Juuri näin.
Ja kun puhutaan kisojen kustannuksista, niin ne on mahdollista järjestää paljon nykyistä halvemmalla. Pariisin olympialaistenkin on laskettu tuovan enemmän rahaa maahan jo pelkästään kisojen aikana, kuin koko kisojen kokonaiskustannus on. Lisäksi KOK rahoittaa touhua aika isosti.
Pariisi on yksi maailman turistirikkaimmista kaupungeista ja olympialaisten aikaan siellä on jopa vähemmän turisteja, kuin yleensä. Samaa ei voi sanoa Suomesta tai Helsingistä. Tänne turistimäärä olisi valtava loikkaus kisojen ajaksi, mutta maailman suurimman Suomi-kuva -näyttämön jälkeenkin tursitien määrä saataisiin pysymään korkeampana ja melko pitkään. Tältä osin siis kyse olisi juurikin investoinnista tulevaan.
Ja jos voidaan katsoa, että investoitu raha tulee valtiolle takaisin, niin hyvä investointihan se on. Tässä näkisin vielä mahdollisuuden saada rahan "korkojen kera", koska jokainen kisapäivä on niin hyvää globaalia markkinointia Suomelle, ettei vastaavaa saa minkäänlaisella rahalla. Ja sen seurauksena turismin määrä voisi kasvaa pysyvästi.
Valitettavasti KOK rahoittaa juurikin hyvin heikosti kisoja verrattuna takavuosiin. Nykyään KOK:n absoluuttinen potti järjestäjälle on toki hieman suurempi kuin ennen, mutta suhteessa järjettömän suureen kulujen paisumiseen, potti on pienentynyt todella paljon. KOK kerää tulot sponsoreilta ja tv-yhtiöiltä, mutta kulut jäävät pitkälti järjestäjille. KOK käyttää rahat pitkälti kansainvälisten lajiliittojen ja kansallisten olympiakomiteoiden tukemiseen, joista useat ovat lähes tai täysin riippuvaisia olympiatuloista. Kisajärjestäjien toivo taloudelliseen menestykseen on juuri siinä, että kisaturistit tuovat rahaa tarpeeksi kuluttamalla, ja kisojen mainosarvo tuo pidemmällä tähtäimellä lisätuloja.
Jos tuo olympialaisten ajoittain kaavailtu merkittävä pienentäminen ja muutama askel takaisin "juuria" kohtaan tapahtuisi, voisi Suomella joskus olla mahdollisuus juuri kesäkisojen järjestämiseen, mikäli pienempiä areenoita alkaisi valmistumaan vaikkapa juuri nykyisille liigapaikkakunnille. Ilmastonmuutos voi jatkossa ajaa kisoja eteläisestä Euroopasta pohjoisempaan, koska lämpötilat ovat etelämmässä yhä useammin luokkaa sietämättömät heinä-elokuussa. Tänä vuonna on käynyt vain valtava tuuri - useana edellisenä vuonna putkeen lämpötilat vaikkapa Saksassa ja Ranskassa ovat olleet tähän aikaan vuodesta suorastaan tuskaiset. Itsekin olen sieltä suorastaan paennut Suomeen kesää viettämään.
Talvikisoja ei Suomessa pysty järjestämään, koska alppilajit eivät onnistu meillä eikä KOK halua jaettuja kisoja. Lisäksi lumiolosuhteet jopa pohjoismaisiin hiihtolajeihin ovat kysymysmerkki eteläisessä Suomessa, kun katsotaan 20-30 vuotta tästä eteenpäin.
Luonnollisestikaan nykymittakaavalla Suomi ei koskaan voi järjestää kesäkisoja, mutta jos tuo mittakaavan pienentäminen toteutuisi, voisi se olla mahdollista.
KOK:n vaihtoehdot ovat seuraavat:
1. Merkittävä descaling, jolloin potentiaalisia ja asiallisia - perusoikeuksia kunnioittavia - järjestäjiä löytyisi laajalla skaalalla.
2. Kisojen järjestäminen vain muutamassa suuressa länsimaassa / niiden megakaupungeissa tai vaihtoehtoisesti alistua urheilupesulle järjestämällä kisoja tasaisesti Kiinassa tai muissa diktatuureissa. Jopa saksalaiset ovat jo useaan otteeseen tyrmänneet kansanäänestyksissä nykyisten, turvonneiden kesäkisojen järjestämisen - samoin Yhdysvalloissa Bostonin kisaprojekti kaatui kaupunkilaisten vastustukseen.
3. Kesäkisojen järjestäminen aina samassa paikassa (esim. Los Angeles). Myös talvikisat voitaisiin aina järjestää samassa paikassa (esim. Itävallan Innsbruck, Norjan Oslo / Lillehammer tai Kanadan Vancouver / Calgary).
Urheilutaloustieteilijät ovat usein suositelleet tuota kolmatta vaihtoehtoa.