Itse en syyttäisi sitä että luottoa on "liian" helposti saatavilla, vaan tässä konkretisoituu kaksi asiaa. Suomessa on varsinkin keskiluokalla ja pienituloisilla liian korkea veroaste, koska väki ottaa noita pikavippejä siinä uskossa että pystyvät ne helposti maksamaan pois. Ja toinen asia on se, että oman talouden hahmottaminen ja ns. pahan päivän varalle varautuminen on ihmisiltä kadoksissa. Eletään kädestä suuhun.
...
Toisaalta suomalaisilla on velkaa enemmän kuin koskaan, samaan aikaan kuin talouksien varallisuus ja säästöt ovat korkeimmalla tasolla ikinä. Kertooko tuo sitten hyvästä talouden hallinnasta, vai siitä että rahaa ei osata käyttää järkevästi.
En usko, että veroaste on syynä pikavippien ottoon. Veroaste on Suomessa ollut aina korkea, ja silti ennen tällaista ilmiötä ei ollut. Eiköhän tuo lainaamisen helpottuminen ole se suurin syy. Ja yhteiskunnan joka tasolla lisääntynyt kärsimättömyys. Asioiden eteen ei olla valmiita ponnistelemaan.
Tuota varallisuuden kertymistä en tässä taloustilanteessa pidä hölmönä. Nollakoroilla ylimääräinen kannattaa mieluummin sijoittaa kuin käyttää ylimääräisiin lainan lyhennyksiin. Mä en tiedä, miten tasalyhennys- ja tasaerälainat ovat Suomessa jakaantuneet, mutta jotenkin tuntuu, että melko iso joukko tasalyhennyslainalaisista on kusessa korkojen noustessa, jos nyt nollakoron aikanakin ollaan vippikierteessä eikä olla nostettu lyhennysosaa yhtään. Tasaeräläisillähän laina on vain kuolettunut hurjasti nopeammin kuin maksusuunnitelma oli alunperin.
Pahaankin päivään kannattaa toki varautua, mutta liikaa ei kannata velkaa pelätä. Asuntoa ostaessa on yleensä typerää säästää ensin, kun hinta voi nousta kymmenillä tuhansilla säästäessä, ja ehkä se tarvekin sellaiselle asunnolle, jota varten säästetään, ehtii mennä ohi. Läheskään kaikista kulutusluotoista ei sitä paitsi tarvitse edes maksaa nykyään mitään. Juu, tiedän, että jotenkin se luotonantajakin sieltä omansa saa, mutta kuluttajan maksama hinta on joka tapauksessa sama käteisellä heti tai 24 kk maksuajalla. Jälkimmäinen tulee itse asiassa halvemmaksi, jos inflaatiota on vähänkin.
EDIT: Näköjään vähän ristiriitaisesti kirjoitin lainan lyhennyksistä ensin, että ei kannata lyhentää ylimääräistä ja sitten, että tasalyhenteisten kannattaisikin. Pointti tuossa jälkimmäisessä siis se, että huolestuttavaa on, jos hurjasti pienentyneistä lainaeristä huolimatta joudutaan ottamaan vippejä eikä sukanvarteen jää mitään. Voi toki sijoittaakin, mutta noiden varojen pitää olla sitten käytettävissä korkojen noustessa, jotta hyöty olisi todellinen.