Linz, Itävalta
Linz on Itävallan kolmanneksi suurin kaupunki Wienin ja Grazin jälkeen. Kaupunki sijaitsee aivan pohjois-Itävallassa Tonavan varrella lähellä Saksan ja Tshekin rajaa. Kaupungissa on vajaat parisataatuhatta asukasta. Itävallan pääkaupungista Wienistä on matkaa Linziin noin 150 kilometriä. Rajan toiselta puolen Saksasta, Münchenistä matkaa Linziin kertyy parisensataa kilometriä.
EHC LIWEST Black Wings Linz, yleistä
Eishockey Club Black Wings Linz (EHC Linz) on perustettu vasta vuonna 1992. Paikallisia alasarjoja kolunnut seura nousi ensin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle (nykyään Inter-Nationalliga). Vuosituhannen vaihteessa EHC Linz nousi Itävallan korkeimmalle sarjatasolle eli EBEL:n. Joukkue voitti Itävallan mestaruuden keväällä 2003. Tämä tarkoitti kuitenkin joukkueelle vaikeuksia. Menestystä yritettiin ylläpitää rahalla, jota ei ollut. Seurauksena oli konkurssi keväällä 2005.
Toisin kuin saksalainen CHL-vastustajamme EHC Linz ei joutunut hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa. Apuun tuli paikallinen telekommunikaatioyritys Liwest. Joukkueen nimi muutettiin sponsorin mukaiseksi: EHC LIWEST Black Wings Linz. Tämä on joukkueen virallinen nimi vielä tänäkin päivänä. Ehkä me käytämme kuitenkin termiä EHC Linz tai jopa vain Linz?
EHC Linz pelaa kotiottelunsa Linzer Eissporthallessa. Joissain yhteyksissä halli tunnetaan myös nimellä Donauhalle - Linzin läpi virtaavan Tonavan mukaisesti. Hallin virallinen sponsorinimi on tosin jo vuodesta 2008 lähtien ollut KeineSorgen EisArena. Mä jätän suosiolla noiden sponsorinimien käytön markkinointihyypiöille.
Nykyisellään Linzin halliin mahtuu 4.863 katsojaa, joista noin tuhannelle on tarjolla istumapaikka. Kaudella 2014-15 EHC Linzin yleisökeskiarvo oli EBEL:n kolmanneksi korkein: 4.515 katsojaa per ottelu. EHC Linzin edellä olivat yleisökeskiarvoissa olivat vain KAC Klagenfurt (4.761) sekä Vienna Capitals (4.569). Vajaassa viidessä vuodessa EHC Linz on onnistunut lähes tuplaamaan katsojakeskiarvonsa. Vielä kaudella 2010-11 Linzer Eissporthallessa kävi keskimäärin vaivaiset 2.424 katsojaa ottelua kohden.
EHC Linzin ensimmäinen Itävallan mestaruus tuli siis keväällä 2003. Toistamiseen Itävallan mestaruuspyttyä ollaan juhlittu Linzissa keväällä 2012. Tämän lisäksi vuosina 2002 ja 2010 Linz on ollut finaaleissa häviävänä osapuolena. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen ajan EHC Linz on ollut Itävallan pääsarjassa hyvinkin tasainen suorittaja - sellainen perusvarma välieräjoukkue. Kaudesta 2006-07 lähtien EHC Linz on jäänyt välierien ulkopuolelle vain kerran: keväällä 2011 noutaja tuli jo puolivälierissä.
Mistään tilastoista tai taulukoista tai historian kellastuneilta lehdiltä mä en löytänyt mitään mainintaa TPS:n ja EHC Linzin kohtaamisista. Ei mullakaan tietysti kaikkia harjoitusotteluita ole tiedossani, mutta oletan, että joukkueet eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet. Itävaltalaisia joukkueita (Salzburg, Vienna Capitals) TPS on kuitenkin kohdannut ihan viime vuosinakin European Trophyn merkeissä.
14.08.2010 TPS-SLZ 0-3 (0-1,0-1,0-1)
05.09.2010 TPS-SLZ 9-5 (1-1,4-1,4-3) European Trophy –lopputurnaus, Salzburg/Zell am See
27.08.2011 SLZ-TPS 4-2 (1-0,1-1,2-1)
28.08.2011 VIE-TPS 4-3 (1-3,1-0,1-0,1-0) JA
Lisäksi pitää muistaa viime syksyiset ottelut “Itävallan kaljaliigan makaronimiehiä” vastaan eli EBEL:ssa pelaavan italialaisjoukkueen kohtaamiset:
22.08.2014 TPS-HCB 9-0 (2-0,6-0,1-0)
05.09.2014 HCB-TPS 4-2 (2-2,0-0,2-0)
Näiden lisäksi mulla on edelleen tuoreessa muistissa yksi tapahtuma 90-luvulta. Marraskuussa 1995 TPS, yksi Euroopan parhaimmista seurajoukkueista siihen aikaan, oli pelaamassa Euroopan Cupin otteluita Klotenissa, Sveitsissä. Itävaltalainen VEU Feldkirch piskuisesta Feldkirchin tuppukylästä (31.000 asukasta) kysyi TPS:lta halukkuutta pelata viimeinen ottelu heidän kotihallissaan. Eihän voimiensa tunnossa olleella TPS:lla ollut mitään sitä vastaan missä alppimajassa matsi pelataan. Niin vain puolihullujen ernstvettorien edessä TPS joutui taipumaan numeroin 5-3. Muistaakseni turpaan tuli ihan kirjaimellisestikin kentällä ja taisi katsomossakin joku joukkotappelu olla? Vai oliko se näin, että itävaltalaisyleisö pyrki pääsemään käsiksi TPS:n pelaajiin, ja loppujen lopuksi hallilta lähdettiin pois poliisisaattueessa?
12.11.1995 FEL-TPS 5-3 (2-0,1-2,2-1)
Kannattaa tosissaan muistaa, että TPS ei edes huippuvuosinaan saanut yhtään helppoa voittoa noista Alppien pikkukylien halleista. Sillä ei ole mitään merkitystä sijaitseeko se halli Sveitsin, Itävallan tai vaikka Italian puolella. Nuo ovat erittäin hankalia paikkoja pelata ja kotiyleisö on enemmän kuin fanaattista.
EHC Linz, kausi 2015-16
EHC Linzin valmentajana toimii kanadalainen Rob Daum. 57-vuotias erittäin kokenut valmentaja on ollut Linzin peräsimessä jo kaudesta 2011-12 alkaen sekä toiminut samalla Itävallan maajoukkueen apuvalmentajana. Rapakon toisella puolella Daum toimi 90-luvulla pitkään eri WHL-joukkueissa juniorivalmentajana sekä myöhemmin Albertan yliopiston jääkiekkovalmentajana. Lisäksi Daum on ollut yhteensä neljä kautta kahden eri AHL-joukkueen valmentajana sekä yhden kauden (2007-08) jopa Edmonton Oilersissa apuvalmentajana. Jos joukkueen peräsimessä on tuollainen kanadalainen, erittäin kokenut alasarjakoutsi, niin voisi olettaa, että joukkueella on kyllä kaikki konnankoukut ja vippaskonstit hyvin tiedossa.
Joukkueen itseoikeutettuna kapteenina toiminee edelleen kaiken kokenut 35-vuotias itävaltalaissentteri Philipp Lukas. Hänellä alkaa EHC Linzin joukkueessa jo peräti kuudestoista (16.) perättäinen kausi. Kovin montaa muuta aktiivipelaajaa ainakaan pääsarjatasolla ei tuosta kauden 2002-03 mestaruusjoukkueesta taida olla enää jäljellä. Alkavalla kaudella 2015-16 ainakin Vienna Capitalsin riveissä kiekkoilee vielä 33-vuotias puolustaja Sven Klimbacher.
Kolmas mestarijoukkueen aktiivipelaaja on vielä Philipp Lukasin velipoika, puolustaja Robert Lukas. Kesällä 37 vuotta täyttävä Robert on viettänyt kiertolaiselämää pikkuveljeään enemmän, mutta hänelläkin on alkamassa jo kahdestoista kausi EHC Linzin riveissä. Hyvin todennäköisesti kun jompikumpi näistä veljeksistä avaa suunsa pukukopissa, niin koko joukkue myös kuuntelee. Molemmat veljekset ovat myös olleet vakiokasvoja Itävallan maajoukkueessa.
Düsseldorfer EG:n tavoin myös EHC Linz oli tänään (26.05.2015) aktiivinen puolustajien siirtomarkkinoilla. Joukkue julkaisi kanadalaispuolustaja Sebastien Pichen (183cm/91kg) yhden vuoden jatkosopimuksen. Ainakin Itävallassa kyseinen uutinen julkaistiin kissankokoisin kirjaimin, joten kyseessä saattaa olla ihan pelimies. Piche on kahden Itävallan vuotensa aikana nakuttanut tasan sadassa ottelussa puolustajan tontilta tehot 23+59=82 eli pistekeskiarvoksi muodostuu 0,82ppg. Kertooko tämä sitten enemmän Pichen taidoista vai Itävallan liigan tasosta? Lienee kuitenkin mies, jota kannattaa seurata, kun EHC Linz asettuu TPS:a vastaan elokuussa.
Hyökkäykseen EHC Linzilla on asettaa kaksi SM-liigastakin tuttua kanadalaista kaveria: Rob Hisey (Ässät, 2005-06 ja 2007-08) sekä Jason Ulmer (Lukko 2002-03). Hiseylla alkaa Linzissa jo viides perättäinen kausi ja Ulmerillakin kolmas. Hiseyn tehot Itävallan vuosilta on 215 ottelua 49+137=186 eli 0,86ppg. Vastaavasti Ulmerilla 108 ottelua 35+69=104 pistettä eli 0,96ppg. Herrojen taidot ja pelityylit lienevät kaikkien vähänkin kauemmin SM-liigaa seuranneiden mielissä. Pisteitä kumpikin on tehnyt ihan kiitettävällä tahdilla edelleen, joten tuskin he CHL-matseissakaan kiikareille jäävät.
Hyökkäyksestä kannattanee mainita vielä kaksi nimeä: kanadalainen Andrew Kozek sekä Itävallan ja Kanadan kaksoiskansalainen Brian Lebler. Kaudella 2014-15 kyseiset herrat valloittivat EHC Linzin sisäisen pistepörssin kaksi ensimmäistä sijaa - ja sijoittuivat koko EBEL:n pistepörssissäkin sijoille 2 ja 3. EHC Linzin menestyksen pistepörssissä täydensi vielä Rob Hisey sijoittumalla viidenneksi. Hisey, Kozek ja Lebler ovat Itävallan pääsarjassa sellaisia piste per peli -nimiä. Kozekilla alkaa Linzissa jo kolmas kausi ja Leblerillä peräti viides.
EHC Linzin itseoikeutettu ykkösmaalivahti on kanadalais-kroatialainen Michael Ouzas. Hänelläkin alkaa Linzissa jo kolmas kausi sekä kaikkiaan viides Itävallan pääsarjassa. Kausina 2011-12 ja 2012-13 Ouzas pelasi kroatialaisen Medvescak Zagrebin riveissä Itävallan liigaa ennen kuin Zagreb siirtyi KHL:n.
EHC Linzilla on siis kokenut kanadalaisvalmentaja ja joukkueesta löytyy kokeneita kanadalaisia jokaiselle osa-alueelle. Tämä antanee hyvin paljon osviittaa sille, minkälainen joukkue sieltä on TPS:a vastaan tulossa. Ainoa, mikä sotii tuota erittäin vahvaa kanadalaiskiekkoa vastaan, on Linzer Eissporthallen kaukalon koko. Käsittääkseni siellä pelataan lentokentällä eli kaukalon koko on 30x60m.
Linz, vierasreissu
Vierasreissu Linziin ei välttämättä ole mikään kaikkein helpoin järjestettävä.Vaihtoehtoina lienevät lähinnä lennot Wieniin tai Müncheniin: TKU-ARN-VIE, TKU-RIX-MUC, TKU-RIX-VIE. Tällä hetkellä esim. AirBalticin hinta tuolle Turku-Riika-München -meno-paluulennolle on reippaasti alle 200EUR elokuun loppupuolella. Meno-paluulennoista Wieniin sekä SAS että AirBaltic veloittavat vähän reilu 200EUR.
Deutsche Bahn (DB) vie junalla Münchenistä Linziin noin kolmessa tunnissa ja Österreichische Bundesbahn (ÖBB) Wienistä Linziin noin puolessatoista tunnissa. Noilla seuduilla juna on aivan ehdoton kulkuväline. Alustavia hintoja: München-Linz ~65EUR ja Wien-Linz ~35EUR. Nämä ovat siis luonnollisesti yhdensuuntaisia hintoja.