Re: Re: Re: Suomi osana itäblokkia
Viestin lähetti Kontulan Ottawa
on sulla Scholl varmaan ollut vaikeata viimeiset 23 vuotta. kun presidenttinä on ollut oikeistodemari Turusta , keskivertodemari Kuopiosta ja nyt vasemmistodemari Kalliosta.
Onko nyt niin, että kansa on liian tyhmää ja se olisi vaihdettava, kun eivät ymmärrä omaa parastaan.
Kyseisten prresidenttien aikana mitään ei ole sosialisoitu, päinvastoin. koulukirjatkin näyttävät olevan ihan puolueettomia, ainakin lasteni kirjat .
en tiedä, olisko maailma erilainen jos Holkeri, Rehn tai Aho olisivat olleet presidentteinä. Tuskin. ehkäpä voit kertoa, miten ?
Se on mielenkiintoinen tieto, että Neuvostoliitto puuttui minun ylioppilasaineeni kirjoittamiseen. tähän asti olen luullut saaneeni laudaturini ihan omien aivojeni tuloksena 70-luvun puolivälissä.
Merihaaasta ja Itä-pasilasta voi kyllä todeta, että eivät ne ole malliesimerkkejä hyvästä suunnittelusta. Ensimmäisen toteutti toki haka-yhtymä, joka oli lähellä demareita. Jälkimäistä laajempi rakennusliikkeiden koalitio.
Arkkitehdit eivät nyt kovin vasemmistolaisia olleet kuitenkaan.
Kummankin rakentamisen kaavan hyväksyi oikeistoenemmistöisen Helsingin päättäjät.
Ja ihan tiedoksi, paljon pahempia lähiöitä löytyy ihan länsi-Euroopasta, esim. Tukholmasta, Manchesterista, Liverpoolista muutama mainitakseni.
niin, olen elänyt nuoruuteni 70-luvun "sosialistisessa Suomessa", sanojasi lainaten..minusta talouselämä ja poliittinen järjestelmä on aivan sama kuin silloin, toki edelleen kehittyneenä. Suomesta sai ja saa edelleen muuttaa ihan vapaasti, samalla tavalla voi mennä eduskuntatalon eteen huutamaan "presidentti on xxxx..eduskunta haisee ym. hallitus on mätä. voi perustaa lehden tai kirjoittaa kirjan.
Kukaan ei vienyt silloin eikä nyt sinua putkaan mielipiteittesi johdosta. paitsi jos tuotat liikaa häiriötä.
Missä on pointtisi ?
Pointti on tietysti se, että on aivan turha hyssytellä sitä, mitä Suomessa on tapahtunut. Julkistetaan Stasilistat, mutta vähät välitetään KGB-yhteistyöstä tai Tehtaankadun meiningin selvittelystä. Syy on se, että pääosa politikoista sekä ay-liikkeen johdosta on ryvettynyt. Osa kansasta luulee, että Valvontakomission poistumisen jälkeen Suomella olisi ollut itsenäistä ulko- tai sisäpolitiikkaa. Totuushan on kuitenkin hieman erilainen. Ei se, että Itälä kertoo Aholle Rusi-epäilystä, vaan yleisesti ottaen se asioiden konsultointi neukkujen kanssa. Totuushan on se, että vielä 80-l lopussa isoveli valvoi kaikkea, mitä täällä tehtiin. Ja se on aivan faktaa, että tarkastivat mm. suomalaiset koulukirjat.
Ja kun toimittajat olivat vasemmistolaisia, Yle ei kritisoinut Neuvostoliittoa, ei ollut juuri CNN:ää täällä vielä, joten vielä niinkin myöhään kuin Persianlahden sodan aikaan Arvi Lind ja kumppanit miettivät, mikä on sopivaa uutisointia. Uutisointi ja yleensä keskustelu lehdissä sekä sähköisissä tiedotusvälineissä oli aika hiljattainkin vielä suomettunutta. Hyvä esimerkki hieman aiemmin on Puolan solidaarisuusliikkeen ajat. Puolalaiset eivät kyllä paljon suomalaisia arvosta, kun täältä ei tukea tullut.
Lisäksi tulee päälle DDR:n ihannointi ja kaikenlainen neuvostomaiden oma tehokkuusajattelu. Kaikkihan tasapäistettiin. Mikään ei saanut olla näyttävää tai kaunista, kukaan ei saanut olla hyvä, vaan kaikkien piti olla keskinkertaisia, kukaan ei saanut olla varakas jne. Ainoastaan kestävyysjuoksussa ja hiihdossa sai menestyä. Tästä ajattelusta syntyi aivan epäonnistunut peruskoulu, joka passivoi kansalaisia, jotka osaavat jotakin. Samasta ajattelusta syntyi Merihaan tyyliset moskovalähiöt, jugendidyllin raiskaavat järkyttävät talot mm. Huvilakadulla, Laivurinkadulla ja Neitsytpolulla. Sama ajattelu toi kauheannäköiset suomalaiset vaatteet, jotka yhdistettynä valtaviin tuontitulleihin ja pakkotalletuksiin tuonnin yhteydessä tekivät yksityisten yrittäjien vaateliiketoiminnasta lähes mahdotonta. Eduskuntahan sääti lakeja pikavauhdilla, kun esim. joku Seppälä oli tuomassa maahan vaatteita. Sama ajattelu sopi muihinkin aloihin.
Meistä yritettiin tehdä Suomen sosialistisen neuvostotasavallan tasapäisiä tovereita, jotka eivät saaneet olla erilaisia, eivät saaneet olla toisia parempia, eivät saaneet olla omia itsejään. Jokainen 70/80luvulla peruskoulun käynyt allekirjoittaa tämän.
Tämän kaiken takana olleet idealistit kuten Halonen ovat yhä kehissä. Täällä ei ole tapahtunut poliittista uudistumista kuten esim. Virossa, jossa nuoret ryvettymättömät henkilöt ovat nousseet esiin. Ja siitäkin huolimatta nyt ei vieläkään saisi ottaa asioita esiin, ei keskustella, puhumattakaan siitä, että olisi jostakin asiasta eri mieltä. Suomessa vallallaolevassa konsensusajattelussa kaikkien pitää olla samaa mieltä. Oli se sitten Kekkosen linjaa tai nyt Halonen-Tuomiojan linjaa.
Suomessa on luonto, asumistiiveys jne. hyvällä mallilla, mutta kaikki muu melkein mättää. Tänne kun saataisiin vielä kunnon järjestelmä niin maalla ja ihmisillä olisi mahdollisuus kukoistaa.
EDIT: Mitä tulee Presidentinvaaliin niin ehdottomasti olisi otettava käyttöön valitsijamiesvaalit. On aivan selvää, että kansa ei pysty arvioimaan kandidaatin poliittista ohjelmaa. Puhumattakaan mistään EU-kansanäänestyksestä. Kuinka moni kadunmies ymmärtää edes konvergenssikriteerien sisällön puhumattakaan siitä, miten yhteisön instituutiot toimivat. Se on vain yksi esimerkki siitä, että kansan on mahdotonta päättää tuollaisista asioista. Parasta onkin se, ettei lähdetä presidentinvaaleissa julkiseen missikilpailuun populistisin ottein (kuka kansanomaisempi tuttu juttu kisassa), vaan puolueet valitsevat kyvykkäimmät ehdokkaat ja vaali suoritetaan valitsijamiesvaalina
EDIT2:
ja kuinka vaikeata on viimeiset 23 vuotta ollut, on hankala kysymys. Vaikeinta oli ehdottomasti Kekkosen ja Koiviston aikana, mutta kun saimme vapauksia kansakuntana niin emme onnistuneet valitsemaan sellaisia johtajia, jotka eivät olisi jarruttaneet kehitystä. Onneksemme mm. Niinistö ja kumppanit olivat hallituksessa, muuten punamultahallitusten rahan kuppaaminen (=saavutetut edut) olisi tapahtunut koko ajan ja verotus olisi nykyistäkin kireämpi ja onneksemme saimme laman, joka karsi jotain suurimpia älyttömyyksiä, mutta kaiken kukkuraksi viime vaaleissa valtaan nousi pahinvaihtoehto eli Halonen ja sitten Eduskuntavaaleissa tuli katastrofi. Vetopuolueeksi vässykät maalta eli Maalaisliitto, joka jäi demareiden jyrän alle ja kun heidän johtomies ei ollutkaan enää suhtkohtjärkevä Lipponen, joka oli pitänyt Halosta kurissa, vaan Halosen vanha vasemmistotoveri Tuomioja niin katastrofin ainekset olivat valmiit. Lisäksi valtionrahoja vartioi seiväshyppääjä