Tuokkolan toinen – Ilves kaudella 2014–2015

  • 110 338
  • 421

sorbo82

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
  • Perttu Lindgren SM-Liigan pistepörssin voitto vasta 23 vuotiaana
  • Olli Palola Liigan maalikuninkuus 25-vuotiaana, metsästää toista ja MM-hopeamitalisti 25-vuotiaana
  • Tommi Huhtala liigan kovimpia maalipyssyjä kahtena kautena ja MM-hopea kaulassa 26-vuotiaana
  • Riku Helenius, SM-liigan kulta 24 vuotiaana todella kovilla statseilla
  • + monet muut vanhukset Toni Rajalasta Jyrki Jokipakkaan

Tuossakin listassa täysin haihattelua on ja jossittelua on mm. Palola. Tälle sekä Juuso Rajalle ei yksinkertaisesti ollut minkäänlaista roolia tarjota Ilveksestä. Sitä roolia ei löytynyt Lukostakaan eikä meinannut löytyä Tapparastakaan. Viimein Palola sai mahdollisuutensa loukkaantumisien vuoksi.

Mitä väärää Ilves teki Heleniuksen, Toni Rajalan tai Jokipakan suhteen? Kun Helenius palasi Suomeen oli Ilveksellä kiinnitettyinä Toskala ja oliko nyt Wiikman. Olisiko kenties sopimus jommankumman kanssa pitänyt ostaa ulos.

Totta helvetissä näitä jätkiä on myös hukattu muualle. Mutta suurimman osan kanssa sanat "ehkä"ja "jos" ovat vahvoilla. Nostat esiin nämä pelkästään breikanneet pelaajat. Missä ovat esim. seuraavat nimet:

-Antti Hölli
-Matias Myttynen
-Antti Savolainen
-Ville Laine
-Juuso Rajala
-Markus Västilä
-Mikael Kuronen

Aivan samanlailla nämä on "hukattu" organisaation toimesta ja jokainen on ollut jopa erittäin lahjakas. Esimerkiksi Hölli ja Palola olivat A-juniori-ikäisenä Ilveksessä täysin saman tasoisia ja maalimäärät lähes yhteneväiset.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Voisiko joku, joka puolustaa syvyyspelaajien hankkimista ulkopuolelta kertoa miksi tällä toimintatavalla ei ole tullut minkäänasteista edes suonenvedon omaist yhden kauden menestystä KOKO 2000-luvulla? Ei varmasti ole kenelläkään tarkoituksena, että otetaan 10 pelaajaa joita peluutetaan jääräpäisesti vuodesta toiseen vaan niin kuin Kunto kirjoitti tehdä selkeä suunnitelma esimerkiksi noin kymmenelle lahjakkuudelle (Suomi,Meskanen,Hintz,Välimäki,Je Mattila,Ju Mattila,Järvinen,Koppanen,Koivula,Viksten,Saari) ja tehdä näiden kanssa pitkäjänteistä raakaa työtä.
 

Pika1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mielenkiintoista keskustelua Ilveksen "strategiasta".
Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta uskallan väittää että listalta jonka Kunto laittoi(Helenius, Huhtala, Palola, Lindgren) ei olisi Palola tai Huhtala nousseet ikinä Ilveksessä huipulle. Samaan aikaan Palolan kanssa oli pitkäaikaisena projektipelaajana muuan (Tapparan) Keränen, joka nyt pelaa NHL-sopimuksen alaisena.
Lindgren nousi jo täällä ollessaan huipulle, eikä Ilveksellä ole ollut varaa häntä palkata välien katkeamisesta huolimatta.
Helenius todennäköisesti olisi täällä kehittynyt huipuksi, mutta hänelle ei juuri ole ollut tarvetta.

Yksi SM-liigan kautta aikojen tyhmimmistä siirroista, Sandell <-> Uusivirta, oli mielestäni tämän hetken Ilveksen onni. Sandell oli lahjakas nuori, mutta kehitys (Saken) Ilveksessä selvästi pysähtyi. Ruotsin keikka kasvatti kapteenistamme sen huipun, jota Tuokkola saa nyt hioa.

Kunnon listalta Rajala pidettiin niin pitkään kuin pystyttiin, niinkuin JJ-pakkakin. Nyt molemmat on jo eri palkkaluokassa kuin SM-liiga.

Kaiken kaikkiaan mielestäni omia kasvatteja on käytetty kuitenkin suht järkevästi.
Jos tehdään 5-10 projektipelaajalle sopimus ja yritetään peluutta heistä uusia staroja kolmen vuoden sopimuksella, niin paljonko luulette sen imevän mehua pelaajabudjetista? Suostuisiko pelaamaan 10000€/vuosi?
Tämä tarkottaisi työnantajakustannuksia noin 200.000€-400.000€ per vuosi, jos siis suostuisivat jostain syystä tuollaiseen palkkaan. Tuskin suostuisi. (en tiedä paljonko tuo liigapelaajavakuutus tekee päälle. Oman firman toiminnassa noin 50% työnantajakuluista kuluu palkkaan. Kiekossa varmaan enemmän kun isommat vakuutusmaksut.) Kuitenkin tästä reservistä siis toivotaan tulevan liigatason pelaaja, jolle kolmen vuoden päästä pitää muuten maksaa liigatason palkka. Lukkarinrakkaus Ilvekseen loppuisi todennäköisesti siihen.


Jos Ilveksen syvyyspelaajat olisi kehitetty omista kasvateista niin ketä siellä nyt pelaisi ja kuinka paljon halvemmalla? Hirvosen pois päästäminen oli tyhmää, mutta ketä ulostettuja Ilveksessä pelaisi kolmos-nelosketjuissa ja alivoimalla jos Hirvosta ei saisi merkata? Sen verran paljon on vaadittu omista kasvateista syvyyspelaajia, että niitä luulisi riittävän Hirvosen lisäksi. Ja mielellään realistisia palkattavia.

Oman kylän poikia on aina mukavampi seurata, tämä on tosi. Ei ne kuitenkaan sen halvemmalla pelaa.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Paljonko maksaa jonkun oman "junnun" roikottaminen liigamiehistössä? 30 000 € per kausi? En puhu siis junnusopimuksella olevista, vaan jo oikeilla sopimuksilla. Näitä kun roikotetaan vaikka kolme, niin se maksaa jo sitten oikean pelimiehen hinnan ja niistä kenestäkään ei välttämättä kasva kunnon liigakiekkoilijaa. Jos niille vielä annetaan runsaasti peliaikaa, niin kaudetkin on pilalla. On myös erittäin poikkeuksellista, että jossain liigajoukkueessa olisi useampi junnuikäinen kaveri saanut edes sen vertaa peliaikaa ja vastuuta kuin Ilveksessä.

Vastaat tässä oikeastaan itse itsellesi. Jos oletetaan, että tällainen junnupelaaja maksaa vaikkapa tuon 30k€, niin kyseinen junnu on noin puolet halvempi kuin esimerkiksi Riekkinen (huhujen mukaan kenties enemmänkin). Kuinka paljon enemmän meille on ollut hyötyä Riekkisestä, kuin esimerkiksi Savilahdesta (joka voisi sopia tuohon 30k€ junnupelaajan muottiin, en tosin tiedä tarkkaa palkkaa)?

Ketäs muita omia junnuja meillä on "oikeilla" sopimuksilla... Levo, Mäkelä, Meskanen, Hintz? Nämä kaverit ovat sitten jo sitä ikäluokkaa, että vain harvat heidän ikäiset nousevat avainrooleihin miesten Liigassa. Olennaista tässä on, että pitäisi osata tunnistaa erilaisten junnupelaajien vahvuudet, kehittää niitä ja käyttää heitä oikeissa rooleissa. Se vaatii valtavaa määrää työtä, löytyykö Ilvekseltä halua ja kykyä tehdä sitä? Kyseisten junnujen kohdalla pitäisi tähdätä tuonne 2-4 vuoden päähän jo nyt, silloin heidän todennäköinen kukoistuksensa koittaa (pl. Hintz, jolla se taitaa tulla jo aiemmin). Kukoistavatko he sitten meillä vai jollain muulla, nähtäväksi jää...
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Sahtiankat
listalta jonka Kunto laittoi(Helenius, Huhtala, Palola, Lindgren) ei olisi Palola tai Huhtala nousseet ikinä Ilveksessä huipulle.

Lindgren nousi jo täällä ollessaan huipulle, eikä Ilveksellä ole ollut varaa häntä palkata välien katkeamisesta huolimatta.

Yksi SM-liigan kautta aikojen tyhmimmistä siirroista, Sandell <-> Uusivirta, oli mielestäni tämän hetken Ilveksen onni. Sandell oli lahjakas nuori, mutta kehitys (Saken) Ilveksessä selvästi pysähtyi.

Tämä nyt on vähän puskahuutelua kun en ole keskustelussa ollut mukana mutta halusin leikata pari mielenkiintoista kohtaa Pika1:n viestistä. Siis eikös pointti nimenomaan Ilveksen toimintaa moittivissa viesteissä ole ollut että ympäristön ja toimintatapojen pitäisi olla sellaisia että ylläkuvatunlaisia tapauksia ei sattuisi, ainakaan tässä laajuudessa.

Jos olosuhteet ovat sellaiset että jotkut, nyt muualla loistavat pelaajat eivät olisi täällä voineet koskaan nousta huipulle, välit katkeavat toisten pelaajien kanssa ja kolmansien kehitys pysähtyy huonojen valmentajavalintojen takia niin minusta on hankalaa pitää toimintaa kovinkaan onnistuneena tai nähdä kuinka

omia kasvatteja on käytetty kuitenkin suht järkevästi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Oman kylän poikia on aina mukavampi seurata, tämä on tosi. Ei ne kuitenkaan sen halvemmalla pelaa.

Ei varmaan (vaikka tod näk kyllä, koska voi asua 'kotona'). Mutta eihän se ole SE pointti. Kun kasaa rungon pelaajista, joilla on sama tausta ja pelaavat vuosia yhdessä saman peli-identiteetin alla, syntyy enemmän kuin osiensa summa. Syntyy ryhmä. Tämmöinen sitoutunut ja toisistaan aidosti välittävä rymä on edullisinta ja 'helpointa' synnyttää jo junnuputkessa yhteisiin arvoihin ja peli-identiteettin oppineista pelaajista.

Kukaan ei ole vaatimassa kaikkien kasvattien pitämistä, vaan niiden urasuunitelmiin panostamista ja tietotaidon opettelua tunnistamaan ja erottelemaan 'palolat' 'hölleistä'. HC OY ei ole edes yrittänyt (ja kun Artsi tulee kuitenkin saivarteleen 'mistä tiedät', niin siitä, ettei tätävarten ole luotu mitään rakenteita).

Lisäksi Sorbon tapa yksitellen selittää jokainen poislähtenyt erikseen ei näe metsää puilta. Kyse on trendistä ja jatkumosta. Ilveksen kohdalla voidaan puhua jopa polkuriippuvuudesta johtuen samoista toimijoista.

Soinnun paluu ja Sandellin kapteenius on poikkeama, jonka soisi muuttuvan trendiksi. Hintz on vedenjakaja tälle trendille. Jos Hintz mokataan muualle, vanha trendi senkun jatkuu. Siksipä 2v pahvi tulevan NHL korvauksen hinnalla on se minimi. Ei siksi että pelaajana olisi tulevien kausien pelaaja arvo, vaan siksi, että poislähtötrendi saataisiin käänettyä ja imagoa kirkastettua. Savilahdenkin poispäästäminen indikoisi kyvyttömyyttä erotella 'sandelleja' 'uusivirroista'.

Pöljimmältä tuntuu se, että kun tulokset ovat oleet vuosikymmenen heikkoja, niin silti menneitä ratkaisuja ja toimintatapoja on tarve puolustaa. Miksi? Nehän ovat olleet todistetusti huonoja ratkaisuja ja väärää strategiaa jotka on johtanut jumboiluun ja miljoonatappioihin.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Pöljimmältä tuntuu se, että kun tulokset ovat oleet vuosikymmenen heikkoja, niin silti menneitä ratkaisuja ja toimintatapoja on tarve puolustaa. Miksi? Nehän ovat olleet todistetusti huonoja ratkaisuja ja väärää strategiaa jotka on johtanut jumboiluun ja miljoonatappioihin.

Tama. Katselin taman keskustelun innoittamana keskusteluja vuosilta 2005-2007 ja tasmalleen samat keskustelut oli silloin menossa. Mm. HN ja Kunto tuolloin jo perustelivat nuorten sisaanajoa seka suunnitelmallisuutta. Viime vuosien tulosten pohjalta voisi kuvitella, ettei niilla keinoilla olisi ainakaan huonommin mennyt.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuossakin listassa täysin haihattelua on ja jossittelua on mm. Palola.
...
Aivan samanlailla nämä on "hukattu" organisaation toimesta ja jokainen on ollut jopa erittäin lahjakas. Esimerkiksi Hölli ja Palola olivat A-juniori-ikäisenä Ilveksessä täysin saman tasoisia ja maalimäärät lähes yhteneväiset.

Sinun pitäisi tutustua historiaan paremmin. Loin täällä mallit jo silloin kuin meidän kasiseiskat olivat 15-vuotiaita, miten asiat pitäisi hoitaa pitkäjänteisesti. Valitettavasti samaan aikaan, meillä oli liigan laiskin toimisto ja päävalmentaja. Silloinen UTJ teki itsestään hieman koomisen hahmon, kun ei tiennyt omista junnuista, että onko pelaaja pakki vai hyökkääjä. Pietilää ei kiinnostanut tehdä pätkääkään töitä nuorten kanssa. Lähti reeneistä välittömästi, kun ne päättyivät. ... Äh, en mää jaksa näitä kirjoittaa sataa kertaa.

Perustele nyt vaikka sinä meille muille kirjoittajille, että miksi Ilveksen linja oli mielestäsi tuolloin oikea. Oliko oikein todeta, mm. Tommi Huhtalasta, että hänessä ei nähdä potentiaalia liigapelaajaksi. Vastaavia käytöskukkasia oli useita. Kuten Ilves ry:n silloinen korkein urheiluvastaava totesi, että poikia kohdeltiin huonommin kuin koiria. Mutta, ehkä sitten Ilves-Hockeylla oli tähän varaa. IH:n toimistolla vallitsi vielä hyvin selkeä linja siitä, että heidän näkemyksensä omien junnujen lahjakkuudesta oli oikea. Onkohan ne vieläkään tajunneet, mitä niillä oli käsissään?

Olet käynyt ilmeisen vähän katsomassa junnujen pelejä aikoinaan. Itse olen valmentanut usean vuoden myös Antti Hölliä. Antti oli meidän kasiseiskojen hyökkääjistä ehkä sijalla 5-6. Antti on maalintekijä, mutta kyllä Olli Palola oli aivan eri kastissa, vaikkei se välttämättä tilastoissa tuolloin näkynyt. Kuten edellä kirjoitin Ilves ry:ssä oltiin kulmat kurtussa, kun Palola ajettiin muualle. Se on totta, että Pietilän Ilveksessä silloin ei ollut paikkaa. Mutta, IH:n toimistolla ei ollut hajuakaan Palolan ainutlaatuisesta maalintekotaidosta, kun eivät käyneet junnuja katsomassa. Höllistä vielä sen verran, että on saavuttanut Tanskan mestaruuden ja on Herlevin paras pistemies. Itse joukkue on surkea. Höllin viime kausi oli parempi kuin Riekkisen tämä kausi.

Mikael Kurosenkin tilanne on sinänsä hieman ihmeellinen. Kaksi rightin hyökkääjää Kuronen ja Wilenius laitettiin pois, kun seura halusi sijoittaa rahaa Aleksander Ruuttuun. Sitten myöhemmin valitettiin, että Ruuttusta joudutaan maksamaan Jokereille siirtokorvauksia. Kurosen olisin mahduttanut tämän kauden joukkueeseen. Rightin pelaaja myös alivoimalla on varsin käyttökelpoinen.

Perusmatikkaa on, että ikäkaudesta nousee 1-2 pelaajaa Liigaan tai Mestikseen. Ilveksestä nousi pilvin pimein junnuja ikäluokista 87-93. Jossakin toisessa ketjussa kokosin kaksi liigatasoista joukkuetta omista junnuista.

Onko Sorbo sun kirjoituksista pääteltävissä, että toimistolla vallitsee se sama ylimielinen asenne muita kohtaan kuin tuolloin? Olen nyt kuullut useasta lähteestä, että Honkalehto on useammankin tahon kanssa käynyt keskusteluja kehuen omaa edellistä aikakauttansa, että silloin tehtiin voittoa ja tappiot alkoivat hänen jälkeensä. Samoin olen kuullut, että hänellä on ollut tarve myös alkaa selittämään, ettei EM-kisojen tappiot johtuneet hänestä. Vaikkei vastapuolta ole edes kiinnostanut mitkään yu-kisat pätkääkään. Jos tosiaan näin, niin joskus kannattaa olla rehellinen myös itselleen.

Itserakkaana olen sitä mieltä, että minun visioni tuolloin olisi ollut paljon hedelmällisempi kuin se linjaus, jonka Honkalehto ja Hautamaa tuolloin valitsi.
 

sorbo82

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lisäksi Sorbon tapa yksitellen selittää jokainen poislähtenyt erikseen ei näe metsää puilta.

Kuten varmaan luit tuon viimeisimmän kirjoitukseni niin hyvin selkeästi sanoin, että pelaajia on todellakin hukattu. En ole asian suhteen Ilvestä puolustanut. Lisäksi nostin esiin nipun pelaajia joista kukaan ei kirjoittele ja kysy miksei heistä pidetty kiinni. Jokainen noista mainituista nimistä oli lahjakas lupaus tai vähintäänkin pelaaja josta olisi voinut tulla osa liigajoukkueen runkoa. Täällä nostetaan esille usein nimiä kuten Palola, joka nousi yllättäen Liigan huipputasolle. Jos Ilveksen olisi pitänyt pitää esim. juurikin Palolasta kiinni niin samalla periaatteella myös vähintään yhtä lahjakas Hölli olisi pitänyt sitouttaa seuraan.

Tällä hetkellä Ilveksen kuitenkin näyttäisi menevän parempaan suuntaan. Tästä osoituksena on jo mainittu Sandellin palauttaminen ja viimeisin Soinnun siirto takaisin.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mielenkiintoista keskustelua Ilveksen "strategiasta".
Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta uskallan väittää että listalta jonka Kunto laittoi(Helenius, Huhtala, Palola, Lindgren) ei olisi Palola tai Huhtala nousseet ikinä Ilveksessä huipulle. Samaan aikaan Palolan kanssa oli pitkäaikaisena projektipelaajana muuan (Tapparan) Keränen, joka nyt pelaa NHL-sopimuksen alaisena.
Lindgren nousi jo täällä ollessaan huipulle, eikä Ilveksellä ole ollut varaa häntä palkata välien katkeamisesta huolimatta.

Siis tuo listani ei ollut mikään hukattujen lista, vaan vastaus siihen kun kusyttiin, että kuinkahan kauan pelaajien breikkaus olisi kestänyt Ilveksessä. Ettei Ilveksellä olisi ollut varaa odottaa ikuisuutta pelaajien läpimurtoa. Esimerkit olivat vastaus siihen, ettei olisi tarvinnut odottaa ikuisuuksia, kun homma olisi hoidettu kunnollisesti. Kirjoitin 2002 aiheesta ja näin meillä sen saman menestysreseptin mahdollisena, jolla Kärpät loi dynastiansa. Ilveksen päätön toiminta vielä hidasti poikien kehitystä. Meillä oli käsissämme 2010-luvun menestystarina.

Olen tosiaan toisaalle listannut kaksi liigatasoista junnujoukkoa omista. Tietenkään en tarkoita, että 22 pelaajaa pitää olla omia. Noihin rostereihin voi sitten sovittaa,mmyös ulkopuolisia hankintoja.

Aika harva ymmärtää, että tämä omien halveksinta on pitkälti tämän koko Ilveksen talousfarssin suurin syyllinen. Ylimielisellä toiminnalla, jota höystettiin useilla valheilla kylvettiin tilanne, joka on maksanut useita miljoonia.
 

sorbo82

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sinun pitäisi tutustua historiaan paremmin. Loin täällä mallit jo silloin kuin meidän kasiseiskat olivat 15-vuotiaita, miten asiat pitäisi hoitaa pitkäjänteisesti.

Perustele nyt vaikka sinä meille muille kirjoittajille, että miksi Ilveksen linja oli mielestäsi tuolloin oikea.

Olet käynyt ilmeisen vähän katsomassa junnujen pelejä aikoinaan. Itse olen valmentanut usean vuoden myös Antti Hölliä. Antti oli meidän kasiseiskojen hyökkääjistä ehkä sijalla 5-6.

Onko Sorbo sun kirjoituksista pääteltävissä, että toimistolla vallitsee se sama ylimielinen asenne muita kohtaan kuin tuolloin?

Hieno juttu, että loit mallit. Harmi ettet niitä saanut ajettua eteenpäin.

En ole millään lailla sanonut Ilveksen toimintamallin olleen oikea. Kuten olet täälläkin huomannut niin olen ollut mm. kanssasi samaa mieltä esimerkiksi Levosta sekä Savilahdesta. Aiemmalla viestilläni yritin tuoda esiin kolikon toista puolta. Siis sitä, että täällä nostetaan esille ne pelaajat, jotka Ilves on "hukannut" muualle ja nämä ovat sen jälkeen nousseet hyvälle tasolle. Kuitenkaan näistä Juuso Rajaloista ja Antti Hölleistä ei hiiskuta mitään. Tai no, Rajalasta kirjoitteli aiemmin useampikin mutta viime kauden jäljiltä on hiljentynyt.

Sanot, että Palolan menetystä manattiin ry:n puolella. En epäile tätä. Mutta epäilen manattiinko tätä koko tuo aika, kun mies pelaili Lukossa pienellä peliajalla ja välillä Mestiksessä? Oltiinko Ry:ssä tai olitko vaikka sinä sitä mieltä, kun Palola sai sopimuksen Tapparaan, että "Voi helvetti, siinä meni todellinen maalintekijä sivusuun".

Näissä hommissa edelleen on niitä muuttujia. Useat pelaajat saattavat olla A-junioreissa ns. samalla viivalla ja tuosta 5 vuoden päästä toinen on Liigan maalipörssin voittaja ja toinen pelaa alasarjoissa. Kummankaan tulevaisuutta ei olisi voinut ennustaa.
 

"Jalkakynä"

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Juu yksittäisiä huteja voi tulla. Se on aivan normaalia. Tässä on kyse isommasta trendistä kuten Tarinankertoja asian ilmaisi. Ja turha tässä on menneitä muistella. Katsotaan eteenpäin. Ja koitetaan saada nämä nykyiset hyvät pidettyä ja rakennettua niistä tulevaisuuden the Ilves.

Valitettavasti ennusmerkit ovat erittäin huonot. Johdon ja IH:n historia vaan on heikko. Suorastaan surkea.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kuitenkaan näistä Juuso Rajaloista ja Antti Hölleistä ei hiiskuta mitään. Tai no, Rajalasta kirjoitteli aiemmin useampikin mutta viime kauden jäljiltä on hiljentynyt.

Niin, en tiedä miksi heistä nyt niin paljon kirjoitettaisiin täällä Ilveksen keskustelussa. Varmaan tuolla ex-Ilvekset on Juuso ja Antti mainittu siinä missä Tuukka Raskikin. Juuso näkyy olevan tulevan liigajoukkueen paras pistemies ja Mestiksen kakkonen. Ilveksen nykyrosterissa on useampikin hyökkääjä, joka ei saisi noita lukuja aikaiseksi Mestiksessä. Se jää ikuiseksi mysteeriksi, mitä Rajala olisi tuonut Ilveksen huonoon ylivoimaan. Tuo Juuson viime kauden 17 pinnaa 50 pelissä ei onnistu tällä kaudella ihan kaikilta hyökkääjiltä. Ja tuo oli rikkonaisen harjoittelun jäljiltä. Höllistä jo kirjoitinkin, kun kysyit.

Sanot, että Palolan menetystä manattiin ry:n puolella. En epäile tätä. Mutta epäilen manattiinko tätä koko tuo aika, kun mies pelaili Lukossa pienellä peliajalla ja välillä Mestiksessä? Oltiinko Ry:ssä tai olitko vaikka sinä sitä mieltä, kun Palola sai sopimuksen Tapparaan, että "Voi helvetti, siinä meni todellinen maalintekijä sivusuun".

No miten tähän nyt vastaisi? Jos jäällä on kaksi kertaa päivässä pelaajien kanssa ja näkee poikkeuksellista lahjakkuutta, niin ei sitä muuta mieltä, kun pelaaja lähtee seurasta ja ei menesty heti. Ei sitä siinä kohtaan pyörrä näkemystään, ettei se ollutkaan lahjakas. Lukko-valinta oli pojilta huono veto. Ei kannata mennä liigan rikkaimpaan seuraan, vaikka lupailisivat mitä.

Mutta ei Ilves ry:ssä nyt päivästä toiseen manata niitä, ketkä eivät mahdu IH:n suunnitelmiin. Siellä pyörii joka päivä kymmenet jäävuorot luistelukoulusta B:hen. Mutta kyllä silloin menetettiin paljon hyviä koutseja, kun he kyllästyivät siihen, että IH koki heidän tekemänsä työn hedelmät "tarpeettomina"

Monen olen ennustanut oikein, mutta olen myös virheeni myöntänyt täälläkin. Yksi virhenäkemykseni oli Matias Myttynen, josta uskoin isoakin tekijää kotimaiseen liigaan. Tulipa tästä väiteltyä Jarmo Huhtalan kanssa, joka on Ilves ry:n jääkiekkopuolen vastaava. Jampe ei tuolloin uskonut Matiaksen lyövän läpi. Itse olen aivan noviisi Huhtalaan verrattuna.

Näissä hommissa edelleen on niitä muuttujia. Useat pelaajat saattavat olla A-junioreissa ns. samalla viivalla ja tuosta 5 vuoden päästä toinen on Liigan maalipörssin voittaja ja toinen pelaa alasarjoissa. Kummankaan tulevaisuutta ei olisi voinut ennustaa.

No ei se nyt noinkaan mene. Meitä pyydettiin luomaan 13-vuotiaista kasiseiskoista listan, ketkä tulevat pelaamaan ammatikseen kiekkoa liigatasolla. Omassa listassani meni yksi väärin. Ja minä olen aivan amatööri ja jo aikoja sitten lopettanut. Kyllähän täällä Tampereelle ihmeteltiin muutamaa suomalaista kiekkomiestä, jotka raivoavat Suomea järjettömät määrät kilometrejä kiertäen kaiken maailman junnujen pelejä. Mielettömät datapankit pelaajista. Voit herättää keskellä yötä ja kysyä, että kuka pelaa HPK:n B-junnuissa kakkosketjun keskellä ja vastaus napsuu lapaan. Yksi tällaisia henkilöitä oli aikoinaan Jyrki Holtari. Tekemällä rajusti töitä sattumien todennäköisyyttä pystytään pienentämään. Laiskuudella se puolestaan kasvaa.

Mutta ei tulevaisuuden ennustaminen pelaajien suhteen mutkatonta ole. En missään nimessä vähättele sitä.

Mainitaan vielä, että tuolloin taannoin, kun Ilves valittiin usein Suomen kärkeen junnuissa, niin tänne oli halukkuutta tulla muiden kehittymään. Kun sitten IH näytti kyntensä, niin virta tyrehtyi. Keväällä 2009 Miro Aaltosen siirtyminen Jokipojista Ilvekseen tyrehtyi tähän. Noihin aikoihin kirjoitin, että agentit hermostuivat Ipan toimiin.
 

sorbo82

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mainitaan vielä, että tuolloin taannoin, kun Ilves valittiin usein Suomen kärkeen junnuissa, niin tänne oli halukkuutta tulla muiden kehittymään. Kun sitten IH näytti kyntensä, niin virta tyrehtyi. Keväällä 2009 Miro Aaltosen siirtyminen Jokipojista Ilvekseen tyrehtyi tähän. Noihin aikoihin kirjoitin, että agentit hermostuivat Ipan toimiin.

Sittemmin IH on kuitenkin käsittääkseni tässä nostanut osakkeitaan, kun seuraan ovat saapuneet mm. Mustonen, Korpisalo sekä Rautianen.

Jos tätä linjaa pystytään jatkamaan ja näitä omia poikia pystytään jatkossakin kotiuttamaan (Sandell, Sointu) niin pystytkö myöntämään, että organisaatio selkeästi on oppinut jotain virheistään ja se on matkalla kohti parempaa? Tai ehkä muotoilisin kysymykseni niin, että jo näiden nyt tapahtuneiden siirtojen (pelaajat kehittymään Ilvekseen: Mustonen, Korpisalo ja Rautiainen sekä omien poikien saaminen takaisin) myötä voidaan sanoa organisaation petranneen ja ottaneen suunnan kohti parempaa?
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jos tätä linjaa pystytään jatkamaan ja näitä omia poikia pystytään jatkossakin kotiuttamaan (Sandell, Sointu) niin pystytkö myöntämään, että organisaatio selkeästi on oppinut jotain virheistään ja se on matkalla kohti parempaa? Tai ehkä muotoilisin kysymykseni niin, että jo näiden nyt tapahtuneiden siirtojen (pelaajat kehittymään Ilvekseen: Mustonen, Korpisalo ja Rautiainen sekä omien poikien saaminen takaisin) myötä voidaan sanoa organisaation petranneen ja ottaneen suunnan kohti parempaa?

No tuossa oli jo monta jossia. Kun puhutaan organisaation petraamisesta, niin silloin oma huomioni - konsulttipuolen työläisenä - kiinnittyy organisaatiorakenteisiin, omistukseen, johtamistapoihin ja talouden hallintaan. Tuolla sektorilla Ilveksessä vaaditaan eniten oppimisprosessia. Organisaatio on oppimisprosessissa sitten, kun pääomistaja on vaihtunut ja hänen hännystelijät heitetty hemmetin kauaksi Ilveksestä. Tämän jälkeen uskon, että henkilöhaut muuttuvat sellaisiksi, että tehtäviin hakeutuu ammattilaisia. Isoin oppimisprosessi tulee tapahtua talousasioiden hallinnalla. Ja ennenkaikkea toivon oppia rehellisyydessä. Tämä pöydän molemmilla puolilla suhmurointi saa loppua.

Mitä tulee joukkueen rakentamiseen, niin en vielä siinä koe, että, jos värvätään nuoria lupauksia muualta ja saadaan omia takaisin, että organisaatio olisi oppinut. Rahalla saadaan kuka tahansa hankittua. Oleellisempaa on omata selkeä pitkäjänteinen suunta ja toimintamalli. Se ei saa olla sitä, että joka valmentajan mukaan mennään mahdollisesti eri suuntaan. Pitää olla oma selkeä näkemys ja omat kilpailuedut, joilla erotutaan muista seuroista (tästä HN tuossa edellä puhuikin). Pitää olla selkeä yhteistyönhenki kasvattaa junnuja Liigaan tai sitten junnusta valmentajaksi tai muuksi sidosryhmän jäseneksi.

Vetovoima ei saa perustua pelkästään Tuokkolaan. Tamperelaisen pikkupojan pitää haluta valita Ilves Tapparan sijaan. Lempääläläisen valita Ilves jne.. Vaatimustasoa pitää nostaa joka sektorilla. Eniten toimistolla.

En ole täällä etukäteen saarnannut yhden huonon kauden takia tai odottanut yhtä hyvää kautta. Odotan pitkäjänteistä ammattimaista toimintaa.

Tai ollakseni rehellinen pitäisi puhua imperfektissa. Polte asioiden ympärillä on laantunut paljon.
 

Wolfenstein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Minnesota Wild
Heti alkuun pahoittelut, etten käytä lainausta viestissäni, koska kirjoitan puhelimellani. Ihan mielenkiinnosta haluaisin kuulla, että ketkä pelaajat Kunto sinun listallasi oli, kun puhuit tästä "13-vuotiaista kasiseiskoista" -tekemästä listasta? Eikä viestillä ole todellakaan tarkoitus piikitellä tai epäillä mitään vaan herätti vain mielenkiintoni. Olen myös samaa mieltä siitä, vaikkei itselläni henk.koht. kokemuksia olekaan, että kyllä pelaajista näkee lahjakkuuden jos heitä seuraa. Toki näitäkin tapauksia on, ettei lahjat ole olleet mitään aivan mahdottomia, mutta silti on noussut kovalle tasolle. Enkä hetkeäkään epäile puheitasi Höllin ja Palolan eroista jo junnuiässä. Eivät tilastot kuitenkaan kaikkea kerro.
 

sikaniska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, FC Saku, Tottenham
Heti alkuun pahoittelut, etten käytä lainausta viestissäni, koska kirjoitan puhelimellani. Ihan mielenkiinnosta haluaisin kuulla, että ketkä pelaajat Kunto sinun listallasi oli, kun puhuit tästä "13-vuotiaista kasiseiskoista" -tekemästä listasta? Eikä viestillä ole todellakaan tarkoitus piikitellä tai epäillä mitään vaan herätti vain mielenkiintoni. Olen myös samaa mieltä siitä, vaikkei itselläni henk.koht. kokemuksia olekaan, että kyllä pelaajista näkee lahjakkuuden jos heitä seuraa. Toki näitäkin tapauksia on, ettei lahjat ole olleet mitään aivan mahdottomia, mutta silti on noussut kovalle tasolle. Enkä hetkeäkään epäile puheitasi Höllin ja Palolan eroista jo junnuiässä. Eivät tilastot kuitenkaan kaikkea kerro.

Vaikka utelias luonne olenkin, niin mä taas toivoin, ettei tällaisia listoja julkastaisi. Kyseessä kuitenkin silloiset 13-v muksut. Tästä on aika lyhyt matka siihen, että ruvetaan puhuun nyt 13-v muksuista. Junnuvalmentajien ja vastaavien kesken asioista toki pitää puhua, mutta ei täällä. Enkä tarkoita, etteikö mm. Kunton pitäisi nostaa näitä asioita esille. Hyvä, että nostat! Sandellit ja palolat käyvät esimerkeistä. He ovat, onneksi, näyttäneet tasonsa ja päässeet huipulle kaikesta huolimatta. Heidän casensa toimivat hyvinä esimerkkeinä Ilveksen toiminnasta. Mutta se, että ruvetaan analysoimaan, miksi vuonna 87 syntynyt 2000-luvun alussa lupaavalta näyttänyt juniori ei lyönytkään läpi, mutta hänen joukkuekaverinsa löi, ei vain toimi. Ilveksen toiminta on varmasti yksi syy, mutta onhan niitä paljon muitakin. Mennään jo yksityisyyden puolelle.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Edmonton
Tässä terveisiä muutamalta vanhukselta.
  • Perttu Lindgren SM-Liigan pistepörssin voitto vasta 23 vuotiaana
  • Olli Palola Liigan maalikuninkuus 25-vuotiaana, metsästää toista ja MM-hopeamitalisti 25-vuotiaana
  • Tommi Huhtala liigan kovimpia maalipyssyjä kahtena kautena ja MM-hopea kaulassa 26-vuotiaana
  • Riku Helenius, SM-liigan kulta 24 vuotiaana todella kovilla statseilla
  • + monet muut vanhukset Toni Rajalasta Jyrki Jokipakkaan

Pakko lainata tätä, vaikka yllä oleva lista sai melko surulliseksi. Niin kuin Kunto kertoo, niin aika huikeita pelimiehiä sieltä on omasta myllystä putkahdellut huipulle nyt viimeisen viidenkin vuoden aikana. Selkeällä urasuunnitelmalla, kovalla vaatimustasolla ja asiallisella korvauksella olisi varmasti ainakin osa näistä suunnilleen EHT-tason kavereista voitu jalostaa Ilveksen profiilipelaajiksi. Ei Lukon, Tapparan tai Bluesin...

Toivon mukaan nimet Välimäki, Mattilat, Suomi, Meskanen, Viksten, Hintz kulkevat erilaisen polun uransa huipulle.
 
Viimeksi muokattu:

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aika hyvin on viimeisen vuoden aikana tehdyt hankinnat osuneet kohdalleen Ilveksessä. Kiitos Pajuoja ja Tuokkola. On tietenkin makuasia, että onko tämä sitä ulkoa haettua "kärkiosaamista", mutta ainakin Ilveksen mittakaavassa kyllä.

1. Sami Sandell, 41 ott. 13+21=34
2. Vojtech Polak, 34 ott. 8+18=26
3. Tapio Laakso, 43 ott. 14+11=25
4. Teemu Rautiainen, 39 ott. 10+14=24
5. Aleksi Mustonen, 38 ott. 8+15=23
 

Peltsi #18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ilves tuottaa taas tällä hetkellä Liigatasolle niin paljon pelaajia, että kasvojenpesun paikka on joka vuosi. Nyt siellä läpimurron kynnyksellä on Roope Hintz. Siitä sorvaamaan jatkosopparia. Jos Roope ryssitään tässä kohtaa muualle, niin ollaan taas lähtöruudussa. Nämä huipputalentit on vaan pystyttävä pitämään Suomi-pelivuotensa omassa joukkueessa. Nyt ei ehkä ole yhdessä ikäluokassa niin paljon talenttia kuin aikanaan kasiseiskoissa, mutta pirun hyviä poikia sieltä nousee koko ajan. Hereillä on oltava koko ajan ja osoitettava, että virheistä on opittu.

Hieman vanhemmista pelaajista Savilahtea huhut vievät muualle, ei kuulosta hyvältä nekään puheet. Sama homma Levon kohdalla, joka on vielä todella nuorikin. Toivottavasti huhuissa ei ole perää, vaan koko kolmikko pelaa Ilveksessä ensi kaudella.

Toivottavasti myös näille muille on tehty kauaskantoiset jatkosuunnitelmat. Meskanen ja Suomi sieltä ovat etunenässä kolkuttelemassa paikkaa Liiga-ringistä jo ensi kaudelle. Jos katsotaan ettei taso vielä riitä, niin toivottavasti on tehty henkilökohtaiset kehityssuunnitelmat ja katseltu paikkaa esimerkiksi Mestiksestä. Tuo Suomen poika on näköjään nakuttamassa A-junnujen piste-ennätystä säpäleiksi. Seuraava urasiirto lienee hyppäys aikuisten peleihin. Toivottavasti Ilveksellä on vahva rooli tuonkin kaverin urasuunnittelussa.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Suomen ja Meskasen ollessa kyseessä pitäisi nimenomaan taata peliaikaa ratkaisuketjuissa ja ylivoima-aikaa. Sitä kautta kehitys jatkuu, kun työntekokin jatkuu. Kolmen vuoden sopimus, josta alkupää Mestistä jos taso ei vielä riitä liigapaikkaan.
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomen ja Meskasen ollessa kyseessä pitäisi nimenomaan taata peliaikaa ratkaisuketjuissa ja ylivoima-aikaa. Sitä kautta kehitys jatkuu, kun työntekokin jatkuu. Kolmen vuoden sopimus, josta alkupää Mestistä jos taso ei vielä riitä liigapaikkaan.

Juuri näin. Saamani tiedon mukaan vaan nämä (ja nyt puhu Meskasesta) junnut eivät ole oikein osanneet ottaa opintomatkaa Mestikseen riittävällä vakavuudella, kun luulevat olevansa junnumenestyksen jälkeen valmiita liigan kärkikenttiin. Sitten löytyy hienoja esimerkkejä, että työteliään mestis uran jälkeen taivaskin voi aueta.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aika hyvin on viimeisen vuoden aikana tehdyt hankinnat osuneet kohdalleen Ilveksessä. Kiitos Pajuoja ja Tuokkola. On tietenkin makuasia, että onko tämä sitä ulkoa haettua "kärkiosaamista", mutta ainakin Ilveksen mittakaavassa kyllä.

1. Sami Sandell, 41 ott. 13+21=34
2. Vojtech Polak, 34 ott. 8+18=26
3. Tapio Laakso, 43 ott. 14+11=25
4. Teemu Rautiainen, 39 ott. 10+14=24
5. Aleksi Mustonen, 38 ott. 8+15=23

Kiitokset tosiaan Pajuojalle ja Tuokkolalle, että hankkivat kärkiosaamista. Mutta hetkinen, miten muuten tämä tilasto olisi voinut mennä, jos parhaista pistemiehistä kaikki lähti paitsi Asplund ja Sandell. Tarkoitatko, että Asplund, Välimaa, Kivistö ja esim Veistola ovat epäonnistuneet tällä kaudella?

Avaas ny meille, jotka ei ymmärrä tuon tilaston hienoutta?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mutta ei tulevaisuuden ennustaminen pelaajien suhteen mutkatonta ole. En missään nimessä vähättele sitä.



Pelaajakehityksen seurantaan ja tulevaisuuden ennustamiseen on olemassa ihan työkaluja, jotka parantavat sitä osumaprosenttia merkittävästi *(kuten HN aiemmin mainitsi). Näitä erilaisia kehitysmittariseurantajärjestelmiä käytetään monissakin lajeissa, esim futkisessa kehitystähti on tehokkaaksi osoittautunut työkalu.


Niiden käyttäminen toki vaati organisaatiotasolla rakenteita, ylös kirjattuja vastuita sekä toteumien seurantaa… mutta paskaakos näistä höpöttämään… opiskelkoon itte vapaa-ajallaan…
 

Peltsi #18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kiitokset tosiaan Pajuojalle ja Tuokkolalle, että hankkivat kärkiosaamista. Mutta hetkinen, miten muuten tämä tilasto olisi voinut mennä, jos parhaista pistemiehistä kaikki lähti paitsi Asplund ja Sandell. Tarkoitatko, että Asplund, Välimaa, Kivistö ja esim Veistola ovat epäonnistuneet tällä kaudella?

Avaas ny meille, jotka ei ymmärrä tuon tilaston hienoutta?

Jep. Aivan hyvin ovat nuo pelaajat onnistuneet, mutta niinhän se pitikin. Rosterista lähtivät Keränen, Kantola, (Dimitrakos), Korhonen, Gysbers, Rajala ja Kangasniemi. TOP 3-listalta kaksi, TOP 6-listalta neljä ja TOP 10:stä kuusi pelaajaa. Karuahan se olisikin ollut, jos kukaan isoon rooliin hankituista ei olisi osunut.

Hankinnoista Laakso on osoittautunut todelliseksi löydöksi, Rautiainen koko kautta ajatellen aika odotetuksi, Mustonen ollut valmiimpi kuin itse odotin, Polak ehdottomasti paras ulkolainen hyökkääjähaku Tuokkolan aikakaudella, Hintz on omia junnuja, Tyrväiseltä odotettiin ja odotetaan edelleen enemmän, Riekkinen pelannut alakanttiin, Zalewski ollut vaisu, Sointu arvostellaan vasta myöhemmin.

Pakistossa Gysbersiä ei korvattu ja minusta se on näkynyt koko kauden ajan. Kivistö on nostanut tasoaan edelleen ja vastannut todella isosta ruudusta. Ulkopuolelta ei tuotu kuin Salmela, joka onkin omaan aiempaan tasoonsa nähden ollut onnistunut hankinta. Mutta puolustavana puolustajana ei häävi.

Samaan aikaan Kukkonen ja Mäkinen ovat polkeneet paikoillaan tai jopa taantuneet, Näppilä ja Järventie kärsineet loukkaantumisista, niin puolustus on kokonaisuudessaan jättänyt valjun kuvan. Paljon meille tehdään maaleja ja AV-pelaaminen mennyt alaspäin viime kaudesta. YV oli jo viime kaudella vaisua, nyt se on ollut todella heikkoa. Pakiston kädettömyys näkyy tässäkin. Uusista hankinnoista Polak on tuonut selvästi YV-osaamista, Salmelakin ja Laakso maskimiehenä. Eniten itse laitan loppukaudesta paineita Soinnun harteille tälle osastolle. Toivottavasti tuo lisää taitoa YV:hen.

Toistaiseksi on pelattu aika samoilla sijoilla kuin viime kaudellakin. Toivottavasti nyt kestetään pleijarijunassa loppuun asti. Onnistuminen kokonaisuudessaan mitataan loppukauden aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös