Lainaus Keskustan threadista. Oletettavimmin parempi vastata tänne.
En ihan tiedä tarkalleen miksi kaikki ystävämielinen toiminta venäläisten kanssa tulisi olla kiellettyä. Toki rahoituksesta voidaan aina keskustella. Minusta Suomen tulee edelleen huomioida se, että vieressä on erittäin iso sotilaallinen mahtimaa ja on meidän etumme, että venäläiset ihmiset pitävät meitä ystävinään kuin vihollisinaan.
Suomi-Venäjä seuran sivuilla esitellään toimintaa seuraavasti:
"Tuomme yhteen suomen- ja venäjänkielisiä, kannustamme monipuoliseen kielten opiskeluun ja eri kulttuureihin tutustumiseen. Edistämme suvaitsevaisuutta ja monikielistä kanssakäymistä. Tuotamme tietoa Venäjän kansalaisyhteiskunnasta ja tuemme sodanvastaista toimintaa. Tarjoamme mahdollisuuksia tutustua Venäjän suomalais-ugrilaisiin kansoihin. Kerromme myös muiden järjestämistä tapahtumista."
Tällaista toimintaa itse ainakin pidän hyvänä, mihin ei kuulu mitään poliittisia peliliikkeitä, vaan ihan hyväntahtoista kulttuurillista kanssakäymistä. Jos jossain, niin tässä ajassa on tärkeä ymmärtää toisia ihmisiä.
Luonnollisesti Suomen ollessa vapaa länsimaa, valtiovallan taholta kanssakäymistä Venäjän kanssa on vaikea lähteä
kieltämäänkään, mutta tästäkin huolimatta ainakin omasta mielestäni kahdenkeskiset suhteet olisi syytä vähentää niin minimiin kuin vain on mahdollista.
Uusi kylmä sota on jo alkanut ja tällä kertaa olemme valinneet puolemme. Vaikka pitkään elimmekin näennäistä hyvän naapuruuden aikakautta, päättyi se 24.2.2022. Suomettumisen ajan jälkipyykki on edelleen merkittävältä osin käsittelemättä, etenkin puhuttaessa vuosista 1992-2022. Kyllä. Mielestäni suomettuneisuuden aika päätyi vasta viime vuonna, vaikkemme täysin samalla lailla olleetkaan rähmällään idän karhun suuntaan, kuin toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä.
Tervehdin kyllä heitä, jotka jaksavat olla optimistisia, että Venäjästä kehittyisi inhimillisellä aikataululla ihmisoikeuksia kunnioittava liberaalidemokratia ja avoin kansalaisyhteiskunta. Itse näen tämän spekuloidun Pohjois-Korea-skenaarion paljon todennäköisempänä.
Mitä tulee kulttuuriyhteistyöhön. Luonnollisesti näen Venäjän toisinajattelijoiden tukemisen tärkeänä, mutta tästäkään huolimatta en kykene ainakaan itse kokemaan minkäänlaista "ystävyyden tunnetta" Venäjään". Luonnollisesti tämä ei liity mitenkään maamme venäläistaustaiseen väestöön, suomalaisiahan he ovat, vaan ennen kaikkea Venäjään entiteettinä.
Mitä tulee Ukrainan sodan jälkeiseen aikaan, Venäjän yli tapahtuvien lentojen palauttaminen on mielestäni tärkeää, mutta muuten näkisin suhteet edelleen niin viileinä kuin mahdollista. Sotakorvauksien maksamisen jälkeen (Venäjän on maksettava Ukrainan jälleenrakentaminen) hitaasta suhteiden normalisoinnista voitaneen alkaa keskustella.