Tenniskausi 2017

  • 13 437
  • 59

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Jännä tosiaan miettiä, että missä menty pieleen -90 luvulla syntyneiden kanssa, kun sieltä ei ole voittajaa noussut. Kuitenkin vanhimmat pelaajat ovat jo 27-vuotiaita, niin se prime on jo ohitettu tai päällä. Väkisinhän joku kuitenkin tulee ennenkuin mennään 2000-syntyneisiin, ellei sitten Federer&co jatka vielä montaa vuotta...

Nadalin ja Djokovicin en usko jatkavan kyllä millään 35-vuotiaiksi. Molempien pelityyli todella kuluttavaa ja samalla kokoajan nyt ollut enemmän tai vähemmän vaivaa. Muistelen tässä yhtä lausuntoa miten valmentaja Nadal kritisoi kovien kenttien suurta määrää ATP tourin ohjelmassa, koska se on kuluttavaa. Sen sijaan että olisi miettinyt miten oma pelaaja voisi pelata muuten kuin "liukumalla" kovalla kentällä. Kumma juttu että varsinkin polvat kovilla tuon jälkeen...
 

Luxray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Telian Liiga-lähetysten laatu
Ja onhan tuo tilasto kanssa käsittämätön, että edelleenkään ei ole 1990 tai myöhemmin syntynyttä miesten kaksinpelin GS-voittajaa.

Eikä edes Masters-voittajaa ennen viime toukokuuta. Ja silloinkin voiton vei aika puskista vuonna 1997 syntynyt Alexander Zverev.
 

Rubicon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikä edes Masters-voittajaa ennen viime toukokuuta. Ja silloinkin voiton vei aika puskista vuonna 1997 syntynyt Alexander Zverev.

Erittäin hyvä muistutus. Mistä lie syystä kirjoittaessa unohtui tämän nostaminen esiin, vaikka keväällä viimeksi kummastelin juuri tätäkin asiaa, erityisesti Zverevin voiton aikaan. Äkkiä sitä asioita katoaa muistin eteisestä.

Tätä Masters-tilastoa voinee pitää Zverevin voiton jälkeenkin vielä uskomattomampana kuin GS-tilastoa. Kuitenkin turnauksia on yhdeksän vuodessa ja paras kolmesta -systeemillä näitä pelataan nykyään niin mahdollisuudet haastajilla ovat lähtökohtaisesti korkeammat. Mutta ei sieltä paljoa ole murusia tipahdellut, kun katsoo ATP World Tour Masters 1000 -aikaisia voittajia (eli 2009 alkaen menty tällä nimellä)

Djokovic 26
Nadal 18
Murray 12
Federer 12
Yht. 68/77 eli 88,3%

Muut voittajat Davydenko, Ljubicic, Roddick, Söderling, Ferrer, Wawrinka, Tsonga, Cilic ja Zverev. 9/77, 11,7%. Näistäkin neljä ensimmäistä ottivat voittonsa 2009-2010 eli vuosina 2011-2017 nelikon dominanssi on ollut entistäkin tiukempaa (54/59, 91,5%).

Grand slam -turnauksissa vastaava jakauma 2009->

Djokovic 11
Nadal 10
Federer 6
Murray 3
Yht. 30/35 eli 85,7%

Del Potro, Wawrinka (x3) ja Cilic muut voittajat. 14,3%.

Varsin hauskaa on siis se, että itse asiassa GS-voittoja ovat muut vieneet suhteessa enemmän kuin Masters-titteleitä tällä ajanjaksolla. Nelikon pihtiote on vahva läpi kaikkien parhaiden välillä käytävien turnausten. Käsittämätöntä menoa. Wawrinkan kolmen grand slamin saldo on hurja suoritus erityisesti, kun vertaa siihen, että Masters-voittoja hänellä on vain yksi.

Kaikkiaan pistäähän tämä miettimään, että onko kuitenkin niin että 1990-lukulaisilla onkin ollut tekemätön paikka? Ovatko nämä kolme/neljä huippua kerta kaikkiaan muiden ulottumattomissa ja jatkossa ei vastaavan tason pelaajia tule kuin yksi kymmeneen vuoteen esimerkiksi. Onhan se mahdollista, vaikka aika hurjaa tilastollisesti miettien, että 1980-luvulle kertyisi esim. neljä superpelaajaa ja 1990-luvulle ei yhtään "edes" Murrayn tasoista huippua. Secondary scoringia 1980-luvulta löytyy niin ikään hurja määrä, joten melkoiset pippalot täytyy 1990-lukulaisten laittaa mahdollisimman pian käyntiin ja jatkaa niitä pitkälle 2020-luvun puolelle, jos mielivät hävitä tämän vuosikymmenten taiston edes jotenkin kasvonsa säilyttäen.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Viime aikoina nuoret tehneet esiinmarssia vanhaan hyvään tyyliin. Ikävuosina 1989-1994 syntyneet melkolailla menetettyjä tapauksia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, jotta näistä enää moninkertaisia GS-voittajia kasvaisi, mutta on väärin vielä ainakaan dissata 1990-luvun jälkimmäisellä puoliskolla syntyneitä. Heillä vielä kaikki saumat laittaa kovat pippalot käyntiin. Zverev on 20v-kaudella toistaiseksi ollut melkolailla yhtä hyvä kuin samassa iässä kymmenen vuotta sitten olivat Djokovic ja Murray. Saman ikäluokan vielä 19v Venäjän Andrey Rublev voitti juuri ATP-tittelin ja vertautuu puolestaan tilastollisesti toistaiseksi 1988 syntyneisiin Ciliciin ja Del Potroon, joista kummastakin kasvoi US Openin voittaja. 1996 syntyneetkin ovat vielä varsin nuorta porukkaa.

2000 ikäluokasta kasvamassa hurja. Nyt jo kaksi ATP-challengerin turnausvoittaja. Vielä 16v Felix Auger-Aliassime ja 17v täyttänyt Espanjan Nicola Kuhn nyt jo ATP200+ sijoilla ja tänään Hampurin ATP500 kisassa esiintyvä Saksan vielä 16v Rudolf Molleker, joka karsi turnaukseen sisään kovilla voitoilla.
1998-1999 ikäluokissakin on mielenkiintoisia nimiä, Tiafoe, Tsitsipas, Shapovalov muun muassa.

Kokonaiskuva nuorten pelaajien suhteen on varsin erinlainen nykypäivänä kuin esim. 5-8 vuotta sitten, kun 1990-1994 syntyneet olivat U21 iässä. Joten toivoa on uusista legendoista.

Melko valjuksi jäi aikoinaan myös syntymävuodet 1973-1979. Saman vuosikymmenen alkuvuosina syntyneissä oli lukuisia isoja legendoja, mutta 70-luvun puolivälin tietämillä ja sen jälkeen syntyneistä ei tullut Kuertenin kolmen Ranskan avointen voittoa suurempaa legendaa ja toinen merkittävä nimi samalta ajanjaksolta Yevgeny Kafelnikov, kaksi GS-voittoa + olympiakultaa. 1990-luvun alkupuolella syntyneet uhkaavat jäädä vieläkin valjummaksi kuin 1970-luvun jälkipuolisko, mutta saapa nähdä, kyllä 1993 Thiem vielä kerkiää kolmesti RG:n voittamaan, ellei Zverev ja kumppanit Rafan ohella sitä estä.

1980-luvulla syntyneet laittaneet riman ennätyskorkealle tuleville sukupolville, mutta kun laskee tilastollisesti, että samaan aikaan markkinoilla on pelaajia keskimääräisesti noin 15:sta ikäluokasta ja esim. kymmenen vuoden aikana on jaossa aina ne 40 GS-titteliä. Sula mahdottomuus, etteikö saataisi tulevaisuudessa Murrayta kovempia legendoja, sillä tuollainen 4-6 GS-tittelin pelaaja tulee väistämättä silloin kun ei ole muita kovempia nimiä esteenä.
Jos joku 1997-2000 syntynyt voittaa esim. 22-32 vuotiaana joka neljännen tarjolla olevan GS-tittelin, keskimääräisesti yhden per vuosi, niin plakkarissa 10 GS-voittoa ja esteenä tuolle tuskin on yksikään nelikosta Federer, Nadal, Djokovic, Murray.
Povaan siis jollekin 1997-2000 syntyneelle väistämättä ainakin 10 GS-voittoa. Se olisikin hurja asetelma, jos saataisiin yksi multitalentti ja ei muita varteenotettavia kilpailijoita, niin silloin olisi mahdollista naistenniksen S.Williamsin kaltainen GS-voittomäärä, vaikka kovasti monet rummuttaa, ettei Federerin tittelimääriä pystytä jatkossa lyömään.
Epätodennäköisempää se on, että tulevaisuudessa kymmenen vuoden ajanjaksolla 40 turnausvoittoa jakaantuisivat yli 20:lle eri pelaajalle.

Montako GS-voittajaa on 1980-luvulla syntyneissä?
1988 Del Potro, Cilic
1987 Djokovic, Murray
1986 Nadal
1985 Wawrinka
1982 Roddick
1981 Federer, Hewitt
1980 Safin, Ferrero

11kpl. Jos tulevaisuuden mestarit voittavat vain puolet nykylegendojen tittelimääristä, niin silloin toki mahdollista saada joltain kymmenen vuoden syntymäajanjaksolta peräti 20 eri GS-voittajanimeä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kanadan 1999-syntynyt Denis Shapovalov eteni Montreal Mastersin semifinaaliin. Kaatanut tällä viikolla 1-sijoitettu Nadalin, Del Potron ja äsken hyvävireisen Mannarinon jne.

Shapovalov voisi osallistua muutaman viikon kuluttua juniorisarjan US Openiin, mutta pelaa siis jo nyt ATP1000 Mastersin välierissä. Shapovalov on koko Mastershistorian nuorin pelaaja joka koskaan edennyt välieriin ja ensimmäinen junnupelaaja joka tekee tämän sitten vuoden 1990 Michael Changin.
Shapovalov 18v 3kk.
Grand Slam-turnaushistoria tuntee muutaman 17-vuotiaan turnausvoittajankin, 1989 vuodelta Ranskan avoimista Michael Chang ja vuodelta 1985 Wimbledonista Boris Becker, mutta Masterseissa näitä ei ole nähty edes semeissä, mutta nyt nähdään siis vain hieman päälle 18-vuotias.

1990-lukulaiset sieltä siis tulee ja vauhdilla vihdoin viimein. Saas nähdä toteutuuko Montrealin välieräpeliksi 1997 Zverev vs 1999 Shapovalov.

Shapovalov päättänee viimeisen junnuvuotensa top50 pelaajana. Näitä ei tennishistoria montaa tunne.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Denis Shapovalov (CAN) s.1999 eteni US Openin 4.kierrokselle 16:n parhaan pelaajan joukkoon. Tenniksessä viimeinen juniorivuosi on silloin kun pelaaja täyttää 18v. Edellinen junnu miesten GS-kisan 4.kierroksella on ollut Marat Safin vuodelta 1998. Tuohon Shapovalovin tekoon siis eivät pystyneet esim. Hewitt, Federer, Nadal, Djokovic ja Murray tuossa ikävaiheessa.

Shapovalov ATP69 kohtaa 4.kierroksella Espanjan ATP19 Pablo Carreno Bustan. Mikäli voittaa myös hänet, niin olisi ensimmäinen junnu US Openin puolivälierissä sitten vuoden 1988 Andre Agassin.

Monet unelmoi esim. kansainvälisellä tennisfoorumilla US Openin finaalista 36v Federer vs puolet nuorempi 18v Shapovalov. Kun Shapovalovin alakaaviota katsoo, niin siellä ei ole mukana yhtään pelaajaa joka olisi urallaan GS-finaalissa pelannut ja Shapovalov (Montreal Mastersin semifinalisti) on jäljellä olevista yksi kovakuntoisimmista yhdessä Wimbledonin semifinalisti Sam Querreyn kanssa, siis alakaaviosta. Toisaalta myös yläkaavion pelaajat eivät vaikuta ylitsepääsemättömiltä nykyvireessä, niin takeltelevaa peliä esittävät Nadal, Federer ja kumppanit ja Shapovalov kaatoikin Rafan Montrealissa. GS-kisassa olisi toki vaikeampaa, varsinkin finaalissa.

US Openia pelattu sieltä 1800-luvulta lähtien vuodesta 1881, siis 136 vuoden ajan ja kaikkien aikojen nuorin mestari on vuodelta 1990 Pete Sampras 19v 0kk. Shapovalov on 18v 4kk.
Federer 36v olisi puolestaan kaikkien aikojen kolmanneksi vanhin mestari ja kaksi vanhinta mestaria vuosilta puuharukka ja hevoskärryt, elikä 1911 ja 1929.
Avoimen aikakauden vanhin mestari on Rosewall 35v vuodelta 1970, joten sen Roger rikkoisi.

Siispä Federer vs Shapovalov finaali olisi tilastonikkareiden märkä päiväunelma ja oishan se melko härskiäkin edetä GS-finaaliin rankingilla 69.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Nadalille sitten US Open mitä ilmeisimmin ja kovaa vauhtia Federerin Grand Slam voittoennätyksen perään. Hurjassa vedossa on Rafa nyt. Harmi, että Federal Express hävisi, mutta taitaa olla vamma päällä ja onko ura nyt sitten siinä? Murray ja Nole ovat jo ulkona tällä kaudella, joten Rafa voi vetää aika kovan kaulan rankingeissa.

Mistäköhän maasta tulee US Openin naisten sarjan voittaja? Ai niin, eihän siellä ole kun amerikkalaisia jäljellä! Hieno invaasio USA:n tyttäriltä, ja kirsikka kakun päällä eli Serena Williams vielä puuttuu kokonaan äitiyslomansa johdosta. Nyt kun vielä miesten puolella saataisiin USA:ssa jotain tennishemmoja huipulle...
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Kontinen&Peers tippuivat myös eilen semeissä. Ensimmäisen erän hoitivat 6-1 selkeästi. Toisessa erässä mentiin sitten "jatkoille", jossa johtivat jo 5-3, mutta hävisivät sitten 5-7 sen. Kolmannessa hävisivät kaksi kertaa oman syöttövuoronsa, huomionarvoista että tuossa erässä hävisivät oman syöttövuoronsa ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa. En muista oliko ratkaiseva tilanne, mutta Kontinen löi pallon Peersin selkään yhdessä vaiheessa ja Peers taisi saada vähän ennen pallon suoraan syliinsä kun Rojer iski verkolta. Kontisen viimeisellä syöttövuorolla taisivat saada vain yhden pallon. Eikä Peersinkään syöttöpeli lopussa kauhean hyvää ollut. Kontisella ei kyllä syöttöjen palautus ollut mitään kauhean hyvää, jotenkin muistelisin että Peers oli myös Wimbledonissa edellä Kontista palautuksissa.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tenniskausi 2017 lähenee loppuaan. ATP-finaalit ovat käynnissä Lontoossa. Kontisesta voi kirjoittaa varmaan hänen omaan ketjuunsa, mutta singleissä siellä on oikeastaan minulle aika outoja nimiä: Pablo Carreno Busta (ei mitään hajua, vähän on tullut tennistä seurattua viime aikoina), Jack Sock ja Alexander Zverev (näistä jälkimmäisistä olen ainakin kuullut). Nadalilla ilmeisesti polvi pipinä taas kerran. Uskomaton vuosi hänellä muuten. Federer-express on toistaiseksi ollut pysäyttämätön ja Dimitrov alkaa ehkä pikkuhiljaa lunastaa niitä lupauksia. Carreno Busta ilman ATP-finaalivoittoa singleissä jo kymmenenneksi rankattu! Mutta vanhat patut Nadal ja Federer siellä kärjessä silti ylivoimaisesti ovat. Nousisiko jostain joku uusi supertähti ensi kaudeksi?
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Goffin sitten voitti Federer Expressin. Aiemmilla kierroksilla Dimitrov pyöritti Goffinia, joten onko Dimi nyt sitten huipulla? Sunnuntaina se selviää...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös