Suomi - vääräuskoisten maa

  • 4 515
  • 63

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kun talviolympialaisiin pääsi maailman parhaat jääkiekkoilijat edustamaan kotimaataan, himmeni MM-kisojen hohto entisestään. Ja on myös sanomatta selvää että futis on maailman laajuisesti suurempi laji kuin lätkä.

Lajien vertailu keskenään on vaikeaa ja peräti tarpeetonta, mutta jos Suomi joskus pääsisi jalkapallon MM-lopputurnaukseen, olisi se mielestäni suurempi urheilullinen saavutus kuin jääkiekon maailmanmestaruus nykyisin.

Suomessa on kulttuuri vaan sellainen että kesällä on muutakin tekemistä kuin mennä katsomaan potkupalloa nuhruisilla kentillä, kun taas pimeinä talvi-iltoina ei juuri muuta mielenvirikettä ole kuin lätkämatsien kiivaat tunnelmat. Ja pidetäänhän SM-liigaa sentään Euroopan kovatasoisimpana sarjana.

Futis on joukkuepelien kuningas ja suuria ihmismassoja koskettava laji mutta oli urheilumuoto mikä tahansa niin yksi merkittävä tekijä on kansallistuntoa nostattava vaikutus. Jos samaan aikaan TV:stä tulisi kiekon ja jalitsun MM-loppuottelu ja Suomi olisi lätkä-finaalissa, valitsisin kiekon. Mitenköhän muilla vastaavassa tilanteessa..?
 
Viimeksi muokattu:

Cornholio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chelsea FC
Itseänikin ihmetyttää tämä ainainen jääkiekko<->jalkapallo vastakkain asettelu. Seuraan itse aktiivisesti molempia lajeja, eikä tuota ongelmia. Tosin täytyy myöntää, että kuulun jalkapallon seuraajana siihen suureen suomalaisten joukkoon joka seuraa tiiviisti MM ja EM-kisat sekä CL-liigaa ja Valioliigaa, mutta jota kotoinen Veikkausliiga ei kiinnosta juuri lainkaan (tosin en asu liigapaikkakunnalla).

Ja se perustelu, että "kun muualla on näin niin miksi ei meillä!", on syvältä niin tässä 'jalkapallon suosio' -keskustelussa kuin missä tahansa keskustelussa Suomessa.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Sanoin jo tuolla toisessa ketjussa saman. Lajeja on aivan turha edes vertailla keskenään.
Toista pelaa miljoonat lahjakkaat ihmiset ympäri maailman ja se on ehdoton kuningaslaji miltei joka lävessä, kun toinen on lähinnä kanadalaisten ja jokusen Euroopan maan kiva pikku peli.

Molempia lajeja rakastavana en löydä yhtään asiaa missä jääkiekko pesisi fudiksen - en yhtään. Tosin ei se koske ainoastaan jääkiekkoa. Mikään laji ei pääse lähellekään.
Absoluuttinen fakta on se, että jalkapallo on THE GAME. Pitipä siitä tai ei.

Ketjun alkuperäinen idea oli ilmeisesti kuitenkin suomalaisten arvostus ko. peliin. En sanoisi että on aliarvostettua.
Veikkausliiga on ja tulee varmaan pitkään olemaankin, mutta muutoin täälläkin kyllä aika riittämiin tuota arvostusta pukkaa. Niin median, kuin suuren yleisön taholtakin.

En myöskään ihan pureskelematta allekirjoittaisi sitä, että jääkiekko on suomessa ykköslaji. Se on sitä toki pääsarjan katsojalukujen ja maajoukkueiden menestyksen perusteella, mutta muuten..
On nähty jalkapallomaajoukkueen ja HJK:n Mestareiden liiga peleissä, kuinka jopa lapin miehet lähtevät busseilla arki-illaksi stadionille katsomaan huippujalkapalloa - vaikka vain yhtä peliä.
Minäkin olen aina siellä, moni meistä varmaan on.
Minä kävin myöskin - erittäin monen muun vastaavan tapauksen kanssa - katsomassa talvipakkasessa kaikki Klubin mestareiden liigan pelit, siitä huolimatta että vihaan Klubia. Jos kyseessä olisi ollut HIFK:n lätkämatsit jotakin huippujoukkuetta vastaan..? Tuskin olisin vaivautunut edes ilmaislipulla - ja tuskin olisivat ne lapin miehetkään.

Hartwall Areena myydään kyllä täyteen tai lähes täyteen, jos Leijonat pelaavat ja panosta löytyy, mutta loppuunmyytyyn olympiastadioniin siitäkin on vielä matkaa. Isoimpana erona juuri se, että sinne jälkimmäiseen tullaan tuhannen kilometrin päästä ja niitä ihmisiä tulee paljon. Väkilukuun suhteutettuna tulisi todella paljon - tila vaan ei kaikille riitä.
Sitten voidaan tietysti ottaa esiin harrastajamäärät , tv-katsojien määrä vaikkapa Mestareiden liiga (silloin kun oli vielä ylellä) kontra SM-liigan HN jne.

Jalkapallon pienuus jääkiekkoon nähden on täälläkin isoin osin pelkkää illuusiota, jonka aiheuttaa kautta aikain paskasti ja ammattitaidottomasti hoidettu, -markkinoitu, -johdettu, -organisoitu ja muutoinkin joka asiassa täysin linjaton ja erittäin puuhastelijamaisen kuvan itsestään antanut Veikkausliiga.
Itse olen käynyt aina ja käyn jatkossakin katsomoissa, mutta tiedän että suurin osa - vaikkakin pitävät lajista - ei käy ja miksi eivät käy ja eivät varmaan hetkeen tule käymäänkään.

Liiga on mainettaan parempi etc. mutta Veikkausliigan johto ja myöskään Palloliitto eivät osaa tehdä maineelle ja muillekaan huonoille asioille mitään. Molemmat ovat vanhanaikaisia, kaavoihinsa kangistuneita ja piiri pieni pyörii hengessä toimivia kähmiviä dinosauruksia, joista etenkään jälkimmäistä ei kiinnosta mikään muu kuin rahastaminen ja maajoukkueella ratsastaminen. Surkeaa tunarointia.

MM-kisat on jääkiekon toinen valtti, mutta sehän nyt taas on selviö, aivan samoin kuin Formuloiden suosio. Suomalainen pärjää, suomalainen joukkue pärjää, kansa pärjää, kaikilla on kivaa etc. Selvähän se ja ylpeähän sitä pitää omista pojista olla.
Tämänkin voi silti ajatella käänteisesti. Voin hyvin kuvitella minkälainen hulabaloo on sinä päivänä, kun jalkapallomaajoukkue ylittää arvokisakynnyksen. Ne välittävän tv-kanavan vanhat katsojaennätykset tulevat olemaan paperia heti kättelyssä ja karnevaalimeininkiä riittää täällä kotimaassa aivan riittämiin.
Itse olisin valmis lyömään siitä asiasta vetoa, mutta ottaako kukaan jalkapallon teilaaja sitä sinä päivänä vastaan?
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Mike:
Pientä ristiriitaa:
"Sanoin jo tuolla toisessa ketjussa saman. Lajeja on aivan turha edes vertailla keskenään."

Kuitenkin:
" Toista pelaa miljoonat lahjakkaat ihmiset ympäri maailman ja se on ehdoton kuningaslaji miltei joka lävessä, kun toinen on lähinnä kanadalaisten ja jokusen Euroopan maan kiva pikku peli. "

Ja
"Molempia lajeja rakastavana en löydä yhtään asiaa missä jääkiekko pesisi fudiksen - en yhtään"


Minä löydän:
Jääkiekossa on vähemmän dopingtapauksia.
Jääkiekossa on sulavuutta ja sellaisia pehmeitä liikeratoja joita jalkapallossa ei ole mahdollista toteuttaa jään ja ruohon erilaisten kitkakertoimien takia.
Jääkiekossa osataan lukea isoa viisaria ja pikku viisaria eikä jouduta arvaamaan joko peliaika on täynnä.

pilkkua viilaten useita eroja löytyy puoleen jos toiseen, sen takia en alennu enempää tasollesi ja ala vertailemaan enempää lajeja keskenään.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Re: Vielä Ruotsista

Viestin lähetti Latko


No sitten totean vain, että meillä on ilmeisesti hyvin erillainen ruotsalainen kaveripiiri ja että me luetaan ilmeisesti aivan eri ruotsalaisia lehtiä ja veppisaitteja.

Muuten ihan tilastotietona eiliseltä:

Lätkää Göteborissa:
2002-05-02 20:00 Sweden - Slovakia 1-2 yleisöä 5744

Fudista Tukholmassa:
2002-05-02 20:00 AIK - Hammarby 2-2 yleisöä 31948

Swe-Slo:
Nähdäkseen varmasti ottelun, on ostettava etukäteen paketti, johon kuuluu kaksi matsia. Joukkueet jotka kohtaavat toisensa saa tietää pari päivää ennemmin. Tässä tapauksessa ne olivat: FIN - AUT ja SWE - SVK. Lippujen hinnat: 630:- 480:- 280:- paikoista riippuen. Jos olet todella kiinnostunut ja haluat nähdä KOKO turnauksen, niin saat varata ison nipun ruotsalaisia seteleitä.

AIK - Hammarby:
Yksittäinen sarjamatsi Ruotsin Allsvenskanissa.
Kahden Tukholmalaisen joukkueen kohtaaminen Tukholmassa on automaattisesti loppuunmyyty. Kaikki ottelusta kiinnostuneet tietävät jo kuukausia ennen ottelun ajankohdan ja paikan. Parhaimmat paikat maksavat 140:Skr. Ei koskaan ongelmia jalkapallosta kiinnostuneelle.

Huomaat varmasti, etteivät nämä matsit ole keskenään oikein vertailukelpoisia. Turnaus ja sarjapeli ovat eri asia. Myös nykyinen systeemi jääkiekon MM-kisoissa saa paljon kritiikkiä.

Kaverit, lehdet ja veppisaitit kaikella kunnialla...
Asun Göteborgissa, 15 minuutin päässä jääkiekon MM-areenasta. 25 vuoden Ruotsissa asumisen jälkeen en tarvitse enää kavereita muodostaakseni omia mielipiteitä.
Minusta sinunkin tulisi hankkia niitä ihan itse, sillä emme tosiaankaan voi käyttää samoja kavereita;)
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Jääkiekko pesee futiksen kaikessa tärkeässä:
Vauhti. Pelivälineen vauhti kovassa lyöntilaukauksessa ylittää 170km/h. Pelaajien vauhti luistimineen jään pinnalla on myös huomattavasti suurempi kuin hölkkäävien riisitikkujen jotka tunnetaan myös nimellä jalkapalloilijat.
Fyysisyys. Jääkiekossa taklataan, ruumiit lentelee ja kavereilta puuttuu lähes poikkeuksetta hampaita. GRAAUHHHHHH sisäinen neanderthalin ihmiseni huutaa ilman, että minun tarvitsee mennä hajottamaan kaupungin keskustaa baarijakkaralla.
Tilannenopeus. Aika, joka kiekolla kestää saapua siniviivalta maalivahdille asti on noin sekunnin kolmasosa. Aika, joka nopealla jääkiekkoilijalla kestää luistella kaukalon ympäri on noin 14 sekuntia. Jääkiekko on paljon intensiivisempi kokemus kuin jalkapallo, joka (myöntäkää pois kaikki sen ystävät) on helvetin tylsää potkimista äijältä toiselle kunnes saadaan se ottelun kohokohta, eli sivurajaheitto.

Jääkiekko 6 - Jalkapallo 0
 

Kossu

Jäsen
Suosikkijoukkue
PARAS SEURA
Sanotte mitä sanotte, mutta Suomi on silti Euroopan ainoa maa, jossa jääkiekko on ykkösjoukkuelaji ja jalkapallo vasta hyvä kakkonen.... jos kakkonenkaan (pesäpallo?).

Sinänsä ihan mielenkiintoinen mistä tuo loppujen lopuksi johtuu, sillä joskus sotia ennen ja sen jälkeen oltiin yhtä huonoja kummassakin.

Jalkapalloilu on kuitenkin mielestäni noussut jo jalkapalloiluksi, enkä itsekään enää käytä sanaa potkupallo puhuettaessa kotimaisesta nahkakuulailusta.

Richard Möller Nielsenin ja Antti Muurisen aikana maajoukkue on mennyt leijonan askelia eteenpäin. Samaan aikaan meikäläisten kysyntä ulkomaiden pääsarjoissa on kasvanut. Monen asiantuntijan mukaan juuri tuo on ainoa tie kansainväliselle huipulle - riittävän monta pelaajaa tähtisarjoissa.

Matka kuitenkin penkkiurheilijan kukkarolle on valovuosien pituinen. Paljon pitää tapahtua, ennen kuin sarjapeleissä 10.000 katsojan rajoja aletaan tosissaan rikkoa, saati sitten 20-30.000 katsojaa, kuten länsinaapurissa. Hjallis yritti, muttei pystynyt, eikä siihen näin ollen lähitulevaisuudessa pysty kukaan... jollei maajoukkue niitä entistä kovempaa menestystä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viestin lähetti 1900
Se, miten ManU painoi lopussa ja Leverkusen taisteli urhoollisesti 23 000 ihmisen ulvoessa taustalla on vain jotain sellaista, mihin jääkiekossa ei koskaan tulla pääsemään.

On päästy jo.

Viime keväänä jääkiekon MM-kisoissa Saksa - Suomi puolivälierässä oli aivan käsittämätön tunnelma mikä pieksee minkä tahansa futismatsin. 18500 ihmistä ulvo, kun johdettiin 1-0 ja saksalainen pääsi yksin läpi. Jos julma sakemanni olisi siitä tasoittanut, niin pulassa oltaisi oltu. Ja kun ne loolalooloolaloo-laulut ei loppunu, vaikka Suomi mätti maaleja. Ja sitten kun se Saksan kavennus tuli... Huh huh huh huh. Ja kun pelin jälkeen saksalaiset kiersi kenttää, vaikka oli juuri pudonnut kisoista...

Hallit on pienempiä, mutta toisaalta katto pitää mölyt sisällään. Gelschenkirchenissä tunnelma oli jotain niin naurettavaa Saksa - Suomi mm-karsinnassa. Odotin meiningiltä todella paljon edellisen kevään peruustella, mutta siellä oli hiljasempaa kuin Hartwall Areenalla.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Eurooppalaista huippujalkapalloa seuraan mielelläni, Suomalaista täysin umpisurkeata sähellystä en oikeasti halua katsoa vaikka maksettaisiin.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Viestin lähetti varjo
Mike:
Pientä ristiriitaa:
"Sanoin jo tuolla toisessa ketjussa saman. Lajeja on aivan turha edes vertailla keskenään."

Kuitenkin:
" Toista pelaa miljoonat lahjakkaat ihmiset ympäri maailman ja se on ehdoton kuningaslaji miltei joka lävessä, kun toinen on lähinnä kanadalaisten ja jokusen Euroopan maan kiva pikku peli. "

Ja
"Molempia lajeja rakastavana en löydä yhtään asiaa missä jääkiekko pesisi fudiksen - en yhtään"



Minusta tuossa ei ole ristiriitaa. Kaksi lajia jotka eivät millään tavalla ole vertailukelpoisia keskenään. Minä sanoin miksi. Jääkiekko on lilliputti verrattuna jalkapalloon, ei itseasiassa edes sitä, vaan vieläkin pienempi.

Oma kirjoitukseni on stereotyyppi tämän foorumin kuin myös Futisfoorumin samaa asiaa sivuavista kirjoittelusta. Miksi on aina kova tarve todistella toisen lajin ylivertaisuutta ja samalla polkea toista lakoon.

Oli miten lätkäfriikki tahansa, niin on aivan naurettavaa vähätellä jalkapallon asemaa maailman ykköspelinä. Toisaalta; olipa miten fudisfriikki tahansa, niin on naurettavaa vähätellä jääkiekkoa (isoin talvilaji?) pelinä ja maamme menestystä siinä kaikilla mittareilla mitattuna.
Itselläni on tapana arvostella jääkiekkoa lajina täällä ja toisaalta FF:ssa sitten sama käänteisesti ;)

Onneksi en ole rajoittunut ja saan todella paljon molemmista lajeista. Elämä olisi paljon köyhempää ilman niitä - kumpaakin.
En ymmärrä näitä ketjuja ollenkaan. Minä en pidä Pesäpallosta, mutta ei ole tarvetta huutaa joka ketjussa miten se on ihan perseestä ja joku toinen laji on paljon parempi.
Jääkiekossa ja Jalkapallossa moinen vastakkain asettelu on valitettavan yleistä, mutta samapa tuo..
 

Latko

Jäsen
Re: Vielä Ruotsista

Viestin lähetti finnishninja

25 vuoden Ruotsissa asumisen jälkeen en tarvitse enää kavereita muodostaakseni omia mielipiteitä.

Viikonlopun jälkeen töihin palattuna nopeasti vielä ninjalle.

Ensinnäkin lipuista: Niin kuin olet itsekin muissa kertonut kertonut on mustasta pörssistä ollut saatavina yksittäisiä lippuja kohtuulliseen hintaan, joten se ei ole syynä tyhjiin halleihin isäntämaan pelissä.

Itse en ole asunut kuin vuoden Tukholmassa, joten siinä voitat selkeästi. Mutta siitä jäi siitä vuodesta sitten mukaan ruotsalainen avovaimo. Voi tietysti olla, että näkökulma ruotsalaisuuteen on erilainen akateemisesti koulutettujen kolmekymppisten parista kuin göteborgin suomalaisesta duunarilähiöstä. ;)

Mistä muuten Göteborgs Posten kirjoittaa urheiluuutisissaan tällä hetkellä ja mistä ihmiset puhuvat siellä? Veppisaitin perusteella lähinnä ensi viikonlopun suuresta ottelusta Öis vs. IFK.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tässä nyt minulta vähän lisää irrationaalisia ennakkoluuloja. Hesarin kuukausiliitteessä oli hyvä juttu Claes Anderssonista, joka on tosi sympaattinen, inhimillinen ja suvaitsevainen ihminen. Myös suuri jalkapallofani. Luin juttua ja odotin että tulisiko jopa tästä suunnasta toisia lajeja väheksyviä kommentteja. Ja tulihan sieltä niinkuin apteekin hyllyltä. Futisforumin teinisivuja lukiessa oon huomannut että siellä on pakkomielteenomainen kiinnostus hyökätä jääkiekkoa, sen kannattajia ja jopa Suomen maajoukkuetta vastaan. Tyypillisen puhdas alemmuuskompleksi itse asiassa.

Jalkapallofanien keskuudessa tuntuu olevan todella voimakas trauma jalkapallon tilasta ja asemasta Suomessa. Sen PITÄISI olla parempi ja syy siihen ettei ole, ovat muut lajit ja ihmiset jotka seuraavat niitä. En vaan ymmärrä tätä, eikö laji muka puhu itse puolestaan? Eikö jalkapallo tosiaankin ole sellainen laji että sen kannattajilla ei pitäisi olla pienintäkään tarvetta alentua hyökkäämään toisia mielipiteitä vastaan? Tälläinen itkeminen ja valittaminen on myös syy alennustilaan, ei vain sen seuraus.

Ok, kaikissa lajeissa on näitä fanaatikkoja joiden mielestä tyhmä hyökkäys on paras puolustus. Eikä joku Futisforum liene hyvä läpileikkaus lajin faneista (koska varmaan useimmat käyttävät lauseita). Silti oon omastakin kokemuksesta huomannut että tämä asennevamma on suomalaisten jalkapallofanien keskuudessa yleisempi kuin muiden lajien. En vaan tajua miten joku toinen urheilumuoto on itseltä pois ja miten voi syyttää toisia omasta huonosta menestyksestä. No, tietysti voidaan yrittää tehdä tästä maasta DDR ja säätää laki että jalkapallon pitää hallita Suomessakin.

Mutta tämä ei oo mahdollista: elämä on kovaa, suosio pitää ansaita. Italia, Brasilia, Saksa etc. etc. hengittävät jalkapalloa, Suomi ei. Pitäisikö jotain tehdä vai itkeä ja rääkyä että tyhmät pojat vaan kiusaavat eivätkä tajua?

Edit: typoja.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Antaa futisihmisten kitistä, ei se lätkäfaneja luulisi kiinnostavan. Suomessa futis on aivan sekundalaji, asun n. 1km päässä tästä upouudesta jalkapallopyhätöstä ja voin rehellisesti sanoa että ei ole edes tullut mieleen mennä katsomaan sitä avutonta räpellystä. Pari kertaa on tyrkytetty duunista ilmaislippuja mutta kenellekkään ei ole kelvannut.

Toisaalta, kunnon CL- tai PL-matsia on kiva katsella olutta samantien nappaillen mutta nekään eivät tule lähellekkään sitä intesiteettiä, tunnelmaa ja latausta mitä kunnon NHL play-off peli tarjoaa.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Karjalalippikset päähän!

Jääkiekon MM-kulta on siis suomalaisten mielestä maamme suurin urheilusaavutus. Olympiakulta kesäkisoissa tulee toisena, kertoo YLE. Pääsy miesten jalkapallon MM- tai EM-kisojen lopputurnaukseen tulee kolmantena.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös