Tiikeri tappoi sarvikuonon – keskustelua petoeläimistä

  • 107 368
  • 344

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Pitkästä aikaa varmaan pitää laittaa jotain tännekin.

Mielenkiintoisia vaihteluja löytyy kissaeläinten lisäksi myös koiraeläimistäkin. Ja etenkin susista. Tiettävästi pienin susilaji joko vieläkin elävänä ja hyvin harvinaisena tavattavana nykyäänkin tai mahdollisesti sukupuuttoon kuollut Galitsiansusi oli tai on hädin tuskin koskaan saksanpaimenkoiraa suurempi ja mahdollisesti senkin koko oli vain suurimman pyydystetyn yksilön kohdalta arvioitu mitta kun useimmiten ne olivat lievästi sanoen mitä tahansa keskikokoista tai jopa pienikokoisten koirarotujen suurimpia yksilöitä pienempiä. Normaalisti siis mitä tahansa keskikokoista koiraa tai koirarotua pienempiä. Varmuudella pienin ja varmasti nykyisin elävä alalaji taitaa olla Arabiansusi mikä ei kyllä paljon Galitsiansusia tai Euroopan Punasutta suurempi ole.

Vastaavasti taas sitten Siperiasta ja Alaskasta on pyydystetty lähes mielikuvituksellisen kokoisia susia joista suurimpien on arvuuteltu olleen jopa ns. Beringinsusia tai oikein lentävissä tarinoissa jopa korkeintaan kivikauteen asti eläneitä ja sukupuuttoon kuolleita Hirviösusia. Hirviösusienkin lopullinen sukupuutto ja sen arviointi on ollut melko epävarmaa ja kaikkein pisimmillään kuuluisan Gevaudainin Hirviön Ranskassa epäiltiin juuri olleen mahdollisesti yksittäinen Hirviösusi joskin uskottavasti todennäköisesti se oli hyvin suurikokoinen normaali susi, koirasusi, suurikokoinen muu koira tai jopa ulkomailta tuotu ja karannut, ihmisen makuun tottunut poikkeuksellisen kokoinen Juovahyeena.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Katsoin eilen toista kertaa Werner Herzogin upean ja pysäyttävän dokumenttielokuvan "Grizzly Man" (elokuva imdb:ssäGrizzly Man (2005) - IMDb ).

Elokuvahan kertoo luonto- ja karhufriikki Timothy Treadwellista, kiistanalaisesta oman elämänsä sankarista, jonka liki kymmenen vuotta kestäneet kesäretket Alaskaan päättyivä lopulta tragediaan, hänen ja tyttöystävänsä tullessa karhun syömiksi lokakuussa 2003.

Ehkä ei ole nyt syytä käydä laajemmin läpi tätä koko tapausta, moni varmasti tietää keissin ja jos näin ei ole, niin katsokaa vaikka elokuva.

Syy, miksi postasin nyt tähän ketjuun tämän viestin on se, että elokuvan katsomisen jälkeen rupesin surffaamaan nettiä ja etsimään, millaisia poliisi- ja onnettomuustutkintaraportteja asiasta on tehty. Tapahtumien tarkka kulku tuona surmapäivänä on luonnollisesti hämärän peitossa, mutta koska Timothyn teltan kamera oli päällä, niin koko hyökkäysä on tallentunut audiona (ei kuvana, sillä kameran läppä oli kiinni). Tästä on voitu vetää tiettyjä (karmivia) johtopäätöksiä tapahtumien kulusta --> miten karhu saapui leiripaikalle ja raahasi TImothyn mennessään jne.... vieläkin puistattaa...

Noh, joka tapauksessa törmäsin sitten mielenkiintoiseen analyysiin "Bearman"-blogissa, jossa luonnon ja karhujen kanssa pitkään tekemisissä ollut kirjoittaja teki oman tulkintansa tapahtumien kulusta. Tuo tulkinta poikkeaa hivenen viranomaisten ja elokuvan analyyseista ja tietysti mukana on paljon olettamuksia, mutta nämä olettamat perustuvat nähdäkseni kokeneen ammattilaisen näkemyksiin ja kokemuksiin karhuista.

Kannattaa ehdottomasti lukea koko analyysi, mikäli tapaus on tuttu ja tämä murhenäytelmä kiinnostaa. Pieni ote tähän väliin:

As Tim leaves the tent, investigators believe that Amie instinctively turns the camera on, possibly as "her message in a bottle", and then asks Tim if the bear is still out there, and almost immediately the bear attacks. (Van Daele 2005, Readers Digest 2005)

I don't believe this for a minute. Having the presence of mind to turn a camera on with a bear just outside of a thin tent wall could only come from repetition, from someone who had done it many times.

Amie had only spent a few weeks, each of the three years that she had been to Alaska. Tim on the other hand, had spent months each year for 13 years, five of which carrying a video camera, and literally filmed everything! Every thought, every bear, every encounter, virtually every moment of every day, so that the camera became an extension of his body, and to think that Amie somehow knew that she and Tim were going to die that night is hard to believe.

I believe Tim left the tent and walked towards the bear a short distance, speaking softly to it as he had on numerous occasions, encouraging the bear to leave. The bear keeps its distance, and when it appears that this will be like any other encounter, Tim decides to tape at least the audio portion for use in future presentations, yelling out to Amie to turn the camera on, which startles the bear, who had been still up to this point, and triggers the attack. Up until that point, the bear had probably been sizing Tim up and making a judgment of threat level.

koko juttu linkin takaa osoitteessa yellowstone-bearman.com :Timothy Treadwell Incident--A Full Report and Examination
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Rahat jäädytettiin huumesyytteiden vuoksi - 10 000 krokotiilia kuolemassa nälkään

(linkki vie Suomen suurimpaan uutispalveluun)

"Viime perjantaina Hondurasin metsänsuojeluinstituutti lahjoitti nälkäisille krokotiileille yli 1 300 kiloa siipikarjaa. Eilen toinen hondurasilainen yritys lahjoitti krokotiileille 900 kiloa naudan sisälmyksiä. Se kuulostaa suurelta määrältä, mutta riittää todellisuudessa vain parin päivän tarpeisiin.

- 3 000 paunaa (1 300 kiloa) ei ole paljon, sillä krokotiili syö puolikkaan hevosen verran päivässä, Jose sanoi."

--

Tietääkö joku krokotiileista? Olen ymmärtänyt krokojen syövän vain harvoin ja niin kertoo esimerkiksi Wikipedia. Voi tietenkin olla, että farmilla on paljon poikasia mitkä syövät päivittäin, mutta luulisi niiden syövän toisaalta vähemmän.

Kaipa nuo eläintenhoitajat tietävät mistä puhuvat ja onhan niitä lukuisia eri lajeja, vaikka ovatkin samankaltaisia.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Laitetaan paremman puutteessa tänne, eikös tämä nyt jonkin sortin luonnon monimuotoisuutta ihmettelevä ketju ole.

Pisti aika mietteliääksi, kun katselin tuossa jokin aika sitten dokkaria grönlanninvalaista, jotka elävät yli 200-vuotiaiksi. Pisti pohtimaan sitä, että valtamerissä meillä on valaita, jotka ovat laiduntaneet niissä jo silloin, kun Napoleon vielä hallitsi Eurooppaa!
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En tiedä tämän listan luotettavuutta, mutta tuon mukaan olisit oikeassa. Tiikeri löytyy listalta vasta sijalta 10, aiheuttaen "vain" 5-15 kuolemaa vuosittain. Esimerkiksi omaan silmään yllättää norsut, jotka aiheuttavat yli 500 kuolemaa vuodessa. Satakertainen määrä tiikeriin verrattuna.
Eiköhän tuossa vaikuta se, että ihminen on elefanttien kanssa keskimäärin enemmän tekemisissä kuin tiikereiden ja tiikerit on kuitenkin varsinkin tätä nykyä harvinaisia. Esim. Intiassahan monet työskentelee elefanttien kanssa, joten kaikenlaiset onnettomuudet, eläimen pillastumiset jne. on mahdollisia.

Monien eläinten maine on mitä on, mutta ne on usein siihen nähden vaarattomampia. Toki jos sellainen eläin raatelee ihmisen hengiltä, niin se saa heti osin sen maineen takia enemmän huomiota. Esimerkkinä vaikka yksi pelätyimmistä eläimistä eli valkohai, joka tosisiassa on ihmiselle harvoin vaarallinen ja moni muu hailaji hyökkää ihmisen kimppuun helpommin kuin se, mutta valkohaille on kehittynyt todella synkkä maine, monelta osin ihan turhasta. Sekin on nykyään uhanalainen laji.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Aussien rannikolla väittävät kopterista bonganneensa yhden isoimmista valkohaista, mitä on koskaan tavattu, eli seitsemän metriä olisi hailla vähintään mittaa. Kuvamateriaali ei toki tästä ainakaan minulle kerro yhtikäs mitään, että onko hai neljä, viisi vai seitsemän metriä pitkä. Kaikki alueen vesitapahtumat oli joka tapauksessa peruttu, kun rantaan ei ollut kuin sata metriä havainnointipaikalta.

Jättimäinen valkohai havaittu Australian edustalla – ”Valokuva ei todellakaan tee sille oikeutta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuinkahan isoksi nuo valkohait voivat oikeasti kasvaa? Olen ollut pienestä pitäen noista kiinnostunut ja nämä isoimmat tavatut yksilöt ovat olleet lähemmän seitsemän metriä pitkiä ja sitten on muutama poikkeus, jossa menty väitetysti jopa seitsemän metrin rajapyykin yli. En mä kuitenkaan ihmettelisi, mikäli joskus törmättäisiin vaikka vajaan kahdeksan metrin yksilöön.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Kylläpä on hurjaksi mennyt tämä rikollisuutta vastaan taistelu:

Sarvikuonoja suojellaan salametsästäjiltä sahaamalla sarvet - video esittelee operaation | Yle Uutiset | yle.fi

Eihän tuosta eläin sillä lailla ole moksiskaan, mutta jotenkin on karu meno.
Pitkään olenkin ihmetellyt, että miksi näin ei tehdä, jos resurssit eivät riitä salametsästäjiä vastaan taistelemaan. Eipä tuo paljon eläimiä haittaa (ainakaan salakaatoon verrattuna) ja vie salametsästäjiltä varmasti motivaation tappaa ainakin näitä elukoita. Sarven voisi myös myydä tyhmille kiinalaisille vaikka tuolla $130 000:lla ja käyttää nuokin rahat sarvikuonojen suojeluun.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Eipä tuo paljon eläimiä haittaa (ainakaan salakaatoon verrattuna) ja vie salametsästäjiltä varmasti motivaation tappaa ainakin näitä elukoita.

Mietin vain sitä, että rikollisilla on usein tapana kostaa, jos he mielestään kokevat vääryyttä. Eli, jos näkevät vaikka viisi eläintä, mutta vain yhdellä on sarvi, niin tappavatko silti huvikseen kaikki.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Mietin vain sitä, että rikollisilla on usein tapana kostaa, jos he mielestään kokevat vääryyttä. Eli, jos näkevät vaikka viisi eläintä, mutta vain yhdellä on sarvi, niin tappavatko silti huvikseen kaikki.
Voihan joku noinkin kusipäinen olla, mutta kai salametsästyskin jotain vaivaa vaatii ja joskus siitä jää kiinnikin. Useimmat helpon rahan perässä olijat varmaan eivät jaksa/uskalla ruveta hommaan, jos siitä ei ole rahallista palkkiota tulossa.

Ja jos niillä viidellä nähdyllä elukalla olisi kaikilla sarvi, niin sitten vasta olisikin varmaa, että kaikki löytyisivät savannilta ketarat ojossa.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kylläpä on hurjaksi mennyt tämä rikollisuutta vastaan taistelu:

Sarvikuonoja suojellaan salametsästäjiltä sahaamalla sarvet - video esittelee operaation | Yle Uutiset | yle.fi

Eihän tuosta eläin sillä lailla ole moksiskaan, mutta jotenkin on karu meno.
Sinällään kun tämä koskee petoeläimiä eikä sarvikuono noihin kuulu niin tuntuu oudolta kirjoittaa tuosta tänne. Toki koska Homo Sapiens on maailmanlaajuinen apex predator niin ihmisenkin tekemiset kuuluvat tänne. Helvetin taikauskoiset mulkerot ja heille aineksia tuovat mulkut. Jälkimmäistä ryhmää voisi puolestani metsästää vapaasti.
 

Mostal0

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Laitetaan paremman puutteessa tänne, eikös tämä nyt jonkin sortin luonnon monimuotoisuutta ihmettelevä ketju ole.

Pisti aika mietteliääksi, kun katselin tuossa jokin aika sitten dokkaria grönlanninvalaista, jotka elävät yli 200-vuotiaiksi. Pisti pohtimaan sitä, että valtamerissä meillä on valaita, jotka ovat laiduntaneet niissä jo silloin, kun Napoleon vielä hallitsi Eurooppaa!

Ja pelottavin ajatus on se, että tänä päivänä merissä uiskelentelee ties kuinka monta yksinäistä valasta, jotka muistavat ajat kun meri oli puhdas ja täynnä lajitovereita. Nykytiedon valossahan valaat ovat hyvinkin älykkäitä ja ison muistikapasiteetin omaavia elukoita.
 

Durden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Katsoin eilen toista kertaa Werner Herzogin upean ja pysäyttävän dokumenttielokuvan "Grizzly Man" (elokuva imdb:ssäGrizzly Man (2005) - IMDb ).

Tuo linkkaamasi Bearmanin analyysi oli uusi, tuon leffan olen aikaisemmin katsonut. Timothy Treadwellista jäi leffan jälkeen sellainen olo, että ihan kaikki inkkarit eivät kaverin kanootissa seilanneet. Ikävä että samalla menehtyi myös tyttöystävä. Bearmanin analyysi tapahtuneesta kuulostaa oikealta, ja olipa sivut muutenkin mielenkiintoiset.

Tietääkö joku krokotiileista? Olen ymmärtänyt krokojen syövän vain harvoin ja niin kertoo esimerkiksi Wikipedia. Voi tietenkin olla, että farmilla on paljon poikasia mitkä syövät päivittäin, mutta luulisi niiden syövän toisaalta vähemmän.

Vaihtolämpöisinä krokotiilit tarvitsevat vähemmän energiaa, mitä vastaavan painoinen tasalämpöinen peto. Syömisen määrään vaikuttaa moni asia, mm. lämpötila ja saatavissa olevan ruuan määrä (krokot ottavat tilaisuudesta vaarin). Isot krokotiilit voivat olla syömättä jopa vuoden, mutta muistelisin että keskimäärin syövät kerran viikossa.

Pisti aika mietteliääksi, kun katselin tuossa jokin aika sitten dokkaria grönlanninvalaista, jotka elävät yli 200-vuotiaiksi. Pisti pohtimaan sitä, että valtamerissä meillä on valaita, jotka ovat laiduntaneet niissä jo silloin, kun Napoleon vielä hallitsi Eurooppaa!

Onhan tuo todella pitkä ikä. Maailman vanhin elävä eläin taitaa olla Ming niminen simpukka, joka löydettiin 2006. Ming on vielä elossa, ja 2013 tehdyssä tutkimuksessa sen iäksi määritettiin 507 vuotta! Simpukka on siis syntynyt 1500 -luvulla.
 

Nick Neim

Jäsen
Onhan tuo todella pitkä ikä. Maailman vanhin elävä eläin taitaa olla Ming niminen simpukka, joka löydettiin 2006. Ming on vielä elossa, ja 2013 tehdyssä tutkimuksessa sen iäksi määritettiin 507 vuotta! Simpukka on siis syntynyt 1500 -luvulla.

Tämän uutisen mukaan Ming olisi kuollut. Uutisessa todetaan seuraavaa:

Yle kirjoitti:
Maailman vanhin eläin eli 507-vuotiaaksi, Science Nordic -lehti kertoo. Islannin simpukka Ming löytyi vuonna 2006. Silloin sen iäksi arvioitiin 405 vuotta. Uudet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että simpukka oli 507-vuotias kuollessaan seitsemän vuotta sitten.

Uutisen lopussa Mingin kerrotaan kuolleen, koska tutkijat menivät avaamaan Mingin kuoren. Perkeleen ihmiset.
 

Durden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Tämän uutisen mukaan Ming olisi kuollut. Uutisessa todetaan seuraavaa:

Uutisen lopussa Mingin kerrotaan kuolleen, koska tutkijat menivät avaamaan Mingin kuoren. Perkeleen ihmiset.

No niinpä näyttää, ja Ming syntyi muuten 1499, eli pääsi 1400-luvun puolelta 2000 luvulle. Ei hullummin. Luonnollisesti sitten joku vatipää päättää avata kuoren.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Luonnollisesti sitten joku vatipää päättää avata kuoren.

Mitä tieteellistä hyötyä siitä olisi ollut, jos kuorta ei olisi avattu? Eiköhän tuo tehty ihan tarkoituksella ja riskit tiedostaen.

Kuoren avaajaa todennäköisesti harmittaa enemmän kuin sinua.
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ole tätä ketjua lukenut, mutta olen jonkun verran katsellut Discovery Channelin Savannien valtiaita ohimennen muutaman jakson. Kieltämättä pisti miettimään aikuisen urosleijonan käytös yhdessä jaksossa. Uros palasi pentueen luokse, jonka isä se oli. Naaraat yrittävät houkutella ja häiritä sitä, että pennut pääsisivät pakoon. Pentuja oli yhteensä kahdeksan. Kaikki kahdeksan pentua olivat koko ajan hengenvaarassa. Sitten uros puraisi jotain pentua, niin että se rupesi ontumaan. Ontuva pentu jäi koko ajan vähemmälle ja vähemmälle ravinnolle. Lopulta uros sitten söi oman pentunsa. Tavallaan se oli armollista, kun ontuva pentu ei olisi varmaan selvinnyt aikuiseksi ontuen, mutta toisaalta mikä isä puraisee oman pentunsa jalkaa ja lopulta syö pentunsa. Tällaista se luonto sitten kai on. Ehkä isä ei tunnistanut pentuja omikseen tai sitten ne olivat tulevia uhkia. Loput seitsemän olivat myös koko ajan hengenvaarassa. Aika julmaa on elämä savannilla kieltämättä.

Siitä olin jo kuullut, että vieraita pentuja tapetaan, mutta että omiakin, niin se oli uusi juttu minulle. Toki isät vieraantuvat kai sitten aika nopeasti pennuistaan ja se on lähinnä emon tehtävä huolehtia niistä jatkossa. Ja ehkä vielä ymmärtäisin sen, että tapetaan omia pentuja, mutta että vielä lopuksi syödään oma pentu, niin se kuulostaa aika julmalta. Mutta sellaista luonto on.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös