Tämä demografia-asia on mielenkiintoinen. En nyt heti kättelyssä osaa sanoa, että mitä asialle pitäisi tehdä vai pitäisikö tehdä mitään.
Lähdetään juurisyistä. Suomen - ja länsimaiden - demografiakehitykselle on minusta oikeastaan yksi perussyy: ehkäisy.
Ennen ehkäisyä perheellistymiseen riitti se, että pitää heteroseksistä. Ehkäisyn jäljiltä nyky-yhteiskunnassa nimenomaan naisen täytyy tietoisesti haluta jo etukäteen perheellistyä, siis ennen kuin harrastaa seksiä ja tulee raskaaksi. Sellaisia ihmisiä, jotka jo alun alkaen haluavat nimenomaan perheellistyä, ei kuitenkaan ole väestössä kovin paljoa, tai ainakin merkittävästi vähemmän kuin niitä, jotka vain sattuvat pitämään heteroseksistä. Tästä syystä syntyvyys laskee: kun iso osa populaatiosta ei perheellistymisestä juuri välitä, niin ne perheellistyvät eivät (vielä) riitä kannattelemaan syntyvyyttä.
Nopea ratkaisu huoltosuhteeseen olisi siis ehkäisyn ja abortin kieltäminen, mutta sitä ei pidetä kovin hyvänä ratkaisuna eikä se isossa kuvassa sellaista olisikaan, ei ilman monia muita muutoksia. Myöskään miesten vaatiminen osallistumaan "synnytystalkoisiin" ei mielestäni ole kovin hyvä ratkaisu, koska jotenkin näkisin ahdistavana sen, että miehet painostaisivat naisia luopumaan ehkäisystä.
Mutta ei huolta. Koska nyky-yhteiskunnassa vain ne lisääntyvät, jotka jo lähtökohtaisesti haluavat lisääntyä, niin kunhan pelkästä seksistä pitävät ovat kuolleet pois, kaikki loput ovat tällaisia "lisääntymishaluisia" ihmisiä. Siksi kehitys varmaan jossain vaiheessa kääntyy toiseen suuntaan ihan luonnostaan. Tällainen ihmisen evoluutio ei ole mitenkään poikkeuksellista, sanotaan, että ensimmäinen eläin jonka ihminen kesytti oli ihminen itse. Voidakseen perustaa suurempia yhdyskuntia ihminen tarvitsi parempaa itsehillintää - huonommalla itsehillinnällä varustetut ihmiset tapattivat aikanaan itsensä pois isoista yhteiskunnista.
Toinen hyvin perustavanlaatuinen syy syntyvyyden laskulle on se, että vanhemmuus ei ole arvokasta muille ihmisille. Ei meillä kellään käy pienessä mielessäkään, että menisimme naapurin Tiinan luokse ja antaisimme hänelle 500 euroa siitä, että hän hoitaa _omia_ lapsiaan. Ei, mutta me kyllä olemme valmiita maksamaan naapurin Tiinalle siitä, että hän hoitaa meidän lapsia: tästä syystä meillä on päivähoitolaitos.
Tämä tarkoittaa sitä, että omien lasten hoitaminen ei ole yhteiskunnallisesti tuottavaa työtä. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että omia lapsia hoitava joutuu joko tekemään toista, yhteiskunnallisesti tuottavaa työtä, tai sitten jonkun täytyy avustaa häntä: perinteisesti tämä avustava osapuoli on ollut toinen lasten vanhemmista, yleensä mies.
Tästä syystä vanhemmuus ei ole kovin houkuttelevaa. Se laskee elintasoa. Lisäksi se poistaa työmarkkinoilta suht ison osan potentiaalisista työntekijöistä, ja siksi valtiot eivät tue tätä kuin tiettyyn rajaan saakka. Sitä on jopa sanottu, että hyvin perinteisten muslimimaiden ongelma on nimenomaan se, että puolet niiden potentiaalisista työntekijöistä on työmarkkinoiden ulkopuolella.
No, ratkaiseeko maahanmuutto tätä ongelmaa? Se voi minusta jonkun verran lieventää iskua, mutta noin isossa kuvassa olisin sitä mieltä, että otetaan isku vaan vastaan, se ei kuitenkaan kestä kuin hetken. Sen aikana voidaan vaikka realisoida eläkerahastoja lievittämään iskua. Maahanmuutto ei ole koskaan ongelmatonta eikä varsinkaan silloin, jos sitä on suurissa määrin.
Yksi tärkeä tekijä olisi työn tuottavuuden nostaminen. Näen tällä hetkellä tämän isona ongelmana juuri palvelusektorilla, johon siis mm. opettaminen, terveydenhuolto ja vanhustenhoito kuuluu. Niissä ihmistyön määrää pitäisi vähentää (s.o. ihmiskontaktin määrää vähentää), jotta niillä aloilla voitaisiin maksaa samanlaisia palkkoja kuin teollisuudessa, joka on automaatiolla vähentänyt työvoiman tarvetta suunnattomia määriä viimeisen 40 vuoden aikana. Palveluala kaipaa kipeästi samanlaista murrosta. Kuinka tämä ihmiskontaktien vähentäminen tehdään siten, että palvelutaso nousee(*), se on hyvä kysymys, jonka ratkaisija ratkaisee samalla ison julkisen sektorin budjettia riivaavan ongelman.
(*) Palvelutaso paranee ja ihmistyön määrä vähenee --> palvelusektorin tuottavuus nousee.