Mainos

Temutus

  • 17 474
  • 173

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Olen miettinyt että miten moni temuttaja ostaisi samaan tapaan jotain epäilyttävän puoli-ilmaiseksi vaikka sieltä kliseisen Ladan takapaksilta, tai esimerkiksi narkkarilta tonnin polkupyörän kympillä? Toki varastettu ja väärennetty tavarakin kauppaa tekee, eihän niitä muuten varastettaisi tai väärennettäisi, mutta ei se sentään ihan samaan tapaan yleisesti hyväksyttyä ole kuin tilailla turhaa paskaa kiinalaisilta ja samalla raiskata parhaansa mukaan ilmastoa että saa ne myrkkymuoviset kahden euron korvakorut lentorahtina elämäänsä sulostuttamaan.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin tai näin, niin se ihmisten hyväksikäyttö, ja ihan jopa lapsienkin, jotksa vissiinkin niitä palljoa juurikin valmistivat, ei ole ythään arvostettavampaa vaikka sen voisikin jäljittää. Niin kauan hyväksikkäytetään kunnes narahdetaan, ja senkin jälkeen vielä etsitään keinoja saada edelleen halvalla. Se kaksinaismoralismi ja ihmisten haukkuminen ei muuta tosiasioita mihinkään, mutta on totisesti läsimaiden yksi suuri helmasynti ja harrastus.
Ei kaikki länkkäriyritykset käytä lapsityövoimaa tai muuta epäilyttävää tuotantotapaa. Osa käyttää, joko tietoisesti tai tiedostamatta. Osa korjaa ongelmat niiden tultua esiin, osa taas ei. Kiinakauppojen toimittajat taasen käyttävät näitä lähes poikkeuksetta hyväkseen. Ei halpa hinta voi olla sattumaa, kiinankaupat käyttävät kaikkia kilpailun vääristämisen porsaanreikiä (mm. liki ilmaiset postitukset ja valtion tuet) näiden eettisyysongelmien lisäksi. Temusta ostelu on aivan sama kuin antaisi hiljaisen hyväksyntänsä tälle kaikelle.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ilmeisesti se lienee moraaliltaan enemmän oikein, kun länsimaa käyttää halpatyövoimaa hyväkseen samoissa hikipajoissa, koska sentään myy ne kalliimmalla.

Jo ennen kuin tuotteen varsinainen valmistus aloitetaan, niin länkkärifirma on joutunut tekemään aika paljon. Alla on esimerkinomaisesti listattu toimintoja ja kannettavia riskejä, joita valmistajalla voi olla:

  • tuotantolinjojen suunnittelu ja toteutus
  • raaka-aineiden ja komponenttien ostaminen
  • raaka-ainetoimittajien ja alihankkijoiden valitseminen ja kouluttaminen
  • tuotteiden suunnittelu
  • tutkimus- ja tuotekehitys
  • aineettomien oikeuksien lisensiointi
  • tuotannon suunnittelu
  • tuotteiden valmistus
  • komponenttien valmistuttaminen
  • kokoonpano
  • laaduntarkastus
  • testaus
  • pakkaaminen
  • varastointi
  • markkinointi.

Täyden riskin valmistaja kantaa yleensä merkittäviä tuotteisiin ja valmistustoimintaan liittyviä riskejä, joita ovat esimerkiksi
  • tuotekehitysriski
  • tuotteiden teknologiaan liittyvä riski
  • raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusriski
  • tuotannon keskeytykseen liittyvät riskit
  • toimintaympäristöön liittyvät riskit lainsäädäntömuutoksista, poliittisesta ilmapiiristä yms.
  • varastoriski
  • riski viallisista tuotteista
  • takuuriski
  • luottotappioriski
  • rahoitusriski
  • tuotevastuuriski
  • ympäristöriskit.
Siirtohinnoittelu

Temun edulliset kiinalaiset tuotteet lie pääosin enemmän tai vähemmän kopioita (jotka taitavat usein loukata muiden suojattuja IP-oikeuksia) toisten yritysten kehittämistä tuotteista, eikä temu-valmistajilla pahemmin taida mennä resursseja R&D:hen, laaduntarkastukseen, markkinointiin jne., johon esim. se mainittu adidas on joutunut käyttämään riskillään panostuksia ennen kuin kenkiä tai futispalloja voidaan edes alkaa valmistaa.

Sijoittajilla, kuluttajilla, medialla, lainsäätäjillä, valvontaviranomaisilla, työntekijöiden jne. etujärjestöillä ja kansalaisjärjestöillä on totta kai ihan eri tavalla mahdollisuus saada tietoa ja vaikuttaa länsimaisten kv-yritysten touhujen eettisyyteen kuin kiinalaisten feikkiheikkien touhuihin.
 
Viimeksi muokattu:

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Hyvä avaus. Tietenkään en temuta. Yleensäkin halpatuonnilla on sellainen ominaisuus, että se on sotkenut pahasti ihmisten hintakäsityksen ts. käsityksen siitä mitä eettisesti ja laadullisesti hyvin valmistetun ja kestävän tuotteen kuuluukin maksaa. Toisaalta taas jonkun luksuksena ja trendikkäänä pidetyn brändin tuotteet voivat olla ihan yhtä skeidaa, vaikka ovat moninverroin kalliimpia. Ja sitten ihmetellään kun hajoaa nopeasti vaikka maksoi niin paljon. Jotenkin tämä ultrakapitalismi on onnistunut sotkemaan ihmisten tuntuman laatuun niin ettei sitä tunnuta oikein osattavan enää edes tunnistaa saati vaatia. Pääasia että saa jatkuvasti jotain uutta kivaa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hyvä avaus. Tietenkään en temuta. Yleensäkin halpatuonnilla on sellainen ominaisuus, että se on sotkenut pahasti ihmisten hintakäsityksen ts. käsityksen siitä mitä eettisesti ja laadullisesti hyvin valmistetun ja kestävän tuotteen kuuluukin maksaa. Toisaalta taas jonkun luksuksena ja trendikkäänä pidetyn brändin tuotteet voivat olla ihan yhtä skeidaa, vaikka ovat moninverroin kalliimpia. Ja sitten ihmetellään kun hajoaa nopeasti vaikka maksoi niin paljon. Jotenkin tämä ultrakapitalismi on onnistunut sotkemaan ihmisten tuntuman laatuun niin ettei sitä tunnuta oikein osattavan enää edes tunnistaa saati vaatia. Pääasia että saa jatkuvasti jotain uutta kivaa.
No siis jos sitä kasvua siellä ja täällä halutaan, niin juurikin kaikkea kivaa sitten pitää olla enemmän. Siihenhän se kasvu perustuu, että tuotetaan enemmän ja enemmän.

Jos sitä ei nyt halutakaan, niin sitten pitää miettiä homma uusiksi. Tokihan tässä Temun tapauksessa kasvu ei suuntaudu tänne, koska on sen rakkaan viennin sijaan tuontia. Jos Temu olisi nyt Suomalainen, niin sitähän pitäisi hurrata kun vientiä olisi niin perkeleesti.

Musta tää oli eritääin hyvä avaus siksikin, että tässä saattaa tulla vielä selittelyn maailmanennätys sekä itsekorottamisen suurvisiirikin paljastua joukosta.

Tää on oikeasti hauskaa, että ihminen joutuu elämänä tilanteen huoimioiden aina sopivasti taivuttelemaan moraalikäsitystään sopivaan asentoon. Sitten muut ilmestyvät tietenkin kertoilemaan -kuten perhana minäkin- kuinka paljon korkemmalla moraalilla heidät itse on varustettu, koska eivät juuri tätä nimenomaista touhua harrasta. Kaiketi ihmistä ohjaa myös sellainen henkinen arvomaailma, jossa siinäkin joutuu ajoiottain pelamaan menossa olevilla ehdoilla, ja sovittamaan omat tekonsa siihen omaa arvomaailmansa mahdollisimmaan vähän venyttäen siltä osin, joka tärkeimmätltä tuntuu, vaikka siitäkin voi joutua luopumaan sen elämän sopivasti heittäessä kiviä rattaisiin. Tai jos toteaa, että haluaa vain päästä helpolla, jolloin ei ne normit paljoa päätä rasita kun markkinoilla pelataan, kuten osassa tässäkin mainittuja "ammatteja" tilanne lienee. Niitä sitten taas muut hyödyntävät omista moralistisistaan lähtökohdistaan enemmän tai vähemmän.

Olen ihmetellyt monessa keskustelussa mm. sitäkin, että pornoakaan ei kukaan katso vaan enemmänkin kritisoi, persiinmyynnistä tai sen ketkuttelusta ei makseta jne, mutta jotenkin vaan ne keikkuu siellä palkkaluokkien kärkisijoilla sekä eniten internettiä rasittavista touhuista. Kumma homma kyllä.

Mutta nyt varmaankin se absoluuttisen moraalin pahimman pettämisen taso on saavutettu Temutuksen myötä. Tästä alemmas ei voi enää ihminen vaipua, ja sietäisi joutua torilla jalkapuuhun mädillä tomaateilla viskeltäviksi moiset temuttajat.

Taitaa tosiaankin olla niin, että jokainen joutuu katselemaan oman elämänsä fasiliteettien kautta sitä, että millaisiin tekoihin elämässään ajautuu. Sitten tuleekin taas se, että keiden arvomaailma on ns se optimaalisin ja eniten oikein.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tässä pitää nyt ottaa huomioon se, että mitä sieltä Temusta ostaa. Tai itse en osta Temusta mitään, mutta tiettyjä asioita olen AliExpressistä tilannut.

Mitään sähkölaitteita, jotka toimivat verkkovirralla (tai kaasulla, tms) en ostaisi missään nimessä. Noissa on ihan älyttömästi riskejä, ja jossain vaiheessa kiinaskuutit jne taisi vastata suurimmasta osasta asuntopaloja.

Mutta sitten jos kyseessä on esim mikä tahansa muuten halpatyömaassa tehty tuote, niin miksi niitä ei voisi suoraan sieltä tilata? Esimerkkinä, tein joulupukin hommia tuossa parisen vuotta sitten. Punanaamiosta koko setti maksoi luksusparran ja peruukin kanssa n. 140€, kun taas AliExpressistä täysin vastaavan setin sai parillakympillä. Molemmat tuotteet on tehty tasan siellä halvimmassa hikipajassa, ostin sen kummasta vaan, mutta haluanko nyt välttämättä tukea lähes kymmenkertaisella hinnalla Punanaamiota?

Tästä päästäänkin juuri siihen suurempaan kysymykseen, eli missä kohtaa se lapsityövoimalla hikipajassa valmistettu tuote muuttuu eettiseksi? Silloin kun siitä maksaa törkeän välistävetohinnan maahantuojalle? Silloin kun ne italialaiset merkkivaatteet valmistetaan siellä hikipajassa, roudataan eurooppaan nappien ja merkkien ompelua varten, jota pyöritetään ihan samanlaisissa hikipajoissa jossain Napolilaisessa kellarissa ja kuljetetaan sieltä rauhallisen easy listening -musan soidessa miellyttävästi valaistuun ilmastoituun muotiliikkeeseen? Onko kännykkä eettinen ostos, kun sen valmistamiseen käytetyt mineraalit on louhittu ruoskan tahdissa, prosessorit valmistettu itsemurhaverkoin varustetun tehtaan uumenissa, ja laatikkoon printataan ylpeästi "Designed in the USA"? Onko Chiquita-banaanien ostaminen OK, kun onhan banaanivaltio-ajoista jo pitkä aika ja ne rikokset tehtiin kuitenkin vielä eri brändinimellä?

Eli lyhyesti, ei Temusta ostamisessa ole mielestäni muuta vikaa kuin se, että sieltä ostetaan aivan liikaa aivan turhaa tavaraa. Sama ongelma pysyy kuitenkin edelleen, jos sen saman tavaran ostaa kymmenkertaisella hinnalla suomalaisesta kivijalkakaupasta. Ei siinä ole mitään sen parempaa kuin se, että joku tekee sillä matkan varrella paljon enemmän rahaa kuin se alkupään tuottaja. Tärkeää olisikin herätä juuri siihen, että oikeasti nykyaikana suurin osa kaikesta tavarasta on epäeettistä ja tiettyjä hyödykkeitä (kuten esim vaatteita tai kännyköitä) on jo lähes mahdoton ostaa täysin eettisesti.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kymmenen kertaa korkeammissa hinnoissa on se hyvä puoli, että ostosta joutuu ensinnäkin harkitsemaan tarkemmin, ja toisekseen ympäristö kuormittuu vain 1/10 ellei rahaa ole käytettävissä kymmenkertaista määrää.

Asia olisi tietenkin korjattavissa tullimaksuilla, jolloin raha menisi yhteiseen hyvään, vaikka soten molokin kitaan.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tästä keskustelusta tulee mieleen BBC:n Years and Years.





Muriel Deacon : And that doesn't change the fact that it's all your fault. The banks. the government. The recession. America. Mrs. Rook. Every single thing that has gone wrong, it's your fault. Because we are. Every single one of us. We can sit here all day blaming other people. We blame the economy. We blame Europe. The opposition. The Weather. And then we blame these vast sweeping tides of history, you know, like they're out of control, like we're so helpless and little and small... but it's still our fault. You know why? It's that 1 pound t-shirt. A t-shirt that costs 1 pound. We can't resist it. Every single one of us. We see a t-shirt that costs 1 pound and we think, "Ooh that's a bargain, I'll have that." and we buy it. Not for best heaven forfend, but nice little t-shirt for the winter to go underneath, that'll do. And the shop keeper gets five miserable pence for that T-shirt and some little peasant in a field gets paid 0.01 pence... and we think that's fine. All of us. And we hand over our quid and we buy into that system for life. I saw it all going wrong when it began in the supermarkets, when they replaced all the women on the till with those automated checkouts. Yes. But You didn't do anything. did you? 20 years ago when they first popped up, did you walk out? Did you write letters of complaint? Did you shop elsewhere? No! You huffed and you puffed and you put up with it. And now all of those women are gone and we let it happen. And I think we do like them. Those checkout. We want them. Because it means that we can stroll through, pick up our shopping, and we don;t have to look that women in the eye. The women who's paid less than us. She's gone. We got rid of her. Sacked. Well done. So yes, it's our fault. This is the world we built. Congratulations! Cheers all!

Siinä oli ajatuksia herättävä sarja. Loppujen lopuksi on hyvä muistaa, että näissä kiinalaisissa halpatuotteissa on kyse samasta kuin Venäjän halvassa sähkössä. Sidomme itsemme epädemokraattisiin valtioihin, ja uskottelemme itsellemme, että kyllä se siitä, kunhan saavat vähän kapitalismia. Ukrainalta voi kysyä, kuinka se toimii. Ja jos Venäjän hyökkäys olisi onnistunut, Taiwan olisi ollut seuraavana jonossa.
 

Hilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kohtuulliset
Musta tää oli eritääin hyvä avaus siksikin, että tässä saattaa tulla vielä selittelyn maailmanennätys sekä itsekorottamisen suurvisiirikin paljastua joukosta.
Minä en osaa nähdä tätä vertailuna muihin kuluttajiin. Jos johonkin moraalista ylemmyyttä pitää tuntea, niin sitten juuri tähän kasvujärjestelmään joka roskaa niin paljon tuottaa. Ja sitä samaa roskaahan on myös Temun lisäksi esim. kirppikset täynnä, joten ei se temuttaminen kenestäkään huonompaa tee.

Ymmärrän hyvin myös erilaiset ihmisten tarpeet eikä sitä aina pysty tekemään pidemmän tähtäimen valintoja. Ei kovin hyvin tienaava nuori etsii identiteettiään ja jollakin toisella on tarvis saada yksiin bileisiin tietty vaate. Silloin mennään hinta edellä. Yksi ratkaisu olisi varmasti jakamistalouden yleistyminen kuten lainaamot. Mutta kun me halutaan niin helposti omistaa. Viime kädessä tässä on kyse omasta henk. koht. tavarasuhteestamme, ei mielestäni siitä mistä joku toinen roinansa hankkii.

En ole temuttamatta moraalisen paremmuudentunteen takia. Olen temuttamatta koska olen siihen ihan yksinkertaisesti köyhä.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Eikös vastaus tähän ole aika selvä ja yksioikoinen: ei missään kohtaa.
Niin, silti tässäkin ketjussa lähinnä mietitään tuoteturvallisuutta ja tavaramerkkejä, mutta ollaan valmiita ostamaan samaa roinaa isommalla hinnalla kunhan sen on joku ensin maahan tuonut.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tästä keskustelusta tulee mieleen BBC:n Years and Years.







Siinä oli ajatuksia herättävä sarja. Loppujen lopuksi on hyvä muistaa, että näissä kiinalaisissa halpatuotteissa on kyse samasta kuin Venäjän halvassa sähkössä. Sidomme itsemme epädemokraattisiin valtioihin, ja uskottelemme itsellemme, että kyllä se siitä, kunhan saavat vähän kapitalismia. Ukrainalta voi kysyä, kuinka se toimii. Ja jos Venäjän hyökkäys olisi onnistunut, Taiwan olisi ollut seuraavana jonossa.

No nyt meni metsään vertailu. Sehän tuli jo selväksi, että se kapitalismi on ihan itse tämänkin sopan keittänyt siirtämällä tuotantonsa tällaisiin maihin, koska saa halvalla, kun ei työstä tarvitse maksaa.

Sitähän täälläkin on kapitalistien laulukuoro yhdestä suusta jo liki sopraanona kiekunut, että kyllä me siirretään tuotanto pois, kun duunarit Suomessa on niin mulkkuja.

Ahneushan se kiinaakin ajaa Taiwanin kimppuun, sekä tietenkin ihana ajatus siitä, että sitten se hommansa lölliperseillyt demokratia ja ahneuteensa kompastunut länsi kapitalisti ottaa kiltisti kakkoseen tai ei puhelin toimi,tai vähintäänkin maksaa mitä kiina pyytää.

Kunnia siis toki Ukrainalle, jos tällä kiinan paska pysyy poissa Taiwanista, mutta ei se läntinen demokratia liikaa kyllä sen eteen ole tehnyt.

Tässä pelissä siis Temu on vielä pikku ongelma.

Kannattaa siis alkaa miettimään laajemminkin sitä tuotantoa näissä demokratioissa, ja unohtaa sitten ne kuviot epädemokraattisten paska maiden kanssa, mutta onko se kapitalistikaan siihen valmis. Uskon vasta kun näen, ja sittenkin vielä epäilen.

Länsi tulee olemaan kusessa kasvavien tuloerojen ja lisääntyvän eriarvoisuuden ikeessä. Siinä tilanteessa kun ihmisen oman elämän sujuvuus ajaa ohi aatteesta, jos vaan tulee toimeen.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No nyt meni metsään vertailu. Sehän tuli jo selväksi, että se kapitalismi on ihan itse tämänkin sopan keittänyt siirtämällä tuotantonsa tällaisiin maihin, koska saa halvalla, kun ei työstä tarvitse maksaa.

Sitähän täälläkin on kapitalistien laulukuoro yhdestä suusta jo liki sopraanona kiekunut, että kyllä me siirretään tuotanto pois, kun duunarit Suomessa on niin mulkkuja.

Ahneushan se kiinaakin ajaa Taiwanin kimppuun, sekä tietenkin ihana ajatus siitä, että sitten se hommansa lölliperseillyt demokratia ja ahneuteensa kompastunut länsi kapitalisti ottaa kiltisti kakkoseen tai ei puhelin toimi,tai vähintäänkin maksaa mitä kiina pyytää.

Kunnia siis toki Ukrainalle, jos tällä kiinan paska pysyy poissa Taiwanista, mutta ei se läntinen demokratia liikaa kyllä sen eteen ole tehnyt.

Tässä pelissä siis Temu on vielä pikku ongelma.

Kannattaa siis alkaa miettimään laajemminkin sitä tuotantoa näissä demokratioissa, ja unohtaa sitten ne kuviot epädemokraattisten paska maiden kanssa, mutta onko se kapitalistikaan siihen valmis. Uskon vasta kun näen, ja sittenkin vielä epäilen.

Länsi tulee olemaan kusessa kasvavien tuloerojen ja lisääntyvän eriarvoisuuden ikeessä. Siinä tilanteessa kun ihmisen oman elämän sujuvuus ajaa ohi aatteesta, jos vaan tulee toimeen.
Niin, minä oikeastaan tarkoitin, että olemme sitoneet itsemme näihin epädemokraattisiin valtioihin, ja ummistaisimme vieläkin silmämme, jos ei Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan. Temut yms. ovat osa tätä, niitä yhden punnan t-paitoja. Toinen osa ovat halpa energiaa ja halvat komponentit puhelimiin. Se ostaako halpaa kyseenalaisesti tuotettua tavaraa perus-pentti vai Bayer tai Nike tai Apple on loppujen lopuksi sama riippuvuusuhteen kannalta.

Olemme jättäneet näiden maiden ongelmat huomiotta, koska saamme halvemmalla asioita, siinä epämääräisessä toivossa, että ne ajastaan muuttuisivat. Ja osa on valmis jatkamaan huomiotta jättämistä, jos sähkön tai bensan tai iPhonen hinta nousee yli kipurajan.
 

npc

Jäsen
Piti ihan googlettaa että mikä.

Onko tämä sama kun menin ulkomailla ostamaan tietsikkapiuhan ja vaihtoehdot oli joko 12 euroa tietsikkaliikkeessä tai kiinakaupasta 6e?

Ahistaa jo heti.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin, minä oikeastaan tarkoitin, että olemme sitoneet itsemme näihin epädemokraattisiin valtioihin, ja ummistaisimme vieläkin silmämme, jos ei Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan. Temut yms. ovat osa tätä, niitä yhden punnan t-paitoja. Toinen osa ovat halpa energiaa ja halvat komponentit puhelimiin. Se ostaako halpaa kyseenalaisesti tuotettua tavaraa perus-pentti vai Bayer tai Nike tai Apple on loppujen lopuksi sama riippuvuusuhteen kannalta.

Olemme jättäneet näiden maiden ongelmat huomiotta, koska saamme halvemmalla asioita, siinä epämääräisessä toivossa, että ne ajastaan muuttuisivat. Ja osa on valmis jatkamaan huomiotta jättämistä, jos sähkön tai bensan tai iPhonen hinta nousee yli kipurajan.
eihän se hinta btw nouse yli kipurajan, jos siis halutaan edelleen myydä. Se vaan joudutaan ottamaan pois siitä katteesta, ja se jos mikä syö sen läntisen kapitalistin luontoa, joten tämä nykyinen kuvion sopii heille kuin se kuuluisa nyrkki simmuun.

Kun samasta paskasta, tai jossakin tapauksessa kuitenkin ihan tarpeestakin on kyse, mutta toisesa tapauksessa siitä on karsittu sun kymmenen välikäden tarpeet pois, niin lienee selvä, että kumpaan suuntaan ostaja kääntyy, sillä kyse on käänteisesti samasta asiasta.

Tähän lienee jo liian myöhäistä tehdä muutosta, sillä niin pitkälle se maailman paras globalisaatio on mennyt ne dollarin kuvat silmissä pyörien, että ei se ainakaan helpolla luovu, sillä elämme maailmassa, joka etsii aina vaan parasta katetta, aja siinä pelissä ei sellaiset pikkuasiat paljoa paina, kuin tuollaiset "mitättömät" poliittiset eroavaisuudet, kunhan vaan se kapitalisti tienaa. Ei kai orjiakaan olisi ollut, ellei joku olisi havainnut sen tulevan halvemmaksi kuin sen työntekijän, ja oli jopa liki rajaton resurssi aikanaan.

Mutta ei kun vaan lissä tuloeroja, epätasa-arvoa ja näköalattomuutta, se on se oppi joka nyt on valloillaan jopa demokratioissa, joten aina vaan parempaan mennään.

Ja juu, ei tähän kannata taas sitä perusjargonia kenenkään laitella, jossa kerrotaan, että lapsikuolleisuus vähentynyt, kammot sairaudet saatu liki katoamaan ja absoluuttiinen köyhyys (liki) kadonnut tai ainakin vähentynyt.
 

MegaForce

Jäsen
En ole koskaan itse ostanut Temusta mitään, mutta ymmärrän kyllä hyvin heitä, jotka ostavat. Sieltä ostamalla säästää varmasti paljonkin rahaa. Eettinen ja ympäristöllinen puoli on toki sitten toinen asia..
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Varmaan vähän eri asia ostaako jotain yksittäisiä ,esimerkiksi harrastuksiin tarvittavia osia, tai helvetisti kaikkea kertakäyttövaatteista kertakäyttöelektoriikkaan ”kun halvalla saa”.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
En ole koskaan itse ostanut Temusta mitään, mutta ymmärrän kyllä hyvin heitä, jotka ostavat. Sieltä ostamalla säästää varmasti paljonkin rahaa. Eettinen ja ympäristöllinen puoli on toki sitten toinen asia..
Tuotahan on tutkittu, että eniten tuosta paskapuljusta "shoppailee kuin miljonääri" ihan keskiluokkaiset, ei niinkään pienituloiset, ihmiset. Joillekin vaan iskee mania päälle hankkia turhaa paskaa kun mahdollisuus on.

Viime viikolla taisi olla YLEllä uutinen että tulli hukkuu paskavirtaan kun EU:n ulkopuolelta tulevien yli tarkastusrajan (oliko 100 vai 150€) lähetysten määrä on kuusinkertaistunut Temun tultua markkinoille. Voi ristuksen vittu minä sanon että kyllä varmaan on ihan joka kolli tarpeeseen tilattu. Ja luonnollisesti moninkertainen määrä paskaa tulee tullausrajaa halvempia paskakuljetuksia.
 
Säästäminen Temun avulla tuntuu olevan vähän niin ja näin. Halpaa, kun on niin jotkut ostavat juurikin kaiken mahdollisen roinan, jota ei edes harkinnut ikinä ennen ostavansa, kuten @Tadu kirjoitti. Vähän sama, kun suomalaiset menivät ennen viroon ostelemaan alkoholia ja sitä ostettiin niin paljon, että samalla kulutus nousi ihan eri sfääreihin kuin ennen. Verrattuna kohtuulliseen käyttöön säästö täysi nolla.
 
Kerran olen tällaisesta tilannut. Amazonin kautta kiinalaisia settejä tuulilasin kiveniskemän korjaukseen varmuuden varalta ehkä vuonna 2019. Maksoivat 1-2 euroa kappale, kun vastaavat Suomessa 15-20e / kpl. Ostin viisi, tuli kirjeessä kotiin ilman postikuluja, ja vuosien saatossa on kaikki tullut käytettyä, ensimmäinen omaan autoon ja loput tuttujen. Ihan kiva kun eurolla ja vartin työllä säästää satoja euroja maksavan lasin halkeamisen. Pitäisi ehkä ostaa taas uusi pumpsi, jos tulee joskus vaihdettua oma nykyinen tuulilasi joka oli autoa ostettaessa jo valmiiksi halki.

Pyrin muutenkin välttämään a) uuden ostamista b) ulkomailta tilaamista (ellei ole käytetty yksityishenkilöltä) c) heräteostoksia d) suosittelualgoritmeja elämässä ylipäätään, joten Temu tai vastaava paskasanko on ehkä maailman viimeinen palvelu jota tulen käyttämään. Halveksun Kaleveja jotka tilaa viihdykkeekseen miesten krääsää.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Yritän yleisesti olla vastuullinen ja tehdä ympäristön eteen sen mitä voin. Kaikkeen en pysty, kuten lihansyönnin lopettamiseen, mutta on aika helppoa olla lennättämättä ylenpalttisesti paskaa toiselta puolelta maapalloa. Sitähän tuo kuitenkin on. Tilataan kaikkea romua kun saa halvalla. Jos ei ollutkaan hyvä, niin ei se haittaa, kun oli niin halpa ja ainahan sitä voi lennättää takaisin sen paskan sinne maapallon toiselle puolelle.
 
Viimeksi muokattu:

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kerran olen tällaisesta tilannut. Amazonin kautta kiinalaisia settejä tuulilasin kiveniskemän korjaukseen varmuuden varalta ehkä vuonna 2019. Maksoivat 1-2 euroa kappale, kun vastaavat Suomessa 15-20e / kpl. Ostin viisi, tuli kirjeessä kotiin ilman postikuluja, ja vuosien saatossa on kaikki tullut käytettyä, ensimmäinen omaan autoon ja loput tuttujen. Ihan kiva kun eurolla ja vartin työllä säästää satoja euroja maksavan lasin halkeamisen. Pitäisi ehkä ostaa taas uusi pumpsi, jos tulee joskus vaihdettua oma nykyinen tuulilasi joka oli autoa ostettaessa jo valmiiksi halki.
Mut eikö noissa ole matskut ~viiden iskemän korjaamiseen noissa 20€ seteissäkin? Vai siis onko kiinalaisissakin? On kyl toimivia jutskia, hämmästyttävän hyvin korjaa häränsilmät näkökentästäkin (jota ei tietysti suositella).

Kyllä, minä olen temuttanut, mutta lähinnä sellaista pientä harrastukseen liittyvää kamaa, jonka hinta Suomessa ihan hassu. Omatuntoni on siis lähes puhdas. Mitään sähköverkkoon kytkettävää en osta. Joskus ostin auton akkulaturin, joka oli näin jälkikäteen ajateltuna aika erikoinen riskiarvio meikäläiseltä. Siinä oli speksit ihan kohdillaan ja toimikin jonkin aikaa aivan hyvin, kunnes syttyi sitten jumalauta palamaan, tai siis oli syttymäisillään mutta olin sattumalta paikalla.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä, minä olen temuttanut, mutta lähinnä sellaista pientä harrastukseen liittyvää kamaa, jonka hinta Suomessa ihan hassu.
Itse olen tilannut RC-vehkeisiin vaihtoakkuja, vastaavia kun ei saa Euroopan sisältä mistään. Akkuja kun on miljoona erilaista, ei niitä yksikään järkevä kauppa pidä varastossa. Niillä olen saanut uuden ostamisen sijaan vuosia lisää elinikää autoille ja droneille. Akut tulee joka tapauksessa Kiinasta tavalla tai toisella ja katson kokonaan uuden laitteen ostamisen pahempana ympäristölle kuin uuden akun tilaamisen useiden vuosien välein. Kertakäyttöpaskaan en koske, elämässäni on muutenkin jo liikaa materiaa. Liika turha tavara masentaa.
 
Itse olen tilannut RC-vehkeisiin vaihtoakkuja, vastaavia kun ei saa Euroopan sisältä mistään. Akkuja kun on miljoona erilaista, ei niitä yksikään järkevä kauppa pidä varastossa. Niillä olen saanut uuden ostamisen sijaan vuosia lisää elinikää autoille ja droneille. Akut tulee joka tapauksessa Kiinasta tavalla tai toisella ja katson kokonaan uuden laitteen ostamisen pahempana ympäristölle kuin uuden akun tilaamisen useiden vuosien välein. Kertakäyttöpaskaan en koske, elämässäni on muutenkin jo liikaa materiaa. Liika turha tavara masentaa.
Itse en kyllä mitään akkuja sun muita uskaltaisi tilata kun voivat olla vaikka mitä skeidaa eivätkä ole minkään valvonnan piirissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös