Mainos

Tapparan peliesitykset kaudella 2013–2014

  • 37 626
  • 93

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Olen nähnyt tämän kauden Tapparasta kaksi ottelua paikan päällä, Ilves- ja KalPa-pelit. Pelicans-peli kuului vain radion kautta, mutta sekä Ilves- että KalPa-pelit olivat pelillisesti sen verran lähellä toisiaan, että uskallan tehdä arvion ulottuen Pelicans-pelinkin yli. Analyysi tapahtuu nähtyyn perustuen.

Erikoistilannepelaamiselle voisi kehitellä kokonaan omaa ketjuaankin, siitä totean, että ylivoima on tehnyt joka pelissä yhden maalin ja yv-pelin perusrakenne on "kakkosyv:llä" eli Kuuselan porukalla hyvin hallussa. Poikittaissyötöt ovat toistuvia palasia ja onnistuessaan repivät puolustusta ja väsyttävät maalivahtia, mutta toisaalta vaativat kaikkien kentällä olevien hereillä oloa. Malisen ylivoimakentällä tuntui KalPa-pelissä olevan suuria vaikeuksia saada säädyllinen pyöritys aikaan, KalPan alivoima onnistui karvauksissa ja viivalla oli epävarmuutta ainakin Bailenilla.

Alivoimaprosentti on aikalailla 80 % tällä hetkellä ja on syytä ottaa huomioon, että Tappara on pelannut kaksi peliä päästämättä yv-maalia, ainoastaan Pelicans-pelin kolme takaiskumaalia rumentavat tilastoa. Viime kauden av-tilasto tässä vaiheessa oli tismalleen samassa lukemassa. Viime kaudella kolmen pelin jälkeen yv-% oli 23,53 % ja nyt kertaluokkaa heikompi 15 %. Viime kaudella tässä vaiheessa tasakentällispeli oli hivenen heikompaa kuin nyt, kun tarkastelee päästettyjä maaleja, mutta erot ovat vielä niin pieniä, ettei niillä ole lisäarvoa keskusteluun.

Tällä hetkellä puolustus- ja maalivahtipeli ovat sillä tasolla, etten niihin kiinnitä liiallista huomiota. Ne ovat hyvässä kunnossa nähdyn perusteella, mutta tilanne voi muuttua ihan vastustajan mukaan. Tähän mennessä nuo osa-alueet ovat kuitenkin siinä kunnossa, että niihin näin palstaolosuhteissa ei liiallisesti kannata aikaa uhrata, siitä kertovat maalimäärät 3-3-0 ja Metsolan torjuntaprosentti 92,21 %. Sen sijaan hyökkäyspelaamisen maalilukemat 2-2-1 ovat enemmän analysoitavaa aineistoa.

***

Jos ajattelee Ilves- ja KalPa-otteluiden hyökkäyspelillisiä viestejä näin a2/b2-katsomon keskiriveillä oleilevalle kannattajalle, selkeimmin esiin nousee termien avulla muotoiltuna ”pelin pakottaminen”. Hyökkäyspeliä pakotetaan nopeaksi syöttämällä nopea avaus tai puskemalla laidasta läpi kiekon kanssa ja voisi sanoa kauden tässä vaiheessa, että ainakin enimmissä osin tapauksista yritys kallistuu enemmän uhkarohkeaksi kuin järkeväksi. Epäonnistuessaan avaussyöttö katkaistaan ja vastustaja pääsee pahimmassa tapauksessa yksin läpi. Epäonnistuessaan laidasta läpi puskeminen pysähtyy yhden tai useamman vastustajan runtatessa laiturin irti kiekosta ja pahimmassa tapauksessa syntyy omalta kantilta katsoen alivoimainen puolustustilanne. OK! Tilanne on edellä esitetyn kaltainen ja siltä se on näyttänyt kahdessa kotipelissä tähän asti.

Edellytys avaussyötön antamiseen on syötön kohteena olevan pelaajan edes auttava sijoittuminen. Syötön kohteena oleva pelaaja on ollut tähän mennessä keskialueella ”siellä päin”, mutta välissä on korostetun useasti ollut vastustajan karvaaja. Syitä tähän loppuviimeksi epäonnistuneeseen avaussyöttösuoritukseen on oman toiminnan piiristä useampia: 1) Puolustajan avaussuoritus on liian hätäinen – ei ole kunnollista syöttölinjaa, syöttö vain täytyy saada aikaiseksi ylöspäin. 2) Syötön vastaanottaja on väärässä paikassa hyvään syöttölinjaan verraten – riippuu paljon vastustajan karvauksen aktiivisuudesta, mutta eniten riippuu syötön kohteen pelitilanteen tunnistamisesta: osaako syötön kohteena oleva oma pelaaja lukea karvauksen mahdollisuuden etukäteen, jos ei, niin täten syöttölinja mitätöityy menemällä karvaukseen vastustajan tahdon mukaan. Toinen vaihtoehto: haltsaako se avaussyötön kohde karvauksen kiertämisen eri mahdollisuudet – sekä itsensä että karvaajan luistelulinjat, muut eleet, hämäykset? Tämä on hyvin monimutkainen ja erittäin nopeaa reagointia vaativa yhtälö, niin kuin sanallisesta kuvailusta varmasti huomaa. Nopeaan avaukseen pyrittäessä tilanteessa on monta liikkuvaa osaa, ja eri reagointimallit kehittyvät yksinkertaisesti ajan kanssa.

Avauspelaaminen rytmittää hyökkäystä ja parhaimmillaan hyökkäyksiinlähdöissä saadaan pelattua vastustajan puolustus alivoimaiseksi omaa hyökkäystä vastaan. Tähän tilanteeseen pääseminen edellyttää kuitenkin monen palasen loksahtamista tismalleen kohdalleen, niin kentällisen rakennetta, tiiviyttä ja yleisesti muotoiltuna oman pelaamisen paremmuutta SUHTEESSA vastustajaan. Ei riitä, että neljän syötön kuvio toimii paperilla, vaan sen täytyy toimia vastustajaa vastaan kentällä, mutta kun vastustaja on siitä ilkeä osapuoli, että se ei pelaa aina niin kuin itse tahtoisi. Omalla pelillä voidaan parhaimmillaan ohjata vastustajan pelaamista, mutta tässä vaiheessa kautta se on vain märkä uni. Oma hyökkäyspelaaminen täytyy vain jauhamisen kautta saada iskostettua jokaisen yksilön nuppiin ja silloin kun opittu ja sisäistetty hyökkäyspelitapa tukee materiaalia ja toisinpäin, pelitavassa voidaan tehdä pelitilanteen vaatimia hienosäätöjä ja täten lisätä yllätyksellisyyttä.

Hyökkäyspelissä kiinnostavinta on kuitenkin tällä hetkellä itse hyökkäysalueen hyökkäyspeli, koska siellä ne maalit tehdään. Sille osa-alueelle Tapparalla pitäisi olla kiekollista taitoa ja myös kulmapelaamiseen kiekollista taitoa, mutta toisaalta, onko tarpeeksi voimaa vastaamaan fyysiseen puolustukseen? Onko hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisen linja kallistumassa enemmän suoraviivaisuuteen vai jatkuuko viime kaudelta tuttu pitkien hyökkäyksien rytmittäminen? Onko Tapparan peli siis enemmän nopean pystysuunnan ja hyökkäyspään kiekkokontrollin yhdistelmä, tähän ei ole vielä selkeää vastausta saatu, koska avauspelaamisen rytmitys on ollut pahasti hakusessa ja täten hyökkäysalueelle edenneiden hyökkäysten määrä ei korreloi hyökkäyksiinlähtöjen kanssa eikä suoraa näkemystä HAHP:sta voi vielä esittää, muuta kuin todeta, että vielä on sekavaa. Pienet ja nopeat laiturit suhteessa isokokoisempiin senttereihin - miten tätä käytetään kentällä?

Avaintermi tässä hyökkäyspelaamisen kokonaisuudessa on, kuten jokaisessa pelin osa-alueessa nykyliigassa, kauden sisäinen kehittyminen. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että maalivahti- ja puolustuspelaaminen on hyvällä mallilla, kun taas hyökkäyspelaaminen lähtee niihin verrattuna pelillisesti takamatkalta. Kauden ensimmäisissä peleissä on nähty toistuvia samanlaisia avauspelaamisen virheitä selkeiden harhasyöttöjen muodossa ja se kertoo mielestäni yksinkertaisesti siitä, että joukkue pyrkii kohti nopeaa avaamisrytmiä eikä anna siitä periksi, ihan niin kuin viime kaudella hinkattiin kiekkokontrollilla viivelähtöjä kahta kertaa putkeen. Tavoite on kunnioitettava, sillä kaiken osuessa kohdilleen, lähtien liikenopeuden paranemisesta aina pelitavallisen ajattelun sisäistämiseen asti, on Tapparan materiaali suhteessa siihen harjoitettuun nopeaan pelitapaan iskukykyinen. Virheet johtuvat tietysti heikosta syöttösuorituksesta, mutta lähes yhtälailla kentällisen rakenteen ja sijoittumisen eriaikaisuuksista suhteessa nopeaan avauspelaamiseen.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lainaus Tappara-KalPa-otteluketjusta, kun ei oikeastaan enää siihen otteluun liity:
Riippuen tietysti vastustajan puolustusviisikon toimivuudesta, mutta valtaosin nämä hyökkäykset pystytään tukkimaan keskialueelle tai hyökkäysalueen kulmiin ja koko ajan puolustavalla joukkueella on se oma viisikko pelin alla. Eli ts loistava tilanne puolustavan joukkueen osalta.

Ainakaan minua ei häiritse, että Tappara yrittää nopeuttaa peliään. Nopeat vastaiskut ovat tärkeä osa menestyvää jääkiekkoa ja ne pitää hallita monen muun asian ohella. Tällä hetkellä Tappara on kuitenkin ottanut takapakkia pelillisesti ja näyttää tekevän sen tarkoituksella luopumalla kiekkokontrollista. Palautuksia omia kohti ei nähdä juuri koskaan, vaan päätykiekko on yleisin ratkaisu hyökkäyksen joutuessa ongelmiin tai esimerkiksi vaihtotilanteissa. Päätykiekoista taas seuraa lisää ongelmia, kun jalat eivät liiku eikä päätykiekoista päästä tosissaan taistelemaan ja siten vastustaja saa määrätä ottelun tahdin Tapparan väsyttäessä itseään entisestään jahtaamalla kiekollista vastustajaa.

En tiedä, miksi näin selvään muutokseen on lähdetty. Ehkä Rautakorpi tosiaan haluaa saada nopean hyökkäämisen parhaaseen mahdolliseen kuosiin ennen kuin hyökkäystä aletaan monipuolistaa. Nyt hyökkääminen on yhden tai kahden pelaajan epätoivoista pyristelyä vähintään neljää vastustajan pelaajaa vastaan.

Nopealla hyökkäämisellä on paikkansa, mutta nyt Tappara tuntuu keskittyvän siihen liikaa. En kuitenkaan sen kummemmin ole asiasta huolestunut. Rautakorpi varmasti osaa asiansa, mutta on vain mielenkiintoista pohtia syitä tähän muutokseen.
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Hienoa nähdä Tapparan pelitavan olevan kovan kiinnostuksen aihe useammassikin ketjussa, mm. Tappara-KalPa ketjussa ollaan ytimessä. Tapparahan pelaa tällä hetkellä "väärin". Uskon kaiken olevan laskelmoitua Rautakorvelta ja valmennukselta. Tapparan jalka on aika raskas ja optimaalisempaa olisi tällöin pelata hitaampaa peliä. Nyt pelaajat joutuvat koville niin fyysiseti kuin henkisestikin heittämällä kiekkoa päätyyn ja pelaamaan nopeasti ylös. Pelitapa vaatii jalkoja ja niitä ei tällä hetkellä ole, ainakin pelaajien luonne kasvaa tämän myötä, se lienee tarkoituskin. Tulevaisuudessa kun joukkue saa jalkojansa kuntoon niin siirryttäneen hidastmaan peliä. Nyt testataan heti joukkueen selkärankaa. Kylmää peliä valmennukselta.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Sekeralta hyvä alustus ja siellä on selkeästi seurattu avoimin mielin peliä. Muutenkin on ollut mukava huomata, että jokunen nimimerkki meidänkin leiristä on eksynyt tuonne pelitapaketjuun yleisen puolelle, kyllä Tampereelta luulisi intohimoisia kiekkomiehiä/-naisia löytyvän enemmänkin.

Nimimerkki susi voisi tulla tähän ketjuun jatkamaan tuota viivelähtöjen heikkouden analysointiaan. Tuossa Borren lainauksessahan kaveri samaan aikaan kritisoi niitä ja selittää sitten oikeastaan sen miksi niitä käytetään, sekä vielä fiksuimmille lukijoille paljastaa oman epäloogisuutensa kiekonmenetysten suhteen.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Syöttöpelaamisen laatu oli KalPa-ottelussa heikko, molemmilla joukkueilla. Tähän on varmaan Tapparan osalta paljon pieniä ja isoja syitä kuten huono jää, totuttelu sarjapelien nousseeseen vauhtiin, pelaajien fyysinen jumi (jonka Jussi Tapola peliä edeltävässä haastattelussa halusi sulkea pois, aivan ymmärrettävää koska tällaista asiaa tuskin voi edes joukkueen sisällä ääneen myöntää vaikka sitä epäiltäisiinkin, ei voida antaa pelaajille mitään tekosyytä jonka taakse mennä), muuttunut pelitapa ja keskushyökkääjätilanne joka tulee vielä elämään. Tässä tilanteessa lievä sekavuus joka leimaa Tapparan 5-5-pelaamista ei ole mikään ihmeellinen asia.

En lähtisi kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tuomitsemaan nopeampaa pelitapaa syylliseksi, koska yksilöistä esim. Teemu Aalto syötti hyökkäyksiinlähdöissä todella huolimattomasti monta kertaa. Yksilöiden pitää saada nyt oma kroppa ja pää (kulkevat usein käsi kädessä) kirkkaaksi, jonka jälkeen voidaan alkaa arvioida miten tämän kauden Tappara pystyy pelitavalla tekemään eroa vastustajaan. Viime kaudella kiekottelu ja viivelähdöt toimivat parhaimmillaan loistavasti ja Tappara istui kuljettajan paikalla pitkiä pätkiä kaudesta. Kevääseen tultaessa peli ei kuitenkaan enää kehittynyt riittävästi mikä huipentui finaalisarjassa aktiivisemman ja nopeamman Ässä-joukkueen jyrättyä yli etenkin Porin peleissä.

Se että peli näyttää nyt sekavalta ja joskus jopa tyhmältä kun kiekkoa lähes annetaan vastustajalle sen sijaan että pidettäisiin se itse, niin siihen on varmasti syynsä (finaalitappio yhtenä). Jos halutaan pelata nopeammin, sitä on pakko harjoitella peleissä ja se tulee jatkossakin aiheuttamaan virhesyöttöjä ja hätäilyltä vaikuttavia suorituksia. Ihan kuten kiekkokontrollilähdöt aiheuttivat viime kauden alussa jonkin verran tilanteita joissa omista ei meinattu päästä millään ylös sen jälkeen kun vastustaja oli karvannut kiekon pois. Tuolla KalPa-otteluketjussa oli keskustelua keskialueen harhasyötöistä ja kuinka ne ovat vaarallisia kun pelataan nopeasti ylöspäin, kyllä, mutta se kuuluu enemmän alkuvaikeuksiin kuin siihen että se tulisi jollain lailla olemaan leimallista Tapparan pelille esim. tammikuussa. Tai jos tulee olemaan niin sitten valmennus ja joukkue on jossain määrin epäonnistunut. Kävin kesällä katsomassa jonkin verran Tapparan harjoittelua ja mieleen jäi yksi koko kentän alueen pelinomainen harjoitus jossa hyökättiin vuorotellen (3-3, 4-4 -hyökkäyksiä) ja yritettiin tehdä maali hyökkäyksen päätteeksi (heh, yllättävää). Rautakorpi vihelsi jonkin aikaa katseltuaan treenin poikki ja ilmoitti selväsanaisesti ettei harjoitteen tarkoitus ollut olla "kiekonmenetyskilpailu". Silloin tätä samaa asiaa, nopeampaa hyökkäämistä harjoiteltiin, mutta harjoitukset ovat aina ihan eri asia kuin peli. Pelissä sitä voi harjoitella pre-seasonilla, mutta kun kausi alkaa ja vauhdit kasvavat niin jälleen joudutaan samoja asioita harjoittelemaan että ne saadaan toimimaan tositilanteessa. Tästä on tällä hetkellä kysymys, kun peli näyttää välillä päämäärättömältä koohotukselta vailla järkevää pelitapaa. Peli ei ole vielä balanssissa.
 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Pelikin on vielä Hämeenlinnassa kesken mutta kyllä on taas porukka yössä.
Joukkueen vahvuudeksi kehuttu puolustus on ulalla,varsinkin kaksikko Bailen-Puistola. Ja Aalto jatkaa myös siitä mihinkä viime peleissä on jäänyt.
Huonolta tuo näyttää jos täällä parjattu Peksi Saravo on porukan paras pakki tällä hetkellä.
No annetaan porukalle aikaa.
 

Mont-Blanc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mets
Ei tässä vielä mikään hätä ole, kun vasta viisi matsia takana, mutta melkoista sontaahan tämä kauden alku on ollut. Itsellä on Rautakorpea kohtaan suuri luotto, mutta kyllä tästä alkukaudesta voi häntä jo hiukan syyttää kun joukkue ei ole ollut yhtään valmiin oloinen ja peli on takkuillut aika rankasti.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Edelleen voi jatkaa ihmettelyä, miksi viime kaudella erinomaisesti toiminut pelitapa on heitetty romukoppaan? Tuolla laitaroiskimisella ei vain voi voittaa kovin usein, kun jalat ja pää eivät ole yhtään pelissä mukana. Tänään kunnollisia rintamahyökkäyksiä on nähty ehkä pari kappaletta. Yleisin hyökkäys on yhden miehen kuljetus, joka päättyy päätyroiskaisuun tai epätoivoiseen syöttöön sille ainoalle hyökkäyksessä mukana olevalle pelaajalle.

Pelitapaan tuskin tulee muutosta. Kohta on pakko alkaa keventää harjoittelua, koska takamatka kärkipaikoille kasvaa muuten liian isoksi.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Nyt on pakko antaa täyslaidallinen Rautakorven suuntaan tuosta pelitaparemontista. Kun ennen kauden alkua oli huhuja siitä, että pelitapaa on nopeutettu, niin tuskin ihan tällaista kukaan odotti. Viime kauden voittoisasta pelitavasta ei ole mitään jäljellä. Tällä pelitavalla Tappara ei tule tällä materiaalilla menestymään. Ihan sama vaikka oltaisiin kuinka nopeita ja tunteellisia. Ihan turha haukkua koko ajan ulkomaalaishankintoja.

1. Päätöntä ajokoirakiekkoa vastaan on vastustajan niin helppo puolustaa. Suljetaan pakkien syöttölinjat pois. Kun variaatioita ei ole, ei päästä maalintekopaikoille. Kuinka monta hyvää tasakentällisin nähtyä paikkaa onkaan nähty viime peleissä? Niin, kaikki tilanteet tulevat ylivoimapelin kautta.

2. Omasta päästä lähdöissä on pakko luopua kiekosta. Kun olisi helppo syöttöpaikka viereen tai laidalle vähän hitaampana lähtönä, ovat vieruskaverit jo karkaamassa kauas keskialueelle. Tällä luodaan paniikkikiekkoa ja sekoiluja omassa päässä. Toisaalta kun toiseen päähän päästään, ylihyökkäävät kaikki urakalla vain suoraan eteenpäin. Vastustajilla on ollut varmaan enemmän ylivoimahyökkäyksiä kuin koko viime kaudella yhteensä.

3. Eihän laitureiden ominaisuudet ole tehty hyökkäyspään kulmissa rouhimiseen. Kaikki tilanteet yritetään lähtökohtaisesti sieltä, vaikka pienikokoisilla, taitavilla laitureilla olisi hieman edellytyksiä johonkin muuhunkin.

4. Osalla pelaajista on viime kaudesta vielä hyviä muistoja kiekollisesta pelitavasta. Esimerkiksi Ville mainitsi ennen HPK-peliä haastattelussa, että pitäisi pelata rauhallisemmin keskustan kautta. Silti koohottaminen oli entistä kovempaa. Mikähän on koko pelitapamuutoksen pointti? Luulisi jonkun pelaajankin hieman nurisevan asiasta, koska tämä ei vaan toimi.

Ainoa tapa palata menestykseen on lähentyä viime kauden pelitapaa...
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on pakko antaa täyslaidallinen Rautakorven suuntaan tuosta pelitaparemontista. Kun ennen kauden alkua oli huhuja siitä, että pelitapaa on nopeutettu, niin tuskin ihan tällaista kukaan odotti. ...
Juuri näin. Odotin itsekin, että samalle pohjalle rakennetaan. Säädetään vähän nopeammaksi peliä. Mutta tässä on vedetty koko homma uusiksi, eikä hyvältä näytä. En ymmärrä. Rautakorpea en olisi moiseksi tuuliviiriksi uskonut, että viime kauden hyvä pohja hukataan näin karmealla tavalla, koska haluaa (yleisen trendin mukaisesti) peliä nopeammaksi.
 

kalle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Pelitapa

Maallikkona en kaikkia " pelitapamuutoksia" välttämättÄ näekään, mutta jopa minun vanhat silmäni näkevät, etteivät nykyiset kh:t riitä: Plihalin ja Mc Raey:n täsmäostokset tuotti täällä kertaa uuden arvan: eli eiköhän palata asiaan.
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Maallikkona en kaikkia " pelitapamuutoksia" välttämättÄ näekään, mutta jopa minun vanhat silmäni näkevät, etteivät nykyiset kh:t riitä: Plihalin ja Mc Raey:n täsmäostokset tuotti täällä kertaa uuden arvan: eli eiköhän palata asiaan.

Tästä samaa mieltä. Esim. McRae väläytteleen pariin otteeseen, mutta siihen se sitten on jäänyt peleissä. Eiköhän tee tarvittavat korjausliikkeet ja saadaan peli taas kulkemaan kuten pitää. Eilen ensimmäinen erä oli hyvä mutta seuraavat aikamoista scheissea.
 

LeonJ#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Tappara, Sabres, PuLa-Aho, #65
Kokonaisuutena koko HPK peli oli sitä schaissea, ensimmäistä erää lukuunottamatta, jossa HPK:nkin heikko kiekollinenpelaaminen huonoine syöttöineen avitti Tapparan kuskin paikalla. Sekin oli jo toisesta erästä lähtien pelkkää silmänlumetta, HPK:n lisätessä kaasua lisää.

Eniten kuitenkin omaan silmään pisti ensimmäisen tällä kaudella näkemäni pelin perusteella myös se, että kiekoton pelaaminen ja 1 - 1 tilanteiden häviäminen/kadottaminen on muodostunut suuren suureksi ongelmaksi, mikä näkyi jo harjoituskaudella. Pakit eivät ole omassa miehessään kiekottomana kiinni ja jalat ja fyysisyys osittain eivät riitä oman pään puolustamisessa sitten, millään, mikä aiheuttaa näitä ''kahvaus'' jäähyjä toistaiseksi vielä liian paljon mielestäni. Toki kiekottomat hyökkääjät tahtovat Tapparalla jäädä enemmän jälkeen kuin mitä pakit varsinaisesti näkemäni perusteella siinä liikkeessä ja takakarvauksella vastustajan hyökkääjää kaatuu vielä todella paljon; yllättävä syy: Jalat on edelleen asemalla.

Kiekollisena syöttöjen laatu hieman kovemman paineen alla menee väkisin roiskimiseksi, kun yritetään koohottaa liian kovaa ja aggressiivisesti päätyyn. Villekin yrittää edelleen virnistää ja irvistää tahtoakin kovemmin, mutta kun yksinkertaisesti hyökkäyksiinlähdöissä distanssit kasvaa niin suuriksi, että laidasta päätyyn näillä jaloilla kestää niin ylettömän pitkään, että keskialueella ollaan jo pahasti myöhässä kun kaveri kääntää välittömästi yv-hyökkäykseen, jossa kiekottoman puolen pakki on omasta kaveristaan irti selässä roikkuen ja oma mies katoaa jo Metsolan kanssa face-to-face. Tai sitten tosiaan jos laituri tullee sentterin paikalle takakarvaamaan siniviivalla, missä hävitään pakkien kanssa karvaus niin tulee juuri sellaisia kahvausjäähyjä, mitkä voidaan laskea melko turhiksi.

Kuitenkin se kiekkokontrollipelaaminen on se meidän vahvuus, mitä ei näiltä näkymin päästä liian nopean pelaamisen vuoksi millään käyttämään hyödyksi verrattuna materiaaliin, mikä meiltä kuitenkin löytyy etenkin laituriosastolta, ja jos maalipaikkoja hyviäkin saadaan 5 - 5 pelissä rakennetuksi ainakin HPK pelissä, se pyrittiin ajoittain tekemään liiankin suoraviivaisesti laukomalla suoraan kaveria jalkaan tai heittämällä ylimääräinen syöttö, mihin sitten pääsi puolustus väliin tai siinä ei sitten irtokiekkoon ollut miestä tarpeeksi nopeasti menossa, eikä myöskään onnea mukana. Toki kunnia myös Sarokselle, on tietysti varsinkin itselle tietynlainen ylpeyden aihe myös suomalainen huippulupaus vastustajankin jengissä. Maalipaikkoja kuitenkin oli Tapparalla etenkin ekassa erässä vaikka kolmeen osumaan, mutta HPK:n aneemisuus taisi sitten yllättää täydellisesti housut kintuissa. Mutta ehkä meidän kintut ja pelinopeus eivät ole vielä auenneet sillä tavalla mitä se parhaimmillaan on ja tämä liiaksi nopeutettu pelitapa, kyllä tappaa siitä sen ajatuksen aivan täysin. Ehkä myös liika suoraviivaisuus on tullut siitä, mitä yllä mainittiin finaalitappiosta ''oppineena'' pyritään pelaamaan liiaksi kiekkoa sillä tavalla millä me emme juuri sitä finaalipaikkaa otettu viime kaudella.

Vielä on liian aikaista vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä; itse varsinkaan yhden täysin penkin alle menneen pelin jälkeen, mutta oma toivomus olisi nyt se, että ensinnäkin hyökkäyketjujen osalta selkeämpää peluutusta, jätkät näyttää vaihtuvan vielä melko lailla vierellä, kun ei vielä täysin tiedetä ehkä, että kenelle pitäisi antaa millainenkin rooli. Pakkien osalta roolitus on melko selkeä tähän mennessä (Toivotaan ettei loukkaantumisia tulisi). Ja sitten toiseksi, jos Nemo sanoo ennen peliä, että pakarat on vielä tukossa (pelikielto 2 peliä j) niin herätä pitäisi joittenkin pelaajien osalta ja saada se homma toimimaan fyysisellä puolellakin ja Rautakorpi on vastuussa siitä taktisesta puolesta, millä tavalla se nykyisin käytössä oleva pelitapa tukee pelaajien nykykuntoa etc...

Kyllä siihen ratkaisuja on olemassa, tässä on varmaan turhaa yksittäisiä pelaajia alkaa syyttää tai osoittelemaan sormella, että miksi homma ei kulje tällä hetkellä, mutta ensiksi koko joukkue on saatava pelaamaan selkeämpää peliä ja iskostumaan ja kasvamaan matkan edetessä, mikä nyt on kohtuullisen alussa, ja on sitä paljon huonompiakin kauden aloituksia nähty, esim pari kautta sitten viiden pelin jälkeen tais olla yhtä monta maalia ja melkein toistakymmentä omissa. Nytkään niitä ole vierasmaaliin montaa tökitty ja neljään peliin 6, mikä kertoo kuitenkin osaltaan myös siitä kuten sarjataulukkokin, ettei liigassa ole totuttuun tapaan yhtään läpihuutojuttua, siellä se Pelicans, SaiPa (SaiPalle toki basic day) ja Ipa vaan kärkikuusikossa surffailee ennakko-odotusten vastaisesti.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Joo, kyllä vähän näyttää siltä, että tällä hetkellä vaivaa se, että ns. tunne vie peliä. Eli ei ole malttia tuottaa pelinopeutta sen pelaamisen kautta (laitetaan ensin kiekko liikkeelle jne) vaan yritetään luistelemalla pelata nopeasti.

Näin minä sen tulkitsen ja se näkyy esimerkiksi siinä, että turhaan yritetään itse kuljettaa pitkiäkin matkoja ja kääntää sillä tavalla peliä "nopeasti". Sitten siinä käykin juuri niin, että se peli hidastuu kun odotellaan viivalla sitä kaveria.

Välillä aina himassakin hermostuu, että syötä nyt se kiekko kun näkee, että on hyvä paikka antaa sellainen parin metrin peliä edistävä syöttö mutta kaveri vaan kuskailee. Esimerkiksi McRae osaa minun mielestäni hyvin hakea paikkaa noissa nopeissa käännöissä mutta pakit syöttävät vähän heikosti. Varsinkin siinä sinisten välissä.

Ei kai pelissä sinällään mitään pahasti vinksallaan ole, enemmänkin vielä näkisin kyseessä olevan ihan puhtaasti ajatustyöstä johtuvien ongelmien. Halu on kova ja varmaan se maalinteon tökkiminen vähän lisää intoa ratkaista itse, ei siis malteta syöttelemällä rakennella hyökkäyksiä.

Kun sen ajatuksen saa mukaan niin hiljalleen ne ajoituksetkin alkavat osua maaliin, kiekkoa saadaa liikkeessä oleville pelaajille ja hyökätään rintamassa ylös.

Mutta siltikin, niin pakko sanoa, että yhtä hyvää sentteriä kaipaisi. Juuri sellaista esimerkin näyttäjää ja pelillistä johtajaa. Joukkueessa on taitoa ja lahjoja vaikka kuinka mutta joku joka kerää porukan tavallaan kasaan ja tasaisesti pelaa hyvää pelikirjakiekkoa.

Kausihan on pitkä mutta SM-Liiga on nykyään myös niin tasainen, että jo nämä alkukauden pistemenetykset voivat olla merkitseviä sitten keväällä, kun sijoituksia oikeasti aletaan jakamaan.

Toisaalta, kuten on jo todettu niin viime kaudella ehdittiin jo pitkälle ennen kuin peli loksahteli paikoilleen ja mestarijengillähän se meni vieläkin pidemmälle.

Kieltämättä on kuitenkin mielenkiintoinen lähestyminen Rautakorvelta tähän pelin kehittämiseen, itse kun olen jotenkin täysin varma siitä, että maaliskuussa pelataan myös viivelähtöjä. Olisiko taustalla jopa sellainen, että nyt vain halutaan kehittää tuota nopeaa pelaamista ja sitä kamppailupeliä, tarvittaessa joukkue kuitenkin pystyy nopeasti siirtymään viime kauden pelitapaan.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nick Bailen mainitsi ennen kauden alkua haastattelussa, että valmennus on jakanut runkosarjan 7 ottelun "minirunkosarjoihin". Ensimmäinen jakso toi 8 pistettä. Nyt toista jaksoa on pelattu vasta viisi peliä, mutta pisteitä on kertynyt jo 11, vaikka vastassa on ollut useampi kärkiporukka. Ainoa pisteetön peli Kärppiä vastaan oli sekin kelvollista katseltavaa jälkimmäiset 40 minuuttia.

Onko sattumalla iso rooli vai onko kyse tarkkaan laaditusta suunnitelmasta, jossa harjoitusrääkit ja eri pelitapojen opettelu rytmittää jaksoja? Onko seuraava jakso jälleen rasituksen alla puurtamista?
 
...
Onko sattumalla iso rooli vai onko kyse tarkkaan laaditusta suunnitelmasta, jossa harjoitusrääkit ja eri pelitapojen opettelu rytmittää jaksoja? Onko seuraava jakso jälleen rasituksen alla puurtamista?
Bailenin mukaan siinä oli enemmän kyse siitä, että pelaaja jaksaa tsempata jokaiseen peliin, kun ei ajattele, että onhan tässä vielä 55 peliä tämän jälkeenkin. Pyritään siihen hyvään, latautuneeseen tilaan joka ilta.

Luulen, että valmennuksen jaksotukset ovat vähän pidempiä syklejä.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Peli kehittyy tammikuussakin, eikä ole vielä täydellistä

Eilisen 17.1. SaiPa-pelin jäljiltä oli joissain yhteyksissä puhetta Tapparan ohi-pelaamisesta. Tapparan peli on nykyään paljolti tilan voittamista ts. pystysuunnan jääkiekkoa ja pyrkimistä kamppailuihin, joista sitten sitä tunnetta pyritään hakemaan. Playoffeissa tämä voi olla mitä mahtavin tapa pelata, mutta ei se välttämättä runkosarjapelistä toiseen kanna. Tässä pitäisikin mielestäni osata erottaa yksittäinen runkosarjapeli omaksi kokonaisuudekseen kehittymisprosessissa ja nähdä pelitavalla olevan pidempi jatkumo, pelkkien yksilöiden lyttäämisen sijaan.

Tapparan pelissähän on jo pitkään nähty tuota "puskemista ja kuskailua" eli keskialueen ylittämistä kuljettamalla lyhytsyöttöpelin ts. kiekkokontrollin elementtien sijasta. Joskus "puskeminen" toimii ja joskus, kuten eilen, sitten taas ei. Tukipelaamisen täytyy olla hyvässä kunnossa, jos tuota pelitapaa tahtoo toteuttaa menestyvästi. Jos sitten tekeminen on sitä joihinkin runkosarjapeleihin ns. pakollista melkein-tasoa (niin kuin esimerkiksi perjantaisessa SaiPa-pelissä), jolloin syötöt menevät luistimiin tai kokonaan ohi (vaikutusta sekä syöttäjällä että syötön vastaanottajalla!), etäisyydet kasvavat liikaa (kenttätasapaino ts. pelin leveys pystyyn/poikittain kasvaa liikaa) ja hyökkäyspäässä ei onnistuta pitämään pitempää painetta, ei suoraviivaista pelitapaa voida toteuttaa menestyvästi. Tukipelaaminen ei ole silloin viisikon sisällä kunnossa ja näyttää siltä, kuin pelissä ei olisi ajatusta riittävästi mukana. Se on sitten vain spekuloitava asia, mikä tai mitkä syyt tuon peliotteen heikentymisen taustalla ovat. Niitä ei kovin varmalla pohjalla pysty sanomaan kuin joukkueen sisällä oleva henkilö. Voidaan vain todeta, että ohi-pelejä ei voida välttää niin pitkään kuin pelaajat ovat ihmisiä eivätkä koneita. Niin sanotusti, se nyt vain on niin, eikä toivomalla tai parkumalla muuksi muutu.

Se, mitä tuollaisissa "ohi-peleissä" toivoisin ihan sen yksittäisen pelin kannalta, ts. lyhytjänteisesti ajatellen, näkeväni, olisi työn teettäminen enemmän kiekolla. Jos se puskeminen ja pystysuunta ei näytä toimivan, otettaisiin pelaamiseen enemmän peliä rytmittäviä tekoja ja hyödynnettäisiin tiiviimpää viisikkoa sekä kiekon liikettä hyökkäämisessä, eli lyhytsyöttöpelaamista. Puolustaminenhan on pelistä toiseen kantanut vähintään ok-tasolla, mutta hyökkäyspelaamisessa on ollut sakkausta. Toisaalta sitten taas pitkäjänteisemmin ja vähemmän värilaseilla ajatellen, ymmärrän "puskemis"-lähestymistavankin, koska sillä on perustellusti pystytty menestymäänkin eli voittamaan pelejä. Pelin kehittäminen tähtää kevääseen ja siellä (playoffeissa) asenne on luonnostaan kovempi sekä taistelutahtoisempi, jolloin nykyisenkaltaisen pystysuunnan pelin pitäisi olla tunnetilaan miltei täydellisesti sopiva.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Se, mitä tuollaisissa "ohi-peleissä" toivoisin ihan sen yksittäisen pelin kannalta, ts. lyhytjänteisesti ajatellen, näkeväni, olisi työn teettäminen enemmän kiekolla. Jos se puskeminen ja pystysuunta ei näytä toimivan, otettaisiin pelaamiseen enemmän peliä rytmittäviä tekoja ja hyödynnettäisiin tiiviimpää viisikkoa sekä kiekon liikettä hyökkäämisessä, eli lyhytsyöttöpelaamista. Puolustaminenhan on pelistä toiseen kantanut vähintään ok-tasolla, mutta hyökkäyspelaamisessa on ollut sakkausta. Toisaalta sitten taas pitkäjänteisemmin ja vähemmän värilaseilla ajatellen, ymmärrän "puskemis"-lähestymistavankin, koska sillä on perustellusti pystytty menestymäänkin eli voittamaan pelejä. Pelin kehittäminen tähtää kevääseen ja siellä (playoffeissa) asenne on luonnostaan kovempi sekä taistelutahtoisempi, jolloin nykyisenkaltaisen pystysuunnan pelin pitäisi olla tunnetilaan miltei täydellisesti sopiva.

Kyllä, kyllä ja kyllä!

Hauskaa, että joku on kanssani samaa mieltä tuosta pelin rytmittämisestä noissa peleissä kun "jalka on huono". Minusta Rautakorpi lähtee muutenkin liikaa yhden kortin varassa playoffeihin, jos ei harjoituta tuota vaihtoehtoa myös.

Nyt on usein tappiopeliä leimannut se, että Tappara ei pysty minkäänlaiseen rytmin muutokseen pelin aikana, korkeintaan yritetään kääntää enemmän ja se johtaa taas pelin sekoamiseen entisestään.

Kiekko töihin, enemmän malttia ja katsotaan josko siitä pelistä olisi vielä jotain saatavissa, se pään hakkaaminen puuhun harvoin tuottaa hyviä asioita.
 
...
Hauskaa, että joku on kanssani samaa mieltä tuosta pelin rytmittämisestä noissa peleissä kun "jalka on huono". ...
Mielestäni eilen ei jalassa ollut mitään vikaa. Tappara hävisi järjestäen kaikki kaksinkamppailut aina aloituksista lähtien. Jos joskus Tapparan sentteri saikin kiekon taakseen, oli siinä ensimmäisenä kaksikin saipalaista sen hakemassa. SaiPa oli kaikinpuolin aktiivisempi ja dominoi keskialuetta täysin. Tappara pelasi eilen ennen kaikkea tyhmästi. Juuri tämä väkisin puskeminen siihen SaiPan erittäin tiiviiseen viisikkoon oli oman hirttoköyden solmimista. Kolmannessa erässä Tappara löysi oikean asenteen kamppailuihin ja alkoi voittaa niitä, mutta kiekollisessa pelissä oli edelleen samaa tyhmyyttä ja väkinäisyyttä. Lisäksi yksilötasolla esim. Sawada oli täysin pihalla, Green heikohko, Palola pelasi ihan omaa peliään - käytännössä koko pakistosta puhumattakaan. Oikeastaan vain Metsola voi olla tyytyväinen eiliseen peliinsä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Mielestäni eilen ei jalassa ollut mitään vikaa. Tappara hävisi järjestäen kaikki kaksinkamppailut aina aloituksista lähtien. Jos joskus Tapparan sentteri saikin kiekon taakseen, oli siinä ensimmäisenä kaksikin saipalaista sen hakemassa. SaiPa oli kaikinpuolin aktiivisempi ja dominoi keskialuetta täysin. Tappara pelasi eilen ennen kaikkea tyhmästi. Juuri tämä väkisin puskeminen siihen SaiPan erittäin tiiviiseen viisikkoon oli oman hirttoköyden solmimista. Kolmannessa erässä Tappara löysi oikean asenteen kamppailuihin ja alkoi voittaa niitä, mutta kiekollisessa pelissä oli edelleen samaa tyhmyyttä ja väkinäisyyttä. Lisäksi yksilötasolla esim. Sawada oli täysin pihalla, Green heikohko, Palola pelasi ihan omaa peliään - käytännössä koko pakistosta puhumattakaan. Oikeastaan vain Metsola voi olla tyytyväinen eiliseen peliinsä.

Niin mutta yleensähän aletaan aina puhua tuosta ettei jalka riittänyt, pelaajat olivat tukossa yms yms. Olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä siitä, että tuo on useinkin vain tekosyy (tai seuraus). Se on aina hyvä muistaa.

Ja ennen kuin kukaan älähtää niin toki urheilussa tulee päiviä, että fyysinen väsymys vaikuttaa pelaamiseen mutta juuri siksi haluaisin, että Tappara pelaisi niinä päivinä enemmän kiekon kanssa. Ei siis koiteta sähistä joka paikassa, vaan oikeaan aikaan.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
SaiPa oli kaikinpuolin aktiivisempi ja dominoi keskialuetta täysin. Tappara pelasi eilen ennen kaikkea tyhmästi. Juuri tämä väkisin puskeminen siihen SaiPan erittäin tiiviiseen viisikkoon oli oman hirttoköyden solmimista. Kolmannessa erässä Tappara löysi oikean asenteen kamppailuihin ja alkoi voittaa niitä, mutta kiekollisessa pelissä oli edelleen samaa tyhmyyttä ja väkinäisyyttä.

Lainauksessa eilinen peli kiteytettynä.
Jotenkin tuntuu, että näitä ohi-pelejä on tullut tällä kaudella enemmän kuin viime kaudella. Toisaalta Rautakorpihan on painottanut tunnetta enemmän kuin viime kaudella, eikä sitä tunnetta ole tietenkään voitu saada joka peliin mukaan. Tämä tosin osoittaa sen, että pelitavallisesti Tappara on viime vuotta "heikommalla"pohjalla. Variaatiot ovat vähissä, ja jos tunne ja keskittyminen eivät ole riittävällä tasolla, nähdään eilisen kaltaista väsynyttä puskemista.

Kun katsoo tuota rosteria, löytyy Sawada, Green, Peltola, Nieminen, Plihal isoina miehinä. Silti yritetään mikkihiirinä pujotella neljän miehen läpi. Vaikka yleensä olen ollut päätykiekkoja vastaan, mutta tällaisissa ohi-peleissä niitä pitäisi pyrkiä käyttämään, sillä niiden voittamiseen on tarvittavat palikat. Lähtökohtaisesti kulmasta maalille puskeminenkin on vastahyökkäyksien kannalta parempi ratkaisu, kuin keskialueen sumppuun puskeminen, ja lisäksi se tuottaa helpommin ylivoimaa, ja useammin maalipaikkoja.

Minusta oikea ratkaisu tällaisiin peleihin ei todellakaan ole se, että palautellaan ja hierotaan omissa, sillä virheiden riski on silloin suuri(olettaen, että keskittyminen on eilistä luokkaa). SaiPan kaltaista joukkuetta vastaan pakeilla pitäisi olla puolustusvalmius lähes koko ajan, mutta eilen seilailtiin kuin jossain ulkohöntsyissä.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei tämä omaan siilmään ollut sellainen ohipeli jossa luisteluvoima puuttuu kovan rääkin jäljiltä, kyllä sitä Tapparan omaan tasoon nähden riitti. Mutta kun puhutaan että "pelattaisiin enemmän kiekon kanssa", niin mitä se konkreettisesti tarkoittaa. SaiPa antaa armotonta painetta pakkeihin koska Tapparan tiedetään rakentavan mielellään pelin syöttämällä omista keskialueelle asti. Ei SaiPa pelaa tapparamaista trappia läheskään niin paljon ja anna mahdollisuutta tehdä rauhassa viivelähtöjä ja pelata kiekon kanssa. SaiPa haluaa että Tappara pelaa mahdollisimman vähän kiekon kanssa, ja joutuu luistelukilpailuihin eli pois omalta mukavuusalueelta. Pelaa siinä sitten enemmän kiekon kanssa, kun pitäisi ennemminkin vastata taklauspeliin ja pelata SaiPan omilla aseilla yksinkertaista taistelukiekkoa. Vai pitäisikö, en tiedä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ei tämä omaan siilmään ollut sellainen ohipeli jossa luisteluvoima puuttuu kovan rääkin jäljiltä, kyllä sitä Tapparan omaan tasoon nähden riitti. Mutta kun puhutaan että "pelattaisiin enemmän kiekon kanssa", niin mitä se konkreettisesti tarkoittaa. SaiPa antaa armotonta painetta pakkeihin koska Tapparan tiedetään rakentavan mielellään pelin syöttämällä omista keskialueelle asti.

Tapparahan nimenomaan ei nyt rakenna syöttelemällä ja siinä se ongelma onkin. Koska tuo oma hyökkääminen on suoraan suhteessa siihen miten joutuu puolustamaan. Eli kun SaiPan vahvuus on tuo kova prässi niin onko järkeä pelata niin, että SaiPa pääsee koko ajan pelaamaan vahvuuksillaan?

Tottakai, välillä prässin alta on vain purettava pois mutta kiekkokontrollin runsaampi käyttö tarkoittaa sitä, että hidastetaan tempoa aina kun on mahdollista. Se jos joku on myrkkyä SaiPan pelitavalle ja pakottaa sen luistelemaan matkaa, tai kiekon perässä.

Yksinkertaisesti siis enemmän pelin rytmittämistä, palautuksia ja siitä puolenvaihtoja, pakki-pakki-pakki-levityksiä jne. Nuo paikat pitää valita fiksusti eli koko aikaa ei pystykään noita vetämään, etenkään kovan paineen alla mutta paradoksaalisesti ne ovat paras keino tappaa se paine. Käyttää jäällä olevaa tilaa hyväkseen ja antaa kiekon tehdä töitä.

Tuon kun tekee hyvin niin joko "SaiPa" puskee edelleen tyhmästi syvään, tai se alkaa vetäytyä trapiin, kun huomaa, että paineistus ei pure. Ja kun se vetäytyy siihen trapiin niin kentälle tulee heti lisää tilaa.

Tappara ei kuitenkaan tee tätä ja näyttäisi, että kevääseen lähdetään voimakkaasti tilan voittamiseen perustuvalla jääkiekolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös