Ei se sana "viivelähtö" ole mikään autuaaksi tekevä, selostusta automaattisesti parantava termi. Aivan yhtä hyvin voi käyttää jotain muuta sanaa tai vaihtoehtoisesti kuvailla sen, mitä tapahtuu, kun viisikko kerää vauhtia syvältä omalta alueeltaan. Fakta on, että Mäkinen selostaa paljon NHL:ää, jossa suomalaiselle jääkiekolle tyypillistä oman maalin taakse turvaan menemistä tapahtuu paljon vähemmän. NHL:ssä peliä käännetään nopeasti keskialueelle, jossa tilan voittaminen on elinehto ottelun voittamiselle, siis voittavalle jääkiekolle.
Toisekseen, viivelähdön tunnistaminen on aivan helvetin helppoa! Mitä te kuvittelette? Ettäkö Antti Mäkinen (olkoon kukin hänestä mitä mieltä huvittaa), tuhansia jääkiekko-otteluita selostanut mies, ei huomaisi, kun kiekollinen joukkue lähtee viiveellä oman maalin takaa tai toisinaan sen edestä? Jee jee!
Onko
@P.Sihvonen mielestäsi niin, että selostaja on hyvä, jos hän
sanoo "viivelähtö" aina kun sellainen pelissä tapahtuu ja huono jos hän ei sitä
sano?
Viivelähtö on mielestäni siinä mielessä epätermi, ja kontrollilähtö tai
kontrollilla lähteminen parempi, että viivelähtö tuo mieleen viiveellä lähtemisen (jota se tietysti onkin). NHL:ssä vastaavasti viisikon kontrollilähtö tarkoittaa usein kuitenkin muunlaista omalta alueelta hyökkäyksiin lähtemisen rytmiä: pakki-pakki annetaan nopeasti painottomalle puolelle, josta nostetaan jalalla. Tällä välin hyökkääjä asemoituvat kohti hyökkäyssuuntaa oman pelisuunnitelmansa mukaisesti joko oman sinisen alle tai keskialueelle, jolloin viisikon kontrolli perustuu nopeaan kääntämiseen, peli- ja jalkanopeuteen sekä useinmiten voittavassa jääkiekossa ylivoimaisiin tilanteisiin keskialueella. Mitään viivettä ei sinänsä tapahdu, mutta viisikon yhteisvoimin toteutettu hyökkäykseenlähtö kylläkin. Saman huomion on tehnyt mm. Sami Hoffrén ja todella moni pohjoisamerikkalainen jääkiekkoasiantuntija.
Sekin on huomionarvoista, että NHL:ssä maalin takaa lähtevä hyökkäys ei todellakaan automaattisesti tarkoita viivelähtöä, vaan usein pakki antaa pitkän syötön pystyyn hyödyntäen mahdollisuutta hämätä vaihtorytmiään toteuttavaa vastustajaa.
Petteri Sihvonen ennusti viitisen vuotta sitten Urheilulehden studiossa Samuel Savolaisen kanssa, että jääkiekko tulee tulevaisuudessa vääjäämättömästi hidastumaan. Että tiettyjä tilanteita pelinopeutetaan tekemällä hidastavia pelitekoja. Enempää ei olisi voinut olla väärässä! Erkka Westerlund, Todd McLellan, Guy Boucher, Jon Cooper jnejnejne ovat kaikki vuorollaan sanoneet, että jääkiekko perustuu jatkossa entistä enemmän nopeuteen, siis jalka-
ja pelinopeuteen, ja sen huomion voi jokainen itsekin tehdä katsomalla NHL:ää (mielenkiintoinen poikkeus on Boucherin Senatorsin
last resort) tai vaikkapa halutessaan MM-kiekkoa. Maalin takana seisoskelulle on aktiivisen karvaamisella toteutetun paineen kehittyessä enää hyvin vähän tilaa.