Suomessa huutava pula maahanmuuttajista

  • 10 906
  • 79

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ihmetyttää tämä korkeasti koulutettujen siirtolaisten huono työllistyminen:

- Lääkärikoulutus on vastoin ennakkoluuloja varsin hyvin standardoitu kaikkialla maailmassa. Toki on olemassa kursseja, jotka muuttaessa täytyy päivittää, kuten kansanterveyslaki, oikeuslääketiede ja muutama muu hienosäätöä vaativa kurssi.

Miksi vitussa näitä notkuu työttöminä tai pizzoja vääntämässä tai kusipaljuja tyhjentämässä?

Sama insinööreissä: Ei Arkimeden- tai Hooken laki tai Boolen kytkentälogiikka muutu miksikään kun muutetaan Venäjältä Suomeen. Onko Suomi todella näin rikas maa, että maahan muuttanut koulutuspotentiaali voidaan jättää hyödyntämättä? Kyllä nämä älykkäät ihmiset löytävät elantonsa vaikka huumebisneksessä tai piratismin alalla.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Ihmetyttää tämä korkeasti koulutettujen siirtolaisten huono työllistyminen:

- Lääkärikoulutus on vastoin ennakkoluuloja varsin hyvin standardoitu kaikkialla maailmassa. Toki on olemassa kursseja, jotka muuttaessa täytyy päivittää, kuten kansanterveyslaki, oikeuslääketiede ja muutama muu hienosäätöä vaativa kurssi.

Miksi vitussa näitä notkuu työttöminä tai pizzoja vääntämässä tai kusipaljuja tyhjentämässä?

Olen käsittänyt että monilla on ongelmana ihan uskonto. Ei voida esimerkiksi uskonnon puolesta hoitaa vastakkaisen sukupuolen edustajia tai yleensäkään kauheasti kosketella vääräuskoisia. Kukapa palkkaisi moisen lääkärin, kun budjetti ja paikat ovat rajallisia?

Ja sopii taas arvailla, mistä uskonnosta on kyse.

EDIT: näin ei välttämättä ole kaikissa tapauksissa ja varmasti muutama on myös törmännyt oikeasti ennakkoluuloihin, mutta kyllä minun kokemukseni mukaan asiansa osaavat ja asialliset kaverit, olivat he sitten vaikka ruskeita tai mustia, hyväksytään nopeasti osaksi työporukkaa.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Tätä en usko ilman jotain näyttöä. Miksi ihmeessä kukaan suomessa asuva menisi sikakalliiseen pietariin ostelemaan jotain?

Sattuneesta syystä tunnen kymmeniä venäläisiä ja virolaisia. Pietarista sen verran, että hintataso on murto-osa Suomen hinnoista muualla kuin ihan ydinkeskustassa. Kannattaa käydä tutustumassa. Sama juttu Moskovassa.

Periaatteessa ostamalla tankillisen bensaa ja kartongin tupakkaa ollaan jo omillaan. Samalla kun ostaa sapuskaa viikoksi, olutta ja vodkaa, niin kyllähän tuo homma selkeästi on kannattavaa, muille paitsi Suomen valtiolle. Samallahan voi sitten tavata tuttuja ja sukulaisia.

Monet tekevät vielä esim. tupakalla bisnestä täällä. Röökiaski maksaa Venäjällä n. 50snt. Sen voi myydä Suomessa 1,50€:llä. Myös tavaroiden liikuttelu Suomen ja Venäjän välillä on yksityisille ihan kiva sivutoimi.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Monet tekevät vielä esim. tupakalla bisnestä täällä. Röökiaski maksaa Venäjällä n. 50snt. Sen voi myydä Suomessa 1,50€:llä. Myös tavaroiden liikuttelu Suomen ja Venäjän välillä on yksityisille ihan kiva sivutoimi.

Silti marginaali-ilmiö, millä ei mitään vaikutusta suomen talouteen. Näkyy ehkä korkeintaan jossain bensakaupassa rajan tuntumassa. Jos joku asuu suomessa, niin sen tuloista suurin osa menee veroihin ja peruselämiseen suomessa.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Tämän takia minuakin kiinnostaa ihmisten liikkuminen maapallolla paremman toimeentulon toivossa. Kuten sanoit, sukupolvemme on todistamassa ainutlaatuista ilmiötä: kiihtyvää maahanmuuttoa. Siirtolaisuus on yksi osa globalisoitumista kaupan, investointien, kehitysavun ja osaamisvaihdon rinnalla. Moni tutkimus on todistanut, että maahanmuutto on hyödyllinen asia sekä niille maille, joista muutetaan, että niille maille joihin muutetaan. Maastamuuttomaille hyöty tulee suorasti ulkomailla asuvien ihmisten (sukulaisille ja ystäville) lähettämien raha-avustusten takia sekä epäsuorasti heidän ulkomailla kasvavan osaamisen ansiosta. Niille maille, joihin muutetaan, hyöty tulee työvoimapotentiaalin kasvun muodossa.

Näistä tutkimuksista haluaisin nähdä lähteitä, jos vain mahdollista?

"Huippuosaajien" lähtö kehitysmaista ei todellakaan edesauta kehitysmaita pääsemään parempaan tilaan. Se vain pitää ne yhä pahemmin ja pahemmin ruokintaletkussa kiinni. Varsinkin, kun kehitysmaissa asuva väestö siirtyy riippuvaiseksi sukulaistensa "apurahoista". Yksi suurin syy tämän hetken ruokapulaan on se, että kehitysmaat ovat laiminlyöneet maatalouden kehittämisen. Yhdysvalloilla on ollut varastoissa ruokatarvikkeita, niin paljon, että niitä on pystytty myymään pilkkahinnalla. Ei kehitysmaat ole nähneet syytä panostaa maatalouteen, kun ruokaa on saatu halvalla muutenkin. Nyt ollaankin sitten totaalisen kusisukassa, kun ruokaa ei enään muualta halvalla saadakaan.

Kuten nimimerkki Moby totesi, on Suomi minunkin mielestäni monelta osin epäonnistunut maahanmuuttajien integroimisen kanssa. Tämä varmasti johtuu siitä, että Suomella on maahanmuutosta niin lyhyt ja suppea kokemus. Käyttämätöntä hyötypotentiaalia on helvetisti ja tässä asiassa kehittyminen on paitsi mahdollista, myös pakollista. Ratkaisuksi ei käy se, että suljetaan rajat köyhistä ja kulttuuriltaan eroavista maista tulevilta siirtolaisilta. Se sotisi yleistä kehitystä ja siten yhteistä hyvää vastaan.

Haluaisin kysyä, että onko esim. Ruotsi onnistunut integroinnissa? Tanska? Hollanti? Iso-Britannia? Saksa? Jos ovat, mitä Suomi on tehnyt erilailla kuin kyseiset maat? Jos eivät, niin mitä Suomen pitäisi tehdä erilailla onnistuakseen?

Voisitko tarkentaa termejä "yleinen kehitys" ja "yleinen hyvä"? Samoja termejä nimittäin ovat käyttäneet myös kommunistit perustellessaan omia toimiaan.

On myös iso ero sillä, tuleeko maahanmuuttaja köyhästä (esim. Somalia) vai keskirikkaasta (esim. Viro tai Venäjä) maasta. Keskirikkaista maista tulevat ovat yleensä paremmin koulutettuja kuin köyhistä maista tulevat, kuten nimim. muzakianin taulukko osoittaa. Huomattavaa on myös se, mitä aiemmin jo sanoin, että kohtuullisen suuri osa köyhistä maista tulevista on melko korkeasti koulutettuja. Myös se näkyy tuosta em. taulukosta (49%:lla somalisiirtolaisista on joko korkea-asteen tai keskiasteen tutkinto). Myös tämän potentiaalin hyödyntämisessä Suomi on epäonnistunut. Epäonnistuminen on johtanut siirtolaisten osittaiseen tai täydelliseen syrjäytymiseen yhteiskunnasta, jonka "hedelmät" näkyvät etenkin toisen polven siirtolaisten kohdalla: siirtolaisnuorison jengiytyminen ja siitä aiheutuvat ongelmat. Jos syrjäytymistä ei ensimmäisen polven siirtolaisten kohdalla tapahdu, sopeutuvat he isäntämaan kultuuriin eikä turvana tarvita siirtolaisten keskeistä alakulttuuria turvaverkkona, jolloin myös heidän lapsistaan tulee "normaaleja" kansalaisia.

On syytä mielestäni erotella inegroinnin "kohteista" kaksi ryhmää. Maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä.

En tiedä oletko tutustunut minkä verran sosiaali- tai kehityspsykologiaan, mutta niistä on apua tarkastellessa tilannetta.

Henkilö luo identiteettiensä peilaamalla itseeän muihin. Kun maahanmuuttaja tulee kulttuurista ja ympäristöstä, jossa kaikki muut ovat erilaisia arvoiltaan, normeiltaan ja ulkonäöltäänkin, kärsii tämä henkilö välittömästi identiteettiongelmasta. Identiteettiään ei voi muuttaa täydellisesti se vain on käytännössä mahdotonta. Sitä täydellinen ingretointi kuitenkin edellyttäisi. Kun yksilö huomaa olevansa "erilainen" eikä samaistu valtaväestöön (korostan vielä, että se on _helvetin vaikeata), niin hänen itsetuntonsa kärsii ja kierre on valmis. Ilman mitään rasismia tms. Se vain ei ole hirveän mukava homma kokea olevansa erilainen kuin muut. Tämä on se syy miksi ghettoutumista yms. tapahtuu, jotta ihmiset kokisivat omat norminsa ja arvonsa, ja sitä kautta itsensä hyväksytyksi, ei pelkästään muiden silmissä, vaan myös sitä kautta itsensä silmissä. Vain harrva pystyy sopeutumaan noin vaikeasta prosessista ja integroitumaan kunnolla. Sanomattakin selvää, että mitä erilaisempi kulttuuri, sitä vaikeampaa itsensä muuttaminen on. Kulttuuri, normit, ja arvot ovat erilaisia muualla. Se vain on fakta. Tämä on monen helvetin vaikea ymmärtää. "Ihmiset ovat yksilöitä. Kaikki ovat samanarvoisia. Muslimeissa on ihan samalla tavalla "normaaleja" kuin kristityissäkin." Olen asian sanonut jo monta kertaa, mutta "normaali" Somaliassa on hiukan eri kuin Suomessa.

Mitä tulee sitten näihin toisen polven olokkaisiin. Ihminen rupeaa luomaan identiteettiänsä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Taaskin peilaamalla ympäristöönsä. On varmaankin sanomattakin selvää, että lapsuudessa tämä peilaus tapahtuu vanhempien kautta. Kun vanhemmat kasvattavat lapsensa oman kulttuurinsa oppiin, niin lasten tullessa kanssakäymisiin yhteiskunnan kanssa. Tulee vastaan taas uusi konflikti. Koska yksilö hakee hyväksyntää peilaamalla aina muihin. Ristiriitaisessa tilanteessa nuori ei pysty hakemaan tätä hyväksyntää mistään. Yhteiskunta, ja sen väestö on erilainen kun sinä, johtuen kasvatuksestasi, ja perheesi on erilainen kuin yhteiskunta. Yksilö ei täten saa hyväksyntää kummastakaan ryhmästä, eikä täten pysty hyväksymään itseään --> Itsetunto laskee --> kierre on valmis.

Monikulttuurisuus on ihmisen psykologiakin huomioiden lähes samanlainen utopia kuin kommunismikin. Mutta niin saadaanhan siitä "väriä katukuvaan ja globaalimenoa" "Kaikkia pitää kunnoittaa ja arvostaa". Ihan inhimillisistä syistä olen koko touhua vastaan. Kaikkein vaikeinta tämä homma on juurikin niille maahanmuuttajille. Harva ihminen pystyy muuttamaan itseään niin paljon kuin integrointi vaatisi. Jotta integroinnista saataisiin helpompaa maahanmuuttajaa kohtaan, täytyisi yhteiskunnan arvo-/normi-/tapapohjaa muuttaa enemmän maahanmuuttajan mukaisesti. Jokainen älyä omaava henkilö ymmärtää sen mahdottmuuden.


Yleinen luulo on se, että maahanmuutosta aiheutuvat kulut (esim. julkiset palvelut) ovat paljon suurempia, kuin maahan muutosta aiheutuvat hyödyt (esim. verotulot ja kansantaloudellinen tuottavuus). Useat eurooppalaiset tutkimukset kuitenkin osoittavat juuri päinvastaista: että jopa laittoman siirtolaisuuden hyödyt ovat suurempia kuin haitat. Sitä en tiedä, mikä tilanne on Suomessa, mutta aivan varmasti käyttämätön hyötypotentiaali on suuri.

Näitä tutkimuksia olisin erittäin halukas näkemään. Ei tarvitse mennä naapurimaata pidemmäs kalaan, niin jostain syystä tulee mieleen jotain aivan muuta.

Maahanmuuton vähentäminen tai sen rajoittaminen pelkästään "highly skilled expatriates" -ryhmään olisi siis kahdesta syystä haitallinen: 1. Suomelta jäisi itseltään suora hyöty saamatta, 2. Suomi ei osallistuisi kaikkia pidemmällä tähtäimellä hyödyttävään globaaliin kehittämiseen.

Mitä tarkoitat tällä hyödyllä? Sitä hyötyä, jota Ruotsi ja Tanska ovat saaneet ja, josta esim. Kanada on jäänyt paitsi? Onko Kanada kärsinyt, kun se ei ole osallistunut "kaikkia hyödyttävään globaaliin kehitykseen" rajaamalla tulokkaat? Siis kärsinyt muuten kuin menettänyt imagopisteitä kukkahattutätien ja ituhippien silmissä.

Kuten sanoit, Wiking, olet ikäänkuin itsekkäistä syistä monikulttuurisuutta vastustava. Varmasti moni muukin. Ihan ymmärrettävää sinänsä, mutta olen täysin varma siitä, että noita negatiivisia ilmiöitä pystyy melko pienellä vaivalla ja pienillä kustannuksilla vähentämään. Siitä hyötyisi kaikki: siirtolaiset ja koko kansantalous. Ongelmana ovat pääosin kaksi asiaa: 1. puutteet suomalaisessa järjestelmässä sopeuttamisen ja sosiaaliturvan osalta ja 2. laajat ongelmat suomalaisten asennoitumisessa (en tarkoita pelkästään suoraa rasismia, vaan myös tietynlaista pelkoa käyttää työvoimapotentiaalia omaksi hyödyksi).

Kuten totesin, olen asiaa vastaan ihan yleiselläkin tasolla. Mutta myös itsekkäästäkin syystä. Samaa voin sanoa Kommunismista, natsismista jne.

Jos pystyt muuttamaan ihmisen psykologisen luonteen melko pienellä vaivalla ja kustannuksilla, niin nostan hattua. Olen ensinmäisten joukossa ja eturivissä kuuntelemassa luentoo.

Mitä noihin mainitsemisiin ongelmiin tulee niin neuvostoliiton kokeilu kaatui kahteen asiaan: 1. Yhdysvaltojen sabotaasi, ne siat. 2. Huonoon toteutukseen.

No joo. Kuten mjr totesi, niin maahanmuutto isolla kädellä on kansallistaetua vastaan, mutta jossain määrin sitä on toteutettava kansallisen edun vuoksi.

Sopeuttamisjärjestelmää täytyy kehittää, se on selvä. Mutta minusta olisi jo korkea aika lopettaa hössötys kaikenlaisista "monikulttuurisista rikkauksista" ja "väreistä katukuvaan" ja "maailma globalisoituu hyväksykää nyt se" Tuollainen on vain törkeetä propagandaa. Asioihin täytyy tarttua realistisella otteella eikä utopistisella hössötyksellä. En omaa hegel/marxilaista historiankäsitystä, ja uskon, että ei kovin moni muukaan tervellä järjellä varustettu yksilö.

Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että tulijat pitäisi Kanadan malliin seuloa. Se on kaikkien kannalta paras ratkaisu.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
"Huippuosaajien" lähtö kehitysmaista ei todellakaan edesauta kehitysmaita pääsemään parempaan tilaan. Se vain pitää ne yhä pahemmin ja pahemmin ruokintaletkussa kiinni. Varsinkin, kun kehitysmaissa asuva väestö siirtyy riippuvaiseksi sukulaistensa "apurahoista". Yksi suurin syy tämän hetken ruokapulaan on se, että kehitysmaat ovat laiminlyöneet maatalouden kehittämisen. Yhdysvalloilla on ollut varastoissa ruokatarvikkeita, niin paljon, että niitä on pystytty myymään pilkkahinnalla. Ei kehitysmaat ole nähneet syytä panostaa maatalouteen, kun ruokaa on saatu halvalla muutenkin. Nyt ollaankin sitten totaalisen kusisukassa, kun ruokaa ei enään muualta halvalla saadakaan.

"Brain Drain" on tietysti ongelmatekijä. Itsestään selvä asia. Muista kuitenkin, että ihminen ei helposti kotiseudultaan liikahda, siihen tarvitaan painavat syyt. Ja heti kun mahdollista, ihmisellä on myös tapana palata kotiseudulleen. Silloin nämä ihmiset vievät myös ulkomailla karttuneen kokemuksensa ja osaamisensa takaisin kotimaahansa.

Kehitysmaat eivät ole nähneet asiakseen panostaa maatalouteen, koska elintarvikkeiden vienti on kannattamatonta länsimaiden protektionismin takia (tuontitullit ja oman maatalouden subventointi). Euroopan Unionin jäsenmaiden yhteenlasketut maataloussubventiot ylittävät moninkertaisesti maksetun kehitysavun määrän. En jeesustele, että se olisi täysin väärin, haluan antaa vain esimerkin, kuinka isoissa mittasuhteissa pyöritään. Muistetaan kuitenkin, että esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on hirveät määrät maatalouteen sopivaa maaperää ja että myös eurooppalaiset hyötyisivät halventuvista elintarvikkeista. Länsimaiden protektionismin takia ihmiset kehitysmaissa viljelevät omiin tarpeisiinsa tai myyvät elintarvikkeita eteenpäin kansantaloudellisesti tuottamattomina "vaihtokauppoina". Toki protektionismia meillä EU:ssa jossakin määrin tarvitaan. Nyt se on vain aivan levottoman korkealla tasolla.


Haluaisin kysyä, että onko esim. Ruotsi onnistunut integroinnissa? Tanska? Hollanti? Iso-Britannia? Saksa? Jos ovat, mitä Suomi on tehnyt erilailla kuin kyseiset maat? Jos eivät, niin mitä Suomen pitäisi tehdä erilailla onnistuakseen?

Ongelmilta ei koskaan voi kokonaan välttyä, mutta esimerkiksi Saksa ja Sveitsi ovat hyötyneet aivan käsittämättömästi siirtolaisuudesta. Itseasiassa nuo maat eivät enää tule toimeen ilman ulkomaalaisperäistä työvoimaa. Sveitsissä esimerkiksi rakennetaan tällä hetkellä todella paljon, mutta rakennustyömailla ei näe juuri yhtään sveitsiläisiä (paitsi ehkä suurin osa mestareista ja insinööreistä). Maan työttömyysprosenttikin on matala (2,8%) ja kansantalouden on arveltu olevan maailman toiseksi kilpailukykyisin.

Vastapainona on toki enemmän rasismia ja vastenmielisiä populistipuolueita, mutta Sveitsi on turvallinen maa elää siinä missä Suomikin.

Integrointi. Sen eteen voi tehdä tiettyjä asioita liittyen "suorista" asuttamispoliittisista ratkaisuista aina "epäsuoran" vaikutuksen kannustinratkaisuihin (sosiaaliturva). Näistä olen jauhanut tarkemmin sekä tässä, että varsinkin "monikulttuurisuus" -ketjussa, joten en jaksa toistaa itseäni. Pääasiassa integraatio tapahtuu kuitenkin ajan kanssa. Asuttamis- ja kannustinratkaisut auttavat siinä, ettei ensimmäisen sukupolven kohdalla ajauduta pahasti nk. väärille raiteille.


Voisitko tarkentaa termejä "yleinen kehitys" ja "yleinen hyvä"? Samoja termejä nimittäin ovat käyttäneet myös kommunistit perustellessaan omia toimiaan.

"Yleisellä kehityksellä" tarkoitin köyhyyden vähentämistä / vähenemistä globaalisiti. "Yleisellä hyvällä" sitä, että globaalista köyhyyden vähenemisestä hyötyvät sekä kehitysmaat, että länsimaat. Esimerkiksi ostovoimainen Afrikka hyödyttää myös meidän kansantalouttamme.

Vaikutanko kommunistilta? Siinä tapauksessa et ole ymmärtänyt sanaakaan mitä olen kirjoittanut.


On syytä mielestäni erotella inegroinnin "kohteista" kaksi ryhmää. Maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä.

Tavallaan kyllä. Tätä tarkoitin sillä, että lopullinen integroituminen tapahtuu ajan kanssa. Ensimmäisen maahanmuuttajasukupolven kohdalla tehtyjen toimenpiteiden päälimmäisenä tarkoituksena onkin edistää heidän sopeutumistaan ja siten estää junan menemistä väärille raiteille heti alussa. Täydellisesti ongelmia ei tietenkään voi estää.

Tuossa, mitä kirjoitit sosiaali- ja kehityspsykologiasta, on varmasti paljon perää ja se liittyy tuohon, mitä kirjoitin edelliseen kappaleeseen. Tuon oravanpyörän voi kuitenkin katkaista: siitä on esimerkkejä kaikissa maissa, joissa on paljon maahanmuuttajia. Väitän, että selkeästi suurin osa toisen polven siirtolaisista on sopeutunut hyvin tai melko hyvin yhteiskuntaan. Autonpolttajat (viittaan tällä Ranskan ja Tanskan tapahtumiin) ovat kuitenkin vähemmistö.


Monikulttuurisuus on ihmisen psykologiakin huomioiden lähes samanlainen utopia kuin kommunismikin. Mutta niin saadaanhan siitä "väriä katukuvaan ja globaalimenoa" "Kaikkia pitää kunnoittaa ja arvostaa". Ihan inhimillisistä syistä olen koko touhua vastaan. Kaikkein vaikeinta tämä homma on juurikin niille maahanmuuttajille. Harva ihminen pystyy muuttamaan itseään niin paljon kuin integrointi vaatisi. Jotta integroinnista saataisiin helpompaa maahanmuuttajaa kohtaan, täytyisi yhteiskunnan arvo-/normi-/tapapohjaa muuttaa enemmän maahanmuuttajan mukaisesti. Jokainen älyä omaava henkilö ymmärtää sen mahdottmuuden.

Saksan väestöstä lähes 10% on ulkomaalaistaustaisia. Voidaan siis todeta, että kyseessä on monikulttuurinen yhteiskunta. Millä tavalla Saksa ei toimi? Onko Saksan monikulttuurinen yhteiskunta mahdoton? Entä Sveitsi?

Kannattaa katsoa, miten Suomea monikulttuurisemmat länsimaat ovat hyötyneet siirtolaisuudesta. Ranskan hulinoita ei sovi vakavuudeltaan vähätellä, mutta niistä tietenkin kohutaan paljon enemmän, kuin siitä, minkälainen hyöty Ranskalle siirtolaistyövoimasta on.

Nimimerkki Wiking itse peräsi jossakin viestissä, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on säilytettävä. Jep, mutta se ei säily ainakaan nykymuodossaan, jos ei jostakin saada suhteellisen pian lisää työvoimaa.



Onko Kanada kärsinyt, kun se ei ole osallistunut "kaikkia hyödyttävään globaaliin kehitykseen" rajaamalla tulokkaat?

"Globaali kehitys" on globaali julkishyödyke. Julkishyödykkeen hyödyntämisestä on mahdotonta estää ketään. Julkishyödyke pitää kuitenkin ensin tuottaa ja tuottamisesta aiheutuu kustannuksia. Julkishyödykkeen ongelmana on "freerider"-ilmiö.

Leikitään ajatuksella, että Suomi lopettaa kokonaan kehitysavun antamisen (mikä ei ole realistisesti mahdollista, koska tietyt kansainvliset instituutiot edellyttävät sitä jäseniltään) ja joku muu maksaa Suomen osuuden. Kehitysavun kohteet rikastuvat ja Nokia myy siten enemmän puhelimia niihin maihin. Suomi saa Nokialta verotuloja ja hyötyy, vaikka itse ei ole maksanut kehitysapua. Todellisuudessa esimerkit ovat tietysti miljoona kertaa monimutkaisempia.

Kanada siis ei ole kärsinyt, koska "globaali kehitys" on globaali julkishyödyke. Tietenkin "globaaliin kehityksen" edistämiseen kuuluu miljoona muutakin asiaa, kuin maahanmuuttajien vastaanottaminen, joihin Kanada on osallistunut. En siis väitä Kanadaa freerideriksi.



Sopeuttamisjärjestelmää täytyy kehittää, se on selvä.

Kyllä. Ja sitä on mahdollista kehittää.


Mutta minusta olisi jo korkea aika lopettaa hössötys kaikenlaisista "monikulttuurisista rikkauksista" ja "väreistä katukuvaan" ja "maailma globalisoituu hyväksykää nyt se" Tuollainen on vain törkeetä propagandaa. Asioihin täytyy tarttua realistisella otteella eikä utopistisella hössötyksellä. En omaa hegel/marxilaista historiankäsitystä, ja uskon, että ei kovin moni muukaan tervellä järjellä varustettu yksilö.

Itse puhun ensisijaisesti kansantaloudellisesta näkökulmasta. Maahanmuuton hyödyt ovat suuremmat kuin sen haitat. Haitoista kuten rasismi, epäturvallisuuden kasvaminen, rikollisuus, ym. vain puhutaan paljon enemmän. Esimerkiksi työvoiman lisääntymisestä seuraavasta bruttokansantuotteen kasvusta ei puhuta juuri mitään. Nuo haitat ovat toki vakavia asioita ja niihin pitää puuttua. Tai ennen kaikkea niitä pitää pyrkiä ehkäisemään.

Toinen näkökulma, josta puhun, on juuri tuo globaali kehitys. Siirtolaisuus on yksi tekijä, joka vähentää köyhyyttä maailmanlaajuisesti. Ja maailmanlaajuisen köyhyyden väheneminen hyödyttää pitkällä tähtäimellä kaikkia. Kuten halusin tuossa yllämainitsemassani, helvetin yksinkertaistetussa, Nokia-esimerkissä tuoda esille.

Olen toki myös empaattinen ihminen ja minun mielestäni hädässä olevaa pitää auttaa. Lisäksi minusta on mukavampaa kävellä monikulttuurisessa katukuvassa. Puhuin kuitenkin tässä viestissä raa'asta markkinataloudellisesta hyötynäkökulmasta.



EDIT. Pyrin, kun ehdin, löytämään noita tutkimuksia netistä. Olen niitä joistakin kirjoista ja artikkeleista lukenut. Ainakin maailmanpankin sivustolta (www.worldbank.org) löytyy pirusti erilaisia asiaan liittyviä raportteja, taulukoita ja tilastoja, jos kiinnostaa.
 
Viimeksi muokattu:

laredo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sipoon Wolf, Malaga, Barcelona, työväen ampujat
No niin. Öljy maksaa nyt 119,90 tynnyriltä ja kohta joku virallinen taho nostaa kissan pöydälle ja kertoo sen johtuvan öljypiikin ohittamisesta. Seuraus-> öljyn hinnan nouseminen lähelle 200 dollaria tynnyriltä ja maailmanlaajuinen lama sillä tasolla, mitä emme ole vielä nähneet. Vaikkei tämä kävisikään juuri nyt, on sama tulossa vuoden parin viiveellä vääjäämättömästi.Tämä taas vaikuttaa samantien ravinnon hintoihin, nostaen niitä huomattavasti. Jo nyt olemme ohittaneen ns. peak foodin jolloin maailman ravinnontuotanto ei riitä ruokkimaan kaikkia nälkäisiä. Tilannetta ei myöskään yhtään auta ns. biopolttoaineisiin siirtyminen jolloin viljelyspinta-alaa raivataan ei-ravinnonkäyttöön. Samaan aikaan käynnissä on tämä hassunhauska ilmastonmuutos jonka on arvioitu poistavan maailman viljelyspinta-alasta jopa 90%.

Olemme kusessa jo nyt aivan totaalisesti. On täysin naurettavaa puhetta olettaa talouden kasvun vaativan lisätyövoimaa. Kasvu on tuotapikaa ohi länsimaissa ja siirrymme alenevan talouden malliin. Tietysti köyhistä maista olisi tulossa pilvin pimein porukkaa, mutta maailma tulee menemään armottomaksi. Veikkaan tulevina vuosina pakolaisia vastaanotettavan miinoin ja rynnäkkökiväärein punaisen ristin sijasta.

Jokainen ajattelija ja näitä asioita tosissaan pohtinut tietää mistä on kyse. Tässä tilanteessa ainut mahdollinen pakolaisuus ja maahanmuutto on rikkaista maista siirtyminen köyhiin. Näin saa maapallo lisäaikaa. Aloitetaan vaikka siirtämällä vihreät näpertelevät humanistit ja kehitysavun paapojat. Perään voidaan heittää kaikki kirkon ulkomaanavusta vastuunalaiset. Nämä henkilöt ovat ns. maailmanpettureita, tulevien sukupolvien murhaajia.
 

Viljuri

Jäsen
Varmasti ekofasistien ja globalisaatiokriitikkojen kannalta hyvin valitettavasti tuo Peak oil -juttu ei toimi noin, mutta ei se myöskään vaikuttaisi tuon taivaallista tässä ketjussa käsiteltyyn pääasiaan, nousisi öljyn hinta vaikka 300 dollariin. Tai mille satutasolle tahansa.

Siis, väestöennusteista nähdään, ettei ihmisiä ole tarpeeksi pyyhkimään toisten ihmisten paskoja, olivatpa pyyhkijä tai pyyhittävä miten pihalla olevia tahansa, sillä informaatioyhteiskunnassa palvelusektori on kertaluokkaa tärkeämpää kuin globalisoitunut ja tuottavuuden kasvun vuoksi yhä vähemmällä porukalla tehtävä teollisuustuotanto.

Toisekseen, ei se hintamekanismi toimi tuonne päinkään markkinataloudessa, sillä korvaavat teknologiat ovat jo ainakin osin olemassa tai vähintäänkin suunnittelupöydällä. Ne eivät ole vielä kustannustehokkaita, mutta jollain tietämättömyydestä ja hatusta vedetyllä satuhinnalla ne varmasti korvaisivat öljyn vaikka kokonaan energian lähteenä*, lyhyessäkin aikataulussa.

Toisekseen, itse öljyä on ihan määrättömästi (esimerkiksi Albertassa), kysymys on sen markkinoille saamisen kustannuksista. Nykyisen maailmanmarkkinahinnan selite on jalostamokapasiteetin puutos (öljy-yhtiöt haluttomia/kyvyttömiä investoimaan, arvioivat öljyn hinnan vielä sukeltavan voimakkaasti) ja Kiinan harrastama öljyn imurointi markkinoilta. (rakentaa itse asiassa strategisia öljyreservejä Euroopan ja Yhdysvaltojen malliin, kysymys ei sinänsä niinkään talouskasvusta tai liikenteestä)

Eli hieman tietoa ja realismia kehiin pelkkien satufantasioiden sijasta.

* Siitä riippumatta, että onko kaikilla kehitysmailla mahdollista ottaa niitä teknologioita heti käyttöön tai voi mennä toisinkin päin, vrt. kiinteitä linjoja mobiiliverkkoihin tai Suomea ensinmmäisenä aikoinaan teollistuneeseen Iso-Britanniaan.
 

laredo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sipoon Wolf, Malaga, Barcelona, työväen ampujat
Varmasti ekofasistien ja globalisaatiokriitikkojen kannalta hyvin valitettavasti tuo Peak oil -juttu ei toimi noin, mutta ei se myöskään vaikuttaisi tuon taivaallista tässä ketjussa käsiteltyyn pääasiaan, nousisi öljyn hinta vaikka 300 dollariin. Tai mille satutasolle tahansa.

Siis, väestöennusteista nähdään, ettei ihmisiä ole tarpeeksi pyyhkimään toisten ihmisten paskoja, olivatpa pyyhkijä tai pyyhittävä miten pihalla olevia tahansa, sillä informaatioyhteiskunnassa palvelusektori on kertaluokkaa tärkeämpää kuin globalisoitunut ja tuottavuuden kasvun vuoksi yhä vähemmällä porukalla tehtävä teollisuustuotanto.

Toisekseen, ei se hintamekanismi toimi tuonne päinkään markkinataloudessa, sillä korvaavat teknologiat ovat jo ainakin osin olemassa tai vähintäänkin suunnittelupöydällä. Ne eivät ole vielä kustannustehokkaita, mutta jollain tietämättömyydestä ja hatusta vedetyllä satuhinnalla ne varmasti korvaisivat öljyn vaikka kokonaan energian lähteenä*, lyhyessäkin aikataulussa.

Toisekseen, itse öljyä on ihan määrättömästi (esimerkiksi Albertassa), kysymys on sen markkinoille saamisen kustannuksista. Nykyisen maailmanmarkkinahinnan selite on jalostamokapasiteetin puutos (öljy-yhtiöt haluttomia/kyvyttömiä investoimaan, arvioivat öljyn hinnan vielä sukeltavan voimakkaasti) ja Kiinan harrastama öljyn imurointi markkinoilta. (rakentaa itse asiassa strategisia öljyreservejä Euroopan ja Yhdysvaltojen malliin, kysymys ei sinänsä niinkään talouskasvusta tai liikenteestä)

Eli hieman tietoa ja realismia kehiin pelkkien satufantasioiden sijasta.

* Siitä riippumatta, että onko kaikilla kehitysmailla mahdollista ottaa niitä teknologioita heti käyttöön tai voi mennä toisinkin päin, vrt. kiinteitä linjoja mobiiliverkkoihin tai Suomea ensinmmäisenä aikoinaan teollistuneeseen Iso-Britanniaan.


Tässä sulle sitä realismia.
http://debatoija.blogspot.com/2007/07/peak-oil-peak-food-peak-world.html

Ja kyllä pyllyjen pyyhkimiseen riittää omastakin takaa jengiä alenevan talouden skenaariossa.

Loppukädessä ei ole kysymys siitä millon öljy loppuu vaan milloin sen hinnanousu aiheuttaa ravinnon hinnannousun nopeasti. Tämä on siis jo käynnissä.

Mitään korvaavia teknologioita ei edes ole muuta kuin tulevaisuuden suunnitelmissa, taisit sen itsekin tuossa todeta. Niistä tulevat ongelmat sitten erikseen.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Linkilläsi on yhtä paljon painoarvoa kuin millä tahansa viestillä tässä ketjussa - pelkästään yhden ihmisen mielipiteitä ja ennustuksia parilla linkillä, joita tulkitaan erittäin tarkoitushakuisesti. Ei se, että mölötyksensä kirjoittaa blogiin tee siitä yhtään sen todempaa kuin että sen kirjoittaisi vaikka Jatkoaikaan.

Hyvän kuvan tuon blogin kirjoittajasta saa lukemalla muita kirjoituksia - ennustuksia piisaa vähän joka alalta.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Olen käsittänyt että monilla on ongelmana ihan uskonto. Ei voida esimerkiksi uskonnon puolesta hoitaa vastakkaisen sukupuolen edustajia tai yleensäkään kauheasti kosketella vääräuskoisia. Kukapa palkkaisi moisen lääkärin, kun budjetti ja paikat ovat rajallisia?

Meille tuli firmaan sitten toisenlainen tapaus. Asiakas vaati saada miespuolista asioitaan hoitamaan, mutta meiltäpäin sanottiin, että firman naiset ovat meillä tässä asiassa parhaimpia, että sitten jos ei kelpaa voi lähteä menemään. Hyvin on pysynyt asiakkaana. Kyseessä oli muslimimies.

Yksi mikä minussa on alkanut ärsyttää nimenomaan somaleissa (lisään tähän vielä sen verran, että heidän kanssaan tulee toimittua lähes päivittäin jollakin tapaa). Toisten huomioonottamisen puute. Autoja jätellään parkkipaikoille siten, että lappuja pitää jättää ikkunaan kun oma auto ei mahdu ruudusta kolaroidun nissanin takaa pois. Sitten kun asiasta huomauttaa ihan asiallisesti niin "joojoo, ok ok" ja seuraavalla viikolla sama juttu. Integroidutaan vaan, mutta maassa edes jotenkin maan tavalla, eikö?

Tämä asia koskee lähinnä firman parkkipaikka-aluetta, koska siellä asiaan törmää. Onhan niitä mulkkuja ihan omastakin takaa ihan riittämiin, en mä sitä sano...
 

Seti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Moni tutkimus on todistanut, että maahanmuutto on hyödyllinen asia sekä niille maille, joista muutetaan, että niille maille joihin muutetaan. Niille maille, joihin muutetaan, hyöty tulee työvoimapotentiaalin kasvun muodossa.

Moni tutkimus. Voisitko linkittää vaikka yhden, noin aluksi.
Tuota noin... onhan se kiva että on potentiaalia, mutta kun sen realisoiminen ei oikein tuppaa onnistumaan. Kai se sitten on poliittisesti korrektimpaa kutsua sosiaalipummia ja parasiittia valtavan potentiaalin omaavaksi työvoimareserviläiseksi.

Tässä linkki tuohon ketjun alkupuolella mainittuun A-talk ohjelmaan.
Vieraina ministerit Astrid Thors ja Paavo Väyrynen, insinööri Shirin Namiq ja Elinkeinoelämän keskusliiton Riitta Wärn.
Voi spoilata sen verran, että tuo keskustelu ei mene aivan käsikirjoituksen mukaan.

Koska kaikissa länsimaissa on sama ikääntymisongelma kuin meilläkin, niin katsoisin mikä tilanne voi olla olla pahimmillaan.
Japani ikääntyy kaikkein nopeimmin. Artikkeleita Reuters ja BBC
Aika karuja lukuja.
By 2007, Japan's population is expected to peak at 127 million, then shrink to under 100 million by the middle of the century. This means 30 million fewer workers at a time when the number of elderly will have almost doubled.

Mutta, mutta. Maahanmuuttoa ei juurikaan mainita noissa artikkeleissa.
Eikä ainakaan ensisijaisena, lähes paniikinomaisena ratkaisuna. Toisin kuin jossain muualla. Ehkä tulevaisuuden väestön ikärakenteen mullistuminen ei ole heille kovin suuri este ylitettäväksi. Suuri haaste, mutta heikäläisten mentaliteetti lienee se että kyllä tästäkin selvitään. Ainakin osa hoitsuista on jo nyt korvattu robotein. Voisi olettaa että parinkymmenen vuoden päästä on keksitty vaikka mitä lisävempeleitä.

scholl kirjoitti:
Fiksuilla ei ole pahemmin aikaa eikä mielenkiintoa perhepuuhasteluille kun taas daijuimmille seksi on lähes ainoa sisältö elämässä. Niinpä on luonnollista, että korkeasti koulutetuissa on paljon lapsettomia ja talkkareilla taas voi olla neljä viisikin lasta. Itse väitän, että se johtaa siihen, että ihmiskunta tulee tyhmemmäksi, joku toinen voi olla eri mieltä.

Taidettu nähdä sama elokuva. Idioluutio
Tuohan on tietenkin vain harmitonta viihdettä. Eihän noin oikeasti tapahdu missään. Ja vaikka tapahtuisikin, niin ei ainakaan Suomessa.

Loppukevennykseksi Kari Suomalaisen piirros, eteenpäin on menty?

EDIT: Tuli törmättyä tällaiseen artikkeliin.

Suurista muuttoliikkeistä ongelmia sekä lähtömaille että vastaanottajille

TS: Siirtolaisuus ei ole ratkaisu työvoimapulaan
 
Viimeksi muokattu:

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ehkä tulevaisuuden väestön ikärakenteen mullistuminen ei ole heille kovin suuri este ylitettäväksi. Suuri haaste, mutta heikäläisten mentaliteetti lienee se että kyllä tästäkin selvitään. Ainakin osa hoitsuista on jo nyt korvattu robotein. Voisi olettaa että parinkymmenen vuoden päästä on keksitty vaikka mitä lisävempeleitä.

Robotissa on se huono puoli että se ei paljon veroja maksele. Jollain rahalla ne robotitkin pitää tehdä. Kiinnostaisi tietää kumman Seti haluaisi itseään vanhuksena hoitavan, Robotin vai esim. kiinalaisen hoitajan.

EDIT: Tuli törmättyä tällaiseen artikkeliin.

Suurista muuttoliikkeistä ongelmia sekä lähtömaille että vastaanottajille

TS: Siirtolaisuus ei ole ratkaisu työvoimapulaan

Mielipideosastollahan tuo kirjoitus oli, eikä sinänsä tuonut mitään uutta. Kyllä minä näkisin niin että ne ketkä tänne tulee oikeasti työn perässä on suhteellisen motivoitunutta porukkaa eikä heillä ole niin suurta ongelmaa sopeutumisen kanssa. Jos esim. Aasiassa alkaa olla liikaakin koulutettua porukkaa ja tavan duunaria, niin en ymmärrä mikä on ongelma ettei heitä voisi täällä hyödyntää. Valmistelut vaan pitää olla hyvät ja olosuhteet täällä päässä sillä mallilla että tänne ylipäätään haluaa kukaan tulla. Mielenkiinnolla odotan miten Esperin kokeilu onnistuu, siinähän muuntokoulutetaan ja valmennetaan filippiiniläisiä hoitajia ennen tänne tuloaan jotta olisivat mahdollisimman valmiita varsinaiseen työntekoon tänne tultuaan. Jossain uutisissakin oli juttua tästä viikolla, ja ainakin haastateltu hoitokodin asukki oli innoissaan uusista hoitajista.
 

Seti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kiinnostaisi tietää kumman Seti haluaisi itseään vanhuksena hoitavan, Robotin vai esim. kiinalaisen hoitajan.

Nykyisen elinikä ennusteeni valossa ehdin kuolla ajoissa pois, joten kysymys on turha.
Nykyolosuhteissa hoitsu olisi parempi, mutta mistäpä sitä tietää mitä tulevaisuuden robotit osaavat tehdä ;)

Ja aiheeseen.

Jos otetaan oletukseksi tuo että "Kaikkiaan uusia työntekijöitä pitää saada 400 000, jotta työvoimapula vältetään.", josta olen eri mieltä.
Niin eikö maahanmuuttajia tarvittaisi huomattavasti suurempi määrä?

Ulkomaalaisten työttömyysaste 30.4.07

Otan esimerkki kansallisuudeksi Somalit.
Heistä työvoimaan kuului 1345, joista 53% työttömänä. (eli 632 työelämässä)

Maassamme oli vuoden 2007 lopussa 4852 Somalia (+kansalaisuuden saaneet, yhteensä 9810 somalia äidinkielenä puhuvaa)
Muita työttömyysprosentteja kansalaisuuksittain.
Venäjä 30%, Serbia 38%, Vietnam 40%, Marokko 44%, Iran 47%, Afganistan 54%, Irak 62%. Saksa 6%, Kiina 7%, Ruotsi 9%

Somaleista työelämässa siis 13%.
Jos oletetaan että uudet tulokkaat olisivat yhtä hanakoita työllistymään, niin työvoimavajeen täyttämiseksi tarvitaan noin 3.000.000 maahanmuuttajaa.

Tämähän on tietenkin väärin. Varmaan puolellakin tuosta pärjäisi. Kunhan vain laskeskelin tuolta(kin) kantilta.
Ehkä kuitenkin kannattaisi hieman harkita mistä sitä multikulttuurisuutta ja varsinkin TYÖNTEKIJÖITÄ tänne haalitaan.

Jenkeissähän asiat menivät vituralleen, kun kukaan ei viitsinyt ajoissa kuunnella asiapuhetta.
Lopputulos on kaikkien ihailtavissa. Los Angeles 'is a Third World city'

Kari Suomalaisella oli vieläkin jatkuvasta menosta näkemys jo aikaa sitten.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämä on tietysti aihe, jossa aivot monesti jätetään narikkaan. Eli Suomen väestö tule ikääntymään huomattavan nopeasti, ja ilman merkittävää siirtolaisuutta väkiluku tulee pienenemään. Eli suuri joukko ihmisiä siirtyy pois aktiivisesta työelämästä eikä heitä voida korvata lähellekään samalla määrällä uusia työntekijöitä ja veronmaksajia. Tämä on objektiivinen fakta, josta ei voi järkevästi olla eri mieltä. Tunnustan että minusta kyllä se huomio, että ongelmaan paras ja tuskattomin ratkaisu lienee huomattavasti lisääntynyt aktiivisen väestön siirtolaisuus Suomeen, lähentelee myös objektiivisen faktan asemaa. Ongelmia on pian edessä, todella suuria ongelmia, ja järkevästi ja pitkäjänteisesti toteutettuna siirtolaisuus on varmasti parempi ratkaisu maalle, kuin talouden ja hyvinvointirakenteiden alasajo pakon edessä. Ja sitä huomattava työikäisten määrän pieneneminen ja huoltosuhteen nopea heikkeneminen ihan oikeasti merkitsevät. Vai voisiko joku (robottien lisäksi) perustella, että miksi ei merkitsisi?
 

Tuamas

Jäsen
Miksi tässä(kin) keskustelussa rinnastetaan varsinaiset työperäiset maahanmuuttajat (joita suomessa ei suuria määriä ole kuin Virosta ja Venäjältä) sekä pakolaiset?

Tällaisen vertailun kautta on helppo demonisoida maahanmuuttajat ja huudella rajoja kiinni.

Ja edelleen, miksi keskustelijat olettavat että rajojen ollessa kohtuullisen auki, suomeen tulisi hallitsemattomia määriä maahanmuuttajia?
Kuitenkin EU:n työvoiman liikkuvuuden helpottamisen myötä rajat käytännössä aukesivat EU:n sisällä, eikä se ole johtanut mihinkään isompaan siirtolaisrynnäkköön suomeen. Kun taas esim. englantiin muutti jo pelkästään Puolasta yli 600 000 ihmistä pelkästään vuoden 2006 aikana.

Suomi ei yksinkertaisesti ole sellainen maa, johon siirtolaiset ensisijaisesti lähtisivät. Ilmasto on kylmä, kieli on tolkuttoman vaikea ja palkat ovat euroopassa häntäpäätä.

Eli jos/kun suomeen tarvitaan lisää työikäistä väestöä, jottei elintaso romahda, niin sitä väestöä pitäisi pyrkiä houkuttelemaan ja vaikka sopeuttamaan näitä jo työntekijöiden kotimaassa.
Sairaanhoitajia indonesiasta on jo varsin hyvä startti, seuraavaksi sitten vaikka bussinkuljettajia tai siivoojia Kiinasta.
 
Suosikkijoukkue
RL, CC, MS, SB-A, MN, CO, GL, ST,HG, BG
Tämähän on tietenkin väärin. Varmaan puolellakin tuosta pärjäisi. Kunhan vain laskeskelin tuolta(kin) kantilta.
Ehkä kuitenkin kannattaisi hieman harkita mistä sitä multikulttuurisuutta ja varsinkin TYÖNTEKIJÖITÄ tänne haalitaan.

No tuo nyt on ihan täysin väärin, joka suhteessa.

Sama ajatella, että Suomessa eivät syntyvät lapset milään täytä 20- vuoden päästä eläkkeellejäävien osuutta, koska 10 viime vuoden aikana syntyneistä työskentee tällä hetkellä noin. 0 %. Eli vaikka loputtomasti lapsia tekisi, mikään ei auta.
 
Suosikkijoukkue
RL, CC, MS, SB-A, MN, CO, GL, ST,HG, BG
Lisääntymisessä on kaksi vaihtoehtoista koulukuntaa. Toisen mukaan älykkyys periytyy ja toisen ei. Fiksuilla ei ole pahemmin aikaa eikä mielenkiintoa perhepuuhasteluille kun taas daijuimmille seksi on lähes ainoa sisältö elämässä. Niinpä on luonnollista, että korkeasti koulutetuissa on paljon lapsettomia ja talkkareilla taas voi olla neljä viisikin lasta. Itse väitän, että se johtaa siihen, että ihmiskunta tulee tyhmemmäksi, joku toinen voi olla eri mieltä.

En ole nähnyt varmaan 15-vuoteen ainuttakaan talkkaria.

Älykkyyden rinnastaminen koulutukseen jakaa ihmiset myös kahteen koulukuntaan. Minä en tiedä kuinka paljon nimenomaan älykkyyttä se vaatii, että osaa lukea. Suomessa tähän pystyy suurin osa, viisautena sitä en pidä.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Lisääntymisessä on kaksi vaihtoehtoista koulukuntaa. Toisen mukaan älykkyys periytyy ja toisen ei. Fiksuilla ei ole pahemmin aikaa eikä mielenkiintoa perhepuuhasteluille kun taas daijuimmille seksi on lähes ainoa sisältö elämässä.
Poikkeus vahvistaa säännön.
Eikös se ollut niin, että sinulla ei ole perhettä eikä aikaa sellaiselle seksipuuhastelulle?
 
Suosikkijoukkue
RL, CC, MS, SB-A, MN, CO, GL, ST,HG, BG
Olet liikkunut lähiöissä, missä kiinteistöjä hoitaa jotkut huoltomiesretaleet. Helsingin säädyllisillä asuinalueilla eirasa, kaivarissa jne. jne. taloissa on edelleen talkkareita.

Selvä.
Pointtini kuitenkin, että talkkariperinne on katoamassa, tai ainakin vähitellen katoamassa. Lapsuudestani muistan näillä lähiöilläkin olleen useampiakin talkkareita.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ihmetyttää tämä korkeasti koulutettujen siirtolaisten huono työllistyminen:

- Lääkärikoulutus on vastoin ennakkoluuloja varsin hyvin standardoitu kaikkialla maailmassa. Toki on olemassa kursseja, jotka muuttaessa täytyy päivittää, kuten kansanterveyslaki, oikeuslääketiede ja muutama muu hienosäätöä vaativa kurssi.

Tuo nyt ei kyllä pidä paikkaansa, tai ainakin tahtoisin nähdä viitteitä tuohon. Tai no, paljon riippuu siitä mitä tarkoittaa "kaikkialla maailmassa". Ja olennaistahan ei ole se, mitä standardit ovat, vaan se mikä on todellinen osaamisen taso. Standardit kun ovat vain lukuja papereissa yms.

Pitänee hieman kaivella, koska muistan nähneeni asiasta ihan tutkimustakin, tosin ei siinä PC-hengessä taidettu verrata ihan synkimpiä mahdollisia vaihtoehtoja (ts. esim. suomalainen koulutus vs. ugandalainen), mutta jo ihan hoitoresurssierot ja teknologiset erot vaikuttavat siihen, miten koulutusta voidaan oikeasti antaa. On ihan eri asia opiskella lääkäriksi paikassa missä MRI, PET yms. ovat arkipäivää (noh, kallista toki) kuin paikassa, missä näistä lähinnä kerrotaan huhuja.
 

Seti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
TEM:n ennuste: Työttömyyden aleneminen jatkuu lähivuosina


Ja uutisointia aiheesta
YLE: Työvoimapulasta tulossa yhä pahempi ongelma
Kainuussa ja Lapissa

HS kuittaa lyhyesti: Työvoiman tarjonta kasvanee vielä pari vuotta

Mielipidekirjoitus TS:sta
Taloustieteen professori Matti Viren: Puheet 400 000 työntekijän tarpeesta tuulesta temmattuja

.............

Miten minulle on jostain takavuosilta jäänyt päähän tällainen mielikuva. Että kun työttömyys vähenee, niin siitä on raportoitu pääuutisena ns. positiiviseen sävyyn. Ehkä muistan väärin.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Eläkeiän nostaminen on paljon helpompaa kuin jengin roudaaminen ulkomailta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös