Itse ajattelisin, että monille tavallisille ihmisille oli aivan sama oliko vallassa Ruotsin kuningas tai Venäjän Staari. Etenkään kun venäläiset eivät niin hirveän innokkaita olleet isoja muutoksia tekemään. Antoivat vain elämän rullata entisellään ja jopa antoivat jopa päättää itse omista asioistaan.
Tämä on varmasti yksi suuri syy. Tosiaan lähes minkäänlaisia muutoksiahan Suomessa ei lopulta tapahtunut, ainakaan huonompaan. Mutta kuten
mjr totesi, pelot varmasti mahdollisista muutoksista ja venäläistämisestä saivat ainakin aluksi kansanliikkeitä pieniin sissisotamaisiin liikehdintöihin.
Ruotsalaisethan olivat jo vuosia "pakottaneet" suomalaiset sotimaan milloin ketäkin vastaan, joten mielestäni ei voi sanoa "rinnalla sotimisesta" vaan enemmänkin koska oli pakko.
En sanoisi näinkään. Kuten
V-G- totesi, ei Suomi tai suomalaisuus olleet mitään käsitteitä, ainakaan suuremman yleisön silmissä. Mikäli tällaista pakotusta olisi tapahtunut, olisi Ruotsi sortanut Ruotsia, ruotsalaiset ruotsalaisia. Tässähän ei ole mitään järkeä. Suomi oli kiinteä osa Ruotsia, ja suomalaiset ruotsalaisia. Enemmänkin kyse oli ihan vain geopoliittisesta sijainnista, sekä suomalaisten hyviksi tunnetuista sodankäynnin taidoista.
Eniten minua tosiaan ihmetyttää se, että kuinka nopeasti suomalaiset pääsivät eroon Isovihan tuomasta ryssävihasta. Suuren Pohjan sodan päättymisestä oli kuitenkin alle 100 vuotta, eli verrattain lyhyestä ajasta voidaan puhua, etenkin kun kyse oli niin ei-globalisoituneesta maailman ajasta. Toki Aleksanteri I ja Nikolai I toimivat kuten tuossa tilanteessa oli parhaaksi, ja samaan aikaan Suomen hyvinvointi nousi 1800-luvun alusta huikeasti. Täytyy muistaa, että vuonna 1809 Suomi oli yksi Euroopan köyhimpiä, ja nousi sadan vuoden sisällä Euroopan keskitasoon, eli hyvinvoinnin lisääntyminen oli todellakin merkittävää. Tätä taustaa vasten ei tosiaan ole ihme, että keisarien suosio oli niin vahvaa. Mutta tosiaan mielestäni on mielenkiintoista kuinka nopeasti Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjän hallintaan, ja kuinka kivuttomasti muutos tapahtui, vaikka toki muutos yksittäisten ihmisten osalta olivatkin minimaalisia, ja pidemmän päälle hyvinvoinnin kannalta jopa positiivisia.
Mutta mielestäni aika Venäjän vallan ajalta käydään peruskoulu-opetuksesta todella nopeasti läpi. Tieto Venäjän aikaisesta Suomesta on Suomessa yleisesti heikkoa. Siksi tietoa tästä on suhteellisen vaikea haalia, vaikka aihe on mielestäni mielenkiintoinen.