Tonnikala on "pihveinä" aivan loistava herkku. Nuo purkkiin ahdetut palat ja hiutaleet eivät ole mistään kotoisin. Ne onkin tarkoitettu lähinnä pitzan valmistuksen raaka-aineeksi.
Paistettuna tonnikala on kerrassaan erinomaista. Noita purkkikamoja saa joka huoltamolta, mutta oikeaa tonnikalafilettä vain hyvien ruokakauppojen kalatiskeiltä. Suosittelen, sillä maku on aivan jotain muuta kuin osaisi edes odottaa.
Kuinka oikeassa oletkaan! Purkkitonnikala menettelee kyllä pizzassa oikeanlaisten tykötarpeiden seassa mutta muuten se on erittäin ankeaa opiskelijoiden, rahvaan ja ruoasta ymmärtämättämien särvintä. Kost' Jumala purkkitonnarille!
Jos jokin ruoka-aines on säilykemuodossa kauempana ehdasta tuoreesta kuin purkkitonnikala on tuoreesta tonnikalanlihasta niin haluaisin tutustua tällaiseen erikoisuuteen. Niin jumalattoman kaukana ovat nämä kaksi asiaa toisistaan.
Tonnikalanliha on siitä mainio ruoka-aines että se on erinomaista sekä raakana että kypsennettynä. Hieman punertavaksi jätetty pihvi on herkkua. Monet kalan makua vieroksuvat pitävät kovasti paistetusta tonnikalasta, esimerkiksi meidän perheessä vaimo. Raaka tonnikala esimerkiksi sashimin tapaan nautittuna maistuu tietenkin aina. Ohuen rieskan tai lavashin väliin käärittynä tuore tonnikala muiden sopivien täytteiden kera on kokeilemisen arvoinen juttu myös.
Hyvien ruokakauppojen kalatiskeillä tuoretta tonnikalaa on toisinaan tarjouksessa. Varsinkaan silloin kyse ei ole eliittitavarasta ainakaan hinnan suhteen.
Tonnikalan aggressiivinen pyynti Kauko-Idässä on toki arveluttava puoli asiassa. Pitääkin toivoa että kalakannoista pidetään tulevaisuudessa huolta ja ryöstökalastukseen puututaan tarmokkaasti. Jos tonnikalat käyvät maailmasta vähiin niin erityinen vitutuksen aihe on että miljoonat urpot ovat edesauttaneet kohtaloa apeksimalla urakalla tätä upeaa kalaa halventavasti säilykemuodossa, ehdan tuoreen sijaan!