Vihreä siirtymä pelastaa paljon, eikun.. Toki varmasti uutinen jo täällä ollut.
Ruotsissa lähdettiin kymmenisen vuotta sitten valtavalla vauhdilla investoimaan vihreään siirtymään. Suomessa seurattiin kateudesta vihreänä, miten sekä valtionyritykset että startupit käynnistelivät miljardihankkeita.
Nyt Ruotsin vihreä teollisuus on krapulassa, ja se panee miettimään monien Suomeen kaavailtujen hankkeiden kohtaloa.
Alan suurin tähti Ruotsissa on ollut akkuyhtiö Northvolt, joka keräsi nopeassa tahdissa miljardirahoituksen akkutehtaiden rakentamiselle. Sijoittajia ei haitannut, ettei yhtiöllä ollut teollista taustaa.
Northvoltissa on sittemmin huomattu, ettei akkujen tekeminen ollut ihan helppoa. Tärkeän komponentin eli katodimateriaalin tuotannosta yhtiö on luopunut kokonaan ja varsinaisen akkutuotannon ylösajo on muutenkin kestänyt paljon luvattua kauemmin.
Nyt yhtiö on kassakriisissä. Maanantaina se ilmoitti irtisanovansa 1 600 työntekijää ja investointihankkeet Ruotsissa on jäädytetty.
Nollakorot kuitenkin puhalsivat vihreään teollisuuteen kuplan, mistä Northvoltin vaikeudet ovat oire.
Suomessa teollisuuden veteraanit hymähtelivät epäuskoisina tammikuussa 2023, kun norjalainen tulokas Blastr Green Steel julisti rakentavansa vihreän teräksen tehtaan Inkooseen.
Tuotannon piti käynnistyä vuonna 2026. Aikataulu oli ilmiselvästi täysin epärealistinen.
Elektrolyysillä tuotettuun vetyyn perustuvat vähäpäästöiset polttoaineet ja materiaalit ovat myös selvästi kalliimpia kuin vanhat fossiilipohjaiset.
Ruotsin esimerkki näyttää, että vihreissä investoinneissa ei välttämättä ole järkevää olla ensimmäinen. Vihreän siirtymän aikataulu on ottanut aikalisän, mutta tarve ei ole hävinnyt mihinkään, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila.
www.hs.fi