Tuomarilinja löystynyt - tätäkö taas?

  • 10 203
  • 52

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Haluan katsojana ilmaista huoleni löystyneestä tuomarilinjasta. Ikuisuusaihehan tämä on, mutta tärkeä sellainen. Ennen joulutaukoa oli jo havaittavissa selkeää löystymistä kauden pääteemasta, jonka pääteemana on minimoida estämiset liigakaukaloista. Joulutauon jälkeen tilanne on vain pahentunut ja nyt tuntuu siltä, että ollaan palattu aikalailla lähtöpisteeseen.

Eilisen Blues-Tappara-matsin jälkeen kävin palauttamassa mieliin, että mitä tuo erotuomarien kauden pääteema pitääkään sisällään. Hämmästys oli melkoinen. Eihän tuosta linjasta ole tietoakaan! Ainoat tilanteet joista jäähy annetaan ehkä edelleen samanlailla, ovat nuo todella selkeät takaapäin koukkaukset. Muuten tuo koko linja ja pääteemojen noudattaminen onkin mennyt aivan huuhaaksi. Estää saa mielestäni taas mielinmäärin. Varsinkin kiekottomia pelaajia.

Erotuomarien kauden pääteemat löydät tuolta.

Miksi tähän on menty? Onko niin, että yksi päätuomari ei riitäkään? Ovatko erotuomarit, liigan hallitus ja valmentajat yhdessä päättäneet hieman löysätä linjaa? Vai onko kysessä jonkinlainen leipiintyminen tuomareilta? Eli asia ollaan pikkuhiljaa unohdettu? Vai onko meillä ammattitaidottomat erotuomarit?

Itseäni tämä asia korpeaa sikäli, että oman joukkueen eli Tapparan peli kärsii jo nyt aika paljon tästä tuomarilinjasta, joka on muuttunut kesken kauden. Tuskin tarvitsee edes arvata mitä play-offseissa tapahtuu, jos linjaa ei terästetä selkeästi ja anneta siitä selkeä tieto myös julkisuuteen. Se menee taas siihen samaan vanhaan. Kyllä te tiedätte. Mitä tapahtuukaan taitopelaajille? Herää kysymys pitäisikö tässä ruveta valmentajien evästämään joukkueitaan taas siihen vanhaan estämispeliin. Täällä päin se nimittäin kuulema ainakin osataan todella hyvin.

Mitä mieltä olette? Oletteko samoilla linjoilla? Tai koetteko asian uhkaksi omalle joukkueelle?


Sen verran vielä todettakoon, että kritiikkini ei perustu tilastoihin, vaan silmämääräisiin havaintoihin. En liene ainoa "silminnäkijä". Jos jollakin tilastonikkarilla olisi kuitenki heittää jäähyihin ja maalien määrään liittyvää faktaa, niin se olisi toki hienoa.
 
Siirsin nollatoleranssi-ketjusta...

No niin, good old SM-hockey is back. Kahvataan, roikutaan, hakataan käsille. Ei enää nollatoleranssia. Mihin tämä johtaa?

Raumalla ollaan jo kyllästyneitä tähän, ja hommaamassa mörköä Strakan turvaksi (ettei tarvitse Topon siihen ryhtyä). Ja kevät kun etenee ja ranteet mustenee, niin ehkä muuallakin aletaan miettiä ylimääräisten nyrkkeilyharjoitusten pitämistä?

Mitäs liigan johto? Ovat ottaneet aina niin mukavan housun roolin, ja löysentäneet linjaa syksyn kitinöiden takia. Ja kohta taas kitistään kahvaamisesta - joka tosin osittain naamioituu "playoff-kiekoksi". Eli ensi syksynä julistetaan taas uusi nollatoleranssi; jatkuisikohan se sillä kertaa jopa joulutaukoon asti??
Ja jos mailaviidakon aiheuttamat tappelut lisääntyvät kevään mittaan, ottaako liiga rahastajan roolin, vai puuttuuko moittimista kummemmin?

Jotenkin en vaan jaksa uskoa, että tähän mitään kiekkoilullisesti hyvää lopputulemaa saadaan aikaiseksi. (Kyllä, olen nollatoleranssin ja kahden päätuomarin kannalla. Kuin myös fyysisen jääkiekon.)
 

Groove Armada

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Starkin noutopihan parakki
Jeps, saman on huomanneet varmasti kaikki jotka kiekkoa seuraavat.

Nyt saa taas kahvata ja roikkua, eikä pilli soi läheskään yhtä helposti kuin alkukaudella.

Mielestäni suunta on täysin väärä, olisi nyt menty samoilla tulkinnoilla koko
kausi loppuun.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
msg kirjoitti:
Tämähän huomattiin jo marraskuussa.
Silloin luisuminen alkoi. Mutta nyt on mielestäní tultu siihen pisteeseen, että homma alkaa olla samannäköistä kuin esim. vuosi sitten. Olisi edes se marraskuinen linja jatkunut!

Liigalla ei näköjään vain kantti riittänyt pitää tuomareiden ohjeistusta tiukkana, vaan höltyi kun riittävästi nurisijoita löytyi. Ja sama nurina jatkuu. Vaikka tämähän on nyt ilmeisesti sitä "fyysistä" peliä mitä moni syksyllä kaipasi.

Edit:

msg kirjoitti:
Enpä ole huomannut, että media olisi tätä muutosta liiemmin huomioinut. Sihvonen lienee yksinäinen susi arpatoleranssinsa kera.
Ei ole, ei. Jotkut tosin valittelevat kun selkeitä jäähyjä jää viheltämättä, mutta sitten pienemmistä rikkeistä tulee välillä boksia. Wonder why...
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Tuskin tämä ketään yllättää. Yritettiinhän käsittääkseni samaa NHL:ssäkin monta kertaa ennen kuin saatiin linja pitämään edes playoffeihin. Se suhteutettuna Urpo-liigan amatöörimäiseen tapaan hoitaa asioita tietänee sitä että linja pitää kevääseen asti joskus ensi vuosikymmenellä.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Silloin luisuminen alkoi. Mutta nyt on mielestäní tultu siihen pisteeseen, että homma alkaa olla samannäköistä kuin esim. vuosi sitten. Olisi edes se marraskuinen linja jatkunut!

Liigalla ei näköjään vain kantti riittänyt pitää tuomareiden ohjeistusta tiukkana, vaan höltyi kun riittävästi nurisijoita löytyi. Ja sama nurina jatkuu. Vaikka tämähän on nyt ilmeisesti sitä "fyysistä" peliä mitä moni syksyllä kaipasi.

Mää luulen, että tauolla on tehty jotain päätöksiä. Ennen joulutaukoa oli joku kontrolli. Mutta kuten eilisessä tv-pelissä näkyi, niin ei enää ole mitään "uutta linjaa". Ja yksi osasyy on juuri nää nurisijat. Ensin ollaan mussuttamassa että se ja se kahvaa ja taitopelaajilla ei ole tilaa. Sitten kun tehdään muutoksia, niin ei enää kestetäkään todellisuutta. Totta kai se vaikuttaa esim. monen pelaajan taklauspeliin, kun ei saa lyödä viittä metriä ennen laitaa koukkua kainaloon ja suurin piirtein kantaa sitä äijää sinne seinälle. Tai siis kyllä nyt saa.

Tää on aivan käsittämtöntä, että ammattilaisliigassa ei kyetä viemään edes yhtä kautta läpi valitulla linjalla. Tai tällä vanhalla linjalla se läpi vieminen on helppoa, kun tuomareiden ei tarvitse olla niin särmänä ja jatkuvan paineen alla. Tuomarin on ilmeisesti helppo tehdä työnsä näennäisesti. Vihelletään sieltä sun täältä ja otetaan törkeimmät rikkeet pois. Mitään tekemistä tällä linjalla ei ole enää jääkiekon kehittämisen kanssa.

Yksi iso asia on se, että tää koko liiga vilisee pelkkiä tuuliviirejä aina toimittajia myöten. Toivottavasti Vuorisella olisi jonkin verran intressejä tähän asiaan ja ymmärtäisi herran jestas ottaa kantaa. Lienee turha edes toivoa.

Edit. Mun mielestä kauden puolivälissä ei olisi liian myöhäistä palauttaa tiukkasanaisesti mieliin sitä linjaa ja ajattelua, jolla tähän kauteen lähdettiin. Mutta tuskin kukaan tätä asiaa uskaltaa ottaa esille. Ei ainakaan Arto I Järvelä itse.
 
Viimeksi muokattu:

Jack Daniel's

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uudesti syntynyt Jokerit, NY Islanders
Niin, ketäpä tämä yllättää? Eihän tämä liigatuomareiden touhu ole ollut kovin pitkäjänteistä koskaan. Usein ollaan ennen kauden alkua puhuttu kahvaamisen yhä tarkemmasta poisottamisesta, mutta viimeistään joulun aikana on ote löystynyt.
Alkukaudesta itkettiin valtavia jäähymääriä, kun koukut ja kahvat otettiin pois. Nyt itketään, kun niitä ei enää vihelletä samoissa määrin. Jostain pitäisi löytää "kultainen keskitie", joka miellyttää kaikkia. Onko se edes mahdollista?
 
Kun ainakin itsestä tuntuu siltä, että olisi tuomareillekin - vaikka yhdelle - niin paljon helpompi viheltää nollatoleranssilla; aina kun näkee että kädellä tai mailalla "pelaa" vastustajaa kiekon sijasta, niin jäähy. Ihan sama vaikka olisi jo kentällinen jäähyllä valmiiksi - jos ei osaa pelata sääntökirjaan kirjoitettujen (siellä ei taideta tulkitsemisohjeita olla; mikä on riittävän paha koukku tms.) sääntöjen mukaan, saa jäähyn. Ja tosiaan, viheltää vain ne mitä näkee - ja jos ei näe, ei vihellä. Se on sitten liigan ongelma pitäisikö sinne toinenkin päätuomari hommata. Kahdellakaan tuomarilla ei tule sitä ongelmaa yhteisen linjan löytämiseksi, kun se linja on kirjoitettu sinne sääntökirjaan!

Nyt kun taas "tulkitaan" sääntöjä, tulee se ongelma aina, että "äsken en antanut koukusta jäähyä - oliko tämä nyt pahempi vaiko eikö, annanko jäähyn vaiko enkö? Äsken annoin vähän helpon jäähyn noille, ehkä pitäis jostain kaivaa helppo jäähy toisillekin, ja sitten vähän löysennän linjaa. Eiku mikäs linja onkaan?"
 

scud9

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AFC Wimbledon
Mielestäni alkukauden tuomarilinja saikin löyhentyä. Olen jääkiekkopeleissä käynyt enenmän ja vähemmän 80-luvun alusta saakka ja mua vitutti tämä jatkuva erikoistilannepelaaminen. Se tappoi kaiken hienon jääkiekosta. Lopetetaan apinointi ja otetaan änärin vanhat säännöt käyttöön. Muistellaan mahtavia Cal-TBL finaaleja joissa lätkää vielä pelattiin.
Sanotaan vielä se, että en halua 80-luvun hippakiekkoo takas. Kentät tuntu järjettömän isoilta, taklauksia ei tullut juuri lainkaan. Kiekko on parempaa vuosi vuodelta, vielä kun kiekkojohtajat antais poikien pelata.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Minusta silmiin pistävin ero syksyn ja tämän hetken välillä on se, että koukkujäähyä ei tule jos ukko ei kaadu.
Syksyllä ohi kiitäneen hyökkääjän kainaloon tungettu maila aiheutti jäähyn, vaikka hyökkääjä ei kaatunut.
Nyt ei soi pilli, jos ei kaadu eikä välttämättä soi edes kaatumisen jälkeen.
Eikös se joku tuomari ollut viheltämättä jättämistään perustellut ettei koukittu tarpeeksi.
Jos eilistä olisi vihelletty syksyn linjalla, niin jäähyjä olisi tullut molemmille ainakin tuplamäärä ellei jopa triplamäärä.
 
scud9 kirjoitti:
Mielestäni alkukauden tuomarilinja saikin löyhentyä. Olen jääkiekkopeleissä käynyt enenmän ja vähemmän 80-luvun alusta saakka ja mua vitutti tämä jatkuva erikoistilannepelaaminen. Se tappoi kaiken hienon jääkiekosta. Lopetetaan apinointi ja otetaan änärin vanhat säännöt käyttöön. Muistellaan mahtavia Cal-TBL finaaleja joissa lätkää vielä pelattiin.
Sanotaan vielä se, että en halua 80-luvun hippakiekkoo takas. Kentät tuntu järjettömän isoilta, taklauksia ei tullut juuri lainkaan. Kiekko on parempaa vuosi vuodelta, vielä kun kiekkojohtajat antais poikien pelata.
Mutta mikä sen erikoistilannepelaamisen suuren määrän aiheutti? Se, etteivät pelaajat osanneet pelata sääntöjen mukaan! Toki, se vaatii vähän henkistä kipua opetella uudet tavat, mutta sen jälkeen homma toimii. Voi jopa olla, että pelaajisto muuttuu tämän myötä, kun hitaat ja kankeat eivät enää pysy mukana.
En voi ymmärtää mitä hienoa on kahvaamisessa. Se, ettei saa kahvata tuo mukanaan "kovempia" pommeja, kun pelaajat joutuvat tosissaan luistelemaan vastustajan kiinni. Kahvatessahan ne ovat sellaisia maila-kainalossa-tuuppauksia. Toki lisääntyvä tila/luistelu tekee osumisen vaikeammaksi, mut ans olla kun se osuukin kohdalleen, jo alkaa yleisö mylviä! Ja lisääntyvä luistelua tuo tempoa lisää peliin, mikä omalta osaltaa tuo viihdearvoa.

Mielestäni tämä löysä linja(ttomuus) ei lisää pelin viihdearvoa millään tavalla.
 

Huilumestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Väsyneet Kädet kirjoitti:
mut ans olla kun se osuukin kohdalleen, jo alkaa yleisö mylviä!

Olet oikeassa, mutta "onneksi" tuomari kuitenkin yleensä astuu tässä vaiheessa kuvaan ja antaa jäähyn. esim. Viimeisin TPS-HIFK peli oli menetetty fyysisyytensä puolesta jo ensi minuuttien jälkeen kun IFK pelaaja lähti taklaus tilanteesta jäähylle ekassa erässä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Mielestäni tämä löysä linja(ttomuus) ei lisää pelin viihdearvoa millään tavalla.

Linjattomuus on kaikista pahinta, mutta muistelisin että aika hakusessa se oli syksymmälläkin kun pelattiin ns. parannetuilla tulkinnoilla. Lähes joka raitapaidalla oli omat sääntönsä eikä liigan puolelta saatu hommaa kuosiin. Myös tämä yhden tuomarin ongelma näky siinä, että vihelleltiin silmäkulmasta nähtyjä horjahtamisia. Välillä vaikutti siltä että tuomarien piti selustansa turvaamiseksi viheltää kiintiöt täyteen.

Että ei tuo syksykään mitään herkkua ollut. Linjan arpominen ja isot erikoistilanneminuutit tappoivat monta peliä.
 

scud9

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AFC Wimbledon
Kahvaamisesta, kiekottaman miehen estämisestä, tuomareitten linjattomuudesta luulen tai ainakin toivon, että meillä kiekkofanaatikoilla on yhteinen mielipide. Ja se on, että näihin virheisiin syyllistyneitä rangaistaan, olkoon se 2minuuttia tai pitempi rangaistus. Mutta kun toleranssi-kiekko meni ihan plörinäksi, ja ei pelkästään Suomessa vaan myös Ruotsissa, jossa toisessa ketjussa mainittu "paras taklaus-palkintoo" harkitaan. Mistä muusta tää kertoo, että jotain on pahasti vialla, kun pitää erikseen maanitella pelaajia/tuomareita/johtajia tekemään tehtäviään oikein. Kaipaan intensiteettiä, fyysisyyttä takaisin kaukaloon. Sallittakoon kamppailutilanteissa jonkin verran kiinnipitämistä, taklatessa pikkukoukku ns. koukkukanto, maalin edessä poikkarin käyttö; nykyään jopa Antti Virtanen vois ajella maalille änäripelissäkin. Antakaa poikien nuhjata ja ottaa vähän matsiakin.
 
Se on totta, että pahasti on pielessä kun taklauksista rangaistaan. Mielestäni myös on ikävää se, että rangaistus tulee etenkin jos toinen loukkaantuu. Oiva vastakkainen esimerkki löytyy toisesta kontaktilajista, rugbysta; jos taklaus on puhdas, ei ole mitään väliä vaikka toiselta murtuisi luita tms. Eli saa vetää niin kovaa kuin vaan rahkeista riittää, kunhan pysytään sääntöjen puitteissa. Ja vääryyksistä rankaistaan armotta!
Syksyllä oli tosiaan myös ailahtelua tuomareittain, minkä uskon osittain johtuneen siitä, että tuomareitakin alkoi häiritsemään jatkuva erikoistilannepelaaminen - ja siksi osa alkoi päästämään linjaa löysemmälle.

Scud9:n kanssa olen siitä samaa mieltä, että pikku paini kuuluu laitakahinoihin ja maalinedustoille. Mutta siihen ei kuulu mailalla lyöminen. Roppaa peliin!
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Ikijokeri kirjoitti:
Jostain pitäisi löytää "kultainen keskitie", joka miellyttää kaikkia. Onko se edes mahdollista?
No ei varmasti ole!

Aika luonnollista, että linja on kauden edetessä löystynyt. Enempää ei saa höllätä tai minä suutun.
 

Käräppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät ja Calgary Flames
Itsekin olen tämän linjan löystymisen huomannut Canal+:n pelejä katsellessa jo viime vuoden puolella. Ajattelin jo silloin että tämä kauden "nollatoleranssi" on jo kuopattu, sillä nyt on palattu jo viime kautiseen linjaan.
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
MM-skaboissa jo tuli todettua ettei amatöörien taso riitä nollatoleranssiin. Eli kun sitä yritetään toteuttaa, niin pesuveden mukana katoaa intensiteetti ja taklaukset, vaikka näin ei haluttaisikaan tapahtuvan.

Jos pitää valita koukkiminen ja fyysinen peli -tai- nollatoleranssi ja kaukalopallo, niin valitsen ensimmäisen.

Ammattituomarit kehiin, heille muutama vuosi aikaa ja sitten vasta nollatoleranssia mukaann. Nyt pitäisi olla tärkeintä keskittää kaikki toiminta fyysisen ja henkisenkin(päänaukominen sallittua!) taistelun tuomiseen kaukaloon.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Niin ja kyllä lootaan vaaditaan se kaksi tuomaria oikeasti noudattamaan tuota linjaa... en vaan jaksa uskoa ammattituomareihin tai paluuseen kahteen tuomariin. Mikä on kyllä todella surullista. Itse en valittanut kauden alussa, mutta nyt kyllä tulen valittamaan nykylinjasta.
 
Panzerfaust kirjoitti:
Jos pitää valita koukkiminen ja fyysinen peli -tai- nollatoleranssi ja kaukalopallo, niin valitsen ensimmäisen.

Siitä kaukalopallo linjasta päästiin aika nopeasti eroon. Pienen hetken ajan oli minulle mieluinen linja eli kaikki kaatumiset tai ruuhkatilanteet eivät päättyneet jäähyyn. Pieniä kiinnipitämisiä sallittiin, mutta koukkia ei saanut ihan yhtään. Ei täydellistä, mutta hyvin lähellä. Jos saisi valita tuon koukkimisen/fyysisen pelin ja nhllän nykylinjan välitä, niin täytyisi kallistua nhllän nykylinjaan. Koukkimiset ja kiinnipitämiset sekä kiekottoman estämiset otetaan edelleen tarkasti, mutta esim. maalin edessä saa silti kamppailla kuten ennenkin. Harmittaa ihan vietävästi paluu maalinestokiekkoon, mutta asia ei omissa käsissä ole, joten täytyy yrittää nauttia peleistä. Jatkuvaa erikoistilannepelaamista ei jaksa katsoa, mutta selvä asia on sekin, että jos tuomarit noudattavat tiettyä linjaa niin vääjämättä pelaajat oppivat sen. NHLlässä kävi niin, miksei meilläkin? No kävihän meilläkin, mutta vanhat temput opitaan nopeasti takaisin, kerran ne sallitaan.

Itse vähän toivoskelin yhden tuomarin takia jotain välimuotoa linjassa, mutta selvää lienee sekin, että 2 päätuomaria olisi oltava, jos meinataan joskus sääntöjen mukaan viheltää.
 

Tilatiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Metaani CH
Edellinen näkemäni matsi oli HPK-Blues 6.1.06. Ensimmäisessä erässä Salminen tuomitsi viisi estämis- tai koukkaamisjäähyä sekä pari huitomista. Tapahtui paluu alkusyksyn nollatoleranssiin ja niinpä jo toiseen erään mennessä alkuperäinen hyväksi havaittu linja iskostuikin pelaajien kalloihin. Loppupelissä nimittäin tuomittiin enää yksi koukkaaminen, huitomisia toki vielä jokunen lisää.

Linja oli mielestäni kohdallaan, mutta valitettavasti hämeenlinnalaistaustainen tuomari Salminen ei mitä todennäköisimmin Kerhon pelejä enää vihellä.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mun mielestä reppuselässä roikutaan kulmatilanteissa edelleen vähemmän kuin mitä pahimmillaan. Se on jo edistysaskel.

Nollatoleranssista voisi aluksi unohtaa sen kiekottoman pelaajan hipaisemisesta tulevan kakkosen ja otettaisiin kiinnipitämiset ja koukkimiset tiukasti pois.

Varmaan osa tuomareista käsitti sääntötulkinnat vain siten, että pääasia kun annetaan jäähyjä herkemmin kuin ennen.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Pascal Lemoix kirjoitti:
Mun mielestä reppuselässä roikutaan kulmatilanteissa edelleen vähemmän kuin mitä pahimmillaan. Se on jo edistysaskel.

Nollatoleranssista voisi aluksi unohtaa sen kiekottoman pelaajan hipaisemisesta tulevan kakkosen ja otettaisiin kiinnipitämiset ja koukkimiset tiukasti pois.

Varmaan osa tuomareista käsitti sääntötulkinnat vain siten, että pääasia kun annetaan jäähyjä herkemmin kuin ennen.

Nollatoleranssiin olisi pitänyt kauden alussa liittää sukeltamisjäähyt, jos niitä ei vihelletä runsaasti kiusaus kaatua joka hipasusta kasvaa. Naurettavia olivat välillä jäähyt jotka tulivat automaattisesti kun pelaaja oli jään pinnassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös