Tiikeri tappoi sarvikuonon – keskustelua petoeläimistä

  • 107 370
  • 344

TKH

Jäsen
As for rhinoceroses elsewhere poaching is a major threat to the greater Indian one-horned rhinoceros Rhinoceros unicornis in Kaziranga National Park, Assam, India. Conservation efforts in recent years have reduced this threat and during 1997 only 12 rhinos were killed by poachers in the park. However, data collected from 1985 to 1995 has revealed that tiger Panthera tigris predation is the second largest threat to the rhino population after poaching. In the 11-year period 178 rhinos were killed by tigers in the park, 149 (83.7 per cent) of them calves. Studies on tiger predation are continuing.

Eli Tiikerit tappoivat ko. aikana Kazirangan puistossa noin kolme aikuista sarvikuonoa vuodessa. Viimeisin tapaus on muuten tämän vuoden tammikuulta. Harmi vain ettei tuosta käy selville aikuisten yksilöiden sukupuolijakaumaa.

"The worrying part is that tigers have started killing full grown rhinos. Earlier it was only the calves the tigers used to attack but now the full grown rhinos are being targeted,"

“It must have taken several hours for the tigers to nail the rhino. The entire area looked like a war zone with crushed grass and plants. The rhino had probably given up when it got stuck in the mud in a nearby water body,” the forest official said.
Trouble for rhino from poacher and Bengal tiger

Ylemmät jutut koskevat tiikereiden kaatamia aikuisia sarvikuonoja Kazirangan kansallispuistossa, mutta kuten alla olevasta selviää, niin viime aikoina samaa on kerrottu myös muualta Intiasta.

The late Monday night killing is the third instance of a rhino being killed by the roaming big cats in the last 14 months since the killing of a 35-year old male rhino in November 2011 followed by that of a young adult in December 2011.

While the exact causes of the frequent attacks by the feline are yet to be ascertained, Deputy Director of Dudhwa Tiger Reserve Ganesh Bhatt said that it is not an unnatural phenomena as similar attacks have taken place in Kaziranga national park in Assam. “Calves and sub-adults and those rhinos who are weak are generally attacked by tigers, as had been the case with the adult female rhinoceros, Himrani, who too was weak,” Mr. Bhatt told The Hindu from DTR. However, the Dudhwa official clarified that the latest casualty, Pavitri was not weak bodied.
Killing of rhino by tiger worries Dudhwa wildlife officials
 

TKH

Jäsen
Mikäli haluaa saada kuvan siitä mihin tiikeri halutessaan pystyy, niin kanattaa vilkaista oheista videota.
Tiger Vs. Crocodile - YouTube

Olen tuon linkittänyt useamman kerran aikaisemminkin, mutta ehkäpä sitä eivät ole kaikki nähneet. Kyseinen naarastiikeri on muuten nimeltään Machli ja se on ollut ainakin 4-5 dokkarissa "pääosassa" ja se onkin yksi eniten kuvatuista tiikereistä. Tappoi elämänsä aikana muuten monta muutakin krokoa. Mainitaan Machlista vielä sen verran, että juttujen mukaan sillä oli facebookissa aika paljon seuraajia.

The tigress’ most spectacular fury, however, has been directed at lakeside crocodiles. “She has killed at least eight crocs,” says Salim Ali, an award-winning forest guide at Ranthambore who has perhaps seen more Machli kills than any man alive, “She attacks the big crocs by getting astride them, and while they too put up a vicious fight, the outcome is always the same—a ripped throat and a dead croc.” In his book, there is no better evidence of her “supreme lack of fear and absolute domination of the forest”.
The story of Machli, the worlds most famous tigress, is nearing an end. A tribute
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Vespa Mandarinia, aasialainen jättiläisherhiläinen. Pituutta 5 senttiä ja pistin 6 millin mittainen. Tappaa vuosittain kymmeniä ihmisiä pitkin aasiaa, pesää puolustaessaan saattaa hyökätä kimppuun vielä satojen metrien päässä pesästään ja muutaman kymmenen yksilön joukko pystyy tuhoamaan kokonaisen hunajamehiläispesän. Aikas kiva veijari.

30 Japanese Giant Hornets kill 30,000 Honey Bees

Jumaleissön mikä peto. Menee ykköseksi heti ihmisen jälkeen. Meikäläisellä ei kyllä ollut tuollaisesta lajista mitään käryä vaikka luonnosta olen kiinnostunut.

Viddu, että kylmii tuo Saatanan luoma.
 

ufon_kaakao

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Sebastian Aho
Scolopendra gigantea, Giant centipede. Iso lihaa syövä tuhatjalkainen, joka metsästää mm. lepakoita. Tunnetaan syövän myös ihmisiä, jos ihminen poikkeaa sen reitille tai rettelöi sen lähettyvillä. Alkaa syödä ihmistä ruiskuttaen samalla myrkkyä, joka sisältää hormonia, joka houkuttelee useampia lajitovereita paikalle. Nämä sitten kaluavat ihmisen elävältä. Yksi syö ihmistä: Centipede biting my hand - YouTube

Tunnettu hobitti tutkimusmatkalla etsimässä Scolopendra giganteaa: Viidakon verenhimoiset vaeltajat: 09.03.2014 20.00 | Tv | Areena | yle.fi

Entä jos joku heittäisi noita muutaman housuihinne kun nukutte? Mitä tuumaisitte? Olisiko se ihan "no no"? Vai varovainen kyllä?
 
Viimeksi muokattu:

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Aasialaiset mehiläiset hoitelee nämä veijarit vähän eri tyylillä.
Japanese Giant Hornet Scout Killed by Asian Bees - YouTube
Melkoinen ero tuohon ensimmäiseen videoon verrattuna.

Joo, ovat oppineet ajan saatossa "kokkaamaan" tuon kuoliaaksi. Herhiläinen kestää lämpöä huonommin kuin mehiläinen ja tuosta on tullut mehiläisten ase.

Viime vuonna noita jättiläisiä oli runsaasti Kiinassa ja jälki sen mukaista. Aika pahaa jälkeä saa aikaiseksi kun pääsee pistämään.

The Chinese city living in fear of giant killer hornets
 

TKH

Jäsen
The pain caused by this insect's sting is purported to be greater than that of any other hymenopteran, and is ranked as the most painful according to the Schmidt sting pain index, given a "4+" rating, above the tarantula hawk wasp and, according to some victims, equal to being shot, hence the name of the insect. It is described as causing "waves of burning, throbbing, all-consuming pain that continues unabated for up to 24 hours".
Paraponera clavata

Laitetaan yksi videokin. Ei liity ylläolevaan.

Tarantula vs. Hornet - YouTube
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
On joo.

Mitä aivan alkuperäiseen otsikkoon tulee niin melkoisen harvinaista se tiikerin tappama sarvikuono kuitenkin on nähdä tai todistaa. Tosin ei tiikeriltä turvassa eläimistä oikeastaan kävele muut kuin vain norsut ja nekin aikuisena, mutta toisaalta vastasyntynytkin norsu painaa keskosenakin lähemmäs 100 kiloa ja kasvaa melko nopeastikin paljon suuremmaksi. Tiikeri tosin pystyy norsunpoikasia sinällään tappamaan tai vahingoittamaan hyvinkin pitkään, mutta emo ja poikkeustapauksessa uros pistää kyllä tiikerin kuriin.

Tiikerillä on toisinaan mahdollista myös parimetsästys, mutta useampi kuin kaksi tiikeriä kerralla metsästämässä on melko harvinaista nähdä pois lukien perhekuntametsästystä tai joissakin tapauksissa tietyn hallitsevan uroksen alistamia ja hallitsevan uroksen mukana kulkevia muita tiikereitä joista useimmat ovat hallitsevaa urosta pienempiä normaaleja nuoria uroksia. Vain harvemmin kaksi samanlaista toisen ns. Tiikerimaan johtavaa tiikeriä metsästäisivät yhteistyössä keskenään.

Tosin saaliinjaolle voi leijonien tapaan tulla koolle jopa toisilleen tuntemattomia tiikereitä mikäli saalis on poikkeuksellisen suuri tai runsas. Useampi kuin kaksi tiikeriä voisi periaatteessa taistella hieman paremmalla todennäköisyydellä myös norsujakin vastaan, mutta huonosti siinä yleensä käy ja leijonienkin tapaan tiikerit kävisivät vain ja ainoastaan äärimmäisessä hätätilanteessa norsujen päälle yleisesti. Ja näistäkin yleensä ensin poikaset, sitten vähin erin nuoret keskenkasvuiset ja nuoret, naaraat aikuiseksikin asti ja vasta aivan loppupelissä urosten kimppuun käydään ja silloinkin mielellään käydään ensimmäisellä järkevän saaliskoon alueelle ja ehkä jopa kauan ennen sellaistakin teoreettista tilannetta tiikerit saattavat etsiytyä uusille alueille.

Sen sijaan ihmisten hallitsemien kesynorsujen kimppuun ja ennen kaikkea ihmisten päälle tiikerit kyllä käyvät vaikka sellaisessakin tilanteessa ne saattavat yllättävänkin säyseästi lähteä tiehensä kuin poloinen mahout olisi käyty popsimassa evääksi tai saatu ainakin puolikuoliaaksi. Norsut tosin ovat Aasiassa pienempiä kuin Afrikassa ja mikäli tiikerit todella metsästäisivät yleisesti leijonien tapaan todellisina laumaeläiminä niin siinä tapauksessa hieman useammin tiikerillä olisi mahdollisuus saada norsu kuin esimerkiksi leijonalla.

Muutoin nuo norsujen kuolemat johtuisivat todennäköisesti vatsavammoista tai kärsän irtoamisen yhteydestä tulevasta verenhukasta tai tulehduksesta. Tiettävästi kaikkien aikojen suurimman ammutun tiikerin yhteydessä vammoja sai myös jahtinorsukin ja sellainen on pahimmassa tapauksessa ainakin lopetuskunnossa jos ei muussa edellyttäen, että tiikeri pystyi onnella tai ketteryydellä väistämään norsun jalat ja syöksyhampaat.

Melkoisia eläimiä kuitenkin ovat.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
On joo.
... Tosin ei tiikeriltä turvassa eläimistä oikeastaan kävele muut kuin vain norsut ja nekin aikuisena, mutta toisaalta vastasyntynytkin norsu painaa keskosenakin lähemmäs 100 kiloa ja kasvaa melko nopeastikin paljon suuremmaksi...

Aikanaan Avarassa Luonnossa tuli tunnin dokkari leijonista, jotka saalistivat norsuja. Siis dokkari nimenomaan keskittyi tähän laumaan (vai oliko useampi lauma?) ja varsin erikoiseen tapaansa saalistaa norsuja ruoaksi. Olivat luoneet vähän uusia metodeja tuohon saalistamiseen jne, mutten kuollaksenikaan enää muista, mitä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Puhut ilmeisesti Savutin alueella Botswanassa saalistaneista hyvin kuuluisista leijonista jotka todellakin alkoivat yllättävänkin usein saalistaa norsuja. Ja ainakin tiettävästi ilman mitään pakkotilaa missä mitään muuta ravinnoksi kelpaavaa ei enää olisi ollut. Eräs leijonien ja hyvin harvoin tapahtuvien tiikerien norsujen saalistamisessa käyttämä keino on muun muassa hyökätä norsunvasikkaa isompien norsujen kimppuun silloin kun on yö ja yönäkö ei ole norsuilla kovinkaan hyvä. Ja tietenkin silloin kun ne ovat makuulla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Puhut ilmeisesti Savutin alueella Botswanassa saalistaneista hyvin kuuluisista leijonista jotka todellakin alkoivat yllättävänkin usein saalistaa norsuja. Ja ainakin tiettävästi ilman mitään pakkotilaa missä mitään muuta ravinnoksi kelpaavaa ei enää olisi ollut. Eräs leijonien ja hyvin harvoin tapahtuvien tiikerien norsujen saalistamisessa käyttämä keino on muun muassa hyökätä norsunvasikkaa isompien norsujen kimppuun silloin kun on yö ja yönäkö ei ole norsuilla kovinkaan hyvä. Ja tietenkin silloin kun ne ovat makuulla.

Juuri noista muuten puhun, muistan että dokkari käsitteli juuri tuota Savutin aluetta Botswanassa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Leijonilla on muutenkin hieman erikoinen ruuanhankintatapa ainakin säännöllisen ravintonsa suhteen. Keskimäärin ainakin tiettävästi 75 % leijonan ja tässä tapauksessa uroksen saalistamasta ruuasta tulee juurikin lauman naarailta tai toisten kuin omien (ja välillä myös omienkin.) pentujen ruuasta vähintäänkin urahtaen tai pahimmissa tapauksissa jopa väkivaltaisesti ryöstäen. Nuorempien uroksien kohdalla naaraat pistävät yleensä yli-innokkaat nuoret urokset vielä aisoihin ylimääräistä ruokaa ottavat ja samoin tietenkin tarvittaessa myös pennut.

Samoin tietenkin myös yksinäisten ja laumasta karkotettujen leijonien kohdalla. Laumasta karkoittaminen voi tilanteesta riippuen olla urokselle jopa vaarallinenkin tilanne sillä leijonaurokset ovat usein varsin kömpelöitä hienosuuntaiseen metsästykseen. Poikkeuksiakin toki on ja hätätilassa leijonauroskin toki saa ruokansa kuin haluaa, mutta ilman lauman suojaa yksinäinen uros on usein aika heikoilla. Tällainen muun lauman ruuanhankinta on siis olematonta tai parhaimmillaankin vähäisempää sillä yksinäiset leijonat varastavat korkeintaan vain pienlaumoilta ruokansa jos varastavat.

Sitten on tietenkin 12 % urosleijonan aterianosa joka tulee aktiivisesti toisten eläinten tappamista eläimistä kuten hyeenoilta varastettuna. Näissä tapauksissa aterianhankintaa vastustavat eläimet kuten hyeenat tai vaikkapa pantterit voivat poikkeustapauksessa joutua itse leijonan suuhun tai vähintään tapetuiksi ja urosleijonalla on vain 12 % osuus aivan itse saalistamana aktiivisesti laumastakin piittaamatta eli melko harvoin. Loppuosuus on hyvin pieni ja sellainen on siis aktiivisesti vain haaskoilla käyvä urosleijona jotka käyvät sitä enemmän haaskoilla aktiivisesti vain huonoina aikoina kuten pahimpina kuivakausina. Ja tällainen on yleensä laumansa suojelema vanha tai hyvin vanha ja aikanaan poikkeuksellisen vahva urosleijona jota ei ole vielä syrjäytetty tai joka ei ole itse lähtenyt pois laumasta. Tällaisessa tapauksessa haaskojen säännöllinen syönti on lauman osuuksien ohella oikeastaan ainoa järkevä keino joskin vanhat leijonat käyvät vanhojen tiikereiden tapaan paljon todennäköisemmin ihmisten kotieläimien tai jopa itse ihmisen kimppuun paljon todennäköisemmin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Leijonilla tosiaan on melko vähän muutoin luonnollisia vihollisia. Hyeenojen ja ihmisten ohella lähinnä toiset leijonat, kauan sitten tietysti myös tiikerit joskaan ei saalistuksellisessa mielessä yleensä, äärimmäisen rajallisesti aikuisikään asti pantterit ja jopa äärimmäisen voimakas gorilla voi olla riittävän suuren krokotiilin tapaan liian vaarallinen leijonalle. Krokotiili etenkin mikäli veteen asti menee peräti uimaan...

Ja tietenkin lukuisat saaliseläimet jotka jollakin tavalla kunnolla kykenevät puolustautumaan. Erityisesti kirahvit ja linnuista strutsit voivat potkaisullaan repäistä jopa mahan auki leijonalta. Ja tietysti virtahevot, sarvikuonot ja norsut.

Panttereista puhuen oikeastaan suurin osa niistä pois lukien joitakin Etelä-Afrikan poikkeusyksilöitä ja aikanaan ja kaiketi edelleen hyvin harvinaisena edelleen elävät turkkilaiset pantterit ovat yleensä äärimmäisen tehokkaita metsästäjiä kokoonsa nähden. Nämä isoimmat pantterit ovat toki hyvinkin vakuuttavan kokoisia, mutta eivät kuitenkaan niinkään tehokkaita metsästäjiä kuin pienemmät lajikumppaninsa. Pienimpien tunnettujen saaliiden ja suurimpana tunnetun vajaan tonnin (joissakin lähteissä jopa toista tuhatta kiloa painaneen) Elanttin tai toisin sanoen kuten nykyään usein tätä eläintä kutsutaan eli Hirviantiloopin välillä pantterin normisaaliskoon luokkakin on parhaimmillaan vain toista sataa kiloa. Joissakin eläinkirjoissa on puhuttukin, että ihmisen makuun mahdollisesti päästyään pantteri on jopa monin verroin pahempi kuin leijona tai tiikeri. Tiikeri tietysti ainakin aikoinaan oli eniten ihmisiä tappanut maaeläin, mutta sekin oli tapahtunut kauan aikaa sitten.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Tiikeri tietysti ainakin aikoinaan oli eniten ihmisiä tappanut maaeläin, mutta sekin oli tapahtunut kauan aikaa sitten.

Liekö näin? Uskoisin ainakin käärmeiden, krokotiilien, skorpionien ja virtahepojen pesevän tiikerien kill countsit melko selvällä erolla. Eikä tietenkään kannata unohtaa moskiittoja, jotka välillisesti aiheuttamiensa kuolemien määrällä lienevät kaikkia edellä. Ehkä niitä ei kuitenkaan sovi laskea tuohon aikaisempaan joukkoon mukaan.

Luontaisista vihollisista puheen ollen, luontodokumenteista muistan nähneeni esim. tiikerin ja leijonan molempien metsästävän leopardeja ruuaksi, ilmeisesti jonkinlaisen kilpailuvietin ajamana. Ja siperiantiikeristä sanotaan, että se metsästää reviirinsä tyhjäksi susista, koska ruokavalio on sen kanssa liian samanlainen haastaviin ilmasto-olosuhteisiin nähden. Molemmille ei välttämättä riitä ruokaa.
 

Nick Neim

Jäsen
Liekö näin? Uskoisin ainakin käärmeiden, krokotiilien, skorpionien ja virtahepojen pesevän tiikerien kill countsit melko selvällä erolla. Eikä tietenkään kannata unohtaa moskiittoja, jotka välillisesti aiheuttamiensa kuolemien määrällä lienevät kaikkia edellä. Ehkä niitä ei kuitenkaan sovi laskea tuohon aikaisempaan joukkoon mukaan.

En tiedä tämän listan luotettavuutta, mutta tuon mukaan olisit oikeassa. Tiikeri löytyy listalta vasta sijalta 10, aiheuttaen "vain" 5-15 kuolemaa vuosittain. Esimerkiksi omaan silmään yllättää norsut, jotka aiheuttavat yli 500 kuolemaa vuodessa. Satakertainen määrä tiikeriin verrattuna.

Tietysti jonkinnäköinen lähdekritiikki pitää tuota listaa selatessa huomioida, mutta varmasti suuntaa antava tuo lista kuitenkin on. Ja tietysti täytyy huomioida Thusbergin mennyt aikamuoto, koska 1800-luvulla tiikeri tappoi vuosittain lähemmäs tuhat ihmistä.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Tässäkin ketjussa puheissa ollut Machli tiikeri se vaan vielä porskuttaa. Machli on elänyt jo 3-4 vuotta yli tiikerin keskimääräisen eliniän (arvioitu 18 vuotiaaksi) ja jos sen kääntäisi ihmisenikään, olisi Machli nyt noin 120 vuotias. Tiikereiden kuningatar on nykyisin sokea toisesta silmästään, ilmeisesti tappelun seurauksena toisen tiikerin kanssa. Se elää luonnonpuiston laitamilla koska nuoremmat ja vahvemmat tiikerit ajavat sen ahtaalle. Machli on jo heikko ja varmasti heikkenee koko ajan mutta kunnioitettavaan ikään se on jo päässyt.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Katsoin äsken Jim-kanavalta dokkaria ugandalaisesta ihmissyöjäkrokotiilistä, joka "pelastettiin" pois asutuksen läheltä ja siirrettii ohjelman lopuksi jollakkin luonnonsuojelualueelle.

En nähnyt ohjelmaa alusta, mutta pari asiaa jäi kyllä ihmetyttämään. Ensinnäkin, oliko varmuudella kyseessä juuri SE krokotiili, joka ihmisiä oli syönyt? Miten tämä tarkennettiin, en nähnyt sitä vaihetta ohjelmasta... ilmeisesti krokoa ei ainakaan avattu millään lailla, kun hyvinvoivana pötkötti rekka-auton lavalla.

Eniten kuitenkin mietitytti se, että onko järkevää jättää eloon ihmislihan makuun päässeitä petoeläimiä, jotenkin luulisi, että pyritään metsästämään ja lopettamaan. Tämä kroko siis sai kaiken anteeksi ja kuljetettiin viileässä uudelle asuinpaikalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös