Tulevia dokumentteja

  • 5 038
  • 35

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ainakin sivullekirjoittaneen mielestä parasta antia töllöttimestä ovat laadukkaat dokumentit. Harmittavan usein vain tupaavat mielenkiintoiset aiheetkin lipsahtaa ohi. Aikaa ja halua kokopäivätoimiseen teeveen vahtaamiseen kun ei ole ja tuo muisti tuppaa pätkimään sikäli, ettei enää illalla muista mitä on aamun hesarista bongannut. Tässä ketjussa jatkoaikalaiset voisivatkin suositella tulevasta tarjonnasta olettamiaan helmiä muille.

Aloitetaan.

Tänään neljän jälkeen tulee ykköseltä dokkari Qumranin kirjakääröistä. Perinteistä käsitystä kristinuskon alkutaipaleesta mursivat jo vuonna -45 Egyptistä löydetyt ns. "Nag Hammadi" -tekstit, joiden kirjoittajiana oli toimineet ymmärtääkseni jonkinkaltaiset "uskovat agnostikot", joiden käsitys ja dokumentointi erosi osin radikaalistikin ns. virallisesta totuudesta. Kääröjen teksteissä kerrottiin mm. Jeeuksen ja Maria Magdalena olleen naimisissa.

Muutama vuosi myöhemmin arkeologit löysivät Qumranin luolista läheltä Jerusalemia uuden kasan kääröjä, jotka essealaiset olivat kirjoittaneet ajanlaksumme ekalla vuosisadalla. Vääräoppiset essealaiset ymmärtääkseni "lakkautettiin" pian vuosisadan vaihteessa, ja nämä kääröt oli jemmattu turvaan. Nag Hammadin "vahingosta" viisastuneina Vatikaani asetti tekstejä tutkimaan oman tutkimusryhmänsä, joka "takavarikoi" suurimman osan teksteistä. Mitään varsinaisia tuloksia ryhmä ei käsittääkseni ole koskaan julkaissut. Sen sijaan vähemmän radikaaleja vaihtoehtoista näkemystä (mm. jonkun markopetterin jonka nimeä en muista kirjoittama evankeliumi) on jopa suomennettu.

Salassa pidetyistä teksteistäkin on kuitenkin saatu jonkunlaista makua. '90-luvun alussa eräs amerikkalainen tutkija oli nimittäin saanut materiaalia käsiinsä ja julkaisi niistä omia tulkintojaan. Kaikkein omituisimpiin väitteisiin kuuluivat mm. tulkinnat, joidne mukaan Jeesus oli salanimi hallusinaatiota aiheuttaneelle sienelle ja se, että Jesse olikin nainen.

En tiedä kuinka paljonti äskeinen kirjoitukseni on satua, mutta toivottavasti ruotsalainen dokumentti valaisee asiaa edes piirun verran.


Toinen suosittelemani dokkari tulee ensi vikolla, (olikohan torstaina?) tyypilliseen kakkosen dokkariaikaan ja käsittelee yhtä urheiluhistorian klassikkotapahtumaa. Kiovan Dynamo oli ennen toista maailmansotaa yksi futiksen suurjoukkueista, mutta jäi luonnollisesti sekin sodan pyörteisiin.

Natsithan pitivät (neuvosto)venäläistä kansaa täsyin ala-arvoisena ja vain orjaksi soveltuvana. Ymmärtääkseni ukrainalaiset olivat kuitenkin lähinnä germaanisia rotukäsityksiä ja säästyivät siten pahimmalta vainolta saksalaisten vallatessa maan. Dynamonkin pelaajat passitettiin keskitys- ja työleirien sijasta "vain" pakkotyöhön tehtaisiin. Toki ukrainalaisiakin lähetettiin retkille runsain mitoin.

Sodan kuluessa Ukrainaa asemapaikkanaan pitäneet saksalaisotilaat pykäsivät pystyyn viihteen ja kunnon vuoksi futisliigan, jossa eri aselajien porukat mittelivät keskenään. Entiset Dynamon (ja muiden joukkueiden) pelaajat kasasivat sitten oman porukkansa, nimeltä Start, kasaan ja saivat luvan osallistua sarjaan. Ilmeisesti natsit ajattelivat, että alistetut ukrainalaiset hyväksyisivät heidät valtiaikseen paremmin, mikäli tällainen myönnytys sallittaan.

No, koska Startin kaverit olivat pääosin maailman eliittiä pienestä rapakunnostaan huolimatta, oli jälki sen mukaista. Sakemanni sakemannin perään joutui nöyrtymään näille vähäarvoisille. Lopulta propagandatappion välttämiseksi saksa päätti kasata hivenen kovemman joukkueen, johon kutsuttiin mm. SS-joukoissa palvelleita huippufutareita. Ottelua Kiovan stadionille tuli seuraamaan suuri väkijoukko, jonka riemuksi Start johtikin alistajiaan puoliajalle mentäessä niukasti.

Tauolla joukkueen pukukoppiin marssi Gestapon korkea-arvoinen upseeri, jonka sanoma oli selvä. "Kai te ymmärrätte, että te ette voi voittaa tätä ottelua?" Voi olettaa, että upseerin posituttua jokainen pelaaja tiesi tulevat vaihtoehdot, katseet kiersivät silmistä silmiin eikä sanaakaan virkattu. Kiovalaisten päätös oli selvä. Joukkue piti toisella puoliajalla sakuja täysin pilkkanaan ja huudatti yleisöä joka sai ivailla natseille vihreän veran shakin ansiosta. Nöyryytys ei jäänyt pelkästään maaleihin, joita tuli aika monta. Kaikkein pahin temppu oli, kun Startin pelaaja höpötti kaikki vastassaan olleet sakut, viimeisenä molarin ja vei pallon maaliviivalle. Koska joukkue hallitsi peliä miten tahtoi, ei heppu kuitenkaan tehnyt maalia, vaan potkaisi pallon tyhjän maalin edestä takaisin keskikentälle.

Siitä, mitä pelin jälkeen tapahtui on olemassa kaksi versiota: virallinen totuus ja totuus. Neuvostoliiton virallisen totuuden mukaisesti Startin pelaajat vietiin välittömästi ottelun jälkeen läheiselle kalliolle, jossa heidät teloitettiin. Mikäpä sen parempi propagandakäyttöön soveltuva esimerkki kommunistien ideologialle olisi ollut? Todellisuudessa näin ei kuitenkaan tapahtunut. Osa joukkueen pelaajista (ei mitenkään merkittävä ero koko kansan kohtaloon nähden) vietiin työleireille - joissa osa myös kuoli. Osa puolestaan sai jatkaa elämäänsä suunnileen samalla tavalla kuin aiemminkin - nyt tosin virallisesti natsien halveksimana, mutta ehkä kuitenkin jollain tapaa ihailemanakin, skeä luonnollisesti ukrainalaisten suurina sankareina.

Neuvostoliiton kirjoissa miehet olivat kuitenkin sankarivainajia aina '90-luvulle asti. Pelaajat elivät normaalia elämää, kävivät maitokaupoissa ja potkivat palloa lastenlastensa kanssa. Virallisesti heitä ei kuitenkaan ollut, ennenkuin perestroikka vapautti heidät valheen kahleista.

Jaa että kuinka paljon puhuin höpöjä? Siitä, kun kirjan luin on jo aikaa, joten mahdollisesti paljonkin. Tsekatkaa dokkari ja tietäkää enemmän, niin minäkin teen :-)
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Tänään tulee peräti kolme katsomisen arvoista dokumenttia:

TV2, 18.35: Nainen ja hormonit. Tarvinneeko enempää sanoa?

TV1, 19:05: Inisevä vitsaus. Vaikka ilkeämieliset voisivat päätellä ohjelman nimestä, että tässäkin kerrotaan naisista, kyse on kuitenkin hyttysistä. Nuo jokakesäiset ystävämmehän tappavat vuosittain n. 3 miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Nelonen, 22:00: Maksimirangaistus. Palkittu dokumentti vertailee kahta vankilaa, joissa rikollisia käsitellään hyvinkin erilaisilla tavoilla. Kumpi tuottaa parempia tuloksia: julmat rangaistukset vai sopeuttaminen?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ensimmäinen suosittelemani ohjelma oli sikäli pienoinen pettymys, että eihän dokkarissa juurikaan noista kääröistä puhuttu. Suhteellisen mielenkiintoinen ohjelma kuitenkin noin niinkuin kulttuuriantropologisesta(?) näkökulmasta. Taru lienee kuitenkin jälleen kerran totuutta mielenkiintoisempaa.

Jännityksellä odotan sitten tämäniltaista ohjelmaa.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Viestin lähetti Taito-Ojanen

Nelonen, 22:00: Maksimirangaistus. Palkittu dokumentti vertailee kahta vankilaa, joissa rikollisia käsitellään hyvinkin erilaisilla tavoilla. Kumpi tuottaa parempia tuloksia: julmat rangaistukset vai sopeuttaminen?

Katselin eilen tuon vankila dokumentin. Mielenkiintoinen pätkä ja molemmista vankiloista sai aika kattavan kuvan. Kaverit vankilassa ei olleet mitään unelma vävyjä, mutta dokumentissa ensin esitelty "H-Yksikkö" on aika karu paikka. Siellä olevilta viedään jo ihmisyyskin. Pitäis saada täältä pikkurikollisia sinne hoitoon pariksi kuukaudeksi ennen vapautumista. Uhkailtaisiin että seuraavalla kerralla pääset tänne jos joudut kiven sisään. Vois jokunen pysyä poissa rikollisilta poluilta...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sunnuntaina 22.6. klo.16:10 TV1 Nuori Adolf Hitler.

BBC'n dokumentti nuoren Adolf Hitlerin vaiheista. Vaikka Hitleristä on kirjoitettu ja tehty dokumentti poikineen vaikuttaa tämä dokumentti Hitlerin varhaisvaiheista, traumaattisista sotakokemuksista (WW I) sekä osuudesta Münchenin vallaankaappausyritykseen hyvin mielenkiintoiselta.

Dokumentin tuotantotiimissä työskentelee myös maailman johtava Hitler-tutkija Ian Kershaw, joten asiantuntemus lienee taattu.

Dokumentin sanotaan tuovan esille myös yllättäviäkin piirteitä Hitleristä, dokkaria voi lienee suositella myös Hitlerin henkilöhistoriaan tarkemmin perehtyneille kuten myös kaikille historiasta ja sotahistoriasta kiinnostuneille.

Murentaako dokumentti Hitlerin itsestään luoman myyttisen kuvan luoden tilalle kuvan opportunistista jonka onnistui luovia poikkeuksellisen onnistuneesti WW I jälkeisissä sekavissa oloissa.

vlad#16.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tuo Kiovan Dynamo -pätkä ei ollut läheskään niin hyvä kuin mitä odotin ja toivoin. Tiedä sitten miksi. Mahtui siihenkin hyvää. Erityisen mielenkiintoinen osuus oli se, missä näytettiin keskitysleirillä pelattua futismatsia. Niille, ketkä eivät kyseistä dokua katsoneet suotakoon lyhyt kuvaus:

Natsit halusivat uskotella, että oikeasti leireillä on kaikki ok. Peltaan futista ja harrastetetaan muutakin mukavaa. Tässäkin levitykseen lähetetyssä propagandafilmissä vangit ja vartijat pelasivat kasarmien pihalla - ainoa paikka, jotta kaikki halukkaat mahtuivat katsomaan. Lopulta kertojan ääni totesi: yksikään kuvassa näkyvistä (vankien joukkueen) pelaajista tai juutalaisista katsojista ei selvinnyt leiriltä hengissä.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Nuoren Aatun dokkari oli mielenkiintoinen.
Todisteiden valossa kerrottiin, että Hitler valehteli nuoruudestaan paljon. Lisäksi tarkennettiin, miksi hänellä oli syy vihata juutalaisia. Myös väitteitä Hitlerin mahdollisesta homoseksuaalisuudesta esitettiin.

Hitler on maailmanhistorian tunnetuimpia henkilöitä, ja tämä dokumentti valaisi hänen nuoruuttaan selvästi.
 

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Vaihtoehtovankilat (To Kill or to Cure)

Neloselta alkoi juuri hetki sitten mielenkiintoiselta vaikuttava kaksiosainen dokumentin ensimmäinen puolisko (laina telkku.comista):

"Osa 1/2. Miten eri maissa rankaistaan rikoksista tuomittuja? Kaksiosainen kanadalainen dokumentti tutustui erilaisiin rangaistuskäytäntöihin Suomessa, USA:ssa, Kanadassa, Kiinassa ja Japanissa. Japanilaisessa rangaistuskäytännössä kulttuuriin kuuluva kasvojen säilyttäminen ja julkisen häpeän uhka on merkittävässä osassa. USA ja Kiina noudattavat kovaa linjaa, johon kuuluvat kuolemanrangaistukset ja pitkät, ehdottomat vankilatuomiot. Suomessa taas päädytään hyvin usein ehdollisiin tuomioihin. Myös vankilaolosuhteet ovat Suomessa hyvin toisenlaiset kuin monissa muissa maissa: vangeilla on enemmän oikeuksia, opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia sekä mahdollisuus osallistua erilaisiin terapioihin. Myös Kanada kokeilee vaihtoehtoisia ja sovittelevia rangaistuksia, kuten uhrin ja rikoksentekijän tapaamista. Tuotanto Galafilm Productions/CBC Television. HUOM! Ohjelman Suomea käsittelevä osuus nähdään dokumentin tässä osassa. Kesto 49' "
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
kiitos rapsterille hyvästä vinkistä, enpä olisi tuotakaan muuten muistanut katsoa.

Huolimatta aika rankasta "todellisuuden muokkaamisesta" dokkari toi esille varsin selkeästi ainakin sen että tilastot eivät tue kovan linjan käyttöä. Etenkin tuossa "oikeusjärjestelmä" -ketjussa muutaman keskustelijan olisi kannattanut katsoa ko. dokkari, elleivät katsoneetkin. Jenkkien äärimmäisyyksiin viety vapauden riisto ei tuntunut toimivan, tosin suoraa vertailua Suomeen ei voida tehdä ihan yleisen elintason (tai miksi sitä nyt kutsuisikaan tuota sosiaaliturvatonta systeemiä) takia.
Perusteluthan olivat molemmilla osapuolilla sinänsä järkevät mutta ilmeisesti tilastot tukevat vain toista näkökantaa.

Jokseenkin huvittavan kuvan tuo antoi Suomesta, ihankuin kaikissa vankiloissa vankeja hierottaisiin yms. (vai tehdäänkö niin, hitto mähän tahdon vankilaan ja heti).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti varjo
Jokseenkin huvittavan kuvan tuo antoi Suomesta, ihankuin kaikissa vankiloissa vankeja hierottaisiin yms. (vai tehdäänkö niin, hitto mähän tahdon vankilaan ja heti).

Tyypillistä jenkkisarjaa. Suomesta kun kerrotaan, näytetään vaan joku ääripää ja kerrotaan asia siten, kuin se olisi joku standardimuoto täällä.
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Sistis
Tyypillistä jenkkisarjaa. Suomesta kun kerrotaan, näytetään vaan joku ääripää ja kerrotaan asia siten, kuin se olisi joku standardimuoto täällä.

Mitäköhän nämä jenkkisarjat ovat missä näin tehdään? No, kyseessä oli joka tapauksessa Kanadalainen dokumentti ja dokumentille uskollisella tavalla asioita hieman kärjistettiin, jotta viesti saatiin paremmin läpi.

Kyllähän se vaan niin on, että Suomessa rikollista(kin) kohdellaan hiukan hellemmin kuin joissain muissa maissa. Toivottavasti ulkomaiset rikolliset eivät nää Suomea tulevaisuudessa "Klondikena", jonne kannattaa tulla vuolemaan kultaa...
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viestin lähetti varjo
Jokseenkin huvittavan kuvan tuo antoi Suomesta, ihankuin kaikissa vankiloissa vankeja hierottaisiin yms. (vai tehdäänkö niin, hitto mähän tahdon vankilaan ja heti).

Toi on just tota uskomatonta paskaa. Jos sä noin kovasti haluat vankilaan, niin hankkiudu sitten sinne. Tunnetustihan se tosin on Suomessa ehdonalaisten ja sakkojen takia hankalaa, mutta mahdollista silti.

Se, että suomalaiset kohtelevat vankejaan inhimillisesti tuskin tekee vankiloista mitään tavoiteltavia paikkoja.

Vapalla jalalla kuitenkin on varmasti lystimpää ja vaikka vangit saavatkin tietokoneita käyttää, niin nettiyhteyttä heillä ei luonnollisestikaan ole. Jäis jatkis lukematta.

Ja Sistis, kyseessä ei ollut jenkkisarja ja ei tuo nyt mikään varsinainen ääripään näyttö ollut. Suomessakin on kovempia vankilota, mutta dokumentissa tuotiin esille niitä asioita mitä muualla maailmassa ei ole.

Suomessa nyt satutaan uskomaan erilaiseen kriminaalipolitiikkaan ja tulokset puhuvat puolestaan.

EDIT: Fläppis kirjoitteli samaan aikaan joten laitetaan vielä hänelle, että tota olen just aina sanonut ulkomaalaisille frendeille, kun ollaan asiasta puhuttu. Jos välttämättä haluaa rikoksen tehdä, niin se kannattaa sattuneesta syystä tehdä Suomessa.

Enpä kuitenkaan usko, että rikollisuus lievempien tuomioiden takia erikoisesti Suomeen keskittyisi. Esim. huumeilla ei ole samanlaista kysyntää kuin vaikkapa Britanniassa ja sitten jos talousrikoksia meinaa, niin se vaatisi suomalaista lainsäädännön tuntemusta. Toisaalta globalisaation myötä rikollisliigatkin kansainvälistyy, niin voisihan talousrikoksetkin siirtää Suomeen. Suomi on kuitenkin asukasluvultaan pieni maa, niin ympyrätkin on pienet ja tästä seurannee potentiaalisten voittojen pieneminen.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti pernaveikko
Ja Sistis, kyseessä ei ollut jenkkisarja ja ei tuo nyt mikään varsinainen ääripään näyttö ollut. Suomessakin on kovempia vankilota, mutta dokumentissa tuotiin esille niitä asioita mitä muualla maailmassa ei ole.

OK. Menin metsään tuossa sarjan alkuperäismaana.

Mutta edelleen olen sitä mieltä, että tuossa sarjassa kerrottiin maailmalle lähinnä se, että KAIKKI Suomen vankilat ovat tällaisia. Ainakin minä olisin asiasta tietämättömänä saanut tuollaisen kuvan. Olisivat nyt toki voineet kertoa sen, että Suomessakin on myös perinteisiä vankiloita, mutta tällainen 'pehmeä' mahdollisuus on olemassa - erityisesti ensikertalaisille.

Ehkä tuossa oli taustalla useiden maiden salaliitto Suomea kohtaan. Ohjelman tarkoitus oli viestittää kyseisten maiden rikollisille: Lähtekää pois täältä rötöstelemästä. Menkää Suomeen ja jääkää sinne. ;)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Fläppis
Mitäköhän nämä jenkkisarjat ovat missä näin tehdään?

En nyt pysty heittämään nimiä, ja ehkä mainitsin turhan herkästi tuon 'jenkki'-sanan. Ehkä olisi pitänyt puhua kansainvälisistä sarjoista.

Kuitenkin lähes kaikki kansainvälisten sarjojen Suomi-otot, joita olen nähnyt esimerkiksi sarjassa 60-minuuttia, ovat yleensä olleet sellaisia, että Suomesta annetaan jotenkin pöljä kuva ja näytetään jotain selkeitä ääripäitä.

Kyllä sen ymmärtää toki, eihän maailmalla kiinnosta mikään, mikä pienessä pohjolan maassa on normaalia. ;)

Ja selvennetään nyt, että minä pidän hyvänä tätä pehmeää linjaa. Tai ylipäätään tätä Suomen mallia.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Vaikka en vasemmistolainen olekaan, niin uskon äärimmäisten tuloerojen olevan suuri syy esimerkiksi USA:n rikollistilastoihin.

Mielenkiintoinen pointti oli vaurastumisen ja rikollisuuden kasvun yhteys, josta oli esimerkkinä Phoenix ja Peking.
 

Kapo 00

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä tuosta dokumentista tosiaankin sai sellaisen käsityksen että Suomen kaikki vankilat on lomahotelleja, joissa tehdystä työstä saa viellä palkkaa.
Mutta kyllä tämä Suomen systeemi hakkaa USA:n vastaavan kumminkin miljoona-nolla. Jenkeissähän taparikolliset pistetään tyrmään kärsimään elinkautista (Kirjaimellisesti) ja esim. tämä kolmen hudin käytäntö (three strikes) se varsinainen älyväläys on! Kolmannesta vaikkapa myymälävarkaudesta jenkeissä saa palkinnoksi elinkautisen tuomion.
Eipä ole tosiaankaan ihme että poliisin työ on vaarallisin ammatti jenkeissä ja että Yhdysvaltojen vankimäärä per capita on maailman suurin. Tuollaiset älyttömät tuomiot luovat epätoivoisia ja äärimmäisen häikäilemättömiä rikollisia.
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Kapo00
Kyllä tuosta dokumentista tosiaankin sai sellaisen käsityksen että Suomen kaikki vankilat on lomahotelleja, joissa tehdystä työstä saa viellä palkkaa.

Tätä ei varmaan kukaan kiistäkkään.

Nämä nelosen dokumentit ovat juuri sille sukupolvelle, ympäri maailman, joka on nelosen kohderyhmään kuuluvaa ikäluokkaa. Tämän takia asioita ei voida kertoa absoluuttiseen yle-dokkari tyyliin, vaan on pakko kärjistää. Onko tämä sitten oikein? En tiedä, mutta dokumentin tekijän haluama kuva välittyy voimakkaammin. Mikä taas saattaa saada jopa USAlaisen (oikeista) dokumenteista paskat välittävän henkilön katsomaan niitä.

Olen Sistis ihan samaa mieltä siinä, että Suomesta annetaan aina "tietty" kuva kaikissa kyseisissä ohjelmissa. Tässäkin dokkarissa oli siinä Suomi kohdan alussa, jotain ihme toimituksia kuvattu oliko se nyt Senaatintorilla. Onneksi sentään kuvattiin siinä sakkomiehen ajellessa hienoa kesäistä Helsinkiä.
 

jarzani

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Rupesin miettimään, että kuinkahan kärjistetty kuva Kiinan vankiloista on annettu tuon dokumentin perusteella. Me, jotka emme asiasta paremmin tiedä, yleistämme näkemämme ja kuvittelemme, että Kiinassa teloitetaan ja kidutetaan lähes jokainen vanki. Näinhän asia ei kuitenkaan välttämättä ole, ehkä sieltäkin löytyy näitä "normaaleja" vankiloita.

EDIT: typo
 

Nikke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sinivalkokeltainen
Viestin lähetti Kapo00
Mutta kyllä tämä Suomen systeemi hakkaa USA:n vastaavan kumminkin miljoona-nolla. Jenkeissähän taparikolliset pistetään tyrmään kärsimään elinkautista (Kirjaimellisesti) ja esim. tämä kolmen hudin käytäntö (three strikes) se varsinainen älyväläys on! Kolmannesta vaikkapa myymälävarkaudesta jenkeissä saa palkinnoksi elinkautisen tuomion.
Mutta onhan tuossa haettu sitä ennaltaehkäisevää vaikutusta. Luulisi nyt jopa punaniskajenkin tajuavan sen kahden rikoksen jälkeen että kyllä, nyt jos ryöstän tuon /Elevenin niin kakkua tulee 25 vuotta-elinkautinen. Eli tiedät tuomiosi jo etukäteen. Kyllä silloin aika hölmö pitää olla että se kauppa vielä pitää kilauttaa, enpä muuta voi sanoa.
 

ELÄKELÄINEN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Keski- Uudenmaan muoviseurat
Viestin lähetti Nikke
Mutta onhan tuossa haettu sitä ennaltaehkäisevää vaikutusta. Luulisi nyt jopa punaniskajenkin tajuavan sen kahden rikoksen jälkeen että kyllä, nyt jos ryöstän tuon /Elevenin niin kakkua tulee 25 vuotta-elinkautinen. Eli tiedät tuomiosi jo etukäteen. Kyllä silloin aika hölmö pitää olla että se kauppa vielä pitää kilauttaa, enpä muuta voi sanoa.

Hehheh,ei taida monikaan punaniskajenkki kolmesta hudista lusia.
Eivätköhän he tämän lain takana ole.Rasismin muoto tämäkin.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Nikke
Mutta onhan tuossa haettu sitä ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Sitä ei tutkimusten mukaan ole.

http://www.cjcj.org/pubs/three_strikes/strikingexec.html

Mielenkiintoinen kysymys on kuitenkin se, milloin Kalifornia laajentaa tämän lain koskemaan myös esimerkiksi yritystoimintaa. Miksei esimerkiksi kolmesta veropetoksesta tai kirjanpitorikoksesta pistetä firman toimitusjohtajaa vähintään 25 vuodeksi linnaan?
 
Suosikkijoukkue
Espoon Tennisseura, Fc Könsikäs
Viestin lähetti Maple Leaf
Sitä ei tutkimusten mukaan ole.

http://www.cjcj.org/pubs/three_strikes/strikingexec.html

Mielenkiintoinen kysymys on kuitenkin se, milloin Kalifornia laajentaa tämän lain koskemaan myös esimerkiksi yritystoimintaa. Miksei esimerkiksi kolmesta veropetoksesta tai kirjanpitorikoksesta pistetä firman toimitusjohtajaa vähintään 25 vuodeksi linnaan?

Koska he eivät osaa laskea kolmeen.
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Maple Leaf
Miksei esimerkiksi kolmesta veropetoksesta tai kirjanpitorikoksesta pistetä firman toimitusjohtajaa vähintään 25 vuodeksi linnaan?

Varmaan oikeampi (ei tosin ehkä hauskempi kuin Milhousen) on ELÄKELÄISEN ehdottama. Eli silloin alkaisi valkoisten virkamiesten marssi linnaan. Eihän semmonen käy päinsä. Kyllä ne mustat on ketkä niitä rikoksia tekevät. On varmaan jotenkin geeneissä...
 

Ziran

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Tappara ja Le Bleu-Blanc-Rouge
Hieno dokkari!

Kyllä tuntuu oikeasti ylpeältä olla tällaisen sivistysmaan asukas.

Mielestäni tuossa Suomi-kohtauksessa mielenkiintoisinta oli se, kun siinä alussa se teollisuuspamppu inisi suomeksi sakkojaan, ja myöhemmin monet, mielestäni yli puolet, haastatelluista vankila-asukeista, ns. kovista kundeista, alamaailman väestä kertoi tarinaansa englanniksi. Hieno homma.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Nikke
Mutta onhan tuossa haettu sitä ennaltaehkäisevää vaikutusta. Luulisi nyt jopa punaniskajenkin tajuavan sen kahden rikoksen jälkeen että kyllä, nyt jos ryöstän tuon /Elevenin niin kakkua tulee 25 vuotta-elinkautinen. Eli tiedät tuomiosi jo etukäteen.

Niin, mutta jos sen ryöstön aikoo silti syystä tai toisesta tehdä, ja alla on jo kaksi tuomiota niin arvaapa tekeekö mieli jättää todistajia? Jos siis tuomio on sama tappoi tai ei.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös