Kaverin pääsyy siirtyä ekan kerran Italiaan oli pettymys omaan pelaamiseen ja siihen, että homma ei Coloradossa mennyt millään muotoa kuten olisi toivonut.
Eiköhän se pääsyy siirtoon ollut se, että jatkoa ei ollut Pohjois-Amerikassa tarjolla kuin ECHL-tasolla? Hänethän oli kengitty tuossa vaiheessa jo AHL-joukkueestakin Mestistäkin heikompaan CHL-liigaan.
Itsekin olen jonkin verran Newtonin taustoja selvitetellyt sen jälkeen, kun hänen sopparinsa julkistettiin ja pidän häntä kaikkineen erittäin kiinnostavana nimenä liigaan. Vaikuttaa siltä, että Newtonilla on ollut urallaan myös todella huono tuuri. Tässä huomioita.
Newton on kotoisin San Jacintosta, missä jääkiekko on TODELLA marginaalinen laji. Se kertonee, että hänellä on todellinen rakkaus lajia kohtaan.
Anaheim teki Newtonin kohdalla saman virheen kuin aikanaan Salcidon kohdalla. Näkivät isokokoisen pelaajan ja halusiat tehdä hänestä fyysisen pakin, vaikka pelaaja ominaisuuksiltaan on selvästi taitopelaaja. Salcidon käskettiin aikanaan treenata lisää voimaa ja massaa, mutta tuo johtikin vain siihen, että puolustuspeli alkoi kärsiä, kun liikkeen kanssa tuli haasteita. Myös Newtonia lähdettiin Anaheimissa ajamaan ihan väärään rooliin. Syracusessa hän sai kyllä paljon peliaikaa ja vastuuta, mutta tulosta ei tullut. Kaverin liikettä kehuttiin, mutta muuten hän oli raakile.
Sitten tuli tredi Coloradoon, joka ei suoranaisesti halunnut häntä, vaan Anaheim joutui antamaa 7:nnen varausvuoron saadakseen Coloradon ottamaan myös Newtonin. Uusi AHL-joukkue olisi voinut tarjota uuden mahdollisuuden, ellei se olisi ollut juuri Coloradon farmi Lake Eria. Coloradolla oli tuolloin AHL:ssä kuumia pakkilupauksia Stefan Elliot, Tyson Barrie, Cameron Gaunce, joille meni kaikki yv-vastuu ja isot minuutit. Newton päätyi pelaamaan pienellä peliajalla kolmospariin. Siksi Lake Erie -ajan huonoista tehoista ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä siellä Newton ei saanut edes kunnon mahdollisuutta. Colorado ei näynyt mitään käyttöä hänelle, vaan pudotti hänen CHL:ään.
Tuossa on se Newtonin uran paska osuus. Sitten tuli vuosi Italian kakkosliigassa ja paluu Pohjois-Amerikkaan. Ja tästä alkaa se uran kiinnostava vaihe. ECHL:ssä hän 29 pistettä. Se ei kuulosta hurjalta, mutta kun huomiodaan, että ne syntyivät 36 ottelussa, voidaankin huomata, että Newtonin pistekeskiarvo oli paras ECHL:n kaikista vähintään 10 ottelua pelanneista puolustajista. Heti kakkosena oli Ilveksestä tuttu Blake Kessel.
Newton pääsi myös Bridgeportissa AHL:ään 18 ottelun mittaisella lainapestillä. Siellä syntyikin mukavat 2+6=8 pistettä. Huomionarvoista on myös se, että vaikka Newton aikanaan Syracusessa leimattiin kyvyttömäksi pelaamaan oman pään peliä, niin ECHL:ssä ja Bridgeportissa hän ei enää ollut tehopörssissä miinuspelaaja.
Näkisin, että Newton on Sportille todella hyvä low risk-high reward -tyyppinen haku.