Noniin, sitten on viimeisten sanojen aika. Tommi Niemelän aikakausi Pelicansin päävalmentajana tuli päätökseensä, ja nelivuotisen aikakauden aikana on Lahdessa käyty läpi koko tunneskaala, suruista iloihin ja nyt viimeisimpänä liikutukseen. Nyt kun se viimeinenkin taisto on Niemelän johdolla tauonnut ja uudet haasteet odottavat kaikkia osapuolia, päällimmäisenä, ja oikeastaan myös vahvimpana mieleen sekä kehoon tulee vain yksi tunne tästä miehestä ja hänen ajastaan Lahdessa. Se tunne on kiitollisuus. Siitä taas mieleen tuleekin vahvimmiten yksi sana, minkä haluaisin Tommille lausua näistä edellisestä neljästä vuodesta, ja se sana on hyvin yksinkertaisesti…
Kiitos.
Kiitos Tommi Niemelä, kiitos aivan kaikesta. Kiitos siitä, että tulit uudistamaan Pelicansin 2000-luvulle jämähtäneen ja ummehtuneen seurakulttuurin, ja tuomaan sen pyyteettömällä ja periksiantamattomalla työlläsi, omalla persoonallasi sekä intohimollasi kertarysäyksellä 2020-luvulle. Se ei ainoastaan uudistanut Pelicansin toimintatapoja, vaan toi myös mukanaan huomattavan määrän menestystä, jotain poikkeuksellisesta lahtelaisessa jääkiekossa, mihin täällä ei ole totuttu kovinkaan vahvasti. Pelaajien kehitys on ollut näiden vuosien aikana aivan uudella tasolla verrattuna aiempaan, Pelicans on ollut houkutteleva kiekkoseura eteenpäin pyrkiville ja kehittyville pelaajille ja seuran strateginen kehitys sekä valinnat urheilutoimenjohdossa ovat päivittyneet tälle vuosikymmenelle. Ennen kaikkea, Lahden Pelicansista tuli juskottava jääkiekkoseura näiden neljän vuoden aikana. Uskottavuus palasi Lahteen ja lahtelaiseen jääkiekkoiluun, kun se oli taas hetkeksi kadotettu seuran johtoportaan sekoilun ja palloilun ansiosta. Oikeastaan Lahdessa ja Pelicansissa sitä uskottavuutta ei ole näin paljon aiemmin ollutkaan, kuin mitä Tommi Niemelän aikakaudella. Lahden Pelicans löysi vihdoin ja viimein sen oman pelillisen identiteettinsä näiden neljän vuoden aikana. Se ei ole mitään moottorisahalätkää, se ei ole äijjäilyä ja kovistelua, vaan se on…erilaista. Se on vauhdikasta, kamppailevaa ja nöyrästi töitä tekevää jatkuvalla paineella vastustajan iholla liihottavaa turkoosia kiekkokontrollin vyöryä. Voisi sanoa, että se on lahtelaista. Siitä iso kiitos kuuluu nimenomaan Tommi Niemelälle. Siitä jokainen lahtelainen, päijäthämäläinen ja ihan vain Pelicans-kannattaja on mitä suurimman kiitoksen velkaa Tommille ja hänen visioilleen.
Kuinka moni olisi tällaiseen menestykseen uskonut, kun Hölön sopimuksesta ensin huhuiltiin syksyllä 2019 ja lopulta julkaistiin keväällä 2020? Lähinnä tuolloin kyseltiin, saadaanko koronan runteleman kesän jälkeen edes minkäänlaista joukkuetta jalkeille, jota Hölö valmentaisi ensimmäisellä kaudellaan. Ja saatiinhan sieltä joukkue jalkeille. Tuolla kaudella nähtiin useita mielenkiintoisia persoonia, nuoria NHL-lainoja ketkä oman emo- ja kasvattajaseuransa sijaan halusivat tulla nimenomaan Tommi Niemelän valmentamaan Pelicansiin pelaamaan. Tuolloin vielä siivoiltiin edelliskauden katastrofin jälkiä, yritettiin paikkailla haavoja jotka olivat vielä organisaatiossa tuoreita ja puhdistaa seuran ummehtunutta ilmapiiriä kaikkien ovien ja ikkunoiden avaamisen avulla. Oli jos jonkinmoista kohua kesällä lomautuksineen ja pääomistaja-toimitusjohtajan surullisine taksimatkoineen. Mutta siitä huolimatta Tommi Niemelä piiskasi lainamiestenkin lähdettyä raa’asti heikentyneen Pelicans-miehistön suoraan puolivälieriin runkosarjan viidenneltä sijalta TPS:ää vastaan, ja jäi vain vaivaisen voiton päähän välieristä ja mitalipeleistä heti ensimmäisellä kaudellaan. Ilmassa leijui vahvoja merkkejä siitä, että tässä voisi olla tiedossa nyt jotain erinomaista ja ennennäkemätöntä tarinaa lahtelaisessa kiekkoilussa.
Toisen kauden kirous oli kuitenkin todellinen. Joukkueen kasaaminen epäonnistui, nuoret pelaajat alisuorittivat eivätkä kehittyneet tuloksien valossa kuten oli toivottu ja ennakoitu. Tiukan taistelun ja vuoristorataa edenneen runkosarjan myötä Niemelä valmensi joukot toisella kaudellaan runkosarjassa sijalle kahdeksan ja sitä myötä säälipleijareihin. Joukkue taisteli niin paljon kuin se pystyi, loppukaudesta Björnisellä, Cukstella, Lambertilla ja Saarisella vahvistunut joukkue ei kuitenkaan ollut tarpeeksi yhtenäinen ja laadukas, jotta se olisi voinut kaataa sääleissä Olli Salon hirmuvireeseen yltyneen KooKoon. Tässä vaiheessa monen mielestä Niemelän eväät oli ensimmäisen kerran jo syöty, mies oli täysin nähty ja mitään menestystä ei olisi Niemelän kanssa lupa odottaa. Toinen villenieminen, joka yhden hyvän kauden jälkeen sulaa ja kompuroi omaan nokkeluuteensa tai joku tomilämsä…
Vaan mitä vielä. Kolmas kausi, joukkue oli nimettömämpi kuin vuosiin, kovimpia tähtipelaajia lukuunottamatta. Kesä oli kiroiltu ja kirottu alimpaan kellarikerrokseen fanien toimesta, kun pelaajistoa ei näytetty vahvistavan ollenkaan ja tehdyt hankinnatkin vaikuttivat lähinnä B-luokan hankinnoilta, jotka Laukkanen kaivoi jostain alennuskorista paniikissa. Kukaan ei odottanut tuolta joukkueelta yhtään mitään, ennusteina olivat sijat 15-11, ei pitänyt olla mitään jakoa mihinkään muuhun. Mutta kuinkas ollakaan, Niemelä peluutti vauhdikasta ja uskottavaa, ennen kaikkea voittavaa jääkiekkoa tuolla nuorella ja nälkäisellä nipulla. Se tuotti tulosta, vaikka tammikuun musta kuukausi saikin taas kyräilyt ja epäilyt nousuun. Taas tuolla mustalla hetkellä oli kannattajien mukaan Tommin eväät syöty, eikä tammikuun vireellä olisi mitään mahdollisuuksia haastaa ketään keväällä, eihän tästä taas mitään tule. Niin vaan tuo sitkeä tillilihajoukkue Pelicans taisteli itsensä kuitenkin runkosarjassa sijalle neljä, ja lähti tulikivenkatkuiseen seitsemän pelin mittaiseen puolivälieräsarjaan KalPaa vastaan, mikä kovien ja jännittävien vaiheiden jälkeen kääntyi lahtelaisten hyväksi kotiedun turvin. Tuo mitään sanomaton ”surkea nippu” oli edennyt seurahistoriassa toista kertaa neljän parhaan joukkoon! Välierissä ei pitänyt olla mitään jakoa Tampereen kiekkoylpeyden Ilveksen kanssa, mutta niin vain Niemelä taputteli Arvo-Pennasen joukkouineen povitaskuunsa, ja paineli leveästi hymyillen kuuden ottelun jälkeen finaaleihin Tapparaa vastaan. Kaikkien aikojen paukku oli valmis. Tapparan kone oli Pelicansille kuitenkin liian kova pala purtavaksi ja oli tyytyminen hopeamitaliin, joskin kysymysmerkkejä jäi ilmaan viidennen ottelun kolmannen erän aivan loppuhetkistä, että mitä jos…
Jossitteluille ei haluttu jättää sijaa Niemelän joutsenlaululle, vaan neljännelle kaudelle kasattiin talouden riskilläkin aivan jäätävä pumppu. Jäätävä pumppu siitä huolimatta, että ei saatu kasaan juuri sellaista ryhmää kuin alunperin tavoiteltiin ja haluttiin. Tuolta pumpulta odotettiin kuitenkin menestystä ensimmäisestä päivästä lähtien: vain mestaruus kelpaa! Niemelä kohtasi uransa isoimman haasteen ja isoimmat paineet päävalmentajana. Menestystä, mainetta ja mammonaa muualla niittänyt nimekkäämpi miehistö oli kuitenkin isojen vaikeuksien edessä jo heti alkusyksystä, kun joukkue konttasi tuloksellisesti eikä saanut yhden maalin pelejä kääntymään voitoiksi kuten edellisellä kaudella. Maajoukkuetaukoa edeltävällä viikolla pidettiin kuuluisaakin kuuluisampi joukkueen ”darts-turnaus”, minkä aikana arvuuteltiin, tuleeko Niemelälle lähtö nyt, eväät oli ihan jokaisen kannattajan mielestä nyt viimeistään syöty ja ainoa keino kääntää kurssi oli kenkiä toukokuussa vuoden valmentajaksi valittu Niemelä pihalle, ja ottaa tilalle valmentaja luokkaa Jarno Pikkarainen, Pekka Virta tai muu vastaava nimi ja heittää neljän vuoden ajan rakennettu projekti, strategia ja tulevaisuus ikkunasta ulos sillä sekunnilla. Pelicansissa asia nähtiin kuitenkin toisin, ja Niemelä päätettiin pitää aivan loppuun saakka ja luottaa prosessiin. Darts-turnauksen jälkeen Pelicans ei hävinnyt kertaakaan kahta ottelua enempää putkeen runkosarjassa, ja aivan jäätävään vireeseen yltynyt Pelicans liihotti lopulta sarjataulukossa sijalle kolme.
Puolivälierissä vastaan asettui Helsingin IFK, joukkue joka toi kannattajissa esiin viisi kevättä sitten aiheuttamansa pahat traumat jälleen esille. Alkuun kuitenkin näytti, että Niemelän neljännen kauden pumpulla ei ole yhtään mitään hätää IFK:n kanssa. Helposti 3-0 johdon sarjassa varastanut Pelicans näytti kävelevän kevyesti välieriin ja mitalipeleihin, suorastaan tulevan mestarin elkein. Kunnes IFK kuitenkin otti sen ensimmäisen voiton neljännen ottelun maratonjatkoerätrillerin päätteeksi Nordiksella. Sitten varkain toisen Lahdessa. Ja sitten kolmannen Nordiksella jälleen jatkoerässä… yhtäkkiä melkein jo varmaksi mestariksi kruunattu Pelicans olikin siinä tilanteessa, että se oli sulanut ottelusarjassa 3-0 johtonsa, ja joutui tosissaan kotikaukalossaan taistelemaan IFK:ta vastaan seiskapelissä, jotta kausi ei päättyisi nöyryyttävästi. Monen mielestä Niemelän eväät oli taas syöty, Pelicans paskonut housuunsa ja koko kausi jo päättynyt, suuren farssin ja pettymyksen ainekset oli läsnä kannattajien fanipaidoissa. Seiskapeli oli tiukkaa, tiukkaakin tiukempaa taistelua. Kolmannen erän alussa IFK karkasi helposti 2-3 johtoon kahdella pikamaalillaan, ja monien mielestä tämä show oli ohi. Näinkö tässä taas kävi, nöyryytys kotikentällä, paska jäi käteen. Vaan mitä vielä, sen jälkeen kokeneet voittajat, Lasch ja Carlsson yhdessä Bryggmanin kanssa näyttivät, miksi heidät oli tänne hankittu. Ensin alimpaan kellariin manattu umpisurkea ylivoima asettui uomiinsa viimeisellä mahdollisella hetkellä, ja peli oli Bryggmanin toimesta tasan. Tämän jälkeen Bryggman viimeisellä minuutilla räjäytti holvin oven auki, ja löi Pelicansin välieriin. Niin vain, kuin varkain, Pelicansin pumppu uskoi itseensä ja se suoritti taivaallisen nousun kuilunpartaalta takaisin voittajaksi. Toista kautta putkeen mitalipeleihin, nyt ei voitu enää puhua mistään suonenvedosta, vaan nyt muuallakin piti myöntää Pelicansin ja Niemelän tekemän työn kantaneen hedelmää. Välierissä vastaan asettui Oulun Kärpät. Yhden ketjun Kärpät ei suuremmin harmaita hiuksia aiheuttanut Pelicansille, vaikka pelit olivatkin kaikki yhden maalin pelejä ja jotakuinkin tiukkoja taisteluita ja Niemelän joukot etenivät toisena kautena peräkkäin finaaleihin otteluvoitoin 4-1.
Finaaleissa oli luvassa edelliskevään uusinta, revanssi, kun vastaan asettui hallitseva mestari ja uudistunut Tappara. Ei riittänyt tälläkään kertaa. Pelicans ei näyttänyt olevan vieläkään valmis voittamaan mestaruutta. Eikä ollut Niemeläkään. Pelicans jäi kahdessa ensimmäisessä pelissä täysin telineisiin, näytti jopa siltä, että joukkueessa oli tapahtunut välieräsarjan voittamisen jälkeen jonkinlainen ulospuhallus. Kolmannessa ottelussa joukkue heräsi taistelemaan, ja se jatkoi voittoisan ottelun upeita otteita neljännessä ottelussa. Iso tahra Niemelän aikakaudelle kuitenkin jää tuosta finaalien neljännen pelin kolmannesta erästä, missä mies jäätyi kuin Hannu Aravirta vuoden 2003 MM-kisoissa Ruotsia vastaan konsanaan. Se viimeinen puserrus, hopean kiillottaminen kullaksi jäi lopulta piippuun. Niemelän aikakauden lopetus jätti paljon kysymysmerkkejä, mikä meni finaaleissa lopulta pieleen? Sen tietää vain joukkue ja valmennusjohto.
Ei Niemelän aika toki muutenkaan pelkkää juhlaa ollut. Jos jokin asia kannatajia Niemelässä ärsytti, oli se nimenomaan miehen jääräpäisyys ja reagoimattomuus. Ketjumuutoksia ei tehty kuin pakon edessä, ja nekin toisinaan tuntuivat järjettömiltä. Reagointi oli liian hidasta, eikä esimerkiksi aikalisää voitu ottaa silloin kun siihen olisi selvä paikka ollut, vaan ”luotettiin omaan juttuun” mikä ei aina tuonut sitä toivottua tulosta. Myös eritoten erikoistilannepelaaminen sai kannattajien kulmat kurttuun useammin kuin edes haluaisi muistaa tämän neljän vuoden aikana. Ylivoima oli ensimmäistä kautta lukuunottamatta aivan luokatonta, mikä huipentui tällä kaudella kun Euroopan paras ylivoimapelaaja Ryan Lasch epäonnistui tuomaan tehokkuutensa lahtelaisten ylivoimaan. Edes siirtorajalla hankittu Juhamatti Aaltonen ei onnistunut elvyttämään Pelicansin ylivoimaa sellaiseen iskuun kuin mihin sillä olisi ollut potentiaalia kaikilla noilla nimillä. Tässä tapahtui jotain, mitä ei voi järjellä selittää. Myös alivoima oli käsittämättömän heikolla tasolla, ja sen suoritustaso heitteli radikaalisti pelien sisällä, puhumattakaan kokonaisista kausista. Erikoistilanteissa tuntui, että kun yksi ongelmakohta saatiin korjattua, niin sitten se alkoi vuotaa jostain toisesta kohtaa, eikä sitä saatu kokonaisen kauden aikana paikattua ja korjattua kunnolla. Oliko kyse Niemelän epäonnistumisesta, hänen adjutanttiensa epäonnistumisesta vai erikoistilanteita pelanneiden pelaajien epäonnistumisesta? Mielipiteitä tästä on varmasti monia, eikä totuus ole mustavalkoinen, vaan monen tekijän summa. Jos asiaa tosin kysytään Tommi Niemelältä, Niemelä kantaa vastuun itse suoraselkäisesti, aivan kuten hyvän johtajan kuuluukin. Lisäksi tietynlainen epätasaisuus vaivasi Niemelän jokaista kautta, oli ylä- ja alamäkiä, tehottomia ja tehokkaita jaksoja. Joskin nämä kuuluvat jääkiekkoon ja jokaiselle seuralle sekä joukkueelle sellaisia jaksoja koittaa joka kausi, mutta Niemelän Pelicansissa se kontrasti vain tuntui olevan aivan järkyttävän suuri näiden jaksojen välillä, se tuntui suorastaan epänormaalilta kun toisinaan pelattiin kuin mikäkin Euroopan paras jääkiekkojoukkue ja toisinaan meno muistutti jotain lepakkovuoron höntsäjengiä.
Kaikesta huolimatta, Niemelän aikakausi Pelicansissa oli paljon, paljon, paljon enemmän kuin moni uskalsi odottaa. Monta kertaa vaadittiin potkuja, joskus aiheesta mutta suurimmaksi osaksi aiheetta, kun faneilla ei meinannut kärsivällisyys riittää. Niemelä on joka tapauksessa Pelicansin seurahistorian paras ja menestynein valmentaja, eikä Niemelän tekemää työtä koko seuran sekä organisaation toiminnan kehittämiseksi voida tarpeeksi korostaa viimeisten vuosien aikana. Toivoa sopii, että Pelicans nyt vaalii tätä perintöä, jonka Niemelä Pelicansiin ja lahtelaiseen kiekkoiluun jättää poistuessaan muihin maisemiin ja vain entisestään kehittää seuran toimintaa. Kaikki edellytykset sille on olemassa. Kaksi finaalipaikkaa neljään vuoteen, siinä on tulevalle valmennukselle kova rima ylitettäväksi tuloksen muodossa.
Onnea ja menestystä tulevaan sekä tuleviin haasteisiin, Hölö. Voit olla varma siitä, että uraasi ja sen kehitystä tullaan Lahdessa seuraamaan todella tarkasti ja erittäin suurella mielenkiinnolla. Olethan ”oma poika” ja ”meidän kasvatti”. Ikävä varmasti vielä tulee, ja olet ihan aina tervetullut takaisin kotiin Lahteen.
Vielä viimeisen kerran,
Kiitos, Tommi Niemelä.