Tero Määttä Jokereiden päävalmentaja

  • 53 030
  • 414

Perandori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tältä osin olen vähän eri mieltä. Kyllähän Jokeritkin pelaa kiekonhallintalätkää, eikä peli perustu vain kiekon dumppaamiseen. Omiin palauttelua on pyritty vähentämään vs. mitä on nähty maajoukkueen peleissä ja muissa "orjallisesti Meidän Peliä" pelaavissa jengeissä. Sanoisin, että tuolla jossain on Meidän Peli on ymmärretty (välillä) jopa väärin. Tämä on toki omas keskustelunsa, eikä liity nyt Jokereihin.

Näen yhtymäkohtia tämän ja viime kauden jengeissä siinä, että varmasti tälläkin kaudella ottaa aikansa, että pelaajat pääsevät tuohon pelitapaan kiinni. Määtän pelifilosofia ei merkittävästi ole muuttunut sitten viime kauden ja se on varmasti yksi syy, minkä takia Määttä myös valmentaa Jokereita. Pelifilosofian perusteet osuvat jokseenkin hyvin yhteen Jokerien vision kanssa siitä, mihin lätkä kehittyy Suomessa ja etenkin globaalisti.

Jokerit pelasi viime kaudella, varsinkin loppukaudesta, "vauhdikasta kiekkokontrollilätkää". Sanoisin että sama on tavoitteena myös tällä kaudella, mutta kuten sanoin, valmentaminen ottaa oman aikansa. Tottakai joukkueen pelitapaa pitää myös pystyä optimoimaan ja soveltamaan sen mukaan ketä vastaan pelataan ja minkälainen materiaali on itsellä käytössä.

McKinnoneita ja Cale Makareja ei Suomessa paljon viiletä, saatika sitten Mestiksessä. Toisaalta jos me halutaan tuon profiilin pelaajia tästäkin maasta (enemmän), niin kyllähän seurojen pelitapojenkin pitäisi olla sellaisia, että ne koulitsevat pelaajia tuohon suuntaan. Trap+hitaat viivelähdöt tai Glen Hanlon-lätkä eivät kehitä suomalaista kiekkoilua tuohon suuntaan.

Summaten:
Jokereissa on visio siitä, mitä on tulevaisuuden Jokeriekiekko. Tuo on muuten lähes yksi yhteen se, mitä Aimo Mäkinenkin sanoi aikanaan Jokereista.

Tuota visiota kunnioittaen Jokerit rekrytoi mm. valmentajat, aina sieltä junnuista edustukseen, ja pelaajat. Sama visio luo myös näkymän siitä minkälaisia pelaajia junioriputkesta pyritään puskemaan ulos, mihin suuntaan pelin ja pelaajien valmennusta kehitetään organisaatiotasolla ja miten esimerkiksi fysiikkavalmennusta painotetaan eri osa-alueilla.

Valmentaja ei siis ole peli-identiteetin luoja, vaan toteuttaja. Ja tänne pyritään palkkaamaan sellaisia valmentajia, jotka peluuttavat tuon identiteetin lätkää ja osaavat viedä sitä mahdollisesti myös eteenpäin.
Omaan silmään Määttä peluuttaa junnulätkää, koko ajan käännytään ylös ihan sama mikä tilanne ja kuinka alivoimaisena hyökkäykseen lähdetään. Kauden edetessä on tullut vähäistä meidän pelin vivahdetta, AJ/OP todennut että näin pitää pelata?

Massaonvoimaa tuossa kertoo erittäin hyvin ongelmakohdat, en niitä ala toistamaan.

Jos tavoitteena on nopeutettu versio meidän pelistä, puhutaan jo niin kovasta yksilötaidosta, ettei tästä maasta löydy. Kanada MM2015 taisi tätä peliä pelata. Peli oli upeaa. Alkusarjassa 7 / 7 voittoa, maaliero 49-14, pudotuspelit maaliero 17-1 ja luonnollisesti mestaruus. Penkin takana Todd McLellan. Tässä hyökkäyskalusto:
Sean Couturier, Philadelphia Flyers

Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Matt Duchene, Colorado Avalanche

Cody Eakin, Dallas Stars

Jordan Eberle, Edmonton Oilers

Tyler Ennis, Buffalo Sabres

Claude Giroux, Philadelphia Flyers

Taylor Hall, Edmonton Oilers

Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Ryan O'Reilly, Colorado Avalanche

Brayden Schenn, Philadelphia Flyers

Tyler Seguin, Dallas Stars

Jason Spezza, Dallas Stars

Tyler Toffoli, Los Angeles Kings
 

JammeR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ihan ok jengi, mut eihän tolla olis mitään jakoa Jokereita vastaan :)
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Ei perustu dumppaamiseen, mutta ei perustu myöskään tiiviiseen viisikkoon, kuin ajoittain. Esimerkiksi IPK:ta vastaan Nordiksella viisikon etäisyydet repesi toistuen aivan liian pitkiksi. 2 tai 3:lla yritettiin karvata, pakit makasi punaviivalla, ei saatu kiekkoa ja peli kääntyi ylivoimaisena vastaan. Toinen esimerkki on keskikaistan liian vähäinen käyttäminen, erityisesti suhteessa sentteristöön. Peli avataan liikaa laitureiden kautta, mistä kärsii niin suorahyökkäys kuin koko viisikonkin hyökkäyspeli. Liian suuri määrä näistä ajautuu laidoille tai kulmiin. Sen kerran kun Forslund sai eilen kiekot keskialueella niin tuloksena oli 0+2. Seppälää ja Henritiusta ei käytetä senkään vertaa. Ja tämä on se osa-alue, missä Jokereiden pitäisi olla todella vahva noilla nimillä. Tähän kun ynnää sitten päälle sen, että esim.Vauhkosella, Sirkiällä ja Karvisella - siis pahimmillaan kolmella eri ketjulla, tekee tiukkaa pysyä tällaisessa vauhtikiekossa mukana niin lopputulema on eilisen kaltainen.
Tästä ollaan samaa mieltä ja tässä piilee osittain se, miksi Jokerien peli on ollut ailahtelevaa.

Noi on asioita, joita voi harjoitella ja aivan varmasti harjoitellaankin. Juuri mainitsemallasi IPK:lla ajoitukset ovat paremmin kunnossa, joka saa parhaimmillaan jengin näyttämään siltä, että pelaajat lentävät jäällä ja vasustajat jäävät, kuin tikku paskaan.

Osa tuosta on selvästi pelin valmentamista ja osin kyse on yksilöiden valmentamisesta. Osa ajoitusten tunnistamista tulee pelaajan selkärangasta ja peliälystä.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Noi on asioita, joita voi harjoitella ja aivan varmasti harjoitellaankin. Juuri mainitsemallasi IPK:lla ajoitukset ovat paremmin kunnossa, joka saa parhaimmillaan jengin näyttämään siltä, että pelaajat lentävät jäällä ja vasustajat jäävät, kuin tikku paskaan.
IPK:n kohdalla on mielenkiintoista, että heidän viimeisen kymmenen pelin saldonsa on 5 tappiota ja 5 voittoa. Noista voitoista kolme on luonnollisesti Jokereita vastaan ja turpaan on tullut sellaisilta suurseuroilta, kuin Hokki, KeuPa, KOOVEE ja Hermes.

En pidä mahdollisena, että IPK:n pakka olisi keskimäärin pysynyt kasassa kaikissa otteluissa yhtä hyvin kuin Jokereita vastaan, vaan ihan selvästi sielläkin on isoa ailahtelua ja haasteita pikkuseurojakin vastaan. Sopiiko Jokereiden pelityyli vain IPK:lle, onko heillä tapana syttyä erityisesti meitä vastaan vai mistä on kyse, en osaa sanoa. Mitenkään vastustamattoman hyvin öljytty kone ei sekään kuitenkaan ole ja käyrä on enemmän alas kuin ylöspäin, vaikka sarjaa johtavatkin. Samalla 10 pelin otannalla Jokerit ei ole hävinnyt IPK:n lisäksi kuin RoKille, ja senkin vasta rankkareilla.

Mestiksessä on heikommat valmentajat ja kokemattomammat pelaajat pelitapoja noudattamassa. Täällä ei toimi ihan samanlaiset lainalaisuudet kuin Liigassa tai huippusarjoissa ja peliesitykset ovat sekä yksilötasolla että joukkueena automaattisesti ailahtelevampia.

Kun seuraa sarjaa tosissaan vasta ensimmäistä kautta, on hankala tunnistaa mikä on normaalia mestismeininkiä ja mikä rakenteellista ongelmaa Jokereiden peleissä. Olen samaa mieltä että Hermestä vastaan kärsimme isoista viisikon etäisyyksistä ja omiin tuli tarpeettoman vaarallisia vastahyökkäyksiä. Kentällinen tuli usein takaisin omiin sen verran hallitsemattomasti, että sillä otti aikaa organisoitua puolustamiseen. Jos Jokerit saa viisikkona tai alivoimalla rauhassa puolustaa, on PAPPia yleensä hankala puhkoa. Repaleisesta kaaospuolustamisesta sen sijaan tulee kiekot ja miehet läpi helpommin.

Sitä kuitenkin ihmettelen, ettei se ole läheskään joka matsissa tuollaista. Ei Jokerit normaalisti karvaa tuolla tavalla alivoimaisena. Suurimmassa osassa matseja pakka pysyy huomattavasti paremmin kasassa, joten joko pelityylin noudattamisessa on ongelmia, tai sitten Hermestä on lähdetty haastamaan jollain sellaisella taktisella valinnalla, joka ei täysin toiminut. Saatiin me siitä vastineeksi vaarallisia katkoja hyökkäysalueella ja pakeille kiirettä avauspelaamiseen, mutta välillä luovutettiin ihan turhaan keskialue. Ei tuo matsi pelillisesti katastrofi ollut, muttei myöskään sellaista lätkää jolla säännöllisesti kaadettaisiin hyviä joukkueita.

Vielä on siis Terolla hommaa, mutta lohduttavaa on kuitenkin, että ihan jokaisella joukkueella on haasteita. Espoo ei kykene voittamaan top-6 joukkueita ollenkaan, TuTolla on Virtanen taktisena nerona heilumassa ja Ketterällä oli alkukaudesta hankalaa. Tällä hetkellä ovat kyllä vireessä ja mahdollisesti hiipineet suurimmaksi mestarisuosikiksi. Materiaali ei sielläkään kuitenkaan päätä huimaa.

Keväällä useammalla joukkueella on mahdollisuus menestyä ja päivän kunto ratkaisee. Jokereilla on hyviä aihioita ja ratkaisuvoimaa yksilöiden muodossa, mutta ongelmia vielä pelin ailahtelun kanssa. Positiivista on se, että vajaakin esitys riittää tällä joukkueella yleensä voittoon tai minimissään jatkoille.
 

Aake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit vuodesta 1983, HJK
Kun seuraa sarjaa tosissaan vasta ensimmäistä kautta, on hankala tunnistaa mikä on normaalia mestismeininkiä ja mikä rakenteellista ongelmaa Jokereiden peleissä.
Kyllä tason heilahtelu on normaalia Mestismeininkiä, ja varsinkin viisikkopelin ailahtelevaisuus on kovin tuttua. Esim. Kiekko-Vantaasta ei ole koskaan tiennyt, ilmestyykö joukkue tiettynä päivänä laatikkoon vai ei, ja tulokset voivat olla ihan mitä tahansa. Yleensä pari jengiä saa tasaisuutta otteisiinsa ja puolustuspelin jämäkäksi, jolla mennään keväällä pitkälle.

Itse olin viimeksi tyytyväinen Jokereiden puolustus- ja viisikkopeliin vuonna 2002 keväällä.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Tältä palstalta saataisiin varmasti Jokereille hyvä päävalmentaja. Parempi kuin nykyinen.
Tai vähintään joku "kolmas tietokonemies", joka voi todeta "Hyökkäys päälle!", vaikka ei ole eläessään laittanut yhtään ohjauspeliä kuntoon.
 

Perandori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tai vähintään joku "kolmas tietokonemies", joka voi todeta "Hyökkäys päälle!", vaikka ei ole eläessään laittanut yhtään ohjauspeliä kuntoon.
Aijaijai päästäänköhän tulevissa karsinnoissa noille leveleille. Kyllä tulee vielä hienot ajat - toivottavasti päättäjät ymmärtävät mistä on kyse.
 

massaonvoimaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse olin viimeksi tyytyväinen Jokereiden puolustus- ja viisikkopeliin vuonna 2002 keväällä.
Nyt tulee ot ja nostalgiamatka kevääseen 2002. Aika on omia muistoja kullannut sen verran, että muistelisin että 2002 voitettiin mielestäni ennen kaikkea Liigan parhaiden ja kuumien yksilöiden ansiosta erityisesti hyökkäyksessä ja maalinsuulla. Rosa, Banham, Machulda hyökkää, Koivisto pyörittää ylivoimaa viivalla ja Lehtonen torjuu kaiken. Tästä kolme kevättä myöhemmin rakennusmestarin finaalikaudella oltiin mielestäni todella tiivis viisikko- ja puolustuspelissä. Vaikkakin tuli turpaan.
 

pappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä kuuluuko Määttä myös ensikaudella Jokereiden valmentaja suunnitelmiin? Ihan rehellisesti sanottuna toivottavasti ei. Olisikohan mahdollista Ketterästä kotiuttaa Kari Martikainen Jokereiden valmentajaksi. Omaa jokeritaustaa. On saanut Ketterän pelaamaan iloista kiekkoa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jvg

Perandori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä kuuluuko Määttä myös ensikaudella Jokereiden valmentaja suunnitelmiin? Ihan rehellisesti sanottuna toivottavasti ei. Olisikohan mahdollista Ketterästä kotiuttaa Kari Martikainen Jokereiden valmentajaksi. Omaa jokeritaustaa. On saanut Ketterän pelaamaan iloista kiekkoa.
2-vuotinen paperi Terolla.
 

Quaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
O'Neill, KiVa
Tero tekee taikojaan, mutta vaatimattomuus huokuu haastatteluista. Vähän kuin Tavja oli Muumimamma Suomen kansalle, on Tero Muumipappa Jokeri-yhteisölle. Niin rauhoittava ja tasapainoittava, mutta silti jämäkkä ja vaativa!
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mukava homma että Määtästä on ilmeisesti ihan muutaman lähiviikon aikana kuoriutunut ( hivenen yllättäenkin? ) vähintäänkin siis "ihan ok tason" mestiskoutsi.

Pakko myöntää että tää nykypäivän poukkoileva touhu päävalmentajan duunia arvioidessa ei välttämättä miellytä ainakaan itseäni.
Milloin "ei riitä pelitapa", milloin olet "taktisesti köyhä", milloin et ole muistanut varoittaa pelaajiasi "ekan vaihdon merkityksestä", milloin olet antanut "liian kovaa palautetta pelaajille, milloin olet "menettänyt pukukopin", milloin olet "savustanut jonkun jätkän ulos jengistä", milloin olet "liian nimetön", milloin olet sitten vaan esimerkiksi "liian tanakka"..

Mutta kaiken tämän arvostelun jälkeenkin on hienoa että pikku hiljaa sieltä on kuin onkin kuoritumassa siis Määtän johdolla pelitapa joka tuntuu miellyttävän yhä enenemissä määrin ainakin suht isoa osaa meistä Jokerit-kannattajista.

Toivotaan siis, että tämä hyvällä alulla oleva positiivinen sekä tästä vielä kehittyväkin pelillinen kierre kantaa aina tuonne kevään ratkaisupeleihin asti!
 
Viimeksi muokattu:

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Annetaan posia, kun paikka on. Jokerit (Tero) melkeinpä kyykytti pelillisesti niin Espoota kuin Imatraa, kahta sarjan kärkijengiä. Karvauspeli oli molemmille myrkkyä ja Jokereiden jalka on raikas. Edelleen ongelmia on tilanteen tunnistamisessa; milloin rauhoitetaan kiekon kanssa, milloin vaihdetaan kiekon kanssa ja milloin käännetään nopeasti.

Ja @Häpä Oksanen - mielestäni arvostelu kuuluu kiinteästi kannattamiseen. Jos me kannattajat ei elettäisi tunteella mukana, niin seura ei olisi mitään.
 

Viru$

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viekö Teron ylivoimaisuus mielenkiinnon Mestiksestä?
Se on vienyt jo. Ainoa jännityksen aihe kevääksi on se pystyykö kukaan voittamaan edes yhtä ottelua, kun Määtän Jokereiden vääjämätön tie kohti mestaruutta käynnistyy. Tuomaisen Iiipppeeekkkoookkkin sulaa kuin keväthanget ja ottelusarjan jälkeen hallin käytävillä raikaa Teron paskaisen naurun säestämä: ''Hei Tuomainen, sä oot ihan poika vielä!''
 

JammeR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kun en nyt ihan aina tunnista sarkasmia, niin en voi olla ihan varma, että miten vilpittömästi viime aikaiset kirjoitukset on kirjoitettu. Nopeasti ne mielipiteet muuttuu kahden viikon takaisista. Itse kyllä olen valmis pyytämään anteeksi kriittisiä lausuntoja Terolta. Peli rullaa mukavasti ja pientä onneakin matkassa joka auttaa kääntämään ne vaikeat ottelut voitoiksi. Toivottavasti ei tiputa liian korkealta heti ekasta vastoinkäymisestä. Nyt alkaa olla ihan oikeaa uskoa siihen, että tällä pelillä voidaan voittaa useampaakin vastustajaa vastaan pelattava pleijjarisarja. Yksi peikko siellä vielä on, mutta pitäähän sitä olla varaa parantaakin. Joko se patsaan paikka on katsottu ;)
 
Viimeksi muokattu:

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Niin se vain Tero toisti U20-jengin tarinan. Tarina tietenkin kesken ja U20 ei päässyt ihan kirkkaimpaan saakka. Olisko nyt kevät voittokulkua ja kannua ilmaan? Ihan kohtuullinen kasvuprosessi Määtältä ja Jokereilta. Pelataan nyt toki ensin kausi pleijareihin asti ja arvioidaan sitten pleijareiden jälkeen mihin riitti. Maalintekoa vois ainakin pikkaisen saada tehostettua, mutta hyvällä tiellä mennään tällä hetkellä.
 

McMulligan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Edelleen ongelmia on tilanteen tunnistamisessa; milloin rauhoitetaan kiekon kanssa, milloin vaihdetaan kiekon kanssa ja milloin käännetään nopeasti.

Tuossa puhutaan suurelta osin pelaajien henkilökohtaisesta taidosta tunnistaa tilanteet. Valmentaja kun ei voi siellä kentällä tehdä päätöksiä pelaajan puolesta, miten mikäkin pelitilanne olisi optimaalista pelata. Voi kyllä näyttää niitä treeneissä, kopissa ja vaihtopenkillä fläppitauluilta ja videoilta, mutta vastuu yksittäisten tilanteiden ratkaisemisessa kesken pelin on loppuviimein pelaajalla. Ja se on yksi iso erotteleva taito, miksi Mestis-pelaajat pelaavat Mestistä eikä Liigaa. Ja miksi Liiga-pelaajat pelaavat Liigaa eikä NHL:ää. Mestis-jengiltä ja sen pelaajilta ei voi odottaa Liigatason suoritustasoa, vaan sitä pitää verrata muihin saman sarjan joukkueisiin.
 

Ice raven

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & Liverpool
Terotin on kyllä petrannut kovasti alkukaudesta. Huomenna haluisin nähdä että yv laitetaan kuntoon. Lyhyen ajan sisään on lätkytelty tehottomasti kaksi 5-3 ylivoimaa. Sitä on turha edes yrittää selitellä Vertasen puuttumisella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös