Tarja Halonen

  • 339 138
  • 2 273

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Poliittinen ilmapiiri 70-luvulla

Suomen kouluihin lanseerattiin 1970-luvun alussa kouluneuvostot, joihin sangen monissa kouluissa valittiin ehdokkaat poliittisia puolueita/ryhmittymiä edustavien ehdokkaiden joukosta. Omassa, keskisuuressa kaupungissa sijainneessa oppikoulussani (750 oppilasta) ehdokkaita olivat asettaneet mm. seuraavat ryhmät: Porvaririntama, Kommunistit, SDP, Kristilliset.

Alkuvuosina neljästä valituksi tulleesta oppilasjäsenestä meni aina läpi kolme Porvaririntaman edustajaa ja yksi demari tai kommunisti. Porvaririntaman vaalimainoksissa oli sensuroimattomana iskulauseita mm. tyyliin "Tomaatit soseeksi" (viittaus Chilen sotilasvallankaappaukseen).

Vuosikymmenen loppua kohti mentäessä politiikka katosi ja ehdokkaat edustivat erilaisia hyvinkin epäpoliittisia ryhmittymiä; pian sen jälkeen kouluneuvostoista luovuttiinkin kokonaan.

Mitä halusin sanoa tällä? Sitä vaan, että ns. Teiniliiton meiningillä ei loppujen lopuksi ollut hirveän paljon kannattajia. Nokkamiehet ja -naiset vain olivat niin kovaäänisiä ja hyvissä väleissä tiedotusvälineisiin, että olivat mielipiteineen suhteettoman paljon julkisuudessa.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Just näin Finnjewel.
Omassa koulussani oli sama tilanne. Porvariehdokkaat olivat enemmistönä ja heidät myös valittiin. Joskus meni joku sitoutumaton läpi ja ehkä demari. Politiikka ei muutenkaan kiinnostanut juuri ketään.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Tätä(kin) ketjua lukiessa hämmentää joidenkin kirjoittajien tyyli nimitellä esim Presidenttiä aika "värikkäillä" nimillä. Onko se poliittinen paatos niin syvällä sielussä, ettei osata edes käyttäytyä vai onko se nimimerkin takaa räksyttäminen jotenkin coolia? Vahvojankin mielipiteitä voi ilmaista ihan asiallisesti ja ainakin omalta kohdalta niitä on kiinnostava lukea vaikka en välttämättä samaa mieltä olisikaan. Tuo räksyttävä tyyli aiheuttaa lähinnä säälinomaisia tunteita. Mitä itse aiheeseen tulee, niin en sanoisi Halosta idiootiksi, enkä nyt ainakaan vakoojaksi. En ole samoilla linjoilla monessakaan hänen tekemistään päätöksistä, mutta ei se hänestä idioottia tee.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Kontu ja West Ham
Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti scholl
Niin kun Suomessa ei kirjaimellisesti syötetty koirille isoa osaa väestöstä ja kunnon omakohtaista kokemusta ei joka perheessä ole niin paha unohdetaan ja tapahtuu sellainen hirvittävä asia, että äärivasemmistolainen demari KALLIOsta pääsee pressaksi.

Tilanne olisi eri, jos täältä olisi jengiä Siperiaan joutunut.

on sulla Scholl varmaan ollut vaikeata viimeiset 23 vuotta. kun presidenttinä on ollut oikeistodemari Turusta , keskivertodemari Kuopiosta ja nyt vasemmistodemari Kalliosta.

Onko nyt niin, että kansa on liian tyhmää ja se olisi vaihdettava, kun eivät ymmärrä omaa parastaan.

Kyseisten prresidenttien aikana mitään ei ole sosialisoitu, päinvastoin. koulukirjatkin näyttävät olevan ihan puolueettomia, ainakin lasteni kirjat .

en tiedä, olisko maailma erilainen jos Holkeri, Rehn tai Aho olisivat olleet presidentteinä. Tuskin. ehkäpä voit kertoa, miten ?


Se on mielenkiintoinen tieto, että Neuvostoliitto puuttui minun ylioppilasaineeni kirjoittamiseen. tähän asti olen luullut saaneeni laudaturini ihan omien aivojeni tuloksena 70-luvun puolivälissä.

Merihaaasta ja Itä-pasilasta voi kyllä todeta, että eivät ne ole malliesimerkkejä hyvästä suunnittelusta. Ensimmäisen toteutti toki haka-yhtymä, joka oli lähellä demareita. Jälkimäistä laajempi rakennusliikkeiden koalitio.

Arkkitehdit eivät nyt kovin vasemmistolaisia olleet kuitenkaan.

Kummankin rakentamisen kaavan hyväksyi oikeistoenemmistöisen Helsingin päättäjät.

Ja ihan tiedoksi, paljon pahempia lähiöitä löytyy ihan länsi-Euroopasta, esim. Tukholmasta, Manchesterista, Liverpoolista muutama mainitakseni.

niin, olen elänyt nuoruuteni 70-luvun "sosialistisessa Suomessa", sanojasi lainaten..minusta talouselämä ja poliittinen järjestelmä on aivan sama kuin silloin, toki edelleen kehittyneenä. Suomesta sai ja saa edelleen muuttaa ihan vapaasti, samalla tavalla voi mennä eduskuntatalon eteen huutamaan "presidentti on xxxx..eduskunta haisee ym. hallitus on mätä. voi perustaa lehden tai kirjoittaa kirjan.

Kukaan ei vienyt silloin eikä nyt sinua putkaan mielipiteittesi johdosta. paitsi jos tuotat liikaa häiriötä.

Missä on pointtisi ?
 
Viimeksi muokattu:

Jet-Ace

Jäsen
Viestin lähetti mekabyte
Tätä(kin) ketjua lukiessa hämmentää joidenkin kirjoittajien tyyli nimitellä esim Presidenttiä aika "värikkäillä" nimillä. Onko se poliittinen paatos niin syvällä sielussä, ettei osata edes käyttäytyä vai onko se nimimerkin takaa räksyttäminen jotenkin coolia?

Lisäksi nämä kyseiset kirjoittavat altistavat itsensä tilanteelle, jossa internetin anonymiteetti saa varsin tylyn lopun, mikäli herjauksen kohteet niin päättävät. Rohkeita kirjoittajia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Jet-Ace
Lisäksi nämä kyseiset kirjoittavat altistavat itsensä tilanteelle, jossa internetin anonymiteetti saa varsin tylyn lopun, mikäli herjauksen kohteet niin päättävät. Rohkeita kirjoittajia.

Oikeudesta en tiedä mutta esittäjänsä älystä antaa huonon kuva, jos pitää sosiaalidemokratiaa synonyymina stalinismille. Sanoisin että tuhoisin kaikista stalinismin vihollisista oli juuri sosiaalidemokratia ja vasta hyvänä kakkosena Amerikan Yhdysvaltojen asevoimat. Eli kun sanoo Halosta stalinistiksi, on se sama asia kun vaikka sanoisi, että Itämeri on maailman suurin meri tai että aurinko kiertää maata. On faktuaalisesti väärässä - ja miten voi ottaa tältä pohjalta lähtevää kritiikkiä vakavasti? Sehän kuulostaa suorastaan idiotialta. Hymiö.
 

timosusi

Jäsen
Viestin lähetti mjr
Oikeudesta en tiedä mutta esittäjänsä älystä antaa huonon kuva, jos pitää sosiaalidemokratiaa synonyymina stalinismille. Sanoisin että tuhoisin kaikista stalinismin vihollisista oli juuri sosiaalidemokratia ja vasta hyvänä kakkosena Amerikan Yhdysvaltojen asevoimat. Eli kun sanoo Halosta stalinistiksi, on se sama asia kun vaikka sanoisi, että Itämeri on maailman suurin meri tai että aurinko kiertää maata.

Sen enempää Halosen stalinistisuuteen tai -suudettomuuteen puuttumatta - koska en asiaan ole tarkemmin perehtynyt - haluaisin hieman spekuloida tota puoluejuttua. Meinaan ainakin politiikkaa ulkopuolelta seuraavan näkökulmasta tuntuisi että Suomessa on poliittisella urallaan menestyäkseen valittava joku kolmesta suuresta puolueesta. Muuten ei ole mitään saumaa ikinä päästä mihinkään johtaviin asemiin. Jokainen voi sitten itse päätelle mitä puoluetta lähinnä hypoteettinen stalinistisuus näistä kolmesta olisi.

Viestin lähetti Kontulan Ottawa
Onko nyt niin, että kansa on liian tyhmää ja se olisi vaihdettava, kun eivät ymmärrä omaa parastaan.

Ei savua ilman tulta... Demokratiahan on ihan paska järjestelmä, olisi mainiota jos joku kehittäisi ja saisi otettua käyttöön jonkun paremman. Ei sillä että itse väittäisin olevani aina kykenevä päättämään itseäni tai muita koskevista asioista. Eikä varmasti ole moni muukaan, vai kehtaako joku väittää vaikka liki kaikkien äänioikeutettujen pystyneen kokonaisvaltaisen arvion pohjalta tehneen äänestyspäätöksensä Suomen EU-liittymisestä?
 
Jäitä hattuun

Tämän ketjun sekä avausviestin otsikoista on poistettu henkilöön kohdistuvat nimittelyt. Keskustelu jatkukoon ja jokainen kirjoittaja muistakoon oman vastuunsa viestiensä sisällöstä.

Moderaattorit
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Viestin lähetti timosusi

Ei savua ilman tulta... Demokratiahan on ihan paska järjestelmä, olisi mainiota jos joku kehittäisi ja saisi otettua käyttöön jonkun paremman. Ei sillä että itse väittäisin olevani aina kykenevä päättämään itseäni tai muita koskevista asioista. Eikä varmasti ole moni muukaan, vai kehtaako joku väittää vaikka liki kaikkien äänioikeutettujen pystyneen kokonaisvaltaisen arvion pohjalta tehneen äänestyspäätöksensä Suomen EU-liittymisestä?

Demokratian suuri vahvuus on sen tehottomuus.

Demokratian ansiosta asiat tapahtuvat tuskastuttavan hitaasti ja yleensä tapahtuu vielä hyvin vähän ja se tapahtuvakin on laimennettu versio siitä, mitä suunniteltiin tapahtuvaksi. Tämä varmistaa sen, ettei yhteiskunnassa pääse tapahtumaan äkillisiä asioita, jotka radikaalisti heikentäisivät jonkun kansanryhmän olotilaa ja vastaavasti kohentaisivat jonkun muun väestönosan tilaa. Jokaisella päätöksellä on kaksi puolta, toinen hyötyy, toinen kärsii. Jähmeän ja kompromisseja vaativan päätöksenteon johdosta totaalisten tuhonallipäätösten määrä vähenee. Onhan se kiduttavaa seurata ruohon kasvamista, kun mitään ei tunnu tapahtuvan, mutta ehkä tämä on sittenkin diktatuuria tai asiantuntijaraatia parempi vaihtoehto.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Hetkinen...

Olikohan se tämä ketju, jolla oli värikäs nimi? Muistaakseni jotain stalinisteista ja hölmöistä ja Halosesta.

Taas nähtiin Halosen huonoin puoli, latistaminen. Missään mihin Halonen liittyy ei saa olla mitään väriä. Kaikki asiat pitää hoitaa mahdollisimman matalalla profiililla. Tämäkin ketju tulee mainion otsikon myötä latistumaan yhdentekeväksi mutinaksi.

En tiedä sitten onko presidentin kanslia ollut asialla vai itsesensuuri. Itse pidän parempana, jos asiat esitetään kärkevästi. Kyllä presidentti-instituution tulee kestää kysymys "onko presidentti hyväuskoinen hölmö?" Jos ei kestä kysymyksiä, väittämiä ja nimittelyä, niin tuskin kestää muutenkaan kovan paikan tullessa.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Re: Hetkinen...

Viestin lähetti Kiekoton
En tiedä sitten onko presidentin kanslia ollut asialla vai itsesensuuri. Itse pidän parempana, jos asiat esitetään kärkevästi. Kyllä presidentti-instituution tulee kestää kysymys "onko presidentti hyväuskoinen hölmö?" Jos ei kestä kysymyksiä, väittämiä ja nimittelyä, niin tuskin kestää muutenkaan kovan paikan tullessa.

Hmm, vertailutehtävä:

"Onko Tarja Halonen idiootti vai vakooja?"

ja

"onko presidentti hyväuskoinen hölmö?"

Oiskohan noissa jotain ns vivahde-eroa? Uskoisin, että presidentin kanslia ei vaivaa päätänsä yksittäisillä keskusteluketjuilla, ellei kyseessä presidenttiin kohdistuvan attentaation suunnittelu tms. Asian voi esittää kärkevästi, mutta kyllä selkeät asiattomuudet tulisi poistaa. Toisaalta nyt kaikki Halosen vastustajat saavat uutta vettä myllyynsä kun tämä "stalinistinen" moderointi estää heitä ilmaisemasta mielipiteitään.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Re: Re: Hetkinen...

Viestin lähetti mekabyte
Hmm, vertailutehtävä:

"Onko Tarja Halonen idiootti vai vakooja?"

ja

"onko presidentti hyväuskoinen hölmö?"

Oiskohan noissa jotain ns vivahde-eroa? Uskoisin, että presidentin kanslia ei vaivaa päätänsä yksittäisillä keskusteluketjuilla, ellei kyseessä presidenttiin kohdistuvan attentaation suunnittelu tms. Asian voi esittää kärkevästi, mutta kyllä selkeät asiattomuudet tulisi poistaa. Toisaalta nyt kaikki Halosen vastustajat saavat uutta vettä myllyynsä kun tämä "stalinistinen" moderointi estää heitä ilmaisemasta mielipiteitään.

Ketjunavaukset, joissa mustamaalataan, nimitellään tai esitetään perättömiä väitteitä, vaikka sitten kysymysmuodossa, eivät edistä keskustelun tasoa.

Missään tapauksessa Halonen ei ole idiootti. Hänellä on kiistattomia saavutuksia, joita ei pidä vähätellä. Toki Halosen on toimissa on minusta paljon kritisoitavaa ja monet puheet pursuavat enemmän ideologiaa kuin realismia.

Vakooja väitteeseen en ota kantaa, mitään todisteita ja painavia syitä epäillä ei minusta ole esitetty.

Meidän kriitikoiden tulisi kuitenkin keskittyä näihin Halosen kannanottoihin eikä niinkään persoonaan, sillä persoonan pilkkaaminen on pelkuruutta asiakysymysten edessä. Asiakysymyksissä on kuitenkin, Herra nähköön, paljon kyseenalaistettavaa.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Re: Re: Hetkinen...

Viestin lähetti mekabyte
Hmm, vertailutehtävä:

"Onko Tarja Halonen idiootti vai vakooja?"
ja
"onko presidentti hyväuskoinen hölmö?"
Oiskohan noissa jotain ns vivahde-eroa?
Onhan niissä. En tosiaankaan muistanut tarkkaa alkuperäistä sanamuotoa. Kuitenkin ajatukseni oli se, mitä mainitsin. Ketjun luojan tarkoitus on kyllä vesittynyt nimenmuutoksen myötä, kiitos tuon yliprovokatiivisen otsikon.

En kuitenkaan lue itseäni Halosen vastustajien joukkoon. Kuinka niin väritöntä persoonaa kukaan voisi vastustaakaan.
 

scholl

Jäsen
Re: Hetkinen...

Viestin lähetti Kiekoton


Taas nähtiin Halosen huonoin puoli, latistaminen. Missään mihin Halonen liittyy ei saa olla mitään väriä. Kaikki asiat pitää hoitaa mahdollisimman matalalla profiililla. Tämäkin ketju tulee mainion otsikon myötä latistumaan yhdentekeväksi mutinaksi.

Se on sama asia kuin nämä galluppien 100% tyytyväisyysluvut. Kun on oikein johdattelevasti kansliassa kysymykset laaditaan niin saadaan haluttu tulos. Sitten kuitenkin livenä et koskaan tapaa ketään, joka kärähtäisi Halosen kannattajaksi. Suomessa ei ole juurikaan poliittista keskustelua. Taitavat pelätä, että Halonen, SAK ja Tehtaankatu edelleenkin järjestävät niitä poliittisia "itsemurhia", mutta siis haloo voisivat tehdä niinkuin Fagu ja mennä oikeisiin töihin. Ei ole pakko väijyä matalapalkka-alalla eli Arkadianmäellä.
 

scholl

Jäsen
Re: Jäitä hattuun

Viestin lähetti Moderaattorit
Tämän ketjun sekä avausviestin otsikoista on poistettu henkilöön kohdistuvat nimittelyt. Keskustelu jatkukoon ja jokainen kirjoittaja muistakoon oman vastuunsa viestiensä sisällöstä.

Moderaattorit

Ei tämä ketju ole Tarja Halonen.
Otsikko on täysin selkeästi väärinmuotoiltu.

Samalla tavalla voisi kääntää keskustelun muissakin ketjuissa toiseen suuntaan vaihtamalla otsikon vai onko?
Joonas Vihko - väärinymmärretty tähti = Joonas Vihko tai
Kim Hirschovits - floppi vai Aikamme Gladiaattori? = Kim Hirschovits tai
Pentti ja suuret kalat=Pentti tai
Ärsyttävin ihminen TV:ssä? = TV jne.

Tämä otsikon muutos kuulostaa poliittiselta provokaatiolta. Vähän samaan tapaan kun panssarivaunut vyöryivät Vilnan kaduilla niin Suomessa todettiin, että eihän tässä mitään. Halosen kyseenalaistaminen = Halonen. Ei hyvää päivää.
 

scholl

Jäsen
Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti Kontulan Ottawa
on sulla Scholl varmaan ollut vaikeata viimeiset 23 vuotta. kun presidenttinä on ollut oikeistodemari Turusta , keskivertodemari Kuopiosta ja nyt vasemmistodemari Kalliosta.

Onko nyt niin, että kansa on liian tyhmää ja se olisi vaihdettava, kun eivät ymmärrä omaa parastaan.

Kyseisten prresidenttien aikana mitään ei ole sosialisoitu, päinvastoin. koulukirjatkin näyttävät olevan ihan puolueettomia, ainakin lasteni kirjat .

en tiedä, olisko maailma erilainen jos Holkeri, Rehn tai Aho olisivat olleet presidentteinä. Tuskin. ehkäpä voit kertoa, miten ?


Se on mielenkiintoinen tieto, että Neuvostoliitto puuttui minun ylioppilasaineeni kirjoittamiseen. tähän asti olen luullut saaneeni laudaturini ihan omien aivojeni tuloksena 70-luvun puolivälissä.

Merihaaasta ja Itä-pasilasta voi kyllä todeta, että eivät ne ole malliesimerkkejä hyvästä suunnittelusta. Ensimmäisen toteutti toki haka-yhtymä, joka oli lähellä demareita. Jälkimäistä laajempi rakennusliikkeiden koalitio.

Arkkitehdit eivät nyt kovin vasemmistolaisia olleet kuitenkaan.

Kummankin rakentamisen kaavan hyväksyi oikeistoenemmistöisen Helsingin päättäjät.

Ja ihan tiedoksi, paljon pahempia lähiöitä löytyy ihan länsi-Euroopasta, esim. Tukholmasta, Manchesterista, Liverpoolista muutama mainitakseni.

niin, olen elänyt nuoruuteni 70-luvun "sosialistisessa Suomessa", sanojasi lainaten..minusta talouselämä ja poliittinen järjestelmä on aivan sama kuin silloin, toki edelleen kehittyneenä. Suomesta sai ja saa edelleen muuttaa ihan vapaasti, samalla tavalla voi mennä eduskuntatalon eteen huutamaan "presidentti on xxxx..eduskunta haisee ym. hallitus on mätä. voi perustaa lehden tai kirjoittaa kirjan.

Kukaan ei vienyt silloin eikä nyt sinua putkaan mielipiteittesi johdosta. paitsi jos tuotat liikaa häiriötä.

Missä on pointtisi ?

Pointti on tietysti se, että on aivan turha hyssytellä sitä, mitä Suomessa on tapahtunut. Julkistetaan Stasilistat, mutta vähät välitetään KGB-yhteistyöstä tai Tehtaankadun meiningin selvittelystä. Syy on se, että pääosa politikoista sekä ay-liikkeen johdosta on ryvettynyt. Osa kansasta luulee, että Valvontakomission poistumisen jälkeen Suomella olisi ollut itsenäistä ulko- tai sisäpolitiikkaa. Totuushan on kuitenkin hieman erilainen. Ei se, että Itälä kertoo Aholle Rusi-epäilystä, vaan yleisesti ottaen se asioiden konsultointi neukkujen kanssa. Totuushan on se, että vielä 80-l lopussa isoveli valvoi kaikkea, mitä täällä tehtiin. Ja se on aivan faktaa, että tarkastivat mm. suomalaiset koulukirjat.

Ja kun toimittajat olivat vasemmistolaisia, Yle ei kritisoinut Neuvostoliittoa, ei ollut juuri CNN:ää täällä vielä, joten vielä niinkin myöhään kuin Persianlahden sodan aikaan Arvi Lind ja kumppanit miettivät, mikä on sopivaa uutisointia. Uutisointi ja yleensä keskustelu lehdissä sekä sähköisissä tiedotusvälineissä oli aika hiljattainkin vielä suomettunutta. Hyvä esimerkki hieman aiemmin on Puolan solidaarisuusliikkeen ajat. Puolalaiset eivät kyllä paljon suomalaisia arvosta, kun täältä ei tukea tullut.

Lisäksi tulee päälle DDR:n ihannointi ja kaikenlainen neuvostomaiden oma tehokkuusajattelu. Kaikkihan tasapäistettiin. Mikään ei saanut olla näyttävää tai kaunista, kukaan ei saanut olla hyvä, vaan kaikkien piti olla keskinkertaisia, kukaan ei saanut olla varakas jne. Ainoastaan kestävyysjuoksussa ja hiihdossa sai menestyä. Tästä ajattelusta syntyi aivan epäonnistunut peruskoulu, joka passivoi kansalaisia, jotka osaavat jotakin. Samasta ajattelusta syntyi Merihaan tyyliset moskovalähiöt, jugendidyllin raiskaavat järkyttävät talot mm. Huvilakadulla, Laivurinkadulla ja Neitsytpolulla. Sama ajattelu toi kauheannäköiset suomalaiset vaatteet, jotka yhdistettynä valtaviin tuontitulleihin ja pakkotalletuksiin tuonnin yhteydessä tekivät yksityisten yrittäjien vaateliiketoiminnasta lähes mahdotonta. Eduskuntahan sääti lakeja pikavauhdilla, kun esim. joku Seppälä oli tuomassa maahan vaatteita. Sama ajattelu sopi muihinkin aloihin.

Meistä yritettiin tehdä Suomen sosialistisen neuvostotasavallan tasapäisiä tovereita, jotka eivät saaneet olla erilaisia, eivät saaneet olla toisia parempia, eivät saaneet olla omia itsejään. Jokainen 70/80luvulla peruskoulun käynyt allekirjoittaa tämän.

Tämän kaiken takana olleet idealistit kuten Halonen ovat yhä kehissä. Täällä ei ole tapahtunut poliittista uudistumista kuten esim. Virossa, jossa nuoret ryvettymättömät henkilöt ovat nousseet esiin. Ja siitäkin huolimatta nyt ei vieläkään saisi ottaa asioita esiin, ei keskustella, puhumattakaan siitä, että olisi jostakin asiasta eri mieltä. Suomessa vallallaolevassa konsensusajattelussa kaikkien pitää olla samaa mieltä. Oli se sitten Kekkosen linjaa tai nyt Halonen-Tuomiojan linjaa.

Suomessa on luonto, asumistiiveys jne. hyvällä mallilla, mutta kaikki muu melkein mättää. Tänne kun saataisiin vielä kunnon järjestelmä niin maalla ja ihmisillä olisi mahdollisuus kukoistaa.

EDIT: Mitä tulee Presidentinvaaliin niin ehdottomasti olisi otettava käyttöön valitsijamiesvaalit. On aivan selvää, että kansa ei pysty arvioimaan kandidaatin poliittista ohjelmaa. Puhumattakaan mistään EU-kansanäänestyksestä. Kuinka moni kadunmies ymmärtää edes konvergenssikriteerien sisällön puhumattakaan siitä, miten yhteisön instituutiot toimivat. Se on vain yksi esimerkki siitä, että kansan on mahdotonta päättää tuollaisista asioista. Parasta onkin se, ettei lähdetä presidentinvaaleissa julkiseen missikilpailuun populistisin ottein (kuka kansanomaisempi tuttu juttu kisassa), vaan puolueet valitsevat kyvykkäimmät ehdokkaat ja vaali suoritetaan valitsijamiesvaalina

EDIT2:

ja kuinka vaikeata on viimeiset 23 vuotta ollut, on hankala kysymys. Vaikeinta oli ehdottomasti Kekkosen ja Koiviston aikana, mutta kun saimme vapauksia kansakuntana niin emme onnistuneet valitsemaan sellaisia johtajia, jotka eivät olisi jarruttaneet kehitystä. Onneksemme mm. Niinistö ja kumppanit olivat hallituksessa, muuten punamultahallitusten rahan kuppaaminen (=saavutetut edut) olisi tapahtunut koko ajan ja verotus olisi nykyistäkin kireämpi ja onneksemme saimme laman, joka karsi jotain suurimpia älyttömyyksiä, mutta kaiken kukkuraksi viime vaaleissa valtaan nousi pahinvaihtoehto eli Halonen ja sitten Eduskuntavaaleissa tuli katastrofi. Vetopuolueeksi vässykät maalta eli Maalaisliitto, joka jäi demareiden jyrän alle ja kun heidän johtomies ei ollutkaan enää suhtkohtjärkevä Lipponen, joka oli pitänyt Halosta kurissa, vaan Halosen vanha vasemmistotoveri Tuomioja niin katastrofin ainekset olivat valmiit. Lisäksi valtionrahoja vartioi seiväshyppääjä
 
Viimeksi muokattu:

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Viestin lähetti mjr
Sanoisin että tuhoisin kaikista stalinismin vihollisista oli juuri sosiaalidemokratia ja vasta hyvänä kakkosena Amerikan Yhdysvaltojen asevoimat. Eli kun sanoo Halosta stalinistiksi, on se sama asia kun vaikka sanoisi, että Itämeri on maailman suurin meri tai että aurinko kiertää maata.

Ensimmäinen väite 100% totta; "Jo riittää"-kampanja pelasti tod.näk. koko maan kansandemokratioiden kohtalolta. Ongelma on kuitenkin siitä seurannut korporatismi, jossa ammattiyhdistysliikkeiden sisällä taisteltiin (ja jossain määrin taistellaan yhä, ks. vaikka Matti Putkonen ja hänen 'objektiiviset' lausunnot) normaalin työmiehen ja -naisen sieluista. Tässä perspektiivissä Halonen lukeutuu änkyrävasemmistoon. Lipponen on valkokaulussosialidemokraatti, presidenttimme vannoutunut sosialisti. Stalinisti tai tai edes kommunisti hän ei (kai) ole ollut, mutta 100% sosialisti hän on edelleen (vrt. Siimes, Vas.).
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Kontu ja West Ham
Re: Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti scholl
Pointti on tietysti se, että on aivan turha hyssytellä sitä, mitä Suomessa on tapahtunut. Julkistetaan Stasilistat, mutta vähät välitetään KGB-yhteistyöstä tai Tehtaankadun meiningin selvittelystä. Syy on se, että pääosa politikoista sekä ay-liikkeen johdosta on ryvettynyt. Osa kansasta luulee, että Valvontakomission poistumisen jälkeen Suomella olisi ollut itsenäistä ulko- tai sisäpolitiikkaa. Totuushan on kuitenkin hieman erilainen. Ei se, että Itälä kertoo Aholle Rusi-epäilystä, vaan yleisesti ottaen se asioiden konsultointi neukkujen kanssa. Totuushan on se, että vielä 80-l lopussa isoveli valvoi kaikkea, mitä täällä tehtiin. Ja se on aivan faktaa, että tarkastivat mm. suomalaiset koulukirjat.

Ja kun toimittajat olivat vasemmistolaisia, Yle ei kritisoinut Neuvostoliittoa, ei ollut juuri CNN:ää täällä vielä, joten vielä niinkin myöhään kuin Persianlahden sodan aikaan Arvi Lind ja kumppanit miettivät, mikä on sopivaa uutisointia. Uutisointi ja yleensä keskustelu lehdissä sekä sähköisissä tiedotusvälineissä oli aika hiljattainkin vielä suomettunutta. Hyvä esimerkki hieman aiemmin on Puolan solidaarisuusliikkeen ajat. Puolalaiset eivät kyllä paljon suomalaisia arvosta, kun täältä ei tukea tullut.

Lisäksi tulee päälle DDR:n ihannointi ja kaikenlainen neuvostomaiden oma tehokkuusajattelu. Kaikkihan tasapäistettiin. Mikään ei saanut olla näyttävää tai kaunista, kukaan ei saanut olla hyvä, vaan kaikkien piti olla keskinkertaisia, kukaan ei saanut olla varakas jne. Ainoastaan kestävyysjuoksussa ja hiihdossa sai menestyä. Tästä ajattelusta syntyi aivan epäonnistunut peruskoulu, joka passivoi kansalaisia, jotka osaavat jotakin. Samasta ajattelusta syntyi Merihaan tyyliset moskovalähiöt, jugendidyllin raiskaavat järkyttävät talot mm. Huvilakadulla, Laivurinkadulla ja Neitsytpolulla. Sama ajattelu toi kauheannäköiset suomalaiset vaatteet, jotka yhdistettynä valtaviin tuontitulleihin ja pakkotalletuksiin tuonnin yhteydessä tekivät yksityisten yrittäjien vaateliiketoiminnasta lähes mahdotonta. Eduskuntahan sääti lakeja pikavauhdilla, kun esim. joku Seppälä oli tuomassa maahan vaatteita. Sama ajattelu sopi muihinkin aloihin.

Meistä yritettiin tehdä Suomen sosialistisen neuvostotasavallan tasapäisiä tovereita, jotka eivät saaneet olla erilaisia, eivät saaneet olla toisia parempia, eivät saaneet olla omia itsejään. Jokainen 70/80luvulla peruskoulun käynyt allekirjoittaa tämän.

Tämän kaiken takana olleet idealistit kuten Halonen ovat yhä kehissä. Täällä ei ole tapahtunut poliittista uudistumista kuten esim. Virossa, jossa nuoret ryvettymättömät henkilöt ovat nousseet esiin. Ja siitäkin huolimatta nyt ei vieläkään saisi ottaa asioita esiin, ei keskustella, puhumattakaan siitä, että olisi jostakin asiasta eri mieltä. Suomessa vallallaolevassa konsensusajattelussa kaikkien pitää olla samaa mieltä. Oli se sitten Kekkosen linjaa tai nyt Halonen-Tuomiojan linjaa.

Suomessa on luonto, asumistiiveys jne. hyvällä mallilla, mutta kaikki muu melkein mättää. Tänne kun saataisiin vielä kunnon järjestelmä niin maalla ja ihmisillä olisi mahdollisuus kukoistaa.

EDIT: Mitä tulee Presidentinvaaliin niin ehdottomasti olisi otettava käyttöön valitsijamiesvaalit. On aivan selvää, että kansa ei pysty arvioimaan kandidaatin poliittista ohjelmaa. Puhumattakaan mistään EU-kansanäänestyksestä. Kuinka moni kadunmies ymmärtää edes konvergenssikriteerien sisällön puhumattakaan siitä, miten yhteisön instituutiot toimivat. Se on vain yksi esimerkki siitä, että kansan on mahdotonta päättää tuollaisista asioista. Parasta onkin se, ettei lähdetä presidentinvaaleissa julkiseen missikilpailuun populistisin ottein (kuka kansanomaisempi tuttu juttu kisassa), vaan puolueet valitsevat kyvykkäimmät ehdokkaat ja vaali suoritetaan valitsijamiesvaalina

EDIT2:

ja kuinka vaikeata on viimeiset 23 vuotta ollut, on hankala kysymys. Vaikeinta oli ehdottomasti Kekkosen ja Koiviston aikana, mutta kun saimme vapauksia kansakuntana niin emme onnistuneet valitsemaan sellaisia johtajia, jotka eivät olisi jarruttaneet kehitystä. Onneksemme mm. Niinistö ja kumppanit olivat hallituksessa, muuten punamultahallitusten rahan kuppaaminen (=saavutetut edut) olisi tapahtunut koko ajan ja verotus olisi nykyistäkin kireämpi ja onneksemme saimme laman, joka karsi jotain suurimpia älyttömyyksiä, mutta kaiken kukkuraksi viime vaaleissa valtaan nousi pahinvaihtoehto eli Halonen ja sitten Eduskuntavaaleissa tuli katastrofi. Vetopuolueeksi vässykät maalta eli Maalaisliitto, joka jäi demareiden jyrän alle ja kun heidän johtomies ei ollutkaan enää suhtkohtjärkevä Lipponen, joka oli pitänyt Halosta kurissa, vaan Halosen vanha vasemmistotoveri Tuomioja niin katastrofin ainekset olivat valmiit. Lisäksi valtionrahoja vartioi seiväshyppääjä

kyllä tietenkin pitää selvittää lähimmenneisyyttä, mutta ei kaikki paha ole tapahtunut vasemmiston avulla/edellytsillä ja päätöksillä.

kekkosen aika oli mitä oli, minusta puolueet kokoomuksesta vasemmalle elivät sen ajan mukaan. Syyitä en jaksa alkaa kertoa kun kaikki ne tietävät.

ei arkkitehtuurissa 70-luvun alussa ollut mitään sosialistista. Sen ajan arkkitehtuuri ja metodit olivat aivan länsimaisen ajattelun tulosta.

Jos vertaa 70-luvun suomea ja nykysuomea, poliitinen elämä on täysin erilaista, mikään puolue ei ole " tunnetuista syistä" poissa hallituksessa.-

asioista keskustellaan ja paljon.

Mistä saadaan ryvettymätön uusi poliitikkosukupolvi,kun ketään nuorta ei näytä kiinnostavan koko politiikka ?

mitä väliä sillä on, ihannoiko joku DDR:ää ? 30-luvulla iso joukko ihannoi natsi-saksaa. aina saa ihannoida , jos sen kokee omakseen.

peruskoulusta en 80-lubulla tiedä, mitta sen tiedän, että omat lapseni, jotka ovat yläasteella, ovat saaneet hyvää opetusta hyvässä ympäristössä, vaikka Itä-helsingissä asutaan. itse olen käynyt perinteisen kansakoulun 60-luvulla ja oppikoulun 70-luvulla. sen ajan oppimetodit olivat hyvin alkeellisia nykypäivään verrattuna. Lukio nyt oli jo aika hyvä paikka.

Yksi esimerkki, pänttäsimme eri kielien kielioppia ja teimme aineita.

kun piti PUHUa kieltä jonkun kanssa, ei siihen kyennyt. Ei oltu ollenkaan harjoiteltu.

Siihen en kuitenkaan usko, että Neuvostoliitto tarkasti koulukirjoja ja kirjoitti minun yo-ainettani.
 
Viimeksi muokattu:

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Re: Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti scholl
Meistä yritettiin tehdä Suomen sosialistisen neuvostotasavallan tasapäisiä tovereita, jotka eivät saaneet olla erilaisia, eivät saaneet olla toisia parempia, eivät saaneet olla omia itsejään. Jokainen 70/80luvulla peruskoulun käynyt allekirjoittaa tämän.

Päätin peruskouluni vuonna 1979, ylioppilaaksi pääsin vuonna 1982 enkä allekirjoita sinun väitteitäsi.

Mihin faktaan sinä perustat väitteesi, että Neuvostoliitto tarkisti koulukirjat Suomessa? Ainakin meillä päin opettajat olivat lähinnä kokoomuslaisia, kristillisiä ja joukkoon oli tainnut eksyä pari lipiraalia ja demaria. Yhtäkään SKDL:läistä - kommunistista puhumattakaan - opettajaa en muista.

Käsityksesi 1970- ja 1980-luvun arkipäivästä on omituinen. Oletko ihan varma että puhut Suomesta etkä Bulgariasta?
 

scholl

Jäsen
Viestin lähetti Maple Leaf
Ja näitä asiakysymyksiä viime vuosien poliittisessa keskustelussa ovat olleet...?

MTV3.fi:

"Vihreiden puheenjohtaja arvioi, että Vasemmistoliitto on nykyisin niin hajanainen, että osa sen kannattajista voisi hakeutua vihreisiin.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara hakee puolueelleen uutta kannattajakuntaa Vasemmistoliitosta.

Vihreän liiton puoluevaltuuskunnalle puhuneen Soininvaaran mukaan vasemmistoliitto on nyt hajanainen, ja Soininvaara uskoo osan puolueen kannattajista voivan hyvinkin hakeutua vihreisiin. "
 

scholl

Jäsen
Re: Re: Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti heikkik
Päätin peruskouluni vuonna 1979, ylioppilaaksi pääsin vuonna 1982 enkä allekirjoita sinun väitteitäsi.

Mihin faktaan sinä perustat väitteesi, että Neuvostoliitto tarkisti koulukirjat Suomessa?

Uutisjuttuun. Ei kyse ole opettajista, vaan tehtaankadulla tarkastettiin se, mitä Suomen peruskoulujen oppikirjoissa luki.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti scholl
Uutisjuttuun. Ei kyse ole opettajista, vaan tehtaankadulla tarkastettiin se, mitä Suomen peruskoulujen oppikirjoissa luki.

Tottakai koulumaailman 70-luku oli itäeurooppalaisehkoa kekkosslovakian aikaa, itsekin muistelen kirjoittaneeni suurelle johtajalle UKK:lle kouluaineen hänen 7X. syntymäpäivänään ala-asteella. Silti kannattaa pitää mielessä että opettajisto Suomessa oli yhtälailla tragikoomisesti värittynyttä "koti, uskonto ja isänmaa" -ideologioineen.

Näissä kommenteissa kannattaa yleensäkin olla hiukan varovaisempi, esim. joku Ben Zys... tekee provokaatioillaan vain ja ainoastaan Kokoomukselle uutta imagolinjausta. Sääli vaan että "porvarillinen Suomi" on mielikuvitustuote enimmäkseen, ts. reaalimaailma ei juurikaan natsaa rakennettujen visioiden ja kuvitelmien kanssa. Loput todisteista voi lukea Kokomuksen kannatuksesta valtakunnantasolla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti scholl
Ei tämä ketju ole Tarja Halonen.
Otsikko on täysin selkeästi väärinmuotoiltu.

...

Tämä otsikon muutos kuulostaa poliittiselta provokaatiolta. Vähän samaan tapaan kun panssarivaunut vyöryivät Vilnan kaduilla niin Suomessa todettiin, että eihän tässä mitään. Halosen kyseenalaistaminen = Halonen. Ei hyvää päivää.

Yllättävänkin värikäs keskustelu jäänyt vaille huomiota - lienee näin tullee käymään jatkossakin.

Panin toki keskustelun merkille sen alkuperäisellä, hivenen provokatiivisella, otsikolla, nyt sitten luulin, että on avattu uusi ketju aihetta käsittelemään - niin radikaali oli moderaattoreiden nimenmuutos. Olisivat edes sisällyttäneet sanan "kritisoida" otsikkoon niin ketjun henki kävisi esille jo otsikosta käsin. Nyt otsikko on väritön ja jopa suoranaisen tylsä - eipä juuri kiinnosta edes avaamaan ensimmäistä sivua.

vlad.
 

Jip Pii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Stalinismia siellä täällä?

Ai että on hauska ketju pitkästä aikaa. Tällainen ehdottomuus, millä omasta mielipiteestä ja näkemyksestä poikkeavat mielipiteet ja näkemykset leimataan yksinkertaisilla loppuunkulutetuilla perusteilla täysin vääriksi ja perversseiksi, on hauskaa. Ellei se tavallaan olisi pelottavaakin. Enpä haluaisi antaa valtaa tässä maassa ihan kaikkien tähän ketjuun kirjoittaneiden käsiin. Jotenkin tuntuu siltä, että innokkaimmin stalinistista meininkiä Suomessa näkevät olisivat myös innokkaimpia toteuttamaan samaa meininkiä omassa unelma Suomessaan (ilman kommunisimia toki, mutta sehän oli Vilenin ja Aurinkoisenkin jutuissa oikeastaan vain käyttökelpoinen veruke, jolla pyrittiin oikeuttamaan oman pienen porukan vallankäyttö).

Muutamia hajahuomioita ja kommentteja.

"Merihaat, pasilat, hervannat ja mitä niitä onkaan." Tarja Halosen ja muiden stalinistikommaridemarien aikaansaannostahan ne. Vai ovatkohan ne sittenkin äärimmäistä voittoa toiminnassaan tavoitelleiden markkinatalouden lakienmukaan toimineiden rakennusyhtiöiden aikaansaannosta?

"Politiikkojen mielipiteet voivat muuttua, mutta ihmiset eivät."No entäpä jos se politiikko sittenkin syntyi ihan kunnon ihmisenä eikä änkyrästalinistina? Nuoruudessa häiskä vaan vähän innostui ympärillään käyneestä kohinasta ja sitten taas heräsi. Kuitenkin hän on koko ajan ollut se kunnon ihminen? Vai eikö se voi mennä näin?

"Peruskoulu on tasapäistänyt ja liki tuhonnut Suomen." Jep, jep. Pisa-tutkimukset sun muut valehtelevat. Tai sitten suomalaiset tietenkin voisivat olla jopa tuplasti muuta maailmaa parempia, jos tuo onneton stalinismin jäänne peruskoulu vain räjäytettäisiin rikki. Syvässä elää vieläkin pelko monessa tuvassa ja töllissä, kuinka meidän lapsi menee pilalle, kun joutuu istumaan samassa luokassa Mäkisen ja Jokisen lasten kanssa, vaikka onkin paljon parempaa rotua. Mitään muuta syytä en keksi peruskoulun haukkumiseen.

"Miksei Siimes tunnusta olleensa ja olevansa stalinisti ja kommari?" No sen tunnustuksen vaatiminen on liki samanlainen vaatimus, mikä Stalinin valtakunnassa vaaditiin useammalta miljoonalta syyttömältä ihmiseltä. Entäpä jos Siimes ei koskaan ole sellainen ollut? On jonkinnäköistä politiikan ja yhteiskunnan tuntemuksen sekä yleisen ymmärryksenkin puutetta olettaa, että jokainen vasemmistoliiton kannattaja on vanha vähemmistökommunisti vain sillä perusteella, että puolueesta sellaisiakin löytyy.

Parhaimmin yleisen tietämyksensä puutteen kuitenkin voi tällaisessa keskustelussa tehdä muille selväksi sillä, että olettaa presidentillä olevan tässä maassa jonkinlaista merkittävää valtaa. Ei sillä enää sellaista juurikaan ole. Joo, joo; ulkopolitiikka ja Nato jne. Mutta siitä ulkopolitiikastakaan presidentti ei päätä yksin. Tasavallan perustuslaki löytyy netistäkin.

Schollin muita ihmisiä halveksiva vaatimus siitä, että presidentti pitäisi valita valitsijamiesvaaleilla, on absurdi. Millä me tyhmät osattaisiin valita sitten oikein sitä valitsijamiestäkään? Parempi olisi riistää presidentiltä loputkin pienet vallanrippeet ja tehdä pressasta pelkkä keulakuva, edustushahmo, mitä joku tässä jossakin valtakunnan lehdessä juuri tällä viikolla ehdotti. Näin saataisiin tähän yhteiskuntaan taas yksi typerä riidanaihe vähemmän.

Järjestelmä maassa kuntoon ketä varten, scholl?

Viestin lähetti Yläpesä
Tekoja suurten sanojen sijaan. Kunhan väsäät sitä leffaasi seuraavat viisi vuotta niin voit sitten loppuelämäsi hehkuttaa kuinka sait Halosen lopulta luopumaan 2012.

Hih, hih!

Ps. Kohtahan tuo nähdään, minkä verran Halosessa on valtiomiesainesta. Jos hän haluaa olla todellinen valtiomies, kannattaisi lopettaa yhteen kauteen eikä roikkua toista kautta perään vain siksi, että uskoo vielä saavuttavansa jotain suurta. Kyllä kuusi vuotta riittää näyttöjen antamiseen.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia

Viestin lähetti Pressiboxi

Sääli vaan että "porvarillinen Suomi" on mielikuvitustuote enimmäkseen, ts. reaalimaailma ei juurikaan natsaa rakennettujen visioiden ja kuvitelmien kanssa. Loput todisteista voi lukea Kokomuksen kannatuksesta valtakunnantasolla.

Nämä Pressiboxin kaksi lausetta allekirjoitan.
"Porvarillisen Suomen" suurimman porvarillisen puolueen Kokoomuksen kannattajista merkittävä osa äänestää sosialistista presidenttiehdokasta ennemmin kuin porvarillisen puolueen presidenttiehdokasta.
Viimeiset kolme sosialistista presidenttiä ovat voittaneet presidenttivaalinsa vasemmistolaisittain ajattelevien ja kokoomuslaisten äänillä.
Tämä porvaripuolen riitaisuus näkyy nyt siinä, että Kepu on Suomen suurin puolue ja Kokoomus on pudonnut kolmanneksi suurimmaksi.
Tässä keskustelussa on kirjoitettu 1970-luvusta. Suuri ero noihin aikoihin on siinä, että kukaan, ei edes presidenttimme Tarja Halonen puhu välttämättömästä yhteiskunnan rakenteiden sosialisoinnista enää mitään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös