Källgren oli poikkeuksellinen ulkomaalaisvahvistus TPS:ssä, koska hänet voidaan aivan aiheellisesti määritellä sanalla vahvistus ilman lainausmerkkejä.
TPS:ssä on viimeisen kymmenen kauden aikana ollut ulkomaalaispelaajia äkkiä ajatellen varmaan runsas 30 kappaletta ellei enemmänkin. Vain aivan muutaman heistä voidaan kuuluvan luokkaan vahvistus. Liian suuri osa heistä on ollut aivan tusinatavaraa ellei vieläkin huonompia, joten heidän antinsa on ollut näin ollen joukkueelle häviävän pieni. Olisikin kiva laskeskella, paljonko euroja näihin turhakkeisiin on mennyt ja mitä olisi saatu tilalle, jos sama summa olisi käytetty nuoriin urallaan eteenpäin pyrkiviin suomalaispelaajiin ja omiin junioreihin. Näin menetellen ei ainakaan urheilullinen lopputulos olisi ollut yhtään huonompi ehkäpä jopa parempi kuka tietää.
Allekirjoittanut kuten niin moni muukin nimimerkki täällä on jo pitkään vaatinut TPS:ltä pitkäjänteisempää ja suunnitelmallisempaa toimintaa, mutta valitettavasti turhaan, koska mitään muutosta ei toimintamalliin ole kymmeneen vuoteen tullut. Puhetta ja lupauksia kyllä on ollut, muttei tekoja.
Jälleen kerran pitää alleviivata, ettei huipulle ole muuta tietä kuin monivuotinen nöyrä ja ahkera työn teko. Huipulle pääsyä ei voi ostaa, koska kenenkään rahat eivät siihen ainakaan kauan riitä. Kun huipulle pääseminen tehdään työn ja ammattitaidon avulla, niin silloin voidaan ajatella, ettei sieltä edes sitten heti pudota.
Nyt jos koskaan täydellisesti pieleen menneen kauden jälkeen, pitäisi TPS:ssä vihdoinkin tehdä järkevä pitkän tähtäimen suunnitelma huipulle pääsemiseksi ja sen avulla rakentaa joukkue niin, että kaikille ulkopuolelta hankittaville pelaajille mietitään jo ennen sopimusten tekoa oikea rooli ja hankitaan heidät myös pitemmillä sopimuksilla kuin yhden vuoden stintillä. Tämä luonnollisesti edellyttää, että skouttaus on todella ammattilaistasoa eikä ”haulikolla ampumista” vailla järjen hiventä.
Nyt kun on aikaa, niin perehdyin tähän. Vuosina 2010-2020 TPS:ssä on pelannut 65 ulkomaalaista. Päätin kategorisoida heidät viiteen eri ryhmään, koska itselläni ei minkäänlaisia värilaseja ole, mutta yleistä kiinnostusta ja tilastoniiloutta löytyy. Näistä saa olla eri mieltä ja varmasti jotkin pelaajat voivat olla "väärässä" kategoriassa enemmän seuraavien mielestä.
Merkittävä vahvistus (13): Henrik Larsson, Erik Källgren, Erik Thorell, Eric Perrin, Henrik Tallinder, Dan Sexton, Francis Pare, Ryan Lasch, Brian Wilsie, Kris Russell, Tomas Plihal, Lee Sweatt, David Leggio.
Vahvistus (13): Joe Piskula, Henrik Haukeland, Lucas Ekeståhl-Jonsson, Dave Spina, Radek Smolenak, Jakub Nakladal, Alexander Georgiev, Jeff Halpern, Shaone Morrisonn, Kevin Shattenkirk, Juraj Mikus, Tomas Mojzis, Michal Birner.
Ok-pelaaja (12): Patrick Björkstrand, Zach Budish, Mark Fraser, Erik Nyström, Juraj Simek, Tadas Kumeliauskas, Steven Seigo, Ryan Stone, Mario Scalzo, Mario Valery-Trabucco, Tomas Kudelka, Jens Skålberg.
Jokseenkin epäonnistunut (14): Greg Squires, Filip Windlert, Christoffer Persson, Brandon Gormley, Simon Gysbers, Derek Famulare, Milan Jurcina, Corey Locke, Alec Martinez, Tom Preissing, Garret Raboin, Jean-Luc Grand-Pierre, Mike Radja, Darcy Campbell.
Täysin epäonnistunut (9): Jens Olsson, Per Savilahti-Nagander, Charles Bertrand, Josh MacNevin, Travis Ehrhardt, Jakub Cerny, Marek Schwarz, Robin Bergman, Steve McCarthy.
Ei arviota (4): David Nemecek (juniori), Curtis Hamilton (vain kaksi ottelua), Jesse Dudas (try-outilla yksi CHL-ottelu), Per Johnsson (lainalla seitsemän peliä).
All in all sanoisin, että on niitä vahvistuksia ollut enemmän kuin "muutama".