- Miten viiden miljoonan euron turnoverilla maksetaan palkkoja kaksi miljoonaa euroa? Miten "vittu" ikinä maksetaan kentälliselle miljonaa ja muille loput?
Pelaajabudjetti lienee kartoitettu pelaajille maksettavan palkan mukaan, ei pelaajista kertyvien kustannusten (palkan sivukulut, vakuutukset, jne.) mukaan. Ainakin Ässien muutaman vuoden vanhassa
tasekirjassa nämä asiat on eroteltu ja pelkkien palkkakustannusten osalta ollaan "sopivasti" pelaajabudjettien rahamäärissä.
Mitä taas tuohon "kentälliselle miljoona ja muille loput", niin näin se vain menee. Jos joukkueeseen halutaan oikea ykköskenttä, täytyy sille maksaa ykköskentän mukaista liksaa. Lisäksi junnupelaajien ja alempien ketjujen kaverien osalta palkkakustannukset ovat oleellisesti pienempiä, aivan kuten heidän merkityksensä on kaukalossa: 10min pelaava pelaaja on helpompi korvata kuin 20min pelaava kaveri, johtuen jo siitä, että noitä ensimmäisiä on enemmän markkinoilla.
Missä on kiekon tulevaisuus?
Kärjistetysti sanottuna siellä missä on rahaa. SM-liigassa on rahaa, joten suomalaisten skidien on helppo mennä mukaan sinne. Joku pesis voi olla lajina hauskempi, mutta se kun ei elätä: kuinka moni pystyy vielä 20-vuotiaana panostamaan täysillä harrastukseen? Kuinka moni pystyy jättämään koulut kesken päästäkseen Suomen parhaaksi koppariksi? Jokunen tekee molempia, mutta suurta massaa tuo ei vedä.
Samoin Suomi pystyy vielä nykyisellään tarjoamaan kilpailukykyisiä palkkoja monille pelaajille. Tämä pitää yllä liigan tasoa ja sitä kautta kiinnostavuutta. Vaikka venäläiset maksavat enemmän, ei tuo riitä kaikille: paikkoja on rajoitetusti, kiintiöt tulevat vastaan ja hieman roolista (Kärppien ykkössentteri vs Donbassin kolmossentteri) riippuen palkka ei välttämättä ole edes merkittävästi parempi.
Siinäkö, että Porin Ässät on paras joukkue, herätäänkö, kiitos.
Ässät oli paras sillä systeemillä, mikä meillä on käytössä. Keväällä joukkue oli liigan paras joukkue ja se riittää mestaruuteen. Lisäksi joukkue oli vaikean alkukauden jälkeen runkkarin nelonen, pari sijaa muun muassa teidän mestaruusjoukkuetta edellä.
Ei tuossa mitään erikoista ole. Runkosarjasijoitus Ässillä oli hyvä, pelaajabudjetti ei mitään pohjasakkaa ja kovat pelaajat olivat vireessä oikeilla hetkillä.
- Onko lipun hinta suhteessa saatana urheilun tasoon vuonna 2013? Ihan tosi, urheilun tasoon.
Tämä on ainaista vääntöä liigan tasosta. Miten tuo urheilun taso oikein määritellään? Ovatko pelaajat nyt vähemmän urheilullisia kuin joskus aiemmin? Pitäisikö liigan jollakin mahtipäätöksellä määrätä rajat lippujen hinnoilla sen perusteella, miten liiga asettuu vertailussa muihin kansallisiin sarjoihin nähden?
Joukkueet pyrkivät asettamaan hinnat sellaiselle tasolle, että lopputulema on joukkueen kannalta paras mahdollinen. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että viivan alle jää mahdollisimman suuri summa rahaa kaikki asiat (lipputulot, oheismyynti, mainosmyynti, yhteistyökumppanien kanssa tehdyt sopparit, jne.) huomioiden ilman, että tuote kärsii. Jos joku joukkue pyrkii enemmän kasvattamaan yleisömääriä esimerkiksi buumin luomiseksi, se on heidän omissa käsissään. Jokerit esimerkiksi on nyt muutaman vuoden ajan kaupannut tietyille ryhmille kausareita, jotka ovat sen verran halpoja, että hirveän montaa yksittäislippua ei vastaavaan hintaan saa.
Jos hinnat ovat liian korkeat, äänestä jaloilla. Jos tarpeeksi moni on samaa mieltä, toimistolla täytyy tehdä jotain. Ja jos tarpeeksi moni pitää lippujen hintaa siedettävänä/maksettavana, asiat pysyvät sellaisina kuin ne ovat.