Mainos

TPS kaudella 2014–2015 – joko nyt?

  • 675 087
  • 1 669

Sakoi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aina sattuu ja tapahtuu, varsinkin omassa päässä kun Gyspers--Seigo pakkipari kurvailee jäälle, Seigo on kuin varjo parhaimmista päivistään, taitaa vaivaisena pelata kaiken aikaa.
Sentteriä edelleen toivon joulupukilta.
Seigo kurvailee +- -tilaston kärjessä, joten kyllä se jotain sielä oikeinkin tekee. Tämän lisäksi varmasti hyvä huomata, että nämä kaverukset vetää sielä joka toista vaihtoa, joten mahdollisuus sille, että he ovat kentällä kun jotain sattuu on huomattavasti suurempi kuin muilla.

Eilen oltiin kyllä tasaisesti pinteessä jokaisen kentän toimesta ja ylipäätään näytti haluttomalta meininki. Ainoastaan Virtala polki vaihtoon tapansa mukaan sata lasissa, mutta muiden meno pelin ulkopuolella oli vähintäänkin laiskaa. Eniten silmiin pisti tilanteet, jossa päästiin omassa päässä kiekkoon ja samalla sekunnilla koko kentän toiminta pysähtyi ja odoteltiin, että kiekollinen mies vain roiskaisisi kiekon ulos alueelta, jotta voidaan uudestaan alottaa puolustustaistelu, kellään ei ollut mitään haluja hakea vapaata syöttölinjaa ja kiekollista vastuuta. Laschin otteista on kovalla peluuttamisella saatu se viimeinen rutistus pois, koska alkukauden takakarvauksia ei enää montaa ottelua kohden näe.

Lassilan torjuntaprosentti edellisessä kahdessa rankkarikisassa on aika surkeaa katseltavaa samalla kun omien pelaajien maalintekoprosentti niissä on myös luokatonta. Salaa toivoin eilen, että olisi Järvinen heitetty maaliin, koska viime perjantaina ei Lassilalla oikeastaan ollut toivoakaan torjua.

Tän hetken ongelman varmasti kertoo se, että kahteen otteluun on tehty kaksi maalia, kummatkin yv:llä, joita niitäkin on ollut ihan riittävästi.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tän hetken ongelman varmasti kertoo se, että kahteen otteluun on tehty kaksi maalia, kummatkin yv:llä, joita niitäkin on ollut ihan riittävästi.

Tähän se ongelma tiivistyy, ei voi olettaa että Lassila pelaisi joka matsissa nollapelin, jotta TPS voisi voittaa yhdellä tehdyllä maalilla. Kliseehän se on, mutta maalintekoon tulisi taas löytää sitä rentoutta. Paikoille on nyt kyllä päästy varsin hyvin, eilenkin Ilvestä olisi voinut kurittaa niistä paikoista niin, että turkki tärisee, mutta viimeistely oli suomi-sarjasta. Smolenakia ei missään nimessä pidä laittaa nyt menemään, koska mies tuntuu olevan edelleen lähes ainoa kuka kiekon vastustajan maaliin saa tavalla tai toisella. Nuori Elias Karvonen oli eilen myönteinen yllättäjä sentterinä. Kaivoi aloituksia yllättävän hyvin ja vaikka tietyt pelitilanteet olivat vielä nuorelle kaverille melko hankalia, niin kokeilemisen arvoinen kortti on Karvonenkin jatkossa.
 

Sanberry

Jäsen
Itse alan koko ajan enemmän ja enemmän kallistua Smolenakin kauppaamisen kannalle. Alla linkki Palloseuran tilastoihin Liigan kotisivuille.
http://liiga.fi/tilastot/2014-2015/...all&player_stats=players&sort=M#stats-wrapper

Vain tilastoja katsomalla Smolenakin kauppaamista on vaikea perustella. Kaikista TPS:n pelaajista Radekilla on eniten maaleja (12), joista ylivoimalla 7.
Myös laukauksia on ylivoimaisesti eniten, 167(!!!) 29 ottelussa. Vertailuksi esim. tilastokakkosella eli Tero Koskirannalla on "vain" 102 laukausta 27 ottelussa.
Palloseuralta on puuttunut jo pitkään maalintekijä. Kahtena edelliskautena sitä virkaa kantoi Willsie. Nyt samaan rooliin on kaavittu Smolenak.

Tilastojen takana todellisuus on toinen...
Kuinka monta maalipaikkaa Smolenak luo itse?
Tekeekö hän ketjukavereistaan parempia?
Lisäksi Smolenak on auttamattoman aseeton 1vs1 tilainteissa. Jalalla ei millään tunnu näissä tilanteissa millään pärjäävän ja kikkapakkikin on monesti todettu kapeaksi.
Smolenkin maalesta suurin osa on tehty lyhyen etäisyyden päässä maalista. Usein vielä jonkun joukkuetoverin namupassista.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Itse kannatan tällä hetkellä Smolenakin kauppaamista. Jopa siihen sisältyvine riskeineen.
Joukkue on todella haavoittuvainen, eikä vähiten Luceniuksen, Tukosen yms. loukkaantumishistorian vuoksi. Näin haavoittuvaisella rosterilla ei ole varaa roikottaa mukana Smolenakin tyylistä pelaajaa. Ja tällä tarkoitan pelaajaa, joka hiihtelee varjojen mailla lähes koko ottelun ajan, ilmestyy kerran, ja katoaa taas.

Mutta jos Smolenak kaupataan niin tilalle on tultava korvaaja. Ihan vain uskottavuudenkin vuoksi. Kausikorttimyyntiäkin saattaa hieman avittaa se, että kyseisen lämyskän ostajan ei tarvitse alkaa miettiä että nostaako oma suosikkiseura kädet pystyyn jo joulukuussa.

Joukkeella on mielestäni muutama tarve.

Liigatason kriteerit täyttävä nelossentteri.
Lämsän ja Vähätalon panoksessa ei ole vikaa. Mutta ainakin omassa takaraivossani kytee epävarmuus kyseisen osaston riittävyydestä keväällä, pelien tullessa vain haasteellisemmiksi. Lämsän panosta varmasti myös arvostettaisiin A-nuorissa...

Laituri/sentteri.
Sentterin hankinta on perusteltua siinä tapauksessa, jos Lucenius päätetään sijoittaa laitaan. Tähän en itse usko. Jollen aivan väärin muista niin Luce on haastattelussa sanonut viihtyvänsä paremmin keskellä(?). Korjatkaa jos olen väärässä.
Jäljelle jää laituri. Tätä tarvetta korostaa myös Pikkaraisen riittämättömyys ylemmissä ketjuissa.
Ykköstoive on jalkanopeutta omaava laituri, jolla on napakka laukaus.
Markkinatilanne on tämänkaltaisille pelaajille on haastava jo kesällä, saati sitten vuodenvaihteessa.

Joukkue tarvitsee vain katalyytin, potentiaali on huima.

ARCHIE, DO YOUR MAGIC!
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Niistä senttereistä aloittaisin jos Smole kaupataan muualle. Lucenius-Arsen superscouttaus-Koskiranta-Kume... olisi Liigan kärkeä omassa sarjassaan jopa.
 

Rote Sau

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS + länsirannikko
Pakko heti alkuun sanoa, että usko tähän kauteen alkaa olla mennyt. Joo, on sijoitus parempi kuin ennen ja pisteitä tulee myös vieraista, mutta ei riitä. Seuralle annan krediittiä siitä, että tälle kaudelle oikeasti yritettiin. Puikoissa oli Suikkanne joka toi joskus mitalin ja on pidetty valmentaja. Hänelle hommattiin vihdoin ja viimein osaavia pelaajia, joukkueeseen oikeasti panostettiin. Mutta...

Suikkasen tähti on kovassa laskussa ja jo surkeasta viime kaudesta olisi jotai pitänyt tajuta.
Joukkue on edelleen tai pikemminkin jälleen kerran aivan päin vittua koottu. A.Vuori, ulos ja heti. Ainoa oikeasti oikea ratkaisu joka pitää tehdä. Tilalle seuran ulkopuolelta joku, ei enää yhtään kaveria jengiin.
Elomo veti kumppaneineen hyvin A-junnuissa. Kyseessä valmennus-trio, joka vasta on oppimassa valmennuksen ideaa. Heillä on tulevaisuus vasta edessä, siltikin joku sai kuningasidean korvata Suikkanen heillä. Samassa rytäkässä menetettiin A-nuorten hyvä vire ja voittoputket sen siliän tien. Haapakoskeen ei vaan jotenkin löydy luottoa, toivottavasti hän itse osoittaa minun olleen väärässä.

Loppukaudeksi tässä ei ole oikeasti enää hirveästi tehtävissä. Näillä esityksillä mä en jaksa uskoa, että noviisivalmennus ja täysin väärin käännetty joukkue kampeaisi itsensä esim. 6. joukkoon. Säälit teoriassa voisi onnistua, mutta tuossa pelissä on helvetisti huonoja piirteitä, joita on tällä foorumilla loputtomasti ruodittu.
Joulutauolla toivoisin, että Smolenak ja Gyspers vaihtavat maisemaa. Molemmilla kova palkka, heikot otteet mutta kovat pisteet. Heistä saa hyvän hinnan. Heidän otteensa ovat niin surkeita, että voivat jo ollakin myynnissä, kuka tietää. Kiva spekuloida. Pelaajien kanssa kävisin tarkkaan läpi, kenelle peli maistuu ja kenelle ei. Tuossa sakissa on nyt niin helvetin flegmaattinen asenne, että vain radikaalit otteet auttavat. Jos ei nappaa, katsomo/Mestis/myynti muualle kutsuu. Näillä näkymin tästä kaudesta voi tulla pahasti takkiin rahallisesti, miksei siis jo päästää joitain kalliita pois? Laschista, Nakladalista, Mojziksesta ja Seigosta en luopuisi kuitenkaan.
Peluutuksen pitää muuttua radikaalisti. Nyt moni pelaaja on umpijumissa. Ei vain taida Elomo&Co. sitä tajuta? Miksei junnuja voisi peluuttaa kenttänä? Tuntevat toisensa ja pelanneet keskenään pitkään, voisi jopa peli näyttää paremmalle? Jarrukentälle antaisin isompaa roolia hiljentää vastustajan tähtiä. Samaten laukoa pitää huomattavasti enemmän. YV- ja AV-peliin en osaa kertoa uutta,se on aivan paskaa.

Lassila on mahtavassa vireessä jonka voimalla jos peli vaan toimisi, on kyllä saumat periaatteessa nousta vaikka 6.joukkoon. Se vaan vaatii helvetisti hikeä ja muutoksia jengiin ja peluutukseen.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Pakko hetken pohtia miten tässä jamassa taas ja edelleen ollaan. Miksi "Kunnianpalautus VOL XXXIIIII" on taas epäonnistuntut (tuo sana Kunnianpalautus tjsp. on kyllä Tepsin käytössä kärsinyt melkoisen inflaation. Mikähän valitaan ensi vuoden teemaksi?)

- Monien toiveisiin vastattiin, kun uusi hallitus saatiin aikaan keväällä 2014. Hallitus sisältää jopa yllättävän kovia tekijöitä 5 miljoonan liikevaihdon omaavalle yritykselle (Perkonoja, Supercellin Paananen etunenässä).
- Suikkasen asemasta ilmeisesti keskusteltiin, mutta päätettiin luottaa Suikkaseen. Joukkueeseen päätettiin panostaa ja UTJ Vuoren johdolla kasattiin joukkuetta Suikkaselle tutuilla pelaajilla. Myös turkulaisuutta ja "omien" paluumuuttoa korostettiin ennakkomyynnissä. Lassilan ja loukkaantumisherkän Nummelinin paluut toteutuivatkin, mutta avainpaikoilla rosterissa oli kuitenkin loppupeleissä 7 ulkomaalaista. (joskin hyvin profiilihankintoja).
- UTJ Vuori esittää, että Suikkanen vapautetaan tehtävistä ja hallitus siunaa potkut 7.11.
- Suikkasen ympärille rakennetun joukkueen uudeksi vetäjäksi valitaan M ELomo, joka on täysin kokemation liigatason valmentajana. (päätös osin varmasti talouden sanelemana)
- Elomon TPS esittää hetken raikkaita otteita, mutta rivimaallikollekin käy selväksi että pelitapa perustuu avainpelaajien kuormittamiseen sekä kuluttavaan/aggressiiviseen pelityyliin.
- Elomon TPS häviää kolme viimeisintä kotipeliä tehden yhden maalin yhteensä noissa pelissä. Viimeisin tappio tulee sarjajumbo Sportille, jota vastaan ei saada yhtään maalia paikalle raavitun lähes 7000 katsojan edessä. Avainpelaajat vaikuttavat väsyneiltä ja vittuuntuineilta. Peluutus on silti "härskimpää" kuin Suikkasen aikana. "Elomon TPS" etenee heikomalla pistekeskiarvolla eteenpäin kuin "Suikkasen TPS". Uusi imagotappio on valmis.. uusi rivi pitkään listaan.
- HPJ Perkonoja avaa mediassa hieman Suikkasen potkujen taustoja ja penää samalla selkeämpää roolitusta seurassa ja vastuunkantoa operatiivisesti. Ulospäin annetuissa lausuinnoissa (tj ja utj) on kuitenkin ollut selkeää vastuunpakoilua.

Missä nyt siis mennään?
Vaikuttaisi, että kaikki on tuomiuttu epäonnistumaan palloseurassa. Uusi hallitus ei vielä ole ehtinyt moneen asiaan vaikuttamaan ja siksi toivoa on vielä, että tietynlaista korjausta voisi tapahtua. Näyttäisi kuitenkin, että Suikkasten potkujen tai ainakin uuden valmentajan siunaaminen oli virhearvio. Suurin virhearvio saattaa kuitenkin olla, että on luotettu jo pitkään nykyiseen Urheilutoimenjohtajaan ja tämän esityksiin/päätöksiin. Kampanjavetoisesti yleisökeskiarvoa on saatu nostettua, mutta imago laahaa edelleen pohjamudissa. Yritysmyynnin tilanteesta ei ole tietoa. Kassassa on varaa.

Lienee kuitenkin selvää, että kovin suuria imagotappiota seura ei kestä enää. Hallituksen olisi nyt pikaisesti tehtävä tilanneanalyysi ja rohkeita päätöksiä. (uusi tyhjennysmyynti ei liene imagon kannalta järkevin vaihtoehto).
 

Starbuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse huutelen vieläkin sitä Francis Parea takaisin. Siinä meillä olisi aika kova duo kun Lasch ja Pare lyötäisiin yhteen, ei varmasti jäisi Laschikään yksin. Ei ole Paren kausi KHL:ssä alkanut millään unelmastartilla, viimeksi kun tsekkasin niin taisi olla pistekeskiarvo reilusti alle 0,5. Ei huono, muttei Metallurgin kärkiketjuissa tolla luvulla mennä. Smolesta isot hillot ja Paren perään. Makso mitä maksoi, tästä kaudesta saattaa vielä tullakkin jotain.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Miksi ihmeessä Tepsiin kannattaisi raahata saati haikailla näitä yksilöstaroja, kun pelitapaa tai muutakaan järjellistä suunnitelmaa ei ole olemassakaan? Ilman järkevää pelitapaa ja peluutusta ne yksilötkin päätyvät puskemaan päin vastustajan muuria sekä turhautuvat - ei tartte kuin Laschia ja Smolenakia katsoa, niin tämän huomaa ihan liian hyvin.

Jos jotain pitäisi raahata, mun vastaus on yksinkertainen: raahataan valmennus ja urheilutoimenjohto hiuksistaan kortistoon.
 

liuzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ManUtd
Minusta pitäisi lopettaa kokonaan joukkueen kasaaminen tulipaloja sammuttamalla. Ensimmäinen tavoite paria seuraavaa kautta ajatellen tulee olla kasata joukkueeseen runko jolla voitetaan pelejä. Ja sellainen runko, joka on riittävän hyvä ja johon ostetaan vain muutama täsmäapu aina seuraavaksi kaudeksi. JYP on oiva esimerkki tästä.

Nyt tuntuu olla tapana hommata puol joukkuetta jostain ulkomailta tai pätkäsopimuksin. Kausi kuin päättyy niin mikään ei muutu. Jos pelattiin hyvin, niin kaikki läks paremman lapun perässä johonkin. Jos pelattiin huonosti, niin kaikki läks muuten vaan. Lopputulos on kuitenkin sama. Joukkueen rakennus aloitetaan lähes joka kerta alusta.

Joku TPS legenga (en muista kuka) totesi hyvin TPS:n menestysvuosista: Kun runko pysyi samana ja muutama pelaaja vaihtuin, niin jokainen tiesi että me pärjättiin viime kaudellakin tällä about samalla porukalla niin kyllä me jumalauta pärjätään tälläkin kaudella. Täten pelaaminen oli paljon helpompaa, kun joukkueella oli selkeä henkinen selkänoja. Ei haitannut vaikka tuli muutama tappio, koska tiedettiin että tällä porukalla voidaan kenet tahansa.
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nykyään tuo joukkueen vaihtuvuuden pitäminen minimissä vain on yksinkertaisesti haastavaa. Itse asiassa JYP ja TPS on kasattu muutaman kauden aikana aika samankaltaisilla filosofioilla kun pelaajia vertailee.

JYP:issä melko paljon nojaa laadukkaaseen kärkimiehitykseen siinä missä Tepsissäkin. Sitten siellä on näitä muualta haettuja, nostetta hakevia prospecteja jotka ovat lyömässä läpi (Ikonen, Löfman, Hännikäinen vrt. Sointu Tepsissä vastaavalla hankintapolitiikalla haettu, samoin Filppula ja Erkinjuntti aikoinaan) tai jotka eivät lyö läpi (Myttynen, Tepsissä Miettinen esimerkkinä).

Lopullisesti breikkaavat viedään KHL:ään (Wärn, Sexton, Paré). JYP:in nyky-kärkipelaajat ovat joko käyneet ulkomailla vähän epäonnistumassa (Tuppurainen KHL:ssä ja SHL:ssä joissa pala ei tainnut riittää) tai ovat iäkkäitä (kaikki) ja kysyntää siten muualle, ainakaan Liigan ulkopuolelle, ei tässä vaiheessa uraa enää välttämättä ole (Perrin, Hubacek). Pari kansainvälisen tason huippuhankintaa (Tarkki, Mäenpää), kuten Tepsissäkin Lassila, Mojzis, Nakladal yms. Mäenpääkin kyttää jatkuvasti KHL-siirtoa ilmeisesti. Päälle oman juniorituotannon helmet. Erottavana tekijänä on että JYP:in omat jätkät pääsevät Akatemia-konseptin kautta sinuiksi aikuisten pelien kanssa. Tässä on kehityskohde myös meikäläisille, sillä lupaavuus-standardeilla Turusta tulee laadukkaampaa pelaaja-ainesta kuin Jyväskylästä. Miksi JYP:in jätkät onnistuvat paremmin Liigassa kuin Pullit, Siikit yms. lienee aika pitkälti kiinni juuri tästä aspektista.

Ongelmallista on myös että nykypäivänä huippupelaajat eivät tee pitkiä sopimuksia. Tiettyä sitouttamismallia TPS on pyrkinyt aktiivisesti käyttämään parin viime kauden aikana, Lucenius, Koskiranta, Sointu, Rantanen, Seigo, Pikkarainen, Tadas, Tukonen (toki paljon on Late poissa). Jostain syystä siltikään ei homma toimi. Noista pelaajista koostuva joukkueen runko on mielestäni liigastandardilla hyvä, mutta täällä eivät onnistu jostain syystä. Pidän tätä ihmeellisenä. Muualla paljon marginaalisemmat pelaajat perustasoltaan nostavat tasoaan siinä missä tänne hankittu runko taantuu.

Lisäksi on mielestäni harhaanjohtavaa verrata "menetysvuosiin" kun esimerkiksi KHL:n preesenssi on täysin poikkeava silloisesta. TPS:n kaltaisen liigajoukkueen kohdalla vielä negatiivisessa mielessä.

Lisäksi kun tuossa verrattiin menestysvuosiin ja tappioputkiin joita käsiteltiin ajatuksella "näillä jätkillä ennenkin on voitettu", niin mitä helvettiä tapahtui mestaruuskauden 2009-2010 jälkeen? Pari jätkää häipyi, runko pysyi ja sukellettiin aivan järkyttävästi.

Jotain muuta tässä nyt on. Itselleni nousee aika ajoin mieleen termi vaatimustaso. Pelilliset otteet joukkueelta kielivät siitä että sitä puuttuu. Kausi toisensa jälkeen. Joku vitun Lämsän Pelicans, joka on koottu omaan silmääni päin persettä, näyttää helvetin organisoidulta nipulta verrattuna Tepsin edustukseen.
 
Jos palataan takaisin tähän kauteen niin tosiasia on että ollaan ainoastaan 7 pistettä suorasta pudotuspelipaikaista. Ei tässä kannata vielä kirvestä kaivoon heittää. Jos peli rupeaa kulkemaan, joukkue ehtii vielä nousta sarjataulukossa. Mutta olen kyllä samaa mieltä siitä, että tuo pelaaminen on ajoittain hyvinkin sekavaa. Toivotaan että Elomolla on oikeasti joku suunnitelma tai pelikirja takataskussaan, ja että joukkue ei ole sitä vielä ehtinyt sisäistää...
 

Rote Sau

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS + länsirannikko
Jos palataan takaisin tähän kauteen niin tosiasia on että ollaan ainoastaan 7 pistettä suorasta pudotuspelipaikaista. Ei tässä kannata vielä kirvestä kaivoon heittää. Jos peli rupeaa kulkemaan, joukkue ehtii vielä nousta sarjataulukossa.

Jos tästä aloitetaan niin: Saipa ja Pelicans vielä tällä viikolla vieraissa vastaan. Kumpikin "päävastustajia" sijoilla 7-14. Molemmilta on lupa ottaa pataan ja sijoituksemme alkaa olemaan siellä 12-13. Ollaan nyt hävittu viime aikoina; Tapparalle, Ilvekselle, Ässille, Saipalle ja Sportillekin 3 kertaa(!!!!!). Toki, voitolla taas ollaankin hyvissä asemissa noin sijalla 8. Jotenkin vaan pelkään, että...

Mitä tuossa ylempänä pohdittiin, niin joo, vaatimustaso on Turussa jotain ihan uskomatonta. Näkee tällä foorumillakin, jos Lucenius ja/tai Koskiranta ovat täällä "ehdottomasti riittäviä" 1.sentteriksi. Ei mun joukkueessa olisi koskaan. Toinen enemmän alakenttien selvästi puolustava hyökkääjä joka ei osaa aloittaa ja toinen hankalaluonteinen taiteilija, joka on valmentajan kanssa usein ongelmissa. Periaatteessa meillä on kyllä hyvä runko ja positiivista on, että on sovittu 2v. pahveja monen pelaajan kanssa. Kume, Pikkarainen, Koskiranta, Rantanen jne muodostavat hyvän rungon jatkossakin.

Loputtomasti on puitu joukkueen kokoamista, mutta kyllähän siitä puuttuu edelleen peruspakit, hyvät sentterit ja voittajatyypit, jotka kääntää matseja yksinään.

Menestyvän Liiga-joukkueen sentterit menis mun mielestä näin:
1. "Dixon//Filppula/jne."
2. Koskiranta
3. Kumeliauskas
4. "Töykkälä"

Luce pelaa todella hyvin laidassa, joten mies sinne. 4. kenttään tarvitaan hyvä roolisentteri. Töykkälä oli fantsu aikoinaan, kuten myös Rautee.
 
Viimeksi muokattu:

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nykyään tuo joukkueen vaihtuvuuden pitäminen minimissä vain on yksinkertaisesti haastavaa. Itse asiassa JYP ja TPS on kasattu muutaman kauden aikana aika samankaltaisilla filosofioilla kun pelaajia vertailee.

Jos nyt ajatellaan vain vaihtuvuuden määrää, mistä nimimerkki liuzkakin mainitsi ja itsekin olen aiemmin kirjoitellut, tein allaolevan vertailun kuinka pitkään pelaajat ovat pelanneet em. seuroissa. JYPin kokoonpano on viimeisimmästä pelaamastaan ottelusta Tapparaa vastaan, Tepsin kokoonpano tämäniltainen. Sulkeissa kuinka mones kausi menossa nykyisessä seurassa, niin että on pelannut vähintään yhden ottelun A-junnuissa.

Myönnetään heti alkuun ettei vertailu ole ihan täydellinen, esim. Salmion ensimmäinen kausi (A-junnuissa) oli yhden ottelun mittainen, Siikin kahden ottelun mittainen. Vertailuajankohdan olisi siis voinut valita toisinkin ja se olisi vielä todennäköisesti suurentanut eroa. Myös keskenkauden siirrot (esimerkkeinä vaikka Virtala ja Ikonen) on laskettu koko vuosina.

JYP
Hubacek (4) Perrin (6) Pihlman (9)
Ikonen (2) Lahti (12) Boyce (2)
Hännikäinen (1) Löfman (2) Tuppurainen (6)
Salmio (7) Kanninen (4) Poukkula (8)

Mäenpää (4) Kalteva (3)
Hietanen (5) Kauppinen (4)
Luoma (4) Pulli (4)
Kemiläinen (5)

Tarkki (3)
Rajaniemi (5)

Yhteensä 100, ka 4,76 vuotta

TPS
Sointu (2) Lucenius (2) Lasch (1)
Pikkarainen (1) Koskiranta (3) Siiki (4)
Smolenak (1) Virtala (6) Rantanen (3)
Vähätalo (4) Lämsä (3) Karvinen (1)

Seigo (2) Gysbers (1)
Mojzis (2) Nakladal (1)
Lehtonen (4) Seikola (9)
Vittasmäki (8)

Lassila (6)
Järvinen (5)

Yhteensä 69, ka 3,29 vuotta

Keskiarvossa 1,5 vuoden ero on valtava, ja mielestäni yksi suurimmista syistä siihen miksi nämä kaksi joukkuetta löytyvät vuodesta toiseen sarjataulukon eri päistä.

Kun puhutaan kärkipelaajien vaihtuvuudesta, ovat esimerkiksi 1. viisikoiden keskiarvot JYP=5,2 vuotta TPS=1,6 vuotta
 

Saksipotku

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Keskiarvossa 1,5 vuoden ero on valtava, ja mielestäni yksi suurimmista syistä siihen miksi nämä kaksi joukkuetta löytyvät vuodesta toiseen sarjataulukon eri päistä.

Kyllä, mutta tätä ei Tepsin auta jäädä murehtimaan. Kaikki mitä on tapahtunut mestaruuden 2010 jälkeen on seurausta siitä, miksi ollaan tässä missä nyt ollaan.

2010 syksyllä luulen, että eniten ongelmana oli vaatimustason puute. Kunnon mestaruuskrapula, jokseenkin omituiset hankinnat korvaamaan täydellisesti onnistuneita pelimiehiä ja paska valmentaja. Katastorfin siemenet kylvettiin tuolloin. Sen jälkeen P. Virta puikkoihin, yksi alavireinen kausi, toisella potkut ja 12-13 ja 13-14 ovat jääneet mieleen lähinnä uskomattomasta sekavuudesta niin seurajohdon kuin peliesitystenkin osalta. Ne runkopelaajat, mitä noissa joukkueessa on ollut, ovat olleet yksinkertaisesti niin huonoja, ettei niille ole voitu tehdä jatkosopimuksia. Tuomainen, Palmroth, Miettinen, Hattunen, Laakso jne. muutamia mainitakseni. Tottakai aina voidaan kyseenalaistaa, miksi kyseiset pelaajat on alunperinkään hankittu, mutta jälkiviisaus on niin helppoa jonkun Laakson ja Miettisenkin kohdalla, jotka tullessaan vaikuttivat hyvinkin potentiaalisille pelaajille.

Kun miettii niitä viime kausien pakistoja, oli selvää, että täksi kaudeksi oli pakko laittaa tuulemaan sillä osastolla. No, tämän iltaisista pakeista Vittasmäki ja Seigo ovat ainoat, jotka viime kaudella Tepsissä pelasivat. Viimeaikaisia maalimääriä mietittäessä voidaan sanoa puolustuksen suoriutuneenkin varsin mallikkaasti kuten myös Lassilan maalinsuulla. Näistä palasista voitaisiin yrittää luoda sitä perusrunkoa tulevaisuuteenkin, mutta Scrissosia lainatakseni se ei nykypäivänä kovinkaan helppoa ole.

JYP sikäli on kova vertailukohta, kun siellä on mm. niinkin poikkeuksellinen pelaaja kuin Eric Perrin, joka vuodesta toiseen kantaa sitä joukkueen yhtä tärkeimmistä rooleista, eli ykkössentterin tonttia. Tuon tasoisen pelaajan saaminen lähes vuosikymmeniksi ulkomailta ykkössentteriksi on todella todella harvinaista, jokseenkin ainutlaatuistakin. Meillä kun tuo ykkössentteri tuppaa vaihtumaan joka vuosi, mutta minkäs teet kun harvassa ovat ne, jotka KHL:n rahasummat skippaavat TPS-logon vuoksi.

Sitä, miksi TPS ei pärjää on todella vaikea käsittää. Periaattessa kaikki palat ovat kunnossa, mutta aina joku osa pelistä pettää. Milloin pakit koomailee, milloin kiekkoa ei saada sitten mistään sisään ja millon erikoistilannepelaaminen on kamalaa tuubaa. Nelosketjussa hävitään reilunlaisesti monelle joukkueelle, mutta muita suuria puutteita en onnistu tästä jengistä löytämään, sillä toistaiseksi Melomoonkin luottoa löytyy tältä taholta.
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hyvin aukikirjoitettu ylläolevalta nimimerkiltä. Mä en ehkä itse parempaan pysty. Lisäksi pelaajien pelivuosien mittaaminen kausissa on mielestäni harhaanjohtavaa jos välissä on kausia muualla ja historia samojen pelikaverien kanssa on arvioitavissa vaikeammin. Mutta toki, septiltä ansiokas listaus JYP:in ja TPS:n pelaajien pelivuosista kummassakin seurassa.

TPS on seura jossa paralelleja on mahdoton vetää menestyksen tai menestyksettömyyden ja näiden tärkeimpien tekijöiden välille. Tämä ehkä oleellisin pointtini. Olen varma ettei kovin moni ole eri mieltä tästä.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
2010 syksyllä luulen, että eniten ongelmana oli vaatimustason puute. Kunnon mestaruuskrapula, jokseenkin omituiset hankinnat korvaamaan täydellisesti onnistuneita pelimiehiä ja paska valmentaja. Katastorfin siemenet kylvettiin tuolloin. Sen jälkeen P. Virta puikkoihin, yksi alavireinen kausi, toisella potkut ja 12-13 ja 13-14 ovat jääneet mieleen lähinnä uskomattomasta sekavuudesta niin seurajohdon kuin peliesitystenkin osalta. Ne runkopelaajat, mitä noissa joukkueessa on ollut, ovat olleet yksinkertaisesti niin huonoja, ettei niille ole voitu tehdä jatkosopimuksia. Tuomainen, Palmroth, Miettinen, Hattunen, Laakso jne. muutamia mainitakseni. Tottakai aina voidaan kyseenalaistaa, miksi kyseiset pelaajat on alunperinkään hankittu, mutta jälkiviisaus on niin helppoa jonkun Laakson ja Miettisenkin kohdalla, jotka tullessaan vaikuttivat hyvinkin potentiaalisille pelaajille.


Täytyy tosin esimerkiksi Laakson kohdalla nostaa esille sellainen seikka että nyt Ilveksessä mies on jo tähän mennessä kautta tehnyt lähes saman pistemäärän kuin parhaimmalla TPS-kaudellaan. Toinen esimerkkipelaaja voisi olla Charles Bertrand, viime vuonna TPS:ssä tuomittiin flopiksi ja potkittiin vittuun, mutta Sportissa mies on liekeissä. Mitä Artukaisissa ollaan tehty viimeiset 4 vuotta pelaajille että heidät saadaan alisuorittamaan järkyttävästi? Paskantaako A. Mountain heti uuden pelaajan naamalle kun se astuu halliin sisään? Vahalahti-casen syvimpien juurien paljastuessa tuli ihan mieleeni että mitenkä ammattimaisinkaan pelaaja saadaan 100% sitoutumaan tiimiin jos taustalla häärii ääliöitä jotka yrittävät kusta entisen kapteenin niskaan katkeruuttaan?
 

Wingman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valmentajien hautuumaa
Muusta en tiedä, mutta tehojen perusteella Lämsä-Rantanen-Siiki + Seigo-Mojzis on meidän ykkös-yv tästä lähtie. Hymiö. Ei se niin vaikeeta ollut hei, veto viivasta ja riparit sisään.
 

Fordél

Jäsen
Jos nyt ajatellaan vain vaihtuvuuden määrää, mistä nimimerkki liuzkakin mainitsi ja itsekin olen aiemmin kirjoitellut, tein allaolevan vertailun kuinka pitkään pelaajat ovat pelanneet em. seuroissa. JYPin kokoonpano on viimeisimmästä pelaamastaan ottelusta Tapparaa vastaan, Tepsin kokoonpano tämäniltainen. Sulkeissa kuinka mones kausi menossa nykyisessä seurassa, niin että on pelannut vähintään yhden ottelun A-junnuissa.

Myönnetään heti alkuun ettei vertailu ole ihan täydellinen, esim. Salmion ensimmäinen kausi (A-junnuissa) oli yhden ottelun mittainen, Siikin kahden ottelun mittainen. Vertailuajankohdan olisi siis voinut valita toisinkin ja se olisi vielä todennäköisesti suurentanut eroa. Myös keskenkauden siirrot (esimerkkeinä vaikka Virtala ja Ikonen) on laskettu koko vuosina.

JYP
Hubacek (4) Perrin (6) Pihlman (9)
Ikonen (2) Lahti (12) Boyce (2)
Hännikäinen (1) Löfman (2) Tuppurainen (6)
Salmio (7) Kanninen (4) Poukkula (8)

Mäenpää (4) Kalteva (3)
Hietanen (5) Kauppinen (4)
Luoma (4) Pulli (4)
Kemiläinen (5)

Tarkki (3)
Rajaniemi (5)

Yhteensä 100, ka 4,76 vuotta

Tapa se on tämäkin laskea vaihtuvuutta, mutta mielestäni parempi tapa olisi laskea vain peräkkäiset kaudet seurassa. Tällöin voitaisiin katsoa, mikä on tilanne seurassa tällä hetkellä. Nyt tulee ihan poskettomia lukuja, kuten Poukkulan 8 kautta, Salmion 7 kautta ja Kemiläisen 5 kautta, kun todellisuudessa Poukkula pelaa toista peräkkäistä kautta JYP:ssa ja yhteensä viidettä kautta ja Kemiläinenkin vasta ensimmäistä kautta edustuksessa. Toki kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että Jyväskylässä on ollut pelifilosofiassa, valmennuksessa ja joukkueenrakentamisessa selkeä pitkäjänteisyys. On luotu JYP:n tapa pelata ja on nostettu siihen soveltuva valmentaja organisaation sisältä sekä hankittu siihen sopivia pelaajia pitkäjänteisesti. TPS:ssa ei tällaista punaista lankaa tunnu löytyvän oikein miltään osa-alueelta. Esimerkiksi mulla ei ole hajuakaan millaista kiekkoa Turussa halutaan pelata. Varmaan jos johdolta kysytään niin "voittavaa".
 

sajuki

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tää touhu on kyllä taas semmosta mustavalkosta huumoria, että ei enää jaksa ees kommentoida.

Sitä jotenkin (taas kerran) kuvitteli että touhuun on viimein saatu jotain rotia ja järkeä mutta hullummaksihan tämä vaan menee vuosi vuodelta.

Surullista kyllä, mutta mikään ei tuosta muutu mainittavasti lähivuosinakaan ennekun saadaan muutoksia syvemmälle organisaatioon ja pitkäjänteisyyttä toimintaan..

Kyllähän tätä vielä viihteenä telkusta kattelee..


Sitähän se eilinenkin kolmas erä oli "parhaimmillaan", mutta se varsinainen mielenkiinto lopahti kyllä pahasti tämän kauden osalta jo siinä vaiheessa kun Kovalla rahalla hankittu kevään valmentaja Suikkanen vaihdettiin Elomoon..

Loppukauden starategisena tavoitteena lienee taas lopulta tälläkin kaudella välttää jumbosija ja paikkailla taloutta myynneillä..
 

12961

Jäsen
Mitä helvettiä siellä eilen tapahtui? Katsoin nyt tuon kolmannen erän uudestaan, parin helpon jälkeen Lassilalla keitti pahasti ja peli olikin oikeastaan siinä. Hävettävän helpolla taittui niskat tepsiltä.

Kenenhän miehiä Elomo on ja kuka häntä tähän paikkaan tarjosi? En ihmettelisi vaikka hallituksessa olisi sisäisiä erimielisyyksiä jos ja kun Elomo ei saa kelkkaa käännettyä.
 

liuzka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ManUtd
Kylläpä se JYP:n ja Töpsöleiden joukkueenrakennus aika erinäköistä on. Otin molemmilta mielestäni mukavimman avauskokoonpanon ja laskin kuinka monta ottelua mikäkin pelaaja on pelannut lähes putkeen kyseisessä joukkueessa. Huomiona todettakoot, että jos pelaaja oli pelannut esim. 6 kautta joukkueessa ja käynyt tuona aikana vetämässä yhden vuoden ulkomailla, niin laskin nuo molemmin puolin reissua olleet pelit. Toisaalta jos pelaaja oli useamman vuoden putkeen pois joukkueesta, niin huomioin vain yhtäjaksoiset pelit. Sitten piti vähän miettiä miten pelaajan arvoa mitataan joukkueelle ja päätin huomioida vain pisteet. Tämä ei ole kaikille pelaajatyypeille ihanteellinen mittari, mutta se oli helppo toteuttaa. Otin myös Vittasmäen mukaan, koska Mojzis tuli enemmänkin paikkaamaan Nummelinia (joten jätin sen Nummelinin kokonaan unholaan).

Tilastossa Nimi (Ottelut/Pisteet/PPG)

TPS
Tukonen (17/12/0,7) - Lucenius (59/43/0,7) - Sointu (88/36/0,4)
Mojzis (14/5/0,4) - Gysbers (29/14/0,5)

Lasch (29/27/0,9) - Koskiranta (146/79/0,5) - Pikkarainen (27/9/0,3)
Seigo (82/28/0,3) - Seikola (21/2/0,1)

Smolenak (29/22/0,8) - Kumeliauskas (48/20/0,4) - Rantanen (110/21/0,2)
Vittasmäki (309/31/0,1) - Nakladal (29/5/0,2)

Virtala (257/74/0,3) - Vähätalo (36/3/0,1) - Karvinen (29/4/0,1)

JYP
Hubacek (139/64/0,5) - Perrin (256/238/0,9) - Philman (246/181/0,7)
Mäenpää (13/10/0,8) - Kalteva (96/25/0,3)

Ikonen (64/35/0,5) - Lahti (309/96/0,3) - Boyce (43/12/0,3)
Hietanen (86/9/0,1) - Kauppinen (10/1/0,1)

Hännikäinen (30/22/0,7) - Löfman (63/34/0,5) - Tuppurainen (264/189/0,7)
Luoma (82/34/0,4) - Viitanen (243/29/0,1)

Salmio (105/20/0,2) - Kanninen (10/0/0) - Poukkula (62/15/0,2)

Voisin väittää, että top6 hyökkääjät ja top4 pakit ovat, ne joiden oletetaan pelit ratkovan. Yritin ottaa ne pelaajat tai niiden korvaajat, joiden ajateltiin ennen kauden alkua ratkovan pelejä. Kuitenkin kriteereihin kuului 4 laituria, 2 sentteriä ja vähintään yksi puolustava puolustaja. Noista sitten laskin keskiarvot

TPS
Tukonen (17/12/0,7), Lucenius (59/43/0,7), Sointu (88/36/0,4), Lasch (29/27/0,9), Koskiranta (146/79/0,5), Smolenak (29/22/0,8)
(61/36/0,6)
Mojzis (14/5/0,4), Gysbers (29/14/0,5), Seikola (21/2/0,1), Nakladal (29/5/0,2)
(23/7/0,3)

JYP
Hubacek (139/64/0,5), Perrin (256/238/0,9), Philman (246/181/0,7), Ikonen (64/35/0,5), Lahti (309/96/0,3), Tuppurainen (264/189/0,7)
(213/134/0,6)
Mäenpää (13/10/0,8), Kalteva (96/25/0,3), Luoma (82/34/0,4), Hietanen (86/9/0,1)
(69/20/0,3)

Voidaan siis sanoa, että molempien joukkueiden avainpelaajat ovat tehneet yhtä paljon pisteitä per edustamansa peli, mutta JYP:n avainhyökkääjät ovat pelanneet 3,5x enemmän seurassa kuin TPS:n vastaavat ja puolustajatkin 3x.
 

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tapa se on tämäkin laskea vaihtuvuutta, mutta mielestäni parempi tapa olisi laskea vain peräkkäiset kaudet seurassa. Tällöin voitaisiin katsoa, mikä on tilanne seurassa tällä hetkellä. Nyt tulee ihan poskettomia lukuja, kuten Poukkulan 8 kautta, Salmion 7 kautta ja Kemiläisen 5 kautta, kun todellisuudessa Poukkula pelaa toista peräkkäistä kautta JYP:ssa ja yhteensä viidettä kautta ja Kemiläinenkin vasta ensimmäistä kautta edustuksessa. Toki kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että Jyväskylässä on ollut pelifilosofiassa, valmennuksessa ja joukkueenrakentamisessa selkeä pitkäjänteisyys. On luotu JYP:n tapa pelata ja on nostettu siihen soveltuva valmentaja organisaation sisältä sekä hankittu siihen sopivia pelaajia pitkäjänteisesti. TPS:ssa ei tällaista punaista lankaa tunnu löytyvän oikein miltään osa-alueelta. Esimerkiksi mulla ei ole hajuakaan millaista kiekkoa Turussa halutaan pelata. Varmaan jos johdolta kysytään niin "voittavaa".

Ymmärrän toisaalta pointtisi, mutta mielestäni nykyään jatkuvuus on myös sitä että miten omia poikia saadaan kotiutettua maailmankierrokseltaan, kun KHL vie paljon pelaajia, siksi en huomioinut pelkästään peräkkäisiä kausia. Onhan sieltä Tepsillä mm. Lassila ja Seikola joilla kausia on huomattavasti enemmän kuin perättäisiä. Näkisin että näillä omilla pojilla/pitkään seuraa edustaneilla, oli edustus sitten yhdessä, kahdessa tai kolmessa pätkässä, on kuitenkin enemmän halua pelata ks. joukkueen eteen kuin vuoden seurassa pelaavilla.

Lisäksi kuten viestissä mainitsin, vertailun voi tehdä toisinkin, mutta tälläkin hetkellä se on tasapuolinen, ja valitsi sitten minkä tahansa tavan vertailla, totuus on että JYPissä jatkuvuus on ollut huomattavasti näkyvämpää kuin Tepsissä.

Lopusta täysin samaa mieltä, ja siksi lainasin koko tekstin. Edes TPS-kannattajana en tiedä millaista lätkää TPS haluaa pelata ja millainen joukkueemme identiteetin, arvojen, vision yms. pitäisi olla. Ei minkään valtakunnan hajua. Meillä kulttuuri on se että vuodesta toiseen vaihdetaan valmentaja ja puolet joukkueesta ja toivotaan että natsaisi. Se kun vaan ei toimi vaan jonkunnäköistä suunnitelmaa toiminta kaipaisi taustalle. Sitä yritin tuossa edellissäkin viestissä hakea.
 

Fordél

Jäsen
Lisäksi kuten viestissä mainitsin, vertailun voi tehdä toisinkin, mutta tälläkin hetkellä se on tasapuolinen, ja valitsi sitten minkä tahansa tavan vertailla, totuus on että JYPissä jatkuvuus on ollut huomattavasti näkyvämpää kuin Tepsissä.

Kyllä, johtopäätös on varmasti oikea. Etenkin kun tulos on sama, katsoi jatkuvuutta sitten kummalla tavalla tahansa. No toisaalta mitäpä sillä pelaajiston jatkuvuudella tekisikään, kun ei ole mitään pelillistä identiteettiä.

Edes TPS-kannattajana en tiedä millaista lätkää TPS haluaa pelata ja millainen joukkueemme identiteetin, arvojen, vision yms. pitäisi olla. Ei minkään valtakunnan hajua.

Tämä on surullista ja kertoo paljon TPS:n tilanteesta.
 

gknight

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kauden 99-00 viimeisen finaaliottelun tv-lähetyksessä ottelun juuri päätyttyä TPS:n mestaruuteen kysyi haastattelija Hannu Ansakselta: "Mikä on se resepti, millä mestaruuksia TPS:ään tehdään vuosi toisensa jälkeen?". Vastaukseksi Ansas antaa yhden sanan: "Jatkuvuus". Haastattelija jatkaa: "Eikö siinä muuta salaisuutta ole, eikös sen osaisi joku muukin?". Ansas täydentää vastaustaan toisella käsitteellä: "Ammattitaito ja jatkuvuus".

Lähetys siirtyy studioon, jossa Timo Jutila pääsee kertomaan näkemyksensä siitä, mikä ratkaisi mestaruuden. Jutin vastaus oli että "...TPS ja nimenomaan koko joukkue. Oli erittäin hyviä yksilöitä ja Niittymäki nyt tässä loppukaudesta maalissa. Loistava valmennustrio, hyvä organisaatio. Nimenomaan tää on koko joukkueen voitto."

Ajat ovat muuttuneet ja niin on myös TPS. Tuskin monikaan jatkoajan tps-fani voi rehellisesti sanoa, että tepsissä vallitsee edelleen ammattitaidon ja jatkuvuuden ilmapiiri. Tai että edellisen mestaruuden jälkeisiin (ja edeltäviin) vuosiin liittyisi olennaisesti loistava valmennustrio tai hyvä organisaatio.

Edit: Kirjoitusvirhe pois.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös