Suomi EU-liittovaltioon vai ei?

  • 8 114
  • 90

Suomi EU-liittovaltioon vai ei?


  • Äänestäjiä
    101
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Erään suuren suomalaiskaupungin sosiaalivirasto on oikein malliesimerkki demariudesta. Siellä on keksitty oikein kunnon demarihenkinen kaava, joka menee yksinkertaistettuna näin: Toimipisteessä 1 työskentelee kaksi henkilöä, jotka tekevät toimeentulotukipäätöksiä. Toisen työntekijän jonotusaika anomuksen saapumisesta päätöksen tekemiseen on 3 päivää ja toisen työntekijän jonotusaika on 5 päivää. Tästä saadaan keskiarvoksi 4 päivää.
Toimipisteessä 2 työskentelee myös kaksi henkilöä, joiden jonotusajat ovat 8 päivää ja 12 päivää. Keskiarvoksi saadaan 10. Ja sitten tulee se demarihenkinen ratkaisu. Pidempi keskiarvo on merkki lisäresurssien tarpeesta. Eli, mitä pidempään hakemuksia pidetään jonossa ja mitä hitaammin työskennellään, sitä enemmän sinne kohdistetaan resursseja.
Tämä on kuin kopio kotona vaimon kanssa käymistäni monista keskusteluista. Siis juuri noin menee sosdem-logiikka. Monen muunkin hallinnonalan puolella kuin perusturvassa, mutta sosiaalitoimi on erittäin konkreettinen ja tavanomainen esimerkki.

Yleensä kunnallisessa sossutoimessa ei juuri palkita tehokasta ja tarkkaa työskentelyä, mikä ahkeraa osaa porukasta vituttaa. Ikään kuin velttoilusta ja pikkuasioiden kanssa puuhastelusta syntyy itsekseen normi jota esimiestaso ei kykene kyseenalaistamaan. Eikä kyse ole välttämättä esimiehen taidoista, kun ei ole kunnon työkaluja millä vaatia kunnallisvirkamieheltä jotakin tiettyä määrää toimeentulotukipäätöksiä per kk tai vuosi.

Voidaan tietysti pitää loppumattomasti tiimipalavereja ja kahdenvälisiä keskusteluja joilla tilannetta yritetään kohentaa, mutta semisti veltto tai kyvytön työntekijä voi halutessaan olla huoleton riippakivi eläkkeelle saakka. Varoituksen antaminen virkamiehelle velttoudesta on vaikeaa, puhumattakaan irtisanomisesta.

Keppiä ei voi käyttää mutta ei oikein kunnon porkkanaakaan. Pitäisi olla kunnon tulospalkkiot määrällisestä ja laadullisesta suoriutumisesta esimerkiksi juuri toimeentulotukipäätösten tekemisessä, mutta sehän ei taas vasureita miellytä. Vaimoni teki edellisessä työpaikassaan suunnilleen tuplamäärän toimeentulotukipäätöksiä samassa ajassa mitä normikollegat keskimäärin. Ilmeisesti vielä hyvällä laadulla, koska hän pysyi kustannusraameissa eikä valituksiakaan tullut normaalia enempää. Hitaimmat olivat tietysti vielä oma lukunsa. Kun vaimo oli tehnyt duuniaan tuolla muutaman kuukauden, niin muutama työkaveri tunki huoneeseen ja esitti toivomuksen josko vaimoni voisi hieman hidastaa työtahtia. Kuulemma tuollainen työnteko "antaa työyhteisölle vääränlaisen signaalin siitä mikä on oikea työtahti". Vaimohan otti onkeensa. Hän sitten kiristi tahtia vielä karvan verran jos mahdollista. Päästiin lopulta asian ytimeen ja keskustelemaan siitä, mikä niiden toimeentulotukipäätösten tekemisessä oikein maksaa.

Jos se kävisi päinsä, niin ulkoistamalla esimerkiksi toimeentulotuki- ja lastensuojelupäätösten tekemisen yksityisille firmoille kunta säästäisi vitusti fyrkkaa. Päätökset tehtäisiin varmuudella nopeammin. Joiltakin osin myös mahdollisesti laadukkaammin. Tämäkin vituttaa vasemmistoa niin että päässä sumenee.

Tässä ajauduttiin nyt aika kauaksi liittovaltiokysymyksestä. Niin tai näin, julkisen sektorin leväperäinen tehottomuus nielee suomalaisten veronmaksajien rahoja kuin nuotioon kärräten. Onko ratkaisu tähän liittovaltiokehitys, siihen on mahdotonta ottaa kantaa. Liittovaltion tasolla on teoriassa mahdollista saada aikaan merkittäviä synergiaetuja, mutta sellainen vaatii kovaa työtä ja ennen muuta rajua optimismia. Kafkalaisen julkishallintohirviön luominen onnistuu meiltäkin, ja aivan varmasti se onnistuu myös eurooppalaisella yhteispelillä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Onhan Suomi niin rikas maa, että helposti elätämme helleenit ja portugeesit, rahoitamme Santanderin (samalla Fernando Alonson), ostamme Italian parlamentaarikoille päreät Alfa-Romeot jne. Kepeästi elää koko Eurooppa Suomen rahoilla, ei tarvitse muiden talouttaan suunnitella. Eihän ne raukat osaa kuin loisia eivätkä mistään muualta rahaa saa. Ai niin, pikkuisen Hollannilta. Eikä päästä varmaan seuraavalla kerrallakaan futiksen EM-kisoihin.
 

kovalev

Jäsen
Erään suuren suomalaiskaupungin sosiaalivirasto on oikein malliesimerkki demariudesta...
Kaunis tarina. Ja liittyi mihin? Ei muuta kuin demariketjuun postaamaan tuollaisia.
Tai vielä parempaa: lähetä kokoomusnuoriin sähköpostia; ne kokoavat siellä antologiaa julkisen talouden kiroista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onhan Suomi niin rikas maa, että helposti elätämme helleenit ja portugeesit, rahoitamme Santanderin (samalla Fernando Alonson), ostamme Italian parlamentaarikoille päreät Alfa-Romeot jne. Kepeästi elää koko Eurooppa Suomen rahoilla, ei tarvitse muiden talouttaan suunnitella. Eihän ne raukat osaa kuin loisia eivätkä mistään muualta rahaa saa. Ai niin, pikkuisen Hollannilta. Eikä päästä varmaan seuraavalla kerrallakaan futiksen EM-kisoihin.

Suomen rahoitusosuus on tällä hetkellä ~1,8% EU:ssa, joten en kauhiasti röyhistelisi rintaa meidän ostamista Alfa-Romeoista. Ehkä me saamme jotain vastineeksi tuolle osuudelle. Ainakin minä olin tyytyväinen uutiseen Euriborin laskusta ja oletettuun keskuspankin ohjauskoron laskuun.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Terijoen Veikko on jatkiksen oma jaakkolaakso ja samaan tapaan suunnaksi kannattaa valita juuri vastakkainen, mihin Veikko menee.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Äänestys on teikäläisten mielestä perseestä ainoastaan siksi, että vastausvaihtoehdoissa kerrotaan myös niiden sisältö.

Jälkimmäisen sisältö jäi tosin puutteelliseksi. Oikeasti toinen vaihtoehto meni näin:

Ei, haluan Eduskunnan päättävän suomalaisten verotuksesta. Verottakaa, verottakaa niin perkeleesti! YLE-vero, koiravero. Hengitys- ja pieruvero. Veroverovero - Kataiselle ero! Sulkekaa rajat, lisätkää tulleja! Karkotetaan somalit, ähläpit ja muut mamut! Tulta munille! Koti, uskonto ja isäm maa. Adolf Ehnrooth on homo.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Alkaa vähitellen näyttää siltä, että kaikki poliitiset uutiset joita kansalle on syötetty Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien ovatkin olleet vain poliittista teatteria EU-liittovaltion luomiseksi.

Veikkaan että pohjapiirrustukset luotiin jossain vuosien 1945 ja 1990 välillä -ilmeisesti 80-luvulla - jolloin Euroopan oikeistopuolueet, sosiaalidemokraattiset puolueet ja kommunistiset puolueet olisivat päässeet yhteisymmärrykseen siten, että kaikki näistä kolmesta osapuolesta olisivat saaneet jotain tavoitteitaan läpi. Oikeistopuolueille kai luvattiin, että Euroopan Unionin taloussektori tulisi toimimaan globaalin kartellikapitalismin pohjalta. Lisäksi Euroopan Unionin sotilassektori tulisi toimimaan Yhdysvaltain sotilassektorin kaltaisena globaalina rosvokenraalina, mikä perusidea on aina miellyttänyt oikeistopuolueiden johtoporrasta. Sosialidemokraateille kai luvattiin, että Euroopan Unionissa tultaisiin lanseeraamaan sen uudeksi sekulaariseksi uskonnoksi sosialidemokraattiset arvot hyvinvoinnin ideaalista tasa-arvon ideaaliin. Kommunisteille kai luvattiin että Euroopassa suoritettaisiin vestönvaihto kaikessa hiljaisuudessa, että kommunistit pääsisivät eroon pahimmasta möröstään kansallisuusaatteesta. Samalla kommunistien nuorisoaktiivit pääsisivät toteuttamaan tätä väestönvaihtoa valvovana virkamiehistönä.

Tai tarkemmin sanoen osapuolet luulivat saavansa tarjotut myönnytykset. Yksikään näistä tuskin tulee saamaan sitä mitä olisivat halunneet. Luulen päinvastoin että kyseiset kolme ideologiaa menevät järjestäytyneen yhteiskunnan mukana viemäriin. Jäljelle jää ainoastaan kansalaisvaikuttamisen ulottumattomissa omia poliittisia mielitekojaan toteuttava elitistinen EU-uusaatelisto, joka historian aiempien liittovaltioiden tavoin kykenee lähinnä aiheuttamaan kauhua ja vahinkoa sekä omien rajojensa sisällä että lähialueillaan.

En usko tällä hetkellä yhdestäkään eurooppalaisesta puolueesta etteikö se olisi jollain tavalla mukana liittovaltiokehityksen luomisessa (lukuunottamatta tehokkuusajattelua karttavia). Muutenhan olisi näkyvissä konkreettista vastarintaorganisaation rakentamista kovalla kiireellä tyhjien puheiden sijasta. "Populismi" sopii epäilyttävän hyvin EU-eliitin suunnitelmiin, koska se edustaa juuri tyhjää puhetta vaivihkaisen vastarintaorganisaation rakentamisen sijasta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pohjois-eurooppalaisia on jo halukkaita mukaan lähtijöitä, koska uskoakseni uskovat illuusioon eurooppalaisesta veljeydestä, tasa-arvosta yms.

Alistetut pohjoiset reunavaltiot pysyisivät mukana keskusvallan tiukan valvonnan ja rankaisukoneiston voimalla.

Siivosin keväällä kuolleen veljeni tavaroita yhteisellä mökillämme ja vastaan tuli Täällä pohjantähden alla, jonka lukemisen aloitin viime viikolla. Tulit mieleeni kun pappilanrouva kävi pyytämässä Laurilan Antoonin nimeä keisaria vastustavaan adressiin. Antooni sanoi, ettei kirjoita, koska keisari on säätämässä maanjakolain, jonka perusteella torpparit ovat saamassa omistusoikeuden maihinsa. Pappilan rouva oli varsin tuohtunut tästä, kun kysymys oli suuremmista asioista, itsenäisyydestä.

Eikä tämän liittovaltion suhteen ole vähän sama asia? Olen tällainen pankin torppari, sopimus ja isäntä ovat vähän parempia kuin Töyryn isäntä, mutta lähtö tulee jos taksvärkki jää tekemättä. Minulle Brysselin aika on ollut hyvää aikaa, kun taksvärkkipäiviä on ollut minimimäärä ja siitä syystä en näe syytä allekirjoittaa sinun tarjomaa adressia.

Toisessa ketjussa, joka käsitteli vuoden 1918 sotaa, puolustelit punaisten toimia torpparilain perusteella. Miksi olet kääntänyt kelkkasi tässä ketjussa? Kyllähän alhaiset korot hyödyttävät nimenomaan suomalaisia asuntovelkaisia ja vientiyrityksissä työskenteleviä, tämän päivän torppareita. Eikö tässä tilanteessa ole ihan sama missä päätökset tehdään? Olkoon se sitten Venäjän keisari tai Brysselin herrat, kunhan päätökset ovat torpparin eduksi.
 
...
Eikä tämän liittovaltion suhteen ole vähän sama asia? Olen tällainen pankin torppari, sopimus ja isäntä ovat vähän parempia kuin Töyryn isäntä, mutta lähtö tulee jos taksvärkki jää tekemättä. Minulle Brysselin aika on ollut hyvää aikaa, kun taksvärkkipäiviä on ollut minimimäärä ja siitä syystä en näe syytä allekirjoittaa sinun tarjomaa adressia.

Toisessa ketjussa, joka käsitteli vuoden 1918 sotaa, puolustelit punaisten toimia torpparilain perusteella. Miksi olet kääntänyt kelkkasi tässä ketjussa?

Kyllähän alhaiset korot hyödyttävät nimenomaan suomalaisia asuntovelkaisia ja vientiyrityksissä työskenteleviä, tämän päivän torppareita. Eikö tässä tilanteessa ole ihan sama missä päätökset tehdään? Olkoon se sitten Venäjän keisari tai Brysselin herrat, kunhan päätökset ovat torpparin eduksi.
Mainitsemasi alhaiset korot ovat olemassa tällä hetkellä. Niiden olemassaolo ei siis edellytä kansallisen päätösvallan luovuttamista Brysseliin, kauemmaksi "pankin torppareista" tai vientiyritysten työntekijöistä. Voi olla, että EU-liittovaltion etu vaatisi esimerkiksi kaatopaikkojen sekä ydinjätteiden loppusijoituksen keskittämistä koillisperiferiaan. Siinä saattaa asuntojen hinnat ollakin yhtäkkiä kovasti alhaisemmat kuin ostohetkellä.

Emme siis ole edes eläneet vielä sellaista Brysselin aikaa, jollaisesta tässä topicissa laadin äänestyksen. Olemme vain saaneet siitä pieniä viitteitä. Näin ollen en ole kääntänyt kelkkaani, vaan olen edelleen pienen ihmisen sekä valtiollisen vapauden asialla, aivan kuten punaiset vuonna 1918. Suuren adressin aikana, vuonna 1899, Laurilan Anttoolla ei ollut omaa pirttiä, jota menettää, eikä myöskään kunnallista tai valtiollista äänioikeutta. Hänellä oli pelkästään velvollisuuksia. Anttoo oli lähestulkoon orjan asemassa.
Mainitsemiisi Brysselin herroihin lukeutuu joukko espanjalaisia ja italialaisia herroja sekä saksalaisia ja ranskalaisia pankkiireita, jotka kovasti mielellään maksattavat lainansa tai uhkaavat tappionsa sinulla.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Terijoen Veikko on jatkiksen oma jaakkolaakso ja samaan tapaan suunnaksi kannattaa valita juuri vastakkainen, mihin Veikko menee.

Tällainen ajattelutapa minulla on ollut EU:hun, vapaakauppaan ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Kun samalla puolella rintamaa seisoa jököttivät Esko Seppänen, Jaakko Laakso ja Paavo Väyrynen oli pidempiä miettimättä helppo ottaa päinvastainen kanta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän alhaiset korot hyödyttävät nimenomaan suomalaisia asuntovelkaisia ja vientiyrityksissä työskenteleviä, tämän päivän torppareita. Eikö tässä tilanteessa ole ihan sama missä päätökset tehdään? Olkoon se sitten Venäjän keisari tai Brysselin herrat, kunhan päätökset ovat torpparin eduksi.
Tämä korkotasoon tuijottaminen on malliesimerkki lyhytnäköisyydestä ja siitä, ettei hahmota kokonaiskuvaa. Tämänhetkinen korkotaso on merkki siitä, että talous on pahasti kuralla ja sitä elvytetään mm. painamalla korot alas. Kyllähän jo termi "elvytys" kertoo paljon siitä, että sen tarkoitus on ainoastaan pitää potilas elossa, muttei se ole lääke mihinkään vaivaan. Enemmän vientiyritykset kärsivät huonosta suhdanteesta kuin hyötyvät siihen lääkkeeksi käytetystä alhaisesta korkotasosta. Sama juttu asuntovelkaisten suhteen. Julkisen sektorin syöttöporsailla on toki armonaikaa hieman kauemmin, mutta tuskin niitä tuhansia, pääasiassa teollisuudesta kenkää saanutta työntekijää lohduttaa alhainen korkotaso, jos palkanmaksu loppuu, eikä ole varaa maksaa lainoja pois.

Mitä itse aiheeseen tulee, niin itse en kannata keskusjohtoista liittovaltiota, jota nyt ollaan "eurokraattien" johdolla luomassa. Tätä menoa luodaan uusi Eurostoliitto, joka kyllä takaa virkamieseliitille hyvän elintason, mutta tavallisen kansalaisen kannalta hyödyt jäävät mitättömiksi. Veikon kysymyksenasettelu on kylläkin niin hanurista, että tuohon polliin on turha klikata juuta tai jaata. Vapaakauppa hyvä, "rajoitettu vapaa liikkuvuus" hyvä, talousunioni huono, keskusjohtoisuus huono.

Kannattaa myös muistaa, että esim. Yhdysvallat oli olemassa ~100 vuotta ennen yhteistä valuuttaa ja käytiinpä siellä hyvin verinen sisällissotakin. Kaikki muut suuret, monikulttuuriset liittovaltiokokeilut ovat aina hajonneet, joko väkivallattomasti tai väkivaltaisesti. (vrt. Neuvostoliitto ja Jugoslavia.)
 
Suosikkijoukkue
VAR
Kaikki muut suuret, monikulttuuriset liittovaltiokokeilut ovat aina hajonneet, joko väkivallattomasti tai väkivaltaisesti. (vrt. Neuvostoliitto ja Jugoslavia.)

Saksa on liittovaltio, jossain määrin myös Espanja ja Iso-Britannia. En tiedä ovatko nuo suuria (ainakin suurempia kuin mainitsemasi Jugoslavia). Monikulttuurisia ne ainakin ovat - mitä silläkin nyt sitten tarkoitetaan. Onko Suomi monikulttuurinen? Välillä ainakin tuntuu että Lapissa, Itä-Suomessa, Uudellamaalla tai vaikka Etelä-Pohjanmaalla eletään aivan erilaisissa kulttuureissa.

Edit: Wikipediassa luettelo liittovaltioista. Espanjaa ja Britanniaa ei näköjään ole kelpuutettu vaikka niissä onkin itsehallinnollisia alueita (Katalonia, Baskimaa, Wales, Skotlanti, P-Irlanti). Sen sijaan esim. Kanada ja Intia ovat suuria liittovaltioita, toinen pinta-alaltaan, toinen myös väkimäärältään.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä korkotasoon tuijottaminen on malliesimerkki lyhytnäköisyydestä ja siitä, ettei hahmota kokonaiskuvaa...

...Sama juttu asuntovelkaisten suhteen. Julkisen sektorin syöttöporsailla on toki armonaikaa hieman kauemmin, mutta tuskin niitä tuhansia...

Olen ilmeisesti tällainen julkisen sektorin syöttöporsas, koska päätyöni palkanmaksaja on kaupunki. En silti ole huolissani, lastensuojelun ja erityisopetuksen tarve lisääntyy kriisien myötä.

Ymmärrän kommenttisi yritysten kohdalla, mutta miten alhaiset korot ovat ongelma asuntovelkaisille? En kyllä löydä mitenkään siitä ongelmaa. Puhun nyt itsestäni, en yleisellä tasolla.

Alkuperäinen kommenttini oli enemmänkin piikki ToVe:lle, joka toisessa topicissa puhui yksittäisen ihmisen itsekkyyden puolesta ja nyt laatii isänmaalliset vastausvaihtoehdot. Eli jos ajattelen kuin Antooni, minulle tärkeää on matala korkotaso, ei minua kiinnosta laajempi ajattelu.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen ilmeisesti tällainen julkisen sektorin syöttöporsas, koska päätyöni palkanmaksaja on kaupunki. En silti ole huolissani, lastensuojelun ja erityisopetuksen tarve lisääntyy kriisien myötä.
Nuo fyrkat julkisen sektorin ylläpitoon ei tule taikaseinästä. Eikö sinua huoleta se, että Suomen (vienti)teollisuus näivettyy jatkuvasti, valtio velkaantuu jatkuvasti ja vajeet kasvaa? Miten käy lastensuojelulle ja erityisopetukselle sitten, kun fyrk finns inte?

Ymmärrän kommenttisi yritysten kohdalla, mutta miten alhaiset korot ovat ongelma asuntovelkaisille? En kyllä löydä mitenkään siitä ongelmaa. Puhun nyt itsestäni, en yleisellä tasolla.
Niin kauan kuin on duunia, alhaiset korot ovat lähtökohtaisesti hyvä asia, kun rahaa säästyy. Kuitenkin, tuo korkotaso on merkki siitä, että duunin löytäminen saattaa olla kohta hankalaa yhdelle jos toiselle. Lisäksi, halvalla korkorahalla on taipumusta nostaa mm. asuntojen hintoja ja muodostaa kiinteän omaisuuden kuplia ja niistähän ei tunnetusti hyvää seuraa.

Alkuperäinen kommenttini oli enemmänkin piikki ToVe:lle, joka toisessa topicissa puhui yksittäisen ihmisen itsekkyyden puolesta ja nyt laatii isänmaalliset vastausvaihtoehdot. Eli jos ajattelen kuin Antooni, minulle tärkeää on matala korkotaso, ei minua kiinnosta laajempi ajattelu.
Laajemman ajattelun kieltäminen ja sivuuttaminen saattaa aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, mutta kukin tavallaan.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Saksa on liittovaltio, jossain määrin myös Espanja ja Iso-Britannia. En tiedä ovatko nuo suuria (ainakin suurempia kuin mainitsemasi Jugoslavia). Monikulttuurisia ne ainakin ovat - mitä silläkin nyt sitten tarkoitetaan. Onko Suomi monikulttuurinen? Välillä ainakin tuntuu että Lapissa, Itä-Suomessa, Uudellamaalla tai vaikka Etelä-Pohjanmaalla eletään aivan erilaisissa kulttuureissa.
Kyse oli nimenomaan liittovaltioista, joissa itsenäiset valtiot ja kansat liitetään yhteen sanelemalla ylhäältä päin, että "te olette nyt kaikki yksi yhtenäinen ja onnellinen kansakunta". Ei vaan toimi.

Ja mitä nyt tulee monikulttuurisuuteen, niin ei aleta mitään typerää vääntö siitä, onko sitä olemassa vai ei. Suomalaiset eivät ole samanlaisia, mutta jos laitetaan lappalainen, itäsuomalainen, uusimaalainen ja pohjalainen muodostamaan avoin yhtiö, jolla on yhteiset vastuut ja velat, niin uskon sen toimivan huomattavasti paremmin kuin yhtiö, jossa osakkaina on suomalainen, italialainen, espanjalainen, ranskalainen ja irlantilainen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nuo fyrkat julkisen sektorin ylläpitoon ei tule taikaseinästä. Eikö sinua huoleta se, että Suomen (vienti)teollisuus näivettyy jatkuvasti, valtio velkaantuu jatkuvasti ja vajeet kasvaa? Miten käy lastensuojelulle ja erityisopetukselle sitten, kun fyrk finns inte?...

...Laajemman ajattelun kieltäminen ja sivuuttaminen saattaa aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, mutta kukin tavallaan.

Ensinnäkin olen enemmänkin huolissani julkisen sektorin tehottomuudesta ja massiivisuudesta kuin omasta työpaikastani, hyvät saavat töitä aina. Ehkä kriisi tekee hyvää julkiselle sektorille, poliitikot joutuvat katsomaan mitkä ovat valtion tai kaupungin perustehtäviä. Uskoisin, että lastensuojelu ja erityisopetus kuuluvat näihin.

Toiseksi, löysää kravattia hieman, kommenttini oli piikki Toejoen Veikolle hänen kysymyksen asettelusta. Sinulle tämä aihe on ilmeisen tärkeä, mutta kai sitäkin voi käsitellä hieman pilke silmäkulmassa?
 
Alkuperäinen kommenttini oli enemmänkin piikki ToVe:lle, joka toisessa topicissa puhui yksittäisen ihmisen itsekkyyden puolesta ja nyt laatii isänmaalliset vastausvaihtoehdot. Eli jos ajattelen kuin Antooni, minulle tärkeää on matala korkotaso, ei minua kiinnosta laajempi ajattelu.
Mielestäni vertauksesi ontuu. Anttoolla ei ollut omaisuutta tai äänioikeuden tuomaa valtaa menetettäväksi. Hänen tapauksessaan valinnanvapaus oli hyvin rajattu: orjana Töyryllä tai orjana jossain muualla. Sinulla - asuntovelallisena, ja muistaakseni jopa mökinomistajana - on kuitenkin omaisuutta menetettävänä.
Mukavampi sinunkin käydä laskemassa verkkoja, kun eivät ole italialaiset ja saksalaiset valtuuttaneet romanialaista jätekuskia kimppaamaan satsiaan kotirannallesi. Ja mukavampi maksaa lainalyhennyksiä, kun on suomalaisen koululaitoksen perustama ja tarpeelliseksi katsoma opettajanvirka(?) verrattuna siihen, että kreikkalaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset katsovat, ettei suomalaisia lapsia tarvitse opettaa eurooppalaisilla verovaroilla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mukavampi sinunkin käydä laskemassa verkkoja, kun eivät ole italialaiset ja saksalaiset valtuuttaneet romanialaista jätekuskia kimppaamaan satsiaan kotirannallesi. Ja mukavampi maksaa lainalyhennyksiä, kun on suomalaisen koululaitoksen perustama ja tarpeelliseksi katsoma opettajanvirka(?) verrattuna siihen, että kreikkalaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset katsovat, ettei suomalaisia lapsia tarvitse opettaa eurooppalaisilla verovaroilla.

Sinähän jatkat edelleen tuolla omalla, realistisella linjalla. Esittämäsi skenaariot ovat toisiaan huolestuttaneet minua pidempäänkin, en saa oikein nukuttua stressin takia.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensinnäkin olen enemmänkin huolissani julkisen sektorin tehottomuudesta ja massiivisuudesta kuin omasta työpaikastani, hyvät saavat töitä aina. Ehkä kriisi tekee hyvää julkiselle sektorille, poliitikot joutuvat katsomaan mitkä ovat valtion tai kaupungin perustehtäviä.
Samaa mieltä tästä. Tosin, niin kauan kuin Suomen virkamiesjuntta SDPn johdolla pitää kiinni vallankahvasta, ei julkisella sektorilla tulla näkemään samanlaisia sopeutuksia ja rakennemuutoksia, mitkä yksityisellä puolella ovat arkipäivää. Tai no, ehkä niitä sitten tehdään, kun on oikeasti pakko, mutta kyllä tässä valtio ehtii "kreikkaantua" vielä vuosikymmenen ja paisuttaa julkista sektoria, ennen kuin homma leviää käsiin.

Toiseksi, löysää kravattia hieman, kommenttini oli piikki Toejoen Veikolle hänen kysymyksen asettelusta. Sinulle tämä aihe on ilmeisen tärkeä, mutta kai sitäkin voi käsitellä hieman pilke silmäkulmassa?
Saa toki keskustella pilke silmäkulmassa, eikä tuo nyt ollut sinulle suoraan kohdistettua kritiikkiä. Itse en vaan osaa ottaa tätä asiaa rauhallisesti sen takia, että Suomen taloudellinen tilanne ja tulevaisuus on oikeasti huolestuttava. Valtiontalous on ajautumassa velkaloukkuun, kansantalouden mittarit on punaisella, kun samaan aikaan kansalaiset velkaantuu (ja luottohäiriintyy) ennätystahtia ja lyö yläfemmoja alhaisen korkotason innostamana.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Kyse oli nimenomaan liittovaltioista, joissa itsenäiset valtiot ja kansat liitetään yhteen sanelemalla ylhäältä päin, että "te olette nyt kaikki yksi yhtenäinen ja onnellinen kansakunta". Ei vaan toimi.

En tiedä. Saksassa tuntuu toimivan. Maahan koostui ennen 1871 perustettua keisarikuntaa lukuisista itsenäisistä ruhtinaskunnista ja kaupunkivaltiosta. Valtiomuoto on sen jälkeen muutamaan kertaan vaihtunut muttei siitä ole kertaakaan kansanäänestyksellä päätetty. Jos Scholl ei olisi bannissa voisi hän toki valaista haluavatko Baijerilaiset uudelleenitsenäistyä Saksan liittovaltiosta.
 
Sinähän jatkat edelleen tuolla omalla, realistisella linjalla. Esittämäsi skenaariot ovat toisiaan huolestuttaneet minua pidempäänkin, en saa oikein nukuttua stressin takia.
Ei yöunia tarvitse menettää. Realismia on se, että vallan tuomia mahdollisuuksia käytetään vähintään siinä mitassa, jonka valtaoikeudet mahdollistavat. Jos sinulla on mahdollisuus laskea verorasitustasi ja vastaavasti korottaa jonkun hyväuskoisen hölmön verorasitusta sekä parantaa palvelujasi kyseisen hölmön kustannuksella, niin tottapa niin teet.

Menneisyys on täynnä tapahtunutta realismia, jonka ei pitänyt olla mahdollista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei yöunia tarvitse menettää. Realismia on se, että vallan tuomia mahdollisuuksia käytetään vähintään siinä mitassa, jonka valtaoikeudet mahdollistavat. Jos sinulla on mahdollisuus laskea verorasitustasi ja vastaavasti korottaa jonkun hyväuskoisen hölmön verorasitusta sekä parantaa palvelujasi kyseisen hölmön kustannuksella, niin tottapa niin teet.

Menneisyys on täynnä tapahtunutta realismia, jonka ei pitänyt olla mahdollista.

Tällä perusteella ihmettelen vielä enemmän Antoonin ratkaisua, venäläinen maaorja oli selvästi suomalaista torpparia heikomassa asemassa. Tällä perusteella takkisi pyörii useamman kerran ympäri näissä ketjuissa.
 
Suosikkijoukkue
VAR
Yhteisellä äidinkielellä lienee jotain tekemistä liittovaltion rajojen muodostumisen kanssa?

Kielikin kehittyy aikojen kuluessa. Välttämättä joskus keskiajalla eri puolilla nykyistä Saksaa eläneet ihmiset eivät olisi ymmärtäneet toistensa kieltä. Maailmassa on paljon liittovaltioita joissa ihmisillä ei ole yhteistä kieltä, esim. Kanada ja Intia.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä. Saksassa tuntuu toimivan. Maahan koostui ennen 1871 perustettua keisarikuntaa lukuisista itsenäisistä ruhtinaskunnista ja kaupunkivaltiosta.
Eikö mielestäsi ole hiukan eri asia liittää toisiinsa ruhtinaskuntia ja kaupunkivaltioita, kuin isoja itsenäisiä valtioita? Lisäksi - Saksahan yritti 1940-luvulla toteuttaa samanlaisen "yhtenäistämissodan" hieman isommassa mittakaavassa, mutta huonostihan siinä kävi. Uusi yritys on parhaillaan käynnissä ja tällä kertaa toteutus tehdään taloudellisen valtapelin kautta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös