Riz kirjoitti:
Ei tassa mitaan sen ihmeempia moraalisaarnoja aleta paasaamaan joten ei hataa varjo. Ja pahoittelut skandien puutteen aiheuttamasta hamayksesta mutta tata nykya vaikutan jo kotimaassa mutta sattuu tyokoneet olemaan luonnollisesti firman takia brittinappiksilla. Ja aivan oikein, eilen viimeksi luin Iltiksen paikallisessa pizzeriassa kun paikka sellaisen yleensa paivittain ostaa asiakkailleen luettavaksi pizzoja odotellessa. Tietaakseni edelleenkaan tallainen toiminta ei ole laillisesti kiellettya toisin kuin nama digitaaliset "varastamiset" nykyaan.
Pizzeriat ostavat kyllä, mutta mäkkäreissä asiakkaitten ostamat iltikset jäävät pöydille lojumaan.
Tämä toiminta ei ole laillisesti kiellettyä, koska kukaan ei ole lobannut sitä sellaiseksi. Ota huomioon, että laki muuttuu eturyhmien vaatiessa muutosta ja tässä tapauksessa iltapäivälehdet eivät näe asiaa heidän kannaltaan varastamiseksi, päinvastoin, lisää lukijoita=lisää mainosrahoja.
Pointti olikin toiminnan moraalisuus, aika heikoilla vesillä olet, jos tässä tapauksessa nyt sitten vetoatkin siihen "ettei se ole laitonta".
Tekniikka tosiaan vaan nykypaivana on tehnyt hommasta niin paljon helpompaa ja yleisempaa etta mopo on vissiin jo karannut kasista aika lailla. Periaate sama, tekniikka helpompaa mutta tarkein pointti mika listasta jai on se etta nykyaikaisessa tietoyhteiskunnassa homman levinneisyys ja yleisyys onkin sitten ihan toista luokkaa.
Mopo on kenties karannut, mutta yksikään taho ei ole kyennyt numeroitten kanssa osoittamaan, että kopioinnin yleistyminen tosiaan myös merkittävästi vaikuttaisi myyntilukemiin. Waretettu peli kun ei ole ostamatta jätetty peli, aivan samalla lailla kuin se pöydällä lojuva iltis on niin helposti luettavissa, ettei tule ostettua omaa (mitä tosin nyt en tekisi muutenkaan, johtuen lehtien luonteesta), niin myös pelin lataaminen p2p-ohjelmilla tekee vain hommasta helppoa. Tottakai waretus laskee myyntiä, mutta aikuisten oikeasti miten paljon ja miten paljon myynti laskee muitten syitten takia.
Odottaisin yhä kommentteja rootkitteihin ja muihin käyttäjien elämää hankaloittaviin iloisiin yllätyksiin, joita nykyään syydetään jo pelien demoihinkin (tietenkin syy on selvä ja ihan looginenkin toki).
Ympäristössä jossa ostetun pelin asentaminen voi sotkea koneesi, ei liene epäselvää, että puhtaan warepelin lataaminen ilmaiseksi on kohtuullinen houkutus.
Kummasti muuten muuttuu perspektiivi naihin asioihin yleensa jos joku alkaa itse oikeasti tekemaan jotain immateriaalituotoksia varsinkin pelipuolella. Omalla kohtaa valaistus tuli jo siina vaiheessa kun huomasi miten pirun paljon hommaa ja aikaa paloi jo pienen simppelin pelin kasaamiseen omaksi iloksi siella 90-luvun puolella.
Kummasti varmaan muuttuu perspektiivi, kun työnteolla hankitulla rahalla ostettu peli sekoittaa koneesi USB-laitteet, blokkaa virtuaaliasemat yms. mukavaa. Puhumattakaan siitä, että musiikkilevy avaa hakkereille moottoritien koneeseesi.