Kerrottakoon nyt ne omat mielipiteeni sitten.
Varoitus!: Lainaan tässä tekstissä osia Jääkiekkolehden tekemästä haastattelusta. Haastattelun kohteena oli Suomen maajoukkueen GM
Jari Kurri (Jääkiekkolehti 9/2008, sivut 16-23). Haastattelussa keskityttiin Suomen jääkiekon nykytilaan ja sen tulevaisuuteen. Hyviä pätkiä oli paljon joten siksi päätin, että se on hyvä painos takertua kiinni. Kiitos ja toivottavasti nyt edes joku tykkää.
Jari Kurri @ Jääkiekkolehti, sivu 18 keskellä sivua:
Jari Kurri on huolissaan suomalaisesta juniorikiekkoilusta:
- Vai pitäisikö sanoa urheilusta ja lasten liikkumisesta yleensä? Parhaita pelimiehiä ei ole koskaan tehty minkään seuran harjoituksissa, vaan omalla ajalla omasta halusta tekemällä.
Kenestäkään ei voi tulla maailman huippua vain muutaman tunnin viikkoharjoittelulla. Taidon oppiminen vaatii tuhansia ja taas tuhansia toistoja.
- Niitä ei saa tietokoneen ääressä tai ostareissa pyörimällä. Nuorille pitäisi nopeasti löytää paikkoja harrastaa omaehtoisesti. Eikä vai yhtä lajia, vaan kaikkea mahdollista. Ei voi olla niin, että lapsi harrastaa vain silloin, kun hänet viedään harjoituksiin. Tai jos se siihen menee, sitten on hyväksyttävä, että huippuja ei tule.
Vakuuttava avaus Kurrilta. Heti painetaan täysillä eikä pehmennetä laskua. Loistavaa.
Noiden harjoituspaikkojen puute on valitettava tosiasia. Näillä määrillä pitää vain hyväksyä, että ne loistavimmat talentit menevät hukkaan. Täällä missä minä asun (Kaarina) on kolme koulua alle kolmen kilometrin säteellä eikä yhdessäkään ole minkäänlaista harrastustoimintaa koulujen jälkeen. Salit ovat tyhjillään melkeimpä aina (ovat yleensä käytössä vain nappulaliigan sisäreeneissä). Näihin jokaiseen voisi helposti saada kivaa toimintaa nappuloille kolme-neljä kertaa viikossa, mutta sitten vedotaan resursseihin, siihen ettei ole ohjaajia tai mitä milloinkin. Nämä jutut eivät saa olla este. Eräskin kansanedustaja käytti vuonna 2007 arvioiden mukaan 30 000€ taksimatkoihin. Verorahoja tietysti. Mitäpä tälläkin rahalla oltaisiin saatu tehtyä Suomen liikuntatoiminnan parantamiseksi? Aika paljonkin.
On ymmärrettävää, että vanhemmilla on työkiireitä joten he eivät aina ehdi lastensa kanssa pörräämään sinne nurmikolle tai kentälle. Tästä syystä ideaaliratkaisu olisikin, että tälläisiä alettaisiin järjestämään, ympäri maata. Tämä palvelee Suomen jokaista urheilulajia ja siitä tullaan hyötymään tulevaisuudessa.
Jari Kurri @ Jääkiekkolehti, sivut 18 & 19
Mutta eikö peli ole jo tavallaan menetetty, kun luonnonjäitä ei enää ainakaan Etelä-Suomessa ole?
- Se on iso puute. Tekojäitä olisi rakennettava tai järjestettävä lapsille mahdollisuus mennä jäähalleihin koulun jälkeen treenaamaan ennen kuin seurojen varsinaiset harjoitukset alkavat.
Jos tälläinen mahdollisuus järjestyisi, kuka saa lapset innostumaan asiasta?
- Täreimmässä asemassa ovat omat vanhemmat ja juniorivalmentajat. Heidän pitäisi pystyä sytyttämään liekki omalla ajalla tapahtuvaan harjoitteluun.
Miten seurat voisivat auttaa asiaa?
- Pitäisi palkata päteviä ohjaajia, jotka pystyisivät antamaan oikeita malleja. Heidän pitäisi osata näyttää, miten syöttö pitää antaa, miten laukaus lähtee oikein ja mikä on oikea luisteluasento.
- Entisiä pelaajia pitäisi saada yhä lisää toimintaan. Lapset kyllä oppivat, kun joku näyttää heille oikean suorituksen, Kurri uskoo.
Eipä tuohonkaan paljoa voi lisätä. Täyttä asiaa jälleen.
Luonnonjäitä tosiaan ei täällä päin ole mitenkään riittävästi, hyvä jos ollenkaan. Tekojääratoja kaivattaisiin, mutta kuka kustantaa? Kukaan ei tunnu välittävän sen vertaa, että nostaisi asian esille vaikkapa eduskunnassa.
Junnujen innostaminen on tärkein asia ja sitä pitää pyrkiä lisäämään. Kannustetaan niitä nappuloita liikkumaan ja kehutaan vaikka he mokaisivatkin. Niistä oppii eikä niistä kuulu huutaa. Jääkiekon (ja muidenkin lajien) kuuluu olla tuossa iässä hauskaa, ja jos valmentaja aukoo päätänsä koko helvetin ajan, lopahtaa juniorin innostus asiaan alle minuutissa. Se ei palvele ketään ja sitä näkee mm. täällä päin ihan liikaa junioreiden jalkapallossa. Siellähän ne valmentajat rääkyy naama punaisena kun Veikko 9-vuotta menettää pallon kerrankin. Paha mieli valtaa ja voi olla varma, että Veikko ei seuraaviin treeneihin tule.
Entisien pelaajien palkkausta kannatan. Mikäpä onkaan oikeasti sen vetoavampaa kuin nähdä joku vanha stara opettamassa? Lapsille riittää kun kertoo hiukan tarinaa häiskästä niin johan ollaan laittamassa hokkareita jalkaan ja hoputetaan pukemaan, että pääsee lähtemään. Ala-asteella meillä oli eräs entinen TPS-pelaaja kerran tuuraamassa liikunnanopettajaamme, joka oli murtanut jalkansa. Kyllä hänen opetuksessaan kaikki jaksoivat tehdä asiat kunnolla, keskittyä ja innostua uusista jutuista. Kaikki tämä vain, koska hän kertoi hiukan taustaansa. Tämä palvelee myös entisiä pelaajia sillä siinä on työpaikka kun lopettaa. Kaikki eivät välttämättä ole ehtineet miljoonia tienata urallaan ja joillakin se ura on jäänyt kesken. Mistäs sitä rahaa saa muualta kuin töistä? Niimpä.
Jari Kurri @ Jääkiekkolehti, sivut 21 & 22
Nuoren Suomen Kaikki Pelaa-ohjelmaa on syytetty tasapäistämisestä.
- Mahdollisuus pitää antaa kaikille, koska kukaan ei voi sanoa 10-vuotiaasta varmasti, tuleeko hänestä pelaaja aikuisena. Sillain hommaa ei pidä missään tapauksessa hoitaa, että joillekkin tulee tunne; "Noita suositaan ja meitä muita murjotaan."
- Taidollisesti edistyneempiä kannattaa kuitenkin panna pelaamaan keskenään. Jos joku on ylivoimainen, hänet voi nostaa vaikka vuotta vanhempien ryhmään. Liian helpolla pääseminen ei kehitä ketään, kuten ei liian koville joutuminenkaan, Kurri näkee.
Totta joka sana. Taas. Suomessa peluutetaan liikaa pelaajia iän mukaan, vaikak pitäisi katsoa sitä taitoa. Ei SM-liigassa tai NHL:ssä kovin moni katso kuinka vanha olet, vaan kuinka taitava olet pelaajana.
Tässä kohtaa nostan esiin pari pelaajaa.
Sami Salminen, HIFK C-juniorit. Salonen on ikäisekseen varsin massiivisen kokoinen pakkaus (+190cm) ja dominoisi sarjaa jo pelkän kokonsa puolesta. Pituutensa lisäksi Salminen on kuitenkin taitava myös käsistään, taitavampia saa hakea C-junioreista aika kauan. Ketä siis palvelee, että Salminen pelaa C-junioreissa vain sen takia, että sattuu olemaan sen ikäinen? Oikeampi paikka Salmisele olisi varmasti B-juniorit, ehkä jopa A-juniorit. Salminen on varmasti jo oppinut sen mitä C-junioreilla on opetettavana ja ainoa oikea paikka on ylhäällä päin. Sama pätee allaolevaan henkilöön.
Miro Aaltonen, Jokipojat C-juniorit. Lähes sama kuin Salmisella. Aaltonen on pelannut C-junioreissa 11 ottelua ja tehnyt 32 pistettä. Ketä tämä palvelee? Ei ketään. Jokipoikien B-junioreita en nyt muista, pelaavatko B:n 1-divarissa vai missä? B taso kuitenkin olisi lähimpänä Aaltosen taitoja kuin C. Aaltosen kehitys tulee ottamaan valtavaa takapakkia ilman kovempia pelejä, aivan kuten Salmisenkin.
Mikael Granlundin voisi nostaa kolmanneksi pelaajaksi, mutta tilaa säästän ja jätän laittamatta tähän sen enempää, kuin yhden kommentin: Paikka on SM-liigassa.
Jari Kurri @ Jääkiekkolehti, sivut 21 & 23.
- Voittaja ei ujostele, ei purista eikä pasko housuun.
Kurrin mielestä taustalla on osittain suomalainen perusluonne.
- Asioita lähestytään liikaa uhkien kautta, kun ne pitäisi nähdä mahdollisuutena. Esimerkiksi ruotsalaiset lähtevät nauttimaan tilanteesta, eivätkä välttelemään virheitä.
- Pelaajien itseluottamusta pitää vahvistaa jo juniorina. Kannustaa rohkeisiin ratkaisuihin, ottamaan riskejä. Ne opettavat. On parempi voittaa pelit 6-5 kuin 2-1.
- Liian moni valmentaja pönkittää omaa uraansa opettamalla tiukkaa puolustamista ja hankkimalla sen avulla voittoja, kun oikea tapa olisi opettaa kiekon kontrolloimista ja luovuutta virheistä välittämättä.
Ja taas. Tuo on niin totta kuin vain voi olla. Suomalaisten perusta valmennuksessa on, että pitää syöttää jos on maalintekopaikka. Kiekkoa et saa kuljettaa alueelle, sinun pitää heittää se kiekko ränniin ja mennä vaihtoon. Turhauttavinta kiekkoa ikinä, pelaajille ja katsojille.
Ruotsissa jos kärkikarvaaja tulee karvaamaan puolustaja saa yrittää selvitä tilanteesta ilman, että joutuu pelkäämään penkitystä koko loppukaudeksi. TPS:ssä Hannu Jortikan aikana pelaaja joka kynäsi ja mokasi joutui suunnilleen heti myyntilistalle. Virheisiin ei ollut kuulemma varaa ja niin edelleen. Eipä tarvitse ihmetellä miksi juniorit eivät ponnahtaneet pinnalle. Olisiko Victor Hedman nyt sijoitettu NHL draft listojen kärkeen, jos pelaisi suomessa? Ei lähellekkään. Hyvä jos mahtuisi 30:n parhaan joukkoon. Suomessa hän joutuisi vain heittämään kiekkoa päätyyn ja varomaan virheitä.
Onneksi Suomen tummalle taivaalle on laskeutumassa sentään joku järkeväkin ihminen.
Petri Matikainen, Blues. Kuinka monta Bluesin junioria on pelännyt lähteä kiekon kanssa liikkeelle alhaalta ja yrittää jotain pikkukivaa? Näkemissäni peleissä ei yhtään. Matikainen antaa junioreille aikaa ja rauhaa kehittyä ja tehdä omia juttujaan. Tämä luo junnuille itseluottamusta ja uskaliaisuutta tilanteissa. Tälläisiä valmentajia kun saataisiin jo sinne E/D-junioreihin niin tulevaisuus näyttäisi heti paremmalta. Yksilöitä tulisi paljon enemmän ja tämä näkyisi jokaisessa nuorten maajoukkueista. Tulevan pelaajan tärkeimmät vuodet, ja samalla ratkaisevimmat, ovat 8:sta 13:sta. Pelaaja on silloin herkimmillään ja murtuu oikeastaan melkeimpä heti jos valmentaja alkaa koohottamaan virheistä ja siitä, että kokoajan tekee jotain väärin.