Suomen nuoret lupaukset

  • 57 458
  • 77

Länäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Kyllä näkisin, että kaikki Bluesin nuoret pelaajat tulevat saamaan melkoisen hyödyn ja edun muihin nähden siitä, että liigajoukkueen valmentaja on Matikaisen Petu.

Koko ajan nuoria nostetaan lisää rinkiin ja rohkeasti annetaan vastuuta näille. Huomenna 18-v. täyttävä Nättinenkin aloitti kauden a-junnuista ja hyvien pelien myötä on noussut aina liigajengin vakiokokoonpanoon asti. Jatkanee taas kolmossentterinä kun palaa nuorten kisoista.

Jatkossa tullaan varmasti Espoossa näkemään lisää näitä seuran vaihtoja/kaappauksia, kuten Nättisen nappaus Jyväskylästä viime kesänä.

Espoossa tehdään siis varsin hyvää duunia koko suomalaisen kiekkoilun kannalta.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Niin toki loukkaantumisillakin ollut osansa, mutta kyllä Blues hoitanut tosiaan hyvin junioreiden käyttämisen. Ehkä kannattaisi näiden muutaman huippujunnun miettiä seuran vaihtamista, jos ei omassa joukkueessa tule nykyistä enempää vastuuta/peliaikaa.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Tosiaan Blues on tällä hetkellä kyllä se seura, mikä osaa parhaiten kasvattaa junioreita. Toki niin kuin jo sanottiin, loukkaantumisilla on sijansa, mutta kyllähän tuo on huikeaa. Parissa vuodessa sieltä on noussut mm. Mikko Koskinen, Salliset, Lajuset, Osala kävi ponnahtamassa, Puustinen on ponnahtamassa, Lehtosen Mikko, sekä tietysti uusimpina Kristian Näkyvä ja Joonas Nättinen.

Blues uskaltaa antaa vaikeina hetkinä junnuille peliaikaa. Esimerkiksi Jokerit olisi varmasti hankkinut tuossa tilanteessa tusinoittain Brad Nortoneja (Älkää käsittäkö väärin, Brad on hieno mies), ennen kuin olisi tajunnut, että heillähän on myös lahjakkaita junnuja. Ihmeenä en pitäisi jos joku HIFK:n tai Jokereiden lahjakkaampi junnu hyppäisi Bluesin kelkkaan, ihan niin kuin Nättinen täksi kaudeksi JYP:stä. Se petosydän ei siinä paljoa enää varmasti merkitse, kun kyse on koko tulevaisuudesta.

Jokerit on nyt case Lehterän myötä osoittanut heräämisen merkkejä mm. peluuttamalla (toki vain 7.puolustajana yleensä) Heikki Hyvöstä, nostamalla Pulkkinen liigarinkiin, kuten myös herrat Jani-Petteri Heleniuksen ja Ilmari Pitkäsen. Tähän pitäisi muidenkin seurojen pyrkiä ja nostaa rohkeasti niitä junnuja.

Matti Alatalo on sanonut, että Granlund tulee pelaamaan U20 MM-kisojen jälkeen liigapelejäkin ja saa näyttää kykeneekö jo pelaamaan siinä vauhdissa. Toivottavasti Alatalo antaa Granlundille arvoisensa kaveri rinnalle. Antti Aarnion ja Tatu Backmanin kanssa edes Viuhkola ei ihmeitä tekisi.

TPS on pistänyt oman lusikkansa soppaan (toki johtuu lähinnä siitä, että rahaa ei ole) ja otti viime kaudella rinkiin mm. Joonas Järvisen, Lassi Kokkalan, Toni Jalon, Niko Kluuskerin ja pääsihän myös Antti Reivonen kokeilemaan vauhtia liigassa, hyvin tuloksin. TPS vain teki tässä virheen, että sillä ei ollut antaa kovia pelimiehiä näiden junnujen rinnalle. Ainoastaan Järvinen pääsi pelaamaan astetta kovemman (Kiprusoff) pelimiehen rinnalla. Reivonen viiletti kolmosessa Rauteen ja Ahon kanssa ainakin pari vaihtoa, ja juuri niissä vaihdoissa vakuutti. Harmi vain, että jo Hantan aikana Antti meni junnuihin ja on siellä pysynyt (Viime pelissä oli nostettu 13. hyökkääjäksi). Kokkala ja Kluuskeri ovat lähinnä olleet 13. hyökkääjä ja 7. puolustaja. Samoin kuin Jalo, paria peliä nelosessa lukuunottamatta. Kluuskeri toki pääsi tällä kaudella kerran kokeilemaan TPS:n ykkösessä, mutta seuraavassa pelissä oli taas kolmos parissa. Maalivahdit ovat tunnetusti kasvaneet hyvin korkoa turussa ja näin on käynyt myös Alexander Salakille ja nyt on käymässä Atte Engrenille. Kumpikin kaiffari on saanut itseluottamuksensa täysiin uusiin svääreihin ja Salak on noussut aina EHT:n tasolle. Engren taas olisi saanut varmasti SM-liiga uransa toisen nollapelin viime pelissä, mutta kiitos TPS:n pakiston paskan pelin, se meni siinä. Varmaa peliä, ja tässä nyt selvästi katsotaan olisiko Engrenistä korvaamaan Salak ensi kaudeksi. Tässä olisi taas yksi hyvä maalivahti lisää Suomen jellonapaitaan. Lisäksi on pakko mainita TPS:n akatemiatoiminta, mistä sai lukea vähän aikaa takaperin aika mielenkiintoista juttua. Akatemiassa ei keskitytä pelkästään sen joukkuepelin treenaamiseen vaan kuunnellaan nimenomaan enemmän pelaajia yksilöinä ja kentällä saa myös (harjoitukset 4 kertaa viikossa) toteuttaa itseään vapaasti, ilman pelkoa siitä, että valmentaja huutaisi, jos se harjoiteltu kuvio ei nyt ihan onnistunutkaan.

JYP:lle on myös pakko nostaa isosti peukkua. Harjoitusotteluissa annettiin rohkeasti peliaikaa nuorelle Sami Vataselle, joka harmittavasti loukkaantui. Tervehdyttyään käväisi hakemassa tuntumaa Mestiksestä, mutta jo hetken kuluttua kutsuttiin JYP:n A-junioreihin. Dufva kuitenkin varmasti tulee antamaan Vataselle uuden näytön paikan ja toivottavasti Vatanen saa lunastettua paikkansa lopullisesti. Eniten itseni on yllättänyt Pekka Jormakan varmat otteet. JYP on antanut Jormakalle kunnollisen näytön paikan ja Jormakka (ainakin mitä itse olen seurannut) on käyttänyt sen todella hyvin hyväkseen. 18-vuotias junnu pelaa varmemmin kuin puolet TPS:n joukkueesta. Jormakan about 8:30 minuuttia / ottelu on mielestäni suht hyvä peliaika junnulle. Enemmänkin varmasti Jormakka jaksaisi pelata, mutta turha väsyttää nuorta herraa, jos on tuohon aikaan tyytyväinen.

Ja jottei unohdeta yhtä niin myös Ässiä pitää kehua. Nuori (tuolloin taisi olla 17-vuotias) Jesse Jyrkkiö pääsi jo viime kaudella koittamaan vauhtia liigaan ja on ottanut paikkansa. Voi toki johtua ihan Ässien materiaalin kapeudesta, mutta tämä vain ja ainoastaan palvelee Suomen tulevaisuutta. Samoin Sakari Salminen sai jo viime kauden lopulla hyvin vastuuta ja tekikin 15:ssa ottelussa 13:sta pistettä. Siinä osoitus, että se junnu kykenee myös tekemään vastuun myötä pisteitä.

Nyt vain rohkeasti Rajalalle, Granlundille, Pulkkiselle ja muillekkin junnuille vastuuta ja peliaikaa niin johan niitä lahjakkuuksia alkaa tulemaan.

Haettuaan ensin pelituntumaa A-nuorissa Vatanen tosiaan pääsi debytoimaan D Teamin paidassa marraskuun 28. päivä. Tuon ottelun jälkeen hänen tiensä ei vienyt takaisin A-nuoriin vaan sairastuvalle, koska nuorukainen loukkaantui SaPKo-D Team-ottelun loppuhetkillä. Vatanen on edelleen loukkaantuneena, eikä paluuajankohdasta ole tietoa.

Selvä. Muistin väärin.
 
Viimeksi muokattu:

Museoesine

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja muut keskisuomalaiset
JYP:lle on myös pakko nostaa isosti peukkua. Harjoitusotteluissa annettiin rohkeasti peliaikaa nuorelle Sami Vataselle, joka harmittavasti loukkaantui. Tervehdyttyään käväisi hakemassa tuntumaa Mestiksestä, mutta jo hetken kuluttua kutsuttiin JYP:n A-junioreihin.
Haettuaan ensin pelituntumaa A-nuorissa Vatanen tosiaan pääsi debytoimaan D Teamin paidassa marraskuun 28. päivä. Tuon ottelun jälkeen hänen tiensä ei vienyt takaisin A-nuoriin vaan sairastuvalle, koska nuorukainen loukkaantui SaPKo-D Team-ottelun loppuhetkillä. Vatanen on edelleen loukkaantuneena, eikä paluuajankohdasta ole tietoa.

Edit. Vatanen on tänään D Teamin kokoonpanossa, joten hän on tervehtynyt.
 
Viimeksi muokattu:

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Suurkiitos FutureHockeylle vaivannäöstä, paljon hyviä kommenteja ja listoja olet jaksanut tähän ketjuun laittaa. Noista U16, U17 ja U18 maajoukkueiden pelatuista otteluista huomasin, että U17 on tosiaan ainakin tuloksellisesti ollut aika huono. Yhden pelin voittanut. Tämä on juuri -92 ikäluokka, olin koko ajan ollut siinä uskossa, että se olisi kova ikäluokka. Mutta ilmeisesti sitten Granlundin, Pulkkisen ja ehkä varauksella Donskoin lisäksi ei taso sitten kovin laaja olekaan. Ja U16 tosiaan pelannut aika kesyjä joukkueita vastaan joten noista voitoista on turha liikaa innostua. Tosin -89 ja -90 kohdalla nämäkään voitot eivät olleet mitenkään itsestäänselvyyksiä, joten ei noita mitenkään vähätelläkään pidä. Kyllähän tämä nyt vähän näyttäisi, että -89 ja -90 olivat ne kaikkein toivottomimmat ikäluokat. Tämän jälkeen olisi vähän valoisamman näköistä. Ja kun muistaa, että juuri -89 ja -90 ovat ne ikäluokat mitkä pääosin näissä Kanadan kisoissa pelaavat, niin siinähän se selitys kaiketi tulee miksi Suomi on karsintasarjassa.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En toki sano että tuo olisi ainoa syy(läheskään), mutta kyllä aika heikosti vastuuta junnut täällä saa. Jos liigaan nostetaan kiekollinen pelaaja, junnukin, niin silloin myös sitä vastuuta on annettava, jotta junnu voi "vastata huutoon". Miten junnu voi kehittyä tai ottaa vastuuta, jos ei siihen anneta kunnon mahdollisuuksia tai eväitä.

---

Eli itse koen, että juniorivalmennuksessa kyllä tehdään se valtava pohjatyö ja siellä merkittävimmät puutteet ovat, mutta myös aikuisissa/SM-liigassa voidaan asiat ns. sössiä vielä erittäin tehokkaasti.


Näistä täytyy olla täysin sama mieltä eaglen kanssa, pohjatyön tekemisestä (C-junnuista ylöspäin tekemisen taso on ihan hyvällä malilla) löytyvät suurimmat ongelmat juniorivalmennuksessa, mutta laadukas pohjatyökin saadaan tuhottua vielä tuossa liigan siirtymisen kynnyksellä. Suomessa ei yksinkertaisesti uskalleta antaa junnuille tarpeeksi kiekkollista vastuuta, vaan tie ylös on käytävä rikkovien ketjujen kautta. Esimerkisi Ruotsissa kiekkollisesti taitaville junnuille annetaan myös miesten peleissä oikeanlainen rooli ja ketjukaverit.


Mielestäni näillä nuorten maajoukkueiden valmentajilla pitäisi myös olla enemmän valtaa tai kykyä vaikuttaa seurajoukkueisiin. Tai jollain instanssilla ainakin, miten pystyttäisiin pelaajille saamaan tarpeeksi peliaikaa, sopivalla tasolla ja sopivalla haasteella.

Tämä lainaus on toisesta ketjusta, mutta laitetaan se tähän yhteyteen, sillä se sivuaa samalla tavalla tätä junnujen peliaika asiaa. Itse olen nimittäin pidempään pohtinut, että liigajoukkueisiin olisi luotava omanlainen "junnukiintiö", joka takaisi lahjakkaille junnuille liigapelejä.

Tämä asia tulee ensi kaudella entistä ajankohtaisemmaksi, kun liigaotteluihin saa nimetä enää 18 kenttäpelaaja ja EU-pelaajia saa olla rajattomasti. Junnujen peliaika on siis ensi kaudella entistä enemmän kortilla, joskin ulkomaalaiskiintiö ei ole puheista huolimatta tähänkään mennessä palvellut omia junnuja, vaan alempien ketjujen liigajyriä.

"Junnukiintiön" mukaisesti liigaseuran pelaavassa kokoonpanossa pitäisi olla 3 (tai jos tuo on seurojen mielestä liikaa, niin sitten rajaksi vähintään 2) alle 20-vuotiasta pelaaja (siis pelaajia, jotka saavat osallistua Nuorten MM-kisoihin, eli ensi vuonna -90 ja sitä myöhemmin syntyneet pelaajat).

Näin omille junioreille olisi vähän pakko alkaa antaa kunnolla peliaikaa ja sitä kautta myös liigaseurojen olisi panostettava omaan junioritoimintaan aivan eri tavalla. Hyvällä junioritoiminalla saisi selvää kilpailuetua muihin liigaseuroihin nähden, koska kaikkien seurojen olisi pelutettava yhtä lailla junioreita. Ja kun pelaavan kokoonpanoon ei mahdu enää kuin 18 kenttäpelaajaa, niin junnuille olisi myös pakko antaa kunnolla peliaikaa.

Lisäksi alle 20-vuotiaiden maajoukkue hyötyisi tästä valtavasta, koska nuoret saisivat eri tavalla vastuuta kovista peleistä. Liigajoukkueetkin säästäisivät pelaajakustannuksissa selvästi, kun "liigajyriä" ei tarvitsisi roikottaa kokoonpanossa.

Tästä nyt olisi mukava kuulla muilta mielipiteitä, että onko tällä systeemillä mahdollisuuksia toimia käytännössä?
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
En tiedä onko enää, mutta Saksan DEL-liigassa oli vielä jokin aikaa sitten käytössä juuri tuollainen sääntö, että pitää olla joku X määrä Saksan kansalaisia ja tästä X määrästä Z määrän pitää olla alle jonkun tietyn vuoden ikäisiä (Olisikohan ollut juurikin 20).

Tuollainen järjestelmä varmasti olisi omiaan nostamaan Suomen tulevaisuutta jääkiekkoilussa ja jos minä olisin päättämässä tulisi tuo sääntö jo ensi kaudeksi voimaan. Onhan se toki hienoa, että kolmosessa/nelosessa luistelee Nielikäistä, Lostedtia tai Ben-Amoria (Älkää taaskaan käsittäkö väärin, suuri tappeluiden ystävä kyllä olen), mutta enemmän se auttaa jos siellä on pari junnua ja sitten vaikka se vähintään pienoiseen peliin kykenevä poliisikin. Pari junnua siksi, että jokaiselta kyllä löytyy sen verran lahjakkaita junioreita, että mahdollisuudet olisivat vaikka ihan kahteen ensimmäiseenkin kenttään asti. Ilman tuota sääntöä heitä nyt vain halutaan pantata junioreissa.

Tästä uudesta säännöstä vielä (6 pakkia, 12 hyökkääjää). Omasta mielestäni tuo on todellakin hyvä sääntö ja se palvelee vain ja ainoastaan junioreita itseään. Vaikka se Ilari Melart sieltä HIFK:sta itkee, että ensi kaudeksi nyt sitten ei olekkaan enää varmaa pelipaikkaa, niin mitäs siitä? Perkele tehkööt töitä kehittyäkseen. Nyt junnujen on pakko tsempata itseään ja tavallaan myös itsekkin pakottaa itsensä kehittymään ja pääsemään kokoonpanoon. Tällä systeemillä jos junnu pääsee kokoonpanoon saa hän varmasti sen yli 5 minuuttia peliaikaa. Jos taas loukkaantumisia tulee nousee tuo peliaika varmasti jokaisella ja tämä avaa uusia näytönpaikkoja. Esimerkiksi en ole vieläkään ymmärtänyt miten esimerkiksi tämä 13.hyökkääjän paikka auttaa junioria? Jos joku loukkaantuu saa vetää 2 vaihtoa (harvoin loukkaannutaan heti alussa) ja that's it. Ensi kaudella varmasti jokainen tulee huomaamaan tämän vaikutuksen ja sen helpotuksen Suomen tulevaisuuteen.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
En tiedä onko enää, mutta Saksan DEL-liigassa oli vielä jokin aikaa sitten käytössä juuri tuollainen sääntö, että pitää olla joku X määrä Saksan kansalaisia ja tästä X määrästä Z määrän pitää olla alle jonkun tietyn vuoden ikäisiä (Olisikohan ollut juurikin 20).

Käsittääkseni on vieläkin voimassa ja yksi merkittävimmistä asioista varmasti, miksi Saksasta on taas alkanut tulemaan lahjakkaita junioreita, aina NHL:n saakka.

Itse kannatan kiintiötä kyllä, koska sitä kautta panostus junioreihin varmasti myös kasvaisi. Toki olen sitä mieltä, että kiintiöillä ei pidä pelipaikkoja antaa "vapaasti" kelle vaan junnulle, mutta junnujen käyttämisen porras pitää madaltua.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Käsittääkseni on vieläkin voimassa ja yksi merkittävimmistä asioista varmasti, miksi Saksasta on taas alkanut tulemaan lahjakkaita junioreita, aina NHL:n saakka.

Se ikäraja oli/on 23 vuotta ja (minimi)pelaajamäärä 4. Sääntö luotiin muistaakseni 2000-luvun taitteessa, kun DEL-liigassa ei tosiaan ollut kuin kanukkeja (yhden tai kahden passin), tsekkejä, slovakkeja ja seassa muutama ruotsalainen ja suomalainen. Parempimuistiset oikokoot, jos on tarvis.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
U17

Pistepörssiä alla. Otteluita on paha merkitä, koska turnauksista vain yhdestä oli saatavilla kokoonpanoja. Maalivahdeista se sen sijaa olikin helpompaa. Kuitenkin aika moni paremmille pistellä päässyt on pelannut melkeimpä kaikki Suomen 9 peliä (Mukana viime yön 7-4 tappio Slovakialle). Voi olla peräti niin, että Joonas Donskoilta on jäänyt parit pelit väliin, kuten myös Teemu Pulkkiselta. Santtu Huhtala taas on pelannut vain kaksi peliä. Muut kenttäpelaajat taitaa olla täyden pelin miehiä.

Ps. Maalivahdeista Järvisen prosenttilukema on ankea, mutta siihen on syynsä. Koutsi nähtävästi halunnut herätellä Suomea 12-1 USA tappiossa, eikä ole ottanut Järvistä vaihtoon.. Saattaa vaan tälläiset jutut olla aika rankkoja junnuille.


(H) Teemu Rautiainen, HPK 8+3=11
(H) Teemu Pulkkinen, Jokerit 4+8=12
(H) Mikael Salmivirta, HIFK 1+8=9
(H) Mikael Kuronen, Ilves 1+3=4
(H) Eetu Koski, Lukko 1+3=4
(H) Jose Sneck, Jokerit 2+1=3
(H) Pyry Niemi, Tappara 2+2=4
(P) Santeri Arousva, Ässät 2+1=3
(H) Otto Räty, Tappara 0+3=3
(H) Santtu Huhtala, TPS 1+1=2
(H) Joonas Donskoi, Kärpät 2+4=6
(P) Markus Västilä, Ilves 1+3=4
(H) Tomi Iso-Mustajärvi, Ilves 1+0=1
(P) Riku Väkiparta, Lukko 1+0=1
(H) Mika Partanen, HIFK 1+1=2
(H) Roope Hämäläinen, SaiPa 0+1=1
(H) Petteri Halinen, Blues 0+2=2

(MV) Heikki Tuomisto 1: 44/50, 88,00%
(MV) Kristian Järvinen, TPS 5: 164/192, 86,97%
(MV) Sami Aittokallio, Ilves 3: 71/88, 80,68%
 
Viimeksi muokattu:

mainio

Jäsen
Tosiaan Blues on tällä hetkellä kyllä se seura, mikä osaa parhaiten kasvattaa junioreita.
Kasvattaja-kruunusta en tiedä, mutta ainakin Blues osaa parhaiten antaa mahdollisuuden ja uskoa nuorien taitoon. Kuitenkin Osalaa, Puustista ja Nättistä ei voi sanoa Bluesin kasvattamiksi. Ja taitaa olla muutama muukin liigan mukana oleva juniori-ikäinen saanut kiekko-oppinsa muualla kuin Espoossa. Onko esim. Tomi Sallinen HIFK:n kasvatti vai vain käynyt siellä kääntymässä? Mikael Kurkihan on ainakin Jokereista.

Kuitenkin jotain tehdään oikein(muukin kuin annetaan rahaa), että nämä nuoret lupaavat miehenalut muualta, saapuvat Bluesin paitaan. Kuten Nättinenkin ilmeisesti huomasi tiensä olevan tukossa liigaan Jyväskylässä, joten päätti lähteä Espooseen, jossa varmasti joitain liigakomennuksia oli luvassa. Lopputuloksen tästä maisemanvaihdoksesta saa sitten toivottavasti nähdä ensi kesän varaustilaisuudessa.

Näihin "houkutetuihin lupauksiin", kun lisätään omat juniorimyllyn tuotokset, niin hyvältä tulevaisuus Espoossa näyttää. Samalla tietenkin hyötyy koko suomikiekko.
 

Schadowan

Jäsen
U17

Pistepörssiä alla. Otteluita on paha merkitä, koska turnauksista vain yhdestä oli saatavilla kokoonpanoja. Maalivahdeista se sen sijaa olikin helpompaa. Kuitenkin aika moni paremmille pistellä päässyt on pelannut melkeimpä kaikki Suomen 9 peliä (Mukana viime yön 7-4 tappio Slovakialle). Voi olla peräti niin, että Joonas Donskoilta on jäänyt parit pelit väliin, kuten myös Teemu Pulkkiselta. Santtu Huhtala taas on pelannut vain kaksi peliä. Muut kenttäpelaajat taitaa olla täyden pelin miehiä.

Suomi on ottanut nyt tappiot kahdessa eri ikäluokassa Slovakialta, mikä on kyllä aika huolestuttavaa. Slovakia on yleensä voitettu aika selkeästi junnumaajoukkueissa ja moni on sitä mieltä, että maa ei kuuluisi enää jääkiekon "Big 7"-maihin, varsinkaan junnujen osalta. Ehkä Slovakialta on tulossa sitten tulevina vuosina kovia junnupelaajia, ainakin Richard Panik vaikutti olevan pelimies mitä nyt tuossa 20-vuotiaiden matsissa katsoin.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
U18

Sama juttu kuin U17. Lake Placidin turnaus sotki (tai siis sen kokoonpanojen puuttuminen) otteluiden laskennan, joten ilman niitä taas kenttäpelaajat.

Huomautuksena sellainen, että kukaan ei ole pelannut täysiä 14:sta ottelua. Uskoisin, että Erik Haula on eniten pelanneiden joukossa yhdessä Granlundin (10ottelua, varma tieto). Myös Karjalainen ja pari muuta taitavat olla eniten pelanneiden joukossa, mutta esimerkiksi TPS:n Toni Kluuskeri on pelannut vain 4 ottelua tällä kaudella, niin kuin myös HIFK:n Joni Häppölä.

Mäenalasta olisi ollut hauskempi nähdä enemmänkin. Yksi pelattu ottelu ja se meni hyvin, mutta siinäkin vastassa oli Sveitsi. Ortio taas on pelannut lähes kaikki isojen maiden ottelut, joten tässä on vähän hankalaa lähteä hakemaan vertauksia.


Maalivahdit:
Veli-Heikki Mäenalanen, Tappara 1: 31/33, 93,93%
Joni Ortio, TPS 7: 215/237, 90,71%
Erno Suomalainen, Blues 3: 64/76, 84,21%
Matti Hakonen, KalPa 2: 42/51, 82,35%
Frans Tuohimaa, HIFK 1: 7/10, 70,00%


Kenttäpelaajat:
(H) Mikael Granlund, Kärpät 7+9=16
(H) Joni Karjalainen, HIFK 4+6=10
(H) Janne Kumpulainen, JYP 4+6=10
(H) Erik Haula, Shattuck St.Marys 2+8=10
(H) Toni Rajala, Ilves 5+4=9
(H) Iiro Pakarinen, KalPa 3+5=8
(H) Jere Laaksonen, Lukko 1+5=6
(P) Sami Vatanen, JYP 3+2=5
(P) Risto Mattila, Kärpät 3+2=5
(P) Nico Manelius, Jokerit 2+3=5
(P) Tommi Kivisto, Red Deer Rebels 3+1=4
(P) Lauri Kärmeniemi, HPK 2+2=4
(H) Toni Kluuskeri, TPS 3+0=3
(H) Jaakko Turtiainen, HIFK 1+2=3
(H) Joni Häppölä, HIFK 0+3=3
(H) Joonas Nättinen, Blues 0+3=3
(P) Rasmus Rissanen, KalPa 2+0=2
(H) Teemu Tallberg, HIFK 1+1=2
(P) Ville Hyvärinen, KalPa 1+0
(H) Sami Tervonen, Jokerit 1+0=1
(P) Sami Suorsa, HIFK 0+1=1
(H) Juho Iloviita, Sport 0+0=0
(P) Jesse Virtanen, Lukko: 0+0=0
(H) Aki Juusela, Lukko 0+0=0
(H) Joonas Donskoi, Kärpät 0+0=0
(H) Harri Pälve, Kärpät 0+0=0
(P) Mikael Aaltonen, TPS 0+0=0
(P) Joonas Hurri, Pelicans 0+0=0
(H) Jesse Mankinen, SaiPa 0+0=0
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Suomi on ottanut nyt tappiot kahdessa eri ikäluokassa Slovakialta, mikä on kyllä aika huolestuttavaa. Slovakia on yleensä voitettu aika selkeästi junnumaajoukkueissa ja moni on sitä mieltä, että maa ei kuuluisi enää jääkiekon "Big 7"-maihin, varsinkaan junnujen osalta. Ehkä Slovakialta on tulossa sitten tulevina vuosina kovia junnupelaajia, ainakin Richard Panik vaikutti olevan pelimies mitä nyt tuossa 20-vuotiaiden matsissa katsoin.
Myös -89 ja -90 olivat aikanaan vaikeuksissa Slovakian kanssa, varmaankin 50-50 menivät voitot. -88 yleensä voittivat, mutta tiukkoja olivat nekin matsit. Joten ei ole ennenkään mitenkään hirveän selkeitä voittoja slovakeista tullut. Toki vanhoina hyvinä aikoina tällaiset maat kaatuivat aina, mutta Suomi on taantunut ja pikkumaat parantuneet.

Kun noita FutureHockeyn laittamia pistepörssejä katselee, niin yksi yhteinen tekijä tuntuu lähes kaikilta näiltä parhailta pelaajilta löytyvän: pieni koko.

U16-pelaajien pituuksia on turha liian tarkasti katsoa kun ovat vielä niin nuoria ja kasvuiässä, mutta aika pieniä ovat sielläkin nämä parhaat pistemiehet. Tosin Sami Salminen ja Jesper Kokkonen ovat positiivisia poikkeuksia, varsinkin Salminen (194/90) on aika järkälemäisen kokoinen. Tosin kun on näin iso pelaaja kyseessä, niin alkaa väkisinkin miettiä, että pärjääkö hän pelkästään ison kokonsa ansiosta? U17:sta eniten pisteitä tehnyt Teemu Rautiainen on 166 cm, Pulkkinen 180 cm, Granlund 177-178 cm. HIFK:n Salmivirta on ilahduttavasti 184 cm ja Kärppien Donskoi 182 cm. Tosin Donskoi ei nyt hirveästi ole pisteitä tehnyt joten en tiedä onko hän ihan niin kova kaveri kun joskus on kehuttu.

U18:sta Rajala 175-176 cm, Haula 180 cm, Karjalainen 174 cm, Kumpulainen 173 cm, Laaksonen 173 cm, Vatanen 175 cm. Pakarinen on 185 cm ja Nättinen 188 cm, he ovat poikkeuksia. Eniten tuo pieni koko varmaankin vaikuttaa NHL-varauksen todennäköisyyteen. Vaikka koko ei nykyään niin paljon merkitsekään, niin kuitenkin pienen pelaajan pitää aina olla parempi kuin ison pelaajan, jotta hänet varattaisiin aikaisemmin. Olen aivan varma, että esim. Rajala olisi korkeammalla listoilla jos olisi edes 180 cm. Granlund toivottavasti tuosta vielä kasvaa, hänelläkin tuo koko on nimittäin häiritsevä tekijä. Jos vaikka katsoo Ruotsin parhaita prospecteja niin kaikki taitavat olla päälle 180 cm. Hedman 198 cm ja Pääjärvi 186 cm. En tiedä mistä tällaiset erot johtuvat. Miksei Suomesta tule 185 senttisiä pelaajia, joilla olisi yhtä hyvät taidot kuin 175 senttisillä? Kuitenkin muista maista tällaisia isokokoisempia taitopelaajia tulee.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
No jos tämän vuoden U20 kisoja katselee niin onhan sielläkin noita "pienokaisia" mukana.

Zach Boychuk, hyökkääjä, Kanada 178 cm
Ryan Ellis, puolustaja, Kanada 176 cm
Tyler Ennis, hyökkääjä, Kanada 173 cm
Jordan Schroeder, hyökkääjä, Yhdysvallat 175 cm
Mattias Tedenby, hyökkääjä, Ruotsi 177 cm

Lisäksi on syytä muistaa tällä kaudella NHL:ssä (Buffalo) debytoinut Nathan Gerbe joka on "vain" 168 cm pitkä. Teki jo maalinkin.

Tietysti scoutit ja itse seurat kiinnittävät pelaajassa huomiota kokoon, mutta jos olet huipputaitava, mutta olet esimerkiksi "vain" 175 sentin pituinen, se tuskin on este.

Rautiaisesta sen verran, että kyllähän herran pitää sen 5-10 senttiä venyä, että herättäisi huomiota vähän enemmän. Taitava jäpikkä ja noilla pituuksilla tulevaisuus on kyllä liigassa varmasti. Pidemmällä pituudella ja tiukalla treenillä se voi olla jossain ihan muuallakin. Näköjään on luoja suonut hälle helmellisen lahjan, maalien tekemisen jalon taidon.

Salmisesta sen verran on sanottava, että kuulemani mukaan (valitettavasti yhtään peliä en ole vielä herralta päässyt katsastamaan) on myös käsistään erittäin taitava. Toki jättiläismäinen koko auttaa asiaa, mutta kädet käyvät herralla kuin mitkäkin. Siksipä eräs nimimerkki täälläkin vihjasi, että Salmisen oikea paikka olisi ennemminkin A-juniorit kuin C-juniorit. Pahin pelkoni tässä kohtaa onkin, että HIFK onnistuu jollain tapaa vielä ryssimään Salmisen kanssa koko homman. Oikeastaan Salminen voisi melkeimpä pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja lähteä vähän matkan päähän pelaamaan. Bluesiin. Ihanteellinen ratkaisu voisi olla myös Ruotsinmaa. Sieltä (Suomea) kovemmasta juniorisarjasta voisi ponnahtaa oikein kunnolla pinnalle ja näyttää mallia HIFK:lle miten olisi kannattanut toimia.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Tietysti scoutit ja itse seurat kiinnittävät pelaajassa huomiota kokoon, mutta jos olet huipputaitava, mutta olet esimerkiksi "vain" 175 sentin pituinen, se tuskin on este.
Ei varmasti ole ainakaan ylitsepääsemätön este, mutta kuitenkin sellainen puute jota pitää kovasti kompensoida muilla osa-alueilla, lähinnä tekemällä enemmän pisteitä. Jos kokoa olisi enemmän, ei draftstatus olisi niin sidonnainen tilastolukemiin.

Salmisesta sen verran on sanottava, että kuulemani mukaan (valitettavasti yhtään peliä en ole vielä herralta päässyt katsastamaan) on myös käsistään erittäin taitava. Toki jättiläismäinen koko auttaa asiaa, mutta kädet käyvät herralla kuin mitkäkin. Siksipä eräs nimimerkki täälläkin vihjasi, että Salmisen oikea paikka olisi ennemminkin A-juniorit kuin C-juniorit. Pahin pelkoni tässä kohtaa onkin, että HIFK onnistuu jollain tapaa vielä ryssimään Salmisen kanssa koko homman.
Joo mullekin ihan vieras pelaaja. Ja valitettavan mahdolliselta tulevaisuudelta tuo kuulostaa. Jos sälli on 194/90 ja johtaa CSM:n pistepörssiä 2,88 pisteen ottelukeskiarvolla, niin kyllä hänelle varmasti voisi antaa näyttöpaikan vanhemmissakin junioreissa. Ettei vaan kyse olisi siitä, että HIFK C johtaa koko sarjaa eikä joukkueen parasta pelaajaa tahdota peluuttaa muissa joukkueissa, ettei C:n menestys kärsi.

PS. On Salminen näköjään yhden pelin B:ssä pelannut. Toivottavasti tulee saamaan jatkossa lisää mahdollisuuksia vanhemmissa junnuissa.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Ettei vaan kyse olisi siitä, että HIFK C johtaa koko sarjaa eikä joukkueen parasta pelaajaa tahdota peluuttaa muissa joukkueissa, ettei C:n menestys kärsi.

HIFK:n tavat tuntien kysymys on juurikin tästä. Tämä näkyy myös maalivahti Richard Ullbergin kohdalla. Herran ei pitäisi pelata C-junioreissa noilla taidoilla vaan saada kokemusta ylempää.

Jos Suomessa ei aloiteta kohta puhdistamaan tätä läpimätää järjestelmää tulee tapahtumaan jossain vaiheessa se, että lahjakkaimpia junioreita lähtee Ruotsiin pelaamaan. Siellä on parempi valmennus junioreissa, jos olet lahjakas saat varmasti peliaikaa myös edustuksessa ja tällä hetkellä Ruotsi on kaikinpuolin "kuumempi" maa NHL scouttien silmin. Tämä tietysti palvelisi Suomea, mutta entäs sitten kun joku vähänkään lahjakkaapi juniori loikkaakin Ruotsin paitaan pelaamaan? Tästähän se kauhea poru syntyy, että kyseinen pelaaja on maanpetturi ja on hirtettävä välittömästi. Siinä kohtaa sitten voidaan vain miettiä miksi tämä kyseinen pelaaja lähti sinne Ruotsiin ja miten tämä oltaisiin voitu estää.

Ei tässä paljon muuta voi toivoa kuin, että joku/jotkut muu/muutkin SM-liiga seura/t tulee/tulevat järkiinsä kuin pelkästään Blues. Aravirta antoi jo viime kaudella osviittaa ja peluutti rohkeasi mm. Vili Sopasta joka breikkasikin läpi. Tappara myös on osoittanut tämän Jori Lehterän, Jonas Enlundin, Harri Säterin ja Niclas Luceniuksen kohdalla. Jokainen herra on saanut rohkeasti vastuuta ja ainoastaa Lucenius ei ole vielä breikannut sinne terävimmälle huipulle.

Mielestäni kuvaavaa on, että SM-liigassa on tällä kaudella kokoonpanossa on ollut 44 alle 20 vuotiasta pelaajaa, joista vain 14 on päässyt pelaamaan yli 10 peliä seurassaan. Elitserienissä vastaavat luvut ovat: Yli 52 alle 20 vuotiasta pelaajaa käynyt kokoonpanossa. Näistä 33 pelaajaa on saanut pelata yli 10 peliä. Yli 20 peliä pelanneissa pelaajissa Suomi sitten putoaakin jo ihan tyystin kyydistä:

SM-liiga: 8 pelaajaa jotka ovat saaneet pelata yli 20 ottelua tällä kaudella.
Elitserien: 24 pelaajaa jotka ovat saaneet pelata yli 20 ottelua tällä kaudella.

Tässäpä tätä taas. Ei voi kuin hämmästellä ja kummastella.

Näissä numeroissa taitaa olla jotain mätää.

Edit. Tosiaan niin oli. Korjattu.
 
Viimeksi muokattu:

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Näistä 23 pelaajaa on saanut pelata yli 10 peliä. Yli 20 peliä pelanneissa pelaajissa Suomi sitten putoaakin jo ihan tyystin kyydistä:

Elitserien: 24 pelaajaa jotka ovat saaneet pelata yli 20 ottelua tällä kaudella.
Näissä numeroissa taitaa olla jotain mätää.
 

PJx

Jäsen
U16-pelaajien pituuksia on turha liian tarkasti katsoa kun ovat vielä niin nuoria ja kasvuiässä, mutta aika pieniä ovat sielläkin nämä parhaat pistemiehet. Tosin Sami Salminen ja Jesper Kokkonen ovat positiivisia poikkeuksia, varsinkin Salminen (194/90) on aika järkälemäisen kokoinen.
Tosin toinen näistä, Kokkonen, on Ruotsin (Tukholman) junnujärjestelmän tuotteita...
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
HIFK:n tavat tuntien kysymys on juurikin tästä. Tämä näkyy myös maalivahti Richard Ullbergin kohdalla. Herran ei pitäisi pelata C-junioreissa noilla taidoilla vaan saada kokemusta ylempää.

Tämä HIFKin toiminta on kyllä niin todellista typeryyttä ja todellisten lahjakkuuksien hukkaamista, että voisi jopa sanoa sen olevan koko Suomen jääkiekon kannalta iso asia. IFK on kuitenkin organisaatio, jolla on mahdollisuus valita isosta potentiaalista pelaajia. HIFK:ssä hukataan pelaajia peluuttamalla heitä jääräpäisesti tasoaan alemmissa ikäluokissa vaikka he olisivat parempia ja lupaavampia kuin vanhemmat junnut, ettei kenellekään pelaajalle ylemmässä ikäluokassa vaan tule paha mieli.

Tämän jälkeen kun he ovat käyneet kaikki portaat läpi, niin seuraavalla kaudella nämä samat lupaavat kaverit pelaavat 3-4 kentissä, koska heidän pitää ensin kuitenkin lunastaa pelipaikka ylemmissä kentissä. Uskon, että tähän kaikkeen on syynä se, että tärkeämpää on pärjätä joukkueena C-B- ja A-nuorissa kuin että kehitettäisiin yksilöitä. Tämäkään ei ole ammattimaisen organisaation toimintaa vaan pikkulasten puuhastelua.
 

mainio

Jäsen
Mikähän mahtaa olla C-nuorten SM-sarjan piste-ennätys? Miro Aaltonen on tällä hetkellä sellaisessa 2,9 pist./peli vauhdissa, joka tekisi kauden päätteeksi 67 pinnaa, jos pysyy kunnossa ja pelaa loput 12 peliä.
 
Tämä HIFKin toiminta on kyllä niin todellista typeryyttä ja todellisten lahjakkuuksien hukkaamista, että voisi jopa sanoa sen olevan koko Suomen jääkiekon kannalta iso asia. IFK on kuitenkin organisaatio, jolla on mahdollisuus valita isosta potentiaalista pelaajia. HIFK:ssä hukataan pelaajia peluuttamalla heitä jääräpäisesti tasoaan alemmissa ikäluokissa vaikka he olisivat parempia ja lupaavampia kuin vanhemmat junnut, ettei kenellekään pelaajalle ylemmässä ikäluokassa vaan tule paha mieli.

Lähinnä Cklle ja FutureHockeylle. Niin kirjoititte siitä miten HIFK hukkaa näitä junnuja, kun eivät peluuta vanhemmissa ja otitte esimerkiksi CSM porukan. Noh, kyllähän siellä CSM porukassakin on 4 nuoremman ikäluokan edustajaa, eli 94-syntyneitä. Ja ovatpa vielä jengin kovinta runkoakin.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mikähän mahtaa olla C-nuorten SM-sarjan piste-ennätys? Miro Aaltonen on tällä hetkellä sellaisessa 2,9 pist./peli vauhdissa, joka tekisi kauden päätteeksi 67 pinnaa, jos pysyy kunnossa ja pelaa loput 12 peliä.

Mahtaako olla edes mitään virallista, kun sarjamuoto vaihtuu vuosittain. Esim. viimeiset kolme kautta pelattiin vain 13 ottelua virallisesti sarjaa. Toissa kaudella muuten 11 ottelussa 43 pistettä(eli karvan verran alle 4p/ottelu) teki eräs Teemu Pulkkinen. Tätä edeltävällä kaudella Toni Rajala teki 46pistettä 13 ottelussa. Eli ~3,5p/ottelu.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Toissa kaudella muuten 11 ottelussa 43 pistettä(eli karvan verran alle 4p/ottelu) teki eräs Teemu Pulkkinen.
Samalla kaudellahan Erik Haula pelasi C:ssä 7p/ottelu keskiarvolla. Kävi tosin pelaamassa vain yhden pelin :)

Mutta jos ihan todellisesti ajatellaan niin joskus vuonna miekka ja kivi tuo C:nkin sarja oli koko kauden mittainen eli eiköhän jotkut Raipet, Essit ja kumppanit ole siellä vetäneet kolminumeroisia pisteitä... Nyt tarttis taas vanhoja jääkiekkokirjoja.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Suomi hävisi sitten tänään U17 turnauksessa Atlanticille luvuin 9-6. Huonot tulokset siis sen kuin jatkuvat.

Suomen maalarit:

0-1 Joonas Donskoi (Teemu Pulkkinen)
4-2 Markus Västilä (Mika Partanen, Joonas Donskoi)
6-3 Mikael Salmivirta (Pyry Niemi, Pettei Halinen)
7-4 Joonas Donskoi (Teemu Pulkkinen, Teemu Rautiainen)
8-5 Teemu Pulkkinen (Markus Västilä, Teemu Rautiainen)
8-6 Teemu Pulkkinen (Joonas Donskoi)

Maalissa pelasivat sekä Kristian Järvinen että Sami Aitokallio.

Alla olevasta linkistä pääsee viestiin jonne päivitin pisteitä.

Ei kyllä imartele sitten yhtään tämä tilanne. Maaleja tehdään, mutta nähtävästi puolustuksella ja maalivahdeilla on aivan helvetisti petrattavaa. Tälläisen turnauksen viimeinen sija ei kovin vahvaa mainosta anna Suomesta.

Lähinnä Cklle ja FutureHockeylle. Niin kirjoititte siitä miten HIFK hukkaa näitä junnuja, kun eivät peluuta vanhemmissa ja otitte esimerkiksi CSM porukan. Noh, kyllähän siellä CSM porukassakin on 4 nuoremman ikäluokan edustajaa, eli 94-syntyneitä. Ja ovatpa vielä jengin kovinta runkoakin.

On pitänyt tänään kirjoittaa ihan kattava aihe tuosta (käsitellään myös HIFK:n tilannetta), mutta en ole kiireiltäni kerinnyt. Huomenna tuo tulee todennäköisesti tänne ja siitä voi lukea (omia) mielipiteitäni asiasta ja mitä pitäisi tehdä toisin. Minähän en mikään profeetta ole, en lähelläkään, mutta silti jopa minä tajuan, että siellä tehdään paljon juttuja väärin. Hienoa, että IFK on ottanut nuorempia pelaajia C-junioreiden riveihin, mutta se ei poista sitä faktaa, että Sami Salmisen paikka olisi pikemminkin B tai jopa A-junioreissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös