Jyväskylässä maalivahtijunnuille vaihtoehdot ovat olleet joko Mestis tai muualle lähteminen, koska JYPiin ei ole ollu mitään asiaa. Ja se on just sitä omien junnujen ulostamista mistä puhuin. Harvassa on varmaan ne liiga-joukkueiden junnut, jotka haaveilee siitä, että pääsis joskus pelaamaan Mestikseen. Laurikainen halus enemmän...lähti Jyväskylästä...ja pelaa nyt Bluesin ykkösmokena. Kaveri on 22 vuotta vanha ja pelaa erittäin hyvää kautta - parempaa kuin Tuomas Tarkki, ja heikommassa joukkueessa.
Jossittelu on taitolaji. Kyllä Jyväskylässäkin halutaan jyväskyläläisiä maalivahteja, mutta olisitko ollut tyytyväinen esimerkiksi siihen, että kaudelle 2008-2009 oltaisiin lähdetty ajamaan jotain omaa junnua systeemiin sisälle? Taikka kaudella 2011-2012? Kukaan ei voinut aavistaa, että Eetu Laurikaisesta kehittyy näin nopeasti näin hyvä maalivahti, vaikka erittäin hyvän pelityylin on aina omannutkin. Silloin kuin Laurikainen vielä JYPiä edusti, JYP-Akatemian maalia vartioivat Sami Rajaniemi ja Samu Perhonen. Myöhemmin tässä tekstissä vielä harmittelet Perhosen päästämistä muualle. JYPin edustusjoukkueella oli kyseisellä kaudella maalivahteina Joni Myllykoski ja Riku Helenius ja kaikki tietävät, kuinka kyseisellä kaudella lopulta kävi. Kerro nyt meille kaikessa neroudessasi, miten olisit hoitanut tilanteen? Kolmea juniorimaalivahtia on vaikea pitää yhtaikaa tyytyväisenä.
Tuttuja huhuja. Mutta niinhän se on, että ei savua ilman tulta. Siinä on ollut kumminkin kaksi osa-puolta - Perhonen ja valmentajat. Se mitä Perhonen on antanu itelleen tapahtua, on tosi harmillista, ja valmentajat pystyy vaikuttamaan siihen vain rajallisesti. Mutta Perhonen on draftattu NHL:ään ja vielä sen vuoden draftin neljäntenä maalivahtina, joten luulis että JYPillä olis ollu jotain kiinnostusta kehittää Perhosesta kunnon maalivahti.
Perhonen ei antanut varauksensa jälkeen minkäänlaisia viitteitä siitä, että hänestä olisi huippu-urheilijaksi. Kusi nousi päähän, kalja maistui ja kierteli ympäri Jämsää Edmonton Oilersin paita päällä. Rajaniemi nappasi ykkösvahdin paikan ja takaa puski muita uhkaajia. Itse ihmettelin jo aikanaan, että JYP antoi niinkin paljon tilaisuuksia Perhoselle. Loputtomasti tilaisuuksia ei voi antaa ja kuten itsekin sanoit, aina on kaksi osapuolta. Tässä jossitellessa voidaan myös spekuloida, halusiko Laurikainen muutenkin lähteä kokeilemaan siipiään P-Amerikkaan? Riippumatta siitä, että olisi päässyt jo lähelle Liigan 2.veskarin paikkaa. Tai olisiko JYP halunnut vielä antaa Perhoselle mahdollisuuden, mutta Perhonen koki itse paremmaksi myös P-Amerikan.
Kaudeksi 2006-2007 JYP valitsi näistä kahdesta Pekka Tuokkolan ja Aleksis Ahlqvist ymmärsi poistua maisemista. Tuokkola ei ollu Ahlqvistin tiellä. JYP oli Ahlqvistin tiellä, kuten on ollu tapana, kun kyseessä on oma junnu.
Ehkäpä JYP näki Tuokkolassa enemmän potentiaalia? Ahlqvist on JYPistä lähdön jälkeen pelannut yhdeksässä kaudessa 68 Liiga-ottelua, 44 Mestis-ottelua, 7 SHL-ottelua, 20 ottelua Ranskan pääsarjassa, 14 ottelua Suomi-Sarjassa ja tähän asti tällä kaudella kolme ottelua Saksan 2.liigassa, jossa Ahlqvistin päästettyjen maalien keskiarvo on 7.89. Pekka Tuokkola sen sijaan on samalla aikavälillä pelannut 193 Liiga-ottelua (runkosarjassa), 21 ottelu KHL:ssä, 7 ottelua Mestiksessä, 3 SHL:ssä ja tällä kaudella 27 peliä Itävallan pääsarjassa (päästettyjen maalien ka 2.76). Siinä sivussa Tuokkola on voittanut Jari Kurri-palkinnon ja pelannut yhden ottelun Suomen A-maajoukkueessa.
Kun tykkäät tuosta jossittelusta, niin kumman olisit nyt valinnut? Tuokkolan vai Ahlqvistin?
Jos JYPissä ei harrasteta "sosiaalipeluutusta" niin mistä niitä pelejä kertyy Rajaniemelle? Ja kuinka kauan Tarkki vielä pelaa JYPissä? Onko tarkoitus hommata Tarkin tilalle taas joku maalivahti toisesta seurasta? Miksi ei Rajaniemi voisi olla se Tarkin jälkeinen ykkösmoke?
Ainakin minä uskon, että tarkoituksena on peluuttaa Rajaniemeä ensi kaudella sen verran, että nähdään potentiaali kokonaisuudessaan. Hyvin pelatessaan JYP tuskin tekee Tarkille sopimusta ensi kauden jälkeen, vaan Rajaniemi on aloittavana maalivahtina. Toinen skenaario on se, että Rajaniemelle hankitaan kirittäjä ja pelimäärät menevät alustavasti 50/50.
Miksi HIFK on kasvattanu Hussosta itelleen liigaan moken? Miksi HPK on kasvattanu Saroksesta itelleen liigaan moken? Miksi Pelicans on kasvattanu Juvosesta itelleen liigaan moken? Miksi Lukko on kasvattanu Setäsestä itelleen liigaan moken? Taloudellinen hyöty, kunnia, yleisö, liigan rooli... Kysymys kuuluu, miksi JYP ei tee niin kuin muut? Ehkä mä oon sitten outo, kun haluaisin nähdä JYPin omien junnujen etenemisen liiga-joukkueen maalille.
Viimeiseksi, otitpas erittäin hienot esimerkit.
Esimerkki 1: Ville Husso oli kauteen 2013-2014 lähdettäessä joukkueen 3.veskari. Edessään Antti Ore ja Brad Thiessen. Husso pääsi lopulta maalille ainoastaan sen takia, että HIFKin pelaajahankinnoista vastaavat olivat kaapanneet kasan paskaa Thiessenin ja Oren muodossa. Husso käytti tilaisuuden hyväksi ja on nyt matkalla NHL:ään. JYPillä on hyvin vastaavanlainen tilanne jokaisella kaudella. Kaksi Liiga-vahtia, ja seuraavana JYP-Akatemiasta. Jos sattuu loukkaantumisia tai floppeja, niin Akatemian pojat voivat päästä kentälle. HIFKin tarkoituksena ei todellakaan ollut peluuttaa Hussoa +40 ottelua viime kaudella, vaan korkeintaan haistella Liiga-ympyröitä penkiltä ja mahdollisesti parin ottelun verran. Se, että JYPin pelaajahankinnoista vastaava Jukka Holtari osaa hommansa niin hyvin, ettei hankita huonoja maalivahteja on erittäin harmillinen juttu. Ei vaan...?
Esimerkit 2 & 3: Kohtalaisen hyviä esimerkkejä. Näissä on tosin joukkueissa suuren luokan erot verrattuna JYPiin. Saros lähti viime kaudelle 2.vahdin asemasta joukkueessa, joka kamppaili korkeintaan paikasta sääliplayoffeihin. Janne Juvonen taas on esimerkeistä parhain, koska Pelicans on pitkällä aikavälillä kasvannut Juvosesta Liiga-vahtia. Huomioi kuitenkin, että Juvonen oli ennen tätä kautta saanut pelivastuuta vasta 12 ottelua (10 RS-ottelua ja 2 PO-ottelua). Tällä kaudella Juvonen on viimein vastannut odotuksiin, joita nähtiin piilevän jo keväällä 2012. Pelicans on ollut Juvosen kanssa maltillinen, mutta tässäkin tilanteessa kyse on myös joukkueesta. On huomattavasti helpompi ajaa sisään maalivahtia heikommassa joukkueessa kuin tiimissä, jonka tavoitteena on kotietu pudotuspeleihin. En minä ainakaan olisi hyvällä katsellut, jos JYP olisi lähtenyt viimeiset viisi vuotta kauteen Jere Myllyniemen tapaisella 1.vahdilla ja 2.vahtina Juvonen. Huomattavasti parempi vaihtoehto on "Tuokkola-Myllykoski", jolloin joukkueessa on kaksi tasavahvaa maalivahtia.
Esimerkki 4: Tässähän se vasta nerokas esimerkki on. Setänen on nyt kaksi kautta ollut Lukolla kakkosveskari ja sinä aikana pelannut yhdeksän ottelua Liigaa. Sami Rajaniemi pelasi pelkästään viime kaudella enemmän. Setänen on myös hyvin todennäköisesti lähtemässä Raumalta muualle kuluvan kauden jälkeen, joka jo hyvin kumonnee väitteesi
"Lukko on kasvattanu Setäsestä itelleen liigaan moken?".