton ei osaa edes kuvitella.

Suurin osa savukkeista ei ole noita "hyviä" savukkeita, vaan vain tottumuksen vuoksi vedettyjä, pahan maun ja morkkiksen jättäviä tapatupakoita. Mutta kun kohdalle osuu juuri se tilanne, jossa tupakka on todella tarpeen unohtuvat kaikenlaiset lopettamisaikeet ja maailma on taas hetken elämisen arvoinen paikka.

Älkää siis te koskaan tupakoimattomat arvostelko heikkoluonteisiksi niitä raukkoja, jotka eivät tavastaan eroon pääse. Tulkaa kertomaan lopettamisen helppoudesta vasta sitten, kun olette olleet kunnolla nikotiinikoukussa ja päässeet siitä irti.

Ja jos vain voitte sen estää niin älkää antako lastenne aloittaa tupakointia. Siinä menevät rahat ja terveys ja toisinaan tuntuu menevän ihmisarvokin.

Tupakka ei ole leikin asia, eikä mitenkään cool. Siihen jää oikeasti koukkuun, vaikka kuvitteleekin voivansa lopettaa koska vain. Mikään viikon lakko ei ole merkki siitä, että pystyy olemaan halutessaan polttamatta vielä vuoden polttamisen jälkeenkin. Se on vain merkki siitä, että ei vielä ole liian kovasti kiinni. Joka päivä pahentaa riippuvuutta.

Reilu vuosi sitten katselin avuttomana vierestä, kun appiukkoni kuihtui pois muutamassa kuukaudessa keuhkosyöpään. Itse toivon olleeni ajoissa lopettamispäätökseni kanssa...

Nimimerkillä "vähän toista kymmentä kuukautta savuton".

-------
Edit :
p.s. Tupakoitsijat eivät todellakaan hymyilytä minua. Toivon kaikille riittävästi tahdonvoimaa ja järkeä, että onnistuvat pääsemään eroon tuosta hirveästä addiktiosta. Ihan oikeasti.
 
Viimeksi muokattu:

ruoto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Real Madrid,Skellefteå AIK
Nikotiinin ohella toinen mihin jää koukkuun on se tapa ja tilanne milloin pistää röökin huuleen.

Kuppi kuumaa ja kallista huoltamon kahvia, pöydällä veikkaaja, käsi menee taskuun ja poimii tupakan. Ensi henkoset, harmonia.

Eli jos pääsee eroon nikotiinin himoistaan niin jää jäljelle se totuttu tapa, esim. rööki huuleen kun lähtee autolla liikenteeseen, lätkämatsin erätauolla ym.

Välillä lakkoilleena tiedän tunteen kun ei tiedä mitä käsillään tekisi jos niistä puuttuu se tupakka.

Ne ketkä eivät ole ikinä olleet mihinkään koukussa eivät voi tietää miltä tuntuu olla riippuvainen.
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
tapa

Ehkä pinttynein tapa mulla oli se, että aina kun dokasi tai oli kapakassa, piti vetää tupakkaa, ja tavallista enemmän. Ei se kyllä siellä yhtään sen paremmalta maistunut, mutta oli tapojen tapa.

Itse polttelin 10 vuotta, välillä aski-päivässä tyylin, välillä oli päiviä ilman, ja muutama lakkoyritys mahtui myös tuohon ajanjaksoon. Lopetin, koska yhtäkkiä, kesken iltapäivän, kaverin kyydissä istuessani, rööki puolessa välissä, iski joku ihme salama, että "mitä vittua mä näitäkin polttelen?". puolikas rööki lensi tielle, ja sen jälkeen ei ole spaddun spaddua mennyt. ja tuosta iltapäivästä on reilu 2 vuotta.

Muutamien oikeasti lopettaneiden (vedellyt 10+ vuotta, ollut ilman yli 1v) kanssa kun olen jutellut, niin ovat todenneet, että lopettamisen aikana ei ollut yhtään vaikeaa olla baarissa ilman tupakkaa. Mulla oli sama juttu kun laskin päiviä joita olin ilman. Epäonnistuneissa lakkoyrityksissä (minun, ja muiden kertomissa) baarissa olo oli aina yhtä tuskaa, ja tuntui ihan paskalta.

Jos osaa löytää omat pahimmat tapatupakoinnit, ja olla juuri silloin polttamatta, ja nauttia siitä että pystyi juuri silloin olemaan ilman, ja sen kannustamana olemaan uudestaan juuri silloin polttamatta jne, niin voisi ehkä helpottaa tuota fyysistä tuskaa jonka polttamatta olo aiheuttaa. Tai sitten odottaa vaan sellaista outoa pommia, joka munkin kohdalle osui.

Ehkäpä tuo pahimmasta tavasta irti pääseminen (ja hyvin usein sen ilmentymä on kapakassa ketjupoltto) on kynnyskysymys sille pääseekö irti. Niin monet jotka sanovat: "3 viikkoa ilman, en uskalla mennä kapakkaan" ovat joko tuomittuja kapakattomaan loppuelämään, tai sortumiseen.

Enkä usko että on minkäänlaista aikaa, jonka jälkeen ei voisi enää sortua. Aina aika ajoin on kiva palauttaa mieliin, että olen ollut niin ja niin kauan ilman. Tulee hyvä mieli.

Toki kaipaan sellaisia kivoja aamuöisiä spadduhetkiä, jossain ulkona kesällä möksällä, tai matkaspaddua kun innolla kävelee kotoa juna-asemalle joka vie aina odottamattomaan Helsingin yöhön. Mutta en yhtään kaipaa sitä "makunautintoa", joka syntyy kun lähdet kapakasta ulos ja lähdet etsimään sitä taksia jostain, ja avaat jo kolmannen askin saman päivän aikana. Ja sitä hirveää tuskaa, kun illalla huomaa, että ok, yksi spaddu jäljellä, vedän tän nyt, menen nukkumaan, ja aamulla sitten haen heti lisää. Ja sittenkun yöllä herää tunnin välein, ihan vaan siihen että tietää että ei saa herätä kun ei voi mennä röökille kun ei ole yhtään spaddua..:mad: hirveää!

Elämä helpottuu kyllä lopettamisen myötä, mutta ei se sitä tarkoita etteikö se vaikeaa olisi silti.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Ei se tupakka mikään naurun asia ole. Varsinkaan siinä vaiheessa, kun haukiputaalainen Touko (kavereiden kesken Toke), 192cm ja 126kg, tulee yhdentoista keskioluttuopin jälkeen pummaamaan sinulta tupakkaa, jota sinulla ei ole. Turpiinsaannin mahdollisuus on lähestulkoon väistämätön.
 

domy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Re: Nikotiini...

Viestin lähetti jta
... siinäpä vasta todella pirullinen aine.

Ainakin toistaiseksi entisenä tupakoitsijana (13 vuotta, about aski päivässä viimeiset 5 vuotta) uskoisin tietäväni mistä puhun.

Eli siis, tärkein tupakkariippuvuutta aiheuttava tekijä on juuri nikotiini. Tappava myrkky, joka pieninä annoksina aiheuttaa hyvänolontunteen. Jonkin aikaa käytettynä se synnyttää henkisen riippuvuuden, jolloin elimistö nikotiiniin totuttuaan vaatii sitä lisää. Aikaa myöden hyvänolon tunteen saamiseksi vaadittava veren nikotiinipitoisuus kasvaa ja tupakkaa kuluu aina vain enemmän.

Jos tämä iso ja paha nikotiini olisi se kynnyskysymys tupakkariippuvuudessa, niin miten on sitten mahdollista se, että nuuskan käytön lopettaminen on yleisesti helpoksi tiedetty toimenpide. Nuuskassahan on kuitenkin monikerroin enemmän nikotiinia. Itsellänikin muinoin ikeneni tuosta herkullisesta potaskasta pullistelivat, mutta lopettaminen oli mitä helpointa. Päätösluontoinen asia, eikä sen kummempaa. Samansuuntaisiin käsityksiin olen törmännyt laajemmaltikin.

Nikotiini on täysin ylimainostettu juttu, ja tämä rummutus perustuu luonnollisesti erinäisten nikotiinilaastarien, -purukumien ym. placebojen markkinointiin. Erityisen huvittavaa on, kun light-savukkeita piuhiva henkilö ryhtyy surkeilemaan nikotiiniriippuvuudestaan.

Tupakoinnin riippuvuustekijät ovat puhtaasti psyykkisellä osastolla. Tupakka voidaan nähdä henkilökohtaisena tapana tai tottumuksena, tai ryhmässä tietynlaisena "sosiaalipötkylänä". Tupakointiriippuvuuden pystyy helpoiten purkamaan hypnoosin avulla.
 

Andrej

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Re: Re: Nikotiini...

Viestin lähetti domy
Tupakoinnin riippuvuustekijät ovat puhtaasti psyykkisellä osastolla. Tupakka voidaan nähdä henkilökohtaisena tapana tai tottumuksena, tai ryhmässä tietynlaisena "sosiaalipötkylänä".

Periaatteessa olen samaa mieltä siitä, että psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus ovat tupakassa se pahempi juttu. Kuitenkaan nikotiinin aiheuttamaa fyysistä riippuvuutta ei kannata vähätellä, se kun on oikeasti olemassa. Joillakin ihmisillä sattuu olemaan matalampi riski fyysisen riippuvuuden syntymiseen, ja siksi nikotiinista eroon pääseminen saattaa joskus vaikuttaa kovinkin helpolta.

Puhdas fakta se kuitenkin on, että nikotiinivalmisteiden avulla fyysisen riippuvuuden kehittänyt pystyy keskittymään ja yleensä pärjäämään huomattavasti paremmin kuin ilman minkäänlaista korviketta. Kun tapariippuvuudesta on päästy edes osittain eroon, on fyysisestä riippuvuudesta irrottautuminen huomattavasti helpompaa.
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Re: Re: Nikotiini...

Viestin lähetti domy

Nikotiini on täysin ylimainostettu juttu, ja tämä rummutus perustuu luonnollisesti erinäisten nikotiinilaastarien, -purukumien ym. placebojen markkinointiin. Erityisen huvittavaa on, kun light-savukkeita piuhiva henkilö ryhtyy surkeilemaan nikotiiniriippuvuudestaan.
Joo, kyllähän tuo röökaaminen on aika lailla tapa, mutta kyllä siihen nikotiiniin jää myös koukkuun. Mutta sillä, polttaako light-röökiä vai tavallista, ei ole juuri yhtään merkitystä. Tosiasiassa lightista irtoaa melkein yhtä paljon nikotiinia, tervaa, yms., ja niitä myös usein poltetaan kovemmalla tahdilla kuin tavallisia. Askeissa ilmoitetut terva- ja nikotiinimäärät ovat myös ilmeisesti moninkertaisesti liian pieniä, sillä ne testataan koneilla, joiden tulokset eivät vastaa todellisuutta.

Pakko tässä on lähteä ihan oikeasti röökille... hitto...:rolleyes:
 

jta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jatketaanpa vielä

Edelleen omakohtaisesta kokemuksesta ja aika tarkan itseni motivointiin tähtäävän tutkimuksen tuloksena :

Tupakkariippuvuus koostuu kahdesta asiasta.

1. Fyysinen riippuvuus nikotiinista

ja

2. Henkinen riippuvuus tupakoinnista (= tapatupakointi)

Kummankin riippuvuuden voimakkuus on täysin henkilökohtainen juttu, eikä kahta ihmistä voi tässä suhteessa verrata toisiinsa. Jotkut jäävät viinaan ja huumeisiinkin helpommin kiinni kuin toiset.

Oma savutteluni oli loppuaikoina oikeastaan fifty-fifty kumpaakin. Elimistö pyysi nikotiinia ja tiettyihin rutiineihin liittyi tupakointi. Kumpaankin vaivaan oli aika hyvä apu korvata tupakka ensin Nicorettella ja vähän ajan kuluttua Nicorette tavallisella purkalla. Näin tuli aktiivisesti tehtyä jotakin muuta (= jauhettua purkkaa) tupakan sijaan, eikä nikkiskään pakottanut sauhuja vetelemään, kun sain korvaavan annoksen muualta. Jonkin ajan kuluttua sain kropan vieroitettua nikotiinistä korvaamalla aina vain useamman ja useamman Nicoretten tavallisella purkalla.

Edelleenkin minulla on tapana nakata purkka huuleen, kun tulee vastaan tilanne, jossa ennen sytytin savukkeen. Tätä nykyä vain tavastani muuttuu hengitys raikkaammaksi eikä päinvastoin, kuten ennen.

Kunnollisen nikotiiniriippuvuuden muodostuminen vaatii useiden vuosien tupakoinnin tai nuuskaamisen, joten jos joku on nuuskannut vuoden tai pari ja sitten lopettaa en pidä sitä minään todisteena nikotiinin epäaddiktiivisuudesta (mikä olisi suomenkielen vastaava sana?).

Henkinen riippuvuus taas syntyy jo paljon nopeammin. Ihminen on rakennettu siten, että hän vastaa tiettyihin ärsykkeisiin pääsääntöisesti samalla tavalla kuin aiemminkin. Eli kun olet tottunut vetämään tupakin aterian jälkeen tekee sinun mieli tupakoida aina syötyäsi.

Oma lopetukseni oli oikeastaan aika nopea ja helppo prosessi. Samoihin aikoihin lopettamispäätöksen tehnyt naapurini näkyy taas vetelevän paperossia iltaisin parvekkeella, joten kaikilta se ei onnistu sitten millään. Oma päätökseni tuntuu pitävän, mutta yhtään savua en uskalla enää imaista tai parin viikon päästä minulta palaa taas aski päivässä. Edellinen yritykseni kaatui juovuspäissään juhannuksen kunniaksi vedettyyn pikkusikariin.

Ei siis yksin nikotiini, eikä yksin henkinen riippuvuus vaan molemmat yhdessä pitävät tupakoijaa koukussaan. Nikotiinipurkan kanssa lopettaminen on siinä mielessä helpompaa, ettei tarvitse tapella kuin yhtä kiusaa vastaan kerrallaan, mutta lopetuksia on yhtä monenlaisia kuin on lopettajiakin.

Onnea ja menestystä kaikille, jotka yrittävät eroon sauhuttelusta.


Edit :

p.s. On itse asiassa aivan sama, onko riippuvuus henkistä vaiko fyysistä laatua. Faktat ovat kuitenkin, että :

- Tupakointi aiheuttaa riippuvuutta
- Tupakointi alentaa hapenottokykyä ja siten fyysistä suorituskykyä
- Tupakointi heikentää miehen seksuaalista suorituskykyä
- Tupakointi edesautaa useiden syöpälaatujen syntymistä
- Tupakointi heikentää ääreis- ja pintaverenkiertoa
- Tupakointi nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä
- Tupakka on pirun kallista
- Tupakoija haisee

Pahinta tupakassa on se, että siihen tajuaa olevansa koukussa vasta, kun aamun yskäkohtauksesta selvittyään huomaa odottavansa koiran kanssa aamulenkille lähtöä vain siksi, että pääsee vetäisemään aamun ensimmäiset savut.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Mites nämä viestiketjujen otsikkosivut leviävät niin että osa sivun laidasta jää vit..maisesti piiloon?
Pääsivu ja ketjutsivut ovat taas oikean levyisiä.
 

kallu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jepjep :)

paitsi että tupakointi ei heikennä vaan parantaa hapenottokykyä

perustelut:
Tupakoitsijan elimistö joutuu tottumaan siihen, että tarvittava happi otetaan huonommasta ilmasta kuin ns. normaalilla ihmisellä, ja tätä kautta se siis parantaa hapenotto_kykyä_
 

Dick Slasher

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ♠
Poltan, en, poltan, en sittenkään...

Polttamisen opettelu alkoi ehkä n. 11 - 12 v. ja 14-vuotiaana polttaminen oli jo säännöllistä siis n. 24-vuotta. Viime aikoina meni 1 - 1,5 askia päivässä ja oluen tms. kera vähintään 2 askia. Happi ei enää kaukalossa kulkenut ja tuntui että yskin keuhkot justiinsa ulos.
Lopettamisen yrittäminen on ollut mielessä jo pitkään. Vihdoin 3.5.02 aamusavujen jälkeen sain itseäni niskasta kiinni enkä ole vetänyt yhtään savuketta. Nikotiini tasoa olen pitänyt yllä ekan viikon laastari+purkka ja nyt vähenevän purkkamäärän avulla.

Hermoille käy yllättävänkin pienet asiat, ja kaupassa käsi hamuilee vaistomaisesti savukehyllyn suuntaan, unissani poltan vielä toisinaan ja olo on melkoisen levoton. Toistaiseksi päätös on pitänyt vaikka oluttakin on tullut juotua.

Miten JanJ, n. vuosi sitten olit ollut 12 pv lakossa/lopettaneena, tai niin ainakin kerroit jossakin ketjussa.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Kuinka päästä eroon nikotiinipurkasta?

Niin, itse olen ollut röökilakossa melkein kaksi vuotta, hyvin menee kaikinpuolin, humalassa polttamistahan kun ei lasketa.

Ei edes tee röökiä mieli, nikotiinipurkkaa tosin sitäkin enemmän.

Kyllä, lopetin purkan avulla tupakoinnin hyvin tuloksin. Ainoa pikku miikka on se että nikotiinipurkka se vasta riippuvuutta aiheuttaakin. Oikein saatanallisen nikkiksen.
Olenkin ajatellut lopettaa tämän kohta pari vuotta jatkuneen purkan mässyttämisen tupakan avulla.

Purkkaa on niin helppo käyttää missä vain, toisin kuin savukkeen sytyttäminen.

Loppukaneettina sanottakoon lääketehtaille, että kivat teille!

Täältä tähän
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös