Suomalainen ruoka on pahaa.

  • 8 541
  • 60

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Korostettakoon nyt tähän alkuun heti että ei pidä paikkaansa! Kyseessä ei ole myöskään Kerkko Koskiselle, Anni Sinnemäelle ja kumppaneille omistettu ketju jossa kysytään "Kuka haluaa panna Annaa?"

Pahoittelen että kaikista minun hel~wetin laadukkaista ketjunavauksistani (ettekö tiedä kuka olen?) sorrun tällä kertaa osittain sen helppojen provojen äärimmäisen perkeleen eli iltapäivälehden ainakin jatkamaan "kohuun" muutaman valtionpäämiehien viimeaikaisista irvailuista suomalaista ruokaa kohtaan. Berlusconin kommenteista kirjoitti Hesarikin, ja taisi Haloo?nenkin lähetää oikein virallisen paheksuntansa. Tämän tapauksen suhteen olin harvinaisen ylpeä Matti Vanhasen vahingossa tai tahallaan yleistävästä kommentista tyyliin "noh, kyllä minä pizzasta tykkään". Myös Hesarin erään kolumnistin mah~tawa "Avoin kirje Berlusconille", jossa kolumnisti vihjaili tuokiostaan ja "salaisuudestaan" Silvion vaimon kanssa nauratti aika perkeleesti.

Tänään Iltis vihjasi Jacques Chiracin irvailleen Putinille että "ainoastaan Suomessa laitetaan pahempaa ruokaa kuin Englannissa". Tämä oli siis Iltislööppiä, ei aina voi tietää mistä huhusta tai tulkinnasta kyseinen juttu on väännetty.

Tahtoisin kovasti kuulla mielipiteitänne jupakasta ja sen tärkeydestä tai turhuudesta. Myös, jos joku haluaa kesän kunniaksi fiilistellä suomalaisista herkuista ihan muuten vaan, go for it. Jos haluat muuten vain loukata Berlusconia senkin sallisin ilomielin, toki hyvän mauttomuuden rajoissa.

Itse jättäisin kyseiset kommentit omaan arvoonsa, ei meidän itsetuntoamme nyt voi jonkun maansa konkurssiin ajaneen moukan kommentit noin horjuuttaa, otetaan toki puukko mukaan ja isketään se ensimmäisen tilaisuuden tullen tuon "playboyn" kylkeen tai selkään, riippuen siitä missä EU:n grillijonossa tulemme häneen törmäämään. Tai jos lähetämme Henry Saaren panemaan puolihölmöllään sitä semi-hehkeää Mrs. Berlusconia, tai Antti Tuiskun ja Marcon Silviota itseään?

Kaljaa täällä ei osata panna, maitoa on käsitelty liikaa vuosikymmenien ajan, ja lihamakkarana myydään kyllä kaikenlaista lerssiä, mutta on meillä ainakin maailman parasta perunasalaattia (oletteko maistaneet sitä Saksassa tai Tanskassa - ei suolakurkkua ja perunaviipaleet kokoa metri kertaa metri!). Kalakukko (jossa on myös läskiä), leipäjuusto lakkahillon kera, upea valikoima maukkaita kalalajeja, puolukkahillo...kyllä me pärjäämme.

Ja jos mukaan tuli asiavirheitä johtuen siitä että jäi osa lehdistä viime viikolla lukematta, ampukaa minut muiden panzer generalien tapaan auringonlaskun aikaan.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Riippuu siitä mitä poliitikoille syötetään

Kuten tuossa GoldenAWe mainitsitkin, on meillä erinomaisia ruokalajeja kuten tuo läskinen kalakukko. Meillä on myös poronkäristys (jossa laardia) ja perunamuusi (jossa voita) puolukkasurvoksen kera.

Meillä on kuitenkin tapana ruokkia valtiovieraamme jollakin ihmeellisellä luonnontuotteella. Berlusconi itki savuporosta, poro ei ainakaan minusta ole parhaimmillaan savustettuna vaan nimen omaan laardipitoisena hieman rapsakkana käristyksenä.

Valtiovieraat saavat eteensä esim. riistanmakuista (ja kuivaa) riekkoa karpalojäädykkeen keralla, joka jo peruseinarin ruokavaliossa on perin eksoottista ja kirpeää. Heille tyrkytetään mämmiä.

Ruokkikaamme tästedes siis valtiovieraamme kunnollisella kardiovaskulaarisella jokamiehenruoalla niin loppuu se vittuilu.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Uleåborgir kirjoitti:
Ruokkikaamme tästedes siis valtiovieraamme kunnollisella kardiovaskulaarisella jokamiehenruoalla niin loppuu se vittuilu.

Asiapuhetta. Mainitsemasi yliyrittäminen ei kyllä varmasti tehoa yhtään perinteiseen muottiin lyödyn miehen makuun. Back to the basics, voissa paistettuja muikkuja, täysmaitoa jne...

Kun miettii mitä kaikenlaiset rockstarat ovat sanoneet vuosien mittaan Suomen vierailuistaan tulee mieleen että eniten kommentit ovat koskeneet kovaa viinoittelua, saunaa ja seksiä luonnossa. Meidän pitäisi saada joku Ozzy, Lemmy, Keith Richards tai vastaava syömään noiden edellämainittujen aktien ja viinojen päälle hiukan lohikeittoa tai karjalanpaistia nuoren blondin syöttämänä - sen jälkeen kun tuollaisesta suunnasta kajahtaisi olisi aivan sama mitä joku maansa seuraavissa vaaleissa selkeästi häviävä "poliitikko" on mieltä meidän sapuskoista...

(Huom. ongelmia saattaisi tosin aiheuttaa se että Ozzyllä ei seiso, Lemmyn nuori blondi pitäisi olla poika ja Keith Richards ei syö)
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olis tullu meille syömään itkupillikeittoa

Golden AWe kirjoitti:
Tahtoisin kovasti kuulla mielipiteitänne jupakasta ja sen tärkeydestä tai turhuudesta.

Kiva, että heillä oli kivaa mutta jopas oli ”pojilla” jutunjuurta. Ranskalainen, saksalainen ja venäläinen jotakuinkin vaikutusvaltainen mieskolmikko tapaa toisensa niin charmantti ranskanpoika vitsailee suomalaisesta ruuasta oikein hauskuttaen muita. Älykästä !
Toivottavasti Chirac saadaan joskus Tampereelle jotta hänet voidaan viedä perinteiselle liikemieslounaalle Tammelantorille…

Ranskassa muuten, siis Pariisissa, kuljetettiin ainakin kymmenen vuotta sitten patonkeja leipomosta kauppaan pakettiautoilla. Patongit ovat pakun lattialla ja joidenkin pakujen tavaratilan yläosassa on verkkohylly jonka päällä makailee autokuskin koira. Kaupan eteen saavuttuaan kuski otti tarpeellisen määrän patonkeja kainaloonsa ja vei ne kauppaan. Takaovet jäivät auki ja silminnäkijän tietojen mukaan sillävälin koira kuulemma pissasi jäljellä olevien patonkien päälle.
Samaisessa kaupungissa lihava kokki seisoi ravintolan keittiön avoimen ikkunan edessä vilvoittelemassa. Hikeä pukkasi helteisenä päivänä. Reipas kokki kuitenkin ryhtyi kohta hommiinsa ja alkoi pyörittämään ”lihapullia” . Lihaköntsät molempiin käsiin ja maukkaat pullat valmistuivat siinä siunaamassa hetkessä kokin hikisten rintalihaksien päällä.
Kyllä ranskalaiset vaan osaa.

Terveisin koo
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mitä sitten on suomalainen ruoka? Nykyään tuntuu, että pizzakin on ihan suomalainen ruoka, sillä eihän alkup. pizza Italiasta ole lainkaan samanlaista, kuin se lätty mitä me yleensä syödään ananaksineen, kinkkuine ja sienineen.

Suomalainen ruoka on yleensä tuhtia ja ravitsevaa, täällä kun ei olla niperretty jotain etanoita ja sitä vaaleata pullaa, joka ei ole leipää nähnytkään.

Berlusconi nyt on sellainen silkkisuu, että paha mennä ylipäätään arvailemaan, että mitä se pikku-Mussolini edes tykkää syödä. Varmaan pandan maksaa ja vuorigorillan kiveksiä höystettynä kangasvuokkokastikkeella.
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
Uleåborgir kirjoitti:
Kuten tuossa GoldenAWe mainitsitkin, on meillä erinomaisia ruokalajeja kuten tuo läskinen kalakukko. Meillä on myös poronkäristys (jossa laardia) ja perunamuusi (jossa voita) puolukkasurvoksen kera.

No sitähän ei syö Koistisen labradorin noutajakaan ja silti se tulee kamalan kipeäksi. (copyright: Vesku Loiri)

Ihmetellä pitää tätä kansaa, joka pienestä kritiikistä alkaa itkemään. Minä pidän kotimaista, siis perus suomalaista, ruokaa paskana. Syön todellakin miellummin rasvasia sweinebrateneita ja sauerkrautia kuin jotain poronkäristystä. Makuasioita, joista ei kannata vetää herneen nenäänsä.
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
koo kirjoitti:
Terveisin koo
Kyse olikin mausta, eikä niinkään valmistustavasta.
Sinäkin suutuit noille pelleille, miksi? Mitä hiton väliä sillä on, jos joku ulkomaan pelle haukkuu meidän ruokaamme mauttomaksi? Mun elämäni jatkuu edelleen ja pörssikurssitkin nousee ja laskee kuten ennen. So fuckin´ what!
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
koo kirjoitti:
Kiva, että heillä oli kivaa mutta jopas oli ”pojilla” jutunjuurta. Ranskalainen, saksalainen ja venäläinen jotakuinkin vaikutusvaltainen mieskolmikko tapaa toisensa niin charmantti ranskanpoika vitsailee suomalaisesta ruuasta oikein hauskuttaen muita. Älykästä !

Jotain tuontyylistä minullakin tuli niistä kuvista mieleen - sellainen kaveri joka vittuilee aina siitä joka ei ole paikalla, nuollen ohessa paikallaolijoiden perseitä paskalla läpällä. Sitten kun seura vaihtuu, vaihtuu myös se vittuilun kohde.

Ted Raikas kirjoitti:
Suomalainen ruoka on yleensä tuhtia ja ravitsevaa, täällä kun ei olla niperretty jotain etanoita ja sitä vaaleata pullaa, joka ei ole leipää nähnytkään.

Berlusconi nyt on sellainen silkkisuu, että paha mennä ylipäätään arvailemaan, että mitä se pikku-Mussolini edes tykkää syödä. Varmaan pandan maksaa ja vuorigorillan kiveksiä höystettynä kangasvuokkokastikkeella.

Leipä - totta, vaikka viime aikoina on tullut ilmi ettei ruisleivässä paljon ruista ole eikä sekään vähä kotimaista, olin ollessani asunnottomana opiskelijana Tanskassa vuosi sitten keväällä niin äärettömän kiitollinen ja ylpeä vanhemmistani jotka lähettivät minulle Oulaisen jälkiuunileibää olkoonkin että postipaketille tuli joku 14 euroa hintaa - kaiken sen paikallisen pullan jälkeen...

Svante kirjoitti:
No sitähän ei syö Koistisen labradorin noutajakaan ja silti se tulee kamalan kipeäksi. (copyright: Vesku Loiri)

Ihmetellä pitää tätä kansaa, joka pienestä kritiikistä alkaa itkemään. Minä pidän kotimaista, siis perus suomalaista, ruokaa paskana. Syön todellakin miellummin rasvasia sweinebrateneita ja sauerkrautia kuin jotain poronkäristystä. Makuasioita, joista ei kannata vetää herneen nenäänsä.

"Mutta vooi ollakaan vaimo unohti salvian..." vai mitessemeni

Niin, kuten avausviestissäni mainitsin mak~haran tasosta, olisi meillä runsaasti opittavaa kunnon makkaroiden tekemisestä. Jawohl. Sinussa on kuitenkin jokin vika jos kunnon poronkäristys ei maistu, eikä kyseisessä ruuassa, ymmärräthän sinä sen.

Väittäisin että aina on parempi kuitenkin herätä ja lyödä kaksi kertaa kovemmin takaisin, olkoonkin että se olisi hiukan lapsellinen reaktio. Laitetaan se palko sinne takaisin puukolla. Huomasithan myös että "tähän kansaan" liittyi myös Englanti ja BBC? Se, miten joku Iltiksen toimittaja tähän reagoi on kuitenkin oikeasti aivan eri asia kuin mikä on kansan reaktio...ja oikeampien medioiden eli Hesarin sekä poliitikkojemme reaktio nyt vaikutti enemmän huvittuneelta ja kornia spedeilyähän nuo kommentit ovat olleet.
 

Jeffrey

Jäsen
Ted Raikas kirjoitti:
Mitä sitten on suomalainen ruoka? Nykyään tuntuu, että pizzakin on ihan suomalainen ruoka, sillä eihän alkup. pizza Italiasta ole lainkaan samanlaista, kuin se lätty mitä me yleensä syödään ananaksineen, kinkkuine ja sienineen.

En ole muuten missään muualla maailmassa syönyt yhtä pahaa pitsaa kuin Italiassa.
 

Kyle

Jäsen
Ted Raikas kirjoitti:
Mitä sitten on suomalainen ruoka?

Perunaa, perunamuussia, perunaa lihan kanssa, perunaa kalan kanssa, perunaa sillin kanssa, perunaa paistettuna, perunaa keitossa, perunaa keitettynä, uuni perunaa, muttei ranskalaistaperunaa, mustaamakkaraa, makkaraa, uunimakkaraa, grillimakkaraa, juustomakkaraa, ryynimakkaraa ja näitä monipuolisia tuotteita nautitaan joko maidon tai oluen kanssa. Lisäksi joku voi mainita lantun ja kalakukon, tosin ainakin jälkimmäinen ei ole oikeastaan kuin Savossa nautittavaa ruokaa.
 

Riesa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Lukko, Sex Pistols, Kärpät, Chicago BH
Svante kirjoitti:
No sitähän ei syö Koistisen labradorin noutajakaan ja silti se tulee kamalan kipeäksi. (copyright: Vesku Loiri)

Ihmetellä pitää tätä kansaa, joka pienestä kritiikistä alkaa itkemään. Minä pidän kotimaista, siis perus suomalaista, ruokaa paskana. Syön todellakin miellummin rasvasia sweinebrateneita ja sauerkrautia kuin jotain poronkäristystä. Makuasioita, joista ei kannata vetää herneen nenäänsä.

Toivoo nm. Svante ?

Jå, jag tycker också om mammas svenska köttbullar...

Suomalainen ruoka ei ole poroa ja lohta, valitettavasti. Suomalainen ruoka on perunaa ja läskisoossia, valitettavasti.

Suomessa saa hyvää, maittavaa ja ravitsevaa ruokaa, mutta kyllähän kulinaariset nautinnot jäävät suomalaiselta perheenäidiltä laittamatta. Tuskin poron sisäfilettä karpalokastikkeessa syödään monessakaan perheessä mamman laittamana, korkeintaan kerran elämässä ravintelissa.

Berlusconin (pidän miestä moukkana, kuten kaikki italialaiset, joiden kanssa olen miehestä keskustellut) pitäisi ottaa huomioon kasvuolosuhteet, ilmasto jne. ennenkuin alkaa päästellä suustaan moisia. Ja sitä paitsi; kaikki italialainen ruokakaan EI OLE HYVÄÄ. Olen hk. syönyt Italiassa monenmoista kokkausta, ja joskus on ollut Pyhä Yrjö enemmän kuin lähellä. Maassa on monta keittiötä, ja tuskin armas Silvio tuntee noista suurintakaan osaa...

Suomalainen ruoka on hygieenistä, ravitsevaa ja tälle kansalle sopivaa. Pastanpurijat pysyköön kuosissaan.
 

Kyle

Jäsen
Riesa kirjoitti:
Berlusconin (pidän miestä moukkana, kuten kaikki italialaiset, joiden kanssa olen miehestä keskustellut) pitäisi ottaa huomioon kasvuolosuhteet, ilmasto jne. ennenkuin alkaa päästellä suustaan moisia. Ja sitä paitsi; kaikki italialainen ruokakaan EI OLE HYVÄÄ. Olen hk. syönyt Italiassa monenmoista kokkausta, ja joskus on ollut Pyhä Yrjö enemmän kuin lähellä. Maassa on monta keittiötä, ja tuskin armas Silvio tuntee noista suurintakaan osaa...

Suomalainen ruoka on hygieenistä, ravitsevaa ja tälle kansalle sopivaa. Pastanpurijat pysyköön kuosissaan.

Riesa on selvästi asian ytimessä. Perinteinen kansallinen ruokahan sopii parhaiten sille kansalle joka sitä on oppinut nappulasta asti syömään. Itse en ole maistanut sushia, mutta ennakkoluuloni sitä kohtaan on etten siitä tykkää. Siltikään en näe tarvetta, saatika sitten että olisi tarvetta olla epäkohtelias niitä japanilaisia kohtaan jotka ovat pienestä pitäen tottunut syömään tätä "suurta herkkua", että haukkuisin sushia pahaksi jos joku japsi sitä minulle tarjoaisi.

Ainoat ihmiset(huom. ainot) jotka voivat tulla sanomaan Suomalaista tai Italiaista ruokaa pahaksi on mielestäni ne maailman suuri väkijoukko, jotka elävät joka päivä nälässä, en tarkoita tällä Berlusconi tai muita isojen valtioitten päämiehiä joille on tullut "rankan" matkustamisen johdosta nälkä, vaan niitä miljoonia ja miljoonia Afrikkalaisia ja muita kehitysmaitten ihmisiä joilla ei ole edes puhdasta vettä. Suomesta voitaisiin viedä perunaa vaikka vain 10 kiloa, johonkin Afrikkalaiseen köyhään perheeseen ja kuvata tapahtuma ja näyttää Berlusconille ja kysyä sen jälkeen häneltä onko suomalainen ruoka tosiaan niin pahaa?
Itseäni ottaa rankasti päähän Berlusconi ym. isojen herrojen valitukset toisen kansan ruuasta tälläisellä hetkellä, kun ollaan miettimässä pitäisikö köyhimpien maitten velat armahtaa jne.
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
Riesa kirjoitti:
Suomalainen ruoka on hygieenistä, ravitsevaa ja tälle kansalle sopivaa.
Tämä hygienia puoli onkin mielenkiintoinen. Siitä on täällä pohjolan perukoilla jaksettu jauhaa niin kauan kuin muistan, ainakin 60-luvulta saakka ellei aikaisemmin. Syökää kotimaisia vihanneksi, ne ovat terveellisiä ja hygieenisiä.
Just joo! En ole vielä eläessäni lukenut uutisia lehdistä tai nähnyt uutisia TV:stä, jossa ulkomailla asuvat ovatkin kuolleet syötyään sikäläistä ruokaa/vihanneksia etc. etc. Voi kun olisivat ymmärtäneet syödä suomalaista vihannesta/ruokaa, joka on maailman hygienisinta ja terveellisintä mitä löytyy.
Paska propagnadaa, jota luulin jo kuolleen kommareiden kanssa.

Elintarvikealalla työskentelevät tietävät, että makuominaisuudet vaihtelee joka puolella maapalloa, jonka takia Suomessa totuttuja makuja ei voi sellaisena viedä maailmalle. Ei edes Fazerin sininen maistu Venäjällä samalta kuin meillä, koska veli-venäläinen haluaa hieman erimakuista kamaa kuin me.

Minun mielestäni kala maistuu pahalle missä päin maailmaa tahansa mutta unkarilainen ruoka hakkaa muut kirkkaasti.
Good night!
 

Kyle

Jäsen
Svante kirjoitti:
Tämä hygienia puoli onkin mielenkiintoinen. Siitä on täällä pohjolan perukoilla jaksettu jauhaa niin kauan kuin muistan, ainakin 60-luvulta saakka ellei aikaisemmin. Syökää kotimaisia vihanneksi, ne ovat terveellisiä ja hygieenisiä.
Just joo! En ole vielä eläessäni lukenut uutisia lehdistä tai nähnyt uutisia TV:stä, jossa ulkomailla asuvat ovatkin kuolleet syötyään sikäläistä ruokaa/vihanneksia etc. etc. Voi kun olisivat ymmärtäneet syödä suomalaista vihannesta/ruokaa, joka on maailman hygienisinta ja terveellisintä mitä löytyy.
Paska propagnadaa, jota luulin jo kuolleen kommareiden kanssa.

Omien kokemusteni pohjalta, Venäjällä ja keskieuroopassa(Kreikka, Italia, Saksa) vihannekset/salaatit ovat pääasiassa öljyssä. Toki tuollainen öljyäminen saa varmasti suoliston toimimaan ja joidenkin mielestä voi olla paremmman makuistakin, mutta väittäisin että vihannes pelkältään on terveelisempää. Omalta kohdaltani voin sanoa, että Suomessa on kaupoissa hyvät vihannes ja kasvis valikoimat, jos katsoo mitä ottaa ei se ainakaan vanhentunutta ole(ellei valitse niitä huonoimpia pohjalta), toki näin on varmasti monen muunkin maan kohdalla, muttei Suomalaisessa ainakaan vikaa ole.
Isoimmat erot löytyvät varmasti siitä kun kun Suomessa käytetään normaalia kurkkua, on se useasti keski-euroopassa korvattu kurpitsalla. Ja esim. vihreä salaatti, punajuurella, jos sitä edes voi näin ajatella.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Svante kirjoitti:
Voi kun olisivat ymmärtäneet syödä suomalaista vihannesta/ruokaa, joka on maailman hygienisinta ja terveellisintä mitä löytyy.

Tämä on minun oma mahdollinen harhaluuloni ja salaliittoteoriani, mutta väittäisin että Suomessa erittäin suuri laktoosi-intoleranssista kärsivien määrä johtuu eniten maidon liiasta käsittelystä ja "tervehdyttämisestä" viimeisen muutamankymmenen vuoden aikana. Joku alalla oleva voisi tietysti valoittaa olenko täysin väärillä ray~teilla tässä jutussa. Ulkomailla se kyseisestä kärsivien määrä vain on niin pieni ettei siellä pyöri mitään hyla-tuotteita...korkeintaan soijamaitoa jne.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No eikös se mennyt niin, että mitä vähemmän käsiteltyä maito on, niin sitä vähemmän tulee laktoosi-intoleranssioireita? Eli kaupasta ostettuna täysmaito aiheuttaa vähiten niitä oireita. Rasvaton eniten.

Sinänsä monilla aasialaisilla heimoilla esiintyy tätä maidon sietämättömyyttä, mm. japanilaisilla taitaa monilla olla laktoosi-intoleranssi olemassa. Sikäläisissä kulttuureissa ei perinteisesti mm. lehmänmaitoa ole juuri käytetty. Soijaa enemmän.
 

Viljuri

Jäsen
Niin, kyllä STM ja tuotevalvontakeskus ilmeisesti valvovat ruokaketjua alusta loppuun ihan hyvin. Se lieneekin ainoa asia, mikä toimii erinomaisesti (en muuten työskentele em. viranomaisissa).

Kuitenkin esimerkiksi suomalaisen naudanlihan makuominaisuudet ovat missä tahansa objektiivisessa testissä aika kaukana siitä, mitä se on kaikkialla muualla (johtuen mm. laiduntamisolosuhteista, ei esimerkiksi hormooneista tai lisäainejäämistä, kirj. huom.).

Sianlihasta en tiedä, kun sitä harvemmin syön.

Suomalaiset broilerit ja kanat eivät kelvanneet eräälle ulkomaalaiselle pikaruokaketjulle, aikanaan mm. salmonellariskin vuoksi. Sen jälkeen sama tilanne on vallinnut muista laatuun liittyvistä syistä.

Esimerkkejä on monia siitä, että asiat eivät ole ketjun alkupäässä, mutta eivät myöskään ketjun väliportaissa (elintarviketeollisuus, kaupat) lähelläkään sillä tasolla kuin mitä julkinen yleisesti hyväksytty propaganda siitä uskottelee. Suomalaiseen ruokaan liitetyt mielikuvat ovat kyllä yksi suurimmista myyteistä, mitä me kollektiivisesti omaamme suomettumisen ja aikaisempaan historiaamme liittyvän likapyykin ohella.

Miksi muuten mitkään "uskottelut" suomalaisen ruoan steriilisyydestä(!) myy edes Saksassa, jossa on näitä hurahtaneita vihreitä kuluttajia aika paljon enemmän kuin esimerkiksi Suomessa? Ja siis nimenomaan normaalia kalliimmalla hinnalla (brändituotteina), ei siis pelkästään EU:n tukiaisilla subventoituna (hinnalla kilpailtu bulkkituote vähävaraisille).

Kuitenkin suurin vika löytynee ihan ketjun päästä (loppukäyttäjä). Missään tuskin ruualta vaaditaan niin vähän kuin Suomessa.
 

Riesa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Lukko, Sex Pistols, Kärpät, Chicago BH
Tuolla ruoan hygieenisyydellä tarkoitin lähinnä sitä, kuinka tarkoin valvottua ruoan valmistus myytäväksi on. En muista kuulleeni yhtään valitusta (työssäni olen hk. tekemisissä n. 10 000 ulkomaalaisen kanssa vuosittain) siitä, että olisi ulkomaalaisella vieraalla mennyt vatsa sekaisin syötyään suomalaisessa ravintolassa. Päinvastoin esimerkkerkkejä kyllä löytyy ?

Se miten ruoka saapuu sitten kotikeittiöön, ja miten se siellä käsitellään ja säilytetään, on eri asia, ja jokaisen kokin omalla vastuulla. (kuten kaikissa muissakin maissa) Ruoan tuoreudesta Suomessa ei ole takuuta, on hieman järjenvastaista kuljettaa eläintä teurastettavaksi nykyisin jopa 600 km, kun vielä aikana ennen kaikkivaltiasta EU:a saman saattoi tehdä ns. kotipaikkakunnalla. Samaan syssyyn voisi lisätä suomalaisen leivän laadun. Kun muualla Euroopassa leipä haetaan lähileipomosta, niin Suomessa syödään pussipakattua leipää, joka on tehty 500 km päässä ?

Siitä olen samaa mieltä, että nykyiset säännökset, määräykset ja kala-ja-liha-eri-jääkaapissa systeemit, ovat jo lähes vainoharhaisia. Jo mainittujen laktoosiongelmien lisäksi suomalaisten erilaiset ruoka-aineallergiat lisääntyvät koko ajan, ja kyse ei ainakaan ole liiallisesta altistumisesta.

Unkarilaisesta ruoasta haluan sanoa sen verran, että sama kuin Venäjällä (tai ent. NL:ssa), syö missä syöt, kunhan et syö suurtalouskeittiössä. Ja Suomessa suurtalouskeittiössä voit syödä yleensä huoleti. Eli se miten maassa syödään, ja se miten turistit syövät, on täysin eri asia. Suomessa mielestäni on kuitenkin laadukas (käsite, jokaisen omassa harkinnassa) ruoka paikassa kuin paikassa, kun taas isossa osassa maailmaa syödessään lottoaa aina.

Monessa mielessä suomalaisessa ruokakulttuurissa on sanomisen varaa, mutta edelleen olen sitä mieltä, että täällä syödään parasta ruokaa mitä näillä leveysasteilla syödään. Siihen voi sitten olla erimieltä, kunhan muistaa pitää mielessään faktat, eikä julistaa globalisaation ihanuutta jopa ruokakeskustelussa.
 

zamuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Periaatteessahan suomessa kasvaneitten rehujen sun muiden pitäisi olla varsin asiallista tavaraa verrattuna esim. jossain keskieuroopassa kasvateltuun. Vähemmän torjuttavia tuholaisia (kun talvi tappaa ne) -> vähemmän myrkkyjä, pienempi tilakoko -> vähemmän tehotuotantoa, ilmansaasteita sun muita jätöksiä on vähemmän (mitä nyt Neuvostoliiton alueelta tulee radioaktiivisialaskeumia ynnä muita hivenaineita) ->puhtaampia tuotteita sun muita enempi tai vähempi hyviä syitä.

Pöpelkiköstä löytyvät marjat sun muut metsän antimet ovat todella mainiota tavaraa. Viljellyt marjat ynnä hedelmät, jos nyt lajike täällä selviytyy, ovat yleensä maukkaampia ja pehmeämmällä kuorella varustettuja, kun aurinko ei korvenna niitä niin ankarasti. Etelä-Euroopassa esim. mansikat ovat aivan hanurista, kauniita kyllä, mutta muovisen makuisia, ei niitä ilman konjakkiliekitystä kestä edes syödä.

Kuten Viljurikin totesi, on suomalainen liha melkoisen skeidaa, "härkänä" tms. naudanlihana on tarjolla perusmansikkia sun muita lypsylehmärotuja, jotka vielä jököttävät ison osan elämästään paikallaan navetassa. Leivistä sen sijaan löytyy varsin asiallisia tuttavuuksia, joita tulisi helposti ikävä.

Perinteiset suomalaiset ruuat ovat pääosin kamalia (jotain helmiäkin, kuten karjalanpiirakat ja leipäjuusto/juustoleipä), olosuhteet kun ovat olleet täällä varsin ankeat verrattuna eteläisempään Eurooppaan. Harva maustekasvikaan täällä kasvaa, joten mausteitakaan ei perinteisesti ole käytetty. Kun vielä naapurimaat ovat käyneet vuoron perää alistamassa junttia naapurikansaansa, niin Suomesta on puuttunut kokonaan se yläluokka, jonka makuhermoja varten niitä huikeita herkkuja on muissa maissa tehtailtu. Ei niiden köyhien talonpoikien einekset missään maailmaa pain mitään kulinaristisia huippunautintoja ole olleet.

Idea Suomen valtiojohdolle: Nyt olisi tarjolla todella paljon irtopisteitä naureskelemalle, että eskimot vasta syökin pahaa ruokaa, tai jotkut mongolit ja bushmannit sun muut aboriginaalit. Siellä ne vetää hylkeen rasvaa iglussa ja sit ne neekerit syö jotain hyönteisiä suoraan puskasta, onko vähän karmeeta. Eikä varmaan oo hääviä jossain Islannissakaan. Kaikki on sukua toisilleen ja ruuaksi on tarjolla vaan turskaa sun muita eväkkäitä ja pääsiäisenä lammasta. Kyllä sillä saisi takaisin Suomi-ruuan ryvettynyttä mainetta...
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kansallinen itsetunto ja ruokakulttuuri

Suomalaiset usein luulevat, että ainoita tyypillisiä suomalaisruokia ovat kaikenmaailman tönkkösuolatut muikut, läskisoosit, mämmit, vittumikkäliesikanaudatjahernekeitot, ynnä muut. Suomalainen ruoka on huonoa tai vähintäänkin aivan liian vaatimatonta ja tavallista ja siksi paljon huonompaa kuin ranskalaisten lespommesdeterresavecboissondelamarl'atlanitquesilvousplait -jutut. Samalla unohdetaan, että meillä tehdään maailman parhaita kalaruokia muunmuassa merilohesta ja syödään frutti-di-marea (siis en tarkoita sitä pizzaa) siinä missä Italiassa ja Ranskassakin, mutta suomalaisittain kokattuna ja tietty niillä edellytyksillä, mitä Itämeri tarjoaa. Unohdetaan autuaasti myös suomalaiset riistaruoat: se on nääs niin, että meidän metsistä löytyy oikeesti aika perkuleesti villielämää, kun meillä on tota mettääkin aika perkuleesti. Meillä on myös metsästysperinteitä. Sitten vielä lisäksi nää porojutskat perunamuusilla ja puolukkahillolla ja niin edelleen. Ja vielä kun imetään vähän vaikutteita tuosta mannermaisesta mausteiden käytöstä, niin avot...

Taitaa tää kansallinen itsetunnon puute nostaa päätäkin tässäkin asiassa. Itse olen ulkomailla oleillessani oppinut arvostamaan suomalaista ruokaa (kuten muutakin kulttuuria): niin tavallista kotiruokaa, kuin kotoisia gourmet-herkkujakin.

Noniinjoo. Berlusconin lätinät ylittivät uutiskynnyksen myös Italiassa ja meillä Itävallassa. Tosin enemmänkin tuo "playboytaktiikka -osuus". Berlun möminöitä ei kannata ottaa tosissaan. Suurin osa italialaisistakaan ei ota, he nauravat Berlulle. Näyttää myös äärimmäisen vahvasti siltä, että ranskalaiset eivät ota Chiracin juttuja kovin tosissaan. Ja Schröder, älä edes sano mitään!

Sen verran kuiteskin itekin provosoiduin Berlun ja Chiracin jutuista, että on pakko todeta, että ranskalainen ruoka on maailman yliarvostetuinta. Italialainen ruoka puolestaan on pirun hyvää, mutta en siihenkään lähtisi soveltamaan suoraltä kädeltä tätä kivaa ranskalaista lainasanaa "gourmet". Pikemminkin hyvää, edullista, nopeasti tehtyä tai nopeasti ja kätevästi tilattua.

Eikä kuivattu poro ole sen pahempaa kuin prosciuttokaan.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
En lahde lajittelemaan ruokia niin kuten en ihmisiakaan. Tykkaan monen maan ruuista, jopa koyhien afrikkalaisten maiden, mutta kysyisin nailta, jotka silmat sumeina kehuu suomalaista ruokaa (nyt kun sita on kerran loukattu) ajattelematta yhtaan mita he sanovat, etta missa on nama suomalaisen ruuan ravintolat, jos kerran se ruoka on yksistaan jo niin hyvaa, etta sita ei pastanpurija tajua? Suomesta jokunen loytyy, mutta entas muualla? Torremolinoksen lisaksi.

Joku heitti jo koomisesti, etta suomalainen ruoka on perunaa ja lihaa, perunamuusia ym ym... Ei kylla tuo on aikalailla maailmanlaajuista safkaa tuo. Kysykaa vaikka irlantilaisilta. Ne tietaa perunasta jotain... Karjalanpaistiakin saa maailman ihan joka aarilta, mutta nimi on vaan eri. Stew mika stew.

Mita on siis suomalainen ruoka? Kalakukon, mammin ja poron lisaksi.

Suomalaisen ruuan ystavana, mutta ruokarasismia narastaen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielestäni voitaisiin seuraavilla suurilla valtiovierailuilla (tai vaikkapa Asem-kokouksessa) jättää kokonaan tarjoamatta ateriat. Tai ainakin jättää tarjoamatta ne Italian ja Ranskan edustajille. Ollaan kerrankin kohteliaita isäntiä, eikä pakkosyötetä mitään kesäkeittoa tai tillilihaa tai muita herkkuja.

Mitenkäs muuten, ovatko nämä joulupöydässä tarjottavat laatikkoruoat miten suomalaisia, tai ainakin about näiden kulmien erikoisuus?
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Voi ei, suomalaista ruokaa on haukuttu. Nyyhkis. Ihanko tosissaan tässä ketjussa porukka kirjoittaa, vai meneekö multa vain läppä ohi? Ja onko sitä samaa läppää kirjoiteltu lehdissä viimeiset pari viikkoa?

Kyllähän jokaisesta maasta saa herkkuja, mutta parhaitenhan todellisesta ruokakulttuurista kertovat ihan nämä arjen safkat. Suomalainen arkiruokahan on tasoa maksalaatikko, ruskea kastike + potaatit, veriletut tai hernekeitto. Nam-nam! Mutta kyllähän nyt jokainen etelän maissa (siis muuallakin kuin Kanariansaarilla) vieraillut näkee eron siinä ruokakulttuurissa tähän meidän vastaavaan verrattuna. Niissä ihmisillä on ylipäätänsä täysin eri asenne ruokaan, ruokailuun ja ruoanlaittoon. Ja sen kyllä huomaa.
 

Rosoh

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Leijonat, Mikko Rantanen, Colorado
Euro-kähtäviä

Golden AWe kirjoitti:
(Huom. ongelmia saattaisi tosin aiheuttaa se että Ozzyllä ei seiso, Lemmyn nuori blondi pitäisi olla poika ja Keith Richards ei syö)


Loistavaa...

Aivan sama mitä mieltä eurooppalaiset pääministerit ovat Suomen ruuasta.

Ruokakulttuuri onkin niitä harvoja asioita missä Italialaiset ovat Suomea edellä. Muuten maa tarpoo niin syvällä paljon paljon ruuan maistuvuutta isommissa ongelmissa. Mikäli italialaisia olisi yhtä vähän kuin portugalilaisia/kreikkalaisia niin Italia kuuluisi Euroopan köyhälistöön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös