Taloustieteellistä keskustelua seuratessa ja siihen osallistuessa pitäisi aina muistaa, että siihen aina liittyy tietyllä tavalla ideologinen katsantokanta. Taloustiede on yhteiskuntatiede, ja siksi siinä on aina koulukuntia. Taloustieteen luonne on se, että tieto kumuloituu myös koulukintien välisen tieteellisen diskurssin myötä.
Taloustiede ei ole luonnontiede, jossa uusi tieteellisti korroboroitu tieto on paljon lähempänä absoluuttista totuutta, jonka varaan voi yksiselitteisemmin rakentaa.
Siksi yksittäisten ekonomistien lausuntoja siitä, mitä talouspoliittisia päätöksiä milloinkin pitäisi tehdä, ei tulisi ottaa minään kiveenhakattuna totuutena. Toki juuri näin poliitikot toimivat - he hirttäytyvät sen ekonomistin sanaan, joka tukee heidän ideologiaansa. Ja sitä tietysti myös tekevät monet politiikan seuraajat.
Nykyisessä mediaympäristössä se vieläpä johtaa henkilökohtaisiin hyökkäyksiin (sekä poliitikkojen ja politiikan penkkiurheilijoiden taholta) niitä taloudtieteilijöitä kohtaan, jotka esittävät omaan ideologiseen katsantokantaan nähden "epämiellyttäviä" näkemyksiä.
Erityisesti näinä aikoina taloustieteilijöiden itsensä - myös niiden, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet etujärjestöissä - olisi syytä pysyä tiukasti tieteellisessä diskurssissa.
Pursiainen siis (jälleen kerran) osuu suoraan naulan kantaan.
Viimeksi muokattu: