"Katla on uinunut lähes sata vuotta, ja se on heräämässä kuin ärsytetty karhuemo talviuniltaan. Mitä kauemmin vuori on levännyt, sen rajummin sen tiedetään purkautuvan", Parviainen sanoo.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...–+purkaus+voi+seurata+viiveellä/1135256304595
Hiukan kummastuttaa tuonkaltaiset sensaatiohakuiset lausunnut geologilta. Tavallaanhan tuo tietysti usein pitää paikkansa (pitkä lepo -> suurempi purkaus), mutta ei se nyt noin yksiselitteistä ole. Kyllä Katlalta tunnetaan jaksoja, jossa se ei ole purkautunut vajaaseen sataan vuoteen (niin kuin nyt on tapahtunut) ja sitten kun se on purkautunut, niin purkaus on ollut vain pieni huolimatta tavallista pidemmästä levosta. Ei tavallista pidempi lepo suoraan tarkoita massiivista purkausta.
Toisekseen mainita olisi voinut senkin seikan, että kolmena kertana kun Katlan purkaus on seurannut Eyjafjallajökull:n purkausta, niin yksikään niistä ei ole ollut suuri purkaus ja kahtena viimeisenä kertana (1612 ja 1823) Katlan purkaus oli pieni. 920 purkaus oli edellä mainittuja suurempi, mutta vain keskinkertainen. Purkaus oli tuolloin suunnilleen samaa tasoa tai jonkin verran suurempi kuin Eyjafjallajökull:n nykyinen purkaus. Joka tapauksessa yksikään Katlan suurista purkauksista ei ole sijoittunut Eyjafjallajökull:n purkauksen yhteyteen. Lisäksi on syytä huomioida, että Katlan edellinen purkaus oli suuri purkaus (1918) ja tiedossa ei ole, että Katla olisi koskaan purkautunut massiivisella tavalla kahta kertaa sadan vuoden sisällä. Katlalta tunnetaan vuodesta 920 lähtien kuusi suurta purkausta ja niiden aikaväli on pienimmillään ollut 125 vuotta ja suurimmillaan 328 vuotta. Suurien purkauksien välissä on myöskin aina ollut useita pienempiä purkauksia. Katlan suuria purkauksia on hyvin usein edeltänyt pari vuosikymmentä aikaisemmin tapahtunut pieni purkaus. Vain viimeisin suuri purkaus rikkoo tämän kaavan, koska sitä edeltävästä pienestä purkauksesta oli tuolloin kulunut jo vajaat 60 vuotta.
Katlan seuraava purkaus voi tietysti olla vaikka sen kaikkein suurin purkaus, mutta historia huomioiden se saattaa hyvinkin olla korkeintaan keskinkertainen purkaus. Katlalta tunnetaan useita voimakkuudeltaan keskinkertaisia purkauksia ja edellisestä on nyt kulunut hiukan vajaat 300 vuotta. Toistaiseksi joka kerta Katlan suurta purkausta seurannut purkaus on ollut joko pieni tai keskinkertainen.
Tulivuorista puheenollen mainittakoon ohimennen, että Guatemalassa purkautui pari päivää sitten Santiaguito tulivuori. Purkautuvia tulivuoria löytyy käytännössä aina jostain päin maailmaa, mutta nyt kyseessä oli sikäli mielenkiintoinen tulivuori, että Santiaguito/Santa María tulivuori on yksi kaikkein voimakkaimmin purkautuneista tulivuorista viimeisen reilun sadan vuoden aikana. Tulivuori on ollut erittäin aktiivinen jo vuosikymmenien ajan ja se huomioiden purkaus ei mitenkään yllättävä ollut. Santiaguiton uusimmasta purkauksesta on aika vähän tietoa liikkunut, mutta ilmeisesti se oli voimakkuudeltaan suunnilleen Eyjafjallajökull:n purkauksen luokkaa.