Eipä ole tainnut tulla vastaan noin yksipuoleista matsia ikinä. Kanada oli kaikilla mittareilla kilometrin edellä. Jos jokin asia erityisesti loisti silmään, oli se avauspelaamisen katastrofaalinen taktinen ja toteutuksellinen häviäminen. Maalin tolpalle avauspeliä ohjaava karvaava pelaaja ja kova paine saivat suomen pelin aivan sekaisin tälläkin osa-alueella.
Näytti, että suomella ei yksinkertaisesti ollut, mitään mahdollisuutta pelin avaamiseen ja siitä todisteet löytuvät laukaisutilastoista lahdesta ensimmäisestä erästä. Jäi sellainen fiilis, että pelaajien varovaisuuden ja löysän tilanteiden loppuun viemisen lisäksi taktisesti annettiin reilu etumatka, miten muuten selitetään kahden ensimmäisen erän visuaalinen ilme.
Onhan noita nähty, jopa näissä kisoissa muiden maiden peleissä. Viime vuonna Suomi hävisi Kanadalle 0-5 välierässä. 2010-luvun alkupuolella Suomella ei ollut mitään jakoa Kanadaa vastaan, mm. vuoden 2012 U20-kisoissa Suomi hävisi Kanadalle alkusarjassa 1-8, ja pronssiottelussa 0-4. Mestaruusvuosien 2014, 2016 ja 2019 uroteot Kanadaa vastaan eivät poista sitä, että Suomi lähtee peleihin Kanadaa vastaan altavastaajana.
Samanlaisia tehottomia pelejä on näkynyt jopa Suomen A-maajoukkuetasolla. Erityismaininnan saavat Vancouverin olympialaisten tappio 1-6 USA:lle sekä World Cupin 2016 tappio Pohjois-Amerikan nuorisojoukkueelle 1-4. Vuoden 2007 MM-finaalissa Suomi oli täysin kipsissä Kanadaa vastaan ja aloitti pelaamisen vasta 3. erässä, kun joukkue oli tappioasemassa 0-3 (peli päättyi 2-4). Vuoden 2012 MM-kisoissa USA rökitti Suomea ensin 0-5, mutta puolivälierässä Leijonat otti tiukan taisteluvoiton 3-2. Sothsin olympialaisissa Suomi pelasi lukemien perusteella tiukan pelin Kanadaa (jatkoaikatappio 1-2) ja Ruotsia (tappio 1-2) vastaan, mutta pelitilanteiden perusteella Suomi jäi kummassakin pelissä niin pahasti jälkeen, ettei heillä todellisuudessa ollut juurikaan mahdollisuuksia voittaa. Vuoden 2016 MM-kisoissa Suomi oli alkusarjassa pitänyt Kanadaa pilkkanaan lukemin 4-0, mutta finaalissa Kanada prässäsi Suomea korkealta ja tukki avauspelaamisen täysin, eikä Suomi saanut koko pelissä juuri yhtään huippupaikkaa. Koskisen torjuntojen ansiosta lukemat pysyivät tilanteessa 0-1 viimeisen sekunnin tyhjään maaliin asti, mutta pelitilanteiden perusteella Suomi oli tuossa täysi vastaantulija.
Kanadan aggressiivinen korkealta taklaaminen oli eilenkin myrkkyä Suomelle. Omalta alueelta oli vaikea päästä pois, eikä hyökkäyksiä pystytty rakentamaan kunnolla, kun kiekko heitettiin hyökkäyssiniviivalla vain ränniin, josta sen poimi lähes aina vastapuolen pelaaja. Tilannetta ei auttanut, että joukkue ei pelannut parhaalla tasollaan. Voittopakkoa ei ollut, joten joukkueelta puuttui selkä seinää vasten asetelman tuoma ylimääräinen taistelutahto, ja vastustajaa lähdettiin pelkäämään vähän liikaa. Kun pelaajat antavat noin paljon tasoitusta sekä taktisella että henkisellä puolella, Kanadan huomattavaa materiaalietua ei vain pysty tuollaisilla asetelmilla kuromaan umpeen.
Pudotuspeleissä tunnetilat ja yksittäisten pelien tuuripomput nousevat aivan eri sfääreihin. Vuoden 2019 U20-kisoissa pelattiin pienessä kaukalossa, ja Suomi oli puolivälierässä Kanadaa vastaan vastaantulijana. Katsojien paniikkimoodi oli jo valmiina, "Meidän peli ei toimi pienessä kaukalossa", "Ahokas on floppi". Luukkosen torjunnat pitivät Suomen maalin päässä. Sitten viimeisellä minuutilla Tolvanen laukoi miinuskulmasta kiekon maaliin Heponiemen kautta, unohtamattakaan jatkoaikaa, jossa kanadalaisen maila katkesi hyökkäyspään avopaikassa, ja heti perään Utunen ratkaisi pelin toisessa päässä. Tuuri voi muuttaa turnauskuvan täysin ja kääntää flopin sankariksi, tai toisinpäin. Jos Kanada tulee näissä kisoissa uudelleen vastaan, joukkueen pitää löytää ylimääräinen vaihde taistelutahtoon, ja Kanadan aggressiiviseen prässiin pitää löytää jokin vastalääke. Slovakian materiaali ei riittänyt laadukkaaseen hyökkäyspeliin, mutta he pelasivat Kanadaa vastaan silminnähden asenteella, että vastustajalle ei anneta mitään ilmaiseksi. Jos kanadalaiset pyrkivät Slovakian maalille, slovakit puolustivat aggressiivisesti tehden Kanadalle selväksi, että iskuja pitää ottaa vastaan, jos haluaa päästä maalipaikoille. Lisäksi slovakit voittivat toistuvasti kaksinkamppailuja, mikä kavensi materiaalieroa jonkin verran.
Puolivälierässä sekä Suomi että Ruotsi lähtevät samanlaisista lähtökohdista. Suomella on alla heikko peli ja tappio, kun taas Ruotsi on kahden pelin tappioputkessa voitettuaan ensin jokaisen alkusarjan pelin vuodesta 2008 lähtien. Avainasemaan nousee se, kumpi joukkue osaa kasvaa enemmän joukkueena tappion jälkeen. Ruotsi on edelleen vaarallinen ja voi ratkaista pelejä vaikka mielettömillä tuuripompuilla, mutta varmasti helpommin voitettavissa kuin vaikka Kanada tai Venäjä.