Suomalaiset NHL:ssä kaudella 2022–2023

  • 414 780
  • 1 368

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Löytyy NHL:n tilastosivuilta ainakin kohdasta Scoring per game. Eniten kakkossyöttöjä oli tällä kaudella Miro Heiskasella (28), perässään Barkov (24) ja Lehkonen (21). Jos tuossa suhteita noiden suhteen haluaa katsoa niin Lehkonen antoi vain 9 ykkössyöttöä tällä kaudella eli 70 prosenttia syöttöpisteistä oli kakkossyöttöjä.
Raatimme vatipäisin jäsen löysi tämän tilaston, ja panemme vankkaan harkintaan sen osaammeko kehittää tästä jonkun matematoottisen caavan jolla saisimme kakkossyöttöjen määrästä ja suhteesta muihin pisteisiin jonkun palkinnon kehitettyä. Sama ongelma meillä on Patrik Laine Assists are for assistants -palkinnon kanssa, matematiikka on niin perkeleen vaikeaa raadillemme. Joudumme aina 6 viikkoa putkeen nyt jo laskemaan Sami Helenius -palkinnon saajien pisteitä, itku kurkussa ja tukkimiehen kirjanpidolla yritämme saada numeroiden muodostamasta sekamelskasta jotain tolkkua. Mutta me harkitsemme. Ensin tosin potkimme satunnaisesti kanssaraatilaisiamme kiertopotkuilla naamaan hetkisen.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Kakkossyötöt ovat yleensä ihan yhtä arvokkaita pelijatkumotapahtumia kuin ykkössyötötkin. Huvittaa tuo noiden vähättely, kertoo lajiymmärtämättömyydestä.

Yksi tärkeimmistä tapahtumista jääkiekossa on kiekonriisto kulmauksessa. Näitä kertyy paljon tietynlaisille jerelehtisille, teemuhartikaisille ja velimattisavinaisille. Riisto - syöttö tiimikaverille joka vetää ja joku toinen rouhii reboundin sisään. Aivan helvetin tärkeä peli. Tai riisto - poikittaissyöttö, joku ampuu maalin. Ilman sitä riistoa koko tilannetta ei tapahdu.

Pakilla se on usein hyvä pystyavays, pistää hyökit taidokkaalla syötöllä läpi 2 vs 1 hyökkäykseen, josta kiekotellaan maali. Paskalla pystyavauksella ei olisi tullut "turhaa" kakkossyöttöä koskaan.

On aivan lapsellista vähätellä noita kakkossyöttöjä. Usein kolmossyöttökin on tärkeä pelijatkumon kannalta.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Huhhuh, raadistamme osa on jo sen verran selväpäisiä palkintogaalamme ja siitä seuranneiden kaameiden bakkanaalien jäljiltä, että saatamme saada aikaiseksi pienen katsauksen NHL:n playoffien maailmaan suomalaislasien silmin katsottuna:

Katsotaanpa ensiksi playoff-parit, ja niissä pelaavat suomalaiset:

Carolina (Aho, Teräväinen, Kotkaniemi, Puljujärvi, Raanta) - NY Islanders (Salo)
Boston (Koppanen) - Florida (Barkov, Lundell, Luostarinen, Heponiemi)
Dallas (Hintz, Heiskanen, Lindell, Hakanpää, Kiviranta) - Minnesota
Edmonton
(Niemeläinen) - Los Angeles (Korpisalo, Kupari)
New Jersey (Haula) - NY Rangers (Kakko, Mikkola)
Toronto - Tampa Bay
Vegas - Winnipeg
(Mäenalanen, Heinola)
Colorado (Rantanen, Lehkonen, Annunen) - Seattle (Tolvanen)

Joo-o. Ilmeisesti näitä pelejä ei tartteis edes pelata, Bostonille voisi suoraan jo viedä sen kannun ja sitten kaikki voisivat lähteä joukolla MM-kisoihin. Mutta kai se on pakko sitten Bostonin tahkota ne 16 voittoa tuosta. Koppanen tuskin pääsee peliäkään pelaamaan, joten pahasti näyttää siltä että tänä vuonna ei tule yhtään suomalaista Stanley Cup -voittajaa.

Tuosta kaaviosta jos katsoo mahdollista katastrofi-skenaariota, niin ekan kierroksen jälkeen olisi mahdollista että jäljellä on enää 2 joukkuetta joissa käytännössä pelaa suomalaisia pelaajia oikeassa roolissa. Devils-Rangers ja Colorado-Seattle pareista pääsee väkisinkin läpi yksi joukkue, jossa on suomalainen roolia saava pelaaja mukana. 4 joukossa voi olla jo mahdollsista, että mukana on enää jengejä joissa ei käytännössä ole suomalaisia pelaajia laisinkaan, kuten vaikkapa Boston/Toronto/Tampa Bay, NY Islanders, Vegas/Winnipeg/Edmonton ja Minnesota.

Paras mahdollinen skenaario taas olisi sellainen, että 8 parhaan joukossa on 7 Suomi-jengiä, Toronto-Tampa Baystä tulee väkisinkin läpi yksi jengi jossa suomalaisia ei ole. 4 joukkoon olisi teoreettiset mahikset saada Florida, Carolina/Rangers/Devils, Colorado/Seattle/Dallas ja LA Kings, ja oishan se nyt jotain jos finaalissa olisi vaikka Dallas-Carolina.

Mutta kun ei ole. Dallas tai Colorado saattaa tuolta toiselta puolelta vaikka finaaliin asti pelmahtaakin, mutta toiselta puolelta tulee murskaaja-Boston kuitenkin, ja sitten ne kävelee finaalissa yli sen jengin joka sinne sitten ikinä tuleekaan.

Bostonin mestaruusjuhlia valmistelevia harjoituspelejä voi kuitenkin katsoa sillä silmällä, että ketkä suomalaiset saavat Teksti-TV Raatimme Play-off palkinnot, tehdään niihinkin nyt pieni katsaus:

Kon-Tiki Smythe Tikkanen (paras/näkyvin suomalainen playoffeissa)
2021-22 Mikko Rantanen

Tämän pystin saajaan vaikuttaa hyvin paljon se, mikä Suomi-jengeistä pääsee pleijareissa pisimmälle. Vaikka Rantanen painelisi 3+3 joka peliin, mutta Colorado tippuisi silti ekalla kierroksella, ja joku Korpisalo vaikkapa tuolta johdattaisi Los Angelesin finaaliin Bostonille häviämään, niin Korpisalo olisi todennäköisempi pystin voittaja. Mutta katsellaan kuinka käy, raatimme pitää tässä vaiheessa todennäköisimpinä niminä tähän pystiin Rantasta, Heiskasta ja Ahoa. Florida varmaan häviää heti kuitenkin, enkä enää koskaan usko että Barkov saa pleijareissa mitään aikaan ennen kuin itse näen, joten häntä ei raatimme pidä lainkaan todennäköisenä. Korpisalo saattaa olla jokerikortti, ja Hintz pitää myös pitää kaavailuissa mukana

Jali Kulli (eniten pisteitä playoffeissa)
2021-22 Mikko Rantanen 5+20=25

Raatimme on jo lähes kaivertanut tähän Mikko Rantasen nimen tälläkin kertaa, mutta jos Colorado onnistuu ekalla kierroksella tippumaan, saattaa tähän päästä käsiksi myös vaikkapa Heiskanen/Hintz tai Ahokin. Tai Niemeläinen. Mistä vitusta näitä nyt tietää.

Juha ”Sulaa” Metsola (tasoonsa nähden pahiten flopannut suomalainen playoffeissa)
2021-22 Aleksander Barkov

Raatimme odottaa eniten urotekoja nimiltä Rantanen, Heiskanen ja Aho, näistä jos kuka tahansa jää johonkin 0+1 tehoille ja jenginsä pullahtaa ekalla kiekalla pois, niin tämä pysti saattaa löytyä oven takaa. Barkov ja Florida on niin tekemättömän paikan edessä tuolla Bostonin, Toronton ja Tampa Bayn puristuksissa, että odotukset Barkovin pleijariesityksiä kohtaan ei hirveästi lattiatasosta tänä vuonna nouse. Kattellaan.

Ville-Joel Fucking Leino-Kiviranta (eniten tasoonsa nähden parantanut suomalainen playoffeissa)
2021-22 Artturi Lehkonen

Tähän on täysin mahdotonta arvailla kuka tällä kaudella mahtaa pleijareissa syttyä ilmiliekkeihin. Noilla isoimmilla nimillä on aika vaikea saada tätä pystiä, koska vaikka joku Rantanen painaisi 3+3 joka peliin, tai Heiskanen johdattaisi Dallasin finaaliin 10+20 tehoilla ja +30 plus/miinus-lukema niskassaan, niin se olisi raadillemme vain sellainen lievästi hymynkareen kasvoillemme nostattava juttu. Mutta sitten jos Niemeläinen syöttää yhden Edmontonin seiskapelin jatkoajalla tehdyn maalin, raatimme veisi tämän palkinnon heti hänelle. Tällä hetkellä nimet Kotkaniemi ja Mikkola pyörivät raatimme papereissa jostain saatanan syystä tämän pystin kohdalla, ja on siellä Puljujärvi ja Kivirantakin, Luostarisen nimen on kanssa joku positiivi-pösilö kirjoittanut tonne paperin reunaan näköjään.
 

Liitteet

  • kaavio.JPG
    kaavio.JPG
    50,2 KB · kertaa luettu: 117
Otetaan runkosarjan päätyttyä päivitetty listaus suomalaisten parhaista kausista pisteiden valossa. Rajana 40 pistettä. Alempana maalivahdit voittojen osalta. Boldatut tämän kauden lukuja.

1. Kurri 135 pistettä
2. Selänne 132
3. Rantanen 105
4. Barkov 96
5. O. Jokinen 91
6. Aho 83
7. Skriko 78
7. Tikkanen 78
9. Sinisalo 76
9. Mäkelä 76
9. Teräväinen 76
12. S. Koivu 75
12. Hintz 75
14. Ruotsalainen 73
14. Heiskanen 73
16. Ruuttu 71
17. M. Koivu 71
18. Laine 70
19. S. Kapanen 69
19. Granlund 69
21. Rautakallio 68
22. Filppula 66
23. J. Jokinen 65
24. Siltanen 63
25. M. Hagman 59
26. T. Ruutu 57
27. Timonen 55
27. Lumme 55
27. Haula 55
30. Numminen 54
31. Leino 53
32. Lehtinen 52
33. Leinonen 51
33. Lehkonen 51
35. Maccelli 49
36. Levo 47
37. Pitkänen 46
37. Niinimaa 46
39. Ristolainen 45
40. N. Hagman 44
40. Miettinen 44
40. Lehterä 44
40. K. Eloranta 44
40. K. Kapanen 44
40. Lundell 44
46. Kotkaniemi 43
46. Luostarinen 43
48. Järvi 41
49. Kakko 40

Kokonaan uusia nimiä saatiin peräti kuusi kun Heiskanen, Lehkonen, Maccelli, Kotkaniemi, Luostarinen ja Kakko pääsivät 40 pisteen kerhoon. Vanhoista nimistä Rantasen uusi piste-ennätys on tietysti noteerattava erikseen, sillä tuolla 105 pisteellä päästiin ensinnäkin harvinaiseen sadan pinnn kerhoon ja suomalaisten kolmoseksi Selänteen ja Kurrin taakse.

Heiskanen pitää myös vielä erikseen nostaa, sillä puolustajien listalla nousi jaettuun kärkeen Reksa Ruotsalaisen kanssa ja kaikista pelaajista listan sijalle 14. Seurakaveri Hintz vielä pari pykälää ylempänä paranneltuaan omaa kausiennätystään. Muuten meidän isot nimet Barkov, Aho, Laine, Granlund, Teräväinen ym. hieman pettivät eikä kukaan päässyt lähellekään omaa ennätystään.

Nuorisokaartista Maccelli, Kakko ja Luostarinen jo mainittuina uusina niminä ja lisäksi Artturi Lehkonen vajaasta kaudestaan huolimatta komeat uudet ennätyslukemat.

--

Maalivahtien osalta voittotilasto (vähintään 10 voittoa) näyttää tältä:
1. Kiprusoff 45
2. Rinne 43
3. Niemi 39
4. Saros 38
5. Rask 37
6. Bäckström 37
7. Lehtonen 34
8. Toskala 33
9. Koskinen 27
10. Husso 26
11. Nurminen 25
12. Norrena 24
13. Niittymäki 23
14. Raanta 21
15. Korpisalo 19
16. Rämö 17
16. Lankinen 17
16. Luukkonen 17
19. Kähkönen 16
20. Markkanen 15
21. Takko 13
22. Hurme 12
23. Noronen 11

Husso hieman hyytyi loppukaudesta, mutta paranteli kuitenkin voittoennätystään ja nousi top kymppiin. Aiemmin huhuilemani 30 voiton raja jäi kuitenkin saavuttamatta eli siinä kerhossa on edelleen vain kahdeksan suomalaista. Kokonaan uusia nimiä saatiin yksi eli Ukko-Pekka Luukkonen. Hänelläkin näytti jossain vaiheessa kautta, että saa vähintään 20 voittoa kasaan, mutta hänkin joukkueensa tavoin kevätkaudella hyytyi ja peliaikakin jäi lopulta aika vähiin.

Seuraavaan viestiin päivitän vielä saman listauksen maalien osalta.
 
Tehdään sama listaus myös maaleista. Vähintään 20 maalia.

1. Selänne 76
2. Kurri 71
3. Rantanen 55
4. Laine 44
5. O. Jokinen 39
5. Barkov 39
5. Sinisalo 39
8. Skriko 38
8. Aho 38
10. Hintz 37 (sivuaa ennätystä tällä kaudella)
11. Mäkelä 36
12. Tikkanen 34
13. Lehtinen 33
14. J. Jokinen 30
15. Haula 29
16. Ruotsalainen 28
17. S. Kapanen 27
17. N. Hagman 27
19. Ruuttu 26
19. Granlund 26
19. T. Ruutu 26
22. Filppula 25
23. Teräväinen 23
24. S. Koivu 22
24. M. Koivu 22
26. M. Hagman 21
26. Lehkonen 21
28. K. Kapanen 20
28. Miettinen 20

Yhteensä 29 nimeä listalla. Rantanen on mainittava tässäkin kun hänestä tuli kolmas 50 maalin rikkoja ja oma maaliennätys parani melkein 20 kaapilla. Kokonaan uutena nimenä saatiin vain Lehkonen. Lähelle 20 maalin rajaa pääsi Kotkaniemi, Kakko ja Tolvanen (kaikilla 18) sekä Luostarinen (17). Nämä kaikki sitten ensi kaudella 20 maalin klubiin vain mitä. Tolvaselle vielä erityismaininta siitä, että teki maaleistaan 16 alle 50 pelissä siirtonsa jälkeen ja olisi varmasti noussut listalle ilman alkukauden tuhnuilua Nashvillessä. Hintzin voisi vielä mainita, että sivuaa viime kauden ennätystään kun sai kasaan samat 37 nyssykkää.
 

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Tehdään sama listaus myös maaleista. Vähintään 20 maalia.

1. Selänne 76
2. Kurri 71
3. Rantanen 55
4. Laine 44
5. O. Jokinen 39
5. Barkov 39
5. Sinisalo 39
8. Skriko 38
8. Aho 38
10. Hintz 37 (sivuaa ennätystä tällä kaudella)
11. Mäkelä 36
12. Tikkanen 34
13. Lehtinen 33
14. J. Jokinen 30
15. Haula 29
16. Ruotsalainen 28
17. S. Kapanen 27
17. N. Hagman 27
19. Ruuttu 26
19. Granlund 26
19. T. Ruutu 26
22. Filppula 25
23. Teräväinen 23
24. S. Koivu 22
24. M. Koivu 22
26. M. Hagman 21
26. Lehkonen 21
28. K. Kapanen 20
28. Miettinen 20

Yhteensä 29 nimeä listalla. Rantanen on mainittava tässäkin kun hänestä tuli kolmas 50 maalin rikkoja ja oma maaliennätys parani melkein 20 kaapilla. Kokonaan uutena nimenä saatiin vain Lehkonen. Lähelle 20 maalin rajaa pääsi Kotkaniemi, Kakko ja Tolvanen (kaikilla 18) sekä Luostarinen (17). Nämä kaikki sitten ensi kaudella 20 maalin klubiin vain mitä. Tolvaselle vielä erityismaininta siitä, että teki maaleistaan 16 alle 50 pelissä siirtonsa jälkeen ja olisi varmasti noussut listalle ilman alkukauden tuhnuilua Nashvillessä. Hintzin voisi vielä mainita, että sivuaa viime kauden ennätystään kun sai kasaan samat 37 nyssykkää.
Aholla, Barkovilla, Laineella, Hintzillä ja Rantasella (duh) on kaikilla mielestäni potentiaalia vetäistä 50 maalia kauteen, kunhan pysyy ehjänä ja muukin joukkue suorittaa. Hienoja aikoja.
 

pikkuvaimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Dallas, Puustinen ja NATO
Eritoten Hintziltä odotan vielä jossakin vaiheessa tulevan sellaisen 100 pisteen monsterikauden. Nyt jo kaikki tarvikkeet. Ei saikkua ja oikeat kupongit käteen niin se on siinä.
Toinen on tämä Matias Massila. Joko jää kerran kaudessa highlighteihin pääseväksi 50 pisteen neppailijaksi, tai sitten tulee Joe Thornton/Marc Savard-tyyppinen lättyautomaatti. En nöe muita kehityspolkuja.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Pleijareiden piste per peli -junassa on vähän jäinen fiilis. Mikko, Roope ja Sebastian ovat toki omilla paikoillaan, mutta Aleksanderin paikalla on Kaapo, joka tutisee ja pälyilee hermostuneena ympärilleen että miten täällä nyt pitäis oikein olla. Miro seisoo vaunun nurkassa kasvot seinää päin ja yrittää olla mahdollisimman vähä vaivaksi kenellekään, ja Eeli seisoo käytävällä ja kertoo kaikille että hän on ennenkin ollut tässä junassa, Mikko ja Roope kuuntelee vaivaantuneena Eelin selostusta, Sebastian miettii että pitäiskö mun sanoo tolle Kaapolle että ota nyt saatana ihan rauhassa mutta ei tee sitä koska pelkää että Kaapo juoksee karkuun jos sille puhuu.

Koko muu porukka onkin sitten Toukka-junassa, aseman baari on toistaiseksi aivan tyhjillään.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Siinäpä olisikin työsarkaa kun Paul Coffey paukutteli keväällä 1985 kevyet 37 pistettä 18:ssa ottelussa eli 2,06 PPG. Brian Leetch on listan kakkonen mestaruuskeväänä 1994 tekemillään 34:lla pisteellä (23 GP eli 1,48 PPG).


E
Korjauksia.
Heiskasen tämän kauden PPG playoffeissa 2,50, joten tämä on jo käytännössä plakkarissa.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Mikäs on yhden pudotuspelipäivän piste-ennätys metsästettäväksi? Nyt ainakin tuli 12, mutta on se varmasti enemmän.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Tulee eittämättä kyllä mieleen että mitähän Stars olisi ilman Hintzia, Heiskasta ja Lindellia. Kesälomalla?

Robertson on pelimies ei siinä mitään mutta aika nätisti sinivalkoiset tätä joukkuetta kantaa.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Heiskasen tämän kauden PPG playoffeissa 2,50, joten tämä on jo käytännössä plakkarissa.
Jep, odotin saman lainatun kohdan lainaamista koko työmatkan kunhan saan toimistolla koneet auki, mutta olitkin ehtinyt.

Toivotaan, että Dallas menee päätyyn asti, nostelee kannua ja Heiskasella on siinä vaiheessa joku 60-70 tehopistettä kasassa pudotuspeleissä. Jos ei tule Norrisia niin Conn Smythe.

Kova alku, ja Hintz myös huhhuh.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hintzin alivoimamaalissa Dallasilla oli kentällä ihana sinivalkoinen nelikko Hintz-Kiviranta-Lindell-Hakanpää. Saivat maalin jälkeen juhlia kentällä keskenään suomen kielellä.

Sebastian piti paikkansa piste per peli -junassa, mutta Roope lähti Miroa hihasta perässään vetäen kyselemään konnarilta että oisko täällä meille joku oma first class -hytti edes. Samassa sekamelskassa sisään livahti kolmaskin Dallas-paitainen janari, Mikko kysyi kuka sä oot, janari sanoi vain ”Fucking”. Barkov ja Luostarinen pomppasivat toukkajunasta pois aseman baariin kokiksia särpimään.
 

Torsti56

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stars, Blue Jackets
Tulee eittämättä kyllä mieleen että mitähän Stars olisi ilman Hintzia, Heiskasta ja Lindellia. Kesälomalla?

Robertson on pelimies ei siinä mitään mutta aika nätisti sinivalkoiset tätä joukkuetta kantaa.
Sama kun kysyisi mitä Avs olisi ilman MacKinnonia, Makaria ja Byramia. Eli eiköhän molemmat olisi lomilla jo.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Eikös se yks matkustelija nimenomaan raahannu ne pleijareihin kun noista nimetyistä monet oli saikulla?
Joo vetelee keskikaistalla ihan törkeästi. Periaatteessa MacK vois tilittää matkustajalle osan liksastaan.
 

M10

Jäsen
Hintzin alivoimamaalissa Dallasilla oli kentällä ihana sinivalkoinen nelikko Hintz-Kiviranta-Lindell-Hakanpää. Saivat maalin jälkeen juhlia kentällä keskenään suomen kielellä.

Kaikki kunnia supertähdille #4 ja #24, mutta Jolle Kiviranta pelasi aivan mahtavan ottelun viime yönä. Vahvan terrierin tekemä työ alivoimilla on illasta toiseen kultaa.
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Taisi jäädä Teräväiseltä käsi toukkajunan ja kiskon väliin puristuksiin ja hän körötteleekin loppukevään siellä valitettavasti. Mut samalla Pulju nostaa päänsä popparien ääreltä ja katselee, josko kävisi kutsu toukkikseen tai jopa asemalle ja junaan saakka.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hintz on kyllä aika viheliäisen vaarallinen pelaaja kun pääsee läpiajoon tai muuten vaan karkuun, jalat käy ja on tuo rannarilla viimeisteleminen todella tarkkaa ja tehokasta.
 
Hintz on kyllä aika viheliäisen vaarallinen pelaaja kun pääsee läpiajoon tai muuten vaan karkuun, jalat käy ja on tuo rannarilla viimeisteleminen todella tarkkaa ja tehokasta.
Miten se pääsee niin usein tuolla tavalla karkuun? Jalat ja hajuaisti läpiajoihin yhdistelmä lienee poikkeuksellisella tasolla jopa änärin mittareilla.
 

Stigu

Jäsen
Voi herranjumala, mikä esitys Roopelta. Kaksi jäätävää läpiajomaalia ja kolmas maalin nurkalta, huh huh. Olkoonkin että muistini on nykyään aika lyhyt, mutta ei tule mieleen NHL-pleijareissa yhdessä matsissa hirveän paljon parempaa suomalais-suoritusta. Nyt tuo IFK:ssa vietetty aika ja huipputreeni alkaa tuottaa hedelmää.

Ja kaikilta Dallasin suomalaisilta muuutenkin mainio ilta!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös